Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
kolegione

#21751 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kolegione »

Pedja Kojovic wrote:Nije nepodnosljivo frustrijajuce to sto su gradjani mahom formirali misljenje o ovom zakonu na osnovu partijski pristrasnih medija i spinova onih koji imaju izborne partijske interese u vidu - na to smo vec navikli. (Nema stvarne demokratije bez objektivno informisanih gradjana).
Dominantan je osjecaj zaljenja, jer se u takvoj diskusiji manjak argumenata nadoknadjuje emocijama i tweet parolama i padaju (pre)teske rijeci i optuzbe koje ce otezavati demokratski dijalog i onda kada se prasina slegne i kada nakon hladne analize odredbi ovog zakona vecini postane jasno da se radi o boljem zakonskom rjesenju od postojeceg - i to iz ugla radnika. A pogotovo kada se u primjeni zakona pokaze koliko su amandmani za koje smo se izborili bitne u realnom, svakodnevnom, zivotu ljudi koji rade.

p.k.
Jasno je da zakon nije u stanju generirati posao, to smo shvatili, jasno je da je stvorena platforma za nove realnije kolektivne ugovore, tacnije da se lakse moze rezati administracija. A sad ako ti nije tesko da mi objasnis sta je dobro radnicima (bolje nego prije) fakat me zanima jer koliko sam ja vidio poslodavci su izgurali da se ne mijenjaju mehanizmi zastite radnika (prijava radnika naplata prekovremenih .. ) koji su se pokazali neucinkoviti

P.S. fakat me zanima totalno sam apolitican koliko je moguce biti u ovoj "DRZAVI" tako da mi nije cilj da zauzmam apriori stav protiv i zbog toga sto sam ova ili ona stranka ili simpatizer neke (ako bi morao biti to bi bili vi) zato i pitam
sandoz11

#21752 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sandoz11 »

sandoz11 wrote:A jesu li tebi rekli sta su kolektivni ugovori koje treba donijeti koje neces moci donijeti bez Sindikata i ostalih, jucer ste uspjeli to uraditi uz pomoc nacina koji koriste u Skupstini RS-a, a sta sa kolektivnim ugovorima koji su pitanje zivota rada radnika..., bar je tako u Evropi....
sunceKOtepsija

#21753 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sunceKOtepsija »

Mister Yes wrote:
pici wrote: tragikomicno je da se SDAu-HDZu moralo dat jedan glasic da bi izgurali horuk zakon... da je 60 diglo ruku ja nebiH A reknuo, al jok... jedan papak odluci sve... MMF, EU i Hamerika mu je vjecno zaHvalne... uHljebi na Haparatima :mrgreen:
Da nisu iz NS glasali ZA onda bi HDZ90 glasao ZA baš kao i dan ranije. Zakon bi prošao svakako jer je to cijeloj zemlji u interesu. Samo su iz populističkih razloga pojedine stranke kao bile protiv. Ali garantujem ti, da je bilo stani pani, da bi i DF i SDP i SBB glasali ZA. Zakon bi prošao 100% kako god.
sta bi bilo kad bi bilo...gledaju se cinjenice
kamen spoticanja

#21754 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kamen spoticanja »

KatarinaKosaca wrote:
gospodja profiterka wrote:
Breathless wrote:Svi mi nista ne razumijemo i svi mi smo glupi, ali zato su tu partijski aparatcici da nam sole pamet.

Sikter!
Da ti više nikad na pamet nije palo mene sikterisat, je li jasno sirižanine? Fahri u toranj pa sikteriši.
:mrgreen: NIje ni čudo što su te zaprosili na forumu. Da sam muško ja bih te na kafu zvala, sigurno :thumbup: :kiss:
I ja bih,al neda mi hanuma :mrgreen:
gospodja profiterka

