Telemach - ALL ABOUT 4

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
Maharadza

#21851 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Maharadza »

krakatoa wrote:
Maharadza wrote:
krakatoa wrote: Ma kakva centrala, optika FTTH do utičnice :P
Onda je razumljivo što braniš uhljebe, i ja bih da mi razvuku optiku do kuće! :mrgreen:
Šta ćeš, velika mreža. Dobrinja i Mojmilo su na FTTH, neki dijelovi na FTTB. Dejčići također kao i veliki dio sela na Bjelašnici. Za ostala mjesta ne znam. Valja to sve modernizovati ali kreće se polahko. Telemach ima prednost jer je tehnologija kablovaca takva da mogu preko koasijalnog kabla pružiti velike brzine ali s druge strane stabilnost se ne može mjeriti sa xDSL ili FTTH rješenjima. Šta ćeš sve ima svoje prednosti i mane. Kablovci ti dođu kao Stojadin po autoputu dok xDSL je kao Mercedes na makadamu. Stojadin ide brže ali i lakše može da crkne dok je Mercedes puzdan ali zbog makadama sporiji je.
Samo što ovaj "stojadin" na Alipašinom npr. radi bez greške, nikad' crknuti, barem ne pamtim kada je bilo većih problema! :mrgreen:

Inače, ako ima ovo mojmilo valjda je i Alipašino pokriveno s optikom?! Pitam jer bi to značilo da samo još treba doći normalan vlasnik i eto (nadam se) normalnih paketa sa optikom u ponudi?! 8-)
krakatoa

#21852 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by krakatoa »

Mojmilo i Alipašino ni blizu. Od SOS sela, Olimpijska ulica to je Mojmilo. Alipašino polje je od trolejbuske remize do studentskih domova. Alipašino koliko znam nije pokriveno optikom.
Maharadza

#21853 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Maharadza »

krakatoa wrote:Mojmilo i Alipašino ni blizu. Od SOS sela, Olimpijska ulica to je Mojmilo. Alipašino polje je od trolejbuske remize do studentskih domova. Alipašino koliko znam nije pokriveno optikom.
pfff niđe veze, čuj to gore pokrili a nisu najmnogoljudnije naselje u državi...mada ne iznenađuju takvi autogolovi! :run:
channel10

#21854 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by channel10 »

dječak sa šibicama wrote:Oni svoje pa svoje... zasto ne mogu gledati sve kanale na D3GO kada sam na HS mrezi, ili na BH telekomu???

Cemu mi sluzi D3GO kod kuce, kad imam tv i PC u kuci???

Sad ste poceli i na D3GO zatamnjivati sport na HRT-u, dakle i tu opciju ste sjebali.

Znaci, poceli ste nam prijatelje birati, moracu se druziti uglavnom sa onima koji koriste Telemach, a i familiju valjda, ne trebam vise ici kod rodbine koja nema ili ne moze imati jebeni Telemach, jer tamo ne mogu gledati D3GO na svom tablet uredjaju :roll:
Druze, tako ti je oduvijek bilo na TLMCH-u. To nije nista novo. Tacnije mogu se gledati neki kanali, ali sportski ni naopako.
channel10

#21855 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by channel10 »

Tiger 033 wrote:Sve su prilike da ostajemo bez HRT... isti slucaj kao sa "Novom TV" tj.izbacuje se iz ponude "KO" u BiH...
Ostanemo li i ja cu njih izbaciti iz kuce. Cim istekne ugovor, noga brate.
krakatoa

#21856 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by krakatoa »

Maharadza wrote:
krakatoa wrote:Mojmilo i Alipašino ni blizu. Od SOS sela, Olimpijska ulica to je Mojmilo. Alipašino polje je od trolejbuske remize do studentskih domova. Alipašino koliko znam nije pokriveno optikom.
pfff niđe veze, čuj to gore pokrili a nisu najmnogoljudnije naselje u državi...mada ne iznenađuju takvi autogolovi! :run:
E to nije do Telecoma. Telecom je pokrio tamo gdje je mogao. Da bi Telecom razvukao 500m kabla procedura je slijedeća:
1. Tender za nabavku kabla koji može da traje godinama zbog žalbi, procedura itd,
2. Urbanistička saglasnost,
3. Saglasnost opštine,
4. Saglasnost zavoda za izgradnju,
5. Saglasnost JP Ceste FBiH (ukoliko se postavlja ispod ceste)
6. Izlazak na teren i postavljanje kablova,
7. Čekanje na upotrebnu dozvolu (rekord je 5 godina).

Ovo je za Alipašino i sl. naselja.

Za Stari grad još treba i dozvola Agencije za zaštitu nacionalnih spomenika jer je gore skoro pa svaki kamen neki nacionalni spomenik.

