Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
toska

#21826 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by toska »

Dok se @mali_balon ne javi možemo iz šupljeg u prazno mada ne znamo da li ovo odgovara njegovom slučaju.

https://www.midea.bg/en/blog/why-does-t ... -in-winter
Тhе mоѕt соmmоn rеаѕоn fоr thе аіr соndіtіоnеr tо blоw соld аіr іn thе wіntеr іѕ thе dеfrоѕt mоdе асtіvаtеd. Аlѕо knоwn аѕ "dеfrоѕt", trіggеrіng thіѕ mоdе dоеѕ nоt mеаn thеrе іѕ аnу mаlfunсtіоn, аnd іt рrоtесtѕ уоur аррlіаnсе frоm dаmаgе.

Fino kaže, bez panike :)
Image

unutrašnji ventilator će se zaustaviti ili usporiti ovisno o modelu
Image

https://fm-klimaservis.com/vesti/sta-zn ... i-pise-df/
Tokom režima odmrzavanja klima uređaj će prestati da izduvava vruć vazduh jer se toplotna energija preusmerila i koristi se za podizanje temperature spoljne jedinice. U određenim slučajevima nije neobično da duva hladan umesto toplog vazduha.

------------------------------------------------
@mist hvala na odgovoru i izvinjenje, post je bio sarkastičan mada su svi tehnički detalji tačni pa i za -20.
rovac13

#21827 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Nije fer prema ostalima.

Ako postoji klima koja puse dok odmrzava,trebalo bi svima reci,da se nebi neko zeznuo pa kupio takvo smece.

Kome treba klima koja je neupotrebljiva :)
isx

#21828 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by isx »

Zamisli svaki defrost hladi ti sobu. Kao kad krava nogom prospe mlijeko koje je dala. :mrgreen:
mali_balon

#21829 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by mali_balon »

Nisam u toku sta se trebam javiti @toska
mali_balon

#21830 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by mali_balon »

rovac13 wrote: 09/01/2025 20:02 Ja koliko vidim.

Dodjose......potrosise par stranica teme na raspravu o tome kako klime pusu u defrostu......objasnise i tehnicki i razvukose specifikacije o tome.

I niko ne postavi video da klima puse u defrostu.

Rezultat.....zali boze potrosenih stranica teme ni u sta :)
A sta da ti snimim unutasnju jedinicu kako puse ???

Dakle kako sam napisao temperatura postavljena na 23 puse toplo dok ne zagrije na 23...nakon toga ide u neki idile mode puse manjim intenzitetom da vi nakon nekoh 40ak minuta pocela da puse hladno 5 6min dovoljno da rashladi stan i onda opet ide toplo do 23 i opet idle mode itd itd.....dakle puse hladno i zaboravio same reci u prvom ppstu posto sam namjestio odvod u kantu a ne na ulicu dnevno se istersu 2 3 kante vode od jupola....ako je vani hladnije ako ke minus puse hladnije
dekara

#21831 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by dekara »

isx wrote: 10/01/2025 17:41 Zamisli svaki defrost hladi ti sobu. Kao kad krava nogom prospe mlijeko koje je dala. :mrgreen:
Imam midea extreme u radnji prosle godine grijao lokal upalim sat prije dolaska i grijem do 12 otvorim u 8h.Prije sam grijao drvima sad me dodje tri puta jeftinije sa klimom i bolje, dodjem u mlaku radnju. Upravo ta klima ima rad da kad pregrije podigne krilca i hladnjikavo puse da termostat koji ima na unutrasnjoj odrzava temperaturu.Kad je u defrostu isto podigne krilca i ne osjeti se da puse hladno ali lagano puse i hladi strop.Kad odradi defrost spusti krilca i grije.Sad kad poredim 2 daikina koji jedan je europski i kosta 1600km a midea placena 800km.vrijedi toliko i glupo mi bilo kupovati skuplju klimu posto sam penzioner i radim samo do podne.Ja bi opet uzeo ponovo tu mideu imam 3 godine garancije i grije to sto se ne gasi kao daikin u defrostu uopste mi ne remeti zadovoljstvo da ipak odjem u toplo.Prosle sedmice sam bio u Becu sin kuci daikin okovala ledom grijala preko 55m2 nije mogla da odradi defroste grijala nista.Pocela da struze led morao smanjiti sa 23 na 20 da moze odlediti i upalio centralo. klima koju imam u hodniku na tih 55 m2 neispravna necu da kupim zato sto imam peleta i kad treba ispomoc upalim centralno.kad potrosim pelet kupicu trecu klimu i to za par godina.Sin bez problema grije 16m2 sa daikin malezijskom.To sto pricate puse hladno kad ide u defrost meni ne smeta i sutra bi kupio tu mideu za hodnik da grije 30m2 jer je duplo jeftinija od daikina.
toska

