Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
RahatHurmašica wrote:da je ovo država kao što nije ljud i nebi imali potrebu da se griju na ugalj, no bi se grijali na dugme tj. plin.
Nažalost, države nema da svim ovim trovačima stane u kraj, ali zaista je nemoralno da nas ubjeđuju u izvanredan i ekonomičan izbor kojeg su napravili.
Zahvaljujući tom njihovom izboru i "ekonomičnosti", Sarajevo je najzagađeniji glavni grad Evrope.
otorinolaringorolog wrote:Drzava je takva kakva jest.Ne mozemo glavom kroz zid.Da sta citali temu vidjeli bi da nas ima dosta koji se grijemo na dugme,uz veoma male racune za struju.
ne može se ni praznog želudca.
Ko ima novca za centralno, taj sigurno nije praznog želudca.
RahatHurmašica wrote:da je ovo država kao što nije ljud i nebi imali potrebu da se griju na ugalj, no bi se grijali na dugme tj. plin.
Nažalost, države nema da svim ovim trovačima stane u kraj, ali zaista je nemoralno da nas ubjeđuju u izvanredan i ekonomičan izbor kojeg su napravili. Zahvaljujući tom njihovom izboru i "ekonomičnosti", Sarajevo je najzagađeniji glavni grad Evrope.
ne ubjeđujem ja nikoga ni u šta, tebe pogotovo. samo sam iznio iskustvene podatke. ako ti se ne čita a ti onda nemoj.
da li je baš zbog toga ili je možda zbog gospode i njihovih automobila? prije nego istrkeljaš vaku glupost pokušaj se barem malo informisati.
otorinolaringorolog wrote:Drzava je takva kakva jest.Ne mozemo glavom kroz zid.Da sta citali temu vidjeli bi da nas ima dosta koji se grijemo na dugme,uz veoma male racune za struju.
ne može se ni praznog želudca.
Ko ima novca za centralno, taj sigurno nije praznog želudca.
RahatHurmašica wrote:
ne ubjeđujem ja nikoga ni u šta, tebe pogotovo. samo sam iznio iskustvene podatke. ako ti se ne čita a ti onda nemoj.
da li je baš zbog toga ili je možda zbog gospode i njihovih automobila? prije nego istrkeljaš vaku glupost pokušaj se barem malo informisati.
Ugalj i vozila najveći zagađivači zraka
Temperaturne inverzije možemo očekivati kada dođu mrazevi, ali činjenica je kako je istakao Martin Tais, stručnjak za kvalitet zraka i klimatske promjene u federalnom Hidrometeorološkom zavodu, da je Sarajevo zagađen grad.
- Stanovnici u prigradskim naseljima godinama koriste drvo i ugalj lošijeg kvaliteta i na taj način zagađuju vazduh, jer uglja lošijeg kvaliteta u Sarajevu ima i previše. Zato smo prije rata krenuli sa uvođenjem gasa jer smo imali velika zagađenja, a Sarajevo je kotlina, tako da se na taj način pokušala smanjiti emisija štetnog zraka, kazao je Tais.
RahatHurmašica wrote:
Ugalj i vozila najveći zagađivači zraka
Temperaturne inverzije možemo očekivati kada dođu mrazevi, ali činjenica je kako je istakao Martin Tais, stručnjak za kvalitet zraka i klimatske promjene u federalnom Hidrometeorološkom zavodu, da je Sarajevo zagađen grad.
- Stanovnici u prigradskim naseljima godinama koriste drvo i ugalj lošijeg kvaliteta i na taj način zagađuju vazduh, jer uglja lošijeg kvaliteta u Sarajevu ima i previše. Zato smo prije rata krenuli sa uvođenjem gasa jer smo imali velika zagađenja, a Sarajevo je kotlina, tako da se na taj način pokušala smanjiti emisija štetnog zraka, kazao je Tais.
lovacs wrote:nemoj da kvarimo temu sa raspravom o uglju i grijanju na isti. ima tamo tema pa tamo se treba raspravljati. vratimo se mi grijanju na struju
pa što si prenio one beskove nebuloze?
daj molim te nemoj covjeka vrijedjati pa potrudio se makar da dadne okvirne cijene. haj ti sjedi par sati pa napravi svoju listu. ljudi se na forumu slomise da prikupe nezavisne testove i svoja iskustva sto se tice potrosnje a ti ubacis podatak koji daje proizvodjac u idealnim uslovima i jos kazes da je necije nebuloza a tvoje ispravno. da si procito temu od pocetka vidio bi da niko ne uzima za ozbiljno podatke koje daje proizvodjac pa tako i tebe niko nece uzeti za ozbiljno kad kazes da je nesto nebuloza a tvoje nije. samo bezveze zatrpavas temu nepotrebnim komentarima. ako se ti grijes na ugalj samo nastavi a pusti nas koji hocemo da se grijemo na struju da sto vise podijelimo korisnih informacija. hvala
lovacs wrote:nemoj da kvarimo temu sa raspravom o uglju i grijanju na isti. ima tamo tema pa tamo se treba raspravljati. vratimo se mi grijanju na struju
pa što si prenio one beskove nebuloze?