#21755 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by gospodja profiterka »

sunceKOtepsija wrote:
Mister Yes wrote:
pici wrote: tragikomicno je da se SDAu-HDZu moralo dat jedan glasic da bi izgurali horuk zakon... da je 60 diglo ruku ja nebiH A reknuo, al jok... jedan papak odluci sve... MMF, EU i Hamerika mu je vjecno zaHvalne... uHljebi na Haparatima :mrgreen:
Da nisu iz NS glasali ZA onda bi HDZ90 glasao ZA baš kao i dan ranije. Zakon bi prošao svakako jer je to cijeloj zemlji u interesu. Samo su iz populističkih razloga pojedine stranke kao bile protiv. Ali garantujem ti, da je bilo stani pani, da bi i DF i SDP i SBB glasali ZA. Zakon bi prošao 100% kako god.
sta bi bilo kad bi bilo...gledaju se cinjenice
Pa to su ti činjenice genije. :lol: :lol: :lol:
Pedja Kojovic

#21756 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

kolegione

Radi se o obimnom i dosta kompleksnom zakonu i tesko je u ovoj formi proizvesti jednu sveobuhvatnu analizu.
(Analiza koju smo mi radili je ogromna, debela, knjiga).

Mehanizmi zastite su pojacani.
Jednim dijelom uspostavom obaveze poslodavca da mora informisati radnika o uplati doprinosa i drugih davanja.
Segment koji se tice trudnica i porodilja je daleko preciznije i bolje uredjen i daje im daleko vise prava - kao i ocevima, koji sada bez potrebe da obrazlozu razloge mogu uzeti porodiljsko otsustvo. (Takodje, porodiljama je dato pravo da izaberu da li ce po povratku sa porodjajnog raditi puno ili samo dio vremena, npr.
Mobing na poslu i drugi oblici diskriminacije su znatno bolje tretirani i uskladjeni sa drugim zakonskim aktima koji se bave zabranom diskriminacije.
Rad od kuce, odlazak i povratak iz inostranstva po sluzbenoj duznosti je bolje regulisano - odnosno utvrdjene su dodatne obaveze poslodavca.
Takodje je predvidjeno da se radni odnos direktora ne tretira vise kao "normalni radni odnos" nego iskljucivo kao menadzerski ugovor.
Naime, do sada je situacija bila sljedeca; vlast imenuje direktora javnog preduzeca ili institucije. Kada ga smjeni ili mu istekne mandat njemu se, s obzirom da je imao ugovor o radu, moralo naci drugo mjesto u tome preduzecu. To vise nece biti slucaj. Razrjesenje sa funkcije znaci i prekid radnog odnosa.

O nasih pet zahtjeva; limit na ukupan broj sati koje radnik smije raditi u sedmici, produzenje minimalnog odmora za maloljetnike, produzenje prekida izmedju dva uzastopna ugovora na odredjeno vrijeme, produzenje trajanja isteklih kolektivnih ugovora i obaveza poslodavca da radnicima kojima je zbog invaliditeta promjenjena radna sposobnost omoguci prekvalifikaciju i dokvalifikaciju sam pisao ranije pa da se ne ponavljam.

Ovo je jedna kratka ali i povrsna analiza zakona.

p.k.
Org

#21757 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Org »

gospodja profiterka wrote:Oprosti, ali ništa te nisam razumjela. :sad:
Namjenjeno @kolegione.
Koja kolicina gluposti i povrsnih informacija. Namjenjeno @kolegione.
Hrvatska i sengen imaju veze ko ti i poznavanje politike...

Profiterko puna podrska tvom pisanju, uz jednu opasku zadrzi se na neutralnoj analizi bez informacija o privatnom zivotu...
kolegione

#21758 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kolegione »

Hrvatska i sengen imaju veze ko ti i poznavanje politike...

Profiterko puna podrska tvom pisanju, uz jednu opasku zadrzi se na neutralnoj analizi bez informacija o privatnom zivotu...[/quote]

Ja ne poznajem politiku niti se tim bakcem ali sam usporedio Hrvatsku sa BIH koju imaju sve moguce integracije koje su kljucne za FDI a nisu ih dobili tako da necemo ni mi dobiti FDI sa ovim zakonom to je notorna cinjenica :)
kolegione

#21759 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kolegione »

Pedja Kojovic wrote:kolegione

Radi se o obimnom i dosta kompleksnom zakonu i tesko je u ovoj formi proizvesti jednu sveobuhvatnu analizu.

