Raiffeisen banka - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
merkato

#2176 Re: Raiffeisen banka

Post by merkato »

Kafe aparat uz stambeni nakon koliko se dobije ?
Dobije se Dolce gusto :roll: makar nesto od debila kao oni..

Ja sam bila Full pozitivna ali sad mi je muka od njih ...
Nikome na preporučujem
Muuky

#2177 Re: Raiffeisen banka

Post by Muuky »

Ozbiljno razmišljam da pređem u Sparkasse ? Ima li neko da je tamo ? Stim da mi je paket računa u startu jeftiniji za 3,50km mjesečno
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2178 Re: Raiffeisen banka

Post by Velkoski »

koliko im dugo inače treba da vrate karticu iz bankomata? :twisted:
ado_sar

#2179 Re: Raiffeisen banka

Post by ado_sar »

Muuky wrote:Ozbiljno razmišljam da pređem u Sparkasse ? Ima li neko da je tamo ? Stim da mi je paket računa u startu jeftiniji za 3,50km mjesečno
Nije losa banka, ja sam tamo
hekaton

#2180 Re: Raiffeisen banka

Post by hekaton »

Jel samo kod mene ne radi ova RmB applikacija. Ne mogu se prijaviti. Dobijem poruku greska 30 null. Kakav amaterizam od aplikacije
Mehemed
Vozim: automobil

#2181 Re: Raiffeisen banka

Post by Mehemed »

hekaton wrote:Jel samo kod mene ne radi ova RmB applikacija. Ne mogu se prijaviti. Dobijem poruku greska 30 null. Kakav amaterizam od aplikacije
Sad probao i isto, kad ukucam pin izbaci null.
Amazonka27

#2182 Re: Raiffeisen banka

Post by Amazonka27 »

danas me sluzbenica hladno zajeba za 100 KM...dosla sam sa gutom raznih racuna, uredno kuci pripremljeno i sracunato koliko mi gotovine treba...bilo je i nekih uplata na racun, tamo vamo...zviz cifra veca za 100 KM. Ha jebem mu, kontam da se ja nisam zajebala, dajem jo karticu jer nisam imala toliko gotovine,i dok ona to tamo naplacuje ja prevrcem one uplatnice i u glavi sabiram...kako god ne moze bit tolko da ga jebes. Pita ona jel sve ok...reko nije, ali sad cu ja to prekontrolisati. Ja se pomaknem na salter do nje koji nije radio, uzmem mobitel i sabiram. Ne valja. Kaze, hajde da zajedno sabiramo, reko hajd...dade meni digitron - dade i sebi i uplatnicu po uplatnicu...negdje na pola podje da brza i premece, reko stan...ona nastavi reko stani ba ne znam dokle sam dosla sad...reci mi cifru, rece ona...kako rece vidim ja da cu morat platiti jos :D ja se opet na onaj salter vratim, uzmem papir i olovku i lagano jedan po jedan. Ispravno ono moje. Vratim se, reko hajd sad al ja cu ti govoriti koji redosljedom. Dodje do moje sume i usuti se. Kaze, sad cu vam vratiti novac na racun...znate malo ste bili napeti kad ste dosli :? reko u najmanju ruku mozete da se izvinete za gresku koju ste napravili a ne da komentarisete da li sam ja bila napeta ili nisam.

kakvi kreteni
bezVolana

#2183 Re: Raiffeisen banka

Post by bezVolana »

Muuky wrote:Ozbiljno razmišljam da pređem u Sparkasse ? Ima li neko da je tamo ? Stim da mi je paket računa u startu jeftiniji za 3,50km mjesečno
OCAJNA im je aplikacija za m banking
ocajna. ne mogu ni poceti kolko se iznerviram.
ja ne znam koji je debil ono dizajnirao. zalila sam se 5 puta na reklamacije ali debili nemaju upitnik sa prijedlozima za poboljsanje ili tako nesto.

ako to koristis cesto ne prelazi tamo. ja se kontam vratiti u raifeizen.
btw meni je na salteru uvalila neki paket od 6 km mjesecno, obzirom da sam zurila i nisam puno zapitkivala, nisam imala vremena da se vratim i mijenjam to(zivim u inostranstvu), mogu otkazati ove usluge tek kad odem licno. ne znam sta je tacno jeftinije u sparkasse?
ado_sar

#2184 Re: Raiffeisen banka

Post by ado_sar »

