Ljetne gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
amar1994

#2176 Re: Ljetne gume

Post by amar1994 »

NediM17 wrote:To su blesave gume. Na suhom sigurno bolje od CPC2, na mokrom se ne bih smio kladiti, ali daleko od loseg. :thumbup:
:thumbup:

veliku sad dilemu imam , al evo odma su iza continentala na autobild testu :) :thumbup:

na ovim debelim zimskim imam osjecaj da pocne da pluta kad malo jace udjem u krivinu :-) :lol:
jefferson

#2177 Re: Ljetne gume

Post by jefferson »

kabal1337 wrote:
NediM17 wrote:Ja ti iz licnog iskustva govorim. Imao sam Michelin Energy Saver, imam trenutno jos Alpin A4 i Alpin 5 od Michelina, a imam i ljetne ContiPremiumContact2 , Conti se osjetno brze trosi od svih Michelinki.

Michelin je inace poznat kao "wear king", i ako je icija izjava glupa tvoja je.
Svasta.. covjek smijesnog. Poredi enerđi sejver i cp2.
Cuj glupa mi izjava, prijatelju indeks govori sve, ne znam sta nije jasno. Procitas( indeks) prije nego sto kupis i onda nece biti prica trose se haos brzo.
Ionako taj enerđi sejver je 0 od gume u poredenju sa cp2

Mislim glupa izjava i brojevi fabrike...
Inaće Toyo r888 je mnogo brze trose od mišelinki, mišelin je wear king... tako da... kupujte ako imate para nećete se pokajati
Index ne govori sve i uopste nije mjerilo koliko ce guma trajati, posebno kada su u pitanju gume visokih performansi.
Continental se generalno brze trosi od Michelina ako se porede gume iste klase, i tu nema neke nauke. Michelin je broj 1 kada je u pitanju dugotrajnost i sofisticiranost guma.
Medjutim, kupovati gumu po indexu i misliti kako ce eto trajati onoliko koliko je indexirana je cista glupost.
Ja imam sad Conti sa indexom 500 i kao jos Continental "garantuje" da ce gume izdrzati 80,000km (ili u mom slucaju 50,000 milja). Ako prebace preko 40,000km sam cu sebe ranit u koljeno.
Index daje neku smejrinicu kako su gume dizajnirane tj. sta je prioritet pri konstrukciji, i to je to.
kabal1337

#2178 Re: Ljetne gume

Post by kabal1337 »

Treadwear
The treadwear grade is a comparative rating based on the wear rate of the tire when tested under controlled conditions on a specified government test course. For example, a tire graded 150 would wear one and one half times as well on the government course as a tire graded 100.
Ne znam sta je problem, samo bosnjo izmislja teorije....

Smjernica ( nadam se da znate sta znaci)
Logicno da je smjernica, pa ne mozes ocekivati od contia koji je 100 i michelina koji je 150 da duze traje... o tome govorimo. Samim ovime mislim da je malo i logicnije koja ce imati vise gripa...
Nema je da je haos ljepliva a da se sporo trosi...
530i

#2179 Re: Ljetne gume

Post by 530i »

Guma je jedna, ima jedan index trošenja, ali različita auta, ceste, načini vožnje...zato se i ne troši uvijek i svugdje isto, bez obzira na iste oznake i karakteristike.
jefferson

#2180 Re: Ljetne gume

Post by jefferson »

kabal1337 wrote:Treadwear
The treadwear grade is a comparative rating based on the wear rate of the tire when tested under controlled conditions on a specified government test course. For example, a tire graded 150 would wear one and one half times as well on the government course as a tire graded 100.

Logicno da je smjernica, pa ne mozes ocekivati od contia koji je 100 i michelina koji je 150 da duze traje... o tome govorimo. Samim ovime mislim da je malo i logicnije koja ce imati vise gripa...
1. Onda nemoj gore iskljucivo tvrditi o potrosnji guma i govoriti o indexu. Smjernica, ali u praksi skoro nista ne znaci. By the way, ja vrlo dobro znam sta znaci treadwear.
2. Conti i Michelin su manje vise u istom cjenovnom razredu.
3. Ima guma koja je haos ljpljiva i traje dugo, zove se Michelin Pilot Super Sport i traje duze od bilo koje gume iste kategorije i drzi cestu bolje od bilo koje gume iste kategorije, a cak je jeftinija od Conti SC5.
kabal1337

#2181 Re: Ljetne gume

Post by kabal1337 »

jefferson wrote:

1. Onda nemoj gore iskljucivo tvrditi o potrosnji guma i govoriti o indexu. Smjernica, ali u praksi skoro nista ne znaci. By the way, ja vrlo dobro znam sta znaci treadwear.
3. Ima guma koja je haos ljpljiva i traje dugo, zove se Michelin Pilot Super Sport i traje duze od bilo koje gume iste kategorije i drzi cestu bolje od bilo koje gume iste kategorije, a cak je jeftinija od Conti SC5.

