FIAT KONZUMENTI
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
_ado_
#2177 Re: FIAT KONZUMENTI
uhhh, dobro je... Pomislio sam da se radi o zupcastom, remenu posto spominjes zamjenu vodene pumpe a ne znam da li kod tog punta vodena pumpa ide preko zupcastog?
Razlog pucanja moze biti starost remena ili da je neka remenica 'zaribala' i prekinula remen. Uglavnom, slijedi ti kupovina novog renema i provjera remenica.
Razlog pucanja moze biti starost remena ili da je neka remenica 'zaribala' i prekinula remen. Uglavnom, slijedi ti kupovina novog renema i provjera remenica.
- mmiirreellaa
#2178 Re: FIAT KONZUMENTI
hmm mozda je moja greska sto se vise ne informisem i ne interesujem oko kola. znam zamijeniti gumu, i to je nesto
sad da budem iskrena mislim da je vodena pumpa isla preko tog zupcastog remena jer je zamjena istog kostala oko 200 km.
zivo me zanima da li to cviljenje pri kocenju ima veze sa tim pucanjem remena?
zivo me zanima da li to cviljenje pri kocenju ima veze sa tim pucanjem remena?
-
_ado_
#2179 Re: FIAT KONZUMENTI
Ma predpostavljao samj a da si ti mjenjala zupcasti, tako da je ovaj mozda pukao zbog starosti. Ne vidim neku vezu izmedju skripanja kocnice i pucanja remena? Jesi li u zadnje vrijeme mjenjala nesto vezano za kocnice (diskovi, disk plocice...) ?
Ako nisi, onda su vjerovatno potroseni pomenuti dijelovi, i vrijeme za zamjenu.
P.S. Samim tim sto znas zamjeniti tocak, znas da postoji neki alternator, znas pozvati BIHAMK....bolji si poznavaoc auta od svih vozacica koje poznajem (bivse, prijateljice, sestra...)

Ako nisi, onda su vjerovatno potroseni pomenuti dijelovi, i vrijeme za zamjenu.
P.S. Samim tim sto znas zamjeniti tocak, znas da postoji neki alternator, znas pozvati BIHAMK....bolji si poznavaoc auta od svih vozacica koje poznajem (bivse, prijateljice, sestra...)
Last edited by _ado_ on 17/07/2013 22:30, edited 1 time in total.
- mmiirreellaa
#2180 Re: FIAT KONZUMENTI
i ja se nadam da je od starost
nisam mijenjala nista ali cu sutra reci majstoru da uradi generalku. neka pregleda i kocnice i zamjeni taj remen. nadam se da nece biti neka velika steta. valjda me kvar nece puno kostati, remen sigurno nije skup, koliko bi me dosle nove kocnice i diskovi?
hvala ti
p.s. hahahha sto me nasmija, pa sad znam onoliko koliko moram. prvo sto sam naucila je kako se mijenja guma pa dosipa voda u vodenu pumpu:)))
hvala ti
p.s. hahahha sto me nasmija, pa sad znam onoliko koliko moram. prvo sto sam naucila je kako se mijenja guma pa dosipa voda u vodenu pumpu:)))
-
_ado_
#2181 Re: FIAT KONZUMENTI
Ako je pukao zbog starosti ( istrosenosti) a ne zbof remenice, onda se sva steta svodi na taj puknuti remen. On ne bi smio biti skuplji od nekih 30-ak km, mada mislim da je za punta i jeftiniji. Sto se tice kocnica, sve zavisi od toga sta treba mjenjati. Npr prednji diskovi za Peugeot 206 kostaju oko 80 km. Prednje disk plocice za peugeota sam placao oko 40 km itd,
Navedene dijelove nisam kupovao u ovlastenom autoservisu, vec u prodavnici auto djelova.
Mislim da bi za tog punta trebalo da bude bar malo jeftinije.
