Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Locked
A_A_AKCIJA

#21751 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by A_A_AKCIJA »

Novak20 wrote: 21/02/2024 10:34 Sve da se bošnjačka i hrvatska politika Zdogovore oko izmjena Ustava i IZ, ona srpska ne mora pristati.

Dodik se onda može samo smijati svađama u F BiH.

Umirovljeniku Čoviću je svejedno jer nema što izgubiti, a i "Trojki" je svejedno jer može izgubiti samo vlast.
Pa onda, daj da se namiri Čović bez izmjena ustava, a jebo ostalo? Pa nećemo tako :D

Podsjećam te, USA zadala ultimatum, izmirenje Hrvata i Bošnjaka. Nema izmirenja sjedenjem na dvije stolice, igrom sa Rusima.

Dodik se može smijati samo rupama u svom budžetu, zbog kojih potpisuje sve na EU putu. Zaprijetio da nema novih zakona dok se ne riješi ustavni sud, pa cvrc, hoće olovka u ruku :D
Čović isto rekao za IZ, ali, nekim čudom, morade potpisati. Stenogramima unatoč :D

Simpatično je, ali i malo rasistički da misliš da je bosanskoj strani cilj vlast po svaku cijenu.

Možda jeste prošloj postavi, ali ovi su malo drugačiji pregovarači :D

Ponavljam, nema ništa od ravnopravnosti dok god misliš da je realno i moguće ispuniti želje nekih 8% stanovništva, a sve nade polagati da ćeš 60% stanovništva držati u blokadi dok ti ne ispune želje na njihov račun, dok ih ucjenjuješ zajedno sa drugom manjinom koja je provela genocid, ratne zločine i koja je bastion nepravde.

Nigdje na planeti i nikada se to dugoročno nije održalo, neće ni ovdje. Sila brojeva nađe put da to riješi.

Nego, držimo se mi EU puta, ljudskih prava, saveznika na zapadu, i sve će biti OK.

Kockanje sa Miletom i Rusima, prijetnje drvenom puškicom od 8%, zavrtanjem plina, će samo iseliti još par desetaka tisuća Hrvata iz države.

Opaska: fascinantno je to kako Srbija uvijek uspije nasaditi Hrvatsku kada je BiH u pitanju. Navukli ih na podjelu države i izazvali katastrofu u BiH.
Danas isto, Hrvati od tih 8% koliko ih ima, pola ih živi u mješovitim kantonima i enklavama poput Uskoplja, Žepča... I igraju na kartu savezništva sa Dodikom i četnicima, ne videći kakve posljedice to može izazvati za njih da zakuhavaju sa Bošnjacima koji su im prve komšije.

Nevjerojatno glupo, ali istinito.
JohnnyS

#21752 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by JohnnyS »

A_A_AKCIJA wrote: 21/02/2024 10:24
Novak20 wrote: 21/02/2024 10:11 Hoće li RS prihvatiti te izmjene ili će se držati principa da je ovaj VP turist bez moći na prostoru entiteta RS ?

Osim toga, trenutna postava zakonodavne vlasti srpske i hrvatske politike ima kapacitet za pregovaranje i usvajanje dogovorenih izmjena ustava BiH.

Veliko je pitanje ima li to isto bošnjačka politika. Ja mislim da nema osim ako se maksimalno ne ispune unitaristički zahtjevi, a neće sigurno
Prijatelju, topao savjet.

Ako želiš da živiš u BiH, prihvati činjenicu koja se ne može izbjeći.

ProBiH stanovnici u BiH su većina sa oko 60% populacije i 70% ekonomske aktivnosti.

Trenutni debalans na njihovu štetu je anomalija koja će kad tad biti ispravljena.

Nema tog izbornog zakona koji to može spriječiti, niti koalicija Dodik-Čović može da to spriječi.
Naivan si ako misliš da je moguća dugoročna stabilnost tako što će manjina oličena u toj koaliciji kontrolirati ovu većinu.

