Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
Elubrylla
#21926 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Prostoriju od oko 16 kvadrata
-
NediM17
#21927 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Puno je to za 16m2.
-
toska
-
haroks
#21929 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Nema sanse da je to normalna potrosnja.Elubrylla wrote: ↑24/01/2025 13:40 Jel li normalna mjesečna potrošnja Mitsubishia SF35 od 500-600kWh. Preko dana 23-4c a preko noći 20-21 ili je to velika potrošnja. Kad je vani temperatura u plusu potrošnja je oko 500-600w a kad je minus trosi 1kWh pa i preko konstantno.
Dobra je izolacija i pvc stolarija.
Kod mene su dvije Mitsubishi LN25 klime povukle zajedno 600 kWh u decembru, a tad je bilo puno magle i minusa. Stan je nikakav, 48kv, nema nikakve izolacije, nit ga iko grije i sa koje strane. Vecinu vremena drzim obje klime na 24-25 stepeni, i jedva odrzavaju temperaturu.
-
dekara
#21930 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
To nije normalna potrosnja za 16m2 sve preko 200-250kw po satu je previse.Moja klima na ovakvom vremenu na 57m2 visine plafona 3m.dnevna 24m2 temp.stalno 23 stepena hodnik 12m2 21 stepen spavaca i kupatilo 19 stepeni.Trosi oko 10kw na 24 sata stalno vrata otvorena.Sin grije posebno sobu od 16m2 samo 12 sati na 24 stepena
-
dekara
#21931 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
dekara wrote: ↑24/01/2025 20:07To nije normalna potrosnja za 16m2 sve preko 200-250kw po satu je previse.Moja klima na ovakvom vremenu na 57m2 visine plafona 3m.dnevna 24m2 temp.stalno 23 stepena hodnik 12m2 21 stepen spavaca i kupatilo 19 stepeni.Trosi oko 10kw na 24 sata stalno vrata otvorena.Sin grije posebno sobu od 16m2 samo 12 sati na 24 stepena.Citav decembar na 57m2 370kw.
-
Elubrylla
#21932 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
U prvobitnom položaju brzo očitavala temperaturu i išla u održavanje a nije ugrijala cijelu sobu. Da li je neki vrtlog stvarala ispred sebe ili šta već pa očitavala da je dostigla zadanu temperaturu ne znam. Premještanjem na drugi zid počela radit kako treba.
-
toska
#21933 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
OK, fino da imamo i takavu informaciju
U tvom opisu prostorije i potrošnje opet nešto nije u redu.
Po proračunima na netu, ne bi ttebalo preći 300kW mjesečno za klime ili 1,150kW grijanjem na obične el. grijače. To je za predjele Bosne, a ti si ono Mostar?
Navodiš i da klima stalno radi opterećena što objašnjava tu tvoju potrošnju, ali ne i razlog.
Ostaje ti da otkriješ,
Tebi su ono majstori radili prvo dodatno punjenje plinom. Možda je tu problem? @haso hasic
- skupljac_zeljeza
#21934 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Vrlo je bitna pozicija, nešto od čega sve počinje. Počela je raditi kako treba poslije nove instalacije. Ne znači da jeste, ali postoji mogućnost da prvi puta nije urađeno sve kako treba jer u prostoru 4x4 je morala grijati gdje god da je staviš. Da nije dobro grijala možemo objasniti da je brzo ugrijala prostor pa onda mirovala, ali ona je trošila prilično za taj prostor što znači da je 'vrijedno' radila. Da okrivimo loše prozore ili nešto drugo gdje si imao gubitke, onda zašto sada tih gubitaka nema. Možda ovo potvrđuje samo onu moju da još nisu napravili klimu za svaki prostor nego klimu prilagođavamo u prostoru da bi iz nje izvukli max., a ne znači i da dobijamo sve iz specifikacija.
- rovac13
#21935 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ako klima nema tacnu kolicinu gasa u gramima koliko je proizvodjac odredio za taj model.....onda ta klima moze da radu nakaradno.
Jedini nacin je izvaditi sav gas iz nje.......staviti bocu sa gasom na vagu......i pustati u klimu svw dok boca ne bude laksa za onoliko grama koliko pise na klimi da ide u nju.
Ako nije ovako uradjena dopuna.....onda ta klima uopce ne radi kako je proizvodjac zamislio .
Jedini nacin je izvaditi sav gas iz nje.......staviti bocu sa gasom na vagu......i pustati u klimu svw dok boca ne bude laksa za onoliko grama koliko pise na klimi da ide u nju.