Jednim dijelom uspostavom obaveze poslodavca da mora informisati radnika o uplati doprinosa i drugih davanja.
Segment koji se tice trudnica i porodilja je daleko preciznije i bolje uredjen i daje im daleko vise prava - kao i ocevima, koji sada bez potrebe da obrazlozu razloge mogu uzeti porodiljsko otsustvo. (Takodje, porodiljama je dato pravo da izaberu da li ce po povratku sa porodjajnog raditi puno ili samo dio vremena, npr.
Mobing na poslu i drugi oblici diskriminacije su znatno bolje tretirani i uskladjeni sa drugim zakonskim aktima koji se bave zabranom diskriminacije.
Rad od kuce, odlazak i povratak iz inostranstva po sluzbenoj duznosti je bolje regulisano - odnosno utvrdjene su dodatne obaveze poslodavca.
Takodje je predvidjeno da se radni odnos direktora ne tretira vise kao "normalni radni odnos" nego iskljucivo kao menadzerski ugovor.
Naime, do sada je situacija bila sljedeca; vlast imenuje direktora javnog preduzeca ili institucije. Kada ga smjeni ili mu istekne mandat njemu se, s obzirom da je imao ugovor o radu, moralo naci drugo mjesto u tome preduzecu. To vise nece biti slucaj. Razrjesenje sa funkcije znaci i prekid radnog odnosa.

O nasih pet zahtjeva; limit na ukupan broj sati koje radnik smije raditi u sedmici, produzenje minimalnog odmora za maloljetnike, produzenje prekida izmedju dva uzastopna ugovora na odredjeno vrijeme, produzenje trajanja isteklih kolektivnih ugovora i obaveza poslodavca da radnicima kojima je zbog invaliditeta promjenjena radna sposobnost omoguci prekvalifikaciju i dokvalifikaciju sam pisao ranije pa da se ne ponavljam.

p.k.
Hvala na informacijama realnom odgovoru, nadam se da ce proci sve u najboljem redu, po radnike u realnom sektoru
pozdrav
nosara

#21760 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nosara »

kolegione wrote:
Pedja Kojovic wrote:kolegione

p.k.
Hvala na informacijama realnom odgovoru, nadam se da ce proci sve u najboljem redu, po radnike u realnom sektoru
pozdrav
Ma nema da brines... Bit ce super, napredak u svakom pogledu, taman toliki koliki su nam donijeli pdv i porez na dohodak... :D
Ridjobrki

#21761 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Ridjobrki »

Nakon svih (često i provokativnih) kritika koje sam ispoljio na ovoj temi došao sam mahsuz da čestitam Našoj stranci na lekciji iz odgovorne politike koju su održali drugima tokom ove gungule oko ZoR-a. Pošteno odrađeno i jako dobro iskomunicirano.

Naša stranka je jedina iz priče sa ZoR-om izišla sa uvećanim kredibilitetom, SDP/DF/SBB ekipa se debelo isprovaljivala i iskompromitrala dok su SDA, HDZ i stranci ostali "usual bad guys". Nadam se da ćete ovo kapitalizirati na idućim izborima, šteta što su lokalni.
piupiu

#21762 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by piupiu »

:thumbup:

Pridružujem se čestitkama.
sandoz11

#21763 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sandoz11 »

nesto si to pobrko, brko :-D :-D :-D :thumbup:
nosara

#21764 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nosara »

Ridjobrki wrote:Nakon svih (često i provokativnih) kritika koje sam ispoljio na ovoj temi došao sam mahsuz da čestitam Našoj stranci na lekciji iz odgovorne politike koju su održali drugima tokom ove gungule oko ZoR-a. Pošteno odrađeno i jako dobro iskomunicirano.