P.S. Nema na cemu. Slobodno pitaj
Navedene dijelove nisam kupovao u ovlastenom autoservisu, vec u prodavnici auto djelova.
Mislim da bi za tog punta trebalo da bude bar malo jeftinije.
P.S. Nema na cemu. Slobodno pitaj
- punta
#2183 Re: FIAT KONZUMENTI
diskovi za punta oko 70km pakne oko 40km
a to sto je placeno 200km to je zupcasti spaneri vodena pumpa komplet set sto se mjenja i cijena je u redu standardna
a to sto cvili kad kocis to je ono kako kazu zavisno od temparature
kod mene su novi diskovi i pakne cvilili skoro mjesec dana i prestali
a sad zavisi je li mokra cesta kako kad i je li neki kamencic zaglavio
mislim da to cviljenje nema nikakve veze sa pucanjem remena
osim ako je remem skripi
a to sto je placeno 200km to je zupcasti spaneri vodena pumpa komplet set sto se mjenja i cijena je u redu standardna
a to sto cvili kad kocis to je ono kako kazu zavisno od temparature
kod mene su novi diskovi i pakne cvilili skoro mjesec dana i prestali
a sad zavisi je li mokra cesta kako kad i je li neki kamencic zaglavio
mislim da to cviljenje nema nikakve veze sa pucanjem remena
osim ako je remem skripi
- edin_r1
#2184 Re: FIAT KONZUMENTI
Zna li neko da li pašu sjedišta iz Grande Punta u Punto 2, i da li je belaj veliki što moja postojeća imaju bočne zračne jastuke?
Mislim, imaju i ova i GP, ali da li će to sve funkcionisati
?
Hvala unaprijed na odgovorima i savjetima
.
Mislim, imaju i ova i GP, ali da li će to sve funkcionisati
Hvala unaprijed na odgovorima i savjetima
- xamp
#2185 Re: FIAT KONZUMENTI
Sumnjam jer su dosta veca sjedista u GP-u.
- johntra
#2186 Re: FIAT KONZUMENTI
teoretski ne mogu...ali u praksi, promjenom šina i nosača sjedišta možda bi i mogla...kao što reče kolega, dimenzijama malo odudaraju, pa bi i tu imao problema...uglavnom, skuplja pita nego tepsija...
- edin_r1
#2187 Re: FIAT KONZUMENTI
Od kako sam kupio auto, imam problem jer su oba sjedista loša, tj.oštećena je ona spužva ispod presvlake, i cijelo vrijeme vožnje imam masažu u desnom dijelu leđa od strane te armature iz sjedišta 
Neki dan je moje sjedište i napuklo, tako da propada u desnu stranu. Znači sad je užitak potpun hehehe.
Neki dan je moje sjedište i napuklo, tako da propada u desnu stranu. Znači sad je užitak potpun hehehe.
- drndalo
#2188 Re: FIAT KONZUMENTI
Pa odvezi se do Pazarica npr. kod ovih sto rade presvlake, moraju imati i spuzve, nek ti naprave sjediste kako treba... Neko je vec ovdje spominjao da je to radio, i gdje je radio, kao sto je raja spominjala presvlacenje volana kozom... Pa napravis svoje oridjidji sjediste novim... 
-
goran16v
#2189 Re: FIAT KONZUMENTI
Izgleda da je to u datom slucaju vec u kategoriji tzv pravljenja pite od *ovana jer konstrukcija puca, pa kad sredis to i povaris sve (pitanje koliko je moguce zbog bocni Airbagova), pa kad promjenis spuzvu u presvuces izadje skuplje nego druga sjedala s otpada.drndalo wrote:Pa odvezi se do Pazarica npr. kod ovih sto rade presvlake, moraju imati i spuzve, nek ti naprave sjediste kako treba... Neko je vec ovdje spominjao da je to radio, i gdje je radio, kao sto je raja spominjala presvlacenje volana kozom... Pa napravis svoje oridjidji sjediste novim...
