Android OS

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
arnes_king

#21876 Re: Android OS

Post by arnes_king »

Schlauf2 wrote:
arnes_king wrote:Pozdrav raja,

Moze li mala pomoc. Koligica kupuje mobitel i ima u ponudi da kupi na rate ili Samsung Galaxy J5 2016 (skoro nov) cijena 370KM ili Huawei P8 (nov) za 320KM. Vidim po specifikacijama da je ovaj Huawei cak i bolji, ali nisam nesto u njih siguran. Sta biste vi preporucili.
Na koji Huawei mislis, P8 ili P8 lite? Pitam zbog cijene jer P8 inace nov kosta znatno vise, a P8 lite je tu negdje s J5 2016.
Kaze da je P8, da je lite valjda bi naveo, a to mi je poznanik kome vodim svakog koga imam kada hoce kupovati telefon tako da mi da uvijek po dobroj cijeni.
Dzontra_Volta

#21877 Re: Android OS

Post by Dzontra_Volta »

Aplikacije koje sam prebacio na SD card, nakon što se ažuriraju, vrate se automatski na internu memoriju, pa mi valja svaki put to ponovo vraćati na eksternu. Ima li kakav način da to "zauvijek" ostane na SD card?
shalla

#21878 Re: Android OS

Post by shalla »

Dzontra_Volta wrote:Aplikacije koje sam prebacio na SD card, nakon što se ažuriraju, vrate se automatski na internu memoriju, pa mi valja svaki put to ponovo vraćati na eksternu. Ima li kakav način da to "zauvijek" ostane na SD card?
Uh kako me ovo nervira, meni možda i najveća frustracija kod androida, poslije svakog updatea prebacuj na SD :roll:
quarterback

#21879 Re: Android OS

Post by quarterback »

a zasto prebacujete, pa danas ima vise nego dovoljno memorije u telefonu ?
arnes_king

#21880 Re: Android OS

Post by arnes_king »

quarterback wrote:a zasto prebacujete, pa danas ima vise nego dovoljno memorije u telefonu ?
U mene je tel sa internom od 32GB i ne bih imao problema s prostorom da ne koristim Gear VR (jer te aplikacije nenormalno puno zauzimaju), tako da imam jos SD karticu od 32GB ali se ne moze sve na nju prebaciti (Oculus aplikacije nikako, tako da mi je na internoj slobodno samo 4GB) a sve sto se moze na SD tamo je, samo sto i mene iritira ovo sto moram uvijek ponovo. Ali ja za to koristim app2sd aplikaciju bar ne moram rucno ulaziti i provjeravati stalno.

A stoji to da sada mobiteli imaju vecu internu memoriju, ali isto tako i aplikacije i slike i sve ostalo zauzima puno vise, tako da se to opet na kraju svede na isto :)
shalla

#21881 Re: Android OS

Post by shalla »

quarterback wrote:a zasto prebacujete, pa danas ima vise nego dovoljno memorije u telefonu ?
Ma prebacim FB, Messenger, čisto da mi ne opterećuju internu memoriju. Možda sam i ja paranoičan jer imam fkt puno interne al gledam sad, samo na slike, muziku i klipove mi je otišlo 8GB :mrgreen:
quarterback

#21882 Re: Android OS

Post by quarterback »

pa jest, doduse ja muziku ne slusam preko mobitela a slike redovno arhiviram na hdd ...
supercali

#21883 Re: Android OS

Post by supercali »

Koristite link2sd
Dzontra_Volta

#21884 Re: Android OS

Post by Dzontra_Volta »

arnes_king wrote:
U mene je tel sa internom od 32GB i ne bih imao problema s prostorom da ne koristim Gear VR (jer te aplikacije nenormalno puno zauzimaju), tako da imam jos SD karticu od 32GB ali se ne moze sve na nju prebaciti (Oculus aplikacije nikako, tako da mi je na internoj slobodno samo 4GB) a sve sto se moze na SD tamo je, samo sto i mene iritira ovo sto moram uvijek ponovo. Ali ja za to koristim app2sd aplikaciju bar ne moram rucno ulaziti i provjeravati stalno.

