Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Innovation

#21826 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Innovation »

JThomas wrote:nije mu otac nijaz gracić, odakle vam to. otac mu je isto advokat ešref gracić.
:thumbup:

Nema ni sestru. :oops:
Pedja Kojovic

#21827 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Mi nismo znali kada ce tacno biti zakazana sjednica parlamenta na kojoj ce se usvajati Zaon o radu ali smo pratili pisma namjere nasih Vlada - jos od Niksiceve - i pripremali se. (To je imalo za posljedicu mnogo uzaludnog rada jer bi smo mi analizirali jedan nacrt a onda bi se pojavio novi, izmjenjeni, nacrt). Deset amandmana - od kojih su pet bili vitalni - smo podnijeli Vladi odmah po sazivanju sjednice.
Oni koji su sinoc, na predstavnickom domu, predlagali amandmane su - vecinom - iskusni, parlamentarci i znali su da ih Vlada nece usvojiti - jer bi usvajanje zakona sa razlicitim tekstovima zakona "aktiviralo" visemjesecnu proceduru (pokusaj zajednicke komisije da usaglasi tekstove, ponovno glasanje na oba doma i tako dalje).
Naravno, svi ciji su amandmani odbijeni mogu, kao sto se i mi spremamo (sa amandmanima koji nam nisu usvojeni a ticu se povecanja kazni za poslodavce u slucaju krsenja zakona i jos nekim) pokrenuti postupak izmjena i dopuna tog zakona. (Ta procedura je, u postojecim politickim okolnostima u parlamentu, cak i kraca od procedure za uskladjivanje tekstova).

p.k.
nosara

#21828 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nosara »

Pedja Kojovic wrote:nosara

Naravno. To uopste nije materija koju regulise Zakon o radu i sudovi ce, kao i do sada, u 90% slucajeva, propisivati tu mjeru.

p.k.
Kojovicu, uozbilji se... Ako nesto ne znas, raspitaj se, pobogu... To sto si napisao nema veze s mozgom... :-)
sandoz11

#21829 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sandoz11 »

Posto Ti Pedja gledas unaprijed, reci koliki ce biti minimalac u Federaciji,
po isteku roka za sklapanje kolektivnog ugovora i ko ce to odredjivati,a sve po osnovu ovog vaseg Zakonu o radu... :?:
Saka

#21830 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Saka »

kox wrote:Neće ovaj zakon onemogućiti zapošljavanje u javnom sektoru jer za to i ne postoji volja. Samo će omogućiti da se lakše maknu stranački nepodobni zaposlenici a na njihova mjesta zaposle podobni. Ili misliš da će SDA nakon ovoga pootpuštati administraciju koju su oni i doveli tu i koja čini dobar dio njihove glasačke baze ?
Pa super. Dosad kako koja garnitura dođe zaposli svoje kadrove a stare ne može da otpusti ni da hoće. I tako iz izbora u izbore. Ovako će se bar rotirati, ako bude tako kako ti kažeš.
kox wrote:Što se nesigurnosti tiče, i sami predlagači zakona tvrde da će se pojednostaviti mogućnost davanja otkaza radniku, ali nam istovremeno poručuju da to gledamo sa ljepše strane - poslodavac će nekoga lakše zaposliti kada zna da ga isto tako lako može i otpustiti.
Da. Trenutno ljudi rade posao za trojicu jer poslodavac jednostavno ne smije zaposliti nekoga privremeno. Poslodavcima treba fleksibilnost - probni rad, rad na određeno, part-time itd. A nezaposlenima je bolje raditi i part-time ili imati ugovor na određeno nego ležati na birou.
kox wrote:Ne znam zaista kako bilo ko može osjećati sigurnost kada mu se može desiti da zbog povrede na radu zadobijene kod tog istog poslodavca (a kamoli zbog bolesti) bude prisiljen biti na bolovanju dužem od 6 mjeseci i da to poslodavcu daje za pravo da ga otpusti po zakonu (uz neke kozmetičke procedure koje mora ispuniti), itd.
Pa ne može se ni na poslodavca svaliti teret da izdržava nekoga više godina ako je bolestan i ne radi. To je posao države, socijale, osiguranja. To što država nije jaka da razvije socijalu je druga stvar. Sigurno neće ojačati time što će se držati status quo i vući 60% nezaposlenih.
kox wrote:A valjda ti je jasno da sigurnost radnika ne može počivati na principu 'ako vam se ne svidja idite i osnujte firmu' kao i da postoje cijele profesije koje ne mogu funkcionisati na tom principu.
Jeste, to je još jedan problem našeg društva. Prezasićenost profesijama koje nikom ne trebaju. Završiću ono što mi je lakše. Pa onda pun klinac ekonomista i pravnika na birou. Na zapadu ako u nekoj branši ove godine nema posla sljedeće godine su fakulteti koji obrazuju te kadrove prazni. Samo kod nas to nema veze, valja izdržavati profesore pred penzijom. Ne do bog da se neko prekvalifikuje. Ne do bog da neko uči nešto poslije tridesete.
nosara

