Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
sandoz11

#21926 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sandoz11 »

Za din vito
Nije valjda da ti je Pedja rekao da je ovo Zakon samo za drzavne, budzetske sluzbenike..nesto ti se pricinilo
Innovation

#21927 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Innovation »

gidra wrote:
vi stranački botovi DF-a ste najgora sorta koja postoji i koja svjesno potura laži.
:oops:
nemampojma0

#21928 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nemampojma0 »

don vito wrote:
The BEN10 wrote:Zaista je nečuvena hajka trollova na poteze NS. Junoše iz redova SBB, DF i SDP ne mogu preboljeti jalovost partijskih im predstavnika. Kojović fino reče da su na vrijeme pripremali amandmane, a ne ko Komsic bili na skijanju ili u slučaju SDP bavili se samim sobom.
Za pohvalu je i Kojovićevo strpljivo odgovaranje na vaše nebuloze - aferim.
"Hajka" izgleda necuveno samo zbog Pedjine tolerancije i strpljenja da s ovim pilicarima pokusava normalno komunicirati. Skidam mu kapu na tome. Nekoliko polupismenih drzavnih sluzbenika i propagandista Ublehaske fronte kojima Pedja pokusava odgovoriti argumentima umjesto da se sprda sa njima jer za sta je drugo nego za sprdnju neko ko se divi Venecueli, Sirizi, Sjevernoj Koreji, a u dzepu nosi iPhone, nikad nije vozio Moskvica...
:D
Promašio si skroz s ovim tvojim kvalifikacijama. Al nije ni važno šta ti misliš.
Važno je da je zakon usvojen, da SDA nastavi jahanje ovog naroda.
don vito

#21929 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by don vito »

... proklete kapitalisticke izmisljotine tablet i android, zacas ode dupla poruka. Ima nosara pravo, sretniji smo bili bez ovoga u socijalizmu
:D
Last edited by don vito on 02/08/2015 10:06, edited 1 time in total.
nemampojma0

#21930 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nemampojma0 »

starisalko wrote:
nemampojma0 wrote:
starisalko wrote: Ne mogu on i sandoz11 da shvate da je ovaj ZOR za njihovo dobro
A za tvoje nije???
Naravno, pitanja tvoje egzistencije regulira zakon o drzavnim sluzbenicima i namjestenicima, jel da?

I nije samo u pitanju ZOR, ostavimo ga po strani nakratko. Pitanje je KO ČINI VEĆINU u ZDPFBIH??
Mene ovaj zakon nicim ne dotice. ZOR ne ostavljaj ni nakratko po strani ( vec tri dana radis neprekidno,dok ti mentor E.S odmara sa porodicom ) KO CINI VECINU u ZDPFBiH saznacemo na prvoj sjednici kad se bude glasalo
Tako je, vidiš kako si pametan da sve znaš.
starisalko

#21931 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by starisalko »

sandoz11 wrote:
starisalko wrote: Ne mogu on i sandoz11 da shvate da je ovaj ZOR za njihovo dobro
Nesto ti jarane tu nestima ali tvoj problem, valjda rano usto,,
ja se bakcem vec 20 godina sa kolektivnim ugovorima i svake 2 godine u mom slucaju, pocinje mali rat vlasnici, vlada i sindikat(nikad bez njega iako svi radnici nisu clanovi sindikata) ...
Ko si. Bajramovic,Kruscica,Sivro..Ti se bakces 20god.kolektivnim ugovorima.Citajuci tvoje postove ova tri dana, u kojim si pokazao sav svoj prostakluk i idiotluk,jedini zakljucak je da si zreo da se tobom bakce kakav psihijatar
sandoz11

#21932 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sandoz11 »

starisalko wrote:
sandoz11 wrote:
Nesto ti jarane tu nestima ali tvoj problem, valjda rano usto,,
ja se bakcem vec 20 godina sa kolektivnim ugovorima i svake 2 godine u mom slucaju, pocinje mali rat vlasnici, vlada i sindikat(nikad bez njega iako svi radnici nisu clanovi sindikata) ...
Ko si. Bajramovic,Kruscica,Sivro..Ti se bakces 20god.kolektivnim ugovorima.Citajuci tvoje postove ova tri dana, u kojim si pokazao sav svoj prostakluk i idiotluk,jedini zakljucak je da si zreo da se tobom bakce kakav psihijatar
to Salkane, ziv ti meni i zdrav bio, tebi nisu rekli da po ovakvim zakonima o radu i kolektivnim ugovorima rade stotine hiljada Bosanaca u cijelom svijetu,i zive samo od toga.
pretesko je ovo izgleda tebe pa se malo smiri i popij caj ..
lerdi

#21933 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by lerdi »

Pedja Kojovic wrote:lerdi1.

Kako mislite natjerati inspekcije, ministarstva i sudove da počnu raditi? Da su radili do sada ne bi imali 90% problema koje sada imamo. Ponavljam kako mislite natjerati SDA i HDZ da inspekcije počnu ulaziti u firme njihovih tajkuna te da sudstvo kažnjava iste?

