INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#21826 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by laserShow »

Lain Coubert wrote: 04/01/2025 20:17 pa došlo do para i sad mu svejedno dati i 13 KM za čokoladu jer opet živi bolje nego ikad u životu, boli njega kurac...
Pa i meni je za moj cejf svejedno dati X para. Nemam nesto puno, ali ako mi treba 2KG teleceg vrata, ne gledam cijenu. Ako mi se jede milka, uzmem i da je 20KM. Drugo je sto mi se ne jede i sto nemam para na bacanje :D

Ono sto hocu da kazem je da ima ljudi koji imaju novca na ovaj ili onaj nacin i sebi priuste neovisno o cijeni. Je li to ispravno ili ne, ne znam, samo znam da bih i ja isto da imam malo vise para.
Lain Coubert

#21827 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Lain Coubert »

laserShow wrote: 04/01/2025 20:22
Lain Coubert wrote: 04/01/2025 20:17 pa došlo do para i sad mu svejedno dati i 13 KM za čokoladu jer opet živi bolje nego ikad u životu, boli njega kurac...
Pa i meni je za moj cejf svejedno dati X para. Nemam nesto puno, ali ako mi treba 2KG teleceg vrata, ne gledam cijenu. Ako mi se jede milka, uzmem i da je 20KM. Drugo je sto mi se ne jede i sto nemam para na bacanje :D

Ono sto hocu da kazem je da ima ljudi koji imaju novca na ovaj ili onaj nacin i sebi priuste neovisno o cijeni. Je li to ispravno ili ne, ne znam, samo znam da bih i ja isto da imam malo vise para.
Al ako je ta Milka do jučer bila 3,50 KM nećeš valjda plaćati danas 20 KM, valjda ćeš se zapitat je li to normalno i realno... Ili da uđeš u neki random market i kupuješ teleći vrat za 50 KM po kilogramu, valjda razmišljaš nešto u trenutku kupovine bez obzira koliko ti se jelo nešto...
laserShow

#21828 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by laserShow »

Lain Coubert wrote: 04/01/2025 20:27 Al ako je ta Milka do jučer bila 3,50 KM nećeš valjda plaćati danas 20 KM, valjda ćeš se zapitat je li to normalno i realno
Meni danas treba, ne juce. Takve kupovine su minimalne, ali da imam novca sa ovom pamecu bi bile svakodnevne. Ono udjem u market, ubacim u korpu sta mi treba i provucem karticu. Nit znam koliko sam platio, a posebno ne koliko kosta.

Napominjem, ne radim to jer ne mogu, no znam one koji to mogu i koji to rade. Jbga imaju novca.
Lain Coubert

#21829 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Lain Coubert »

Hajd svejedno, nije bitno... moje lično iskustvo da ljudi oko mene koji imaju para onako više nego solidno, koji su navikli na te pare i da im ne fali, ne kupuju tako.

Da se vratimo na odluku vlade.

Ozbiljna država ne bi donijela ovakvu odluku od povećanju minimalca, npr . Srbija to radi pametnije i ozbiljnije ili to meni barem tako izgleda kao neekspertu za ekonomiju ali opet ekspertu za većinu komentatora sa facebooka.
duh_sa_sjekirom

#21830 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by duh_sa_sjekirom »

Pa bolje prodati 5 Milki po 20 KM nego 20 po 5 KM...
:D
Hakiz

#21831 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Lain Coubert wrote: 04/01/2025 20:27
Spoiler
Show

Al ako je ta Milka do jučer bila 3,50 KM nećeš valjda plaćati danas 20 KM, valjda ćeš se zapitat je li to normalno i realno... Ili da uđeš u neki random market i kupuješ teleći vrat za 50 KM po kilogramu, valjda razmišljaš nešto u trenutku kupovine bez obzira koliko ti se jelo nešto...
Image
How much do Zuckerberg's shirts cost?

Mark Zuckerberg's famous grey t-shirt is custom made Brunello Cucinelli that costs between $300-$500.
Misliš da on razmišlja o cijeni?

Ko ima para uzme šta želi i plati koliko kažu. Ne razmišlja vrijedi li to baš toliko.

Zbog toga u prodavnicama za imućne često nema istaknutih cijena. Ne zamaraju se nepotrebnim sitnicama.

Interesantno je da na majici nema loga. To je takozvani "Quiet luxury", skupe stvari za superbogate koji ne reklamiraju firme čije proizvode koriste, pa na tim stvarima nema istaknutih obilježja proizvođača.
Last edited by Hakiz on 04/01/2025 21:05, edited 1 time in total.
Lain Coubert

#21832 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Lain Coubert »

Ne kontam paralelu i postavljanje slike jednog on najbogatijih ljudi na svijetu na ovoj temi.
Hakiz

#21833 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Lain Coubert wrote: 04/01/2025 21:04 Ne kontam paralelu i postavljanje slike jednog on najbogatijih ljudi na svijetu na ovoj temi.
Ilustracija činjenice da ova izjava
Al ako je ta Milka do jučer bila 3,50 KM nećeš valjda plaćati danas 20 KM, valjda ćeš se zapitat je li to normalno i realno... Ili da uđeš u neki random market i kupuješ teleći vrat za 50 KM po kilogramu, valjda razmišljaš nešto u trenutku kupovine bez obzira koliko ti se jelo nešto..
nije tačna za one koji imaju novca. Ne vrijedi samo za superbogate.