Sta je tacno toliko OCAJNO?
bezVolana

#2185 Re: Raiffeisen banka

Post by bezVolana »

mobilna aplikacija sparkasse banke:
kada uplatis nesto, dugme za "hitno" je skoro nevidljivo i ogromno te se desi da ga kliknes i platis proviziju 3 KM
kada uplatis nesto i zelis da vidis status tvoje transakcije, ide prvo forma aplikacija -> placanja (ok sve dosad) -> lista :
- racuni u cekanju
- potpisani racuni
-odobreni racuni
-odbijeni racuni
-fakmiindes racuni

i ti moras NA SVAKI POSEBNO da kliknes da bi vidio gdje je tvoje stanje racuna. nema neki globalni overview svih racuna
onda odes na forma tvoj Racun. kliknes pregled uplata. pa odaberes iz menija pregled 7 dana 15 dana 30 dana cetresnica 100 dana bla bla bla (ne doslovno ali ima barem 5 menija)
i tipa odaberes 7 dana
i stoji ti dugme "ucitaj jos"
i ti kliknes
al ono ucitava jos samo za tih 7 dana. onda s emoras vratiti pa kliknuti cetresnia ako hoces da ucitas nesto iz 31. dana

onda hoces da tipa ponovis uplatu iz neke od tih uplata. al kutac ces ponoviti! moras ici i ponovo sve tipkati iliii snimiti kao predlozak

u slucaju da si uplatio eure na racun moras izvrsiti "transakciju", kad kliknes na dugme transakcija imas text box da upises broj onda kliknes next onda opet text box ti opet upises pa sta Bog da i kliknes izvrsi. on ti da neku poruku. al NIKAKVE info oko toga sta ti kucas u te text boxove, koja je to vrsta transakcije iz cega u sta itd...
onda cekas da se smiluju da ti to preracunaju.
jer jebiga, transakcija

i tako. ovo mi je prvo naumpalo.
naci 987398543 klikova da bilooo sta uradis. i toliko nije user friendli da je to katastrofa. fakat ne zam koji je nesposobnjakovic uzeo pare za dizajn.
Muuky

#2186 Re: Raiffeisen banka

Post by Muuky »

bezVolana wrote:
OCAJNA im je aplikacija za m banking
ocajna. ne mogu ni poceti kolko se iznerviram.
ja ne znam koji je debil ono dizajnirao. zalila sam se 5 puta na reklamacije ali debili nemaju upitnik sa prijedlozima za poboljsanje ili tako nesto.

ako to koristis cesto ne prelazi tamo. ja se kontam vratiti u raifeizen.
btw meni je na salteru uvalila neki paket od 6 km mjesecno, obzirom da sam zurila i nisam puno zapitkivala, nisam imala vremena da se vratim i mijenjam to(zivim u inostranstvu), mogu otkazati ove usluge tek kad odem licno. ne znam sta je tacno jeftinije u sparkasse?
pa isti paket u raiffeisen je 9,50 mjesecno , a u sparkasse 6 km alii idu ona sad sitna slova
mreža bankomata je skroz slaba , naknada za račune plaćanje je 0,50km zatim slabo gde možeš platit sparkasse ( možeš al uz naknadu )
takoo da što se tiće raiffeisen jes skuplji za 3,50km ali je pokrivenost 90 posto gde god da kreneš bankomat imaš
naknada za račune 0,30km
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2187 Re: Raiffeisen banka

Post by Velkoski »

imaš bankomat, koji se ugasi s karticom unutra :mrgreen:
bezVolana

#2188 Re: Raiffeisen banka

Post by bezVolana »

mene je mobilna app od sparkase doslovno izludila
tako da kontam vratiti se na rajfajzen
ado_sar

#2189 Re: Raiffeisen banka

Post by ado_sar »

bezVolana wrote:mene je mobilna app od sparkase doslovno izludila
tako da kontam vratiti se na rajfajzen
Ja mislim da ti trebas potpuno odustati od mobilnog bankarstva
bezVolana

#2190 Re: Raiffeisen banka

Post by bezVolana »

ado_sar wrote: Ja mislim da ti trebas potpuno odustati od mobilnog bankarstva
wow hvala puno na misljenju :)
ado_sar

#2191 Re: Raiffeisen banka

Post by ado_sar »

bezVolana wrote:
ado_sar wrote: Ja mislim da ti trebas potpuno odustati od mobilnog bankarstva
wow hvala puno na misljenju :)
Nema na cemu, i drugi put. Ustedices mnogo zivaca. Kad je nesto kompleksno, kompleksno je. Jbg.
victom

#2192 Re: Raiffeisen banka

Post by victom »

Primjetio sam da Raiffeisen banka uzima 1% na svaku transakciju sa inostranstvom. I na uplatu i na isplatu.