Za nacin na koji funkcionise administracija odgovorna je izvrsna vlast.
Pisao sam par postova ranije o predvidjenom osnivanju privrednih sudova, arbirtraza, uvodjenja procesa medijacije i rjesavanja komunalnih predmeta u vansudskom postupku. Sve ovo bi trebalo rasteriti sudski sistem i omoguciti brze procesuiranje sporova. Inspekcije su bolna tacka u primjeni svih zakona a ne samo ovog i to je nesto na cemu moramo i dalje i uvijek insistirati.

2. Ovo nije ni Francuska ni Njemačka i osim usklađivanja EU legislativom koji je konkretan efekat vašeg amandmana od maksimalno 48 sati sedmično? Kojim mehanizmom će se napokon spriječiti izrabiljavanje radnika koji konstantno rade preko ovih vaših 48 sati iako su prijavljeni na 40? Kako konkretno ovaj amandman pomaže tim radnicima?

Zakon odredjuje maksimalan broj koje radnik moze raditi u toku sedmice. Vladin prijedlog zakona je bio 60 sati.
Ogranicavanje ce prisliti poslodavca da za broj sati koji mu je potreban zaposli nove ljude.

3. Povečanje godišnjeg za malodobne radnike. :thumbup:

4. Napisao sam već gore ali i ovdje da ponovim. Kako će povećanje pauze između dva ugovora o radu sa 15 na 60 dana podstaći poslodavca da zapošljava na neodređeno?

Rjesenje je preuzeto iz hrvatskog zakona o radu i bazirano na efektima koje je proizvelo kod njih.

5. Kako odredba o produženju roka za potpisivanje KU pomaže sindikatu i smanjuje pritisak sa njih kada je očito da taj sindikat niko u Vladi i kod poslodavaca ne uzima za ozbiljnog partnera? Pomalo je licemjerno napisati pasos o podršci sindikatima u pregovorima oko KU nakon što ste direktno podržali one koji su taj isti sindikat kao jednu od najbitnijih institucija u demokratskom svijetu bacili pod noge. Vaša podrška im je trebala jučer i sada je licemjerno nuditi im pomoć.

Ovdje se radi o periodu produzenog vazenja kolketivnog ugovora. (Vlada ima mogucnost da ga produzi jos 90 dana). Analizirajuci procedure i iskustva prilikom dosadasnjih zakljucenja kolketivnih ugovora ( prosjecno oko 6 mjeseci, najduze je bilo 9 mjeseci) smatrali smo da je 120 dana realniji okvir.
Mi smo na sastanku sa sindikatima koji smo imali dan prije sjednice ponudili da skoro sve njihove zahtjeve pretvorimo u amandmane ali oni "ma jebo to, nego sta cemo sa ogranicenim kolektivnim ugovorima?" nisu bili zainteresovani. Predlozili smo im da pokusamo odgoditi donosenje zakona za desetak dana i omoguciti im da se oni vrate za pregovaracki sto sa Vladom - nije bilo interesa.

6. Da ponovim. O amandmanu koji treba biti uvršten u KU je smiješno i pričati jer ta ista vlada je u posljednjih pola godine pogazila puno ozbiljnije dogovore nego taj vaš koji ste postigli u vezi amandmana. Odkud odjednom povjerenje prema SDA kada ste do prije dva dana tvrdili sa im se ništa ne može vjerovati?

Nemamo povjerenja u SDA. Postigli smo pisani dogovor sa premijerom Novalicem.
Mi svakako vec pocinjemo sa pokretanjem izmjena i dopuna Zakona o radu kako bi smo pokusali unijeti i one prijedloge koji nam nisu prihvaceni kao amandmani (vece kazne za poslodavce u slucaju krsenja zakona i jos neke stvari). Isto cemo uraditi i sa amandmanom 5 ukoliko Vlada ne ispostuje dogovor.

6. Kako jedna stranka koja se svrstava na lijevi centar može preći preko izbacivanja sindikata iz dogovora o Zakonu o radu?

Sindikat je imao mnogo sastanaka sa vladom.
Tekst prijedloga zakona dostupan je sindikatu od 2012. godine. kada je i pusten u javnu raspravu.
U materijalima postoje prijedlozi izmjena mnogih subjekata ali ne i sindikata.
(NI mi nismo znali kada ce se zakon naci na dnevnom redu ali smo znali da mora biti i spremali se. Nakon sastanka sa Rencom Davidom bilo nam je jasno da to mora biti uskoro i od tada se u stranci radilo od zore do kasno u noc)

Generalno, ako smatrate da se zakon nece sprovoditi onda je irelevantno kakav je ovaj ili bilo koji zakon i da li ih uopste ima ili nema. Jednom rijecju, sve je besmisleno.
1. Da upravo o tome i govorim. Ista ona vlast u koju, po vašim riječima, nemate povjerenja. Pričate o zakonima i institucijama koje tek trebaju biti donešeni i osnovani a da bi se to desilo podrška mora biti osigurana kod ovih u koje nemate povjerenje. Inspekcije su bolna tačka jer ne postoje adekvatni zakonski i institucionalni okviri koji bi im omogučili da adekvatno rade svoj posao. Posebno sada kada postoji Zakon o radu koji ste i vi podržali a koji toj istoj inspekciji veže ruke u dosta slučajeva.