#21832 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by toska »

mali_balon wrote: 10/01/2025 18:11 Nisam u toku sta se trebam javiti @toska
Pa vidiš da bi izbio belaj da nismo online :fight: :D

Ti se ne možeš naći u ovom gore opisu da klima uspori ventilator na min u defrostu ili, ventilator puše kao da nije defrost?
Navodio si servisere, ali nije jasno da li su preko telefona rekli da tako treba ili su bili kod tebe kući i potvrdili.
i ako znaš tačan model.
dekara wrote: 10/01/2025 19:12 to sto pricate puse hladno kad ide u defrost meni ne smeta i sutra bi kupio tu mideu za hodnik da grije 30m2 jer je duplo jeftinija od daikina.
Lagani rad ventilatora u defrostu je kompromis kojem neki pribjegavaju, izbor između bržeg defrosta i hladnjikavog zraka ili skroz zaustavljanja ventilatora i duži defrost.
U oba slučaja će doći do pada temp. u prostoriji pa vjerovatno svaki proizvođač vaga.
mali_balon

#21833 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by mali_balon »

toska wrote: 10/01/2025 19:50
mali_balon wrote: 10/01/2025 18:11 Nisam u toku sta se trebam javiti @toska
Pa vidiš da bi izbio belaj da nismo online :fight: :D

Ti se ne možeš naći u ovom gore opisu da klima uspori ventilator na min u defrostu ili, ventilator puše kao da nije defrost?
Navodio si servisere, ali nije jasno da li su preko telefona rekli da tako treba ili su bili kod tebe kući i potvrdili.
i ako znaš tačan model.
Bili serviseri u kuci i potvrdili da tako treba.....sto ae modela tice moram potraziti
mali_balon

#21834 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by mali_balon »

@toska Evo ovo ja taj inverter i pogrijesio sam nije 12ka nego 18ka

https://ba.hisense.com/proizvodi/klimat ... 0020003858
toska

#21835 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by toska »

mali_balon wrote: 10/01/2025 20:45 @toska Evo ovo ja taj inverter i pogrijesio sam nije 12ka nego 18ka

Ne izgleda loše.
Zbog ovog obiđo internet, skroz lagana vrtnja ventilatora je moguća (ne i japanaca navodno) i to ubrzava defrost.
Međutim, nigdje nisam naišao da puše nekom većom snagom i time faktički prelazi u mod hlađenja.
Ne smije puhati da se to osjeti kao drastična promjena.
Stvari malo komplikuje što je 18ka pa njen ventilator i na najslabije može hladiti značajnije, ali ne i praviti šok.

Sve u svemu, a po tvom opisu, nešto nije Ok, ako već nisi, pokušaj kontaktirati sjedište u Sa, bilo je u Gorenje servisu na Malti.
mali_balon

#21836 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by mali_balon »

toska wrote: 10/01/2025 21:22
mali_balon wrote: 10/01/2025 20:45 @toska Evo ovo ja taj inverter i pogrijesio sam nije 12ka nego 18ka

Ne izgleda loše.
Zbog ovog obiđo internet, skroz lagana vrtnja ventilatora je moguća (ne i japanaca navodno) i to ubrzava defrost.
Međutim, nigdje nisam naišao da puše nekom većom snagom i time faktički prelazi u mod hlađenja.
Stvari malo komplikuje što je 18ka pa njen ventilator i na najslabije može hladiti značajnije, ali ne i praviti šok.

