Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Bambi_na_kofeinu

#2176 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bambi_na_kofeinu »

zilla_ wrote:
žitarice su precijenjena hrana i nikako nisu zdrave kako se to često govori... eto dovoljno je samo se vratit malo unazad oko ovog mlijeka i aflatoksina... dakle ta gljivica potiče od žitarica...

svi redom preporučuju kako su žitarice najbolji mogući doručak al moje mišljenje je da nema gubitka kilaže sve dok se žitarice ne izbace potpuno a u ishranu ne uvrsti povrće, jaja, meso i sl....

od svih tih žitarica jedini dobar izbor za doručak su zobene pahuljice al i to u manjim količinama...

čovjek je gore fino objasnio kako se skidaju kile i sve je to 100% tačno... i ja sam na isti način skinuo nikih 20 kila...
Žitarice nisu samo najzdraviji doručak već i ručak i večera a bo'me i međuobrok, ako se radi o uravnoteženoj ishrani i količinama.
Pšenica, raž, ječam, kukuruz, heljda, riža i svi ti predivni izvori vlakana, energije i vitamina su usluga tvome organizmu sa svake fiziološke tačke gledišta :)
Baška što su ugljikohidrati jedina hrana za mozak.
Zaista ne vidim kako je jednostavnije promijeniti ishranu u stilu "mogu jesti ćevape i suho meso i piti kolu sa umjetnim sladilima na dan jer su to proteini ali ću od 2 kriške integralnog hljeba bježati k'o od kuge".
Hajde što je pomalo glupo, ali kako je to jednostavnije rješenje?

Gubite kilažu, to nije upitno, jer ste u kalorijskom deficitu, ali je gubite na način da tijelu uskraćujete vrlo bitne nutritijente. A tijelo je zlopamtilo.
zilla_

#2177 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by zilla_ »

Ugljikohidrati nisu jedina hrana za mozak!!! Kad nema ugljikohidrata mozak kao i drugi organi se hrane ketonima.... Ne kažem ja da UH treba izbaciti potpuno već da treba pažljivo birat UH iz žitarica al moje mišljenje je da ko unosi preko 200g dnevno iz žitarica, riže i sličnih zajebancija uz ostalu hranu nema šanse da smrša ni 2 kile mjesečno....

Ti se očito nikad nisi borila s viškom kila pa ne znaš kako sve to fercera....

Ja 5 do 6 dana pazim max na ugljikohidrate, unosim od 50-200g iza mahunarki, karfiola, kupusa, brokula, prokulica i sl i onda sedmi dan jedem normalno (riža, zob itd.) i tako u krug... Kad se držim toga kile idu normalno dole i ja se osjećam fantastično... Imam nevjerovatnu energiju, i nekoko sam bistriji :thumbup: Nema one popodnevne pospanosti i umora na poslu (znaju oni koji rade u administraciji)...
adnansax

#2178 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by adnansax »

quarterback wrote:mrsanje je jednostavno, izbacite hljeb (makarone, tijesta opcenito), masti i secer
:D

moze se, samo je rijetko ko spreman da se odrekne ovoga :-D

ja sam na -28,5 :lol:
Nije bas tako jednostavno jer neko ne mora smrsati tih 30-40 kg kao u tvom slucaju. Isto tako sve masti se ne izbacuju, niti se uh u potpunosti izbacuju, preporucuje se "punjenje" uh bar jednom u 15 dana, tako da ne treba generalizirati sto se tice ishrane. Individualno se treba utvrditi najoptimalniji nacin prehrane jer da se ide prema tom izbacite hljeb, secere i masti, ne bi bilo gojaznosti u ovoj mjeri u kojoj postoji danas
quarterback

#2179 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by quarterback »

zamolio bih i tebe a i ostale koji komentarisu da procitaju ponovo pazljivo ono sto sam napisao u ovom dugom postu iznad

vidjeces da jedan dan u sedmici nije isti kao ostalih 6

hvala
Verocious

#2180 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Verocious »

zilla_ wrote:Ugljikohidrati nisu jedina hrana za mozak!!! Kad nema ugljikohidrata mozak kao i drugi organi se hrane ketonima.... Ne kažem ja da UH treba izbaciti potpuno već da treba pažljivo birat UH iz žitarica al moje mišljenje je da ko unosi preko 200g dnevno iz žitarica, riže i sličnih zajebancija uz ostalu hranu nema šanse da smrša ni 2 kile mjesečno....