2. Na koji način će ga prisiliti kada će radnik kao i do sada biti prijavljen na 8 a raditi po 10-12 sati dnevno? Da li postoji mehanizam u novom zakonu koji će ga na to natjerati ili ostaje da se nadamo da će poslodavci sada imati malo više dobre volje za razliku od prošlih vremena?

4. Kakvo je tržište rada u Hrvatskoj? Kakva im je privreda? Koliko imaju nezaposlenih? U kojem stadiju priključenja EU je donešen ovaj zakon u Hrvatskoj i koji su prije njega donešeni zakoni? Nije valjda da mislite da isti zakoni i odrebe istog mogu imati isti efekat u potpuno drugačije uređenim sistemima? Samo mali hint. Prepisivali smo pravosudni sistem od Njemačke pa nikad više kriminala i osuđenih kriminalaca na ulicama.

5. Vlada ima mogučnost ali im je i to na volju. Opet znači zavisimo od volje jedne o strana u pregovorima dok druga nema nikakav pravni mehanizam da se zaštiti ako onaj sa druge strane ne bude baš dobre volje i ustane na lijevu nogu taj dan. Treba li napominjati da se uzdamo u volju onih u koje ni vi nemate povjerenje. I šta nakon toga? Šta nakon što protekne taj period a zajednički jezik se ne nađe? Kako mislite da sindikat ima bilo kakvu snagu u pregovorima nakon zadnjih dešavanja? Šta kada Vlada i poslodavci budu tražili da minimalna satnica bude duplo manja nego sada a sindikati to odbiju? Ako pogledamo dešavanja koja su bila proteklih dana bit će onako kako poslodavci kažu a mišljenje radnika i njihovih predstavnika neće niko uzimati u obzir. KU su bili jedina pravna osnova koju su sindikati mogli koristiti u zaštiti prava radnika do sada jer sve ostale institucije nisu radile svoj posao. Normalno da će im to biti najbitnije jer ostale odredbe nisu suštinske i nemaju niti približnu težinu kakvu imaju odredbe vezane za KU. Vi njima predlagali da uređuju bašću dok im kuća gori. Pa nije ni čudo što nisu htjeli ni da čuju.

6. Dakle nemate povjerenje u SDA ali imate u Novalića koji je iz SDA i koji bez iste ne može ništa. U našem narodnom jeziku postoji "konstatacija" koja adekvatno opisuje ovo ali je ne bi koristio jer nije adekvatna nivou razgovora koji vodimo. Sve te vaše incijative će morati naići na odobravanje te iste SDA i večine oko njih pa mi nije jasno kako očekujete od njih da provode stvari koje im realno ne idu u prilog. To što ćete vi pokrenuti incijativu koja neće naići na odobravanje kod večine može vamo malo populistički poslužiti ali to što ste prihvatili Zakon o radu koji je donešen tako kako je donešen imat će implikacije u svim sverama života običnog građanina.

Sindikat kakav god da je predstavlja skoro 50% zaposlenih i nažalost jedina je instituacija koja pruža kakvo-takvo utočište obespravljenim radnicima. Mimo njih se nije smjelo ići pa makar razgovori potrajali još koji mjesec. Ovako ušli ste u kolo sa ljudima koji očito stvari znaju rješavati silom i to onom silom na koju ste godinama ukazivali i nad kojom ste ste zgražavali.

Generalno provedba zakona kod nas je na nikakvom nivou i umjesto da se bazirate na to vi ste se uhvatili amandmana koji se neće provoditi niti imati realnog efeka u našoj stvarnosti. Digli ste ruku za zakon koji definitivno neće biti provođen kako treba jer je zajedno sa Zakonom o radu je trebalo u paketu rješavati još niz zakonskih rješenja koji bi na adekvatan način ublažili posljednice koji će proizvesti ovo za šta ste glasali. Da ste svoj glas uslovili rješenjima koja će dovesti do adekvatne provedbe zakona ja bi vam ovdje od sveg srca čestitao. Dok vaše najavljene incijative ugledaju svejtlost dana, i budu oborene od strane ovih sa kojim zajedno digoste ruke, proći će Miljacke a radnici će nastaviti biti obespravljeni samo sada i bez mogućnosti da se bilo kome požale. Novi Zakon o radu je trebao da donese bolja rješenja a mi smo dobili rješenje koje "ima i nekih dobrih strana". I budimo iskreni do kraja osnovni razlog usvajanja Zakona o radu je nedostatak sredstava u budžetima i potreba za novim aranžmanom sa MMF-om. Novalić vam je sigurno zahvalan i nadam se da će te i zahvalnicu dobiti u pisanoj formi. Toliko bar može uraditi.
starisalko

#21934 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by starisalko »

sandoz11 wrote:
starisalko wrote: Ko si. Bajramovic,Kruscica,Sivro..Ti se bakces 20god.kolektivnim ugovorima.Citajuci tvoje postove ova tri dana, u kojim si pokazao sav svoj prostakluk i idiotluk,jedini zakljucak je da si zreo da se tobom bakce kakav psihijatar
to Salkane, ziv ti meni i zdrav bio, tei nisu rekli da po ovakvim zakonima o radu i kolektivnim ugovorima rade stotine hiljada Bosanaca u cijelom svijetu,i zive samo od toga.
pretesko je ovo izgleda tebe pa se malo smiri i popij caj ..[/quote

