Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
So What!

#21901 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

pritchard wrote: 31/07/2023 14:40 Bravo za UB. :thumbup: Napokon da je i to krenulo nakon godina razvlačenja. Stari renderi su mi fantastični, a ovaj najnoviji pomalo bland.

Usput, specifična prištinska biblioteka je zamalo završila kod nas. Hrvatski arhitekt Mutnjaković se prvo javio na naš konkurs. :D
Kolikogod ružna bila, smatra se jednim od najvećih landmarka Prištine. Da li bi mi to znali iskoristiti kao prednost, nikad se ne zna, a možda nam je i četnici ne bi zapalili tako lahko.

Sam naš odnoc prema nacionalnoj biblioteci i da je tek gradimo 28 godina po završetku rata, svjedoči i o našem odnosu prema knjizi i nauci. Ova vijest je tako marginalna, umjesto da bude u rangu otvaranja ceste do Neuma na primjer.
Haris.ba

#21902 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

So What! wrote: 31/07/2023 15:10 Sam naš odnoc prema nacionalnoj biblioteci i da je tek gradimo 28 godina po završetku rata, svjedoči i o našem odnosu prema knjizi i nauci. Ova vijest je tako marginalna, umjesto da bude u rangu otvaranja ceste do Neuma na primjer
Ne gradi se nacionalna, vec univerzitetska biblioteka.
Tacnije biblioteka UNSA, jer Sarajevo ima 4 univerziteta. :D

Nacionalna ce po svemu sudeci jos dugo godina biti u postojecim prostorijama (unutar kampusa u bivsim prostorijama kasarne).

Kakav ce odnos biti, da li ce nacionalna zadrzati taj naziv univerzitetska? Ko zna.

Steta sto nema vizije. Kanton Sarajevo mogao je gurati i da se napravi objekat i za nacionalnu biblioteku pa joj isti ustupiti.
maxell_sarajevo

#21903 Re: Sarajevo Construction

Post by maxell_sarajevo »

Nacionalna se zatvara za koji mjesec, jbg direktor hoda po Dubaiju i bijelom svijetu, a za radnike nema plate, jednostavno su svi digli ruke od tih sedam institucija.

Ne zna se tko je više ojadio te institucije nesposobni menađment koji je gleda kako da izvuče svu lovu ili nedostatak upravnog i nadzornog odbora uz već neriješeni pravno-finansijski status.

Uzmite primjer biblioteke za slijepa lica gdje je direktoru presuđeno da je falsifikovao diplomu, a on uredno i dalje vrši funkciju direktora i na tome uzima lijepu svotu novca.
So What!

#21904 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Haris.ba wrote: 31/07/2023 15:54
So What! wrote: 31/07/2023 15:10 Sam naš odnoc prema nacionalnoj biblioteci i da je tek gradimo 28 godina po završetku rata, svjedoči i o našem odnosu prema knjizi i nauci. Ova vijest je tako marginalna, umjesto da bude u rangu otvaranja ceste do Neuma na primjer
Ne gradi se nacionalna, vec univerzitetska biblioteka.
Tacnije biblioteka UNSA, jer Sarajevo ima 4 univerziteta. :D

Nacionalna ce po svemu sudeci jos dugo godina biti u postojecim prostorijama (unutar kampusa u bivsim prostorijama kasarne).

Kakav ce odnos biti, da li ce nacionalna zadrzati taj naziv univerzitetska? Ko zna.

Steta sto nema vizije. Kanton Sarajevo mogao je gurati i da se napravi objekat i za nacionalnu biblioteku pa joj isti ustupiti.
Upravu si, oprosti, ja sam mislio da se Nacionalna i univerzitetska biblioteka vezuju jedna za drugu, jer je ja poznajem pod imenom Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine.

Dovoljno je reći da mi je šoko bio da studenti u Sarajevu se okupljaju da uče u Alti, Importanneu, BBI-ju, pa su ti shopping centri morali nešto poduzeti po tom pitanju. Eto kakav je odnos, ova biblioteka će biti game-changer upravo kao mjesto gdje ćeš moći doći i grupno i individualno da učiš.

