oridjidji wrote:HM 2011 wrote:
Od srca želi šta god smatraš da je potrebno, ali bilo kakve struje ne donose rezultate - ako je potrebna promjena - potrebno je promjenitu cijelu sliku, a tu pojedinac ne može ništa bio na vrhu ili samome dnu....
čitava priča o neiskustvu vuče ka nekim novim pokušajima alternative novog doba - a sve se svodi na dolmljenje džepova i još jedan korak nazad....
Žalosno ali istinitio....
Takođe interesantna je priča o pojedincu -
Pojedinac može motivisati grupu, ali sam ništa ne može uraditi, pojedincu je lahko biti kralj kada je okružen čestitim ljudima,
međutim - koliko je pojedinac moćan u našem sistemu, sistemu kojeg činimo ti i ja - vjeruj mi bespomoćan, i to je jedna od najvećih zabluda....
Jedini pojedinac - individua koji je pokazao moć u ovom narodu je NOVAC, ŠOLDE, PAPIRIĆI - sve ostalo je jedna obična šuplja.....
Tvrdiš da želiš promjenu - molim te prezentiraj kako postići promjenu, jel iluzijama promjena ili ?
Nuzno ne moramo biti svi clanovi SDA da bi nam u drzavi bilo dobro. Prije sam misljenja da mi moramo biti podjednako moralni, sposobni, dobri i posteni da bi ova zemlja mrdnula naprijed. Politika u BiH sluzi da zastiti politicare od neodgovornosti, a ne da zastiti narod. Narodu u 20 godina nije mnogo bolje. Razlicite vlasti nisu donjele golem napredak drustvu.
Mene su svi oni dobro razocarali. Nisu ucinili da se u svome drustvu osjecam dobro i da nije ljudi koji cijeli zivot znam, vjerovatno bih otisao odavdje. Vec sam dvaput pokusao to.
Kralj treba da se okruzi cestitim ljudima, kad se okruzis olosem, olos ces i biti, ako iste pustis da cine sta hoce, sta te razlikuje od njih? Prema takvima niko ne treba da ima milosti.
Pa i najveci umovi i vladari su se udruzivali oko interesa, a bome i vrijednosti koji su nosili i to zajednicko dobro postizali ziveci i radeci s drugima. Samo neki jesu, a neki nisu pravili sa olosem kompromise, pa su jedni placali visoku cijenu toga, a drugi nisu.
Novac nije pojedinac. Novac je vrijednost koju svaki podjedinac stice radom, na moralan ili nemoralan nacin, zakonski ili krseci zakone drustva, radeci sam ili udruzujuci se s drugim. Vidis, u ratu su mnogi obicni ljudi postizali vrhunske rezultate, radeci maltane dzaba stvari koje danas neki drugi nebi uradili ni za brdo novca. Bili smo bolji i posteniji nego sto smo danas. Valjda nas je strah od smrti ucinio takvim, a i nevolja pa smo bili blizi jedni drugima. Danas to nije tako. Motivi su drugaciji, statusni simboli drustva se mjenjaju, nekad se o dobrom covjeku nasiroko pricalo, a danas o losem, a bogatom. Pomenucu samo Jusufa Hadzira, pogledaj ovu ljudsku velicinu
njegovu pricu , koliko je samo on ljudi spasio svojim rukama u dobrinjskoj ratnoj bolnici. On je bio i ostao istinski heroj, covjek koji je operisuci druge s nogu pretprio infrakt od premorenosti, a sta danas doktori rade? Sve im je izgovor da traze sebi vise i vise, cak puno vise od drugih, toliko da javno poticu lihvarstvo u zdravstvu. To je samo jedan primjer da se moze mnogo dobra postici samo kad se hoce.
Danas BiH ima druge izazove, ali sejtanova braca politicari, rasipnici svega drustvenog, danas drkaju po parlamentima, citaju novine, zajebavaju se, a svoju politiku po kafanama vode, dogovarajuci talove, iskreno im se jebe za narod, moc je samo valuta za koju brinu, a neodgovorni, guzicu malo stegnu od prpe kad narod nezadovoljan popali koju instituciju, pozivajuci ih za odgovornost. Sljedeci put nece paliti institucije, zapalice kuce manijacima lopovskim, a neki ce mozda i stap dobiti u dupe ko Gadafi. Kao takvi i svima drugima su posluzili kao opravdanje da budu kao i oni, neprofesionalni, neeticni, nesposobni i drustveno iz godine u godinu beskorisniji i ako ovo drustvo potone u novi val anarhije i beznadja, oni ce biti krivi za to.
Sto se mene tice, svoju bitku bijem na poslovnom nivou, radim, ucim nove stvari svakodnevno, privredjujem radeci i za drugog i privatno, pokusavajuci da sebi i svojoj porodici omogucim sto bolji zivot. Imam vrijednosti iza kojih mogu stati i reci da ovo sam uradio sam ili udruzivsi se s drugim. Posto sam IT strucnjak, u tome smjeru se izgradjujem sve vise i vise i sebe u buducnosti ne vidim kao nekoga ko ima namjeru citav zivot raditi za druge, vec kao moguceg poslodavca. Iskreno od nasih politicara sam kao mladji mogao ocekivati da ce zdravije temelje udariti ovome drustvu, smanjiti birokratiju, donjeti dobre zakone koje ce poboljsati poslovne prilike u BiH, isto tako privuci investicije, a time donjeti radna mjesta svima, ali vidim da od toga nema nista, kao ni od onih Bakirovih 100 000 za ovoga mandata. Poslje izrecenog ne znam kako ima obraza da se pojavi igdje. Iz SDA postujem samo tesanjsku svitu, mogu proci i ovi iz Gradačca, ovi u SA su jad i cemer, samo teret ovoj drzavi.
Malo o praznim obecanjima SDA...
https://vimeo.com/140641083