Ukrajina

karanana

#218526 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Zorge wrote: 24/07/2025 13:21 Hoće li se Pokrovsk uspjeti odbraniti?
nece. rusi su vec na ulazu uz jos opasnije napredovanje na flankovima (kotlic) sjeverno i juzno. ista, uspjesna taktika koju su naucili pred kraj bahmuta i upotrebljavaju od tada na nekoliko gradova i mjesta. to je gotova prica za mjesec najdalje. znam da ce me neki kvotat za mjesec i po ako se pokrovsk jos bude drzo, ali kraj price se nece promjeniti.
medjutim sta je interesantno je to da su ukrajinci pravili i prave rezerve polozaje u pozadini, ne samo pokrovska nego i posljednja dva grada koja drze pod kontrolom u donjecku: kramatorska i slavjanska. da li to znaci da ce pad pokrovska izazvati povlacenje iz ova dva grada bez velikih borbi? nesto imam osjecaj da - da, i da je to mozda i pocetak kraja rata u smislu da ce rusi uzeti 100% donjecka i luhanska i da ce mozda prihvatiti kao neki njihov potez dobre volje da se zaporozje i kerson podijele na osnovu trenutnih linija. mada nisam siguran sta ce sa okupiranim djelovima harkovske oblasti. mozda ce kao i to reci evo povlacimo se, a u drugu ruku, nekako mi je to previse koncesija i kompromisa od rutalja. osim ako sve nije vec dogovoreno za zelenim stolom. i dalje mnogo upitnika, ali meni se cini da je donjeck gotova prica.
alijagoro

#218527 Re: Ukrajina

Post by alijagoro »

Jel ovaj sta Kupjansk vazan i tu nesto kao rusi napreduju
zigzag

#218528 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

čekaj dok karanana dođe. on će ti objasnit :lol: :lol: :lol:

Strateško kosmičke snage ruske federacije u svojoj 50togodišnjim planovima kao glavni cilj imaju ucrtan Kupjansk. Doduše okupirali su ga ali artjom pobjegao za par mjeseci...
karanana

#218529 Re: Ukrajina

Post by karanana »

kupjansk i izum su vazni za odbranu donjecka i dio su megakotlica koji sjeverno pocinje na kupjansku a juzno zavrsava juzno od pokrovska na tromedji donjecke, zaporoske i dnjepropetrovske oblasti.
ranije je bilo bitnije mjesto zbog raskrizja puteva koji idu sa slobodnog zapada ka slobodnim dijelovima luganska i donjecka i bio je bitan za dalje napredovanje ukr snaga 2022 u kontri. medjutim kako su rusi vratili sve istocno od grada i na ulazu su u grad, i ne igra toliko bitnu ulogu jer je sve palo sto je ovisilo o snabdjevanju putevima koji se krizaju u kupjansku. slicna prica i sa izumom, vrlo vrlo bitno mjesto 2022, i dalje je ako se ukri odluce braniti kramatorsk i slavjansk, jer je to jedini sada slobodan put za snabdijevanja ova dva velika grada. ali kao sto rekoh, imam neki osjecaj da ce ova dva grada biti napustena bez vecih borbi.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#218530 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Rusi da su glupi ne bi imali najveću državu na Svijetu.
zigzag

#218531 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Ovaj put su se namjerili na malo pametnije od sebe.
Čitalac

#218532 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Zelenski traži od proizvođača najmanje hiljadu dronova-presretača dnevno.
Predsjednik Volodimir Zelenski postavio je zadatak proizvođačima – Ukrajina u određenom roku mora imati najmanje 1000 presretača dnevno.
"Takav sam zadatak postavio u Stožeru – sastao sam se s predstavnicima proizvodnje i s drugim proizvođačima. Naš zahtjev je 1000 presretača dnevno. Ukrajina mora postići takve količine presretačkih dronova u određenom roku. Vladini dužnosnici osiguravaju ugovaranje, a u tijeku je i stalni rad s partnerima kako ne bi nedostajalo financiranja", rekao je Zelenski.
jednonogi_Jack

#218533 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

Hoće, pusti ove pesimiste. Nekad su ko oni iz genocidne tvorevine.
Pokenjam im se na tvorevinu.
Crvene_brigade

#218534 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Tokom protekla 24 sata, SAD je odobrio prodaju, održavanje i remont ukrajinskih haubica M109, raketnih sistema zemlja-zrak i oklopnih vozila M2 Bradley. Ogromna tranša ugovora ukupno vrijedi otprilike 650 miliona dolara.

