Sirija vol. 2

Locked
Kikibombona

#21801 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Challenger__ wrote:Izrael i USA, preko ove budale, ruše sve mirovne inicijative a Kiki diže prst.

:-)
Jesi procitao drugi link?

To je govorio na sastanku sa ruskim ambasadorom! :D

Ruska delegacija je danas bila u Erbilu

Image

Nazocni su bili i predstavnici Gasproma sto je VEOMA zanimljivo. Ne znam jesi li upratio odnose Barzanijeve stranke sa Iranom u proteklih par sedmica? Iran je ponudio vladi u Erbilu pozajmicu kako bi prebrodili tesku finansijsku situaciju. Ponudili su da nafta kroz iranski teritorij ide do Perzijskog zaljeva gdje bi je preuzimali kupci. To je VEOMA vazan momenat u trenutku sabotaze naftovoda Kirkuk - Cejhan. I sada dolazi Gasprom na pregovore. Da li ovo Turci ispadaju iz igre ili KRG zeli rezervnu opciju i saradnju na dvije strane!??

Rusi su danas obecali pomoc Pesmergama.

Mislim da je krajnje vrijeme da i ti zalijepis jedan :thumbup: Barzaniju!
Challenger__

#21802 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Rekao Rusima i šta sad? Treba zato podržati. Taman posla. Lik je obična budala koja podriva mirovne inicjative. Prije ću prst dići za onog idiota Obamu (znači nikad) nego za tog korumiranog proizraelskog hohštaplera.
General War

#21803 Re: Sirija vol. 2

Post by General War »

SA 071 wrote: Pa što nisu Amerikanci vojno intervenisali u jesen '92, a ne tek '95? Već '92 su četnici izvršili pokolje u Bijeljini, Istočnoj Bosni, Kozarcu, Prijedoru... Da su na vrijeme zaustavili zlo, ne bi se desila Srebrenica. I još nam uveli embargo na oružje! Doduše embargo je vrijedio za cijelu ex-Yu, ali je samo nas pogađao. Ne kažem da bi nam Rusi pomogli, daleko od toga, ali su se tada Rusi bili o sebi zabavili pa nam nisu mogli otežavati, a nama naši "saveznici" tako pomagali da smo skoro 4 godine života izgubili bespotrebno. Moglo je sve u 6 mjeseci biti rješeno. To što su Amerikanci dopuštali Francuzima i sličnima da nas jebu u ratu i da idu na ruku četama iako su Američki saveznici a to je bilo protivno Američkim ciljevima, ne ide im na čast, kao što im ni danas ne ide na čast što dopuštaju Turcima da rade ono što rade i da suprotno proklamovanoj američkoj borbi protiv terorizma dopuštaju Turcima da podržavaju upravo te teroriste...

I da ne pričamo sad kako su nas isti ti Amerikanci jebali i spriječili da oslobodimo 90% teritorije BiH te '95. Ali, jebi ga, nije im se to uklapalo u planirani rasplet događaja na Kosovu, jer bi od milion Srba koji bi u takvom raspletu događaja vjerovatno pohrlili bježati iz BiH (kao što su to uradili i u Hrvatskoj), bar 800.000 završilo na Kosovu (kao što je bar 200.000 Srba iz Hrvatske završilo u BiH), čime bi se "krvna slika" Kosova bitno izmjenila a samim tim i rasplet događaja na Kosovu išao u drugom pravcu...
Ma ja ...amerikanci izmislili referendumski listic kakva se bosna pravi i izmislili Fikreta Abdica...sta ces rjesavati kad pravis Bosnu drzavu tri konstitutivna naroda a ne gradjansku pa bi se znalo ko je hajduk a ko vlast...kako mislis da ti iko normalan dozvoli da ocistis stanovnistvo jedne etnije kome si Ti priznao legitimitet kao ravnopravne nacije u BiH...Hrvatska je to drugacije rijesila ustavom pa je onda znalo se sve ostalo.
Kako turcima spocitavas te teroriste, jednako je da Hrvatskoj spocitavas dolazak mudjahedina i koga sve ne i cega sve ne u BiH.
nixon69

#21804 Re: Sirija vol. 2

Post by nixon69 »

husein_kapetan wrote:
Kaligrafija wrote:Russian report on SAA offensive in Palmyra
http://www.liveleak.com/view?i=f0d_1457904287
Ako je vjerovati ovom novinaru.. isil cijelo vrijeme ima bolje operativne podatke od SAA i efektnije odgovara na artiljerijsku vatru.. nesto tu.. ne stima..
Sta ne stima?
Mislis da bi ti kozojebi imali ikakve sanse protiv SAA i Rusa,da nije zapadnih obavjestajaca i pomoci sa zapada? Bi,ali malo sutra.
astala_vistala

