Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
smurf

#2176 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by smurf »

Ja znam samo da se nikako nije bilo dobro druziti sa Dezurnim_kriticarem u ratu jer ti je ranjavanje bilo neminovno, a onda te on izbusenog izvlacio :lol:

Ne ljuti se O_zone, ti si ovu temu zaista obogatio svojim dozivljajima ali o nekim dogadjajima pricu radije prepusti ljudima koji su bili tu. ;-)
Dezurni_kriticar

#2177 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dezurni_kriticar »

O'zone wrote:
Dezurni_kriticar wrote:
Ti si ba jedan običan krelac. Pišeš o stvarima koje ne poznaješ...
Nikada se nije desilo da je bilo ko od boraca A BiH na ovome dijelu linije "pio" sa četnicima i družio se s njima...
Zeleni kvadrat - Šišićeva kuća - tu se nalazio naš bunker sa M84-om a nikakav snajper tu nije nikada postojao.
Kroz Šišićevu kuću se prolazilo ka garažama a ispod garaža se prolazilo u famoznu "crvenu zgradu", koju su kasnije četnici prepolovili detoniravši bure eksploziva u trećem ulazu...

Živio ti meni i nemoj više da se provaljuješ!
Drago mi je da ti poznaješ, eto piši :kiss:

Ah! Moram da ispravim jbg-a. Neću da se spuštam na tvoj nivo komunikacije oko ovoga krelac, ali ti riječnik nije nešto :thumbup:

Svako piše svoje sjećanje. Ja sam svoje napisao. Izvolite sad pišite svoja. Davno sam se ja odjavio sa ove teme. Živio
OK O'zone, izvinjavam se, zaista je moja reakcija malo predimenzionirana.
Izvinjavam se još jednom.
Malo me izbacuje iz takta kada vidim da ljudi pišu o nekim stvarima koje ne poznaju ili ih poznaju iz nekih priča drugih ljudi. Ne zbog toga što mislim da se tako neosnovano mangupišu, već isključivo zbog toga što želim da se o našoj ratnoj zbilji čuje zaista istina i samo gola istina.
Samo zbog toga sam napisao ovu korekciju na tvoje pisanje.
Ja nemam namjeru da se stavljam u prvi red, mene je tamo stavilo vrijeme, moje razmišljanje i moj patriotizam, kada je za to bilo vrijeme. Sada sam samo jedan od hiljada onih koji su bez zaposlenja i koji se bori da osigura svojoj porodici kakav takav život, dostojan čovjeka. U svoj toj borbi meni je istina neobično bitna i važna. Nadam se da shvataš.

Lijep pozdrav!
PM72

#2178 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

rijetko viđen potez.Čovjek se iskreno izvinjava što je malo preletio.Svaka čast!
Dezurni_kriticar

#2179 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

smurf wrote:Ja znam samo da se nikako nije bilo dobro druziti sa Dezurnim_kriticarem u ratu jer ti je ranjavanje bilo neminovno, a onda te on izbusenog izvlacio :lol:

Ne ljuti se O_zone, ti si ovu temu zaista obogatio svojim dozivljajima ali o nekim dogadjajima pricu radije prepusti ljudima koji su bili tu. ;-)
Hehehehe, hebo li te patak, tebe odavno nisam čuo, ni ovako a ni na pp. ;)
Doduše, nije mene bilo na ovim stranicama, izbacili me bili iz takta ovi ovakvi što su tokom rata vozali svoju 11., 13., ili 15. godinu života i što su naše akcije gledali iz prikrajka ili o njima čuli od starijih, koji su opet čuli od havera kojima su to pričale hanume u brijačnicama, a opet o svemu tome znaju više i bolje nego mi koji smo bili neposredni učesnici ;)

Svratih eto da bacim pogled čega ima, kad me umalo srce ne udari kad pročitah da smo "pili fuka sa četama" na tamo nekim lokacijama po Vrbanji i Borku ;)
Jebi ga, morao sam da reagujem jer znaš i sam kolika je to izrečena budalaština...

Kakav si mi ti lave? Sve OK?
Pozdravi mi druga "ranjenika" ako ga gdje saletiš ;)

Tebi i tvojima šaljem pozdrave!
O'zone
Globalni moderator

#2180 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

Dezurni_kriticar wrote:
Malo me izbacuje iz takta kada vidim da ljudi pišu o nekim stvarima koje ne poznaju ili ih poznaju iz nekih priča drugih ljudi. Ne zbog toga što mislim da se tako neosnovano mangupišu, već isključivo zbog toga što želim da se o našoj ratnoj zbilji čuje zaista istina i samo gola istina.
Ja nemam namjeru da se stavljam u prvi red, mene je tamo stavilo vrijeme, moje razmišljanje i moj patriotizam, kada je za to bilo vrijeme. Sada sam samo jedan od hiljada onih koji su bez zaposlenja i koji se bori da osigura svojoj porodici kakav takav život, dostojan čovjeka. U svoj toj borbi meni je istina neobično bitna i važna. Nadam se da shvataš.