Ugovor o održavanju protuzračne odbrane vrijedan otprilike 180 milona dolara.

https://www.dsca.mil/Press-Media/Maj...se-sustainment

Održavanje, popravke i remont samohodne haubice M109 - 150 milijuna dolara

https://www.dsca.mil/Press-Media/Maj...aul-capability

Održavanje, popravk i remont IFV Bradley -$150 milliona

https://www.dsca.mil/Press-Media/Maj...r-and-overhaul

Raketni sIstemi i održavanje HAWK faze III - 172 miliona dolara

https://www.dsca.mil/Press-Media/Maj...nd-sustainment
Last edited by Crvene_brigade on 25/07/2025 19:32, edited 2 times in total.
Crvene_brigade

#218535 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Dupli.
Crvene_brigade

#218536 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Likvidiranje i čišćenje Putinovih fašističkih agresora...

Ironmen

#218537 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

karanana wrote: 25/07/2025 14:58
nece. rusi su vec na ulazu uz jos opasnije napredovanje na flankovima (kotlic) sjeverno i juzno. ista, uspjesna taktika koju su naucili pred kraj bahmuta i upotrebljavaju od tada na nekoliko gradova i mjesta. to je gotova prica za mjesec najdalje. znam da ce me neki kvotat za mjesec i po ako se pokrovsk jos bude drzo, ali kraj price se nece promjeniti.
medjutim sta je interesantno je to da su ukrajinci pravili i prave rezerve polozaje u pozadini, ne samo pokrovska nego i posljednja dva grada koja drze pod kontrolom u donjecku: kramatorska i slavjanska. da li to znaci da ce pad pokrovska izazvati povlacenje iz ova dva grada bez velikih borbi? nesto imam osjecaj da - da, i da je to mozda i pocetak kraja rata u smislu da ce rusi uzeti 100% donjecka i luhanska i da ce mozda prihvatiti kao neki njihov potez dobre volje da se zaporozje i kerson podijele na osnovu trenutnih linija. mada nisam siguran sta ce sa okupiranim djelovima harkovske oblasti. mozda ce kao i to reci evo povlacimo se, a u drugu ruku, nekako mi je to previse koncesija i kompromisa od rutalja. osim ako sve nije vec dogovoreno za zelenim stolom. i dalje mnogo upitnika, ali meni se cini da je donjeck gotova prica.
Juce je izdata evakuacija civilinog stanovnistva zapadnih naselja od Prokrovska.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#218538 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Putin pod prijetnjom: Kako će "snažni Evropski trio" svrgnuti ruskog lidera.

"Koalicija voljnih je zaista pojava Evropskog stuba u NATO-u... i iznenađujuće, nema mnogo kritika od strane drugih Evropljana NATO-a."

Macron sa svojim osmogodišnjim iskustvom i harizmom, Starmer koji ima dugogodišnje iskustvo u Britanskom sistemu i dolazak Merza čine "prilično jak trio", kaže bivši visoki Britanski diplomata Lord Rickets.

*Napokon da Google odlično prevodi i na Bosanski :thumbup: :bih:
Peacean

#218539 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

drug_profi

#218540 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Zelenski, opali mu cijenu ko sto i on tebi....
Za raju moze popust, za supke ide trzisna.
drug_profi

#218541 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Sto se tice infiltratora u Pokrovsk, ja ne bih nijednog ostavio zivog. Mozda par, samo dok ne propjevaju.
zigzag

#218542 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Šta trebaju propjevati?
drug_profi

#218543 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

zigzag wrote: 26/07/2025 14:43 Šta trebaju propjevati?
Sve sto znaju. Uvijek ima nekih informacija.
karanana

#218544 Re: Ukrajina

Post by karanana »

haha, cuj da propjevaju....
mozda izdaju mjesto i vrijeme putinovog kretanja ili polijetanja bombardera, neke tajne kodove i sifre za nuklearnu loptu..... prasinari kojim je receno sjedaj na motor i zauzmi ovu kucu. to ce i propjevat. zaista informacije koje ce okrenuti tok rata.
btw, ne vjerujem nikakvim ukr kontrama i razbijanjima grupa. isto su javljali i za ranije gradove koji su pali...od velikog debakla od kontre i pokolja u sjeverodonjecku, te avdivka, te toretsk, te u kursku kad su "razbili" specijalce koji su prosli kroz plinske cijevi....i kako je sve to zavrsilo na kraju?
ove vijesti mi govore upravo obrnuto, da je grad pred padom i da nisu patke da su prva naselja pala. pa pogledajte mapu gore, koje su jos ceste ostale za ulaz/izlaz iz grada i koliko su rutalji udaljeni od njih fisizcki a naravno da dronovi bez problema to kontrolisu.
reko sam mjesec do pada grada, sad kad sam vidio ovu mapu koja navodno objavljuje dobru vijest, mislim da 7-10 dana grad se mora evakuirat i da ce pasti.
Čitalac

