Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Locked
Rania_says

#2176 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by Rania_says »

vox-populi wrote:
Poprilicno sam siguran da se vjeronauk finansira iz ovog Kirchensteuer-a. Sada nemam vremena, ali potrazicu i zakon koji to regulise.
A sloboda religija ne znaci obavezan vjeronauk u drzavnim skolama.
Vjeruj mi na rijec, grijesis. Vec godinama se kontroverzna diskusija vodi oko ove teme i male su sanse da se bilo sta promjeni po tom pitanju.

Troskovi vjeronauke u skolama su oko 2 mrd Euro ... ALI, to je mali kasalj, jer crkve u Njemackoj godisnje poberu oko 14 mrd Euro drzavne subvencije. Hajmo sad dalje vaziti o sekularizmu :oops:
and

#2177 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by and »

udrch wrote:
Starija_seka wrote:Udrch,
Niko nije licemjeran. Nego ti takva prava trebas i mozes prakticirati na mjestu primjerenom za tako nesto, a to nije svjetovna nego vjerska skola. Ovo je sekularna drzava, i cak i ako je trenutno to samo deklarativno stanje, stremimo i trebamo stremiti ka ostvarenju onoga za sta smo se opredjelili. Da li tebi neko zabranjuje da postujes svoje postulate o necrtanju i neslusanju muzike? Ne zabranjuje. Stvar je samo smestanja predmeta u ta njih predvidjeno mjesto. Kao sto cipele drzis u ormaru u hodniku, a ne u frizideru, tako i nauku o vjeri treba smjestiti u vjerski institut. A ko ti to pokusa zabraniti, da ne sprovodis sto ti vjera i ubjedjenje nalazu, ti mene zovi, branicu i tebe i tvoje slobode.
A zašto muziku ne možemo smjestiti u muzičke škole, a likovno u likovnu akademiju..
Mene je recimo uvijek bilo sramota muzički se izraziti, s obzirom da sam antitalent..
O likovnom neću ni da pričam, ne znam ni kuću nacrtati kako treba..

A ocjene koje sam ja imao iz tih predmeta su bile diskriminirajuće prema mnogim drugim učenicima koji su to puno bolje radili od mene..mjerilo ocjenjivanja kod ova dva predmeta nije bilo znanje..
sve se to može gledati iz više uglova.
recimo,da li je udžbenik vjeronauke pisan na službenom jeziku bih?
ovo je stvar koja se trebala rješavati na drugom mjestu i pokazatelj koliko smo mi bošnjaci naivan i glup narod.
trebali bi imati cilj i mnoge stvari prilagodjavati tom cilju uz dogovor i političkih stranaka,argumentovano.
možda je problem što bošnjaci nemaju tačno definiran krajnji cilj ili ih ima više.treba malo više mudrosti.
mi smo mali narod u srcu evrope koji je nekim čudima opstao.narod koji ima mnogo neprijatelja koji bi bili sretni da nestanemo.zato svaka odluka,pa i naizgled najbezazlenija mora biti dobro izvagana.da li donosi više dobra ili zla.
sada je vrijeme kada se odredjuje budućnost bih i ovakvi politički izleti i rasprave su nam nepotrebni.
udrch

#2178 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by udrch »

Corto Maltese wrote:
udrch wrote:100 puta mi je lakše svariti da je Bog stvorio ovaj svijet i sve na njemu, nego povjerovati nekome ko niti je vidio niti čuo, a priča mi priču kako smo nastali od amebe..
Nevezano za temu, ali u toj lakoći se i krije tajna slatke zavodljivosti religije.
Kojoj lakoći?
Ja sam preuzeo obaveze koje izvršavam svaki dan, ti nemaš nikakvih obaveza..
Jeli lakše vjerovati ili nevjerovati?
udrch

#2179 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by udrch »

Corto Maltese wrote:
udrch wrote:100 puta mi je lakše svariti da je Bog stvorio ovaj svijet i sve na njemu, nego povjerovati nekome ko niti je vidio niti čuo, a priča mi priču kako smo nastali od amebe..
Nevezano za temu, ali u toj lakoći se i krije tajna slatke zavodljivosti religije.
Kojoj lakoći?
amrica

#2180 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by amrica »

