Sirija vol. 2

Locked
Novak20

#21776 Re: Sirija vol. 2

Post by Novak20 »

Palmira

Image

Bolja rezolucija: https://imgur.com/opeafDY

Na sjeveru provincije Hama, SAA vratila kontrolu nad brdom Tel Sahra, južno od grada Kafr Nabudah.
Image
solar7

#21777 Re: Sirija vol. 2

Post by solar7 »

Maystor wrote:
Challenger__ wrote: Ta emotivna komponenta kojoj je sklon čovjek ovih prostora je nepremostiva prepreka za razumijevanje međunarodnih odnosa. Oni - međunarodni odnosi - se definišu hladnim razumom, raciom, a ne emocijama simpatijama/antipatijama, kao što radi naš priprosti svijet. Dakle, ko želi da razumjeva međunarodne odnose i svijet u cjelini, mora im prići hladne glave.

BTW, ponosan sam na ekipu sa ove teme (ti, Klavikula, Cyrax, Emir, Ironmen, Novak i dr) koji nisu podlegli maglama i opsjenama.
U poređenju s tobom, ja sam konzervativac. Međutim, ovo u Siriji je toliko očigledno da se iz aviona vidi o čemu se radi. Sjećam se onih anketa na klixu nakon obaranja ruskog aviona gdje je većina "običnih" posjetilaca bila na strani Rusije, iako ne vole Rusiju (kao ni ja). S tim u vezi ću ti reći da stereotip o glOOpim bosancima ovdje pada u vodu: prosječan čovjek iz BiH bolje razumije situaciju na bliskom istoku od prosječnog engleza ili švabe (o amerikancima da i ne govorimo). Razgovaram s ljudima često o ovome, iznenadim se koliko razumiju i oni koji ne prate tematiku poput nas.
Posve sam siguran da i mnogi simpatizeri terorista s ovog foruma barataju činjenicama, ali ih sektaška mržnja spriječava da to kažu.
Svaka cast maystorski receno,a kolega chelenger malo pretjeruje u osudama bosanskog puka o znanju globalnog stanja.Ne prate svi ljudi Imrana hoseina a nit je moguce sve ljude natjerat da misle kao "ja"
nixon69

#21778 Re: Sirija vol. 2

Post by nixon69 »

sarajevoxxxx wrote:Ova dopisnica sinoć se dopisivala sa ovim jednim FSA aktivistom iz Idliba. Molila ga na profilu da joj odgovori na pitanja.
I sta je bilo?
Nije mu htjela skinuti gace na webcam,pa nije dobila odgovor? :D
Challenger__

#21779 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

In a nutshell, FSA group Division 13 no longer exists in Maaret AlNoman. City now fully under Nusra ( AlQaeda in #Syria) control.
Jenan Moussa

:arrow: LINK
Challenger__

#21780 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

solar7 wrote:Svaka cast maystorski receno,a kolega chelenger malo pretjeruje u osudama bosanskog puka o znanju globalnog stanja.Ne prate svi ljudi Imrana hoseina a nit je moguce sve ljude natjerat da misle kao "ja"
Ispravka. Ne osuđujem ja puk kome sam pripadam. Osuđujem one koji podržavaju (ISIL/Nusra and co.) zlo u Siriji i one kod nas koji ga podržavaju. Takvi su, Bogu hvala, u manjini.
Novak20

#21781 Re: Sirija vol. 2

Post by Novak20 »

Tužno je to što se dešava narodu na BI. Savoxxx je u jednu ruku u pravu kada se poziva na licemjerje MZ. Ona jeste licemjerna ali zbog načina na koji pruža potporu širenju a ne gašenju sukoba. Gurajući međunarodno pravo pod tepih, pomažući direktno i indirektno ekstremizam i terorizam kao sredstvo i katalizator rasturanja država i ostvarenja kojekakvih ciljeva, MZ dugoročno pravi probleme svojim državama misleći da uvijek može kontrolisati procese koje pokrene. Pokazalo se vremenom i na primjerima da je to nemoguće i u tom svjetlu gledam probleme koje sad ima Turska i zemlje EU a sutra će ih imati Jordan i SA.