#21805 Re: Sirija vol. 2

Post by astala_vistala »

nije ovaj puno fulio gore,jeste US je stvorila i Aliju,Fikreta,Radovana i ostale likove crnih 90 tih svi su finansirani iz nevladinih organizacija sa zapada.

i krajnji je vakat da se nusra eliminise i da se pocne pregovarat sa FSA ako budu i postojali vise jer oni su i legitimna opozicija koliko je i Assad legitimni vođa a ove bradate spodobe popalit i istjerat iz sirije u vjecna lovista.

ps:bio sam poslom u pazaru neki dan dole je moguca baza nove balkanske Nusre i Isila ja vise opranih mozgova na jednom mjestu nisam vidio neki su me i verbalno napali sto podrzavam cetnike i sto sam protiv bratske Turske :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#21806 Re: Sirija vol. 2

Post by Truba »

meni se čini da je kutiljerov plan koji su svi potpisali oborio američki ambasador :? :? :? :? pa je alija povukao potpis
Ironmen

#21807 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

Izgleda da SAA napreduje prema Tabqi samo su par kilometara od nje.
SA 071

#21808 Re: Sirija vol. 2

Post by SA 071 »

General War wrote:
SA 071 wrote: Pa što nisu Amerikanci vojno intervenisali u jesen '92, a ne tek '95? Već '92 su četnici izvršili pokolje u Bijeljini, Istočnoj Bosni, Kozarcu, Prijedoru... Da su na vrijeme zaustavili zlo, ne bi se desila Srebrenica. I još nam uveli embargo na oružje! Doduše embargo je vrijedio za cijelu ex-Yu, ali je samo nas pogađao. Ne kažem da bi nam Rusi pomogli, daleko od toga, ali su se tada Rusi bili o sebi zabavili pa nam nisu mogli otežavati, a nama naši "saveznici" tako pomagali da smo skoro 4 godine života izgubili bespotrebno. Moglo je sve u 6 mjeseci biti rješeno. To što su Amerikanci dopuštali Francuzima i sličnima da nas jebu u ratu i da idu na ruku četama iako su Američki saveznici a to je bilo protivno Američkim ciljevima, ne ide im na čast, kao što im ni danas ne ide na čast što dopuštaju Turcima da rade ono što rade i da suprotno proklamovanoj američkoj borbi protiv terorizma dopuštaju Turcima da podržavaju upravo te teroriste...

I da ne pričamo sad kako su nas isti ti Amerikanci jebali i spriječili da oslobodimo 90% teritorije BiH te '95. Ali, jebi ga, nije im se to uklapalo u planirani rasplet događaja na Kosovu, jer bi od milion Srba koji bi u takvom raspletu događaja vjerovatno pohrlili bježati iz BiH (kao što su to uradili i u Hrvatskoj), bar 800.000 završilo na Kosovu (kao što je bar 200.000 Srba iz Hrvatske završilo u BiH), čime bi se "krvna slika" Kosova bitno izmjenila a samim tim i rasplet događaja na Kosovu išao u drugom pravcu...
Ma ja ...amerikanci izmislili referendumski listic kakva se bosna pravi i izmislili Fikreta Abdica...sta ces rjesavati kad pravis Bosnu drzavu tri konstitutivna naroda a ne gradjansku pa bi se znalo ko je hajduk a ko vlast...kako mislis da ti iko normalan dozvoli da ocistis stanovnistvo jedne etnije kome si Ti priznao legitimitet kao ravnopravne nacije u BiH...Hrvatska je to drugacije rijesila ustavom pa je onda znalo se sve ostalo.
Kako turcima spocitavas te teroriste, jednako je da Hrvatskoj spocitavas dolazak mudjahedina i koga sve ne i cega sve ne u BiH.
Tri konstitutivna naroda su potekla od Amerikanaca, dotada je bio važeći ustav SRBiH. Niko nije čistio srpsko stanovništvo od strane Armije BiH, ali je činjenica da bi veliki broj Srba sa teritorija pod kontrolom vojske RS pobjegao u Srbiju u slučaju pada Banja Luke i Krajine, Doboja, Teslića... pa sve gore do Bijeljine i Brčkog. Baš kao što su i u Hrvatskoj traktorima i autima bježali, tako su počeli i iz Banja Luke i okoline bježati '95. I za ovakav rasplet događaja kakav danas imamo su zaslužni Amerikanci, a ne Rusi.