:D
madner

#2181 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by madner »

udrch wrote:
Corto Maltese wrote:
Kojoj lakoći?
Vjerovati, puno je lakse ici kroz zivot ako mislis da ima pravde na onom svijetu. :wink:
popajic

#2182 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by popajic »

udrch wrote:Mislim da je najbolje da se uvede predmet Kultura religija ili Historija religija..
Na taj način ne bi se morali zapošljavati novi kadrovi, a postojeći vjeroučitelji predavajući dodatno i taj predmet mogli bi ispuniti normu i da se konačno riješi njihov radni status koji je neodrživ.
Ipak ser radi o našim sugrađanima, koji su se školovali i koji godinama rade bez osnovnog ljudskog prava na rad i jednak tretman.
U birou za zaposljavanje Kantona Sarajevo 10 nastavnika i 35 profesora vjeronauke traze posao.
U isto vrijeme je registrovano : 813 nezaposlenih ekonomista, 668 diplomiranih pravnika , 372 novinara i 384 socijalna radnika .
Toliko o neodrzivom :-) statusu vjeroucitelja !
Lijepo je i ne zaboraviti da se nastava vjeronauke odrzava iskljucivo o drzavnom trosku, ali ta ista drzava nema nikakvo pravo pri kreiranju nastavnih planova iz vjeronauke , niti moze kontrolisati kvalifikacije vjeroucitelja.
Znaci: privilegije - da , obaveze - ne, za vjerske institucije. Masala !

Ipak, sva ova nasa prica je poprilican supljak.Najmanje se ovdje radi ( ako ikako ) o troskovima i isplativosti.
Jedan drugi mrak nam prodaje #uda pod bubrege.
I prilicno u tome uspijeva !
HAVANA

#2183 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by HAVANA »

Palestinac1 wrote:
HAVANA wrote:
Moj pici ,djaba ti pričat...Kad je zor guzici došo sjetili se...Kad sam ja skiĆo,viKo, da mi je dijete na hodniku,da to nije u redu,da su joj stavili vjeronauku u sred nastave a istjeraju ih iz škole,da kod mladje u vrtiću prave divlje ankete,da nas saltaju ko levate za deda mraza...svasta mi se nagovoriše,islamofob,komunjara,salonac :shock: e sad ,sad kad im niko nije ništa ni ukinuo...svi se sjetili zamjenskog predmeta,demokratije...Ma daj ba :run:
Ko se sad sjetio alternativnog predmeta? Vjernici?
Kako je moguće to da oni koji ne idu na vjeronauku glavni problem vide u onima koji idu i svime što je vezano za to?

Zaboli me bolan vise kurac ko gdje ide i u sta vjeruje.Interesuje me moje dijete.Onaj dan kad ste uveli jednu stvar za samo jednu djecu,onaj dan kad ste omogucili da jedni imaju predmet i ocjenu vise a drugi mudo od ovce...taj dan ste trebali razmisljati i sta je sa drugom djecom,zamjenskim predmetom,njihovim pravima i osjecajima...
Koji me djavo tjera i da citam ove teme :-) :run: Zaboravio sam,vi ste vecina...ah, taj divni osjecaj :roll: :evil:
Palestinac1

#2184 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by Palestinac1 »

and wrote:
udrch wrote:
Niko nije licemjeran. Nego ti takva prava trebas i mozes prakticirati na mjestu primjerenom za tako nesto, a to nije svjetovna nego vjerska skola. Ovo je sekularna drzava, i cak i ako je trenutno to samo deklarativno stanje, stremimo i trebamo stremiti ka ostvarenju onoga za sta smo se opredjelili. Da li tebi neko zabranjuje da postujes svoje postulate o necrtanju i neslusanju muzike? Ne zabranjuje. Stvar je samo smestanja predmeta u ta njih predvidjeno mjesto. Kao sto cipele drzis u ormaru u hodniku, a ne u frizideru, tako i nauku o vjeri treba smjestiti u vjerski institut. A ko ti to pokusa zabraniti, da ne sprovodis sto ti vjera i ubjedjenje nalazu, ti mene zovi, branicu i tebe i tvoje slobode.
A zašto muziku ne možemo smjestiti u muzičke škole, a likovno u likovnu akademiju..
Mene je recimo uvijek bilo sramota muzički se izraziti, s obzirom da sam antitalent..