Lijep pozdrav!
:wink: Ništa ne brini i hvala.

Ni moj izbor nije bio da preživim te četiri godine tu gdje jesam ali eto jesam. Jbga možda nekom nije ni pravo al sta mu ja mogu.

Sretno.
Dezurni_kriticar

#2181 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

O'zone wrote:
Dezurni_kriticar wrote:

Lijep pozdrav!
:wink: Ništa ne brini i hvala.

Ni moj izbor nije bio da preživim te četiri godine tu gdje jesam ali eto jesam. Jbga možda nekom nije ni pravo al sta mu ja mogu.

Sretno.
Ma brate, ja ne znam gdje si ti živio, niti mi drago a niti žao. Kontaš? Nije u tome poenta...
Evo, biću ti drug i daću ti jedan fin i mudar savjet:

Kada hoćeš pisati neke stvari koje ne poznaješ, ili ako želiš opisati događaj kojem nisi prisustvovao a načuo si i "nahvatao" svašta o tome, onda jednostavno rečenicu počneš sa - Čuo sam ili Pričaju okolo... ili je jednostavno pretvoriš u upitnu, pa članak započneš sa npr. - Da li je istina da...
Kontaš?

Eto, to je to.
Ako te zanima još šta sa "ove" strane iz ratnog doba a vezano za linije od Vrbanje, preko Borka, Jevresjskog, Debelog brda, Zlatišta, pa do Kozje ćuprije, slobodno se javi i pitaj. Ako sam učestvovao i ako ZNAM, ja ću ti to rado i napisati...

L.P.
PM72

#2182 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Znači,ti si bio CACOV :D
Dezurni_kriticar

#2183 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

PM72 wrote:Znači,ti si bio CACOV :D
Cacov jurišnik, da budemo tačniji.. 8-)
PM72

#2184 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

uh...onda smo bili "sukobljena "strana.Još ako ti je Izo I. bio komandir čete a Čeble "moralista"...
Dezurni_kriticar

#2185 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

PM72 wrote:uh...onda smo bili "sukobljena "strana.Još ako ti je Izo I. bio komandir čete a Čeble "moralista"...
Lave, nismo mi nikada bili sukobljena strana. Da jesmo, ti nebi sada sjedio za kompom i tipkao ;)
Znaju to dobro oni iz npr. jedinice Bijeli vuk. Oni su se eto našli u par navrata na "nišanu" pa znaju kako su prošli...

Ja sam pravoslavac (po nasljeđu a ne po vjeroispovjesti, po vjeroispovjesti sam inače Komunista), pa meni Ćeble nikako nije mogao biti "moralista", niti isti ima ikakve veze za Jurišnom četom 10. bbr. Ćeble je bio svojevremeno komandant 1. Bataljona 10. bbr. a jedina njegova veza sa Jurišnom četom je ta što im je baza bila u "Karingtonci" na Bistriku, odmah uz školu u kojoj je bila kasarna Jurišne čete. Dakle, Ćeble i Jurišna - nigdje veze...
Isto tako i taj Izo I...
Sa Jurišnom taj nema veze.
Komandir Jurišne čete je bio Esad Raonić - zvani Eso "maskirni" a komandant kasarne Jurišne čete bio je Zlatan Beganović.

Živio lave!
PM72

#2186 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Dezurni_kriticar wrote:
PM72 wrote:uh...onda smo bili "sukobljena "strana.Još ako ti je Izo I. bio komandir čete a Čeble "moralista"...
Lave, nismo mi nikada bili sukobljena strana. Da jesmo, ti nebi sada sjedio za kompom i tipkao ;)
Znaju to dobro oni iz npr. jedinice Bijeli vuk. Oni su se eto našli u par navrata na "nišanu" pa znaju kako su prošli...

Ja sam pravoslavac (po nasljeđu a ne po vjeroispovjesti, po vjeroispovjesti sam inače Komunista), pa meni Ćeble nikako nije mogao biti "moralista", niti isti ima ikakve veze za Jurišnom četom 10. bbr. Ćeble je bio svojevremeno komandant 1. Bataljona 10. bbr. a jedina njegova veza sa Jurišnom četom je ta što im je baza bila u "Karingtonci" na Bistriku, odmah uz školu u kojoj je bila kasarna Jurišne čete. Dakle, Ćeble i Jurišna - nigdje veze...
Isto tako i taj Izo I...
Komandir Jurišne čete je bio Esad Raonić - zvani Eso "maskirni" a komandant kasarne Jurišne čete bio je Zlatan Beganović.

