Uvoz auta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- HAVANA
#2177 Re: Uvoz auta
U praksi moze ali ja za 20 godina imam 3 covjeka kojim placam netto cijenu,zato sto me znaju i vjeruju da ce dobiti potrebne papire.U svim drugim opcijama,aukcijama,dilerima...placam pdv a dobijem ga nazad kada posaljem ex1 izvoznu deklaraciju,cmr i carinsku deklaraciju iz bih.Nekom je dovoljan i ex1 ali najbolje za njih i njihove kontrole je da imaju ovo sve.shheff wrote:da li se u praksi moze platiti Netto cijena prodavcu - hendleru, ako ce auto u izvoz, ima li neko iskustva?
-
shheff
#2178 Re: Uvoz auta
zahvaljujem na pojasnjenjuHAVANA wrote:U praksi moze ali ja za 20 godina imam 3 covjeka kojim placam netto cijenu,zato sto me znaju i vjeruju da ce dobiti potrebne papire.U svim drugim opcijama,aukcijama,dilerima...placam pdv a dobijem ga nazad kada posaljem ex1 izvoznu deklaraciju,cmr i carinsku deklaraciju iz bih.Nekom je dovoljan i ex1 ali najbolje za njih i njihove kontrole je da imaju ovo sve.shheff wrote:da li se u praksi moze platiti Netto cijena prodavcu - hendleru, ako ce auto u izvoz, ima li neko iskustva?
- Maraschino
#2179 Re: Uvoz auta
Vidi, meni je samo rekao da na izlazu iz EU(HR) registrujem carinsku deklaraciju odnosno da je roba izasla iz EU. Oni u sistemu to sve mogu da prekontrolisu i meni je odmah na racun uplatio.HAVANA wrote:U praksi moze ali ja za 20 godina imam 3 covjeka kojim placam netto cijenu,zato sto me znaju i vjeruju da ce dobiti potrebne papire.U svim drugim opcijama,aukcijama,dilerima...placam pdv a dobijem ga nazad kada posaljem ex1 izvoznu deklaraciju,cmr i carinsku deklaraciju iz bih.Nekom je dovoljan i ex1 ali najbolje za njih i njihove kontrole je da imaju ovo sve.shheff wrote:da li se u praksi moze platiti Netto cijena prodavcu - hendleru, ako ce auto u izvoz, ima li neko iskustva?
-
shheff
#2180 Re: Uvoz auta
kako se osigurate da ce vam uplatiti, ako prvi put poslujete sa nekom firmom, ugovor?Maraschino wrote:Vidi, meni je samo rekao da na izlazu iz EU(HR) registrujem carinsku deklaraciju odnosno da je roba izasla iz EU. Oni u sistemu to sve mogu da prekontrolisu i meni je odmah na racun uplatio.HAVANA wrote:U praksi moze ali ja za 20 godina imam 3 covjeka kojim placam netto cijenu,zato sto me znaju i vjeruju da ce dobiti potrebne papire.U svim drugim opcijama,aukcijama,dilerima...placam pdv a dobijem ga nazad kada posaljem ex1 izvoznu deklaraciju,cmr i carinsku deklaraciju iz bih.Nekom je dovoljan i ex1 ali najbolje za njih i njihove kontrole je da imaju ovo sve.shheff wrote:da li se u praksi moze platiti Netto cijena prodavcu - hendleru, ako ce auto u izvoz, ima li neko iskustva?
- Maraschino
#2181 Re: Uvoz auta
Vecinom su to posteni ljudi. Samo dogovoris nacin povrata(moze neko licno preuzeti, na racun, na tudji racun, preko agencija...)shheff wrote:
kako se osigurate da ce vam uplatiti, ako prvi put poslujete sa nekom firmom, ugovor?
- drndalo
#2182 Re: Uvoz auta
Naravno, ako prodavac nema tu mogucnost, onda mu ne moze dati ni potrebne papire za granicno stembiljanje...HAVANA wrote:Da ako je vozilo od pdv obveznika i ima pravo na odbitni pdv.Ako je vozilo od fizickog lica,nema povrata pdv-a.drndalo wrote:PDV bi trebao biti isplativ u svakoj zemlji u kojoj dobijes papir o povratu istoga AKO ga ovjeris na izlasku iz iste kao dokaz da je vozilo izaslo... Kod EU je to izlazna granica EU, dakle npr. Olandski papiri ali pecat Hrvatske carine. Taj papir kada vratis firmi koja ga je izdala, onda ona ima osnov da to PDV uplatina racun po dogovoru...
- Magarece_godine
#2183 Re: Uvoz auta
Nije tacno. Sto se Volva tice potvrda proizvodjaca se moze dobiti za svaki model do cetiri godine starosti. Za starije aute ne moze. Izuzetak je s90 koji se proizvodi u kini i obavezna je carina od 15%.mali_milojica wrote:Za nov Passat mozes dobiti EUR1, za Arteon ne mozes.
Mislim XC60 mozes, XC40 ne mozes. Ma ludnica
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#2184 Re: Uvoz auta
Iako se proizvodi u pogonima u Belgiji, mislim da Volvo XC40 nema dovoljan % EU komponenti i za isti se ne može dobiti EUR1 i ide carina na njega.Magarece_godine wrote:Nije tacno. Sto se Volva tice potvrda proizvodjaca se moze dobiti za svaki model do cetiri godine starosti. Za starije aute ne moze. Izuzetak je s90 koji se proizvodi u kini i obavezna je carina od 15%.mali_milojica wrote:Za nov Passat mozes dobiti EUR1, za Arteon ne mozes.
Ista stvar je sa VW T Roc koji se pravi u Portugalu ili Arteonom koji se pravi u DE.
