Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Vitezanin

#2176 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Bijah par dana u Budimpešti (hvala Wizzair-u, nadam se da će uvesti još linija iz Sarajeva, avion je bio krcat). Grad sexy mostova. Relativno jeftino. Grad je lijep i danju i noću (osvijetljen, Sarajevo pod hitno treba više svjetla). Centar napucan do bola, kao na zapadu. Van centra kao da ste u nekom najobičnijem gradu na Balkanu sa slabom rasvjetom. Sve u svemu - super. Mađari su ovog puta bili ljubazniji nego inače, uglavnom budu bezveze ili su neljubazni. Toplo preporučujem turu kroz parlament, zgrada je ludilo (može se online rezervirati). Tura po Dunavu na onom brodiću je precijenjena.

Image

Image

Image
sve_ovo_ja

#2177 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by sve_ovo_ja »

Pozdrav svima :)
Planiram putovati ove godine prema destinaciji koja uključuje presjedanje u Dubai-u. Zna li neko kako ide procedura za ulaznu vizu za UAE, obzirom da se ne zadržavam uopšte u Dubai-u, već samo dalje idem. Da li sam to sređujem, ili da se obratim Emirates-u?
Hvala!
exliberal-ex

#2178 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

sve_ovo_ja wrote:Pozdrav svima :)
Planiram putovati ove godine prema destinaciji koja uključuje presjedanje u Dubai-u. Zna li neko kako ide procedura za ulaznu vizu za UAE, obzirom da se ne zadržavam uopšte u Dubai-u, već samo dalje idem. Da li sam to sređujem, ili da se obratim Emirates-u?
Hvala!

You can also obtain a tourist visa for other family members and friends through travel agencies, airlines or hotels. Costs vary from AED 170 for a 4 day transit visa (which you can get directly at the UAE airports), to AED 350 for a 14 day transit visa, to AED 1200 for 30 day tourist visa, to AED 1700 for 90 day tourist visa and AED 2500 for a 90 day multiple entry tourist visa. Please check with the concerned airline, hotel or travel agency for this.

ovo je za tebe

For visitors travelling through Dubai/UAE airports in transit, a special transit visa is available through certain airlines. It is valid for 96 hours and costs AED 100.
sve_ovo_ja

#2179 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by sve_ovo_ja »

exliberal-ex wrote:
sve_ovo_ja wrote:Pozdrav svima :)
Hvala!

You can also obtain a tourist visa for other family members and friends through travel agencies, airlines or hotels. Costs vary from AED 170 for a 4 day transit visa (which you can get directly at the UAE airports), to AED 350 for a 14 day transit visa, to AED 1200 for 30 day tourist visa, to AED 1700 for 90 day tourist visa and AED 2500 for a 90 day multiple entry tourist visa. Please check with the concerned airline, hotel or travel agency for this.

ovo je za tebe

For visitors travelling through Dubai/UAE airports in transit, a special transit visa is available through certain airlines. It is valid for 96 hours and costs AED 100.
Zahvaljujem :)
Oko 45 KM izadje.
GandalfSivi

#2180 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

Kako napisati post o Italiji a da ne bude sa milion slika? Nema sanse. Dosta putujem po svijetu, ali ima barem 10 godina kako nisam odradio pravu turu po jednoj od evropskih drzava. I onda mi se potrefi Italija. Treba otici u istu da se upoznaju roditelji od djevojke, sto znaci da mi je ona vodic, a ako je jedna stvar o Talijanima tacna, onda je to da su ponosni na svoje porijeklo, tako da mi je ova moja pokusala sto vise pokazati u 15 dana, mozda i previse, ali je definitivno bilo predobro iskustvo. Uz napomenu da je ovo zadnji put da se pouzdam u telefon a ne nosim pravi aparat, ispicat cu ovu pricu vise slikama a manje tekstom.

Pa da krenemo.

Ljubiti cuku, uletiti u taxi, popiti pivu na aerodromu, sjetiti se familije Unitedu zbog usluge u avionu, sletiti u Cirih po mraku i magli, uzletiti opet i ide prvi prizor, Mordor u plavom, Alpe. Uvijek su me ostavljale bez rijeci kada sam preletao, ali ovaj put je bilo bas blizu, skoro pa intimno...

