Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
amaretto

#2176 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by amaretto »

pop_corn wrote:Zaboravih pitati, od januara smo tu a još uvijek nismo dobili račun za vodu..... Kad ste vi počeli dobijati račune?
Ostali računi uredno dolaze (grijanje, struja, smeće - od ovog mjeseca, održavanje.....).
Dobićete račun kad se obavi sva papirologija u vodovodu, spora im administracija.
Doći će vam ukupan iznos potrošene vode na jednom računu. Ja sam dobio račun krajem Januara 2014 a uselio u Julu 2013.
Račun za taj period je iznosi oko 37 KM.
corsa

#2177 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by corsa »

pop_corn wrote:
E da, moram pohvaliti naš interfon (C2): svaki stan ima svoj broj i dovoljno je na tastaturi ukucati broj stana odmah se na displeju prikaže ime i prezime vlasnika. Dakle, ne može se desiti da ti neko slučajno ili namjerno zvoni. Goste obavjestiš o šifri i to je to. Nema onih silnih imena i prezimena na interfonu. :thumbup:
Kod nas u A1 je klasicni interfon sa imenima, a sto dado kaze u zgradama koje su kasnije pravljene su i bolja ulazna vrata od stana. Izgleda da smo mi u A objektu najgore prosli! :oops:
OldMayor

#2178 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by OldMayor »

Ma ne raspravljajte se ljudima kojima je glavni rezon 'vid' mu glave'. Mislim kakve veze ima naselje kao naselje, oblik naselja, visina zgrada, sa ljudima koji zive tu. :roll: Znaci to je nebuloza zesca, koju uopste ne treba objasnjavati ni pravdati se tim ljudima. Ja licno poznajem 6 porodica koje su preselile u tibru i radi se o super ljudima, tu im odgovaralo i sta sad? Ne treba generalizovati, ima papana, ali ih ima po citavom gradu.

Ja nisam u tibri kupio stan, nije mi se svidjelo, jednostavno naselje je ubaceno ondje bez ikakve infrastrukture, previse betona za mene. Zgrade su nabijene i investitor je isao da maksimizira profit do zadnje granice. Ja tu infrastrukturu nisam mogao cekati, kupio sam na Dobrinji. I vidim da nisam pogrijesio, boga pitaj kada ce se dole izgraditi skola, normalni putevi, obdanista, setalista...hoce jednog dana, ali kada? Naravno, nije tibra kriva za to sto opstina nista ne razvija se podjednako. U stanovima sam bio i generalno meni su stanovi super.

Ljudi samo traze mjesto za zivot. Tibra obzirom na cijenu po meni je ok ponuda, naravno ako se moze preci preko toga da nema skole, parkova, obdanista. Sve ostalo sto je bitno za zivot je tu, blizu je glavna saobracajnica, tramvaj, marketi...
dabarizmabra

#2179 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by dabarizmabra »

Majore,

Ako nije tajna, koliko je bio kvadrat na Dobrinji, moze i u PP.
johntra

#2180 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by johntra »

Znam samo da su ovako razmišljali i ljudi koji su prije 30 godina useljavali na Dobrinju...Gdje dođosmo...Naravno, organizaciju iz prošlog sistema je smiješno porediti sa ovim, ali nekad, a pritom ne mislim za 10 godina ili više, i Tibra će biti koliko-toliko smisleno naselje...
Alhemicarkaa

#2181 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Alhemicarkaa »

Koliko u prosjeku dođe cijena kvadrata u Tibri, neki stan sa ok pogledom, trosoban, sa svim popustima?
dabarizmabra

#2182 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by dabarizmabra »

Alhemicarkaa wrote:Koliko u prosjeku dođe cijena kvadrata u Tibri, neki stan sa ok pogledom, trosoban, sa svim popustima?
Obicno se stanovi vece kvadrature, mogu dobiti malo jeftinije. U sustini, mislim negdje od 1500-1550 KM, kako se pogodis i ovisi je li u pitanju kes odmah ili se mora cekati kredit.

Znaci, stan od nekih 50-60 kvadrata za oko 75 000 do 90 000 KM, a nema potrebe za renoviranjem i dodatnim ulaganjima, sve je novo, prvi si vlasnik, nema poreza, od prikljucaka samo struja koja je oko 1500 KM. To je ta pobjednicka formula, kojom je Tibra i uspjela prodati oko 2600 stanova na Stupu :) bez obzira na pogled, zgusnutu gradnju i sve nedostatke :D
johntra

#2183 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by johntra »

Najgore od svega toga, ako si namjeravao kupiti stan, da je većina njih prodata...ja sam u pregovorima, za jedan stan sam uspio potpisati predugovor, čekam da mi banka odobri kredit...ugrabio sam stan među posljednjim, to je ova lamela C, tačnije C2, mislim...
madner

#2184 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by madner »

johntra wrote:Znam samo da su ovako razmišljali i ljudi koji su prije 30 godina useljavali na Dobrinju...Gdje dođosmo...Naravno, organizaciju iz prošlog sistema je smiješno porediti sa ovim, ali nekad, a pritom ne mislim za 10 godina ili više, i Tibra će biti koliko-toliko smisleno naselje...
Nece, jer nema preduslove.