Živio lave!
Nisam mislio na sukobljenu stranu tipa Beli vukovi nego na jedan neslavan period krajem 1993 kad je došlo do sukoba mojih MUP-ovaca i pripadnika Cacine brigade.Znaš i sam pa da se ne ponavljam.A bilo je među vama jako dobrih momaka i boraca,poput Saleta sa kojim sam i sada dobar.Vas dvojca ste za muzeja,da se raja ibreti kako ste preživjeli kod Cace. :D
Dezurni_kriticar

#2187 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Aha... Ok onda... Sorry, jebi ga ;)

Misliš na Saleta Ćosića što je živio kod Estrade u ratu a bio u sanitetu između Vrbanje i Jevrejskog groblja (završio Pravni fakultet poslije rata.... imao dugu kosu i grčki nos), ili na Saleta Rakonjca iz Borka?
PM72

#2188 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Taj drugi...nisam htio da mu ofiram prezime.Dobar momak.Pojak,ima stisak ruke ko Fikret Prevljak.Bivši džudista,nosi naočale a radi u ...nebitno.Ima kuću na lokaciji koju si pomenuo.I pokojni otac mu je učesnik rata,branio je svoj kućni prag. :thumbup: :bih:
KENJAC

#2189 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by KENJAC »

PM72 wrote:
Dezurni_kriticar wrote:

Isto tako i taj Izo I...

Živio lave!
Nisam mislio na sukobljenu stranu tipa Beli vukovi nego na jedan neslavan period krajem 1993 kad je došlo do sukoba mojih MUP-ovaca i pripadnika Cacine brigade.Znaš i sam pa da se ne ponavljam.A bilo je među vama jako dobrih momaka i boraca,poput Saleta sa kojim sam i sada dobar.Vas dvojca ste za muzeja,da se raja ibreti kako ste preživjeli kod Cace. :D
PM ! Molim te mozes li mi reci gdje si tacno bio u Oktobru 93 kada se hapsio Caco ? Ako moze ! Ako ne , nikom nista !
PM72

#2190 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Nije se hapsio čitav oktobar nego samo jedan dan...meščini 26 jal 27 .A bio sam na građevinskom fakultetu daj dan.
KENJAC

#2191 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by KENJAC »

PM72 wrote:Nije se hapsio čitav oktobar nego samo jedan dan...meščini 26 jal 27 .A bio sam na građevinskom fakultetu daj dan.
OK . Hvala .
PM72

#2192 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

KENJAC wrote:
PM72 wrote:Nije se hapsio čitav oktobar nego samo jedan dan...meščini 26 jal 27 .A bio sam na građevinskom fakultetu daj dan.
OK . Hvala .
P.S.Nisam polagao predmete nego bio u bazi...valjda znaš koja je jedinica bila na građevini.A nisam bio raspoložen za sukob sa našim ljudima što iz patriotskih što iz porodičnih razloga.Moj su sa "memli" strane a u toj brigadi sam imao i dosta rođaka,prijatelja...
KENJAC

#2193 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by KENJAC »

Ne kazem nista. Samo te pito. Nako !. Nisam imo nikog na Memly Hillsu pa s toga nisam imao dvojbi gdje biti u tim trenutcima. Upitah te jer ti nesto spomenu oko toga. Kako sam bio sa Policijom tog dana , rekokh da mozda nismo bili nedje blizu. Al , corak. Kad je bio fajt za usrat se , legenda Sarajevskog ratista .... na fakultetu bio ! Nedade nam se da se upoznamo !
PM72

#2194 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

KENJAC wrote:Ne kazem nista. Samo te pito. Nako !. Nisam imo nikog na Memly Hillsu pa s toga nisam imao dvojbi gdje biti u tim trenutcima. Upitah te jer ti nesto spomenu oko toga. Kako sam bio sa Policijom tog dana , rekokh da mozda nismo bili nedje blizu. Al , corak. Kad je bio fajt za usrat se , legenda Sarajevskog ratista .... na fakultetu bio ! Nedade nam se da se upoznamo !
E hvala ti na takvom fajtu.Pucati na "svoje". :-) Nisam imao ni volje ni želje.Baš kao što nisam imao merak ratovati protiv HVO-a.Baš mi nešto bila mrska i sama pomisao.A za ovo "legenda"...ti mene malo nakoso? Nisam ti ja bio neki golem ratnik,sasvim prosječan.Doduše,jesam dobrovoljac.A što se tiče upoznavanja,ako nismo popili kafu oktobra 1993,možemo oktobra 2015.
KENJAC