Image

Sletanje u Milano, buraz nas njen kupi, lagana voznja i vec se roditelji upoznavaju (sreca, stela sam po tom pitanju). Ne znam talijanski, dobro je, ne znaju ni oni engleski, par osmijeha, kafa, vino, tusiranje i vec nas njen buraz vodi na veceru. Hajde rekoh, dosao sam u Italiju, idemo klopati dobru klopu, kad ono Steak House veceras, moradoh i uslikati :) Prava Italija se ostavlja za sutra.

Image

Inace, kad smo kod klope, ovako im prodavnice izgledaju (klempo upozorenje)...
Image

Dodje bozic, jelo se, pilo se, upoznah blizu familiju, jedno 20 tetki koje izgledaju kao da su pobjegle iz 80 i neke (minival furka), upoznadoh i tetka svestenika, s kojim zaglavih do neka doba pricajuci o zivotu, religiji i politici uz nebrojene flase vina pracenom domacim proizvodima (sir, prsuta, smokve, nar). Izvadise nas iz tog podruma u sitni sat, izgrliti, izljubiti, piskiti pa spavati...

Novi dan, vrijeme je da se i turista bude, da se proseta Milanom, jako dobrim gradom mode i kulture, gdje se jede, pa seta, pa pije kafa, pa seta, pa jede, pa seta, pa pije vino, pa seta, pa zaglavi na aperativu (Milanski koncept, gdje poslije 6 navece udjes u kafanu i uz neku doplatu od 3 eura jedes koliko hoces izvrsnu hranu, sve to uz pive ili vino).

Razgledanje smo poceli u Santa Maria delle Grazie, jer se treba vidjeti Posljednja vecera, pa smo onda nastavili po ostatku grada.
Image

Italija = bicikla plus kafa
Image

Milanska berza (sa odlicnim dodatkom ispred, sumnjao sam na Shobu, ali kaze nije on :)
Image

Po cijeloj Italiji su spomenici ocu nacije.
Image

Ulaz u ogromni zamak Sforzesco di Milano
Image

Katedrala u Milanu (Duomo di Milano)
Image

Inace, centar grada je pun top-brand prodavnica (robnih kuca), tipa Prada, Versace, D&G itd itd. Evo vam jelkica i jos par slika...
Image

Image

Image

Image

Image

I onda jako uzbudjen dodjem do Milanske Skale, koja s vana izgleda otprilike kao Narodno pozoriste (ili jos bolje, Dom Armije), sto mi je bilo pravo cool, jer za razliku od ostalih mjesta gdje sam se bio sa turistima da uslikam bilo koju znamenitost, ovo niko nije kontao. I jos preko puta pravo dobar trg, sve sa Leonardom :)
Image

Image

I za kraj, kada sam vec u Milanu, jazuk bi bio ne otici na San Siro, a jos se potrefi da Milano igra protiv mrskog Intera utakmicu kupa. A stadion nevjerovatan, kazu da je najljepsi u Italiji, unutra se navija, sekira, raduje, pije, voli, mrzi, standarnda prica...
Image

Image

Sve u svemu Milano bio pravo dobar, jako lijep i uredjen grad, ali je vrijeme da se ide negdje dalje, uzmes bilo koji put, nema veze, jer opet, svi putevi vode u Rim.
Doduse, mi smo uzeli voz, sto toplo preporucujem, jer je jako brzo i ugodno, a ako se unaprijed planira, ni karte nisu previse skupe. Milano - Rim, 3 sata u jednom pravcu, povratna karta oko 80 eura. I jos ide do 300 km/s.
Image

Sedam brda, jedna vucica i dva brata. Pa onda ide ovako: Piazza, obelisk, crkva, fontana. Piazza, obelisk, crkva, fontana. Piazza, obelisk, crkva, fontana. Piazza, obelisk, crkva, fontana. Piazza, obelisk, crkva, fontana. Piazza, obelisk, crkva, fontana. Piazza, obelisk, crkva, fontana. Dodati jos Koloseum, Vatikan, odlicnu klopu, litre vina i ponekad kafu, i to je to, dobrodosli u Rim, Italija. Samo sto je Rim i puno vise od toga. Rim je grad gdje se dise istorija, u Rimu gdje bacis kamen, pogodit ce nesta preko par hiljada godina staro. Rim je grad gdje se isplati lutati bez plana, gdje su sporedne ulice uvod u bajku, gdje dani pocinju uz snene kafe, a zavrsavaju u labirintu zaboravljenih kafana, uz lutanja tijela, duse i mozga negdje izmedju. Rim je grad gdje se puno hoda, Rim je grad gdje se puno jede, Rim je grad u kojem se romanticni, usamljeni kutci naslanjaju na ludilo velegrada. Rim je grad uskih ulica i velikih trgova. Rim je grandiozan, Rim je vjecan.