Možda kod nas nema onih koji su bogati kao Mark, ali ima onih koji će kupiti Milku ne zamarajući se njenom cijenom.
Lain Coubert

#21834 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Lain Coubert »

Šta ti znači imati novca... Većina ljudi gleda cijene, pogotovo u našim marketima... zašto se neki odluče da kupuju Milku ili 10 nekih drugih proizvoda po nekoj ludoj cijeni ne znam ali sigurno nije do toga koliko ko ima para nego je stvar mentaliteta....

Jedino sam od ljudi koji su otišli vani pa se vratili nakon par mjeseci, 5 i otišli ponovo u trgovinu čuo tu priču da uđu u market i da ne gledaju cijene i govore kako im je to neki gušt i kao je lijepo. To nikad neće uraditi neki obrazovaniji i sigurno imućniji čovjek koji nema taj mentalitet i kojemu to trošenje para bez gledanja u cijene nije lijek za dušu.
NediM17

#21835 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by NediM17 »

Bolje jedan dan zivjeti k'o lav neg' se heftu patiti.
korisnicki

#21836 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by korisnicki »

laserShow wrote: 04/01/2025 20:37
Lain Coubert wrote: 04/01/2025 20:27 Al ako je ta Milka do jučer bila 3,50 KM nećeš valjda plaćati danas 20 KM, valjda ćeš se zapitat je li to normalno i realno
Meni danas treba, ne juce. Takve kupovine su minimalne, ali da imam novca sa ovom pamecu bi bile svakodnevne. Ono udjem u market, ubacim u korpu sta mi treba i provucem karticu. Nit znam koliko sam platio, a posebno ne koliko kosta.

Napominjem, ne radim to jer ne mogu, no znam one koji to mogu i koji to rade. Jbga imaju novca.
E vidiš ja to mogu ali nikada nebi tako radio. Jean od bitnijih razloga zašto mogu je to što to neću tako da radim.
duh_sa_sjekirom

#21837 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by duh_sa_sjekirom »

Bolje imat para i ne gledati cijene nego bit fukara i cigančit za svaki fening...
laserShow

#21838 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by laserShow »

korisnicki wrote: 04/01/2025 21:28 Jean od bitnijih razloga zašto mogu je to što to neću tako da radim.
I takve sam upoznao i vjerovatno zato i imas sto imas, gdje si se namucio da to zaradis. Da bi imali, racionalno trose novac. No zato njihove zene, djeca i co ne gledaju kada trose, sve dok ima na racunu.

Da je kes stigao lako, tako bi i otisao.
Ozimician

#21839 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ozimician »

Lain Coubert wrote: 04/01/2025 21:20 Šta ti znači imati novca... Većina ljudi gleda cijene, pogotovo u našim marketima... zašto se neki odluče da kupuju Milku ili 10 nekih drugih proizvoda po nekoj ludoj cijeni ne znam ali sigurno nije do toga koliko ko ima para nego je stvar mentaliteta....

Jedino sam od ljudi koji su otišli vani pa se vratili nakon par mjeseci, 5 i otišli ponovo u trgovinu čuo tu priču da uđu u market i da ne gledaju cijene i govore kako im je to neki gušt i kao je lijepo. To nikad neće uraditi neki obrazovaniji i sigurno imućniji čovjek koji nema taj mentalitet i kojemu to trošenje para bez gledanja u cijene nije lijek za dušu.
Pa upravo tako.

Da li je ikad iko pokusao poslovati s nekim bogatim Njemcem, Arapom... vidio bi koliko oni detaljno prouce svaki cent gdje i kako mogu da ustede.
Mozda jedan Arap i Njemac se bahate kad dodju negdje na godisnji, ali hajd ih probaj u poslu zeznuti....

I to i jeste taj sirotinjski mentalitet, kao ne moram gledati posto je sta kad kupujem, kupujem sta mi se svidja...

Takvi nikad nece ni izaci iz toga, samo su otisli u sistem s visim standardom, koji im to omogucava.
tramvajtrojka

#21840 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by tramvajtrojka »

duh_sa_sjekirom wrote: 04/01/2025 20:52 Pa bolje prodati 5 Milki po 20 KM nego 20 po 5 KM...
:D
Image
Image

zato kod konkurencije imas milku za cetiri marke i mlijeko za mar i po pa neka se cesu po glavi sto im niko ne kupi po cijeni od 13 keka :lol:
Lain Coubert

#21841 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Lain Coubert »

Živim u gradu gdje ima 10 tržnih centara jedan do drugog ali nijedan nema ovako dobru i raznoliku ponudu proizvoda, svaka im čast...i cijene su dobre, ne znam je li to na akcijama ili otvaranaje kakvo ali opet.. Mada su skupi bili ovdje kod nas u blizini, u Petrovu je najbliži njihov market.