Ziv i ti meni bio i ozdravio ako bog da.Nisu mi rekli Bajramovicu nisu,iako sam to ocekivao bas od tebe da mi kazes.To ti se ciinii no meenee pretesko
sandoz11

#21935 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sandoz11 »

Neka ba Salkane ostarices i ti nekad , pa ce ti se prosvijetliti...haj uzdravlju!!
Man of steel

#21936 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Man of steel »

Naša Stranka je najbolje prošla u čitavoj ovoj frci oko zakona o radu jer je na kraju ispalo da je jedino njima stalo do prava radnika.

Ja iskreno još nisam načisto je li to zaista tako ili ste vi samo poslušali direktive stranaca pa ste u ovom slučaju bili samo njihova produžena ruka.

Ovim nesposobnjakovićima iz DF-a,SDP-a i SBB-a kojima je od starta jedini cilj bio da obore zakon kako bi izglasali nepovjerenje Novaliću su na kraju debelo popušili u svakom mogućem smislu. Jedan nepopularan zakon koji je zadesio SDA oni su svojim kratkovidnim politikantskim igrama učinili popularnim izgubivši u potpunosti kako na terenu tako i u javnom mijenju.

Odatle i ovaj silni bijes sa njihove strane usmjeren prema Našoj Stranci jer planove koje su Šćepo, Nikšić i Komšić skovali u tornju prije nekoliko dana je podrazumijevao da iz Naše Stranke ne dignu svoje ručice što se na kraju nije desilo.

Nikakva prava radnika i zakoni o radu njih ne interesuju već isključivo fotelje i preuzimanje vlasti bez obzira što bi eventualnim neizglasavanjem ovog zakona zaustavili reformski put koji EU traži od nas.

Ovu medijsku hajku izdržite muški jer je u više navrata dokazano da kada vas ovi nesposobnjakovići kritikuju vi možete izvući samo korist.
Hakiz

#21937 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

KatarinaKosaca wrote:
Hakiz wrote:Već sam jednom spomenuo na drugoj temi primjer forumašoice koja radi u firmi u kojoj imaju 5 dana godišnjeg. Razlog je taj što firma nema novca da zaposli radnika kako bi godišnji trajao kako ga zakon propisuje.

Iskreno, uz svo uvažavanje teškoća u obavljanju privatnog biznisa, takva firma ne treba ni postojati. Ako firma može opstati samo na način da krši zakone, ne zato što hoće, nego zato što drugačije ne može, onda ne treba ni postojati, niko nema koristi od takve firme, Pa ni vlasnik dugoročno. A ako vlasnik i ima, nebitan je. Time samo pokazuje da je nesposoban da uspješno vodi firmu.

Nema opravdanja za izrabljivanje, bilo to izrablivanje namjerno, bilo uslovljeno okolnostima.

Ako neko hoće da bude poslodavac, ne može pravdati izrabljivanje ili nepoštovanje zakona time da je teško drugačije. Ako ne možeš kako treba, nemoj nikako.

U stvari, trebalo je u ZOR uvesti ne samo plaćanje radnika po učinku i sposobnosti, neko i opstajanje firme po sposobnosti poslodavca. Pa poslodavcu koji nije posoban voditi firmu bez izrabljivanja i kršenja zakona oduzeti firmu i mogućnost da je vodi
Uz dužno poštovanje i bez da se ljutiš, na ovaj post i ne vrijedi repolicirati, jer se vidi da ne znaš ni o privredi ni o tržištu ni o uvjetima poslovanja u bIH. Način koji predlažeš je od pola miliona napraviti milion nezaposlenih....
Nema ljutnje, samo razmjenjujemo misljenja.

Dakle, u ovoj zemlji se ne moze raditi bey krsenja .zakona. Cudno. Naime, ja radim u firmi koja nije izvoznik, imam 40, nekada i manje radnih sati sedmicno, dva dana sedmicnog odmora,trenutno 22 radna dana godisnjeg, sto sa nedjeljama iznosi 26 dana. I uplacunju mi se doprinosi na puni iznos plate koja se isplacuje redovno svaki mjesec, Dodose, plata jeste mala, to je ona losa strana medalje. I nije neki profitabilan biznis u pitanju. U stvari, ja radim pod onim sto bi trebalo da bde minuimum normalnih uslova rada propisanih zakonom o radu. I sa SSS obavljam "obican" posao, ne da imam ove uslove jer sam nesto super vazan firmi. Dakle, moze se.

I imajuci to iskustvo, opet cu reci. Ako firma ne moze zaraditi toliko da ima dovoljan broj radnika da rade 40 sati, imaju godisnji odmor itd, onda je u pitanju jedna od tri stvari;

1. Poslodavac je nesposoban i u tom slucaju firmu treba voditi neko drugi.
2. Firma se bavi nepotrebnim poslom pa nema klijente, a u tom slucaju treba je zatvoriti.
3. Poslodavac umjesto da ulaze u firmu novac iz firme izvlaci da bi se licno bogatio, a u tom slucaju ili ga treba mijenjati ili firmu zatvoriti.