#21831 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nosara »

Saka wrote:Na zapadu ako u nekoj branši ove godine nema posla sljedeće godine su fakulteti koji obrazuju te kadrove prazni.
:lol:

Cijeli post vrvi inteligentnim opaskama, ali ovo je najsladji dio... :D
vade_mecum

#21832 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by vade_mecum »

Pedja Kojovic wrote:Mi nismo znali kada ce tacno biti zakazana sjednica parlamenta na kojoj ce se usvajati Zaon o radu ali smo pratili pisma namjere nasih Vlada - jos od Niksiceve - i pripremali se. (To je imalo za posljedicu mnogo uzaludnog rada jer bi smo mi analizirali jedan nacrt a onda bi se pojavio novi, izmjenjeni, nacrt). Deset amandmana - od kojih su pet bili vitalni - smo podnijeli Vladi odmah po sazivanju sjednice.
Oni koji su sinoc, na predstavnickom domu, predlagali amandmane su - vecinom - iskusni, parlamentarci i znali su da ih Vlada nece usvojiti - jer bi usvajanje zakona sa razlicitim tekstovima zakona "aktiviralo" visemjesecnu proceduru (pokusaj zajednicke komisije da usaglasi tekstove, ponovno glasanje na oba doma i tako dalje).
Naravno, svi ciji su amandmani odbijeni mogu, kao sto se i mi spremamo (sa amandmanima koji nam nisu usvojeni a ticu se povecanja kazni za poslodavce u slucaju krsenja zakona i jos nekim) pokrenuti postupak izmjena i dopuna tog zakona. (Ta procedura je, u postojecim politickim okolnostima u parlamentu, cak i kraca od procedure za uskladjivanje tekstova).

p.k.
NS je amandmane podnjela 30. jula, a portali su tu vijest objavili oko 14:00 sati kada je uveliko trajala rasprava u domu naroda kojoj Vi uopste niste ni prisustvovali, sto znaci da predmetni amandmani uopste nisu bili predmet rasprave u domu naroda.

danas nam kazete kako su amandmani prihvaceni sto meni kao razumnom covjeku govori da dom naroda i predstavnicki dom ili nisu usvojili iste zakone

ili

vasi amandmani su odbijeni skupa sa ostalim amandmanima (usmene garancije tipa "allaha mi mjenjamo zakon prvom prilikom" se ne racunaju :D ).
Saka

#21833 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Saka »

Hakiz wrote:
KatarinaKosaca wrote:A ako vam se ne svidja da vas poslodavac izrabljuje osnujte svoju firmu i budite sam svoj gazda, postanite poslodavac. Pa da tek onda vidite šta znači nesigurnost.
Već sam jednom spomenuo na drugoj temi primjer forumašoice koja radi u firmi u kojoj imaju 5 dana godišnjeg. Razlog je taj što firma nema novca da zaposli radnika kako bi godišnji trajao kako ga zakon propisuje.