#2195 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by KENJAC »

Ih , jebi ga jarane. Nasi Caco i Celo, nasi HVO ,nasa HV, nas Blaz Kraljevic , po toj logici nasi su i Abdicevci ! Ko onda nije nas ? A za kafu sam vazda. Mada , rijetko svracam kuci. Za mene ti vazi ono Balasevicevo "nazad kuci u tudjinu" .
PM72

#2196 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

KENJAC wrote:Ih , jebi ga jarane. Nasi Caco i Celo, nasi HVO ,nasa HV, nas Blaz Kraljevic , po toj logici nasi su i Abdicevci ! Ko onda nije nas ? A za kafu sam vazda. Mada , rijetko svracam kuci. Za mene ti vazi ono Balasevicevo "nazad kuci u tudjinu" .
Nisi me dobro shvatio.Pod "naši" mislio sam na onu sirotinju sa Bostarića,Širokače,Mahmutovca,Toke,Džeke,Pogledina i Jarčedola što je branila grad od četnika sa Trebevića.A Cacu I Ćelu bih pobio kao paščad jer ništa drugo nisu ni bili.Što se tiče HVO-a,ne smatram ih pod "naši" nego su mi bili ljigavi i hinjavi tako da mi nikako nisu bili po ćeifu,kao neslano jelo koje moraš pojesti.Sa četnicima sam se krpio i to sa merakom.
trocadero

#2197 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by trocadero »

А, е, ко не зна шта мерак је
а,е, тај није пробао све.
:D

Кењац хебем му миша па и ти си "наш" ! Може питање?
Јеси ли се и ти испалио преко Ступа или је било ово, оно, фазони, околина Вучје Луке мјесец, два, тако то...

Наравно не мораш одговорити , не играмо се "истине"! :D
KENJAC

#2198 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by KENJAC »

trocadero wrote:А, е, ко не зна шта мерак је
а,е, тај није пробао све.
:D

Кењац хебем му миша па и ти си "наш" ! Може питање?
Јеси ли се и ти испалио преко Ступа или је било ово, оно, фазони, околина Вучје Луке мјесец, два, тако то...

Наравно не мораш одговорити , не играмо се "истине"! :D
Moze jarane ! Nista ja ne krijem. Varijanta tunela je bila. Igman, onda dole do Hercegovine, trebo preko Prozora al bila neka sranja pa smo na Tomislavgrad pa Split. Dakle , ime mi je neutralno pa sam na varijantu "saveznika" igro. Iz Splita u Ankonu. Nikad mi nije padalo na pamet da idem na "nasu" stranu jer sam znao da mi ne gine Hresa ako ne cak i Gorazde.
U glavnom kad mi je moj tadasnji komandir dao propusnicu za tunel rekao mi je " Stasan si momak. Molim te javi mi se jesi li ziv doso" Kazem ja njemu "Ma sta ti je , odoh u Hrasnicu da uzmem nesto da jedemo kuci , pocrkasmo od gladi" Kaze on meni "Ne seri" !!! Javio sam se njemu iz Ankone prije nego roditeljima kuci !
trocadero

#2199 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by trocadero »

Па да СПЛИТ град спаса и наде! Како сам само то могао заборавити ђе ми је памет! :D
Паметно си ти то, јесил се и окупао у мору? А видје ли оних будалетина из ХВО-а они се исквасише живи у Миљацкој док су пребјегли на Грбавицу!
Живио ти мени 100 година! :D
KENJAC

#2200 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by KENJAC »

trocadero wrote:Па да СПЛИТ град спаса и наде! Како сам само то могао заборавити ђе ми је памет! :D
Паметно си ти то, јесил се и окупао у мору? А видје ли оних будалетина из ХВО-а они се исквасише живи у Миљацкој док су пребјегли на Грбавицу!
Живио ти мени 100 година! :D
Eh da je bio Split. Neka pripizdina , jebes me sad ako se sjecam kako se zvala, prvo mjesto prema Omisu kad podjes. Tu nocio dvije noci kod ljudi koji su mislili da sam Rvat. Naime moja veza je bila Hrvatica. I tako dok sam ceko vezu da me ukrca na brod za Ankonu proveo sam 48 sati sa zescim Ustasama. Malo malo pa po Srbima , u pauzi laju na Muslimane .... A zamisli mene Srbin u "muslimanskoj" vojsci ! Kad se tad nisam prestravio necu nikad. A ja od svih dokumenata imam SFRJ pasos ! Ej , ja bi o ta cetiri dana mogo knjigu napisat.
Post Reply