- Magarece_godine
#2185 Re: Uvoz auta
Nema carine na xc40...radim za Volvo...mali_milojica wrote:Iako se proizvodi u pogonima u Belgiji, mislim da Volvo XC40 nema dovoljan % EU komponenti i za isti se ne može dobiti EUR1 i ide carina na njega.Magarece_godine wrote:Nije tacno. Sto se Volva tice potvrda proizvodjaca se moze dobiti za svaki model do cetiri godine starosti. Za starije aute ne moze. Izuzetak je s90 koji se proizvodi u kini i obavezna je carina od 15%.mali_milojica wrote:Za nov Passat mozes dobiti EUR1, za Arteon ne mozes.
Ista stvar je sa VW T Roc koji se pravi u Portugalu ili Arteonom koji se pravi u DE.
- mali_milojica
#2186 Re: Uvoz auta
Hvala pa smo riješili dilemu, imao sam neke informacije da ide carina, ali nisam bio siguran 100% 
- rahmetli dedo
#2187 Re: Uvoz auta
da ne otvaram novu temu, ima li ko da je uvozio plovilo (riječno, morsko, zračno, kosmičko), kako ide sa EUR1, ko izdaje, i jel se uopšte isplati to ganjat na 5% carine i vrijednost od nekih 10.000 eura?
-
Seawolf
#2188 Re: Uvoz auta
Uvezao sam ja kajak (Made in U.K.), koji sam kupio od trgovca u Augsburgu (S.R. Njemačka).rahmetli dedo wrote:da ne otvaram novu temu, ima li ko da je uvozio plovilo (riječno, morsko, zračno, kosmičko), kako ide sa EUR1, ko izdaje, i jel se uopšte isplati to ganjat na 5% carine i vrijednost od nekih 10.000 eura?
Trgovac je tražio (i dobio na e-mail) potvrdu od proizvođača iz Velike Britanije, na osnovu koje je njegov špediter popunio EUR 1 obrazac, a carinik na izvoznoj carini ga je ovjerio.
Naravno da se isplati. Mene sva ta procedura nije koštala ništa, a uštedio sam cjelokupan iznos carine i nešto PDV-a, zbog smanjene osnovice.
-
jahac96
#2189 Re: Uvoz auta
Druze vidim da se bavis ovim dugo i vidim da je ova potvrda za mercedes a klasu, ne razumijem njemacki bas dobro ali pretpostavljam da je to ta potvrda da je merc napravljen u EU. Dakle za mercedesa moze EUR1? konkretno me zanima c klasa 2005HAVANA wrote:Evo ti regularna potvrda od mercedesa.Ako ovo dobijes za vw,audi,bmw...[/img]
-
tokolosh
#2191 Re: Uvoz auta
Ljudi dobi li ikad iko onaj povrat depozita za carinu?
Ja uvezao passata iz NL u martu 2017 platio i taj depozit i evo nikad nista. Imao sam eur1 regularno tamo ga dobio bez problema.
Ja uvezao passata iz NL u martu 2017 platio i taj depozit i evo nikad nista. Imao sam eur1 regularno tamo ga dobio bez problema.
-
Tuzla111
#2192 Re: Uvoz auta
Moze li na golfa VI taj EUR1 obrazac. Jel tesko izganjati to od handlera, spedicije? Kakve su svabe sa cjenkanjem?
- ranger
#2193 Re: Uvoz auta
ne moze.Tuzla111 wrote:Moze li na golfa VI taj EUR1 obrazac. Jel tesko izganjati to od handlera, spedicije? Kakve su svabe sa cjenkanjem?
mozes otkinut 100€ il izgulit jos set guma ili col table...
-
condy
#2194 Re: Uvoz auta
Svabe su poznate skrtice tesko sa njima cjenkat 
-
Tuzla111
#2195 Re: Uvoz auta
pa kako ljudi uvoze onda golfove, dobri primjerci nisu sad nesto jeftini ni po Evropi da bi se isplatilo placati carinu i porez. Razumijem ove sa povlasticom al auto kuce nemaju povlasticu.ranger wrote:ne moze.Tuzla111 wrote:Moze li na golfa VI taj EUR1 obrazac. Jel tesko izganjati to od handlera, spedicije? Kakve su svabe sa cjenkanjem?
mozes otkinut 100€ il izgulit jos set guma ili col table...
- ranger
#2196 Re: Uvoz auta
prvo ne uvoze te dobre primjerke nego grobine koje usminkaju pa prodaju.
drugo prave se papiri falsifikat po raznim vukojebinama.
trece uzmes fino telefon i nazoves vw, napises mail i slicno provjeris. meni je bmw jasno i glasno odgovorio ne moze vozdra.
trece uzmes fino telefon i nazoves vw, napises mail i slicno provjeris. meni je bmw jasno i glasno odgovorio ne moze vozdra.
-
Tuzla111
#2197 Re: Uvoz auta
Ma cisto informativno sam pitao. I grobove da uvezu, ima tu troskova. E sad, jedino gdje mogu ustediti je da naprave falsifikate i preko njih izbjegnu dadjbine.ranger wrote:prvo ne uvoze te dobre primjerke nego grobine koje usminkaju pa prodaju.
- mali_milojica
#2198 Re: Uvoz auta
Iz nedavnog uvoza jednog prijatelja rece mi da u Gradisci sada EUR1 nabavljaju preko Madjara.
Ko, sta, kako, pojma nemam. Opet ce najprije musterije najebat
Ko, sta, kako, pojma nemam. Opet ce najprije musterije najebat
- Sodom1
#2199 Re: Uvoz auta
Država za poželjeti, obični čovjek samo nastrada
-
Throttle
#2200 Re: Uvoz auta
Gradiska je izgleda najzesca sto se tice sumnjivih radnji