daj molim te nemoj covjeka vrijedjati pa potrudio se makar da dadne okvirne cijene. haj ti sjedi par sati pa napravi svoju listu. ljudi se na forumu slomise da prikupe nezavisne testove i svoja iskustva sto se tice potrosnje a ti ubacis podatak koji daje proizvodjac u idealnim uslovima i jos kazes da je necije nebuloza a tvoje ispravno. da si procito temu od pocetka vidio bi da niko ne uzima za ozbiljno podatke koje daje proizvodjac pa tako i tebe niko nece uzeti za ozbiljno kad kazes da je nesto nebuloza a tvoje nije. samo bezveze zatrpavas temu nepotrebnim komentarima. ako se ti grijes na ugalj samo nastavi a pusti nas koji hocemo da se grijemo na struju da sto vise podijelimo korisnih informacija. hvala
pa i ti da si pročitao vido bi da ni ja nisam koristio taj podatak proizvođača, nego sam ga smanjio za 10%. no, onda bi za sve vrste grijanja trebalo umanjiti za 10% jer su takođe korišteni podaci proizvođača.
i opet, ti si prenio beskove "stručne ekspertize" gdje si se dotakao i uglja. morao sam reagovati jer ako one gluposti ostanu nedemantovane može neko i povjerovati. molim, nema na čemu.
VjecitiStudent wrote:Da je ovo država ko što nije, upotreba uglja bi u Sarajevu bila zakonom zabranjena, uz rigorozne kazne za prekršitelje.
VjecitiStudent wrote:
Nažalost, države nema da svim ovim trovačima stane u kraj, ali zaista je nemoralno da nas ubjeđuju u izvanredan i ekonomičan izbor kojeg su napravili.
Zahvaljujući tom njihovom izboru i "ekonomičnosti", Sarajevo je najzagađeniji glavni grad Evrope.
Upravo tako!
Šta je bolje i bitnije po ekonomiju, zdravlje stanovništva i ostalo - popuštati masi koja od urbane pravi ruralnu sredinu ili držati se pravila urbane sredine i striktno ih sprovoditi, pa i po cijenu zamjeranja toj masi?
Proizvodnja - vozdra; samo uslužno-trgovačke djelatnosti + stvaranje kolonije pijavica državne sise/aparata.
Bijedan sistem gdje se sve gleda kroz prizmu kalkulisanja u vezi tzv. glasačkog tijela
a možda u gornjoj zoni pored klime, dok je na podu minus. djeca se moraju u skafanderu igrati [/quote]
imas mahanje od mene i mojih beba,zelimo ti u zdravlju i rahatluku puno uglja da izlozis i pocistis za sobom,i potrujes sto vise
otorinolaringorolog wrote:a
imas mahanje od mene i mojih beba,zelimo ti u zdravlju i rahatluku puno uglja da izlozis i pocistis za sobom,i potrujes sto vise
RahatHurmašica wrote:
a možda u gornjoj zoni pored klime, dok je na podu minus. djeca se moraju u skafanderu igrati
Ko te poslao na temu, padobranac ?
mozda onaj sto na kamionu prodaje ugalj na Stupu hhh
a evo ga, počelo je i vrijeđanje. pa bilo je krajnje vrijeme, baš sam se pitao šta čekate. klasični čobanski mentalitet, jel ne misliš kao većina, sprema se lomača. ako ne može lomača a onda barem virtuelno pljuvanje. valja zadovoljiti sitne duše.
RahatHurmašica wrote:
a možda u gornjoj zoni pored klime, dok je na podu minus. djeca se moraju u skafanderu igrati
Ko te poslao na temu, padobranac ?
mozda onaj sto na kamionu prodaje ugalj na Stupu hhh
Ih, na početku teme ovakvih minera je bilo masa, ali sad im je kasno za rabotu - nije nas vise 2-3 koji se grijemo na toplotne pumpe pa da tako lako mogu diskreditovati takav način grijanja zarad uglja, peleta i konvektora
Hajlac wrote:
Ih, na početku teme ovakvih minera je bilo masa, ali sad im je kasno za rabotu - nije nas vise 2-3 koji se grijemo na toplotne pumpe pa da tako lako mogu diskreditovati takav način grijanja zarad uglja, peleta i konvektora
sjecam se kad se moralo skenirati racune od struje da bi ljudi povjerovali u to koliko trosi klima al sad je to proslo. tu i tamo naleti ovako neki padobranac al toga ce vazda biti.
Ma zamisli ko spominje cobanluk hahahaha.
On koji predlaze kupovinu nekog skupljeg kotla na ugalj,radi nekog veceg iskoristenja,ali uz neki veci akuspremnik,takodje skuplji,pa da se svaki dan lozi prlja cisti,i sve to opet te skuplje kosta od toplotnih pumpi.
A zagadjenje necemo ni spominjat.