Koloseum (imali smo srece da smo nasli poluprivatne ture unutar Koloseuma, tako da nije bilo guzve, i mogli smo sve fino proci da nam niko ne gazi po nogama, imali smo cijeli prostor skoro samo za sebe)
Image

Image

Image

Image

Image

Vatikan je nevjerovatno mjesto. Kaze meni moja djevojka, eto pa ti ne vjerujes, ali opet da li bi volio da odemo vidjeti. Rekoh, ne vjerujem ja ni u Miki Mausa, pa bih otisao u Diznilend. Ali, pored te banalizacije, fakat je impresivno kako to izgleda iznutra. Od samog muzeja (nazalost nismo imali previse vremena da ostanemo tu, a mogao bih 3 dana provesti), pa preko Sistinske kapele (znaci, Michelangelo je genije, nema dalje), do bazilike svetog Petra, pa onda i ostatka Vatikana, svaki kamencic je umjetnost. Ne moze se ni izbrojati, ni uslikati ni poimati tolika kolicina ljudske kreativnosti na jednom mjestu. Opet smo sebi nasli ranojutarnju turu, gdje smo usli prije sviju ostalih, tako da smo mogli uzivati u svemu tome bez neke prevelike guzve. Kasnije sam vidio da ljudi cekaju u redu po dva sata da udju prvo u muzej, pa onda opet toliko za baziliku svetog Petra.

Ulaz u Vatikan
Image

Image

Vatikanski muzej
Image

Image

Image

Image

Sistinska kapela (fotografisanje strogo zabranjeno, pa sam morao prokrijumcariti sliku, samo sto mi je nakav glavonja uletio u kadar 8) )
Image

Bazilika svetog Petra
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Stepenice do vrha bazilike i pogled sa iste
Image

Image

Image

Image

Svajcarci
Image

Trg svetog Petra
Image

Pazi sad, Hard Rock Caffe Vatikan, oplakah :)
Image

Napokon se izadje iz Vatikana, te odluci nastaviti hodati po gradu. Bili smo u Rimu pet dana, u prosjeku hodali svaki dan po nekih 15 kilometara, gubili se, nalazili, umarali se, vracali u zivot vinom, izgubio sam se kao dijete koje je zeljelo sve da vidi, sve da zna, tako da nema sanse da ova prica ide po nekom hronoloskom redu, zato evo vam slike, svakako bolju pricu kazu od mene...

Sant'Angelo dvorac
Image

Mali, romanticni coskovi, ulice i crkvice kojih je Rim
Image

Image

Image

Image

Piramida Cestia (stara preko 2000 godina, izgleda haman nova)
Image

Basilika Santa Maria Magiorre
Image

Image

Fori Imeriali
Image

Image

Image

Altare della Patria / Vittoriano
Image

Image

Image

Image

Image

Kad se kuce furaju da su u prirodi :)
Image

Image

Fontana di-Trevi
Image

Fontana dell'Acqua Paola
Image

Piazza di Spagna
Image

Image

Colonna (btw, cijelo vrijeme sam se pitao da li je uopste ostalo obeliska u Egiptu, ili su ih Rimljani uzeli sve)
Image

Pogled na grad
Image

Opet malo Garibaldija
Image

Vrtovi Vila Borghese
Image

Image

Image

Image

Image

Pa onda malo Carraccija, Caravaggia i malo Raffaeala

Image

Image

Image

Panteon
Image

Image

Btw, po granapima prodaju robu sumnjivog porijekla :)
Image

A i jelo se po svakavim mjestima
Image

Bozicno drvce za koje su pljunuli 50 hiljada eura, pa je onako jadno i neugledno postalo turisticka atrakcija :)
Image