Kao sto neko vec rece kao odgovor na tvoju repliku na moj post, to sto si ti napisala je nacin na koji se od radnika prave robovi.
Hakiz

#21938 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Man of steel wrote:Naša Stranka je najbolje prošla u čitavoj ovoj frci oko zakona o radu jer je na kraju ispalo da je jedino njima stalo do prava radnika.

Ja iskreno još nisam načisto je li to zaista tako ili ste vi samo poslušali direktive stranaca pa ste u ovom slučaju bili samo njihova produžena ruka.

Ovim nesposobnjakovićima iz DF-a,SDP-a i SBB-a kojima je od starta jedini cilj bio da obore zakon kako bi izglasali nepovjerenje Novaliću su na kraju debelo popušili u svakom mogućem smislu. Jedan nepopularan zakon koji je zadesio SDA oni su svojim kratkovidnim politikantskim igrama učinili popularnim izgubivši u potpunosti kako na terenu tako i u javnom mijenju.

Odatle i ovaj silni bijes sa njihove strane usmjeren prema Našoj Stranci jer planove koje su Šćepo, Nikšić i Komšić skovali u tornju prije nekoliko dana je podrazumijevao da iz Naše Stranke ne dignu svoje ručice što se na kraju nije desilo.

Nikakva prava radnika i zakoni o radu njih ne interesuju već isključivo fotelje i preuzimanje vlasti bez obzira što bi eventualnim neizglasavanjem ovog zakona zaustavili reformski put koji EU traži od nas.

Ovu medijsku hajku izdržite muški jer je u više navrata dokazano da kada vas ovi nesposobnjakovići kritikuju vi možete izvući samo korist.
Ja zato pitah za konacni tekst zakona. Ako u tom tekstu budu amandmani NS-a, i ako u buducnosti nastave kao do sada, onda svak cast i NS zasluzuje na slijedecim izborima da ih nagradimo.

Ako ne budu amandmani, onda se postavlja pitanje, da li je to ona udobna situacija koju inace opozicija ima, da lijepo govori, a ne mora se brinuti o odgovornosti.

Da, znam da ce se reci "mi predlozili, ali vecina odbila i nismo mogli nista" To je naravno tako. Ali, upravo je to ta udobna situacija o kojoj govorim.

Vidjecemo
Hakiz

#21939 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Pedja Kojovic wrote:lerdi1.

Kako mislite natjerati inspekcije, ministarstva i sudove da počnu raditi? Da su radili do sada ne bi imali 90% problema koje sada imamo. Ponavljam kako mislite natjerati SDA i HDZ da inspekcije počnu ulaziti u firme njihovih tajkuna te da sudstvo kažnjava iste?

Za nacin na koji funkcionise administracija odgovorna je izvrsna vlast.
Pisao sam par postova ranije o predvidjenom osnivanju privrednih sudova, arbirtraza, uvodjenja procesa medijacije i rjesavanja komunalnih predmeta u vansudskom postupku. Sve ovo bi trebalo rasteriti sudski sistem i omoguciti brze procesuiranje sporova. Inspekcije su bolna tacka u primjeni svih zakona a ne samo ovog i to je nesto na cemu moramo i dalje i uvijek insistirati.

2. Ovo nije ni Francuska ni Njemačka i osim usklađivanja EU legislativom koji je konkretan efekat vašeg amandmana od maksimalno 48 sati sedmično? Kojim mehanizmom će se napokon spriječiti izrabiljavanje radnika koji konstantno rade preko ovih vaših 48 sati iako su prijavljeni na 40? Kako konkretno ovaj amandman pomaže tim radnicima?

Zakon odredjuje maksimalan broj koje radnik moze raditi u toku sedmice. Vladin prijedlog zakona je bio 60 sati.
Ogranicavanje ce prisliti poslodavca da za broj sati koji mu je potreban zaposli nove ljude.

3. Povečanje godišnjeg za malodobne radnike. :thumbup:

4. Napisao sam već gore ali i ovdje da ponovim. Kako će povećanje pauze između dva ugovora o radu sa 15 na 60 dana podstaći poslodavca da zapošljava na neodređeno?

Rjesenje je preuzeto iz hrvatskog zakona o radu i bazirano na efektima koje je proizvelo kod njih.

5. Kako odredba o produženju roka za potpisivanje KU pomaže sindikatu i smanjuje pritisak sa njih kada je očito da taj sindikat niko u Vladi i kod poslodavaca ne uzima za ozbiljnog partnera? Pomalo je licemjerno napisati pasos o podršci sindikatima u pregovorima oko KU nakon što ste direktno podržali one koji su taj isti sindikat kao jednu od najbitnijih institucija u demokratskom svijetu bacili pod noge. Vaša podrška im je trebala jučer i sada je licemjerno nuditi im pomoć.