Iskreno, uz svo uvažavanje teškoća u obavljanju privatnog biznisa, takva firma ne treba ni postojati. Ako firma može opstati samo na način da krši zakone, ne zato što hoće, nego zato što drugačije ne može, onda ne treba ni postojati, niko nema koristi od takve firme, Pa ni vlasnik dugoročno. A ako vlasnik i ima, nebitan je. Time samo pokazuje da je nesposoban da uspješno vodi firmu.

Nema opravdanja za izrabljivanje, bilo to izrablivanje namjerno, bilo uslovljeno okolnostima.

Ako neko hoće da bude poslodavac, ne može pravdati izrabljivanje ili nepoštovanje zakona time da je teško drugačije. Ako ne možeš kako treba, nemoj nikako.

U stvari, trebalo je u ZOR uvesti ne samo plaćanje radnika po učinku i sposobnosti, neko i opstajanje firme po sposobnosti poslodavca. Pa poslodavcu koji nije posoban voditi firmu bez izrabljivanja i kršenja zakona oduzeti firmu i mogućnost da je vodi
Haha legenda si. I tako ukinuti još jedno 20%-30% doprinosa i poreza i povećati nezaposlenost na 70%. Zaposlićemo ih u državnu administraciju, tamo se poštuju zakoni, ima i godišnji i regres. A pare će padati s neba, nema problema.
Pedja Kojovic

#21834 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

kox wrote:
Ne znam zaista kako bilo ko može osjećati sigurnost kada mu se može desiti da zbog povrede na radu zadobijene kod tog istog poslodavca (a kamoli zbog bolesti) bude prisiljen biti na bolovanju dužem od 6 mjeseci i da to poslodavcu daje za pravo da ga otpusti po zakonu (uz neke kozmetičke procedure koje mora ispuniti), itd.

Nije tacno, niste dobro, sto je i razumljivo u opstoj halabuci, informisani.
Potrazite zakon i pogledajte taj clan koji govori o bolovanju do 6 i onom duze od 6 mjeseci.

p.k.
nosara

#21835 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nosara »

vade_mecum wrote: vasi amandmani su odbijeni skupa sa ostalim amandmanima (usmene garancije tipa "allaha mi mjenjamo zakon prvom prilikom" se ne racunaju :D ).
:D
Marko Zarko

#21836 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Marko Zarko »

Amir Zukic and Dennis Gratz our now friends.

na kojem organu stranke ste donijeli odluku u roku od 24 sata da udjete u koaliciju sa SDA i HDZ?
It_is_a_Leclerc

#21837 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by It_is_a_Leclerc »

nosara wrote:
vade_mecum wrote: vasi amandmani su odbijeni skupa sa ostalim amandmanima (usmene garancije tipa "allaha mi mjenjamo zakon prvom prilikom" se ne racunaju :D ).
Sve je lakše nego sjesti i pročitati amandmane koji su uključeni u tekst zakona. SDP-ovi su odbijeni jer nemaju smisla i nisu podneseni na vrijeme.

Kako se sramotite svojim neznanjem. Tužno.
Drinski

#21838 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Drinski »

Svaku firmu koja radniku ne moze da isplati platu od cca 700-800 KM treba zatvoriti. Ako to ne moze da osigura postojeci poslodavac, doci ce neko drugi.
sinuhe

#21839 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sinuhe »

Podsjeca me na ono "Mi smo Nasa st..." -"Udjite, udjite!"
vade_mecum

#21840 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by vade_mecum »

It_is_a_Leclerc wrote:
nosara wrote:
Sve je lakše nego sjesti i pročitati amandmane koji su uključeni u tekst zakona. SDP-ovi su odbijeni jer nemaju smisla i nisu podneseni na vrijeme.