Danas postoji šansa da se to riješi civilizirano, da svi budu zadovoljni jer se nude poštena rješenja kakva su u civiliziranom svijetu.

Ne prizivaj Mileta, ne pljuj po Šmitu kao on, jer je igra na kartu Rusa pogubna. I biće narednih par decenija.
Iskreno, iako se nerijetko slažem s tobom po pitanju politike, ovaj upis mi izgleda kao malo blaža, ali skoro pa u istom smislu, parafraza Karadžića "nemojte misliti da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a Hrvate možda u nestanak"
Novak20

#21753 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Novak20 »

A_A_AKCIJA wrote: 21/02/2024 12:08
Novak20 wrote: 21/02/2024 10:34 Sve da se bošnjačka i hrvatska politika Zdogovore oko izmjena Ustava i IZ, ona srpska ne mora pristati.

Dodik se onda može samo smijati svađama u F BiH.

Umirovljeniku Čoviću je svejedno jer nema što izgubiti, a i "Trojki" je svejedno jer može izgubiti samo vlast.
Pa onda, daj da se namiri Čović bez izmjena ustava, a jebo ostalo? Pa nećemo tako :D

Podsjećam te, USA zadala ultimatum, izmirenje Hrvata i Bošnjaka. Nema izmirenja sjedenjem na dvije stolice, igrom sa Rusima.

Dodik se može smijati samo rupama u svom budžetu, zbog kojih potpisuje sve na EU putu. Zaprijetio da nema novih zakona dok se ne riješi ustavni sud, pa cvrc, hoće olovka u ruku :D
Čović isto rekao za IZ, ali, nekim čudom, morade potpisati. Stenogramima unatoč :D

Simpatično je, ali i malo rasistički da misliš da je bosanskoj strani cilj vlast po svaku cijenu.

Možda jeste prošloj postavi, ali ovi su malo drugačiji pregovarači :D

Ponavljam, nema ništa od ravnopravnosti dok god misliš da je realno i moguće ispuniti želje nekih 8% stanovništva, a sve nade polagati da ćeš 60% stanovništva držati u blokadi dok ti ne ispune želje na njihov račun, dok ih ucjenjuješ zajedno sa drugom manjinom koja je provela genocid, ratne zločine i koja je bastion nepravde.

Nigdje na planeti i nikada se to dugoročno nije održalo, neće ni ovdje. Sila brojeva nađe put da to riješi.

Nego, držimo se mi EU puta, ljudskih prava, saveznika na zapadu, i sve će biti OK.

Kockanje sa Miletom i Rusima, prijetnje drvenom puškicom od 8%, zavrtanjem plina, će samo iseliti još par desetaka tisuća Hrvata iz države.

Opaska: fascinantno je to kako Srbija uvijek uspije nasaditi Hrvatsku kada je BiH u pitanju. Navukli ih na podjelu države i izazvali katastrofu u BiH.
Danas isto, Hrvati od tih 8% koliko ih ima, pola ih živi u mješovitim kantonima i enklavama poput Uskoplja, Žepča... I igraju na kartu savezništva sa Dodikom i četnicima, ne videći kakve posljedice to može izazvati za njih da zakuhavaju sa Bošnjacima koji su im prve komšije.

Nevjerojatno glupo, ali istinito.
Pa u redu je i ovo boldirano reći na samom startu formiranja koalicije i ne zavlačiti nikoga frazom "nije u redu da Bošnjaci biraju Hrvatima".

Ovako sad Hrvati barem definitivno znaju da se nemaju čemu nadati i da se ponavlja Bakirova priča o glumatanju pregovora i za.ebu.