Sve u svemu, a po tvom opisu, nešto nije Ok, ako već nisi, pokušaj kontaktirati sjedište u Sa, bilo je u Gorenje servisu na Malti.
Dolaziio iz gorenja serviser oni i postavljali.....a vidjet cu i jos po netu...mozda pretjeruem.....vidjet cemo
V3dran

#21837 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by V3dran »

mali_balon wrote: 10/01/2025 21:58
toska wrote: 10/01/2025 21:22

Ne izgleda loše.

Dolaziio iz gorenja serviser oni i postavljali.....a vidjet cu i jos po netu...mozda pretjeruem.....vidjet cemo
Šibni mail Hisensu
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#21838 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by gentoo »

Kinezi ne znaju napraviti "software" za klime koliko god im hardware bio dobar (ili ne).. I to je tako na 8 od 10 modela. Skontas to nakon godinu-dvije i predjes na japanca ako se mislis primarno grijati na klimu.
skodilak

#21839 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by skodilak »

mist wrote: 09/01/2025 19:50
toska wrote: 09/01/2025 15:06 Ispala mi je povoljno jedna 12ka pa tražim savjet.
Na fabrickom sajtu je deklarisana za grijanje do - 20.
Težina vanjske je 22kg, a unutrašnje 7kg.
Kako će se ponašati na maglama i vlagi u defrostu?

P. S. Blizu je I rijeka.
Nikako ne bacaj pare...
A zašto bi bilo bacanje para? Koliko kvadrata misliš grijati sa tom jedinicom? U specifikacijama za HISENSE EXPERT SMART 12k piše od 15m² do 25m².
Težina vanjske jedinice je 22kg. Preko noći ostavim je na 22C u dnevnom boravku površine 23m². Jutros vanjska temperatura -4C, u dnevnom boravku 22C.
Inverter je plaćen 900KM sa ugradnjom. Znači, proizvođač ne laže, od 15 do 25 kvadrata. To su parametri koje treba uzeti u obzir. Odnos cijene i kvalitete temelji se na ponudi i potražnji. Činjenica je da Kinezi u toj igri pobjeđuju, jednostavno se u posljednjih nekoliko godina pokazalo, da na tržištu elektroničke opreme imaju daleko korektnije cijene u odnosu na američko-južnokorejski-japanski konzorcij, gdje Amerikanci krše sva moguća pravila o tržišnom natjecanju, kontrolirajući cijene preko dolara, a najbolji primjer je tržište mobitela. U stvarnosti, većina osoba će se zadovoljiti sa Huawei ili Xiaomi mobitelima, koji za puno manje novaca daju više.
Ali reklama čini čuda. Od Coca Cole pa do iPhonea. Budi kul. Ovdje ima forumaša koji su potpuno iracionalni i nemaju pojma kakve gluposti pišu. Potpuno su zaostali u nekom prošlom stoljeću. Svi mi znamo da su Toyota, Mitsubishi, Honda i sl. jako pouzdana vozila, ista stvar je i sa klimama. Ali to je tako bilo prije 20 god. U 2025. god. na tržištu imamo drugog velikog ozbiljnog igrača, a to je Kina. Njihova filozofija tržišne ekonomije je drugačija od zapadnjačke, a to je dobar odnos cijene i kvalitete za pristupačnu cijenu, za razliku od američke koja gleda samo extra profit za korporacije. Sad dolazimo do kraja priče, kako je to moguće napraviti inverter ili mobitel koji će koštati duplo manje nego sličan proizvod američke korporacije, a pri tome mora služiti svrsi? Pa moguće je, i u to sam se uvjerio više puta. Percepcija odnosa cijene i kvalitete je strogo individualna kod svakog kupca, neko se nikada neće zadovoljiti sa vozilom osim BMW-A, a neko će biti zadovoljan sa Škodom. I jedan i drugi će poslužiti osnovnoj svrsi, međutim BMW je premium klasa ali zato i duplo skuplji. Međutim tvrditi da nešto ne valja, da je to bacanje para, nije odraz stvarne potrebe jednog pojedinca. U praksi, za odabir odgovarajućeg invertera treba uzeti puno važnije parametre kao što su površina prostora, izolacija, klimatski uvjeti a tek onda na temelju tih parametara određuje se cijena. Dakle, u stvarnosti može se solidno grijati prostor od 20m² sa inverterom od 700KM. Naravno, premium inverter bi u tom slučaju koštao duplo i više, ali postavlja se pitanje i garancije.
Uzmimo period od 10. god. Da li je bolje svakih 5. god. kupiti potpuno novi inverter ili gurati neki premium na period od 10. god? Također, vrlo važno je uzeti u obzir činjenicu da tehnologija brutalno napreduje, ko zna šta će se za 5. god. pojaviti na tržištu. Tako da tu ima puno parametara koji određuje izbor, ali činjenica jest da ovo što Kinezi nude je dobro i tu nema nikakve dileme. Služi svrsi i to je ono najvažnije.
L.p.
rovac13