Kako se sramotite svojim neznanjem. Tužno.
ne branim ni jednu stranku ali ono sto mi nije jasno je kako je dom naroda mogao glasati za jednu verziju zakona, a predstavnicki dom za drugu verziju istog zakona posto NS cijelo vrijeme nastupa u javnosti kako su njihovi amandmani prihvaceni. :?
Saka

#21841 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Saka »

nosara wrote:
Saka wrote:Na zapadu ako u nekoj branši ove godine nema posla sljedeće godine su fakulteti koji obrazuju te kadrove prazni.

A ti genije si sigurno neki ekonomista na budžetu? Jesi li kad izašao izvan svoje prčije pa malo vidio školstvo na zapadu? Da jesi znao bi kako se svake godine mijenja i prilagođava tržištu rada. Samo ti to ne znaš jer si vidim nostalgičan za SFRJ i propalim ruskim sistemom visokog obrazovanja. Treba tržište rada da se prilagođava metuzalemima, što bi se išta mijenjalo. Zato nam i jeste ovako kako je, zbog genijalaca kao ti. Ali sreća pa se nešto mijenja a ti možeš samo pjeniti. :D
Last edited by Saka on 01/08/2015 19:06, edited 1 time in total.
Pedja Kojovic

#21842 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

vade mecum

Mi smo amandmane predali Vladi u pismenoj formi prije odrzavanja sjednice i tacno je da nismo prisustvovali raspravi na sjednici Doma naroda jer smo zbog narusavanja demokratskog procesa izasli iz sale zajedno sa DF-om, SDP-om I SBB-om.

U pauzi te sjednice, kao sto je bilo i u slucaju predstavnickog doma, Vlada je zasjedala kako bi se odredila prema predlozenim amandmanima.
Vlada je usvojila nasa 4 amandmana i oni su postali sastavni dio prijedloga o kojem se glasalo na Domu naroda i koji ce se pojaviti na Predstavnickom domu.

Razumijem da nacin na koji mediji prenose te stvari izaziva nejasnoce jer se radi o parlamentarnim procedurama koji mnogi ne znaju pa zbunjenost sire dalje. (Nazalost, ni vecina parlamentaraca ne zna ili ne razumije procedure po kojima su duzni raditi. Meni je postalo smijesno da kad god se ili u SKS ili u Domu naroda postavi pitanje procedura svi gledaju u mene a vecina ih je tamo mnogo duze od mene).

Na jednoj od prethodnih stranica sam objasnjavao koja pravila i demokratske procedure su narusene prilikom zasjedanja Doma naroda, kao i situaciju kad se usvoje razliciti tekstovi pa se ne bih, ako nema potrebe, ponavljao. Ako ima, recite, nije mi tesko.

p.k.
nosara

#21843 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nosara »

Saka wrote:
nosara wrote:

A ti genije si sigurno neki ekonomista na budžetu? Jesi li kad izašao izvan svoje prčije pa malo vidio školstvo na zapadu? Da jesi znao bi kako se svake godine mijenja i prilagođava tržištu rada. Samo ti to ne znaš jer si vidim nostalgičan za SFRJ i propalim ruskim sistemom visokog obrazovanja. Zato nam i jeste ovako kako je, zbog genijalaca kao ti. Ali sreća pa se nešto mijenja a ti možeš samo pjeniti. :D
Lupio si, nema problema, desava se... :D
nosara

#21844 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nosara »

Pedja Kojovic wrote:vade mecum

Mi smo amandmane predali Vladi u pismenoj formi prije odrzavanja sjednice i tacno je da nismo prisustvovali raspravi na sjednici Doma naroda jer smo zbog narusavanja demokratskog procesa izasli iz sale zajedno sa DF-om, SDP-om I SBB-om.