#218545 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Dubinjanski: Jedna od funkcija terora u Ukrajini je zastrašivanje budućih potencijalnih žrtava.
Ako je 2022. rat na teritoriju Europske unije prešao iz kategorije fantastičnog u kategoriju raspravljanog, sada prelazi u kategoriju praktičnog. EU se počinje pripremati za mogući rat. A vjerojatni neprijatelj je dobro poznat – ista agresivna Rusija. Naravno, skeptici odmahuju glavom: Ruska Federacija već četvrtu godinu zaredom juriša na ukrajinska sela i plantaže, trpeći kolosalne gubitke, a još nije okupirala ni Donjecku regiju i stoga joj je novi rat u Europi pretežak. Ali činjenica je da se Europa, pod određenim okolnostima, ruskom vodstvu može činiti lakšim plijenom od Ukrajine.
Prvo, Moskva očekuje da će Europska unija u bliskoj budućnosti izgubiti američki sigurnosni kišobran, a da će članak 5. Sjevernoatlantskog ugovora izgubiti svoje prijašnje značenje. Sukladno tome, hipotetska agresija u Europi neće se razviti u izravan sukob sa Sjedinjenim Državama. Drugo, računica je da se Europa neće moći jedinstvenim frontom suprotstaviti ruskoj agresiji. Odnosno, zemlje EU koje imaju sreće s geografijom neće stati u obranu onih koje nemaju sreće s geografijom. Talijani i Francuzi neće se boriti za suverenitet Litve. U nadolazećim godinama Rusija će učiniti sve što je moguće kako bi potaknula rast izolacionističkih i antiratnih raspoloženja u zemljama EU, oslanjajući se i na desničarske euroskeptike i na ljevičarske pacifiste.
Na kraju, očekivanje je da potencijalne žrtve ruske agresije u EU neće pružiti ozbiljan otpor kako bi izbjegle velika razaranja i ljudske žrtve. Da nijedna od europskih zemalja neće biti spremna platiti istu strašnu cijenu za svoj suverenitet koju Ukrajina plaća već četvrtu godinu. Prošle jeseni, publicist Vitalij Portnikov šokirao je mnoge Ukrajince sljedećom izjavom: "Vjerujem da ako vrijednost ljudskog života poraste u našoj zemlji, to će nam stvoriti problem u budućem preživljavanju rata. Jer u ratu s Rusijom može preživjeti samo zemlja u kojoj je vrijednost ljudskog života, u principu, blizu ruske razine."
Naravno, ljudski život u EU se više cijeni nego u postsovjetskoj Ukrajini. Kremlj se može nadati da je ta cijena dovoljno visoka da Europljani budu uplašeni užasima velikog rata i predaju se gotovo bez borbe. A jedna od funkcija terora u Ukrajini je zastrašivanje budućih potencijalnih žrtava. Nema sumnje da herojski ukrajinski primjer ne inspirira moderne Europljane. Čak ni oni koji iskreno suosjećaju s nama ne žele biti na našem mjestu. Ne žele ponavljanje ukrajinskog scenarija ni u Varšavi, ni u Tallinnu, a još manje u Berlinu. Ali jedini način da se izbjegne rat bez pribjegavanja preventivnoj predaji jest uvjeriti agresora da će nova agresija rezultirati prekomjernim troškovima i rizicima za njega. Vodstvo Kremlja nastavlja dugotrajni i iscrpljujući rat u Ukrajini, jer se već duboko uplelo u njega. Europa se sjeća da je Kremlj krenuo u rat upravo zato što ga u početku nije smatrao dugotrajnim i iscrpljujućim.
Sada se Europa nada učiniti ono što Ukrajinci nisu uspjeli 2021. Ne samo pripremiti se za hipotetski rat, već demonstrirati spremnost potencijalnom neprijatelju. Dokazati Kremlju da je Sjevernoatlantski savez još uvijek živ.
Činjenica da Europljani počinju adekvatno procjenjivati rusku prijetnju i razmišljati o vlastitoj sigurnosti nesumnjiv je plus za nas. To nam omogućuje da računamo na proširenje vojno-tehničke suradnje s Europom. Ali militarizacija EU ne dopušta nam da se nadamo da će se razina europskog sudjelovanja u rusko-ukrajinskom ratu radikalno promijeniti.
zigzag