Anyhow, Rim je bio prelijep, jedan od najboljih gradova u kojima sam ikada bio, ali pet dana brzo prodje, pa je vrijeme da se lagano vracamo za Milano. Tu provedosmo jos par dana i onda uskacemo u voz za Torino, kraljevski grad ogromnih trgova i sirokih ulica, koji pored onog na povrsini ima i jos jedan cijeli podzemni grad, koji je kralj napravio da bi se moglo gdje sakriti kada Francuzi sa sjevera udare. Nazalost, u Torinu smo bili samo jedan dan, jos nadasve mutan dan, gdje sam imao par sati da prosetam po gradu, dok sam ostatak vremena proveo sa familijom (ovaj put mojom), a i realno sam dozivio i overload informacija o Milanu i Rimu, tako da cu uz par slicica koje sada postavljam, slijedeci put vise istraziti ovaj nadasve lijep i udoban grad.

Image

Image

Image

Image

Image

Lagano se blizio kraj puta, utisci su se sabirali, i mogu reci da mi je ovo od jednih drazih putovanja. Koliko god se putovalo u zivotu, gdje god se covjek nadje da uci o novim kulturama, jezicima, kuhinjama, koliko god ja u zadnje vrijeme bjezao od svijeta na plaze, opet je lijepo vratiti se u Evropu, vidjeti stvari koje izgledaju, zvuce i mirisu poznato, pogotovo ako je u pitanju jedna nevjerovatna drzava kao Italija.

Rano jutro, mrkli mrak, taksi nas kupi, idemo na aerodrom, prolazimo kontrole, sjedamo u avion, polijecemo a kroz prozor nas pozdravlja sunce iznad Apenina...

Image
exliberal-ex

#2181 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

Gandalfe Gandalfe...neke slike kao da si ukrao iz mog albuma.... :thumbup: :thumbup: :thumbup:

kao si predeverao familiju...dobro ti sto nepricas italijanski..tako I ja kad odem kod njenih...oni se skupe I pocnu rafalat...I onda se sjete da sam ja tu...eeee...how are you my friend...good....very very good... :mrgreen:
GandalfSivi

#2182 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

exliberal-ex wrote:Gandalfe Gandalfe...neke slike kao da si ukrao iz mog albuma.... :thumbup: :thumbup: :thumbup:

kao si predeverao familiju...dobro ti sto nepricas italijanski..tako I ja kad odem kod njenih...oni se skupe I pocnu rafalat...I onda se sjete da sam ja tu...eeee...how are you my friend...good....very very good... :mrgreen:
Ovo ti je advanced level za ove moje, ne znaju ni beknuti, tako da smo se voljeli pravo :)
exliberal-ex

#2183 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

GandalfSivi wrote:
exliberal-ex wrote:Gandalfe Gandalfe...neke slike kao da si ukrao iz mog albuma.... :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ovo ti je advanced level za ove moje, ne znaju ni beknuti, tako da smo se voljeli pravo :)
jos bolje

znas kako ja znam da sam usro...ako kazu gospoji "your husband"...onda znam da sam negdje stao na crvenu liniju...obicno me zovu po imenu... :lol:

slijedeci put kad budes u Torinu , uzmi auto pa kreni prema Chamonix, imas st. Bernard pass u blizini...dobro za obic, onda kod francuza otidji pa se popni na Aquila du midi...to je oko 150 km jednog pravca :thumbup:
Vitezanin

#2184 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

GandalfSivi, odlična reportaža, puna duha. :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Vitezanin

#2185 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Evo i mini reportaža iz Budimpešte, bijah od petka do ponedjeljka #wizzairules.

https://angotrips.wordpress.com/2018/01 ... -budapest/
exliberal-ex

#2186 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

Vitezanin wrote:Evo i mini reportaža iz Budimpešte, bijah od petka do ponedjeljka #wizzairules.

:thumbup:
moonca

#2187 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by moonca »

Vitezanin wrote:GandalfSivi, odlična reportaža, puna duha. :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Zbilja - Image
GandalfSivi

#2188 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

moonca wrote:
Vitezanin wrote:GandalfSivi, odlična reportaža, puna duha. :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Zbilja - Image
Hvala oboma...
Loo

#2189 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Loo »

5korpus

#2190 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by 5korpus »

Vitezanin wrote:Evo i mini reportaža iz Budimpešte, bijah od petka do ponedjeljka #wizzairules.

kako bi izgledala posjeta na dan?
kratko da se sve vidi ili?
vjesticanametli

#2191 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by vjesticanametli »

Prekratko def. Vikend isto malo :-) ja mislim da mi je falio 1 dan hahahhah bila isto za vikend... lijep grad
MarlboroGold

#2192 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by MarlboroGold »

Italija je prelijepa. Ja sam bio u Pizi, Veneciji, Veroni i Firenci. Nisam još u Rimu bio, ali to je sljedeća destinacija.