A ocjene koje sam ja imao iz tih predmeta su bile diskriminirajuće prema mnogim drugim učenicima koji su to puno bolje radili od mene..mjerilo ocjenjivanja kod ova dva predmeta nije bilo znanje..
sve se to može gledati iz više uglova.
recimo,da li je udžbenik vjeronauke pisan na službenom jeziku bih?
ovo je stvar koja se trebala rješavati na drugom mjestu i pokazatelj koliko smo mi bošnjaci naivan i glup narod.
trebali bi imati cilj i mnoge stvari prilagodjavati tom cilju uz dogovor i političkih stranaka,argumentovano.
možda je problem što bošnjaci nemaju tačno definiran krajnji cilj ili ih ima više.treba malo više mudrosti.
mi smo mali narod u srcu evrope koji je nekim čudima opstao.narod koji ima mnogo neprijatelja koji bi bili sretni da nestanemo.zato svaka odluka,pa i naizgled najbezazlenija mora biti dobro izvagana.da li donosi više dobra ili zla.
sada je vrijeme kada se odredjuje budućnost bih i ovakvi politički izleti i rasprave su nam nepotrebni.
Naravno. Zato je politika trebala da se pozabavi drugim stvarima, stvarajući povoljniji ambijent pa čak i atmosferu u kojoj se može raspravljati o vjeronauci u nekim kontekstima koji se forsiraju. Prvo posložiš stvari, pa onda da vidimo .. daj argumente. A ti vjeronauku odstranjuješ ko da je rak rana.
enko 1964
Grijem se na: južnu interkonekciju

#2185 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by enko 1964 »

Mene od svega najviše interesuje kolika je prosječna ocjena iz vjeronauke u zemljama EU sa naročitim osvrtom na SFRJ Njemačku? :mrgreen:
vox-populi

#2186 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by vox-populi »

enko 1964 wrote:Mene od svega najviše interesuje kolika je prosječna ocjena iz vjeronauke u zemljama EU sa naročitim osvrtom na SFRJ Njemačku? :mrgreen:
Moja bivsa djevojka je imala Religiju kao predmet i imala je 3 (1 je najbolja, 6 najgora ocjena). Uz to joj je prosjek na kraju uvijek bio 1,nesto, dakle nije bila los ucenik.

Ali mi je rekla da je Religija uvijek vazila kao laksi predmet od Etike, zato je i izabrala Religiju.

Btw, ona je u sred godine promjenila predmet, isla je prvo na Katolicku religiju pa joj je otac skontao da su oni ipak protestatni, dosao jedan dan u skolu i bas onako takticno pred cijelim razredom rekao: Ti vise neces slusati ovaj predmet, mi smo od danas protestanti :D
and

#2187 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by and »

Palestinac1
Naravno. Zato je politika trebala da se pozabavi drugim stvarima, stvarajući povoljniji ambijent pa čak i atmosferu u kojoj se može raspravljati o vjeronauci u nekim kontekstima koji se forsiraju. Prvo posložiš stvari, pa onda da vidimo .. daj argumente. A ti vjeronauku odstranjuješ ko da je rak rana.
evo da se fokusiramo na politiku,a ne vjeru.
ako su tačni argumenti da udžbenik vjeronauke nije odobrilo ministarstvo obrazovanja,već iz,da li onda recimo možeš prigovoriti hrvatima da koriste udžbenike iz hrvatske koje nije odobrilo naše ministarstvo obrazovanja?udžbenike u kojima piše da je njihova domovina hrvatska????
Corto Maltese

#2188 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by Corto Maltese »

