HM 2011 wrote:
sa jedne strane optuzbe da je SDA grupa koja uvodi radikalni Islam i Islamiste - sa druge strane evo pokusavaju tuci kjafirlukom i ostalim vidovima odpadnistva od vjere - a sve sto nude je ubleha....
cjenjeni moji - ipak ja Vama predlazem - da se okanite ubleha - i podrzite SDA na svim nivoima....
smatras da su kjafiri - izvoli brate ukljuci se i svojim primjerom pokazi da si bolji....... ali samo SDA..... svjestan sam ja da bi Vi o Fikhu raspravljali i sa Komsicem i sa Lagumdzijom i da to nudite kao ispravan odgovor - svjestan sam da bi o znacaju hadisa pobeli siroku polemiku sa Radoncicem - ali ne ide to - a to i sami znate....
interesantmo je i spominjanje laickog morala u kombinaciji - pokusava se plasirati ideja da odustvo vjerskog morala ne mora znaciti i odsustvo laickog morala - a odustvo laickog morala def8nitivni znaci i odsustvo vjerskog....
sto predstavlja pokusaj zamjene teze i a izvor nalazi u cistom munafikluku.....
u sustini problem najveci i jeste u munafikluku - licemjerstvu.
govori jedno, radi drugo, misli trece a planira cetvrto.
Ne smatram ih kjafirima, otpadnicima, nego licemjerima, nisu svi licemjeri kjafiri, postoje ljudi bolesna srca, koji vjeruju, nisu cvrsti u svojoj vjeri, koji mjesaju dobro i lose stvari, njihove rijeci ne prate njihova dijela, govore dobro, a dobro ne cine i to se vidi iz prilozenog. Neki od njih imaju ciste namjere, ali lose rezultate, a neki nemaju ni jedno ni drugo i takvih je mnogo u SDA, puno vise nego postenih i cestitih ljudi koji bi politiku vodili profesionalno u skladu sa vrijednostima koje njeguju. Nazalost u toj stranci na celu su oni koji slabo postuju svoje obaveze prema onima koji su im povjerenje ukazali i tako je od ihahaj.
Ko voli, nek izvoli, nek misli da je ispravno nepostenom covjeku halaliti kriminal, cineci stetu zajednici onih koji su mu ukazali povjerenje misleci da je dobar covjek koji ce zategnuti za zajednicu jer ga prati nekakav imidz zastitnika , za mene je veca budala od njega svako ko takvom ne vaga rijeci, a bome i dijela i daje mu iznova glas. Ne dozvoli da te zmija iz iste rupe dvaput ujede, a nas ujedaju otkad znamo za sebe svi, SDA nije izuzetak u tome. Vidis fora je ovdje sto se druge stranke ne kite pricom kako su oni branitelji Islama i Bosnjaka, njihov ideolosko politicki koncept se ne zaklanja iza vjere, rade isto sto i SDA, ali opet oni su za osudu, SDA nije, samo neka me krade musliman, makar je moj ce nas kostati kadli tadli.
Nije filozofija samo kreirala pogled na moral, postoji religija i njihov pogled na moral, prema tome nema se potrebe raspravljati o fikhu sa Komsicem, Lagumdzijom, a bome i Radoncicem, oni svoj ideolosko politicki koncept nisu zaklonili iza Islama i Bosnjaka, kako bi na haram nacin zgrnuli ono sto pripada cijeloj zajednici i kako bi iznevjerili povjerenje svojih glasaca.
Slazem se sa boldiranim. Opet dolazimo do one jeli gori onaj koji sebi cini zlo ili onaj koji cini i sebi i drugima? Iskljucimo religiju i odgovorimo na to pitanje. Jasno je po religiji sta je gore. Sta etika kaze o tome? Vidis i taj laički pogleda na moral otkriva nam opet ko je upravu ovdje? Osim ako cemo moral oteti od drustva i svesti ga na licnu interpretaciju pojedinca, onda nek svako misli da je za sebe bog i nek odredjuje sebi sta je dobro, a sta ne, pa cemo vidjeti dokle cemo sa takvim razmisljanjima stici. Onda SDA ima legitimno pravo da zloupotrebljava povjerenje svojih glasaca i od vlasti radi sta hoce. Jedno je jasno, zlo koje cinimo sebi samima, samo je na nasu stetu, ono koje cinimo sebi i drugima na stetu svih nas.
SDA nema korektor unutar sebe, jednostavno su je preplavili svakojaki pojedinci kojima ona sluzi za potkusurivanje, stvaranje licne koristi, od kojih se ne vide oni dobri i posteni ljudi kojima ona zaista znaci i koji bi zaista radili u korist naroda. To svijedoci i unutarstranacko raslojavanje, a bome i odliv kadra koji stvaraju iznova nove stranke kako bi ostvarili svoju korist. Posto sam upoznao kroz zivot mnogo SDA fanova, od glasaca, do aktivnih clanova stranke, do onih koji su dio lokalne vlasti, do nekih koji su suosnivaci SDA sa Alijom, moje misljenje o njima je poprilicno potkovano razlicitim iskustvima, nazalost vise losim nego dobrim. Zao mi je, trenutno sebe ne vidim u nijednoj od pomenutih stranaka, nemam vremena za to jer se borim da sebi omogucim sto bolje uslove zivota kroz svoj rad.
Ako se ovo moje
cedo moze nazvati nekim drustveno politickim angazmanom bicu sretan.