Pa u mom rodnom Tešnju su izgradili biblioteku prije pet godina i to zgrada na tri etaže, samo zato što je postojeća koristila manji prostor, ali koji je bio relativno adekvatan, a da se ne lažemo nije to mjesto koje je izrodilo neke vele intelektualce.
maxell_sarajevo wrote: 01/08/2023 00:52 Nacionalna se zatvara za koji mjesec, jbg direktor hoda po Dubaiju i bijelom svijetu, a za radnike nema plate, jednostavno su svi digli ruke od tih sedam institucija.

Ne zna se tko je više ojadio te institucije nesposobni menađment koji je gleda kako da izvuče svu lovu ili nedostatak upravnog i nadzornog odbora uz već neriješeni pravno-finansijski status.

Uzmite primjer biblioteke za slijepa lica gdje je direktoru presuđeno da je falsifikovao diplomu, a on uredno i dalje vrši funkciju direktora i na tome uzima lijepu svotu novca.
To je vjerovatno sažetak ovoga, koliko je prosječnom građaninu biblioteka prioritet.
Thorgerson

#21905 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Meni je samo fascinantno da je toliko projekata "odjednom" moguce zapoceti, uraditi.

Prakticno ce biti uradjena pruga Skenderija - Hrasnica. U oba pravca.

Halo?!

Pa da mi je to neko rekao prije 5-6 godina rekao bih mu da je lud.

Al cooootnici, noopost ce nooos. Mi se moromo broonit. Nemomo vremena za ostoole stvoori.
DaysleepeR

#21906 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

Dzontra_Volta wrote: 30/07/2023 10:53 Šta ono neki dan neko napisa da se napokon više neće parkirati motori ispred Hipi bašte.

Image
Dozvoljeno i normalno svugdje u svijetu.
So What!

#21907 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Thorgerson wrote: 01/08/2023 01:55 Meni je samo fascinantno da je toliko projekata "odjednom" moguce zapoceti, uraditi.

Halo?!

Al cooootnici, noopost ce nooos. Mi se moromo broonit. Nemomo vremena za ostoole stvoori.
To je ono sto trenutno zelena masinerija pokusava da banalizuje. Sarajevo korača da izjednači standarde u javnom prijevozu kao u bilo kojem drugom glavnom gradu unutar EU.

Ne samo da se rade nove stvari, nego se aktivno radi na eliminaciji kancerogenog GRAS-a, skupu neradnika koji su ugovorima zaštićeni ko polarni medvjedi.

Samo su poranili sa implementacijom elektronskog sistema naplate, jer to trenutno provode buzdovani iz GRAS-a koji definitivno ne žele da uče kako to funkcioniše i znaju ljudima uopšte da ne napune karticu, zato se savjetuje čuvanje fiskalnog računa.
Dzontra_Volta

#21908 Re: Sarajevo Construction

Post by Dzontra_Volta »

DaysleepeR wrote: 01/08/2023 10:28
Dzontra_Volta wrote: 30/07/2023 10:53 Šta ono neki dan neko napisa da se napokon više neće parkirati motori ispred Hipi bašte.

Image
Ne znam u kojem svijetu si ti bio, ali tamo gdje sam ja išao ovo je sve samo ne normalno.
DaysleepeR

#21909 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

Dzontra_Volta wrote: 01/08/2023 12:00
DaysleepeR wrote: 01/08/2023 10:28

Ne znam u kojem svijetu si ti bio, ali tamo gdje sam ja išao ovo je sve samo ne normalno.
Vozis li motor?
Ja vozim i parkirao sam svugdje.
travar

#21910 Re: Sarajevo Construction

Post by travar »

So What! wrote: 01/08/2023 01:40 Dovoljno je reći da mi je šoko bio da studenti u Sarajevu se okupljaju da uče u Alti, Importanneu, BBI-ju, pa su ti shopping centri morali nešto poduzeti po tom pitanju
Those were the days :mrgreen:
Thorgerson

#21911 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Meni nije normalno da uopste tu ima toliko saobracaja, ali ga ima.

Dzaba ti park, setaliste kad pored u minuti prodje milion auta.