A stoji to da sada mobiteli imaju vecu internu memoriju, ali isto tako i aplikacije i slike i sve ostalo zauzima puno vise, tako da se to opet na kraju svede na isto :)
Ma i ja ovo koristim, ali svejedno ih moram ručno ponovo prebacivati unutar te aplikacije. App2sd me samo upozori da se određena aplikacija može prebaciti na SD.

@supercali: da li ovaj "link2sd" prebacuje automatski nazad na sd, nakon update-a?
Laertes

#21885 Re: Android OS

Post by Laertes »

Meni evo došao marshmallow na Samsung j5, ali, naravno, nemam dovoljno interne. Pokušao sa app2sd, ali traži root. Pa skinuo nekakav towelroot, ali ga ne da instalirati. Nije mi stalo do tog marshmallowa, samo me nervira to sto svaki dan iskače. Any advice?
holowey

#21886 Re: Android OS

Post by holowey »

Laertes wrote:Meni evo došao marshmallow na Samsung j5, ali, naravno, nemam dovoljno interne. Pokušao sa app2sd, ali traži root. Pa skinuo nekakav towelroot, ali ga ne da instalirati. Nije mi stalo do tog marshmallowa, samo me nervira to sto svaki dan iskače. Any advice?
backup, vratiti na fabricke postavke, napraviti upgrade, uraditi restore backupa
Laertes

#21887 Re: Android OS

Post by Laertes »

holowey wrote:
Laertes wrote:Meni evo došao marshmallow na Samsung j5, ali, naravno, nemam dovoljno interne. Pokušao sa app2sd, ali traži root. Pa skinuo nekakav towelroot, ali ga ne da instalirati. Nije mi stalo do tog marshmallowa, samo me nervira to sto svaki dan iskače. Any advice?
backup, vratiti na fabricke postavke, napraviti upgrade, uraditi restore backupa
Mogu li kako ostati na 5.1.1, a da mi ovo stanje iz ćoška ne iskače svaki dan?
holowey

#21888 Re: Android OS

Post by holowey »

Laertes wrote:
holowey wrote:
Mogu li kako ostati na 5.1.1, a da mi ovo stanje iz ćoška ne iskače svaki dan?
sumnjam, opcije koje nudi su obicno instaliraj odmah, instaliraj kasnije, instaliraj tokom noci, instaliraj pri sljedecem restartu... tako nesto... ne sjecam se da ima opcija ne instaliraj uopste...
Laertes

#21889 Re: Android OS

Post by Laertes »

Jebemga, ne da mi se pravit reset, pegla mi ono sa brojevima najviše. Prebacim u excel, pa kad vratim, nijedan broj nema nule na početku. Jebo ih maršmelou.
holowey

#21890 Re: Android OS

Post by holowey »

Laertes wrote:Jebemga, ne da mi se pravit reset, pegla mi ono sa brojevima najviše. Prebacim u excel, pa kad vratim, nijedan broj nema nule na početku. Jebo ih maršmelou.
koje sa brojevima? prvo full backup sa samsung smartswitch i kasnije uradis restore... ja sam napravio backup s5 i uradio restore na s6 edge+, sve proslo savrseno
Laertes

#21891 Re: Android OS

Post by Laertes »

holowey wrote:
Laertes wrote:Jebemga, ne da mi se pravit reset, pegla mi ono sa brojevima najviše. Prebacim u excel, pa kad vratim, nijedan broj nema nule na početku. Jebo ih maršmelou.
koje sa brojevima? prvo full backup sa samsung smartswitch i kasnije uradis restore... ja sam napravio backup s5 i uradio restore na s6 edge+, sve proslo savrseno
E, druže, sad pričaš ko kolega mi informatičar, ništa ne kontam. Šta je smartswitch?
sarajlija1971

#21892 Re: Android OS

Post by sarajlija1971 »

Pozdrav svima,

Na osnovnoj verziji Nova launchera ne prikazuje notifikacije od propustenih poziva, SMS-a, vibera, WhatsAppa, Messengera, itd... TeslaUnread je valjda samo za prime verziju ili radi i sa ovom osnovnom i kako ga podesiti?