Što bi rekli, izašli su nipovci iz SDA ali SDA nije izašao iz njih. :lol:
BHCluster

#21754 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by BHCluster »

„Samo traže legitimno predstavljanje koje nigdje u Ustavu ne piše, ne može čak ni gospodin Čović objasniti šta znači to. Je li treba domovnicu koja je potvrda da ste državljanin Hrvatske da bi bili legitimni Hrvat, a ne nešto drugo?!“, zapitao se Finci.
BAK-eV

#21755 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by BAK-eV »

Novak20 wrote: 21/02/2024 10:45
A_A_AKCIJA wrote: 21/02/2024 10:24
Novak20 wrote: 21/02/2024 10:11 Hoće li RS prihvatiti te izmjene ili će se držati principa da je ovaj VP turist bez moći na prostoru entiteta RS ?

Osim toga, trenutna postava zakonodavne vlasti srpske i hrvatske politike ima kapacitet za pregovaranje i usvajanje dogovorenih izmjena ustava BiH.

Veliko je pitanje ima li to isto bošnjačka politika. Ja mislim da nema osim ako se maksimalno ne ispune unitaristički zahtjevi, a neće sigurno
Prijatelju, topao savjet.

Ako želiš da živiš u BiH, prihvati činjenicu koja se ne može izbjeći.

ProBiH stanovnici u BiH su većina sa oko 60% populacije i 70% ekonomske aktivnosti.

Trenutni debalans na njihovu štetu je anomalija koja će kad tad biti ispravljena.

Nema tog izbornog zakona koji to može spriječiti, niti koalicija Dodik-Čović može da to spriječi.
Naivan si ako misliš da je moguća dugoročna stabilnost tako što će manjina oličena u toj koaliciji kontrolirati ovu većinu.

Danas postoji šansa da se to riješi civilizirano, da svi budu zadovoljni jer se nude poštena rješenja kakva su u civiliziranom svijetu.

Ne prizivaj Mileta, ne pljuj po Šmitu kao on, jer je igra na kartu Rusa pogubna. I biće narednih par decenija.
:-)

Dijeli ti savjete u svojoj kući. U mojoj kući svatko ima pravo da misli što hoće i da to kaže. Demokratski.

Kad u svoju dobronamjernost civilizirano ubijediš one koji žive na 70% bh teritorija onda ću ti i ja povjerovati da procenti moraju biti odlučujući u funkcioniranju "složene" države kakva je naša.
A nije vise 23%!

Interesantna tendencija... :shock:
dr_Evil

#21756 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

Ne bih ja rekao da nema nista od ravnopravnosti, jer ovdje su svi ravnopravni, naustrub Bosnjaka. Ovdje se prica o clanu predsjednistva, i strahu od toga sta je sljedeci korak.
hzsa22

#21757 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by hzsa22 »

Sa ova dva zakona, Trojka je dovedena pred zid sa dva streljacka voda. Jedan HDZ i SNSD koji ce eventualno neotvaranje pregovora svaliti na njih, a drugi SDA i sateliti koja ce ako se usvoje zakoni u formatu koji traze Dodik i Covic (sjediste AS, izbor clana Predsjednistva, strane sudije) orgijati o prodaji drzave.

Ne bih bio u kozi Niksicu i Konakovicu.
Point.

#21758 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Point. »

Ja ne vidim kako ovdje može biti kriva Trojka, oni pristaju da se odmah prihvate ova dva zakona što traži gđa Evropa, a ove dvije hinjske i destruktivne struje pod imenom SNSD i HNS to uslovljavljaju sa nerazumnim zahtjevima koji nisu u sklopu prioriteta. Jasno kao dan.
il dottore

#21759 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by il dottore »

hzsa22 wrote: 21/02/2024 13:04 Sa ova dva zakona, Trojka je dovedena pred zid sa dva streljacka voda. Jedan HDZ i SNSD koji ce eventualno neotvaranje pregovora svaliti na njih, a drugi SDA i sateliti koja ce ako se usvoje zakoni u formatu koji traze Dodik i Covic (sjediste AS, izbor clana Predsjednistva, strane sudije) orgijati o prodaji drzave.