Primjer:
Isplatim 100 KM sa Paypala na RF karticu, Raiffeisen uzme 1 KM.
Kupim nešto na Internetu-u za 100 KM i direktno platim sa Raiffeisen VISA elektron karticom, Raiffeisen uzme 1 KM

I to ne uzmu odmah, već poslije nekog perioda. Samo vidiš nestaje lova za računa.

Kakva je situacija kod drugih banaka ?
Last edited by victom on 01/03/2021 06:02, edited 2 times in total.
Hyperthalamus

#2193 Re: Raiffeisen banka

Post by Hyperthalamus »

Pa to ti je normalno 1% trosak na konverziju. Nisi ti platio nesto 100 KM, vec si ti to platio nekome putem paypala u, recimo dolarima...zbog toga ti ide konverzija iz dolara u KM i onda 1% naknade na taj iznos. U svakoj banci je tako, u nekim cak i 1,5%.
drndalo

#2194 Re: Raiffeisen banka

Post by drndalo »

Nije normalno... Jer je to dodatni namet, roaming, jer ga zovu "naknada za koristenje u inostranstvu", i pored kursne razlike za konverziju valute (kupovni/prodajni kurs) oni naplacuju +1% jer je mozes koristiti (i koristio si je) vani...
TRANCE

#2195 Re: Raiffeisen banka

Post by TRANCE »

Amazonka27 wrote:danas me sluzbenica hladno zajeba za 100 KM...dosla sam sa gutom raznih racuna, uredno kuci pripremljeno i sracunato koliko mi gotovine treba...bilo je i nekih uplata na racun, tamo vamo...zviz cifra veca za 100 KM. Ha jebem mu, kontam da se ja nisam zajebala, dajem jo karticu jer nisam imala toliko gotovine,i dok ona to tamo naplacuje ja prevrcem one uplatnice i u glavi sabiram...kako god ne moze bit tolko da ga jebes. Pita ona jel sve ok...reko nije, ali sad cu ja to prekontrolisati. Ja se pomaknem na salter do nje koji nije radio, uzmem mobitel i sabiram. Ne valja. Kaze, hajde da zajedno sabiramo, reko hajd...dade meni digitron - dade i sebi i uplatnicu po uplatnicu...negdje na pola podje da brza i premece, reko stan...ona nastavi reko stani ba ne znam dokle sam dosla sad...reci mi cifru, rece ona...kako rece vidim ja da cu morat platiti jos :D ja se opet na onaj salter vratim, uzmem papir i olovku i lagano jedan po jedan. Ispravno ono moje. Vratim se, reko hajd sad al ja cu ti govoriti koji redosljedom. Dodje do moje sume i usuti se. Kaze, sad cu vam vratiti novac na racun...znate malo ste bili napeti kad ste dosli :? reko u najmanju ruku mozete da se izvinete za gresku koju ste napravili a ne da komentarisete da li sam ja bila napeta ili nisam.

kakvi kreteni
Hoće u Raiffeisenu prevariti, iako mislim da je slično i u drugim bankama, jer je to više do našeg seljačkog mentaliteta, nego do politike banaka.
Tako jednom u poslovnici u Štrosmajerovoj imao par uplatnica, i između ostalog htio uplatiti gotovinom na svoj račun 220 KM. Službenica hladno otkuca 120 KM i kaže potpišite ovdje. Kad sam joj rekao, kaže lafo zvala bih ja vas kad bih vidjela na kraju dana da imam višak novca u kasi :lol:
Drugi put u njihovoj poslovnici kod Vilsonovog, uplaćivao na račun 47 KM u kovanicama, prebrojao tri puta baš iz tih razloga, na kraju službenik prebroja, ubaci kovanice u kasu sa ostalom hrpom i uz hinjavi osmijeh na licu reče 44 KM. Da tražim nadređenog i čekam da broji sve kovanice u kasi tri sata nisam imao vremena, da mu hebem sve po spisku, koja fajda, halalih 3 KM smradu.
Zato ako uplaćujete više novčanica ili kovanica, ili imate više transakcija, konverzija valuta i slično, dobro prebrojite novac 2-3 puta da budete sigurni i otvorite oči, jer postoji dobra šansa da će vas pokušati prevariti. Takav smo narod nažalost.
Mehemed
Vozim: automobil

#2196 Re: Raiffeisen banka

Post by Mehemed »