A naravno da spočitavam dolazak "mudžahedina" u BiH stranim obavještajnim službama, pa tako i Hrvatskoj, jer da ih oni nisu puštali da uđu u BiH preko Hrvatske (baš kao i Turci ISIL-ovce u Siriju) kuda bi oni došli u BiH? Kod nas u ratu je bio jak uticaj iranskog elementa i da smo mi koga dovodili, to bi bili oni koji su na iranskoj "liniji", nikako mudžahedini koji su na arapskoj "liniji". Ali njihovim dolaskom je slika o ARBiH dobro promijenjena, a to je odgovaralo samo dušmanima BiH, pa u tome treba tražiti i "sponzore" ovakvih akcija...

Ne mogu Amerikanci biti zaslužni samo za dobro. Pošto su oni bili jedini "šerif" u svijetu zadnjih 25 godina, i svo dobro i svo zlo u svijetu je njihovih ruku djelo i njihova zasluga. Zbog iniciranja ili zbog dopuštanja da se nešto desi, potpuno svejedno...
Opetja033

#21809 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Trenutna mapa na terenu:

Image

Sta sam ovo fulio sa istocnim Kalemunom?
Opetja033

#21810 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Challenger__ wrote:
Opetja033 wrote:Nadam se da vam nisam previse nedostajao :mrgreen:
*ebo ga ti, sljedeći put makar pošalji nekom pp ili se odjavi kao haver sa Soukbunara. Salik i ja smo pitali za tebe. Vjerovao ili ne, meni si nedostajao.
U pravu si ovo za pp, trebao sam. Ma vjerujem ti, jbg ista ekipa cini jezgro na ovoj temi vec godinama. I meni fali kada nego od stalnih ode na duzi period. Bilo je na ovoj temi svega, ali ipak sam se - i pored toga sto smatram da jako dobro poznajem situaciju na BI - mnogo toga i sam naucio na ovoj i slicnim temama.
Uglavnom bicu tu u narednom periodu, ali u narednih par sedmica ne onim ranijim intenzitetom. :thumbup:

I haver sa Soukbunara je neponovljiv! Realno ubjedljivo najkvalitetniji lik, u svakom pogledu, koji vise nije na ovoj temi.
Kikibombona wrote:Ne seriii, lijepo priznaj da si se uketario jer je SDF nasutao pobunjenike u Alepu! :mrgreen: :mrgreen:
Odjebi :mrgreen:
U zadnja dva mjeseca vise sam noci prespavao van kuce i drzave nego kod kuce. Ali uskoro zato ide ekskluziva iz Raqqe i Mosula :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
salik79 wrote:Alejkumu selam. Nema te otkako sam najavio oslobadjanje sejha Miskina Crnog :mrgreen: Rekoh li ja tebi - sto Iranci pricaju ili je bilo, ili ce biti 8-) :mrgreen:
Pa dobro, Iranci su pisali o Jisru a ne Misqinu :) . Inace dok sam bio odsutan, upoznao sam po prvi put u zivotu Iranca monarhistu koji je vjernik. Interesantan lik, stariji. Jos uvijek saradjuje sa pojedinim iranskim drzavnim institucijama (iako zivi vani) pa ne smije previse talasati. :mrgreen: Nismo se doticali politike u smislu Sirije i ostatka BI.

Vidim da je vecina ekipe tu. Sta je sa @cbrt, @walterom, @Coolom, @Gardom, @Klavijem, @nesanicom?
Ironmen

#21811 Re: Sirija vol. 2

Post by Ironmen »

FSA opet baca hemijske otrove na kurde u Allepu 4 ili 5 u ovome mjesecu.
husein_kapetan