Naša stranka je jedina iz priče sa ZoR-om izišla sa uvećanim kredibilitetom, SDP/DF/SBB ekipa se debelo isprovaljivala i iskompromitrala dok su SDA, HDZ i stranci ostali "usual bad guys". Nadam se da ćete ovo kapitalizirati na idućim izborima, šteta što su lokalni.
:lol:

Stidi se...! Pa sta ako su njima svi izbori lokalni...!? :oops:

:D
Mister Yes

#21765 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Mister Yes »

nosara wrote: Ma nema da brines... Bit ce super, napredak u svakom pogledu, taman toliki koliki su nam donijeli pdv i porez na dohodak... :D
Evo ti nešto za smirenje :kiss:

https://www.youtube.com/watch?v=Cxkc5QD20fw
It_is_a_Leclerc

#21766 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by It_is_a_Leclerc »

Je li neko ovdje stavio ovo uriniranje po DFu, Šuljagiću i iReufu od strane Dennisa Gratza na facebooku.

Kako ih je čovjek poništio, Allahu dragi.
kamen spoticanja

#21767 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kamen spoticanja »

It_is_a_Leclerc wrote:Je li neko ovdje stavio ovo uriniranje po DFu, Šuljagiću i iReufu od strane Dennisa Gratza na facebooku.

De postavi ne bio ti zahmet
nosara

#21768 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nosara »

Mister Yes wrote:
nosara wrote: Ma nema da brines... Bit ce super, napredak u svakom pogledu, taman toliki koliki su nam donijeli pdv i porez na dohodak... :D
Evo ti nešto za smirenje :kiss:

https://www.youtube.com/watch?v=Cxkc5QD20fw
Nominujem Gracica, od raje iz sindikata metalaca...

Org

#21769 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Org »

Ridjobrki wrote:Nakon svih (često i provokativnih) kritika koje sam ispoljio na ovoj temi došao sam mahsuz da čestitam Našoj stranci na lekciji iz odgovorne politike koju su održali drugima tokom ove gungule oko ZoR-a. Pošteno odrađeno i jako dobro iskomunicirano.

Vala ovo si napisao kao da sam ti ja diktirao. Napravili su najbolje u datoj situaciji, samo sto su ljudi zaludjeni populizmom df-a i slicnih pa ne mogu realno sagledati stvari. A dobar dio njih i ne zeli... pa zar nije neobicno da se drugi dan pojavilo 45 amandmana na zakon a prvog dana su svi bili u fazonu ""necu da se igram s tobom, daj moju.loptu " populisti prepisuju..
It_is_a_Leclerc

#21770 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by It_is_a_Leclerc »

kamen spoticanja wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Je li neko ovdje stavio ovo uriniranje po DFu, Šuljagiću i iReufu od strane Dennisa Gratza na facebooku.

De postavi ne bio ti zahmet
https://twitter.com/ninochka_mo/status/ ... 1758347264

Šaka, noga, pleska. DF na aparatima. Aparati na Suljagiću.
Ridjobrki

#21771 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Ridjobrki »

nosara wrote:

Stidi se...! Pa sta ako su njima svi izbori lokalni...!? :oops:

:D
Meni je danas žao što ih je levat na mom lokalnom nivou potrošio, inače da imaju kakvu ekipu ovdje sigurno bih ih podržao a možda im se i pridružio. Koliko primjećujem, Naša stranka sazrijeva i one kritike koje sam im ja upućivao sve manje stoje - što me iskreno raduje.
al_akhisari

#21772 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by al_akhisari »

:thumbup: Pridruzujem se cestitkama zbog stava i ponasanja u vezi zor-u; meni licno slag na pricu, je vasa odluka o napustanju sjednice i razlog istog :D
Pedja Kojovic

#21773 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

ridjobrki

To(levat) je proslost.
Zdravko R. je ponovo pokrenuo Nasu stranku u B. Petrovcu.
Ozbiljno rade, pridruzi se.
:)

p.k.
Ridjobrki

#21775 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Ridjobrki »

Pedja Kojovic wrote:ridjobrki

To(levat) je proslost.
Zdravko R. je ponovo pokrenuo Nasu stranku u B. Petrovcu.
Ozbiljno rade, pridruzi se.
:)

p.k.
Ako se ovako nastavi ja ću naći način da vas podržim, popričaću sa Zdravkom.

Pozdrav i čestitke još jednom!
Locked