Ja 5 do 6 dana pazim max na ugljikohidrate, unosim od 50-200g iza mahunarki, karfiola, kupusa, brokula, prokulica i sl i onda sedmi dan jedem normalno (riža, zob itd.) i tako u krug... Kad se držim toga kile idu normalno dole i ja se osjećam fantastično... Imam nevjerovatnu energiju, i nekoko sam bistriji :thumbup: Nema one popodnevne pospanosti i umora na poslu (znaju oni koji rade u administraciji)...
Go Paleo 8-) :thumbup:

Hraniti se po paleo principima je poskupo a zdravije se hraniti nije nista skuplje od jedenja "smeca".
adnansax

#2181 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by adnansax »

quarterback wrote:zamolio bih i tebe a i ostale koji komentarisu da procitaju ponovo pazljivo ono sto sam napisao u ovom dugom postu iznad

vidjeces da jedan dan u sedmici nije isti kao ostalih 6

hvala
Druze iskreno kad sam dosao do "salama" bilo mi je dovoljno. Salama ni u kom obliku nije hrana pozeljna za nekoga ko vodi racuna o zdravlju. Toliko o tome.
Tebi radi tako i nastavi svaka cast na napretku do sada. Zato sam i rekao ne treba generalizirati.
Bambi_na_kofeinu

#2182 Re: Mrsanje - nacini ?

zilla_ wrote:Ugljikohidrati nisu jedina hrana za mozak!!! Kad nema ugljikohidrata mozak kao i drugi organi se hrane ketonima.... Ne kažem ja da UH treba izbaciti potpuno već da treba pažljivo birat UH iz žitarica al moje mišljenje je da ko unosi preko 200g dnevno iz žitarica, riže i sličnih zajebancija uz ostalu hranu nema šanse da smrša ni 2 kile mjesečno....

Zapravo se borim sa viškom i donekle sam potkovana sa fiziologijom i biohemijom i znam o čemu govorim.
Ugljikohidrati jesu jedina fiziološka hrana za mozak, i njegove stanice su propusne za UH i bez uloge inzulina (što uglavnom nije slučaj sa drugim stanicama u organizmu), onda kada mozak odluči tražiti energiju iz drugih izvora, to znači da si ga doveo u stanje čistog očaja :D
Pretežno proteinskom prehranom tijelo dovodiš u stanje acidoze, imaš suvišak keto tijela koja pak daju aceton koji može i hoće zeznuti koješta.

Meni svejedno, ni u džep ni iz džepa, ali hajmo ne propagirati zdravom energiju iz sokova, alkohola, salame i suhog mesa na uštrb cjelovitih žitarica, jer rizikujemo da zvučimo imbecilno.

To kao da ja, ovisnica o šećeru, dođem i kažem kako sam smršala jedući dnevno 1200 kalorija u vidu tahan halve, i kako je to super duper metod jer eto daje rezultate.
Last edited by Bambi_na_kofeinu on 09/03/2013 17:17, edited 1 time in total.
Bambi_na_kofeinu

#2183 Re: Mrsanje - nacini ?

Kastanienallee wrote: Ja sam probala jesti žitarice za doručak ali mi ne prijaju. Ovako kako raspoređujem svoje obroke s puno voća, povrća, par kriški crnog hljeba, jaja, mlijeka i mesa (znatno više nego što sam navikla i imam želju jesti) ja se osjećam stabilno dobro.
Eto, izbalansirana prehrana.
Kada kažem žitarice ne mislim na muslije i kukuruzne pahuljice, govorim o proizvodima od žitarica koje su zaista potrebne organizmu.
Par kriški integralnog hljeba, porcija ječma, pura, kukuruza...nema nijednog racionalnog razloga da se izbacuju.
zilla_

#2184 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by zilla_ »

Pa i voće nije baš najbolji izbor za vrijeme dijete, mislim na veće količine... Trebalo bi se ograničiti na jednu dvije voćke i to ujutro... Jer fruktoza iz voća se jedino može pohranit u jetri i kad se popune te zalihe jetre sve ostalo ode u masti... Zato ovi koji se bave profi teretanom voće skoro da i ne konzumiraju kad su u nekim pripremnim fazama... Jedu u manjim količinama šumsko voće, naranče, kivi i sl...