Iz ove karte se jasno vidi da bi zatvaranje stotinjak kilometara sirijsko-turske granice praktično paralizovalo dobar dio ekstremističke države u pokušaju. Turska svakako ima jedan od ključeva za gašenje sirijskog sukoba. Ako ga ne iskoristi na pravi način gašenjem svakog vida pomoći osim one nužne humanitarne, bojim se da će još više da zaglibi jer se požar širi tamo gdje može ako su mu vrata otvorena.

Nažalost, čini mi se da je Turska bliže otvorenoj intervenciji u Siriji nego odbijanju terorizma i uspostavi mira oko svojih granica.

Image

Image
General War

#21782 Re: Sirija vol. 2

Post by General War »

Kikibombona wrote:
japin_mutapi wrote: jača rusija=jača srbija i rs, jača velikosrpska opcija, šovinistička i rasistička politika krvi i tla među srpskim političarima postaje dominantna, sprema se pripajanje rs i povratak kosova, "pacifiranje" raške oblasti, ratni bubnjevi se čuju iz srbije ... to je logika i historija, lično iskustvo i doživljaj, a ne emocije i antipatije, mada se ne mogu isključiti kada su u pitanju život i smrt, opstanak države i naroda

svako ko podržava mog neprijatelja, koji želi da me istrijebi i zatre svaki trag mog postojanja, je po logici stvari takođe MOJ neprijatelj

rusi da su tako slobodoljubivi i pravedni, mogli su obuzdati četničko orgijanje na balkanu 90-tih, kao što su mogli obuzdati i asada, i tako spasiti desetine i stotine hiljada, ljudskih života ...
Japine, Rusija se u to vrijeme raspadala, pucala po svim savovima u svakom pogledu... Bili su toliko jadni da su ih i Ceceni nalupali, malo falilo da se odvoje.

Nista oni Milosevicu nisu mogli reci, niti bi ih ovaj slusao da su rekli. Rusija nije imala nikakav uticaj.

Za dobro i lose treba zahvaliti Americi i Evropi. Oni su mogli sto su htjeli i samo su oni odlucivali o sudbini ovih prostora. Rusija nije bila u igri.

Putinovska Rusija je vec nesto drugo. Sada imaju odredjen uticaj, ali i sada Amerika i Evropa mogu uraditi u BiH sta im je volja. Mogu je ujediniti - mogu je razvaliti. A mogu vala pustiti nas da nastavimo ovako kako idemo dvije decenije unazad.
Kakav bolan rusi imaju uticaj? Pa svaka budala sa pistoljem ima uticaj kod nenaoruzanog covjeka...i svaki jalijas sa utokom ima" uticaj" ne snagom argumenata vec gole sile.
ioannes

#21783 Re: Sirija vol. 2

Post by ioannes »

Chelli.....sta mislis jel kod generala prisutna emotivna prepreka u glavi koja mu ne dozvoljava razumjevanje medunarodnih odnosa ?
General War

#21784 Re: Sirija vol. 2

Post by General War »

ioannes wrote:Chelli.....sta mislis jel kod generala prisutna emotivna prepreka u glavi koja mu ne dozvoljava razumjevanje medunarodnih odnosa ?
:lol: sace tebi ciko sve da objasni...ako moze na p.p :mrgreen:
Challenger__

#21785 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

ioannes wrote:Chelli.....sta mislis jel kod generala prisutna emotivna prepreka u glavi koja mu ne dozvoljava razumjevanje medunarodnih odnosa ?
Ne bih da ulazim u personalne kvalifikacije.
salik79

#21786 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Novak20 wrote:Tužno je to što se dešava narodu na BI. Savoxxx je u jednu ruku u pravu kada se poziva na licemjerje MZ. Ona jeste licemjerna ali zbog načina na koji pruža potporu širenju a ne gašenju sukoba. Gurajući međunarodno pravo pod tepih, pomažući direktno i indirektno ekstremizam i terorizam kao sredstvo i katalizator rasturanja država i ostvarenja kojekakvih ciljeva, MZ dugoročno pravi probleme svojim državama misleći da uvijek može kontrolisati procese koje pokrene. Pokazalo se vremenom i na primjerima da je to nemoguće i u tom svjetlu gledam probleme koje sad ima Turska i zemlje EU a sutra će ih imati Jordan i SA.