#21840 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Pa upravo nas ubjedjuju kako hisense klima za vrijeme defrosta puse,odnosno hladi sobu :)

Zar postoji neko dovoljno lud da i dalje zeli imat takvo grijanje u sobi ???
mist

#21841 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by mist »

skodilak wrote: 12/01/2025 11:29
toska wrote: 09/01/2025 15:06 Ispala mi je povoljno jedna 12ka pa tražim savjet.
Na fabrickom sajtu je deklarisana za grijanje do - 20.
Težina vanjske je 22kg, a unutrašnje 7kg.
Kako će se ponašati na maglama i vlagi u defrostu?

P. S. Blizu je I rijeka.
Nikako ne bacaj pare...
A zašto bi bilo bacanje para? Koliko kvadrata misliš grijati sa tom jedinicom? U specifikacijama za HISENSE EXPERT SMART 12k piše od 15m² do 25m².
Težina vanjske jedinice je 22kg. Preko noći ostavim je na 22C u dnevnom boravku površine 23m². Jutros vanjska temperatura -4C, u dnevnom boravku 22C.
Inverter je plaćen 900KM sa ugradnjom. Znači, proizvođač ne laže, od 15 do 25 kvadrata. To su parametri koje treba uzeti u obzir. Odnos cijene i kvalitete temelji se na ponudi i potražnji. Činjenica je da Kinezi u toj igri pobjeđuju, jednostavno se u posljednjih nekoliko godina pokazalo, da na tržištu elektroničke opreme imaju daleko korektnije cijene u odnosu na američko-južnokorejski-japanski konzorcij, gdje Amerikanci krše sva moguća pravila o tržišnom natjecanju, kontrolirajući cijene preko dolara, a najbolji primjer je tržište mobitela. U stvarnosti, većina osoba će se zadovoljiti sa Huawei ili Xiaomi mobitelima, koji za puno manje novaca daju više.
Ali reklama čini čuda. Od Coca Cole pa do iPhonea. Budi kul. Ovdje ima forumaša koji su potpuno iracionalni i nemaju pojma kakve gluposti pišu. Potpuno su zaostali u nekom prošlom stoljeću. Svi mi znamo da su Toyota, Mitsubishi, Honda i sl. jako pouzdana vozila, ista stvar je i sa klimama. Ali to je tako bilo prije 20 god. U 2025. god. na tržištu imamo drugog velikog ozbiljnog igrača, a to je Kina. Njihova filozofija tržišne ekonomije je drugačija od zapadnjačke, a to je dobar odnos cijene i kvalitete za pristupačnu cijenu, za razliku od američke koja gleda samo extra profit za korporacije. Sad dolazimo do kraja priče, kako je to moguće napraviti inverter ili mobitel koji će koštati duplo manje nego sličan proizvod američke korporacije, a pri tome mora služiti svrsi? Pa moguće je, i u to sam se uvjerio više puta. Percepcija odnosa cijene i kvalitete je strogo individualna kod svakog kupca, neko se nikada neće zadovoljiti sa vozilom osim BMW-A, a neko će biti zadovoljan sa Škodom. I jedan i drugi će poslužiti osnovnoj svrsi, međutim BMW je premium