Pisaj ga.

A nema potrebe za toliko saobracaja. Nema. Ako mogu gradovi poput Beca, Berlina, Helsinkija i sta ja znam koji imaju 5x i vise stanovnika ogaditi saobracaj u samom centru, mozemo i mi.

Samo treba volje.
Dzontra_Volta

#21912 Re: Sarajevo Construction

Post by Dzontra_Volta »

DaysleepeR wrote: 01/08/2023 12:01
Dzontra_Volta wrote: 01/08/2023 12:00

Vozis li motor?
Ne vozim motor i ne moram ga voziti da znam da je zabranjeno.
Znači tebi je normalno da se ovoliki motor parkira na šetalištu predviđenom iskuljučivo za kretanje pješaka (znači ne može ni biciklo ni romobil)?
To što si možda izbjegao kaznu je neki drugi par rukava.
Dzontra_Volta

#21913 Re: Sarajevo Construction

Post by Dzontra_Volta »

Thorgerson wrote: 01/08/2023 12:33 Meni nije normalno da uopste tu ima toliko saobracaja, ali ga ima.

Dzaba ti park, setaliste kad pored u minuti prodje milion auta.

Pisaj ga.

A nema potrebe za toliko saobracaja. Nema. Ako mogu gradovi poput Beca, Berlina, Helsinkija i sta ja znam koji imaju 5x i vise stanovnika ogaditi saobracaj u samom centru, mozemo i mi.

Samo treba volje.
Ti gradovi imaju dobar javni prevoz (da ne govorimo metro) i to mogu sebi priuštiti. Kod nas se svaki dan zapali po jedan autobus.
DaysleepeR

#21914 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

Dzontra_Volta wrote: 01/08/2023 12:34
DaysleepeR wrote: 01/08/2023 12:01

Vozis li motor?
Znači tebi je normalno da se ovoliki motor parkira na šetalištu predviđenom iskuljučivo za kretanje pješaka (znači ne može ni biciklo ni romobil)?
Nemamo sta pricati.
Kad budes vozio motor i obisao nesto sa istim i vidio gdje se sve motori mogu parkirati mozemo razgovarati.

Ja inace ne parkiram ovdje, ali ovo je sasvim normalno svugdje u svijetu.
VladaFBiH

#21915 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

DaysleepeR wrote: 01/08/2023 12:47
Dzontra_Volta wrote: 01/08/2023 12:34

Nemamo sta pricati.
Kad budes vozio motor i obisao nesto sa istim i vidio gdje se sve motori mogu parkirati mozemo razgovarati.

parkiranje vozila na trotoaru normalno i dozvoljeno svugdje u svijetu?
DaysleepeR

#21916 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

VladaFBiH wrote: 01/08/2023 13:28
DaysleepeR wrote: 01/08/2023 12:47

Nemamo sta pricati.

pravimo se glupi malo?
VladaFBiH

#21917 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

DaysleepeR wrote: 01/08/2023 13:38

pravimo se glupi malo?
pa ti si počeo s tvrdnjama da je normalno svugdje u svijetu da se vozila parkiraju na trotoaru (motocikl je vozilo a ne letjelica ili nešto treće).

Edit: Činjenica je da ne postoje predviđena mjesta za parkiranje motocikla ali to ne opravdava bahatost i bezobrazluk
Last edited by VladaFBiH on 01/08/2023 13:43, edited 1 time in total.
Hajvan

#21918 Re: Sarajevo Construction

Post by Hajvan »

ukoliko nema znaka zabrane, dozvoljeno je.
Dope_Man

#21919 Re: Sarajevo Construction

Post by Dope_Man »

Nema nijedan trotoar sam po sebi znak zabrane, niti jedan trg, niti jedna zelena povrsina.. al nesto u Becu ne vidjeh parkiranih po trotoaru i na trgovima.
DaysleepeR

#21920 Re: Sarajevo Construction

Post by DaysleepeR »

Ne vozite motore i ne obracate paznju.

Sasvim normalno i ocekivano.

Dakle ne vozila, ali motore cete naci i na trotoaru i u pjesackoj zoni i u istorijskoj zoni, svugdje po evropskim gradovima.