Dobrinja je od pocetka bila smisljenja, pa je vazilo za puni pogodak doci do stana tu.
johntra

#2185 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by johntra »

Koliko god je bila smislenija i dalje je bila udaljena od toga što je tada predstavljalo urbano Sarajevo i centar zbivanja u gradu...Isto je i Tibra sada, iako je u prednosti u odnosu na tadašnju Dobrinju, mada je nekima sada pun pogodak doći do stana u Tibri...
Alhemicarkaa

#2186 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Alhemicarkaa »

dabarizmabra wrote:
Alhemicarkaa wrote:Koliko u prosjeku dođe cijena kvadrata u Tibri, neki stan sa ok pogledom, trosoban, sa svim popustima?
Obicno se stanovi vece kvadrature, mogu dobiti malo jeftinije. U sustini, mislim negdje od 1500-1550 KM, kako se pogodis i ovisi je li u pitanju kes odmah ili se mora cekati kredit.

Znaci, stan od nekih 50-60 kvadrata za oko 75 000 do 90 000 KM, a nema potrebe za renoviranjem i dodatnim ulaganjima, sve je novo, prvi si vlasnik, nema poreza, od prikljucaka samo struja koja je oko 1500 KM. To je ta pobjednicka formula, kojom je Tibra i uspjela prodati oko 2600 stanova na Stupu :) bez obzira na pogled, zgusnutu gradnju i sve nedostatke :D
A PDV je uračunat u cijenu? Za tu lokaciju i nije tako jeftino, iskreno. Ja bih prije uzela Dobrinju.
OldMayor

#2187 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by OldMayor »

dabarizmabra wrote:Majore,

Ako nije tajna, koliko je bio kvadrat na Dobrinji, moze i u PP.
Nije tajna, cijene su ionako bile javne. Prije dvije godine, uzeo u Dzekosu na Dobrinji V, 1700 KM po m2.

Zgrada nova, dovoljno parkinga, garaza, skole blizu, parkovi, setalista, igralista. Naselje Dobrinja je puno mladih ljudi sa djecom. Zivio sam tu i prije i sve sto je potrebno za zivot je blizu i na ruku. U gradu si sa autom za sekundu. Mogao uzeti i stariji stan npr na Otoci, ali mi nije glavni razlog kupovine bio samo da budem blizi centru. Bitan mi je bio mir, da imaju parkovi, setalista, dovoljno parkinga. Normalno ni kod nas nije idealno, prilaz je nikakav, jer citavo naselje ima jedan kako treba prilaz - mislim dakle samo na Dobrinju V. Nema ni trotoara, ali generalno ja sam zadovoljan. Mislim to su sitnice kakve ljudi probleme imaju u drugim naseljima.

Vani se u gradovima zivi po 40-50 min od centra, al kod nas je eto to kao neki hendikep sto si udaljen od centra. Jer se svi ravnaju prema sebi. Npr ja licno nemam nista od centra kao dijela grada. Normalno da odem popit kafu, izaci u grad, ali pobogu ne mozemo svi zivjeti u centru.

Svako ima svoje razloge, neka zive ljudi gdje hoce...ali to sto neko zivi 7km dalje od nekoga drugog ga ne cini manje dobrim ili vrijednim covjekom. :roll:
Last edited by OldMayor on 23/05/2014 14:24, edited 1 time in total.
Qler

#2188 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Qler »

Vala ja sam na dobrinji 5, i nikako da se naviknem... sve je to lijepo, ali brate lakse je od tibre do grada nego sa dobrinje. Kad pomislim da moram obilaziti Mojmilo, hoce mi nesto biti... svaki dan, preko brda tamo, preko brda vamo...
madner

#2189 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by madner »

johntra wrote:Koliko god je bila smislenija i dalje je bila udaljena od toga što je tada predstavljalo urbano Sarajevo i centar zbivanja u gradu...Isto je i Tibra sada, iako je u prednosti u odnosu na tadašnju Dobrinju, mada je nekima sada pun pogodak doći do stana u Tibri...
Posto su se tada pratili ovi neki urbanisticki trendovi, bilo je zamisljeno da to postane jedno novo teziste grada. Nije trebalo da sa Dobrinje neko ide previse u centar, nego da obliznje stanovnistvo dolazi na Dobrinju. :D
OldMayor

#2190 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by OldMayor »

Qler wrote:Vala ja sam na dobrinji 5, i nikako da se naviknem... sve je to lijepo, ali brate lakse je od tibre do grada nego sa dobrinje. Kad pomislim da moram obilaziti Mojmilo, hoce mi nesto biti... svaki dan, preko brda tamo, preko brda vamo...
To jest, nije nista idealno jbg.

Da se grad razvijao kako treba Dobrinja bi bila povezana juznom longitudinalom davnih dana, a ta trasa je trenutno dosla do Kovacica, a do Dobrinje nece doci nikada.