#21812 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

nixon69 wrote:
husein_kapetan wrote:
Kaligrafija wrote:Russian report on SAA offensive in Palmyra
http://www.liveleak.com/view?i=f0d_1457904287
Ako je vjerovati ovom novinaru.. isil cijelo vrijeme ima bolje operativne podatke od SAA i efektnije odgovara na artiljerijsku vatru.. nesto tu.. ne stima..
Sta ne stima?
Mislis da bi ti kozojebi imali ikakve sanse protiv SAA i Rusa,da nije zapadnih obavjestajaca i pomoci sa zapada? Bi,ali malo sutra.
Vidi se da ne citas moje postove ovdje.. pa me stoga na ovaj nacin citiras..
Naravno da sam svjestan da ovi bez "vanjske" pomoci nebi ni prstom maci mogli.. kako juce tako danas.. ali do sada je sve to bilo prikriveno i neupadno nadasve.. ali..se odnedavno ovo promjenilo.. kao i i epizodi o kojoj pisah..
Takticko-tehnicki potezi ovih.. odabir ciljeva i operativnost njihova i zadnje vrijeme su dostojni jedne veoma napredne vojske..potcjeniti ovaj momentum bi bila ogromna greska koja bi SAA mogla kostati mnogo zrtava i velike gubitke tehnike.. kao sto je od mentora ove revolucije pazljivim odabirom strateskim..odabran TOW kao elemenat vojno tehnicke "ravnoteze" tako danas imamo na djelu kompletnu operativno-tehnicku podrsku isilu od "nekoga"..shvatiti obim i mehanizme ove novonastale.. situacije.. je od kapitalne vaznosti.. a ne samo ustanovitj fakat..jer jedino ovako se mogu poduzeti odgovarajuce mjere..
Nadam se da jasan bjeh..
husein_kapetan

#21813 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

Zaboravih..
Svako pokazivanje slabosti sirijske vojske..neuspjeli napad.. obaranje aviona.. itd.. danas se prevodi u efektivno slabljenje pozicije sirijske vlade u ovim pregovorima..i svaki metod da se di toga dodje je dozvoljen..
Maystor

#21814 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Opetja033 wrote:...

Image
Maystor

#21815 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Ima li neko, dovoljno naivan, da misli da Njemačka nije upletena?

Image
Kikibombona

#21816 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

YPG u blizini Rake oslobodio 14 pripadnika jezidi naroda (5 zena i 14 djece) :(

Image

:( :( :( :(

Jadni ljudi, mogu misliti kakav su teror prezivjeli... posebno ovih pet zena... :(
sunceKOtepsija

#21817 Re: Sirija vol. 2

Post by sunceKOtepsija »

+21
stara snimka, nisam vidio 1.38 nekakav iz bosne na spisku nekakvom
https://www.youtube.com/watch?v=M9WlI69tm30
Maystor

#21818 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Iranska verzija BGM-71F, Toophan 3:

Image

Image

Ova verzija ne pogađa tenk direktno, već leti iznad njega i onda ...

Image

Kaligrafija

#21819 Re: Sirija vol. 2

Post by Kaligrafija »

Dobro je biti Amerikanac, i kad ga uhvate, ma na kojoj strani da se bori, on je vrijedna lovina...Na snimku Amerikanac koji se borio za ISIS, uhvacen od strane Peshmerga...Lijepo ga snimaju i ispituju, niko ga ne tuce, kao press konferencija...Sad ce ga predati tajnim sluzbama na ispitivanje, on ce saradjivati, mozda tvorza, ali sigurno ga nece ubiti... Da je bio pripadnik bilo kojeg drugog naroda, vec bi bio smaknut...Bas ti se moze kad si Americki drzavljanin...

http://www.liveleak.com/view?i=c3a_1457959887
Kikibombona

#21820 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Kaligrafija wrote:Dobro je biti Amerikanac, i kad ga uhvate, ma na kojoj strani da se bori, on je vrijedna lovina...Na snimku Amerikanac koji se borio za ISIS, uhvacen od strane Peshmerga...Lijepo ga snimaju i ispituju, niko ga ne tuce, kao press konferencija...Sad ce ga predati tajnim sluzbama na ispitivanje, on ce saradjivati, mozda tvorza, ali sigurno ga nece ubiti... Da je bio pripadnik bilo kojeg drugog naroda, vec bi bio smaknut...Bas ti se moze kad si Americki drzavljanin...

Malo si se zajebao. Peshmerge uredno 'skladiste' ISILove zarobljenike. Ne postoje dokazi da se prema njima odnose nehumano, posebno ne da ih ubijaju.

Poznat je samo jedan slucaj da su Peshmerge ubile zarobljenog ISILovca. Na to se oglasio Kosart Resul i porucio...
Zamjenik zapovjednika snaga Pešmargi Kusert Resul, upozorio je Pešmerge na klanja i druga kršenja ratnog prava i zaprijetio da će oštro kažnjavati sve one koji prekrše ratno pravo.