Ako nije ovako uradjena dopuna.....onda ta klima uopce ne radi kako je proizvodjac zamislio .
-
made_in_sarajevo
#21936 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Gledam kucu koja trenutno u jednoj sobi ima pec za pelet i to je to. Nema radijatora, fasada, stolarija i krov sve uradjeno prije 3-4 godine. Sta bi pametnije bilo raditi za grijanje pa i hladjenje tu. Inverteri pa vise unutrasnjih jedinica ili toplotna pumpa ali onda opet unutrasnje jedinice idu?
- skupljac_zeljeza
#21937 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Poslije čiščenja filtera klime su nevjerovatno zahvalne. 
- BlackCaviar
#21938 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Jel tako da je 24tka previše za kućnu upotrebu, jedno 65 kvadrata bi grijala 
Gledam ove 18tke, al na većini piše da su namijenjene do 45-50 kvadrata, a volio bih sve riješiti jednom stropnom i ćao.
A bojim se da bi 24tka previše jako puhala, da bi smetalo... nezz
Gledam ove 18tke, al na većini piše da su namijenjene do 45-50 kvadrata, a volio bih sve riješiti jednom stropnom i ćao.
A bojim se da bi 24tka previše jako puhala, da bi smetalo... nezz
- shape of despair
#21939 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Molio bih za savjet. Nemam klimu ali hoću da nabavim. Služila bi za hlađenje i zimi dogrijavanje u kombinaciji sa sa-gasom. Stan 60m2, po najvećoj zimi dolazi račun za plin 200KM, stolarija nova.
Klimom ne bih grijao cijeli stan jer je nemoguće zbog rasporeda, također ne bi mi bio cilj da cijeli stan ljeti rashladim, već otprilike da se potpuni efekti osjete na oko 45m2, ostatak šta ohladi ohladi odnosno zagrije.
Prvenstveno koju marku preporučujete i koju snagu. Sad nekih klima milion ima te samsung, lg, neke nepoznate marke, daikin, toshiba, po reklami svaka bolja od bolje. Hvala
Klimom ne bih grijao cijeli stan jer je nemoguće zbog rasporeda, također ne bi mi bio cilj da cijeli stan ljeti rashladim, već otprilike da se potpuni efekti osjete na oko 45m2, ostatak šta ohladi ohladi odnosno zagrije.
Prvenstveno koju marku preporučujete i koju snagu. Sad nekih klima milion ima te samsung, lg, neke nepoznate marke, daikin, toshiba, po reklami svaka bolja od bolje. Hvala
-
Peugeot2008
#21940 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Pročitaj prvi post na prvoj stranici i sve će ti biti jasno.shape of despair wrote: ↑03/02/2025 09:53 Molio bih za savjet. Nemam klimu ali hoću da nabavim. Služila bi za hlađenje i zimi dogrijavanje u kombinaciji sa sa-gasom. Stan 60m2, po najvećoj zimi dolazi račun za plin 200KM, stolarija nova.
- autotoxis
#21941 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Pozdrav forumaši, molim vas za savjet, adaptiram stan pa planiram zamjeniti postojeću klimu (Fujitsu 12-ka), čitajući forum nekako sam suzio izbor na Hitachi klime pa me zanima šta bi bilo bolje za uzeti 1. HITACHI AIR HOME 600 RAC-VJ50.. ili 2. HITACHI TAKAI RAK-35... Živim na jugu Hercegovine, stan je dobro izolovan i otvori su PVC novi, prostor će biti 40 m2 bez pregrada, klimu planiram koristiti kao jedini uređaj za grijanje i hlađenje a trenutno pošto imam malu djecu blagu prednost dajem količini grijanja/hlađenja u odnosu na ekonomičnost. Nadam se da sam dao dovoljno podataka.
Zaboravio sam dodati da su svi prijedlozi dobrodošli i da je budžet max 2000 KM + ugradnja.
Zaboravio sam dodati da su svi prijedlozi dobrodošli i da je budžet max 2000 KM + ugradnja.
- skupljac_zeljeza
- Idemedosumom
#21943 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Air Home 600 je nasljednik Mokai serije. A Air Home 800 nasljednik Takai-a.skupljac_zeljeza wrote: ↑04/02/2025 13:47Ima nas ovdje što ja znam dvojica Hitachi Takai 50 i oba zadovoljni na sjeveru. Valjda bi kod tebe trebalo biti još bolje. O ovoj prvoj možda više zna @Idemedosumom On je proučavao više Hitachi.
Kolegina tetka ima Air Home 600 i prezadovoljna je. Na papiru ima nesto slabiji COP u usporedbi s Takai serijom. Ako nije problem malo vece pocetno ulaganje, definitivno bih radije isao na Takai nego AirHome 600.