udrch wrote:
Corto Maltese wrote:
Kojoj lakoći?
Pa ti si rekao da ti je 100 puta lakše, ne znam u čemu je problem? A priča o nemanju obaveza je van pameti, šta misliš od čega živim, od nevjerovanja u Boga? Neću dalje, svakako je off topic, ovo već spada pod temu religija.
A ova tema se vrti oko vrelog sarajevskog ljeta uzrokovanog odlukom ministra Suljagića. Ja mislim da vjeronauk treba ukloniti , ne samo iz ocjena, nego iz škole uopšte, jer je u ovoj zemlji to još jedan alat u službi društvenih podjela. Pretpostavljam da mi je to lakše izgovoriti, jer sam ateista, ali moj ateizam nema veze sa samom idejom ukidanja. Uostalom, smatram da svjetonazor, bilo koje vrste, ne može biti samostalan predmet, nego se treba proučavati u okviru šireg predmeta, tipa etike, demokratije, pa čak i istorije, gdje bi učeniku bili predočeni i drugačiji pogledi na svijet. Isti stav sam imao kada je krajem osamdesetih uveden marksizam kao obavezan predmet u osnovne škole SRBiH.
Način na koji se Suljagić bori protiv vjeronauka smatram levatskim.
Način na koji se Mustafa Cerić bori protiv Suljagića smatram jalijaškim.
Način na koji SDP podržava ministra smatram pizdunskim.
Način na koji se javno mnijenje polarizovalo smatram bekanskim...
I tako dalje, i tako dalje, bojim se da će mi nestati epiteta, a i džaba sve ovo pišem, jer si banovan pa mi ne možeš odgovoriti.
Last edited by Corto Maltese on 23/05/2011 15:59, edited 1 time in total.
Starija_seka

#2189 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by Starija_seka »

Cemu drama? Nicije pravo ni sloboda nisu zanijekani odlukom. Samo se vrlo prostom racunicom napokon uvidjelo da barem u matematici 2+2=4 i da prosjek 14 predmeta i prosjek 15 predmeta nisu ista stvar. Niko nikome ne brani da pohadja vjeronauku.
popajic

#2190 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by popajic »

Starija_seka wrote:Cemu drama? Nicije pravo ni sloboda nisu zanijekani odlukom. Samo se vrlo prostom racunicom napokon uvidjelo da barem u matematici 2+2=4 i da prosjek 14 predmeta i prosjek 15 predmeta nisu ista stvar. Niko nikome ne brani da pohadja vjeronauku.
Naravno, niko to nikad nije ni pomenuo.
ALI , bez rezervisanih petica za prosjek totalno bi se ukinuo motiv djece da istu pohadjaju.
Djeca bi to sama, svojim nedolascima , ukinula :D
Starija_seka

#2191 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by Starija_seka »

popajic wrote:
Starija_seka wrote:Cemu drama? Nicije pravo ni sloboda nisu zanijekani odlukom. Samo se vrlo prostom racunicom napokon uvidjelo da barem u matematici 2+2=4 i da prosjek 14 predmeta i prosjek 15 predmeta nisu ista stvar. Niko nikome ne brani da pohadja vjeronauku.
ALI , bez rezervisanih petica za prosjek totalno bi se ukinuo motiv djece da istu pohadjaju.

Nije me strah reci, tome se i nadam. I svom djetetu ne dam da se opredjeli za odredjenu religiju dok barem povrsno ne izuci ove tri i jos tri nedominantne. Onda nek me obavjesti sta misli i u sta vjeruje, pa cu je podrzati.
vicious2

#2192 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by vicious2 »

ne posustaju ljudi ... :zzzz: dugo do ljeta :D
klif

#2193 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by klif »

Jednako tako vjeronauk u školi želi učenike upoznati s kršćanskim korijenima hrvatske i europske kulturne baštine koja u prošlosti i sadašnjosti ostvaruje svoje plodove na religiozno-duhovnom, etičkom, kulturnom, umjetničkom, filozofskom, znanstvenom, pravnom, političkom, i drugim područjima. Ta kršćanska i katolička baština hrvatskoga naroda u BiH, koja se proučava i u drugim predmetima, nije neka sporedna činjenica, nego ona daje snažan pečat životu naroda, a kršćanski simboli i vrjednote, koji su duboko utkani u narodno biće, obilježavaju njegov ukupan identitet.
http://kuvn.org/BiH-HNOS-TABELA.pdf
Činjenica da u biti svake civilizacije stoji određena religija koja bitno određuje njen karakter, kulturu i način života dovoljno govori o potrebi njenog poznavanja i izučavanja u odgojno-obrazovnom sistemu svakog društva. U našem slučaju riječ je o izučavanju islama kao dominantnog svjetonazora Bošnjaka, na kojem je izgrađena svijest o svijetu i životu kao Božijem daru, u koje su utisnute Njegova neizmjerna ljubav i dobrota.
http://www.rijaset.ba/vjeronauka/index. ... &Itemid=80
Postoji li konsenzus u BiH o tvrdnji da kršćanski simboli i vrjednote obilježavaju ukupan identitet hrvatskog naroda, odnosno da je Islam dominantan svetonazor Bošnjaka na kome je izgrađena svijest o svijetu i životu?