Jbg jaro nije politika samo vozanje u sluzbenim autima, putovanja i sl
Hakiz

#21760 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Hakiz »

il dottore wrote: 21/02/2024 13:21
hzsa22 wrote: 21/02/2024 13:04 Sa ova dva zakona, Trojka je dovedena pred zid sa dva streljacka voda. Jedan HDZ i SNSD koji ce eventualno neotvaranje pregovora svaliti na njih, a drugi SDA i sateliti koja ce ako se usvoje zakoni u formatu koji traze Dodik i Covic (sjediste AS, izbor clana Predsjednistva, strane sudije) orgijati o prodaji drzave.

Jbg jaro nije politika samo vozanje u sluzbenim autima, putovanja i sl
Iskali su, eto im ga.
BHCluster

#21761 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by BHCluster »

Zar ima neTko tko misli da se moze zivjeti u jednoj drzavi (Bosna i Hercegovina) a svoj politicki identitet i subjektivitet traziti u drugoj (Hrvatskoj)? Zato i imamo ovakve sizofreno stanje hrvatske politike u vidu ekstrmno krscansko desnicarskog hdZ/uZp-a i njihove NVO hms koje ce ih odvesti u izlolaciju a narod se vec masovno iselio. Vise je bosanskohercegovackih hrvata u Njemackoj nego Bosni i Hercegovini. U manjem bosnaskohercegovackom entitetu su skoro pa nestali sve zbo hdZ-uZp politike "Cuvajte Srpsku" Dragana Covica. Sad su krenuli i u sukob sa Amerikancima. :thumbup:
dr_Evil

#21762 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by dr_Evil »

BHCluster wrote: 21/02/2024 13:25 Zar ima neTko tko misli da se moze zivjeti u jednoj drzavi (Bosna i Hercegovina) a svoj politicki identitet i subjektivitet traziti u drugoj (Hrvatskoj)? Zato i imamo ovakve sizofreno stanje hrvatske politike u vidu ekstrmno krscansko desnicarskog hdZ/uZp-a i njihove NVO hms koje ce ih odvesti u izlolaciju a narod se vec masovno iselio. Vise je bosanskohercegovackih hrvata u Njemackoj nego Bosni i Hercegovini. U manjem bosnaskohercegovackom entitetu su skoro pa nestali sve zbo hdZ-uZp politike "Cuvajte Srpsku" Dragana Covica. Sad su krenuli i u sukob sa Amerikancima. :thumbup:
khm... mnogo, mnogo vise Bosnjaka je van BiH nego u BiH. Just saying :D
Hakiz

#21763 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Hakiz »

Point. wrote: 21/02/2024 13:19 Ja ne vidim kako ovdje može biti kriva Trojka, oni pristaju da se odmah prihvate ova dva zakona što traži gđa Evropa, a ove dvije hinjske i destruktivne struje pod imenom SNSD i HNS to uslovljavljaju sa nerazumnim zahtjevima koji nisu u sklopu prioriteta. Jasno kao dan.
Kako ne može? DObili su izbore na priči da će sve ići bolje, otkočit će se neki procesi, HDZ i SNSD će biti kooperativniji itd.

Krivi su što nisu predvidjeli nepromjenjivost HDZ i SNSD politike i narativa i nemaju spreman odgovor na nekooperativnost.

Neko bi rekao da su bili naivni u odnosu na HDZ SNSD, ali, ja mislim da su bili itekako svjesni da od te priče o zajedničkom putu u bolju budućnost nema ništa. Cilj je bio dočepati se vlasti, a to znači novca. Sve ostalo je marketing da bi se primarni cilj ostvario.
Hakiz

#21764 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Hakiz »