S drugee strane, Tmach iskopa rov dubine 10-20 cm bez ikakve dozvole, postavi i pusti mrežu i tek onda izvadi neku od dozvola ali večinom nemaju niti jedne dozvole (primjer Stupske petlje gdje su na mnogo mjesta kasnili radovi iz razloga što kablovi Tmacha nisu bili ucrtani).
ElRe

#21857 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by ElRe »

krakatoa wrote:
Maharadza wrote:
krakatoa wrote:Kablovci ti dođu kao Stojadin po autoputu dok xDSL je kao Mercedes na makadamu. Stojadin ide brže ali i lakše može da crkne dok je Mercedes puzdan ali zbog makadama sporiji je.
Docsis 3.0 je rijesio mnoge probleme u isporuci interneta kada su CATV operatori u pitanju. Pitanje je samo dana kada ce Telemach nuditi FTTx u BiH. U Srbiji SBB vec nudi FTTx pakete što pod svojim imenom što preko Beogrid-a.
krakatoa

#21858 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by krakatoa »

Ne može Tmach uvoditi FTTH jer je to teknologija za xDSL. Morali bi cijelu mrežu i tehnologiju uvoditi ispočetka. Tmach može xPON uvesti što je slično ali opet nije kao FTTH.
doff

#21859 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by doff »

krakatoa wrote: Pa neces nikad ni primjetiti jer nemas ni firmu ni neku mega giga korporaciju a i ne koristis profesionalno internet. Za profi korisnike itekako je nestabilan i to se osjeti. Zbog toga profi paketi nikad nemaju neke velike brzine vec koriste iznajmljene vodove sa relativno malim brzinama ali sa 99,999% stabilnoscu.

Za prosjecnog korisnika to jeste stabilno za profi ne.
Na ovim temama se uglavnom (skoro pa isključivo) javljaju fizička lica, i ti se počesto javiš i pričaš o stabilnosti a sad se saam demantuješ na način da ja kao korisnik ne osjetim tu nestabilnost. Ja ne primjećujem oscilacije u brzini neta, deklarisana je skoro pa uvijek, isto kao i kod bht, samo što je veća. Naravno da pojedinačnih problema ima kod svakog operatera.

I da te ispravim u još jednoj stvari, a složit ćeš se, telemac ne kopa rovove nego kupuje postojeće kablovske operatere i na taj način širi dominantan položaj.
krakatoa

#21860 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by krakatoa »

doff wrote:
krakatoa wrote: Pa neces nikad ni primjetiti jer nemas ni firmu ni neku mega giga korporaciju a i ne koristis profesionalno internet. Za profi korisnike itekako je nestabilan i to se osjeti. Zbog toga profi paketi nikad nemaju neke velike brzine vec koriste iznajmljene vodove sa relativno malim brzinama ali sa 99,999% stabilnoscu.

Za prosjecnog korisnika to jeste stabilno za profi ne.
Na ovim temama se uglavnom (skoro pa isključivo) javljaju fizička lica, i ti se počesto javiš i pričaš o stabilnosti a sad se saam demantuješ na način da ja kao korisnik ne osjetim tu nestabilnost. Ja ne primjećujem oscilacije u brzini neta, deklarisana je skoro pa uvijek, isto kao i kod bht, samo što je veća. Naravno da pojedinačnih problema ima kod svakog operatera.

I da te ispravim u još jednoj stvari, a složit ćeš se, telemac ne kopa rovove nego kupuje postojeće kablovske operatere i na taj način širi dominantan položaj.
Ma misilio sam na te koje kupuje Tmach jer je on na kraju pravni nasljednik istih. BHCN i Gnet je tako radio a vala i Elob. Ugl razumjeli smo se :thumbup:
Reglan

#21861 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Reglan »

Koji je djavo internetu veceras, stalno trza, stopa i to traje dok ne restartujem modem i onda ponovo u krug.
cincilator2012

#21862 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by cincilator2012 »

Stopa i digitala, vec dva puta u roku od 15-tak minuta.
mirza_15

#21863 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by mirza_15 »

Maharadza wrote:
Cijelo A.P. Je pokriveno fttb rjesenjima (optika u ulazu).
Olimpijsko naselje i Saraj polje isto tako. Ide se na Otoku i Grbavicu mada tamo vec postoje neka, hajmo reci, fttc ili fttn rjesenja.
Last edited by mirza_15 on 18/08/2015 23:24, edited 1 time in total.
rajv0sa

#21864 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by rajv0sa »

Zajebali ste me za stream vcrs, moro sam ono sranje na bht gledat, poludio net samo nestaje.
AnonymousBIH

#21865 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by AnonymousBIH »