- xamp
#2190 Re: FIAT KONZUMENTI
I svakako budi svjestan da skoro niko nece moci nazad sjediti jer su daleko deblja sjedista...
- johntra
#2191 Re: FIAT KONZUMENTI
ma danas komplet polovnih sjedišta nije skupa stavka, a sigurno je da se i može naći nekih rjeđih, tipa sportskih ili kožnih, ako već želiš po nečemu biti drugačiji...
- iceman ze
#2192 Re: FIAT KONZUMENTI
Da li je neko vozio Fiat Bravo, 1,2 motor. Odrzavanje, registracija i sl.?
- punta
#2193 Re: FIAT KONZUMENTI
to ist motor kao kod punta 1.2
samo bravo mislim da nema u verziji 8ventila 8ventila je nesto malo jeftiniji za odrzavat nego 12v ili 16v
a i motor kod 8v je puno manji i manje dijelova ima motor ko u golfa dvice cak i manji
registracija ne veca od 450km kako gdje
pa ako si mislio kupovat to onda bolje se odluci za punta jer naci ces ga sa istim motorom godiste isto ali prije ces nac mlađeg punta a i sa 4vrata ako ti je to vazno
samo bravo mislim da nema u verziji 8ventila 8ventila je nesto malo jeftiniji za odrzavat nego 12v ili 16v
a i motor kod 8v je puno manji i manje dijelova ima motor ko u golfa dvice cak i manji
registracija ne veca od 450km kako gdje
pa ako si mislio kupovat to onda bolje se odluci za punta jer naci ces ga sa istim motorom godiste isto ali prije ces nac mlađeg punta a i sa 4vrata ako ti je to vazno
-
Selmir_Tz
#2194 Re: FIAT KONZUMENTI
Ja vozim Bravo 1.2 od 2008. godine, prešao do sad nešto više od 76.000km. Služi me fantastično. Motor je 1.2, 16V sa 59kW(80KS), 4 cilindra, mjenjač 5 brzina. Nije mi pravio nikakvih problema, održavanje redovno. Od dijelova sam mijenjao razvodne kablove, jedan je napukao pa sam Majevicu od Seljublja do kuće prešao na 3 cilindra, motor se malo tresao i to je to. Zamijenio sam mu zupčasti sa španerom i pumpom za vodu, mislim da je oko 200-250KM sa rukama, selene prednjeg trapa (mnogo sam vozio preko Majevice u vrijeme dok put nije bio sredjen kao što je danas), to me koštalo 70KM. Zamijenio sam i jedan set prednjih kočionih pločica, to jen 30-40KM. Ulje naravno redovno na svakih predjenih 5-6.000km, ide nešto manje od 3l. To je to, nikakvih problema, snage ima i za duže relacije (Bijeljina-Bana Luka, Bijeljina-Sarajevo preko Tuzle). Ako ga baš natovariš, dakle vozač+4 putnika malo mu je teže, ipak je to mali motor ali bezbroj puta sam sa cijelom porodicom (ja, žena, sin, majka i otac) išli do Tuzle preko Majevice. Potrošnja mu se kreće od 5 do 7l, zavisno od opterećenosti i stila vožnje. 7L mi je trošio samo pun (5 ljudi u njemu) na brdskom terenu. Za grada je odličan, vrlo agilan i startan, dosta pregledan i ima jako dobro držanje u krivinama (imam Michelin 195/50R15 gume pa i to pomaže). Registracija me nedavno koštala 425KM, registrovan je u RS. Ako te još nešto zanima slobodno pitaj, dugo vozim to auto pa imam mnogo iskustva.iceman ze wrote:Da li je neko vozio Fiat Bravo, 1,2 motor. Odrzavanje, registracija i sl.?