Iz ove karte se jasno vidi da bi zatvaranje stotinjak kilometara sirijsko-turske granice praktično paralizovalo dobar dio ekstremističke države u pokušaju. Turska svakako ima jedan od ključeva za gašenje sirijskog sukoba. Ako ga ne iskoristi na pravi način gašenjem svakog vida pomoći osim one nužne humanitarne, bojim se da će još više da zaglibi jer se požar širi tamo gdje može ako su mu vrata otvorena.

Nažalost, čini mi se da je Turska bliže otvorenoj intervenciji u Siriji nego odbijanju terorizma i uspostavi mira oko svojih granica.

Image

Image
Moram, istine radi, uletiti sa opaskom. Ovu slikicu s desne strane, na kojoj je Erdoganov sin, cesto zloupotrebljavaju tvrdeci da su s njim na slici vehabitski kanibali. To sam u samom startu, prije nekoliko mjeseci demantovao, ustvrdivsi da se radi o dvojici sufija, odnosno dervisa, pretpostavljam sejh Nazimovih k.s. (zbog specificnih caksira koje nose). Kasnije se ispostavilo da je moja tvrdnja bila tacna, jer je fotografija napravljena u njihovom restoranu. Informacije treba dobro provjeravati, jer zacas se covjek moze ogrijesiti.
insomnia78

#21787 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

E ako su sufije, onda je OK
:lol:
Čitalac

#21788 Re: Sirija vol. 2

Post by Čitalac »

Mali pomaci vladinih snaga kod Palmire, navodno ih "manje od milje" deli od prvih kuća na zapadu grada.
Pristižu i pojačanja.
Damascus has called upon the Tiger Forces, the 18th Tank Division, the Desert Hawks Brigade along with the Iraqi pro-government militia of Liwaa Imam Al-‘Ali. Furthermore, Hezbollah fighters are in the process of deployment to the Palmyra front
SA 071

#21789 Re: Sirija vol. 2

Post by SA 071 »

Maystor wrote:
Bradafilozof wrote:Rusija je neprijatelj bosnjaka bila i ostala, u to ne treba sumnjati.
Slažem se, najozbiljnije! Draže mi je Karadžića vidjeti na TV-u nego ruskog ambasadora, koji Dodiku puši kurac u svakoj mogućoj situaciji.
No to ne mijenja činjenicu da su na pravoj strani u Siriji.
Slažem se sa obojicom :-)
SA 071

#21790 Re: Sirija vol. 2

Post by SA 071 »

Kikibombona wrote:
japin_mutapi wrote: jača rusija=jača srbija i rs, jača velikosrpska opcija, šovinistička i rasistička politika krvi i tla među srpskim političarima postaje dominantna, sprema se pripajanje rs i povratak kosova, "pacifiranje" raške oblasti, ratni bubnjevi se čuju iz srbije ... to je logika i historija, lično iskustvo i doživljaj, a ne emocije i antipatije, mada se ne mogu isključiti kada su u pitanju život i smrt, opstanak države i naroda

svako ko podržava mog neprijatelja, koji želi da me istrijebi i zatre svaki trag mog postojanja, je po logici stvari takođe MOJ neprijatelj
rusi da su tako slobodoljubivi i pravedni, mogli su obuzdati četničko orgijanje na balkanu 90-tih, kao što su mogli obuzdati i asada, i tako spasiti desetine i stotine hiljada, ljudskih života ...
Japine, Rusija se u to vrijeme raspadala, pucala po svim savovima u svakom pogledu... Bili su toliko jadni da su ih i Ceceni nalupali, malo falilo da se odvoje.

Nista oni Milosevicu nisu mogli reci, niti bi ih ovaj slusao da su rekli. Rusija nije imala nikakav uticaj.

Za dobro i lose treba zahvaliti Americi i Evropi. Oni su mogli sto su htjeli i samo su oni odlucivali o sudbini ovih prostora. Rusija nije bila u igri.