Super slike.

Što se tiče mog putovanja ove godine, bilo je 7 dana Minhen-Strasbourg-Bazel sa ekipom. Prvenstveno smo išli zbog Oktoberfesta.
Minhen - centar grada Marienplatz, onda mislim rathaus gdje Bayern slavi titule, mnoštvo prodavnica svih poznatih dizajnera, toranj gdje se plaća ulaz i sa kojeg se vidi cijeli Minhen pod uslovom da je lijepo vrijeme, botanički park kojem sam zaboravio ime na jednom kraju grada i alianz arena na drugom...
Bazel - mnoštvo katedrala i starih građevina. Tu smo se najkraće zadržali. Rajna daje posebnu ljepotu gradu uz mnoštvo mostova. Preporučujem da se uzmu i naprave sendviči jer je hrana preskupa. U centru Bazela hamburger košta oko 30 eura.
Strasbourg - za mene najljepši grad od navedenih. Centar grada se nalazi na nekom ostrvu okružen Rajnom i njenim pritokama. U centru se nalazi njihova katedrala Notre Dame koja je ogromna i prelijepa - obavezno preporučujem da uđete u nju ako ikad budete išli.

Objavim kasnije i slike ako mi ne bude mrsko.
Vitezanin

#2193 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

5korpus wrote:

kako bi izgledala posjeta na dan?
kratko da se sve vidi ili?
U principu, moguće je vidjeti neke od ovih stvari za dan ako se koristi gradski prijevoz (npr, preskočiš ovo brdo gdje smo mi bili, a odeš an Trg heroja pa centar pa dvorac), ali definitivno Budimpešti treba puno više dana.

Mi smo čilali, npr odemo na jednu lokaciju pa se šetkamo pa odemo na ručak pa odemo na drugu lokaciju i tako.
exliberal-ex

#2194 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

GandalfSivi wrote:
Hvala oboma...
hej jesi li ti sad trebao biti u Snatijagu...ili uskoro ?
AmirBaa

#2195 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by AmirBaa »

gandalf odlicno napisano i slike fantasticne (i ja sam bio u milanu za novu godinu pa mi se jos vise svidja kako si sve opisao). I odlicna tema, tacno da covjek dodje i gleda ove slike vazdan, malo da pobjegne od crne svakodnevnice :thumbup:
GandalfSivi

#2196 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by GandalfSivi »

exliberal-ex wrote:
GandalfSivi wrote:
Hvala oboma...
Moradoh otkazati, bljak. Vjerovatno nekada na jesen...
exliberal-ex

#2197 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by exliberal-ex »

GandalfSivi wrote:
exliberal-ex wrote:
GandalfSivi wrote:
Hvala oboma...
Moradoh otkazati, bljak. Vjerovatno nekada na jesen...
cekaj do decembra ko i ja...nema druge..
zbrgbl

#2198 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by zbrgbl »

Da li je neko u skorije vrijeme putovao u Češku, tačnije u Prag, idem za par dana, pa bih volio dobiti neke informacije o putu u uopšteno o Pragu.
Piko18

#2199 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Piko18 »

Eh evo da i ja postavim svoje putovanje.
Vec dugo sam planirao ovu malu turneju ali eto tek ove godine su se poklopile slagalice.
Wizz Air-om Tuzla-Memmingen i onda za Mihen.
U Minhenu sam proveo tri dana. Super moderan grad pun nasih ljudi. U Minhen sam stigao u petak oko 1 podpodne. I naravno redom sam rusio one predrasude i price nasih ljudi kako tamo niko ne pije kafu, kako niko nece da prica engleski bla...blaa.
Uglavnom u Minhenu sam obisao Marienplatz te uzu gradsku jezgru, zatim Olimpia Park, Alianz Arenu, BMW welt i jedan dio Erdinga.
Dalje putovanje je islo FlixBusom Minhen-Salzburg međutim uspio sam fulati bus koji sam ranije rezervisao pa sam isao drugim. Mihen-LInz je bila moja nova ruta, a onda sam iz Linza vozom za Styer.