Kako ne znaci majka mu stara. Conti 280, michelin 300. Mozes ocekivati da ces sa michelinom vise preci. Superljeepljiva a da dugo traje ( pa ne moze covjece pps trajati jednqko dugo kao energy saver. Ne moze semi slick za kise primjera izdrzati jednqko dugo ko pps)
Kada nqjbolje drzi, zasto onda ima kraci zaustavni put, zasto 'vise' proklizuje od 6-ice , zasto se sporije trosi? A da vjerovatno je sastav malo tvdji.
O tome se radi.
Necu da ulqzim u to koja je guma bolja itd, zavisi od mnogo toga.
Ali smjernica guma vs guma koja ce duze trajati definitivno moze se uporediti treadwear indeks.
Mislim smijesno kontrolisani uslovi I ti se bukvalno popisas po 'istrazivackom' radu. A ti sa svojim vozilom ne mozes da ponovis iste rute istu voznju sa dvije razlocite gume...
supercali

#2182 Re: Ljetne gume

Post by supercali »

To je cisto onako orijentaciono
Ne moze ista guma se trositi na polu nekom i bmw-u 3 najjaci motor primjer dajem
Neko je vec pomenuo tezina auta drugacija motori nebo i zemlja onda jos uzmimo kako ko vozi pa tu je milion varijacija
U svakoj moze ova nacelno dugotrajnija da se prije istrosi
amar1994

#2183 Re: Ljetne gume

Post by amar1994 »

Ma ja svakako vozim manje ljeti , tako da mi mogu biti 5-6 god komotno :D , zato i hocu ove malo skuplje da kupim :thumbup:
jefferson

#2184 Re: Ljetne gume

Post by jefferson »

kabal1337 wrote:
jefferson wrote:

Kako ne znaci majka mu stara. Conti 280, michelin 300. Mozes ocekivati da ces sa michelinom vise preci. Superljeepljiva a da dugo traje ( pa ne moze covjece pps trajati jednqko dugo kao energy saver. Ne moze semi slick za kise primjera izdrzati jednqko dugo ko pps)
Kada nqjbolje drzi, zasto onda ima kraci zaustavni put, zasto 'vise' proklizuje od 6-ice , zasto se sporije trosi? A da vjerovatno je sastav malo tvdji.
O tome se radi.
Necu da ulqzim u to koja je guma bolja itd, zavisi od mnogo toga.
Ali smjernica guma vs guma koja ce duze trajati definitivno moze se uporediti treadwear indeks.
Mislim smijesno kontrolisani uslovi I ti se bukvalno popisas po 'istrazivackom' radu. A ti sa svojim vozilom ne mozes da ponovis iste rute istu voznju sa dvije razlocite gume...
Energy saver i CP6 su dvije razicite kategorije guma. Ako ces porediti CP6 sa Michelinom, poredi sa Primacy 3 a ne Energy Saver-om, koja je guma skroz drugacije namjene.
Moja opaska na tvoj post je da si ti iskljucivo tvrdio da index znaci obavezno da se guma manje trosi, sto nije tacno. xxxxx razloga utice na trajnost gume. Gume imaju i index drzanja ceste na mokrom, pa neke gume koje su oznacene indeom A imaju katastrofalne rezultate po mokrom. Imas guma koje imaju M+S oznaku samo zato sto imaju maksimalno 75% povrsine gume, dok je 25% kanali, a u ustini su performans gume.
Ti imas guma danas koje imaju index 700 i 800, i u teoriji bi trebale trajati 140,000km i vise.
Drugo, index nije istrazivacki rad, nego zahtjev da proizvodjac indicira koliko ce guma otprilike trajati. Taj broj nije stavljen tu od neke nezavisne organizacije, nego od strane proizvodjaca, a tu ima itekako mjesta za razlicite interpretacije kako Continental to odredjuje, kako Michelin ili kako Bridgestone. Znaci to sto Continental stavi 400, a Michelin 300, nista ne znaci jer nema uniformisanih testova koje to odredjuju.
kabal1337

#2185 Re: Ljetne gume

Post by kabal1337 »

tako je sefe u pravu si
amar1994

#2186 Re: Ljetne gume

Post by amar1994 »