klasa ali zato i duplo skuplji. Međutim tvrditi da nešto ne valja, da je to bacanje para, nije odraz stvarne potrebe jednog pojedinca. U praksi, za odabir odgovarajućeg invertera treba uzeti puno važnije parametre kao što su površina prostora, izolacija, klimatski uvjeti a tek onda na temelju tih parametara određuje se cijena. Dakle, u stvarnosti može se solidno grijati prostor od 20m² sa inverterom od 700KM. Naravno, premium inverter bi u tom slučaju koštao duplo i više, ali postavlja se pitanje i garancije.
Uzmimo period od 10. god. Da li je bolje svakih 5. god. kupiti potpuno novi inverter ili gurati neki premium na period od 10. god? Također, vrlo važno je uzeti u obzir činjenicu da tehnologija brutalno napreduje, ko zna šta će se za 5. god. pojaviti na tržištu. Tako da tu ima puno parametara koji određuje izbor, ali činjenica jest da ovo što Kinezi nude je dobro i tu nema nikakve dileme. Služi svrsi i to je ono najvažnije.
L.p.
Opet pises roman.Pa ti rece nista bez radijatora,kontradiktoran si :D .Ziv bio ja o klimama a ti o marketingu i trzisnoj ekonomiji,opet te prenosi.Kazes grije od 15-25 m2,kada bi to bilo tako jednostavno...Necu vise ,uzivaj a ja cu i dalje da budem iracionalan :lol:
skupljac_zeljeza

#21842 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by skupljac_zeljeza »

gentoo wrote: 12/01/2025 11:15 Kinezi ne znaju napraviti "software" za klime koliko god im hardware bio dobar (ili ne).. I to je tako na 8 od 10 modela. Skontas to nakon godinu-dvije i predjes na japanca ako se mislis primarno grijati na klimu.
Poenta. Svaka klima grije, ali ne grije svaka na isti način posebno ako joj se zada zadaća u danima i noćima ispod nule sa maglom i kada zareda tako neku heftu. Dolazi do bržeg hlađenja zidova i stakla što svaku vrstu grijanja tjera na veći rad i veću potrošnju, a ako je slabašna klima onda dolazi do problema. Ako je u pitanju garsonjera ili jednosoban stan sa jednim vanjskim zidom na trećem spratu šestospratnice možda i ne bude problema.

Ono što je vrlo ključno u ovim našim pričama, a često se preskoči ili previdi je da jedna klima neće davati isti ugođaj u dva različita prostora. Takvu nije uspjela napraviti ni Mitsubishi Heavy Industries iako se njihove klime još spominju pa ne možemo očekivati ni od Mitsubishi Electric. :mrgreen:
isx

#21843 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by isx »

rovac13 wrote: 12/01/2025 12:07 Pa upravo nas ubjedjuju kako hisense klima za vrijeme defrosta puse,odnosno hladi sobu :)

Eno čovjek gore napisao da mu paše da klima puše hladno u defrostu. Pregrije se soba izgleda pa malo da rashladi. :mrgreen:
skodilak