U Styeru sam bio stacioniran. Veoma lijep, onako pravi austrijski gradic izgradjen na dvije rijeke koje su jos izpregradjivane na desetke malih. Snijeg me je posluzio svo vrijeme pa je nekako bilo pravo bajkovito.

Drugi dan mog boravka u Styeru smo putovali vozom za Hallstatt (to je bio i prvi pik citavog putovanja). Hallstatt je nesto izmsljeno, jednostavno izgubite dan samo fotkajuci jer je sve kao na razglednicama. Do samog gradica smo dosli malim brodicem jer je zeljeznicka stanica sa suprotne strane jezera. Kao i u Styeru snijeg me je pratio svo vrijeme :D. Kompletan gradic je smjestan na stijeni do jezera. na samom vrhu se nalazi vodopada i stepenice koje vode do Skyline i zicare koja je nazalost u zimskom periodu zatvorena. Sve u svemu potrosio sam 2GB materijala na Hallstatt.

Pri povratku iz Hallstatta smo svratili u Gmunden.
Gmunden isto gradic na jezeru istina mnogo veci od Hallstatta i malo moderniji sa ogoromnim setalistem duz jezera. Neka tri sata smo tu bili. Malo razgledavanje, vecera, kolac i nazad na voz. Ps Gmunden ima super neke stare tramvaje koje voze po citavom gradu nekako prava mala atrakcija.

Treci dan iz gotovo citav sam proveo ponovno u Styeru da bi u vecernjim satima vozom isao za Wels.
Wels je od do tad posjecenih gradova u Austriji najveci bio. Buduci da sam stigao krajem januara sve je i dalje bilo okiceno. Austro-Ugarska arhitekura dominira sa par modernih zgrada. Sve nekako utegnuto fino, za nas sa brdovitog balkana drugi svijet.

Zadnji dan u Austriji bio je predvidjen za povratak u Minhen-Memmingen. Ustvari krenuo sam ranim jutarnjim satima iz Styera za LInz. Za linz sam ostavio sebi 5 sati i mozda sat manje za Salzburg.
Linz mi je bio nekako najlosija destinacija od svih. Moguce da ima malo i do mog raspolozenja jer sam se vracao na nazad u BiH, a i vrijeme je bilo ruzno. Uglavnom obisao sam uzu gradsku jezgru i malo duz rijeke. Nista posebeno sto bih naveo. Istina kako sam vec rekao nisam bio nesto ni raspolozen.

Iz Linza vozom za Salzburg.
Prvo iznenadjenje u vozu najavljuju put i na nama poznatom jeziku. Prilazi mi kondukter da pregleda kartu i progovora na nasem :D. Buduci da sam kartu uzeo preko Flixa imao je moje ime i prezime pa mi rece da je najavio put na nasem kao da mi zazeli dobrodoslicu haha.
Salzburg za razliku od Linza me pravo odusevio. Smjesten u podnozju Alpa, mix moderne i austrougarske arhitekture sa dvorcem koji dominira onako iznad grada.

To je manje vise to. Nisam htio da duzim i detaljism. Putovanje je bila prava mala avantura sa hiljadu nekih zanimljivih scena.
Za putovat toplo preporucujem FlixBus. Jer je puno jeftiniji od obicnog transporta a cesto ukljucuje i voz.
Nadam se da nisam smorio :D
pozz
Tyke

#2200 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Tyke »

Ima li neka topla preporuka, na osnovu licnog iskustva, za odlazak u Tursku/Antalija (prvenstveno me Antalija zanima, mada sam dosta lijepoga cuo i o Alaniji)?
Planiram ovo ljeto sa curom u Tursku, malo smo gledali ponude i po svemu sudeci mi valja dati oko 2500-3000KM za doobar hotel, All inclusive, veci bazeni i ostali fazoni. E sad, neki poseban hotel u kojem ste bili i odusevili se (ili neki koji mi ne preporucujete preko nasih agencija) i sta jos trebam znati, gledati i traziti prije nego odem.

PS. Koja je razlika izmedju All Inclusive i Ultra All Inclusive? Volio bih znati sa sigurnoscu koja je razlika, da li u All Inclusive nemam sva pica i jela koristenje 24/7, sta imam a sta nemam sa jednim, odnosno drugim?
Post Reply