Vase misljenje , omjer cijena-kvalitet :? :)

http://www.olx.ba/artikal/24434404/225- ... me-akcija/
golfiista

#2187 Re: Ljetne gume

Post by golfiista »

amar1994 wrote:Vase misljenje , omjer cijena-kvalitet :? :)

Ja imam lose iskustvo sa Fulda gumama ( ako se dobro sjecam carat progreso - tako nesto ) uzas od ljetnih guma.
amar1994

#2188 Re: Ljetne gume

Post by amar1994 »

golfiista wrote:

Ja imam lose iskustvo sa Fulda gumama ( ako se dobro sjecam carat progreso - tako nesto ) uzas od ljetnih guma.
Rugafet

#2189 Re: Ljetne gume

Post by Rugafet »

Omjer cijena kvalitet-vrlo dobar.
Fulda generalno pravi dobre gume, ja lično imam samo dobra iskustva sa fuldom. Mislim da je sp2 dobra kupovina.
530i

#2190 Re: Ljetne gume

Post by 530i »

Cijenom su sasvim malo skuplje od standardnih 15-ki, tako da tu ne trebaš imati dileme. Fulda pravi korektne zimske gume. Koliko vidim ovo je frišak model na tržištu pa i nema nekih testova i iskustava...prethodni model je bio u sredini ili gornjoj polovini testova. Mislim da nećeš puno pogriješiti.

PS
Obrati pažnju na zemlju proizvodnje, ako je Njemačka ili Francuska to je ok :thumbup:

A ako imaš više para uzmi skuplje-bolje, logično.
kabal1337

#2191 Re: Ljetne gume

Post by kabal1337 »

Ista ko UHP Sava...
Kazu da fino Drzi fulda, imas za tu cijenu i Barum za koji se vecina opredijeli
530i

#2192 Re: Ljetne gume

Post by 530i »

Onako općenito govoreći između Save, Baruma i Fulde uzeo bih Fuldu uvijek.
amar1994

#2193 Re: Ljetne gume

Post by amar1994 »

530i wrote:

Cijenom su sasvim malo skuplje od standardnih 15-ki, tako da tu ne trebaš imati dileme. Fulda pravi korektne zimske gume. Koliko vidim ovo je frišak model na tržištu pa i nema nekih testova i iskustava...prethodni model je bio u sredini ili gornjoj polovini testova. Mislim da nećeš puno pogriješiti.

PS
Obrati pažnju na zemlju proizvodnje, ako je Njemačka ili Francuska to je ok :thumbup:

Hvala na misljenju :)

Tako sam i ja mislio , a nisu no name smece tipa petlasa , linglonga i ostalih plastika :) . Mene ovo 67dB najvise privlaci :D , po ovome su to solidne gume , ne mogu biti losije od prethodnih http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Fulda ... ontrol.htm , valjda :D

Naravno , ako tako bude onda cu ici na novi continental , da budem miran , takodje GY , DP i hankook nisu iskljuceni :thumbup:
amar1994

#2194 Re: Ljetne gume

Post by amar1994 »

kabal1337 wrote:Ista ko UHP Sava...
Kazu da fino Drzi fulda, imas za tu cijenu i Barum za koji se vecina opredijeli
ne bi ni Savu(lose iskustvo) ni Barum(puno decibela emituju :D) , al hvala na savjetu :thumbup:
amar1994

#2195 Re: Ljetne gume

Post by amar1994 »

http://www.tyrereviews.co.uk/Article/20 ... ootout.htm

Ova fulda medju prvih 10 :) , a Barum 33 ci :shock: :run: , continental je prvi naravno :-D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2196 Re: Ljetne gume

Post by konektovan »

amar1994 wrote:
530i wrote:

PS

Hvala na misljenju :)

Tako sam i ja mislio , a nisu no name smece tipa petlasa , linglonga i ostalih plastika :) . Mene ovo 67dB najvise privlaci :D , po ovome su to solidne gume , ne mogu biti losije od prethodnih http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Fulda ... ontrol.htm , valjda :D

Naravno , ako tako bude onda cu ici na novi continental , da budem miran , takodje GY , DP i hankook nisu iskljuceni :thumbup:

Kako su no name, kad imaju ime????? ;-) :)

Petlas proizvede guma za sedmicu, k'o fulda za godinu, a da ne govorim, da Turski F-16 koriste njihove gume, a bageri, kamioni, traktori, sta s tim?! :wink:

A i za linglong isto vazi. :mrgreen:
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#2197 Re: Ljetne gume

Post by Leon16v »

@amar1994

Hankook ti ima 65dB :D
amar1994

#2198 Re: Ljetne gume

Post by amar1994 »

Leon16v wrote:@amar1994

Hankook ti ima 65dB :D