Mene još nisu nikad pokušali, ja koliko kažem da uplačujem toliko sam i donio, ona prebroji i vidi da je uredu, a odavno nisam uplatio na šalteru, sve uplačujem na bankomatu od kako su uveli tu opciju, makar ima jedan bankomat u Visokom koji podržaju tu opciju, a neke banke su puno duže vrijeme imale tu opciju uplate novca na bankomatu, pa su i u RF odlučili da napokon uvedu.
Hyperthalamus

#2197 Re: Raiffeisen banka

Post by Hyperthalamus »

drndalo wrote:Nije normalno... Jer je to dodatni namet, roaming, jer ga zovu "naknada za koristenje u inostranstvu", i pored kursne razlike za konverziju valute (kupovni/prodajni kurs) oni naplacuju +1% jer je mozes koristiti (i koristio si je) vani...
Kazem " normalno" jer sve banke imaju taj "namet".
drndalo

#2198 Re: Raiffeisen banka

Post by drndalo »

Hyperthalamus wrote:
drndalo wrote:Nije normalno... Jer je to dodatni namet, roaming, jer ga zovu "naknada za koristenje u inostranstvu", i pored kursne razlike za konverziju valute (kupovni/prodajni kurs) oni naplacuju +1% jer je mozes koristiti (i koristio si je) vani...
Nemaju. Mozda neko vise uzima na kursnoj razlici, ali ne 1%...

Hej, meni neki dolari s PayPala bili uplaceni na njihovu Visu... 3xx $ = 5xx KM, OK. Plus naknada za koristenje Vise u inostranstvu 5.xx KM... ? Malo li je za proknjiziti elektronske pare u drugu valutu, zaraditi na decimalama, plus jos 1% sto sam je mogao unijeti na PayPal...? Hoces materi... Isti dan odem u drugu banku i otvorim racun za ta placanja... Razlika je oko taj 1% po uplati... Kursna razlika moze biti do 1KM razlike, ali na sumama gdje bi mi uzeli 7-10 KM samo za ovih 1%...
phillie

#2199 Re: Raiffeisen banka

Post by phillie »

drndalo wrote:
Hyperthalamus wrote:
Nemaju. Mozda neko vise uzima na kursnoj razlici, ali ne 1%...

Hej, meni neki dolari s PayPala bili uplaceni na njihovu Visu... 3xx $ = 5xx KM, OK. Plus naknada za koristenje Vise u inostranstvu 5.xx KM... ? Malo li je za proknjiziti elektronske pare u drugu valutu, zaraditi na decimalama, plus jos 1% sto sam je mogao unijeti na PayPal...? Hoces materi... Isti dan odem u drugu banku i otvorim racun za ta placanja... Razlika je oko taj 1% po uplati... Kursna razlika moze biti do 1KM razlike, ali na sumama gdje bi mi uzeli 7-10 KM samo za ovih 1%...
Unicredit:
https://www.unicredit.ba/content/dam/ce ... l-2017.pdf

ASA Banka:
1.9. BEZGOTOVINSKA KONVERZIJA - DOMAĆA FIZIČKA LICA
EUR / KM i obrnuto
0,50% minimalno 2,00 KM

Sparkasse banka:
KONVERZIJA Kupovina/Prodaja EUR valute 0,50% Kupovina/Prodaja ostale valute 0,50% ( min 1,00 KM)

Sberbanka nema na netu podatke o tarifiranju

Banke mozda ne prikazuju na izvjestajima ove troskove konverzije, ali je imaju....
drndalo

#2200 Re: Raiffeisen banka

Post by drndalo »

Jel se navedeni primjeri odnose i na konverziju uplata izvana ? Ako neki racunaju EUR/KM zbog fixacije kursa po srednjem, pa racunaju naknadu zbog toga, to donekle mogu da shvatim, ali ono sto nisam i necu je bilo RZB naplacivanje "koristenja kartice u inozemstvu", a meni lova dosla iz vana, kartica nije otisla dalje od Ch.vile... Pravo na njihov racun... Koji imam jedno 17 godina kod njih... Koliko ja na brzinu vidjoh po ovome sto si stavio, vecina se odnosi na EUR/KM konverzije.

Dakle, $ uplata, izracunaju mi je svakako po nepovoljnijem kursu po mene tog dana, dakle vec su mi uradili konverziju po svom kursu... I onda na to jos 1% od tih KM sredstava koja su vec umanjili za svoju konverziju...? Ako ti mislis da je to OK, uzivaj. Ja nisam, u drugoj sam banci i kao sto ti rekoh, $ uplate mi knjize samo po kursu tog dana, zarade na konverziji valute, i dosta... "Roaming" dodatni na to je bezobrazluk...
Post Reply