BHCluster wrote: 21/02/2024 13:25 Zar ima neTko tko misli da se moze zivjeti u jednoj drzavi (Bosna i Hercegovina) a svoj politicki identitet i subjektivitet traziti u drugoj (Hrvatskoj)? Zato i imamo ovakve sizofreno stanje hrvatske politike u vidu ekstrmno krscansko desnicarskog hdZ/uZp-a i njihove NVO hms koje ce ih odvesti u izlolaciju a narod se vec masovno iselio. Vise je bosanskohercegovackih hrvata u Njemackoj nego Bosni i Hercegovini. U manjem bosnaskohercegovackom entitetu su skoro pa nestali sve zbo hdZ-uZp politike "Cuvajte Srpsku" Dragana Covica. Sad su krenuli i u sukob sa Amerikancima. :thumbup:
Ima. Oni kojma je BiH samo mala prepreka na putu za ein volk, ein reich (ono ein fuhrer je sada na nivou Evrope nepopularno, to će ostati za poslije, kada vremena budu bolja) cilj.

Nisu samo susjedi, i komšije imaju isti cilj.
BHCluster

#21765 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by BHCluster »

dr_Evil wrote: 21/02/2024 13:26
khm... mnogo, mnogo vise Bosnjaka je van BiH nego u BiH. Just saying :D
Ocigledno.
No Mind

#21766 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by No Mind »

Hakiz wrote: 21/02/2024 13:27
Point. wrote: 21/02/2024 13:19 Ja ne vidim kako ovdje može biti kriva Trojka, oni pristaju da se odmah prihvate ova dva zakona što traži gđa Evropa, a ove dvije hinjske i destruktivne struje pod imenom SNSD i HNS to uslovljavljaju sa nerazumnim zahtjevima koji nisu u sklopu prioriteta. Jasno kao dan.
Kako ne može? DObili su izbore na priči da će sve ići bolje, otkočit će se neki procesi, HDZ i SNSD će biti kooperativniji itd.

Krivi su što nisu predvidjeli nepromjenjivost HDZ i SNSD politike i narativa i nemaju spreman odgovor na nekooperativnost.

Neko bi rekao da su bili naivni u odnosu na HDZ SNSD, ali, ja mislim da su bili itekako svjesni da od te priče o zajedničkom putu u bolju budućnost nema ništa. Cilj je bio dočepati se vlasti, a to znači novca. Sve ostalo je marketing da bi se primarni cilj ostvario.
Kakav odgovor bi mogli imati, ruke su im vezane ustavom i načinom funkcioniranja drzave? To samo strani faktor moze dovesti u red, bitno je samo da se ne pristaje na ucjene. Trojka ima veliku prednost samim tim sto nisu dio stare garniture automatski nisu ni dio problema ove zemlje. Retorika koja dolazi od EU i USA funkcionera je jasno identifikovala na koje dvije strane se nalazi problem. Sad su svakako oni na potezu...
A_A_AKCIJA

#21767 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by A_A_AKCIJA »

JohnnyS wrote: 21/02/2024 12:13 Iskreno, iako se nerijetko slažem s tobom po pitanju politike, ovaj upis mi izgleda kao malo blaža, ali skoro pa u istom smislu, parafraza Karadžića "nemojte misliti da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a Hrvate možda u nestanak"
Imam isto poštovanje prema tebi kao ozbiljnom forumašu.

Žao mi je što si tako shvatio, ali nemam namjeru da se pravdam.

Novakova priča, jebaćemo vas u savezu sa Miletom dok ne popustite jer možemo, ne može dobiti drugi odgovor.
Pročitaj ponovo, sigurno ćeš bolje shvatiti.

Svako rješenje koje prizivam je samo implementacija što šireg spektra ljudskih prava.

Ako nekome to nije prihvatljivo, nije moj problem.
Hakiz

#21768 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Hakiz »

No Mind wrote: 21/02/2024 13:38
Hakiz wrote: 21/02/2024 13:27

Kakav odgovor bi mogli imati, ruke su im vezane ustavom i načinom funkcioniranja drzave? To samo strani faktor moze dovesti u red, bitno je samo da se ne pristaje na ucjene. Trojka ima veliku prednost samim tim sto nisu dio stare garniture automatski nisu ni dio problema ove zemlje. Retorika koja dolazi od EU i USA funkcionera je jasno identifikovala na koje dvije strane se nalazi problem. Sad su svakako oni na potezu...
Ustav i funkcionisanje države su bili isti u trenutku kada su se borili za vlast i u toj borbi govorili o promjeni paradigme, kooperativnosti i saradnji sa HDZ i SNSD.