Ima jedan zanimljiv dokumentarac vezan za šećere iz voća i tu jedan priznati doktor istraživač objašnjava kako je pretjerano konzumiranje fruktoze jako štetno i kako je upravo fruktoza i ti slični šećeri uzrok gojaznosti u svijetu....

Ja sam npr uvijek imao povišene trigliceride a od kako sam žitarice i voće smanjio na minimum trigliceridi su mi savršeno dobri...

Isto i za mlijeko sam nedavno gledo neki dokumentarac i taj neki naučnik govori "mlijeko jeste zdravo al za telad" :lol: :lol: :lol: I stvarno more je onih koji će reći da kravlje mlijeko nije baš zdravo za ljude koliko se priča o tome....

Al opet na kraju kažem, dok se je na dijeti treba se max potrudit da se izgubi kilaža, borit se svim silama, da nebi došli u situaciju da odustanemo zbog toga što vaga stoji u mjestu iz dana u dan... a posle te dijete onda lagano se vratit balansiranoj prehrani gdje će se normalno konzumirat i žitarice i voće i sve ostalo osim jednostavnih šećera...
pirmin

#2185 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pirmin »

Bambi_na_kofeinu wrote: Žitarice nisu samo najzdraviji doručak već i ručak i večera a bo'me i međuobrok, ako se radi o uravnoteženoj ishrani i količinama.
Pšenica, raž, ječam, kukuruz, heljda, riža i svi ti predivni izvori vlakana, energije i vitamina su usluga tvome organizmu sa svake fiziološke tačke gledišta :)
Auu kakva je ovo zabluda...nisam mogao dalje ni citati. :-)
Bambi_na_kofeinu

#2186 Re: Mrsanje - nacini ?

pirmin wrote:
Auu kakva je ovo zabluda...nisam mogao dalje ni citati. :-)
Volim ove argumente aka argument-za-vola-ubiti :thumbup:
quarterback

#2187 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by quarterback »

Bambi_na_kofeinu wrote: Žitarice nisu samo najzdraviji doručak već i ručak i večera a bo'me i međuobrok, ako se radi o uravnoteženoj ishrani i količinama.
a i tvoji su argumenti jaki - tako je kako sam napisala, jer sam ja to napisala :lol:

dakle jedi cijeli dan hljeb, kifle, pahuljice, makarone i bices ko zmaj :lol:
Bambi_na_kofeinu

#2188 Re: Mrsanje - nacini ?

quarterback wrote:
a i tvoji su argumenti jaki - tako je kako sam napisala, jer sam ja to napisala :lol:

Eto baš bih voljela da me citiraš gdje sam napisala išta slično.

Tvrdim, i objasnih zašto, da su cjelovite žitarice i UH sa pripadajućim vlaknima, mineralima strašno bitan segment izbalansirane prehrane i izvor energije, i da prehrana bazirana na proteinima (o bezvrijednim kalorijama iz sokova i alkohola da ne počinjem) pogoduje narušavanju acido bazne ravnoteže u tijelu.
Nisi mi naveo nijedan normalan razlog zašto ti ne bi pojeo par kriški integralnog hljeba u toku dana, porciju pure, komad kukuruze, tanjir geršla? Jedan jedini razlog koji ima razumno utemeljenje.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#2189 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by plain vanilla »

imal kakav nacin da se brzo izgubi puno kila, a da se sto manje gladuje

ne mora biti zdravo :D
plain vanilla

#2190 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by plain vanilla »

Genije wrote:ima
jedi celulozu
papir? k'o manekenke? :lol:
plain vanilla

#2191 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by plain vanilla »