Sasvim normalna stvar.

Ja znam da kod nas vlada seljacki mentalitet koji kaze "ako ne mogu ja s autom nece niko" ali stvari ipak stoje drugacije.
breuer

#21921 Re: Sarajevo Construction

Post by breuer »

Thorgerson wrote: 01/08/2023 01:55 Meni je samo fascinantno da je toliko projekata "odjednom" moguce zapoceti, uraditi.

Halo?!

nije to ništa odjednom već se došlo do ovoga nakon skoro 10 godina otklanjanja raznih problema i zahtjeva...uostalom, čitav projekat je obezbijedio pravi "zeleni" rektor, ako si već ciljao na nečije zasluge :D
BadBoy

#21922 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

DaysleepeR wrote: 01/08/2023 13:56 Ne vozite motore i ne obracate paznju.

Sasvim normalno i ocekivano.

Dakle ne vozila, ali motore cete naci i na trotoaru i u pjesackoj zoni i u istorijskoj zoni, svugdje po evropskim gradovima.

Sasvim normalna stvar.

Ja znam da kod nas vlada seljacki mentalitet koji kaze "ako ne mogu ja s autom nece niko" ali stvari ipak stoje drugacije.
Iskreno, ne vozim motor niti bih ikada isti kupio ali koliko se sjećam po svim evropskim metropolama imaju posebni parkinzi za motore i tu ih ostavljaju.
Naslovnica

#21923 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

pravimo se glupi malo?
Ja se ne pravim glup, niti sam glup, samo pokušavam da skontam logiku (vjerovatno ne razumijem kako to funkcioniše).
Ako je OK parkirati motorčinu na trotoar, onda je valjda OK i voziti po trotoaru?
Logično, jer da bi parkirao na trotoar - moraš voziti po njemu. :thumbup:
Nisam bajker, iskreno zavidim ljudima koji jesu, a poznajem ih mnogo.
Nedavno sam slušao priču od bajkera (stariji ljudi, ozbiljni, sijedi ili ćelavi, sve koža, Harley, Yamaha, cruiseri, touring...) da bajkeri imaju pravo da prođu kolonu na naplatnima, da ne čekaju. Isto tako i sa graničnim prelazima.
Meni je to, i pored toga što želim da imam razumjevanja, neprihvatljivo (bez obzira što je vruće, hladno, pada kiša, šta ja znam...).
Dope_Man

#21924 Re: Sarajevo Construction

Post by Dope_Man »

To za motore je cisto lupanje. I oni se parkiraju kao i automobili - na za to predvidjena mjesta. Nema postenog grada gdje ce se vidjeti parkirani motori po trgovima, trotoarima i slicno tek tako.
neki

#21925 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

Naslovnica wrote: 01/08/2023 15:32

pravimo se glupi malo?
Ja se ne pravim glup, niti sam glup, samo pokušavam da skontam logiku (vjerovatno ne razumijem kako to funkcioniše).
Ako je OK parkirati motorčinu na trotoar, onda je valjda OK i voziti po trotoaru?
Logično, jer da bi parkirao na trotoar - moraš voziti po njemu. :thumbup:
Nisam bajker, iskreno zavidim ljudima koji jesu, a poznajem ih mnogo.
Nedavno sam slušao priču od bajkera (stariji ljudi, ozbiljni, sijedi ili ćelavi, sve koža, Harley, Yamaha, cruiseri, touring...) da bajkeri imaju pravo da prođu kolonu na naplatnima, da ne čekaju. Isto tako i sa graničnim prelazima.
Meni je to, i pored toga što želim da imam razumjevanja, neprihvatljivo (bez obzira što je vruće, hladno, pada kiša, šta ja znam...).
To su neka pravila koja su oni sami sebi izmislili a koja se, nažalost, nigdje ne sankcionišu..
Ne vidim po kojoj logici i smislu bi motore bilo normalno voziti i parkirati po trotoaru, niti zašto bi oni imali prednost na naplatnim ili graničnim kontrolama...jesu li možda dali krv 10 puta ili su RVI???
Post Reply