I ja sam sa svojom prezadovoljan, u jednoj grijnoj sezoni ce mi se klima isplatiti, toliko stedim u odnosu na gradsku toplanu.
Kupovinu i montazu savjetujem iskljucivo preko Merdala da se radi. Ja sam nedavno imao "problem", pocela mi vanjska jedinica malo prenositi vibracije u stan. Poslao Merdalu mail u nedjelju, zovu me na tel. u ponedjeljak, objasnili do cega je najvjerovatnije, kako da tu pojavu uklonim, i da im obavezno javim ako "problem" nastavi, da prave nalog i posalju montere. Za tim nije bilo potrebe, ali taj profi pristup samo rijetke firme kod nas pokazuju.
- autotoxis
#21944 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Hvala na detaljnom odgovoru, dalo bi se nategnuti nekih 200 razlike za Takai 35, mene je samo malo brinulo to sto negdje piše da je za 35 negdje za 45 m2 pa reko možda je sigurnije ići na na Air Home 50. Probao sam skidati tehničke listove i nešto uspoređivati specifikacije ali se pogubim u brojkama. Što se tiče montaže svakako sam mislio preko pomenute firme to raditi.Idemedosumom wrote: ↑04/02/2025 19:54Air Home 600 je nasljednik Mokai serije. A Air Home 800 nasljednik Takai-a.skupljac_zeljeza wrote: ↑04/02/2025 13:47Ima nas ovdje što ja znam dvojica Hitachi Takai 50 i oba zadovoljni na sjeveru. Valjda bi kod tebe trebalo biti još bolje. O ovoj prvoj možda više zna @Idemedosumom On je proučavao više Hitachi.
Kolegina tetka ima Air Home 600 i prezadovoljna je. Na papiru ima nesto slabiji COP u usporedbi s Takai serijom. Ako nije problem malo vece pocetno ulaganje, definitivno bih radije isao na Takai nego AirHome 600.
I ja sam sa svojom prezadovoljan, u jednoj grijnoj sezoni ce mi se klima isplatiti, toliko stedim u odnosu na gradsku toplanu.
Kupovinu i montazu savjetujem iskljucivo preko Merdala da se radi. Ja sam nedavno imao "problem", pocela mi vanjska jedinica malo prenositi vibracije u stan. Poslao Merdalu mail u nedjelju, zovu me na tel. u ponedjeljak, objasnili do cega je najvjerovatnije, kako da tu pojavu uklonim, i da im obavezno javim ako "problem" nastavi, da prave nalog i posalju montere. Za tim nije bilo potrebe, ali taj profi pristup samo rijetke firme kod nas pokazuju.
- Idemedosumom
#21945 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Kod mene klima grije vise m2 nego sto stoji u nazivu modela, stropovi su 280 cm visine, sto znaci vise m3 od prosjecnih stanova, i nije sve otvoreni prostor, jedna spavaca dodje na "U" u odnosu na poziciju klime, pa opet ugrije. Stan je, doduse, dobro izolovan.autotoxis wrote: ↑04/02/2025 21:42
Hvala na detaljnom odgovoru, dalo bi se nategnuti nekih 200 razlike za Takai 35, mene je samo malo brinulo to sto negdje piše da je za 35 negdje za 45 m2 pa reko možda je sigurnije ići na na Air Home 50. Probao sam skidati tehničke listove i nešto uspoređivati specifikacije ali se pogubim u brojkama. Što se tiče montaže svakako sam mislio preko pomenute firme to raditi.
Ako je kod tebe u pitanju otvoreni prostor od 40m2, dobra izolacija, mislim da bi Takai 12-ka to mogla bez poteskoca i pregrijati po potrebi. Ali eto, neka strucnije kolege dadnu misljenje.
- autotoxis
#21946 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Super, trebao mi je praktični primjer. Mislim da bi trebala ugrijati bez problema jer će biti otvoreni prostor kada izbijem zidove, do sada je sličan prostor na U grijala Fujitsu 12 (najjeftinij model) uz povremeno paljenje konvektora u drugoj prostoriji a otvori su bili baš loši. Sve u svemu još jedan + za Takai:)Idemedosumom wrote: ↑05/02/2025 08:14Kod mene klima grije vise m2 nego sto stoji u nazivu modela, stropovi su 280 cm visine, sto znaci vise m3 od prosjecnih stanova, i nije sve otvoreni prostor, jedna spavaca dodje na "U" u odnosu na poziciju klime, pa opet ugrije. Stan je, doduse, dobro izolovan.autotoxis wrote: ↑04/02/2025 21:42
Hvala na detaljnom odgovoru, dalo bi se nategnuti nekih 200 razlike za Takai 35, mene je samo malo brinulo to sto negdje piše da je za 35 negdje za 45 m2 pa reko možda je sigurnije ići na na Air Home 50. Probao sam skidati tehničke listove i nešto uspoređivati specifikacije ali se pogubim u brojkama. Što se tiče montaže svakako sam mislio preko pomenute firme to raditi.
