Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mahalas505

#2176 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mahalas505 »

nightvision wrote:Ma znam da ne idu, ali ovo, pozicija, svjetla za tablice, mora ici, i zato i kazem, ako svijetli onda instalacija mozda nije u redu i to se pokazalo na ledovima jer im ne treba puno da se upale. To je moje nagadjanje.
A zar se ne moze ostaviti pozicija(parking svjetlo) da gori i kad se izvadi kljuc iz brave za paljenje i zakljuca auto?
Danguba

#2177 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Danguba »

NediM17 wrote:
Jebiga, ne mora nista znaciti. Ko turbo motor ubija cim ga upali, i gasi vruceg, sjebace turbinu veoma brzo, nece mu trebati ni 50.000km, ko pazi i vodi racuna, moze hladno trajati i preko 300.000km. Ima itekako i do nacina voznje.
:thumbup:

ko zna, zna...jedino ne znam sta ti znaci ''vruceg'' ali obavezno kada sidjem sa auto puta pustim ga da odradi malo na leru.
quarterback

#2178 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by quarterback »

NediM17 wrote:Jebiga, ne mora nista znaciti. Ko turbo motor ubija cim ga upali, i gasi vruceg, sjebace turbinu veoma brzo, nece mu trebati ni 50.000km, ko pazi i vodi racuna, moze hladno trajati i preko 300.000km. Ima itekako i do nacina voznje.
a jebiga, dabogda mi svi para imali pa ne kupovali polovne aute ...

a Begane ako ce ti biti lakse, meni je na "novom" focusu crkao senzor gasa kada je imao 20.000 kilometara, i kostalo je 880 KM, tako da si dobro prosao.
NediM17

#2179 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

@Danguba

Pod gasiti vruceg mislim ako si vozio autoputem 200km/h, i stanes na benzinsku da ne izvadis kljuc odmah, nego da sacekas da motor na leru odvrti makar minutu.

Turbina se toliko grije da se uzari (narocito kod zestoke voznje), e sada, ako se motor poslije takve voznje odmah ugasi, sve staje, turbina se zaustavlja, motor se zaustavlja, nema protoka ulja, i onda ulje koje je ostalo na lezaju turba koksira, i sljedeci put kada se zavrti motor a samim tim i turbo punjac dolazi do habanja, i malo po malo do sigurne smrti turba.

@quarterback

Da je bogdo tako, da citava BiH vozi i kupuje nove automobile, i ja bih volio, ali kada vec nije...

Uvijek i svima kazem da bjeze od polovnih dizela (hajde eto do 5 godina i 60-70kkm i Boze pomozi, ali takvog dizela je skoro nemoguce pronaci), i misljenja sam da se dizel kupuje samo nov, a polovnjak benzinac, pa ako hoces ekonomicnost uvijek se moze ugraditi plin.

Ali eto, svako zna svoje, i svako ima pravo da radi sa svojim novcima sta mu je volja.
AS_sa

#2180 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by AS_sa »

lavic wrote:
AS_sa wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:salio sam se ,nije bila neka zla namjera ,ne zamjeri...

a ne kontam ni ja kako mogu svjetliti kad je ugasen prekidac svjetala...
Ma ne zamjerim :-D
Probao sam istu tu sijalicu u par auta i moze radi, samo kod mene u Pezou se desava ta stvar. Nista, moram do nekog elektricara valjda on zna u cemu je problem :?
Ne moras ici majstoru, ista stvar je i kod mene na e46, tri razlicite vrste led sijalica sam stavio, sad su one sa otprnikom i onim sto meni izgleda k'o hladnjak, ali opet kad se ugasi auto ostaju da gore par sati nakon gasenja auta. Ja sam zamjenio obisne sijalice sa led zato sto su mi izgorile plastike/maska zbog pregrijavanja i samo ispalle iz lezista, od kako je uveden ovaj zakon o svjetlima i po danu.
Pa zar ove LED se ne bi trebale manje zagrijavati u odnosu na obicne ?
nightvision

#2181 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nightvision »

mahalas505 wrote:
nightvision wrote:Ma znam da ne idu, ali ovo, pozicija, svjetla za tablice, mora ici, i zato i kazem, ako svijetli onda instalacija mozda nije u redu i to se pokazalo na ledovima jer im ne treba puno da se upale. To je moje nagadjanje.
A zar se ne moze ostaviti pozicija(parking svjetlo) da gori i kad se izvadi kljuc iz brave za paljenje i zakljuca auto?
Moze, jasno je to i meni, ali to je valjda u slucaju kada namjerno ostavljas upaljeno svjetlo. Mislim da ovdje covjek govori da svjetla rade a on to ne zeli pa zato kontam da mozda nije sta sa strujom u pitanju. Naravno samo nagadjam. :)
ado_7