I da li neko koristi Nova Prime launcher krekovan i sa kojih stranica ga skidate?

Da li to radi ok ili pravi odredjene probleme?

Nemam nacina da platim za Prime verziju a nedostaju mi ove notifikacije.
holowey

#21893 Re: Android OS

Post by holowey »

Laertes wrote:
holowey wrote:
E, druže, sad pričaš ko kolega mi informatičar, ništa ne kontam. Šta je smartswitch?
http://www.samsung.com/us/smart-switch/
quarterback

#21894 Re: Android OS

Post by quarterback »

Laertes wrote: E, druže, sad pričaš ko kolega mi informatičar, ništa ne kontam. Šta je smartswitch?
prijatno ces se iznenaditi, izguglaj
Laertes

#21895 Re: Android OS

Post by Laertes »

E, hvala, drugovi. Našao, skinuo, prebacujem na SD. Sad uradim factory reset, jel' tako? I sta onda? Instaliram marshmallow, I kako onda vratim sve sa SD? Moram li ponovo skidati smartswitch?
holowey

#21896 Re: Android OS

Post by holowey »

Laertes wrote:E, hvala, drugovi. Našao, skinuo, prebacujem na SD. Sad uradim factory reset, jel' tako? I sta onda? Instaliram marshmallow, I kako onda vratim sve sa SD? Moram li ponovo skidati smartswitch?
jednom skines i instaliras na racunar, backup uradis na racunar... just in case, sd karticu izvadi prije nego uradis factory reset...odabres factory reset, nakon toga uradis osnovne postavke telefona i uradis update softwarea telefona... nakon sto si zavrsio s tim spojis opet telefon sa racunarom i uradis restore...
Laertes

#21897 Re: Android OS

Post by Laertes »

holowey wrote:
Laertes wrote:E, hvala, drugovi. Našao, skinuo, prebacujem na SD. Sad uradim factory reset, jel' tako? I sta onda? Instaliram marshmallow, I kako onda vratim sve sa SD? Moram li ponovo skidati smartswitch?
jednom skines i instaliras na racunar, backup uradis na racunar... just in case, sd karticu izvadi prije nego uradis factory reset...odabres factory reset, nakon toga uradis osnovne postavke telefona i uradis update softwarea telefona... nakon sto si zavrsio s tim spojis opet telefon sa racunarom i uradis restore...
Znam, dosadan sam... A jel' ne može sa SD kartice?
holowey

#21898 Re: Android OS

Post by holowey »

Laertes wrote:
holowey wrote:
Znam, dosadan sam... A jel' ne može sa SD kartice?
ja jednom napravio "backup" s2 na sd karticu (vodeci se logikom druge particije/drugog hdd na racunaru) i uradio factory reset... sve vraceno na fabricke postavke, ukljucujuci i sd karticu, a znas kakva kartica izlazi iz fabrike :lol:
sreca pa sam imao nekog iskustva sa vracanjem podataka pa karticu ubacio u citac kartica, spojio na racunar i povratio podatke...

poslusaj, backup preko smartswitch na racunar, izvadis karticu pa tek onda factory reset
Laertes

#21899 Re: Android OS

Post by Laertes »

Hvala, holoway :thumbup:
zdruzdjo

#21900 Re: Android OS

Post by zdruzdjo »

sarajlija1971 wrote:.........
imas PM
Post Reply