Image
ElRe

#21866 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by ElRe »

krakatoa wrote:Ne može Tmach uvoditi FTTH jer je to teknologija za xDSL. Morali bi cijelu mrežu i tehnologiju uvoditi ispočetka. Tmach može xPON uvesti što je slično ali opet nije kao FTTH.
Kako god, optika dolazi do korisnika

http://sbb.rs/Paketi/5545/DIGITALNI+FIBER+TRIO+.shtml

40/7 za cca 35 eura, Trio paket

Inace, Targo Telekom je bio prvi koji je krenuo sa fiber internetom i to je natjeralo SBB da krene sa svojim fiber paketima. Kada je Targo propao, SBB je stao sa razvojem. Isti scenario vrijedi i za BiH. Kad Telekom (drugi nema ko) krene sa svojim fiber paketima i pocne da otima korisnike Telemachu oni ce ponuditi isti ili bolje. Do tada, imamo koakas ili xDSL.
Telekom ovdje ima bolju startnu poziciju i ne bi smio da je prokocka.

U Sloveniji je regulativa malo drugacija pa Telemach moze da koristi optiku Telekoma Slovenije i nudi

http://www.telemach.si/sl/zasebni-upora ... optika-mix
Telemach

#21867 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Telemach »

@ cincilator2012
@ Reglan

Ukoliko i dalje imate navedene poteškoće,zamolit ćemo Vas da nam javite u privatnoj poruci.

Srdačan pozdrav
krakatoa

#21868 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by krakatoa »

AnonymousBIH wrote:Image
:shock: :-) :jbt: :fight: :stolica: :zid: :fazlija: :run:
avaks

#21869 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by avaks »

AnonymousBIH wrote:Image
A džaba ti i gigabit kada, citiram:"Dejčići također kao i veliki dio sela na Bjelašnici" nejma tog interneta :lol:
A onda i nestabilo, bolje 100 megabita stabilnih na BHT jer oni koriste NASAinu tehnologiju i 99,999% su pouzdani a tebi će jednom ili dva puta godišnje pasti na 500 megabita ili 100 ne daj Bože :lol: :run:
dječak sa šibicama

#21870 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by dječak sa šibicama »

channel10 wrote:
Tiger 033 wrote:Sve su prilike da ostajemo bez HRT... isti slucaj kao sa "Novom TV" tj.izbacuje se iz ponude "KO" u BiH...
Eki to.

Ma uvijek ima stream na internetu... ali ukinuti HRT, debilizam.

Bitno da mi imamo 58 srbijanskih kanala :-)
hipija

#21871 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by hipija »

Otkuda ta informacija oko izbacivanja HRT? Ima li neki izvor?
channel10

#21872 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by channel10 »

dječak sa šibicama wrote:
channel10 wrote:
Eki to.

Ma uvijek ima stream na internetu... ali ukinuti HRT, debilizam.

Bitno da mi imamo 58 srbijanskih kanala :-)
Da, ali ne zelim stream. Hocu da gledam hrvatske kanale normalno na tv-u bez ikakvih zaebancija sa netom jer su najkvalitetniji od svih ponudjenih sa podrucja ex-Yu.

Mogu nafiljati i hiljadu srbijanskih kanala, necu gledati niti jedan kao sto i dosad nisam gledao.
dječak sa šibicama

#21873 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by dječak sa šibicama »

Ma nemam ja nista protiv B92, Prve Plus ili RTS-a, dok ima filmova, serija, ja zadovoljan.

Ali mojne suplje, ovamo ukidaju HRT na kojima mozes vidjeti i kvalitetan film i odlican dokumentarac (odabrao Dzelo Hadziselimovic) i dobru emisiju. I sad kao, moraju ukinuti... supljiraju na veliko.

Hoce li ukinuti i onima gdje se "preljeva signal" preko granice?

Stalno po nasoj glavi u Sarajevu. Ukinite HRT i uvedite jos koji turbofolk kanal, jebem vam politiku. A ostale povlastice koje imaju korisnici u Srbiji, nama naravno nece dati. Nego seljacke tv kanale.
channel10

#21874 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by channel10 »

Ja od srpskih kanala samo gledam B92 i to samo serije Dva i pol muskarca, prijatelje i Jima. To je sve sto gledam na tim kanalima. Ako ukinu imaju mahanje od mene, a uvijek se moze naci nacin gledanja hrvatskih i drugih kvalitetnih svjetskih kanala. Platit cu ako treba i dosta vise samo da to sebi obezbijedim, a oni neka srbuju sa nekim drugim.
ElRe

#21875 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by ElRe »

Ako HRT zatrazi da se prestane se emitovanjem njihovog programa, kao sto je to uradila NovaTV, operatori nemaju izbora, moraju prestati sa emitovanjem.
Locked