Zamisli sad da se ukljucis na Mojmilu i picis do Skenderije cestom 2+2 profila. :roll:

Ali to se nije desilo upravo zbog toga sto se grad ne razvija pravilno. Sve smo zbili u centar, umjesto da grad malo pokusamo rasteriti. Jer ovo je uzas sta se radi, unistavamo grad i u centru jos malo pa nece znati kako izgleda drvo, trava, zemlja...
OldMayor

#2191 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by OldMayor »

madner wrote:
johntra wrote:Koliko god je bila smislenija i dalje je bila udaljena od toga što je tada predstavljalo urbano Sarajevo i centar zbivanja u gradu...Isto je i Tibra sada, iako je u prednosti u odnosu na tadašnju Dobrinju, mada je nekima sada pun pogodak doći do stana u Tibri...
Posto su se tada pratili ovi neki urbanisticki trendovi, bilo je zamisljeno da to postane jedno novo teziste grada. Nije trebalo da sa Dobrinje neko ide previse u centar, nego da obliznje stanovnistvo dolazi na Dobrinju. :D
Bio sam i vani u nekim gradovima, kod njih je upravo tako i osmisljeno. Imas pregradja, ili dijelove grada, u kojima imas sve. Mali shopping centar tipa kao kod nas Alta, imas setalista, restorane, kafice, sve znaci kao i u centru samo malo manje glamuroznije.

I tako i grad postaje grad, a kod to 80% naselja nema ili ima nesta nakaradno.. Zato i imamo situaciju da se svi sjargaju u centar, pa vise gore ne mozes disati, nit imas gdje parkirat, nit mozes proci ulicom, uzas.

Meni je ba nebitno hocu li prosetati dole pored rijeke na Dobrinji ili Ferhadijom, nekome je bitno, meni nije. Ionako sam cesto u gradu u guzvi poslom, i jos trebam gubit zivce i poslije posla kad treba da se odmorim, guzvat se stotinama ljudi. Ne hvala. Mozda se i stari, vjerovatno. :D
StupskaBitanga

#2192 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by StupskaBitanga »

kad bi onu cestu od Fahda do crkve gore produžili na 2+2 i to i bilo nešto za početak
pop_corn

#2193 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pop_corn »

amaretto wrote:
pop_corn wrote:Zaboravih pitati, od januara smo tu a još uvijek nismo dobili račun za vodu..... Kad ste vi počeli dobijati račune?
Ostali računi uredno dolaze (grijanje, struja, smeće - od ovog mjeseca, održavanje.....).
Dobićete račun kad se obavi sva papirologija u vodovodu, spora im administracija.
Doći će vam ukupan iznos potrošene vode na jednom računu. Ja sam dobio račun krajem Januara 2014 a uselio u Julu 2013.
Račun za taj period je iznosi oko 37 KM.

Hvala ti!
Miki123

#2194 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Miki123 »

U gradu si sa autom za sekundu.

e jbga.. treba ti 25 min kad nije gužva..
febo_acm

#2195 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by febo_acm »

Black swan wrote:ti s malte na dobrinju a ja s čvile u istočnu ilidžu :D

samo što se ja izvukoh :D nakon 2 godine a ti osta na dobrinji :razz: :sax: :run:
Ja sam sa Čengić Vile na Stup, Nina stan... Ne žalim se, imam stvarno dobre komšije, pretežno kulturni i normalni ljudi. Imam i fine livade okolo :D 28 godina mi je bilo sve nadohvat ruke, ali sada se mora autom bilo gdje :D
P308

#2196 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by P308 »

http://www.klix.ba/biznis/investicije/n ... /140512048

Nije toliko lose ako ovako ispadne na kraju
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2197 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

febo_acm wrote:
Black swan wrote:ti s malte na dobrinju a ja s čvile u istočnu ilidžu :D

samo što se ja izvukoh :D nakon 2 godine a ti osta na dobrinji :razz: :sax: :run:
Ja sam sa Čengić Vile na Stup, Nina stan... Ne žalim se, imam stvarno dobre komšije, pretežno kulturni i normalni ljudi. Imam i fine livade okolo :D 28 godina mi je bilo sve nadohvat ruke, ali sada se mora autom bilo gdje :D
sve do otoke je vrh
jer od otoke do grada možeš pjeehe
sve dalje od otoke treba ti tramvaj ili auto
febo_acm

#2198 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by febo_acm »

Jedina prednost mi je što mogu na Vrelo Bosne pješke :D :D Za sve ostalo tu je Citroen :D
Logovan

#2199 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Logovan »

P308 wrote:http://www.klix.ba/biznis/investicije/n ... /140512048

Nije toliko lose ako ovako ispadne na kraju
Možda nije loše ali je zato ime naselja... :skoljka: :-) :-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2200 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

febo_acm wrote:Jedina prednost mi je što mogu na Vrelo Bosne pješke :D :D Za sve ostalo tu je Citroen :D
u takvoj sam životnoj fazi da mi je nebitno gdje živim :D

mogo bi na mars
samo me teleportirajte u pola devet na poso i vratite me u 5 kući
Post Reply