U pauzi te sjednice, kao sto je bilo i u slucaju predstavnickog doma, Vlada je zasjedala kako bi se odredila prema predlozenim amandmanima.
Vlada je usvojila nasa 4 amandmana i oni su postali sastavni dio prijedloga o kojem se glasalo na Domu naroda i koji ce se pojaviti na Predstavnickom domu.

Razumijem da nacin na koji mediji prenose te stvari izaziva nejasnoce jer se radi o parlamentarnim procedurama koji mnogi ne znaju pa zbunjenost sire dalje. (Nazalost, ni vecina parlamentaraca ne zna ili ne razumije procedure po kojima su duzni raditi. Meni je postalo smijesno da kad god se ili u SKS ili u Domu naroda postavi pitanje procedura svi gledaju u mene a vecina ih je tamo mnogo duze od mene).

Na jednoj od prethodnih stranica sam objasnjavao koja pravila i demokratske procedure su narusene prilikom zasjedanja Doma naroda, kao i situaciju kad se usvoje razliciti tekstovi pa se ne bih, ako nema potrebe, ponavljao. Ako ima, recite, nije mi tesko.

p.k.
Pretpostavljam da imas negdje tu amandmanima "obogacenu" verziju...? Ako je PD glasao za zakon u koji su vasi amandmani ukljuceni, to je jos jedna povreda poslovnika, ali Muhamedu, bit ce, niko nije javio...!?

Moj Kojovicu... :-)
Saka

#21845 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Saka »

nosara wrote:
Saka wrote:A ti genije si sigurno neki ekonomista na budžetu? Jesi li kad izašao izvan svoje prčije pa malo vidio školstvo na zapadu? Da jesi znao bi kako se svake godine mijenja i prilagođava tržištu rada. Samo ti to ne znaš jer si vidim nostalgičan za SFRJ i propalim ruskim sistemom visokog obrazovanja. Zato nam i jeste ovako kako je, zbog genijalaca kao ti. Ali sreća pa se nešto mijenja a ti možeš samo pjeniti. :D
Lupio si, nema problema, desava se... :D
Ja govorim iz ličnog iskustva. Što si ti zatucan je tvoj problem. Proširi vidike, nostalgija je OK, ali nedaj da ti sputava napredak. :thumbup:
Drinski

#21846 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Drinski »

cekajte, u dva doma usvojene razne verzije, jel?
baxul

#21847 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by baxul »

Drinski wrote:cekajte, u dva doma usvojene razne verzije, jel?
ne prije rasprave u DN vlada je uvrstila amandmane NS-a u zakon (nacrt zakona koji je usvojen u oba doma).
Saka

#21848 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Saka »

Pedja Kojovic wrote:Na jednoj od prethodnih stranica sam objasnjavao koja pravila i demokratske procedure su narusene prilikom zasjedanja Doma naroda, kao i situaciju kad se usvoje razliciti tekstovi pa se ne bih, ako nema potrebe, ponavljao. Ako ima, recite, nije mi tesko.
p.k.
Ja sam čitao ali bih volio da još malo pojasniš. Čitao sam da ste tražili da sjednica DN ide po hitnoj proceduri a nije.
I još me zanima zašto su prvo sazvali sjednicu DN pa onda ZD. Logičnije bi bilo da je bilo obratno, zbog rasprave i eventualnih amandmana.
kox

#21849 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kox »