Ovdje se radi o periodu produzenog vazenja kolketivnog ugovora. (Vlada ima mogucnost da ga produzi jos 90 dana). Analizirajuci procedure i iskustva prilikom dosadasnjih zakljucenja kolketivnih ugovora ( prosjecno oko 6 mjeseci, najduze je bilo 9 mjeseci) smatrali smo da je 120 dana realniji okvir.
Mi smo na sastanku sa sindikatima koji smo imali dan prije sjednice ponudili da skoro sve njihove zahtjeve pretvorimo u amandmane ali oni "ma jebo to, nego sta cemo sa ogranicenim kolektivnim ugovorima?" nisu bili zainteresovani. Predlozili smo im da pokusamo odgoditi donosenje zakona za desetak dana i omoguciti im da se oni vrate za pregovaracki sto sa Vladom - nije bilo interesa.

6. Da ponovim. O amandmanu koji treba biti uvršten u KU je smiješno i pričati jer ta ista vlada je u posljednjih pola godine pogazila puno ozbiljnije dogovore nego taj vaš koji ste postigli u vezi amandmana. Odkud odjednom povjerenje prema SDA kada ste do prije dva dana tvrdili sa im se ništa ne može vjerovati?

Nemamo povjerenja u SDA. Postigli smo pisani dogovor sa premijerom Novalicem.
Mi svakako vec pocinjemo sa pokretanjem izmjena i dopuna Zakona o radu kako bi smo pokusali unijeti i one prijedloge koji nam nisu prihvaceni kao amandmani (vece kazne za poslodavce u slucaju krsenja zakona i jos neke stvari). Isto cemo uraditi i sa amandmanom 5 ukoliko Vlada ne ispostuje dogovor.

6. Kako jedna stranka koja se svrstava na lijevi centar može preći preko izbacivanja sindikata iz dogovora o Zakonu o radu?

Sindikat je imao mnogo sastanaka sa vladom.
Tekst prijedloga zakona dostupan je sindikatu od 2012. godine. kada je i pusten u javnu raspravu.
U materijalima postoje prijedlozi izmjena mnogih subjekata ali ne i sindikata.
(NI mi nismo znali kada ce se zakon naci na dnevnom redu ali smo znali da mora biti i spremali se. Nakon sastanka sa Rencom Davidom bilo nam je jasno da to mora biti uskoro i od tada se u stranci radilo od zore do kasno u noc)

Generalno, ako smatrate da se zakon nece sprovoditi onda je irelevantno kakav je ovaj ili bilo koji zakon i da li ih uopste ima ili nema. Jednom rijecju, sve je besmisleno.
Tacka 2 je usko vezana za tacku 1. Smanjnje brooja radnih sati, produzavanje trajanja godisnjih odmora, je nacin da se poslodavci natjeraju na zaposljavanje. Ali, ako inspekcija ne bude kaznjavala poslodavce koji to ne rade, onda je pretposlljednja recenica Vaseg odogovora, Pedja, u svari, sustina.

Poslodavac koji zeli dati dobre uslove radniku dace ih i bez zakona. onaj koji zeli izrabljivati radnike, to ce raditi uprkos zakonu. A kako inspekcije u ovoj zemlji rade, posljednja recenica iz Vaseg citata postaje sve veca istina.
komandant mark

#21940 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by komandant mark »

Mislim da je NS napravila ozbiljnu gresku sto je u citavu pricu oko Zakona o radu usla pravdajuci se od starta zbog svoje odluke da glasa za Zakon... Samim tim je dala argumente onima koji ih sada napadaju. Ili podrzavas ili ne podrzavas nesto i to je stvar principa, a ne trgovine sa Vladom. Ne moze to kao da se svima svidis i ispadnes istovremeno i liberal i komunisticki populista. Toga nema. Ta prica da su podrzali Zakon zbog 2-3 potpuno marginalna amandmana koji su im kao usvojeni, potpuna je besmislica i ostavlja prostor za price da je to uradjeno po dikatatu neke ambasade. Dajte ljudi malo principa i ideologije u politici, ne moze se sve svesti na pilicarsku trgovinu.

Najgora mi je bila prica o nekom ustupku kao da je glas NS "placen" podrskom Vlade nacrtu zakonu o zabrani negiranja genocida. Prvo, kakve to veze ima sa zakonom o radu? Drugo, otkud nekome pravo da se trguje tako ozbiljnim stvarima? Trece, zar ne bi trebalo automatski prekinuti svaku pricu sa svakom vladom kojoj treba "placati" glasovima da usvoji takav zakon?

Inace, nema nikakve velike razlike izmedju prethodnog i ovog zakona o radu. Reforme su mlake i kompromisne i nicim ne liberaliziraju trziste rada (suprotno svim tvrdnjama opozicije). Trebalo je ici mnogo radikalnije u izmjene, ali nema dileme da je i ovo trebalo podrzati (iz cistog drzavnog interesa, a ne zbog intervencije bilo koje ambasade i zbog bilo kojeg amandmana), jer ce se makar skinuti teret miliona KM koji se sada placaju za izmisljene i nezasluzene beneficije drzavnih sluzbenika po kolektivnim ugovorima. To je velika stvar za budzete sama po sebi i dovoljno je da svako normalan to mora bezuslovno podrzati bez obzira sto je ostatak zakona mlako izbjegavanje reformi, jer je to gusilo budzete i paralisalo sudove, a ta sredstva mogu se iskoristiti mnogo bolje tamo gdje su zaista potrebna (npr. za obrazovanje ili socijalnu politiku usmjerenu na ljude koji su zaista u stanju socijalne potrebe).