Putinovska Rusija je vec nesto drugo. Sada imaju odredjen uticaj, ali i sada Amerika i Evropa mogu uraditi u BiH sta im je volja. Mogu je ujediniti - mogu je razvaliti. A mogu vala pustiti nas da nastavimo ovako kako idemo dvije decenije unazad.
:thumbup:
Što naravno ne znači da Rusija Srbiji nije pomagala, ali definitivno na tok rata nisu imali nikakvog uticaja što dokazuje i činjenica da su Amerikanci vojno intervenisali bez pitanja Rusa onda kada je to Klintonu trebalo, dakle pred izbore (napraviti jedan veliki uspjeh kao što je zaustavljanje rata u BiH)...
SA 071

#21791 Re: Sirija vol. 2

Post by SA 071 »

RepublikanskaGarda wrote:
Maystor wrote:
RepublikanskaGarda wrote:Ahmet Davotoglu: postoje opravdane sumnje da iza ovog napada, kao i iza onih prethodnih stoje obavještajne službe sirijskog režima. :lol: :-)
Erdogan vodi Tursku u propast, ne posustaje lik.
(kaže neki dan da će ukinuti ustavni sud :!: )

Inače, nemam ništa protiv Turske, osim, naravno, činjenice da su bili okupator moje domovine.

Osobno sam do 2011.cijenio Erdogana zbog svega što je napravio za Tursku, što je od Turske napravio jedno malo ekonomsko čudo, cijenio bih ga i da je bio protiv Assada i podržavao njegov pad ali stvari koje radi kako bi se Assad skinuo sa vlasti su mi ga zgadile, ali ono najvažnije zbog čega sam ga prestao cijeniti je to što je Tursku stavio ispred svojih osobnih ambicija, sve ono što je dobro napravio, sav ekonomski uzlet Turske i taj silan gospodarski rast je spreman staviti na kocku(već je stavio), a to sve nije odlika pravog lidera.
:thumbup: Treba mu valjda "čvrst" razlog da napadne Siriju. Kao onomad Amerikancima da napadnu Irak, pa smisliše oružje za masovno uništenje, koje nikad ne nađoše...
Kaligrafija

#21792 Re: Sirija vol. 2

Post by Kaligrafija »

Russian report on SAA offensive in Palmyra
http://www.liveleak.com/view?i=f0d_1457904287
General War

#21793 Re: Sirija vol. 2

Post by General War »

SA 071 wrote:
Što naravno ne znači da Rusija Srbiji nije pomagala, ali definitivno na tok rata nisu imali nikakvog uticaja što dokazuje i činjenica da su Amerikanci vojno intervenisali bez pitanja Rusa onda kada je to Klintonu trebalo, dakle pred izbore (napraviti jedan veliki uspjeh kao što je zaustavljanje rata u BiH)...
Ispade da su u americi bili makar jednom godisnje izbori, izgleda da se ne racuna klepanje cetalja oko zasticenih zona od gorazda do sarajeva, sankcije srbiji, NO FLY zone, propustanje oruzja... :roll:
<Koji su mandrak rusi da ih iko ista pita?
husein_kapetan

#21794 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

Kaligrafija wrote:Russian report on SAA offensive in Palmyra
http://www.liveleak.com/view?i=f0d_1457904287
Ako je vjerovati ovom novinaru.. isil cijelo vrijeme ima bolje operativne podatke od SAA i efektnije odgovara na artiljerijsku vatru.. nesto tu.. ne stima..
Maystor

#21795 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

husein_kapetan wrote:Ako je vjerovati ovom novinaru.. isil cijelo vrijeme ima bolje operativne podatke od SAA i efektnije odgovara na artiljerijsku vatru.. nesto tu.. ne stima..
Potpuno sam razočaran nastupom SAA na frontu Palmira - Karjatejn.
husein_kapetan

#21796 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

Maystor wrote:
husein_kapetan wrote:Ako je vjerovati ovom novinaru.. isil cijelo vrijeme ima bolje operativne podatke od SAA i efektnije odgovara na artiljerijsku vatru.. nesto tu.. ne stima..
Kaze" pucaju mnogo manje nego mi ali svaki put pogode nase polozaje kao da znaju gdje smo"..??
U jeku artiljerijsko-raketne pripreme su se uspjeli pregrupisati i nakon napada po dubini SAA su uspjeli napasti sa desnog boka i vratiti ih nazad.. citam ovo sto pisem i sam sebi ne vjerujem..odbiti napad ove snage na ovaj nacin.. isil.. ??
Ovo bi se jedino moglo objasniti dobro obucenom i opremljenom "krticom" u redovima SAA.. u stanju da u "real time" salje podatke i navodi vatru..
Last edited by husein_kapetan on 14/03/2016 00:14, edited 1 time in total.
SA 071

#21797 Re: Sirija vol. 2

Post by SA 071 »