#2182 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ado_7 »

ado_7 wrote:Pozdrav ljudi

Astra G, 2001, 2.0 dti

1. Problem sa paljenjem
Nekad pali bez problema, nekad vergla 5-6 sekundi pa pali.
Kada upalim auto, ako palim u sljedecih par sati, pali bez problema, ako stoji duze 5+ sati, onda opet ide verglanje i pali.
Moguce da je povezano sa grijacima, jer kada je prije 15ak dana bilo hladnije, ujutro se grijaci upale samo na tren i tada pali bez problema, medjutim posto je sada toplo, grijaci se ne pale.
Da li postaviti dodatnu klapnu (nepovratni ventil) prije bosch pumpe? jer kako sam procitao na nekim opel forumima, klapna u bosh pumpi propusta, i vraca gorivo u rezerovar, te iz tog razloga treba duze vremena da upali. A ako se grijaci pale onda se pumpa pali kada i grijaci i iz tog razloga odmah pali.
Da li je neko ima slicnih problema? i savjeti dobrodosli

2. Problem sa radom na leru.
Desava se da auto sam podigne obrtaje na 1100 do 1300 i tako ih drzi, ako stisnem gas malo jace onda se vrate na nekih normalnih 800-900.
Evo update situacije, da ne ostane samo na pitanju :-)

Problem broj 2 je rijesen promjenom papucice gasa, kupljena na otpadu, i ugradjena.
Auto je radilo pod gasom jer bi se papucica sama zaglavila, neki problem sa mehanizmom.
ekseks

#2183 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ekseks »

Preporuka za majstora u SA.
Potrebna zamjena prednjih selena škoda Fabia 2004 god.
XiiLLy

#2184 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by XiiLLy »

NediM17 wrote:Nije normalno.

Taj maper ti ga je usput vjerovatno naćipovao, a mapa baca malo vise goriva nego sto treba, i dolazi do nepotpunog sagorijevanja i crnog dima.

Ako pusi samo kad tek upali i kad ga stisnes, ja se ne bih sekirao.
na kraju sam odvezao u ovlašteni servis za VW,
sve provjereno, mapirano kako treba
sve ispravno, oni tvrde da taj auto mora da puši kad stisneš gas do kraja
naravno samo prvu sekundu i onda prestane, tako se i ponaša, a meni to bilo nešto strašno puno
uglavnom, eto kažu da je sve OK, da se ne sikiram.
NediM17

#2185 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

To je istina, 90% starijih TDI-ja koje sam vidio (PD) u momentu kada krenu u preticanje (pun gas) zaspu te oblakom crnog dima i onda prestanu pusit.
Last edited by NediM17 on 01/07/2015 12:27, edited 1 time in total.
XiiLLy

#2186 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by XiiLLy »

Optimist wrote:
XiiLLy wrote:
isti problem imam na svom passatu, kao da mu naleti između 1500 i 1700 okretaja kompletna unutrašnja plastika zabruji

naravno rješenje je "pojačaj muziku" ako si sam u autu, ali ako ima putnika onda slušaj i pati se

a strah me je raskopavati auto da vidiš šta to bruji...nije to golf 2 pa da sve to drže 4 šerafa.

Da to nije naslijedje od Golfa 2 kad radi u leru da mu se trese tabla, hoce radio da iskoci. :mrgreen:
nije naslijeđe Golfa, auto ne bruji na leru, ni na visokim okretajima
čisto na prelazu iz 1500 u 1700, odnosno kad uhvati turbo, tad ispod instrument table zabruji kao neka plastika
i prestane odmah čim auto izađe iz 1700 okretaja

bio sam i na ovlaštenom....kažu da to nikad napraviti neću, preskupo je skidati sve to raskopavati...
pa vidjećemo, imam i ja set alata u svojoj garaži, a imam i dvije ruke, raskopati i naći
XiiLLy

#2187 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by XiiLLy »

NediM17 wrote:To je istina, 90% starijih TDI-ja koje sam vidio (PD) u momentu kada krenu u preticanje (pun gas) zaspu te oblakom crnog dima i onda prestanu pusit.