Vjerujem da je NS i pored ovako mlakog stava bila izlozena nevidjeno bezobraznim pritiscima, ali hocu da kazem da je za to dijelom i sama kriva, jer je svela pricu na neke sitnice, izbjegavajuci da insistira na principima i drzavnom interesu (ispred interesa bilo koje grupe koja je sebi uzurpirala neka prava, kao sto je sindikat drzavnih sluzbenika). Da su tako postavili stvar, bez neke trgovine sa vladom, uvjeren sam da ti napadi ne bi bili ni priblizno jaki... Ovako, sutra kada se povede prica oko ukidanja nezasluzenih privilegija neke druge grupacije, NS ce opet morati da se pravda, smislja amandmane, trguje, izbjegavajuci da kaze da je to neminovnost i da principijelno niko ko zaista nije u stanju potrebe vise ne moze zivjeti na teret ove drzave.
NKVD

#21941 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by NKVD »

Lijepo sročeno Marče, i ne bez smisla. Donekle.

Ako se išta pod milim bogom ne može osporiti NS-u to je pod a nazivanje stvari pravim imenom (SDA udruženi kriminalni poduhvat, recimo) i be principijelnost (ne savijanje kičme pod pritiscima niti pod nemoralnim ponudama).

Ja iskreno ne znam niti jedan politički subjekat niti instituciju, ukljulujući i NVO sektor, koji tako jasno i argumentovano govori o potrebi ukidanja raznih privilegija i skupog aparata kao što to radi NS. Pa bio to stačaj u GRAS-u i neminovno a masovno otpuštanje radnika ili ukidanje Doma Naroda. Tako da ovo tvoje o potrebi da se ulaguje i pravda pred javnošću za, slažemo se, korisne a nepopularne poteze jednostavno ne pije vode.
komandant mark

#21942 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by komandant mark »

NKVD wrote:Lijepo sročeno Marče, i ne bez smisla. Donekle.

Ako se išta pod milim bogom ne može osporiti NS-u to je pod a nazivanje stvari pravim imenom (SDA udruženi kriminalni poduhvat, recimo) i be principijelnost (ne savijanje kičme pod pritiscima niti pod nemoralnim ponudama).

Ja iskreno ne znam niti jedan politički subjekat niti instituciju, ukljulujući i NVO sektor, koji tako jasno i argumentovano govori o potrebi ukidanja raznih privilegija i skupog aparata kao što to radi NS. Pa bio to stačaj u GRAS-u i neminovno a masovno otpuštanje radnika ili ukidanje Doma Naroda. Tako da ovo tvoje o potrebi da se ulaguje i pravda pred javnošću za, slažemo se, korisne a nepopularne poteze jednostavno ne pije vode.
Ok, hvala na ovom upozorenju. Slazem se potpuno da su ostali gori od NS. Ali, to mi nekako nije dovoljno...

Sjecam se stava oko GRAS-a, to je zaista bilo ok i trebalo je isto pristupiti i ovom pitanju. Mislim da ima nekoliko razloga zasto nije: (a) u slucaju GRAS-a su svi ostali bili na suprotnoj strani i nije bilo "opasnosti" da ce stav NS biti usvojen, pa ih principijelnost tu nije nista mogla kostati - ostalo je to kao neki egzoticni glas koji se izgubio u masi; kod Zakona o radu glas NS je odlucivao i tu je zaista trebalo biti principijelan; (b) nije lako zauzeti stav koji se nece svidjeti dijelu javnosti, gdje mozda ima nekih potencijalnih glasaca; (c) najvaznije, sustina je da ekipa koja je bila protiv zakona predstavlja "idealne" potencijalne buduce koalicione partnere NS. Oni ovo vide kao izdaju. Mislim da je bas zbog toga NS morala biti principijelna, prokazati njihovu neprincipijelnost (pa SPD i DF kadrovi su pripremili i predlozili ovaj zakon) da sutra moze imati neki status u takvoj koaliciji, ako je bude. Ovako, suprotan stav uz izvinjavanje i sumnje u motivaciju za takav stav, bas je najgora opcija...
NKVD

#21943 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by NKVD »

Mislim da je ovdje u igri puno više od jednog zakona i par amandmana.

Opozicija je, da se poslužim popularnim a odvratnim izrazom, na aparatima. NS se ovakvim djelovanjem nameće kao ozbiljan igrač a ne samo kao vlasnik jedog para ruku koji, kao kod SBiH, Sefera i ostali esada jednostavno imaju svoju cijenu a koju će vlast platiti kad iste te rukice treba podići. Ovo stvarno može biti početak okupljanja i izlaska iz ilegale zdravih snaga koji onda mogu djelovati i sa pozicije.