Ako su ove tvrdnje tačne i opšteprihvaćene od strane većina oba naroda – a čini mi se da jesu, jer ih niko ne dovodi u pitanje, onda mi se rasprava o ocjenjivanju ili neocjenjivanju vjeronauka čini potpuno suvišnom, jer su Katoličanstvo i Islam osnovne narodnoslovne i civilizacijske odrednice hrvatskog i bošnjačkog naroda, te su im kao takve temelj svemu. Na religijima znači počiva civilizacija i sve ono što nas čini ljudima.

Shodno tome je Okvirni zakon potpuno prevaziđen, jer govori o nekakvoj različitosti ubjeđenja/vjerovanja i o pohađanju časova vjeronauka samo ako su u skladu s njihovim (učenika/učenica) ubjeđenjem ili ubjeđenjem njihovih roditelja.
Član 9.

Škola će unapređivati i štititi vjerske slobode, toleranciju i kulturu dijaloga.

Imajući na umu različitost ubjeđenja/vjerovanja u BiH, učenici će pohađati časove vjeronauke
samo ako su u skladu s njihovim ubjeđenjem ili ubjeđenjima njihovih roditelja.

Škola ne može preduzimati bilo kakve mjere i aktivnosti kojima bi se ograničavala sloboda
izražavanja sopstvenih i upoznavanja drugih i drugačijih vjerskih uvjerenja.

Učenici koji ne žele pohađati vjeronauku neće ni na koji način biti dovedeni u
nepovoljan položaj u odnosu na druge učenike.

http://www.see-educoop.net/education_in ... os-t04.htm
Stoga je neophodno prilagođavanje Okvirnog zakona osnovnim postulatima današnje FBiH, a to je obaveza pohađanja vjeronauka za sve one koji se izjašnjavaju kao Hrvati i Bošnjaci, jer ostavljanje sloboda u izboru ubjeđenja/vjerovanja vodi samo ka stvaranju nesigurnosti puka i, ne daj Bože, postavljanja pitanja o tome da li su polazni postulati ispravni. A takva nam rasprava sigurno nije potrebna, jer su vjerske zajednice to pitanje već odavno riješile.
amrica

#2194 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by amrica »

sorry za off

zeza li vas sa-x? :?
bosniak.m

#2195 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by bosniak.m »

Molim te, ponavljam po ko zna koji put, ne ocjenjuje se na vjeronauci vjerovanje učenika pa da se ocjenjivanje može izbaciti i učiniti nerelevantnim!

Časovi vjeronauke su uvijek u korelaciji sa drugim predmetima, obično bosanskim, hrvatskim i srpskim jezikom, likovnom i muzičkom kulturom, historijom...

Pročitajte bilo koje djelo iz pedagogije i vidjet ćete šta ocjena znači u nastavi. Da skratim, ako se djeci uskrati pravo da budu nagrađena za uloženi trud, to po automatizmu, u vrlo kratkom periodu, znači da če taj predmet postati nevažan i da će, s noge na nogu, biti izbačen iz škole, kao što bi se desilo sa bilo kojim drugim predmetom.

Oni koji smatraju da je instrukcijom ministra da se ocjena iz vjeronauke ne ubraja u opći prosjek idu sasvim logičnim slijedom da je to samo mali korak koji će dovesti do potpunog ukidanja vjeronauke u školama. Takvi smatraju da imaju pravo na ulicama pokazati svoje nezadovoljstvo nenasilnim protestima, koje je reisu'l-ulema nazvao "sarajevsko ljeto".

Naravno da to nigdje nije rečeno da se vjeronauka ukida (iskreno ne ulazim u namjere ministra šta je želio instrukcijom, da li samo ispravljanje "diskriminacije" ili jednostavno neko buduće ukidanje vjeronauke), ali sudim po onome što je jasno i vidjljivo, a to je, u ovome trenutku, nepedagoški i naučno neutemeljen (niti statistički potvrđen) pristup koji ide ka tome da se u budućnosti vjeronauka protjera.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#2196 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by JoseMujica »

ma ja klif nek sad Mustafa i Vinko zovnu Samuela Huntingtona rahmetli da nam Ustav piše :-)
popajic

#2197 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by popajic »

Starija_seka wrote:
popajic wrote:

Nije me strah reci, tome se i nadam. I svom djetetu ne dam da se opredjeli za odredjenu religiju dok barem povrsno ne izuci ove tri i jos tri nedominantne. Onda nek me obavjesti sta misli i u sta vjeruje, pa cu je podrzati.
Znam, nije se ni odnosilo na tebe.
Meni je jedino nejasno da mnogi zaista vjeruju da su se sve ove diskusije razvile zbog najobicnijeg prosjeka ocjena, da je zbog toga Cera onako pjenio i da su njegovi kriticari sve sami kjafiri...radikalni ateisti :roll:
Veze sve ovo nema sa pro i kontra religija kao religija.
Ovo je pobuna protiv onih koji bi nas rado vratili u srednji vijek, a sami bi itekako uzivali blagodati "poganog" tru(h)log zapada.
Ma, kakva vjera - ovdje nijedna strana o njoj ne govori !
Ona je u zapisavanju teritorija samo kamuflazna odora. Zalosno , primitivno i opasno po drzavu i po ljude u njoj.
bosniak.m

#2198 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by bosniak.m »

popajic wrote: Ma, kakva vjera - ovdje nijedna strana o njoj ne govori !
Ona je u zapisavanju teritorija samo kamuflazna odora. Zalosno , primitivno i opasno po drzavu i po ljude u njoj.
Ovdje je najviše riječ o zakonu i pedagogiji.
popajic

#2199 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by popajic »

bosniak.m wrote:
popajic wrote: Ma, kakva vjera - ovdje nijedna strana o njoj ne govori !
Ovdje je najviše riječ o zakonu i pedagogiji.
Prica je o tome, ali prava poenta je nesto sasvim drugo.
ATEISTA2-100%

#2200 Re: Sarajevsko ljeto - povratak na početne položaje...

Post by ATEISTA2-100% »

udrch wrote:

Posto vidim da niko ne umije ili ne smije da ti odgovori evo da ti ja kazem ukratko.

Ako ti ne bude jasno a ti reci pa cu ti ja objasniti sire ako ovi vasi muslimanski moderatori ovdje dozvole!!!

Da napomenem odma na pocetku da sam rodjen kao musliman (obrezan),od roditelja muslimana ali da sam se odrekao muslimanstva I ISLAMA odma poslije osnivanja stranke SDA i poslije topga sam zadrti desnicarski Ateista i islam,vjernike muslimane smatram trenutno najvece ideoloske neprijatelje moga naroda pa i vise.

E sada odgovor:
Sa predmetom likovna i muzicka umjetnost ni jedna skola,narod i drzava nemaju problema zbog toga sto ti predmeti ne zastupaju ideologiju koja ce da radi upravo protiv samog tog naroda, drustva i drzave a kao sto je slucaj sa islamskom vjeronaukom.

Ni jedan narod,drustvo i drzava nemaju problema ni sa pravoslavljem katolicanstvom ili protestantizmom jer sve te religije i vjernici tih religija PRIHVATAJU IDENTITET TIH NARODA U KOJIMA SE TE RELIGIJE NALAZE i sami ti vjernici se bore i zalazu za identitet i interese tog naroda i to ne samo vjernika tog naroda nego za bas sve pripadnike tog naroda bez obzira bili vjernici ili ne STO NIJE SLUCAJ SA ISLAMOM I VJERNICIMA MUSLIMANIMA.

Vjernici Muslimani prihvataju samo i jedino islamsko-muslimanski identitet i nikada nece prihvatiti identitet naroda u kojem se taj islam nalazi.

Znaci mogli bi ukratko reci da su islam i vjernici muslimani trojanski konji ubaceni u taj narod.

Osim toga islam i vjernici muslimani se zalazu i bore (i jedino to prihvataju) jedino za islamsku drzavu i drustvo i to im je krajnji cilj a za svoje najvece neprijatelje upravo smatraju "svoje" koji nemaju isti cilj kao i oni.

Evo ako mi ovi tvoju muslimanski moderatori dozvole ovdje pa cu ja opet sve detaljno objasniti i tebi i tvojima slicnnima.

PS. Vas je najvise strah da ce te ostati zivjeti sami sa sobom i svim onim sto ste ostvorili i na taj nacin necete imati objekata okolo sebe iz kojih bi ste za sebe izvlacili neophodnu energiju.
Locked