- iceman ze
#2195 Re: FIAT KONZUMENTI
Selmir_Tz wrote:Ja vozim Bravo 1.2 od 2008. godine, prešao do sad nešto više od 76.000km. Služi me fantastično. Motor je 1.2, 16V sa 59kW(80KS), 4 cilindra, mjenjač 5 brzina. Nije mi pravio nikakvih problema, održavanje redovno. Od dijelova sam mijenjao razvodne kablove, jedan je napukao pa sam Majevicu od Seljublja do kuće prešao na 3 cilindra, motor se malo tresao i to je to. Zamijenio sam mu zupčasti sa španerom i pumpom za vodu, mislim da je oko 200-250KM sa rukama, selene prednjeg trapa (mnogo sam vozio preko Majevice u vrijeme dok put nije bio sredjen kao što je danas), to me koštalo 70KM. Zamijenio sam i jedan set prednjih kočionih pločica, to jen 30-40KM. Ulje naravno redovno na svakih predjenih 5-6.000km, ide nešto manje od 3l. To je to, nikakvih problema, snage ima i za duže relacije (Bijeljina-Bana Luka, Bijeljina-Sarajevo preko Tuzle). Ako ga baš natovariš, dakle vozač+4 putnika malo mu je teže, ipak je to mali motor ali bezbroj puta sam sa cijelom porodicom (ja, žena, sin, majka i otac) išli do Tuzle preko Majevice. Potrošnja mu se kreće od 5 do 7l, zavisno od opterećenosti i stila vožnje. 7L mi je trošio samo pun (5 ljudi u njemu) na brdskom terenu. Za grada je odličan, vrlo agilan i startan, dosta pregledan i ima jako dobro držanje u krivinama (imam Michelin 195/50R15 gume pa i to pomaže). Registracija me nedavno koštala 425KM, registrovan je u RS. Ako te još nešto zanima slobodno pitaj, dugo vozim to auto pa imam mnogo iskustva.iceman ze wrote:Da li je neko vozio Fiat Bravo, 1,2 motor. Odrzavanje, registracija i sl.?
Hvala vam obojici na informacija u vezi Brava. To bi mi bilo auto dodatno vozilo u kuci za potrebe grada, nabavke, odlaska na posao i sl. Otac ima Punta, ali njega ne bih, ipak bih nesto malo vece auto. Danas mi kolega na poslu preporucio koji inace Alfe odrzava i pravo me zainteresovao. Posebno zbog njihove cijene i odrzavanja.
- Rafael4
#2196 Re: FIAT KONZUMENTI
Pozdrav svima, imam jedno pitanje vezano za Grande Punto 1.3 M-Jet; u kaseti odnosno pretincu kod suvozača ima priključak u koji ide USB, eh ja sam sada pokušao da stavim USB, ali ga on jednostavno ne učitava da li je neko imao slična susretanja i šta je problem, da li treba imati orginalni Puntov USB, unaprijed hvala.

-
hostapler
#2197 Re: FIAT KONZUMENTI
Ili je nesto u kvaru ili mu ne odgovara format.
- xamp
#2198 Re: FIAT KONZUMENTI
I ja sam uzeo onaj Aux kabal i kad sam ga prikljucio jednostavno ne reaguje. Iako je savrseno usao nazad u radio, opet ne radi...
- Altsa
#2199 Re: FIAT KONZUMENTI
hocu da ugradim cd-radio u punta umjesto originalnog radia pa mi treba okvir tj. plasticni ram koji ce popuniti prostor s obzirom da je cd-radio uzi od originalnog fiat radija...gdje se ima kupiti taj plasticni okvir

Last edited by Altsa on 20/08/2013 16:39, edited 1 time in total.
- johntra
#2200 Re: FIAT KONZUMENTI
ja sam sebi nekad davno za Brava uzimao u Car Audio...prije jedno sedam godina, cijena je bila 20 KM...sad imaš toga po piku dosta ili ebay, a nazovi i Car Audio, možda je sad jeftinije...