Ako je kod tebe u pitanju otvoreni prostor od 40m2, dobra izolacija, mislim da bi Takai 12-ka to mogla bez poteskoca i pregrijati po potrebi. Ali eto, neka strucnije kolege dadnu misljenje.
-
Malisa11
#21947 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Sa jednom klimom u stanu mozes grijati samo dnevni. Dvije klime su optimalne radi spavace.shape of despair wrote: ↑03/02/2025 09:53 Molio bih za savjet. Nemam klimu ali hoću da nabavim. Služila bi za hlađenje i zimi dogrijavanje u kombinaciji sa sa-gasom. Stan 60m2, po najvećoj zimi dolazi račun za plin 200KM, stolarija nova.
Jednu klimu koristim upravo za dogrijavanje, kada mi se ne ukljucuje centralno. Zagrije i drzi bez problema dnevni, no u kuhinji je hladnije, wc da ne pricam, a spavaca ionako volim hladno. Ono sto hocu da kazem jeste da bez dvije, tesko.
Vivax aeri r ali mislim da je i sa ostalima isto. To je moje iskustvo, jer ne moze ona puhati na drugi kraj stana.
-
Ermin ZM
#21948 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ako ti je fujitsu llc12 ka to grijala(koja je solidna za pare) i takai ce bez problema. Puno veca i vjerujem jaca klima od llc. Onako iz glave fujitsu llc12, 9 kg unutrasnja 26 kg vanjska. Takai 10 kg unutrasnja i 37 kg vanjskaautotoxis wrote: ↑05/02/2025 08:53Super, trebao mi je praktični primjer. Mislim da bi trebala ugrijati bez problema jer će biti otvoreni prostor kada izbijem zidove, do sada je sličan prostor na U grijala Fujitsu 12 (najjeftinij model) uz povremeno paljenje konvektora u drugoj prostoriji a otvori su bili baš loši. Sve u svemu još jedan + za Takai:)Idemedosumom wrote: ↑05/02/2025 08:14Kod mene klima grije vise m2 nego sto stoji u nazivu modela, stropovi su 280 cm visine, sto znaci vise m3 od prosjecnih stanova, i nije sve otvoreni prostor, jedna spavaca dodje na "U" u odnosu na poziciju klime, pa opet ugrije. Stan je, doduse, dobro izolovan.autotoxis wrote: ↑04/02/2025 21:42
- Idemedosumom
#21949 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Optimalno bi bilo imati po jednu klimu u svakoj prostoriji. Ali ja iz iskustva mogu reci da jedna klima moze sama dostatno grijati stan, ako je dobra izolacija, ako se stanovi/prostori ispod i iznad griju. Mora se FAN drzati na maxu, ali temperaturna razlika kod mene barem, nije bila veca od 1,5 - 1,8 stepec c izmedju dnevnog boravka i kupatila.Malisa11 wrote: ↑05/02/2025 10:54Sa jednom klimom u stanu mozes grijati samo dnevni. Dvije klime su optimalne radi spavace.shape of despair wrote: ↑03/02/2025 09:53 Molio bih za savjet. Nemam klimu ali hoću da nabavim. Služila bi za hlađenje i zimi dogrijavanje u kombinaciji sa sa-gasom. Stan 60m2, po najvećoj zimi dolazi račun za plin 200KM, stolarija nova.
Jednu klimu koristim upravo za dogrijavanje, kada mi se ne ukljucuje centralno. Zagrije i drzi bez problema dnevni, no u kuhinji je hladnije, wc da ne pricam, a spavaca ionako volim hladno. Ono sto hocu da kazem jeste da bez dvije, tesko.
Vivax aeri r ali mislim da je i sa ostalima isto. To je moje iskustvo, jer ne moze ona puhati na drugi kraj stana.
-
Malisa11
#21950 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Mozda je do mene, volim hladnije i nema sanse da bih mogao staviti na max da puse u dnevnoj, da bih zagrijao kupatilo. Ako povecam temperaturu radi grijanja hodnika i kupatila, onda je u dnevnoj dosta veca temp i nije mi ugodno.