Genije wrote:karton je zdraviji
ima više vlakana :D
pa mogla bih probati :mrgreen:
plain vanilla

#2192 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by plain vanilla »

Genije wrote:Image :zoka:
:thumbup: :lol: :lol: :lol:

samo izgleda posuho
mogul umocit makar u jogurt? :lol:
quarterback

#2193 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by quarterback »

Bambi_na_kofeinu wrote:
quarterback wrote:

Tvrdim, i objasnih zašto, da su cjelovite žitarice i UH sa pripadajućim vlaknima, mineralima strašno bitan segment izbalansirane prehrane i izvor energije, i da prehrana bazirana na proteinima (o bezvrijednim kalorijama iz sokova i alkohola da ne počinjem) pogoduje narušavanju acido bazne ravnoteže u tijelu.
Nisi mi naveo nijedan normalan razlog zašto ti ne bi pojeo par kriški integralnog hljeba u toku dana, porciju pure, komad kukuruze, tanjir geršla? Jedan jedini razlog koji ima razumno utemeljenje.
zato sto sam to jeo prije i dosao do 132 kile, jel dovoljan argument :lol:
zilla_

#2194 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by zilla_ »

quarterback wrote:
Bambi_na_kofeinu wrote:
quarterback wrote:

zato sto sam to jeo prije i dosao do 132 kile, jel dovoljan argument :lol:
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

I ja sam isti slučaj.... čim jedem sve što ona nabroji skočim iznad stoje.... čim malo regulišem UH kilaža se opet spusti ispod 100 kila... Da mi je samo vidjet jedan primjer da je neko izgubio neku ozbiljnu kilažu (salo) jedući ovo što je ona gore nabrojala :lol: :lol: :lol:

piletina pečena na keramičkoj tavi, riba, kuhana jaja, brokula, karfiol, sav zeleniš, zdrave masti i ktivnost to je jedini pravi način da se skine neka ozbiljna količina sala... ko smatra da može smršat na puri i geršlu nek fura taj sistem, nikakav problem...
Bambi_na_kofeinu

#2195 Re: Mrsanje - nacini ?

Ko misli da može održati kilažu jedući ostatak života kuhana jaja, bujrum :thumbup:
zilla_

#2196 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by zilla_ »

Bambi_na_kofeinu wrote:Ko misli da može održati kilažu jedući ostatak života kuhana jaja, bujrum :thumbup:
kilažu nije problem održat tom tvojom zdravom prehranom al je problem s njom gubit salo.... zato kažem niko ne govori da treba UH iz žitarica izbacit za cijeli život već nekih mjesec, dva, tri... dok se ne dođe do željene kilaže... posle kad se dođe do cilja jedino što je bitno je ne navalit na slatkiše i gricklalice....

zato kod mene u sedmici postoji jedan dan kad jedem sve živo pa tako se nekad zadesi da smaknem po 15 palačinki dok mi se ne zamanta :lol: :lol: :lol: al opet idući dan samo povrće, meso, jaja i zdrave masti :evil:
amazon

#2197 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by amazon »

Najbolje je samo piti vodu i jesti sunceve zrake..pouzdano mrsanje :D moze za rucak i malo eksera, dobri su za zeljezo :D ko hoce da izmrsa nek proba, nist ne kosta :D
MedenoSrce

#2198 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by MedenoSrce »

Hajde nek još neko može pojesti 15 palačinki
pirmin

#2199 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pirmin »

zilla_ wrote: piletina pečena na keramičkoj tavi, riba, kuhana jaja, brokula, karfiol, sav zeleniš, zdrave masti i ktivnost to je jedini pravi način da se skine neka ozbiljna količina sala... ko smatra da može smršat na puri i geršlu nek fura taj sistem, nikakav problem...
To je to! :thumbup:
quarterback

#2200 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by quarterback »

Bambi_na_kofeinu wrote:Ko misli da može održati kilažu jedući ostatak života kuhana jaja, bujrum :thumbup:
...
beznadezna, potpuno

stavicu te u gnjavatore, ne mogu se vise peglati, bye
Post Reply