General War wrote:
SA 071 wrote:
Ispade da su u americi bili makar jednom godisnje izbori, izgleda da se ne racuna klepanje cetalja oko zasticenih zona od gorazda do sarajeva, sankcije srbiji, NO FLY zone, propustanje oruzja... :roll:
<Koji su mandrak rusi da ih iko ista pita?
Pa što nisu Amerikanci vojno intervenisali u jesen '92, a ne tek '95? Već '92 su četnici izvršili pokolje u Bijeljini, Istočnoj Bosni, Kozarcu, Prijedoru... Da su na vrijeme zaustavili zlo, ne bi se desila Srebrenica. I još nam uveli embargo na oružje! Doduše embargo je vrijedio za cijelu ex-Yu, ali je samo nas pogađao. Ne kažem da bi nam Rusi pomogli, daleko od toga, ali su se tada Rusi bili o sebi zabavili pa nam nisu mogli otežavati, a nama naši "saveznici" tako pomagali da smo skoro 4 godine života izgubili bespotrebno. Moglo je sve u 6 mjeseci biti rješeno. To što su Amerikanci dopuštali Francuzima i sličnima da nas jebu u ratu i da idu na ruku četama iako su Američki saveznici a to je bilo protivno Američkim ciljevima, ne ide im na čast, kao što im ni danas ne ide na čast što dopuštaju Turcima da rade ono što rade i da suprotno proklamovanoj američkoj borbi protiv terorizma dopuštaju Turcima da podržavaju upravo te teroriste...

I da ne pričamo sad kako su nas isti ti Amerikanci jebali i spriječili da oslobodimo 90% teritorije BiH te '95. Ali, jebi ga, nije im se to uklapalo u planirani rasplet događaja na Kosovu, jer bi od milion Srba koji bi u takvom raspletu događaja vjerovatno pohrlili bježati iz BiH (kao što su to uradili i u Hrvatskoj), bar 800.000 završilo na Kosovu (kao što je bar 200.000 Srba iz Hrvatske završilo u BiH), čime bi se "krvna slika" Kosova bitno izmjenila a samim tim i rasplet događaja na Kosovu išao u drugom pravcu...
Last edited by SA 071 on 14/03/2016 00:19, edited 1 time in total.
Challenger__

#21798 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

husein_kapetan wrote:
Maystor wrote:
Kaze" pucaju mnogo manje nego mi ali svaki put pogode nase polozaje kao da znaju gdje smo"..??
U jeku artiljerijsko-raketne pripreme su se uspjeli pregrupisati i nakon napada po dubini SAA su uspjeli napasti sa desnog boka i vratiti ih nazad.. citam ovo sto pisem i sam sebi ne vjerujem..odbiti napad ove snage na ovaj nacin.. isil.. ??
Ovo bi se jedino moglo objasniti dobro obucenom i opremljenom "krticom" u redovima SAA.. u stanju da u "real time" salje podatke i navodi vatru..
Ili podacima kojima ih uredno servisira IDF, U.S. Army ili oba. ISIL je proxy a ne samonikli vojni element.
Last edited by Challenger__ on 14/03/2016 00:23, edited 1 time in total.
Kikibombona

#21799 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Predsjednik Barzani smatra da su Irak i Sirija proslost, da je eksperiment sa arapsko-kurdskim drzavama u kojima ce dominirati Arapi propao!!

Isto tako, Barzani je govorio o jedinstvenom Kurdistanu koji ce uskoro biti nezavisan!

Barzani: Time to Rethink Boundaries in Middle East

http://www.basnews.com/index.php/en/new ... tan/264095

Barzani explains KRG's stance on Syrian government
ERBIL, Kurdistan Region - Massoud Barzani, the president of the Kurdistan Region, said his stance on the Syrian government and other parties in that country depends on their attitudes toward the Kurdish case in the country.

"The Kurdistan region's position towards the Syrian government and other parties in the country depends on their stance about the Kurdish nation and to what extent they permit their rights," Barzani explained during a meeting with the Russian ambassador to Iraq, Elijah Anatolyevich Margonov, in Erbil according to a statement released by his office on Sunday.
http://rudaw.net/NewsDetails.aspx?pageid=201119

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Challenger__

#21800 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Izrael i USA, preko ove budale, ruše sve mirovne inicijative a Kiki diže prst.

:-)
Locked