Rockefeller

#21842 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Rockefeller »

ogavni su
Dosadno mii

#21843 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dosadno mii »

Hakiz wrote: 04/01/2025 21:01
Spoiler
Show

Image

Mark Zuckerberg's famous grey t-shirt is custom made Brunello Cucinelli that costs between $300-$500.

Ko ima para uzme šta želi i plati koliko kažu. Ne razmišlja vrijedi li to baš toliko.

Zbog toga u prodavnicama za imućne često nema istaknutih cijena. Ne zamaraju se nepotrebnim sitnicama.

Interesantno je da na majici nema loga. To je takozvani "Quiet luxury", skupe stvari za superbogate koji ne reklamiraju firme čije proizvode koriste, pa na tim stvarima nema istaknutih obilježja proizvođača.
Kakav quiet luxury
Cijeli svijet zna da je preplatio obicnu majicu da mu ne stave logo
Hakiz

#21844 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

Dosadno mii wrote: 04/01/2025 22:16
Hakiz wrote: 04/01/2025 21:01
Spoiler
Show
Image

Kakav quiet luxury
Cijeli svijet zna da je preplatio obicnu majicu da mu ne stave logo
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Quiet_luxury
dječak sa šibicama

#21845 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Postavlja se pitanje kako je moguce da Djuric ima takve cijene cokolada unatoc "groznom strahobalnom poskupljenju kakaoa na svjetskom trzistu" koje je ostale "natjeralo" da dignu milku na 10+ maraka.

Lihvari gadni, tu dok im neka vlada ne stane na zulj, nece biti postena covjeka. Svi znamo da se to nece dogoditi u skorije vrijeme, mozda kad cijene odvrnu na max pa i onim najzatupljenijim postane jasno da to ne vodi nikuda.
Sta ti vrijedi dobra plata, ako ces je trositi na lihvarske jeboguzluke.
Last edited by dječak sa šibicama on 04/01/2025 22:43, edited 1 time in total.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#21846 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

Lain Coubert wrote: 04/01/2025 22:10 Živim u gradu gdje ima 10 tržnih centara jedan do drugog ali nijedan nema ovako dobru i raznoliku ponudu proizvoda, svaka im čast...i cijene su dobre, ne znam je li to na akcijama ili otvaranaje kakvo ali opet.. Mada su skupi bili ovdje kod nas u blizini, u Petrovu je najbliži njihov market.

Ne zahebaji,..malo u etnu, megu, bingas, belamionix,..sad ce i lidl, sta hoces vise?! :mrgreen:
zippoo87

#21847 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

konektovan wrote: 04/01/2025 22:43
Lain Coubert wrote: 04/01/2025 22:10 Živim u gradu gdje ima 10 tržnih centara jedan do drugog ali nijedan nema ovako dobru i raznoliku ponudu proizvoda, svaka im čast...i cijene su dobre, ne znam je li to na akcijama ili otvaranaje kakvo ali opet.. Mada su skupi bili ovdje kod nas u blizini, u Petrovu je najbliži njihov market.

Ne zahebaji,..malo u etnu, megu, bingas, belamionix,..sad ce i lidl, sta hoces vise?! :mrgreen:
Nece nista...samo treba vise love za istu robu kao u Djuricu :D
Stvarno svega ima...bilo bi dobro da i Djuric otvori u Gracanici ,kod nas su svakako plate 3000 KM,pa mozemo imati i 20 trznih centara u krugu od 500 metara :lol:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#21848 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

Ja izuzev milki i jos nekih dzidza,..nisam vidio nista posebno, mozda izbor sokova, tipa kole s okusom. Imaju neke proizvode pod svojom robnom markom, koji su povoljniji..ali u globslu, nit je jeftiniji nit bogatiji ponudom od drugih.
last mohicans

#21849 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by last mohicans »

Bome itekako su jeftiniji, mlijeko i mlijecni proizvodi, sem putera,nadaleko najjeftniji. Evo nesto sto nije njihova robna marka, Mingos espresso kafa je u Bingu 24km, a kod njih je bila još stara cijena pred NG 16km..Znači fucking 8km razlike na kg kafe.
zippoo87

#21850 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

konektovan wrote: 04/01/2025 23:34 Ja izuzev milki i jos nekih dzidza,..nisam vidio nista posebno, mozda izbor sokova, tipa kole s okusom. Imaju neke proizvode pod svojom robnom markom, koji su povoljniji..ali u globslu, nit je jeftiniji nit bogatiji ponudom od drugih.
Pa jesi li vidio peceno pile haman od 2 kg,cijena 7,99 KM ? :lol:
Mislim ja nemam pojma cijene jer nisam nikada tu bio ali na ovoj temi mnogi spominju Djuric kao dosta jeftiniji od konkurencije.
A ja sada malo bacio pogled na ovaj youtube video...
Post Reply