#21844 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by skodilak »

mist wrote: 12/01/2025 12:59
skodilak wrote: 12/01/2025 11:29
Nikako ne bacaj pare...
Opet pises roman.Pa ti rece nista bez radijatora,kontradiktoran si :D .Ziv bio ja o klimama a ti o marketingu i trzisnoj ekonomiji,opet te prenosi.Kazes grije od 15-25 m2,kada bi to bilo tako jednostavno...Necu vise ,uzivaj a ja cu i dalje da budem iracionalan :lol:
Naravno, ništa bez radijatora kada živiš u vili od 200m².
Klima je za hlađenje, a služi samo za dogrijavanje pola dnevnog boravka preko noći s obzirom da imam veliku staklenu pregradu koja dijeli dnevni boravak koji ukupno ima 50m². Ono šta da ti pričam, imam vlastito kino u kući, pojačala, odvrnem do kraja, a ponekad se i zasvira fender+ marshall Jimmy Hendrix i to. A možeš li ti to sve raditi u svom stanćiću?
Nego, reci ti meni gdje držiš jaknu kada ideš srat u wc? Ili imaš neki konvektor od 1000w kojeg non stop držis upaljenog? Jako ekonomično rješenje
Ermin ZM

#21845 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Ermin ZM »

Fuj kakva arogantnost.
skodilak

#21846 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by skodilak »

isx wrote: 12/01/2025 13:31
rovac13 wrote: 12/01/2025 12:07 Pa upravo nas ubjedjuju kako hisense klima za vrijeme defrosta puse,odnosno hladi sobu :)

Eno čovjek gore napisao da mu paše da klima puše hladno u defrostu. Pregrije se soba izgleda pa malo da rashladi. :mrgreen:

Da upravo tako, skoro neprimjetno puše jer je u režimu da se ne zaledi vanjska jedinica, sa podignutim krilcima prema gore. S obzirom na to da je centralno grijanje primarno, to ne predstavlja nikakav problem, naprotiv u konkretnom slučaju HISENSE inverter pametno zadržava rad na minimumu kako bi održao radnu temperaturu te se spremno upalio u datom trenutku, a to obično bude oko 3 ili 4h rano ujutro, kada temperatura padne ispod 21C, dok se od 8h radijatori lagano zagrijavaju, a budu topli do ponoći. Nemam potrebe držati centralno grijanje cijelu noć.
Da to puhanje apsolutno ne utiče na sniženje sobne temperature, jest činjenica da je trenutna temperatura u cijeloj kući ista, oko 24C, kao i u prostoriji sa inverterom koji cijeli dan lagano puše sa podignutim krilcima prema gore. Ne vidim u tome nikakav problem, naprotiv vrlo dobro i pametno programirano.
rovac13

#21847 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by rovac13 »

Inace nisam ljubitelj kineza........ali u ovom slucaju cak i ne vjerujem da je hisense ovoliko los koliko ovi novi objasnjavaju :)

Kladim se da oni ne znaju sta je defrost pa iz toga proizilaze ove nebuloze i hladjenje tokom defrosta.

Inace bi neko od njih do sad vec snimio turbinu u unutrasnjoj kako se vrti tokom defrosta .......nigdje videa :)
skodilak

#21848 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by skodilak »

Ermin ZM wrote: 12/01/2025 14:32 Fuj kakva arogantnost.
Joj, molim te mani me tog lažnog bosanskog (loša kopija jugoslavenskog) socijalizma. Pa kada pročitaš komentare na ovu temu jasno je da se po tim socijalnim stanovima napravljeni u ex jugi, najviše griju na invertere jugonostalgičarska raja, a nažalost vidim i njihova djeca.
Mislim šta ću vam ja, nema više druga tita pa sve za raju jarane. Sada se moraju dobro zasukati rukave ili ukrasti.
Nigdje po luksuznim i modernim stanovima nisam vidio grijanje na invertere. To ovo samo naša jugobosanska fukarešćina prakticira ne bi li osjetila dašak zapadnog konformizma, još kada počnu palamuditi o građanskom društvu. Fuj koje licemjerje!
mist

#21849 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by mist »

Roze su danas :D
Idemedosumom

#21850 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Post by Idemedosumom »

Čovjek ne moẓ̌e kakiti ako je temp. ispod 28 c u hali 8)
Post Reply