A to šta si napisao bi značilo da ako nisu bili naivni, a nisu, barem Konaković koji je školovan SDA kadar i zna sve šta se znati treba, a i Nikšić nije od juče, onda su zbog stvari koje si napisao znali da nema od boljitka ništa i da su nas naprosto lagali.

Pa su i za to krivi.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#21769 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Chmoljo »

Hakiz wrote: 21/02/2024 13:44
Ustav i funkcionisanje države su bili isti u trenutku kada su se borili za vlast i u toj borbi govorili o promjeni paradigme, kooperativnosti i saradnji sa HDZ i SNSD.

A to šta si napisao bi značilo da ako nisu bili naivni, a nisu, barem Konaković koji je školovan SDA kadar i zna sve šta se znati treba, a i Nikšić nije od juče, onda su zbog stvari koje si napisao znali da nema od boljitka ništa i da su nas naprosto lagali.

Pa su i za to krivi.
pa to su i primijenili. ne vidim šta su slagali.

samo je sada kočničar neko drugi. osim toga, ne treba zaboraviti da neke stvari ipak jesu dogovorene, tako da...

treba biti pošten jednom u životu.
Novak20

#21770 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Novak20 »

A_A_AKCIJA wrote: 21/02/2024 13:42
JohnnyS wrote: 21/02/2024 12:13 Iskreno, iako se nerijetko slažem s tobom po pitanju politike, ovaj upis mi izgleda kao malo blaža, ali skoro pa u istom smislu, parafraza Karadžića "nemojte misliti da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a Hrvate možda u nestanak"
Imam isto poštovanje prema tebi kao ozbiljnom forumašu.

Žao mi je što si tako shvatio, ali nemam namjeru da se pravdam.

Novakova priča, jebaćemo vas u savezu sa Miletom dok ne popustite jer možemo, ne može dobiti drugi odgovor.
Pročitaj ponovo, sigurno ćeš bolje shvatiti.

Svako rješenje koje prizivam je samo implementacija što šireg spektra ljudskih prava.

Ako nekome to nije prihvatljivo, nije moj problem.
Pročitaj i ti ponovno ono što Novak piše mada sumnjam da ćeš shvatiti.
No Mind

#21771 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by No Mind »

Hakiz wrote: 21/02/2024 13:44

Pa su i za to krivi.
Ponasanje druge dvije strane sa apsolutnom sigurnošću niko nije mogao predvidjeti. Ali jeste moglo se očekivati, ipak moralo se i pokušati, bitno je da se jos jednom pokazalo sta i ko je uzrok problema funkcioniranja države. Ostalo stvarno nije do pro-BiH strane.
Haris.ba

#21772 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Haris.ba »

Pa sami su se doveli u taj polozaj.

Sav ovaj medijski cunami i jeste da se stvori taj narativ. Trojka je pristala na to jer misli da ce na kraju isporuciti rezultat, te ce svo lajanje biti zaboravljeni.
A, i sve ove izjave preko medija i jesu da se navuku da pristanu na tudje interese kad su EU stavili ispred svega.
Last edited by Haris.ba on 21/02/2024 13:56, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#21773 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Chmoljo »

Haris.ba wrote: 21/02/2024 13:55

Pa sami su se doveli u taj polozaj.

Sav ovaj medijski cunami i jeste da se stvori taj narativ. Trojka je pristala na to jer misli da ce na kraju isporuciti rezultat, te ce svo lajanje biti zaboravljenl.
šta im je drugo ostalo? po meni ovo nije kockanje, nego jedini mogući potez ako žele ponoviti mandat.

nemaju narativ koji ih automatski drži u vlasti - SDFA su na to pretplaćeni. mogu samo nešto mijenjati. teže je, ali jedina opcija.