I zato ovakva reakcija onoga što danas slovi kao opozicija - njihova je nesposobnost da se bave politikom ogoljena. Ostaje im jeftina retorika i populizam. I njihovim je glasačima, svakako traumatizovanim personalnim i ideološkim vratolomijama, to jasno.
walter kurtz

#21944 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by walter kurtz »

kad ce legalizacija ganje?
nemampojma0

#21945 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nemampojma0 »

NKVD wrote:Mislim da je ovdje u igri puno više od jednog zakona i par amandmana.

Opozicija je, da se poslužim popularnim a odvratnim izrazom, na aparatima. NS se ovakvim djelovanjem nameće kao ozbiljan igrač a ne samo kao vlasnik jedog para ruku koji, kao kod SBiH, Sefera i ostali esada jednostavno imaju svoju cijenu a koju će vlast platiti kad iste te rukice treba podići. Ovo stvarno može biti početak okupljanja i izlaska iz ilegale zdravih snaga koji onda mogu djelovati i sa pozicije.

I zato ovakva reakcija onoga što danas slovi kao opozicija - njihova je nesposobnost da se bave politikom ogoljena. Ostaje im jeftina retorika i populizam. I njihovim je glasačima, svakako traumatizovanim personalnim i ideološkim vratolomijama, to jasno.
Ova tvoja boldirana recenica najbolje pokazuje u kojem smo stanju. Svi vapimo za zdravim snagama, za promjenom na bolje i to u toj mjeri da smo spremni sami sebe da obmanemo, da sebe ubjedimo, iako znamo da od toga nema nista, posebno kad je u pitanju ova stranka ( i zbog kadrova i zbog ogranicenosti kapaciteta, a i pokazane politike).
Iz velike zelje cesto idealiziramo ljude i politike, pa kad se osvjestimo i vidimo ih u pravom svijetlu slijedi razocarenje.
Ovo je jedan generalan sud.

Evo, i u ovoj konkretnoj situaciji, kako mislis da NS u ovakvim okolnostima i s ovakvim partnerima na bilo koji nacin moze unaprijediti situaciju, sve da je NS idealna??
Okupljanje kojih snaga? Na kojim principima?
Mislim, kako okupljati snage kada izdas stranke koje su ti idejno bliske?

Ovdje se radi o zamjeni teza, NS nije pokazala principijelnost. Da su bili principijelni nikad ne bi podrzali zakon SDA, taman da je i idealan, imajuci u vidu sve ono sto je SDA radila 25 g. Cuvaj se Danajaca i kad poklone nose.
Innovation

#21946 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Innovation »

nemampojma0 wrote: nikad ne bi podrzali zakon SDA, taman da je i idealan,
:ginisovac: :novine: :cutim:
nikad_vise

#21947 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nikad_vise »

nemampojma0 wrote:
Ovdje se radi o zamjeni teza, NS nije pokazala principijelnost. Da su bili principijelni nikad ne bi podrzali zakon SDA, taman da je i idealan, imajuci u vidu sve ono sto je SDA radila 25 g. Cuvaj se Danajaca i kad poklone nose.
Pokazi odgovornost-samo SDA na svim nivoima :D
Navikavaj se jarane,SDA ce biti na vlasti i narednih 25 godina ako je suditi po ovako nesposobnoj opoziciji.
SDA ih je sve izredala i izmijenjala ko carape i jos nista nisu naucili.NS-u podrska jer je ovo jedan od nacina da se djeluje na promjene u drzavi u trenutnom odnosu snaga.

Biraj odgovorno i trazi odgovornost :mrgreen:
nemampojma0

#21948 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nemampojma0 »

Innovation wrote:
nemampojma0 wrote: nikad ne bi podrzali zakon SDA, taman da je i idealan,
:ginisovac: :novine: :cutim:
Da, zakon SDA. Ovo je njihov zakon. Jedino njima i njihovim tajkunima odgovara.
Ovo "taman" je lapsus calami, slovoznanče.

A sad, imaš li šta pametno napisati?
nemampojma0

#21949 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nemampojma0 »

nikad_vise wrote:
nemampojma0 wrote:
Pokazi odgovornost-samo SDA na svim nivoima :D
Navikavaj se jarane,SDA ce biti na vlasti i narednih 25 godina ako je suditi po ovako nesposobnoj opoziciji.
SDA ih je sve izredala i izmijenjala ko carape i jos nista nisu naucili.NS-u podrska jer je ovo jedan od nacina da se djeluje na promjene u drzavi u trenutnom odnosu snaga.

Biraj odgovorno i trazi odgovornost :mrgreen:
Što babi milo to joj se i snilo :D
Kikibombona

#21950 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Kikibombona »

Pedja Kojovic wrote:anabella

Premalo ga poznajem da bih dao neki generalni sud.
Ispostovao je, do sada, sve sto smo i kako smo se dogovorili.
Dobre stvar; direktan je, razumije privredu, posebno realni sektor i tu se osjeca kompetentnost.
Lose stvari: losa komunikacija, pogotovo javna, skoro zabrinjavajuce nepoznavanje politike i parlamentarnih procedura.

p.k.
Malo se popravio. Na pocetku je bilo zalosno gledati i slusati.
Locked