ja sam eto bio ubijeđen da ne vozim stari TDI, pošto je auto 2006 godina, reko' nema ni 10 godina još

ali nekome je i to staro
skafiskafsnjak

#2188 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by skafiskafsnjak »

dosta toga zavisi i od kilometraze :P a i "goriva" naseg :D

ja vozim lagunu 2004 i nikad dima gotovo da nema 8)
NediM17

#2189 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

XiiLLy wrote:
NediM17 wrote:To je istina, 90% starijih TDI-ja koje sam vidio (PD) u momentu kada krenu u preticanje (pun gas) zaspu te oblakom crnog dima i onda prestanu pusit.

ja sam eto bio ubijeđen da ne vozim stari TDI, pošto je auto 2006 godina, reko' nema ni 10 godina još

ali nekome je i to staro
Nisam imao namjeru da bilo koga vrijedjam. Pod "starijih" sam mislio na pumpa-dizna, sto sam i stavio u zagradu, jer VW ima i novije dizele sa CR ubrizgavanjem.
XiiLLy

#2190 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by XiiLLy »

NediM17 wrote:
XiiLLy wrote:

ali nekome je i to staro
Pod stari sam mislio na pumpa-dizna, sto sam i stavio u zagradu.

pa i ovaj moj Passat je pumpa dizna, a tek od 2008 godine su počeli sa Common Rail
esso_sa

#2191 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

Tehnika "hobotnica" ! Izbaci tintu (dim) i zbrise dok se ti pokusavas snaci :D
condy

#2192 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

Ima i CR mašina koje hoće da dime...vozio sam audijevog 2.7 tdi i 3.0 tdi, kad ga pritisneš u tom momentu hoće da dobro izbaci crnog dima.
topcam
Vozim: uzbrdo

#2193 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

esso_sa wrote:
Tehnika "hobotnica" ! Izbaci tintu (dim) i zbrise dok se ti pokusavas snaci :D
U ponedeljak se takva jedna hobotnica ukljucila na autoput. Onih pet-sest auta na desnoj traci, ispred kojih je ovaj dao gas
(ubacio se), nisam vise ni vidio.

To se sve odvijalo 200-300 metara ispred mene.

Crni smrdljivi dim, kroz koji sam i sam proletio. (aroma ko´ kroz malo duzi tunel, otvorenog prozora.)

U biti je pokvareno auto, nista drugo. (Ovog sam bio zaganjao, da vidim da nije poljska, latvija, oni vole loz ulje umjesto dizela).

Tek nakon kilometar, je umjereno cadio pri preticanju.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2194 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

loz ulje.trafo ulje.nafta svejedno
nema veze sa cadjenjem ,vec omjer zraka i goriva-t.j. smjesa....
quarterback

#2195 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by quarterback »

dok sam vozio dvojku dizela otisle joj karike u neka doba i normalno kad stisnes gas auto dimi pravo, po danu samo vidis da dimi ali navece ako ima kakvo auto iza tebe to je oooooooooooblak dima

i idem ja tako uz breku, vidim tipa iza mene, ja obzirno prema njemu u trecoj, mali gas i idem jedno 40 , ne sjecam se vise tacno, uglavnom da mu ne dimi, i sad on blicnu kao sto tako sporo idem, a ja u drugu i po gasu :lol:

iza se stvorila dimna zavjesa, tip nije ni pokusao preteci jer nije vise ni ceste vidio nego sam samo vidio kako njegovi farovi ostaju iza, valjda je cekao da se razidje :lol: :lol: :lol:
NediM17

#2196 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Rav 4 2.2 D4D, CR dizel, pusi od prvog kilometra, pusi i dalje, i to nije malo, nego u tolikoj mjeri da haman ne vidis nista iza sebe vise kad ga stisnes da preteknes recimo. Auto 100% ispravan i uredno odrzavan. I to nije jedini sigurno, vidjao sam jos masu Rav-ova iza kojih ne vidis nista kada krenu u preticanje ili ga stisnu.

A recimo 1.6 CRDi sta god da mu radis nece da pljune nimalo dima.
Nabucco

#2197 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Nabucco »

Zanimljivo kako ne puše Audiji na Le Mansu :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2198 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

dobro mapirani :)
mahalas505

#2199 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mahalas505 »

ekseks wrote:Preporuka za majstora u SA.
Potrebna zamjena prednjih selena škoda Fabia 2004 god.
Jel se mogu staviti seleni od golfa 5 na ovu fabiju?
4m3l

#2200 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 4m3l »

1.9 66kw 176/2250 Nm - 4250 rpm
2.0 66kw 205/2000 Nm - 4000 rpm

Koji je motor jaci i zasto ?
Post Reply