APP, a ako ne, nemaju šta ni izgubiti realno. jedino bi bilo gore da nisu ni pokušali.
Haris.ba

#21774 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by Haris.ba »

Chmoljo wrote: 21/02/2024 13:56 šta im je drugo ostalo? po meni ovo nije kockanje, nego jedini mogući potez ako žele ponoviti mandat.

nemaju narativ koji ih automatski drži u vlasti - SDFA su na to pretplaćeni. mogu samo nešto mijenjati. teže je, ali jedina opcija.

APP, a ako ne, nemaju šta ni izgubiti realno. jedino bi bilo gore da nisu ni pokušali.
Mozda ce ako propadnu ova nastojanja oko EU uspjeti da razbiju narative na kojima se jase. Vidjecemo na lokalnim izborima koje ce opet biti oko velikih umjesto lokalnih tema.

Ne vidim da taj odmak od sdfa narativa spasioca naroda i nacije je dobar put. Jer na tome i nisu dobili izbore. Dobili su izbore na borbi protiv kriminala i korupcije.

Ova sutnja je vise izgleda da ne bi uzbudila "vanjske partnere" koji ipak vole "ideoloske razlike"
A_A_AKCIJA

#21775 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2

Post by A_A_AKCIJA »

Novak20 wrote: 21/02/2024 12:52 Pa u redu je i ovo boldirano reći na samom startu formiranja koalicije i ne zavlačiti nikoga frazom "nije u redu da Bošnjaci biraju Hrvatima".

Ovako sad Hrvati barem definitivno znaju da se nemaju čemu nadati i da se ponavlja Bakirova priča o glumatanju pregovora i za.ebu.

Što bi rekli, izašli su nipovci iz SDA ali SDA nije izašao iz njih.
Koalicija se ne zove HDZ way or highway.

Niko nikada nije potpisao dogovor po kojem je samo cilj ispuniti želje HDZ-a, a da Trojka ne dobije ništa u svemu tome.

Jeste, nije u redu da Bošnjaci Hrvatima. Apsolutno je ustavno, ali nije uredu. Ako misliš da je to znak slabosti i očaja ove strane, rezultat pritiska HDZ-a, jako se varaš.

Trojka samo demonstrira želju da se problemi riješe, HDZ samo zanima njihova pozicija, uz apsolutnu kurcoboliju za sve ostalo. Ne možeš uživati u 100% vlasti a biti odgovoran samo za onoliko koliko ti je ćeif.

Ono što zaboravljaš, a dio je dogovora je, nije u redu da Hrvati i Srbi Bošnjacima:

Sprječavaju da se kandiduju na raznim nivoima: ovo rješavaju presude ESLJP.

Nema tu nikakvog glumatanja, nego poštivanje dogovorenog. Ovo čak insistira i MZ i tu nema nikakve dileme. Rješenje je samo moguće kao sveobuhvatne izmjene Ustava.

A HDZ pokušava da prevari i na foru dobije samo ono što njima odgovara, i da time samo ojačaju svoju poziciju i još više obesprave Bošnjake. Sam si naveo da će HDZ blokirati sve i čekati Trumpa.

Ako se iko ponaša po starom principu je HDZ. Lažu i podmeću stenograme, prijete blokadama, ucjenjuju...

Taj scenarij nema šanse, pogotovo jer je cijela MZ protiv. Osim Rusije, naravno.

I to je samo početak.

Odmah da ti najavim. Za par godina, na pragu EU, bosanski jezik će morati biti ravnopravan u cijeloj BiH, broj zaposlenih u državnim institucijama i firmama će odražavati stanje na popisu, a domovi naroda će u cijeloj BiH štititi prava konstitutivnih naroda, sa jasno definirane liste bez mogućnosti zloupotrebe.
Svako slavljenje zločinaca poput književne večeri od neku noć će biti procesuirano.

Navikavaj se, welcome to EU.
Locked