GeeTnT wrote:oridjidji wrote:Popisavam vam se na SDA. Mene je moj islam ucio da su cetri obiljezja licemjera kada govori laze, kada obecava ne ispuni dato obecanje, kada mu se nesto povjeri on to iznevjeri, kada se srdi ljuti u ljutnji prelazi granice. A kakvi su tek oni koji mjenjaju karakter vlasti i ne postuju amanet koji im je dat prema onima koji su im svoje povjerenje dali ili oni koji od Islama uzimaju ono sto im se svidja, a ostavljaju ono sto im se ne svidja, mjenjajuci to dunjalukom?
SDA je nazalost stranka u kojoj je mnogo licemjera, koji se igraju i sa Islamom i sa Bosnjacima, ali i sa svim onim postenim ljudima unutar te stranke, a bome i s onima koji su im glas dali.
Nazalost, to je tako i svi vi koji zagovarate jedinstvo na zabludi i licemjernoscu, prije ili kasnije cete propasti.
Nigdje u istoriji bilo koje zemlje nisam procitao da su se robovi bunili protiv vjerskog ubjedjenja njihovog gazde...
nego zbog teskog zivota, teskog rada, obespravljenosti, statusa itd..
Siguran sam da ovakvi argumenti koje iznose neki od forumasa (vjera, religija, kasike, vrece zlata, trezor...) ce samo ucvrstiti polozaj SDA..
PS: Gdje se moze nabaviti knjiga "tvoj Islam" i izvini molim te ali mozes mi objasniti kakve veze ima "amanet" sa politikom.
Pricamo o zloupotrebi vjere i njenih postulata od SDA, sto svakako rezultira boldiranim. Iskreni vjernici muslimani su robovi jednom bogu, nisu uvlakaci ljudima, niti njihovi robovi. To sto u BiH svako od vjere uzme sta mu odgovara, a ostavlja od nje isto, zato i jesmo jad i cemer.
SDA polozaj mogu ucvrstiti oni koji rade isto sto i oni, prave se postenima, a lopovi su, istinoljubivi su satro, a lazu, koji navodno vole red, dok i sami podrzavaju nered, vole kriminal, nepotizam, mito, prave se da vole narod, a ustvari srozavaju ga. E takvi imaju nazalost punija usta vjere od mnogih koji su svoj zivot posvetili dobru, dobri su posteni ljudi, dobre komsije i svoj zivot zive cineci drugima dobro...
Moj islam mozes naci u bilo kojoj knjizi o Islamu, od Bilalovog Ilmihala do Hanefijskog fikha, do hadiskih zbirki i Kur`ana, a u njima je jasno objasnjeno, sta je grijeh prema bogu, a sta prema ljudima.
Amanet ili ti ga emanet ti je izvrsavanje povjerenih obaveza. U Islamu su te obaveze odredjene Kur`anom, propisima dobra i zla, ono sto je dobro slijedis, ono sto je zlo toga se klonis. Najkrace postoje obaveze koje je covjek duzan prema bogu i one koje je duzan prema bogu i ljudima. SDA pada na dijelu duznosti prema bogu i prema ljudima, koriste vlast da bi ljudima cinili zlo, nepravdu, a to nije obaveza onoga kome je povjerenje dato od boga i od ljudi. Cak da smo ateisti i da nemamo tu vjersku obavezu da cinimo ljudima dobro, imamo moral i zakone kao trajnu kategoriju u drustvu koji opet definisu sta je dozvoljeno, a sta ne, tako da bi sav lopovluk i pronevjere smatrali zlom koje trebamo kazniti.