Također je dodao:''U zadnjim akcijama smo svjedočili nekim ružnim scenama koje su daleko od naših principa i kurdske etike.Na društvenim mrežama su objavljene slike klanja jednog teroriste''.Zamjenik premijera vlade u Kurdistanu je zatražio da se prestane sa tim ružnim radnjama koje šalju ružnu sliku o Kurdima i njihovoj plemenitoj istoriji.Također je i on zaprijetio kažnjavanjem onih koji to budu u budućnosti činili, govoreći kako je to ono što neprijatelj želi tj izjednačavanje njihovih zločinačkih nedjela sa onim što Pešmerge rade, koji brane ljudske vrijednosti.
fosna2014

#21821 Re: Sirija vol. 2

Post by fosna2014 »

Lincoln-Burrows

#21822 Re: Sirija vol. 2

Post by Lincoln-Burrows »

Kaligrafija wrote:Dobro je biti Amerikanac, i kad ga uhvate, ma na kojoj strani da se bori, on je vrijedna lovina...Na snimku Amerikanac koji se borio za ISIS, uhvacen od strane Peshmerga...Lijepo ga snimaju i ispituju, niko ga ne tuce, kao press konferencija...Sad ce ga predati tajnim sluzbama na ispitivanje, on ce saradjivati, mozda tvorza, ali sigurno ga nece ubiti... Da je bio pripadnik bilo kojeg drugog naroda, vec bi bio smaknut...Bas ti se moze kad si Americki drzavljanin...

Nema taj slučaj nikakve veze što je zarobljeni Amerikanac, on ima sreće da su ga uhvatile Pesmerge.
Da su kojim slučajem ISILovci ili Nusra zarobili Amerikanca bio bi obezglavljen definitivno, nebi
mu pomoglo ni osobno poznavanje sa Barak Obamom.
DuckZz

#21823 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

Grad Maran Numan.
http://wikimapia.org/#lang=en&lat=35.64 ... 7&z=15&m=b

Civili u gradu napadali pripadnike Al Nusre i prema posljednim izvještajima, zauzeli su bazu unutar grada koju su prvobitno pripadnici Al Nusre zauzeli pripadnicima Divizije.13, koji su se povukli iz grada prije 2 dana.

Image
Image
Image
Image

Iz zatvora oslobođen komandant Divizije.13, Abu Hajar
Image
Sehro

#21824 Re: Sirija vol. 2

Post by Sehro »

Russian President Vladimir Putin has ordered Defense Minister Sergey Shoigu to start the withdrawal of forces from Syria starting Tuesday. :shock:
Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je povlačenje ruskih snaga iz Sirije, objavila je u ponedjeljak agencija AFP.
BBC javlja da je ruski čelnik izjavio kako su u Siriji 'ciljevi postignuti' te da je naredio povlačenje glavnine snaga.

Naredbu je izdao ministru obrane Sergeju Šojguu. 'Smatram da su ciljevi postavljeni pred ministarstvo obrane u glavnini postignuti. Stoga naređujem početak povlačenja glavnine naših vojnih snaga s teritorija Sirije, s početkom od utorka', rekao je Putin tijekom sastanka sa Šojguom i ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

U Kremlju navode da je odluka o povlačenju donesena u suglasju sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom, koji je zahvaljujući višemjesečnoj ruskoj vojnoj intervenciji povratio dio izgubljenog teritorija te je ponovno postao ključni igrač u bitci za budućnost ove razorene države.

Rusi su tijekom intervencije bili suočeni s kritikama sa Zapada jer su gađali ciljeve Asadovih protivnika iz redova tzv. 'umjerene opozicije', a tek u manjoj mjeri položaje Islamske države.

https://www.rt.com/news/335554-putin-or ... ithdrawal/
Last edited by Sehro on 14/03/2016 19:02, edited 1 time in total.
dragma
Vozim: Pješe

#21825 Re: Sirija vol. 2

Post by dragma »

Co0l wrote:
dragma wrote:
Co0l wrote:Pa napisao je da su se povukli iz grada a ne sa linija.
Logično, lakše se braniti ispred grada, u pustinji, nego u gradu...
Covjek je napisao da su se povukli iz grada i nije naznaceno tacno gdje je taj lik pogino,samo da je poginuo u borbama za Palmiru.U gradu nije ni mogao poginut nego samo negdje okolo jer se ne vode borbe u gradu.Dakle,jedno ne iskljucuje drugo.
Ma sve OK, shvatio sam napisano...
Locked