#218546 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

karanana wrote: 26/07/2025 17:04 haha, cuj da propjevaju....
mozda izdaju mjesto i vrijeme putinovog kretanja ili polijetanja bombardera, neke tajne kodove i sifre za nuklearnu loptu..... prasinari kojim je receno sjedaj na motor i zauzmi ovu kucu. to ce i propjevat. zaista informacije koje ce okrenuti tok rata.
btw, ne vjerujem nikakvim ukr kontrama i razbijanjima grupa. isto su javljali i za ranije gradove koji su pali...od velikog debakla od kontre i pokolja u sjeverodonjecku, te avdivka, te toretsk, te u kursku kad su "razbili" specijalce koji su prosli kroz plinske cijevi....i kako je sve to zavrsilo na kraju?
ove vijesti mi govore upravo obrnuto, da je grad pred padom i da nisu patke da su prva naselja pala. pa pogledajte mapu gore, koje su jos ceste ostale za ulaz/izlaz iz grada i koliko su rutalji udaljeni od njih fisizcki a naravno da dronovi bez problema to kontrolisu.
reko sam mjesec do pada grada, sad kad sam vidio ovu mapu koja navodno objavljuje dobru vijest, mislim da 7-10 dana grad se mora evakuirat i da ce pasti.
U pravu si. Meso navaljuje.

Ali realno vrijednosti tih gradića u okolini Donjecka su bezveze. Koliko se mesa valja preostale ruševine će biti preplavljene.
U konačnici nista ne mijenja, ni Kramatorsk , ni Slavjank, a kamoli nekakva Konstantinivka ili Pokrovsk.

Koga briga za te gradiće. Meso može izaći i na Dnjepar sjeverno od Zaporožja ali opet ništa ne mijenja situaciju. Opet će rusija najebat kad konji postanu miševi a kočije bundeve.

Rusi su u blatu i dok god se koprcaju misle da im ide dobro.
Čitalac

#218547 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Današnji učinak Mađarevih snaga:

Image
alijagoro

#218548 Re: Ukrajina

Post by alijagoro »

drug_profi

#218549 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ko ne zna, svaki se zarobljenik ispituje. Nikad ne znas kakav koristan podatak mozes dobiti. U krajnjem, zanimaju te osnovne stvari. Stanje jedinice, naoruzanje, rezerve, lokacjje logistike i stabova....
Eto da vam bude manje smijesno karanana j ekipa.
Čitalac

#218550 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Kirilo Veres, Heroj Ukrajine: Ako dođe do primirja, moramo se ukopati, moramo se zabetonirati.
- Ukoliko dođe do prekida vatre od 30 dana, moramo to iskoristiti da se ukopamo, da se zabetoniramo, da napravimo normalnu liniju odbrane. Ako primirje potraje duže, pitanje je šta će nam se dogoditi sa armijom. Tu se nešto mora učiniti. Mislim da će, čim prestanu borbe, 70 % vojnika tražiti da idu kući. I imaju puno pravo na to. Slušajte, ni ja ne želim da sjedim na frontu. Rekao sam već i ponavljam: biću prvi koji ide kući: izvještaj na sto i svako dobro! Ko god želi moju poziciju, samo izvolite. Ali, iskreno, ne vjerujem u potpuni prekid vatre. Dronovi će sigurno letjeti, manje, ali će letjeti. No i takvo primirje će nam značiti.
- Nas Ukrajince ne može slomiti niko, osim nas samih. Mi smo sami sebi najveći neprijatelji. Mi se jedemo iznutra, u svemu vidimo izdaju, govorimo o problemima, ali ne nudimo rješenja…
- Ljudima treba reći istinu i to konkretno treba da čini Teleton (jedinstveni informativni program). Tada će ljudi skinuti ružičaste naočare i shvatiti da kod nas nije sve u redu. Kod nas ništa nije u redu. Treba jasno reći: situacija je zajebana i biće još gore. Imali smo ruska vozila nadomak Kijeva. Hoćete li to ponovo? Ljudi moraju znati istinu da se to ne bi ponovilo.
- Jedino što me danas raduje je pogled na našu tablu na koju upisujemo ruske gubitke. Ljutim se na sebe što nisam radio više. O čemu sanjam? Da ubijemo hiljadu Rusa svakog mjeseca.
Post Reply