Saka wrote:
kox wrote:Neće ovaj zakon onemogućiti zapošljavanje u javnom sektoru jer za to i ne postoji volja. Samo će omogućiti da se lakše maknu stranački nepodobni zaposlenici a na njihova mjesta zaposle podobni. Ili misliš da će SDA nakon ovoga pootpuštati administraciju koju su oni i doveli tu i koja čini dobar dio njihove glasačke baze ?
Pa super. Dosad kako koja garnitura dođe zaposli svoje kadrove a stare ne može da otpusti ni da hoće. I tako iz izbora u izbore. Ovako će se bar rotirati, ako bude tako kako ti kažeš.
Ako je to tebi super, onda samo naprijed.
Saka wrote:
kox wrote:Što se nesigurnosti tiče, i sami predlagači zakona tvrde da će se pojednostaviti mogućnost davanja otkaza radniku, ali nam istovremeno poručuju da to gledamo sa ljepše strane - poslodavac će nekoga lakše zaposliti kada zna da ga isto tako lako može i otpustiti.
Da. Trenutno ljudi rade posao za trojicu jer poslodavac jednostavno ne smije zaposliti nekoga privremeno. Poslodavcima treba fleksibilnost - probni rad, rad na određeno, part-time itd. A nezaposlenima je bolje raditi i part-time ili imati ugovor na određeno nego ležati na birou.
Svi oblici rada koje si nabrojao postoje i danas i koriste se, za to nije bilo potrebe donositi novi zakon.
Saka wrote:
kox wrote:Ne znam zaista kako bilo ko može osjećati sigurnost kada mu se može desiti da zbog povrede na radu zadobijene kod tog istog poslodavca (a kamoli zbog bolesti) bude prisiljen biti na bolovanju dužem od 6 mjeseci i da to poslodavcu daje za pravo da ga otpusti po zakonu (uz neke kozmetičke procedure koje mora ispuniti), itd.
Pa ne može se ni na poslodavca svaliti teret da izdržava nekoga više godina ako je bolestan i ne radi. To je posao države, socijale, osiguranja. To što država nije jaka da razvije socijalu je druga stvar. Sigurno neće ojačati time što će se držati status quo i vući 60% nezaposlenih.
Bolovanje preko 42 dana i sada plaća država, ali poslodavac radnika mora vratiti na posao nakon zaključenja bolovanja. Poslije ovih izmjena radnik nakon 6-omjesečnog bolovanja može dobiti otkaz.
Saka wrote:
kox wrote:A valjda ti je jasno da sigurnost radnika ne može počivati na principu 'ako vam se ne svidja idite i osnujte firmu' kao i da postoje cijele profesije koje ne mogu funkcionisati na tom principu.
Jeste, to je još jedan problem našeg društva. Prezasićenost profesijama koje nikom ne trebaju. Završiću ono što mi je lakše. Pa onda pun klinac ekonomista i pravnika na birou. Na zapadu ako u nekoj branši ove godine nema posla sljedeće godine su fakulteti koji obrazuju te kadrove prazni. Samo kod nas to nema veze, valja izdržavati profesore pred penzijom. Ne do bog da se neko prekvalifikuje. Ne do bog da neko uči nešto poslije tridesete.
Valjda govorimo o radnicima, dakle onim koji su zaposleni, ne o obrazovnoj politici. Dakle, misliš da npr. socijalnim radnicima plata treba biti minimalac jer im je struka vezana za državnu službu, ako neće neka se tim privatno bave (a znamo da ne mogu). Policiji, vojsci, civilnoj zaštiti itd. isto tako. :-) Ako nisu zadovoljni, nek' se prekvalifikuju u astrofizičare i developere mobilnih aplikacija.

I umalo da zaboravim još jedan hit novog zakona - fiksni i varijabilni (po učinku) dio plate, pri čemu poslodavac subjektivno ocjenjuje učinak od mjeseca do mjeseca.
Last edited by kox on 01/08/2015 19:22, edited 1 time in total.
Pedja Kojovic

#21850 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Ne. U oba doma je usvojena ista verzija.
Prvi korak.
Dom naroda.
Vlada usvaja nasa 4 amandmana prije glasanja o Prijedlogu zakona.
Nasi amandmanai postaju dio prijedloga o kojem Dom naroda glasa.
Doma naroda izglasava zakon.
Ista ta verzija se usvaja u predstavnickom domu.

p.k.
Locked