BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

Tietje24322

#2176 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tietje24322 »

Mirzet,

A zasto treba tolika snaga za proizvodnju granata? Ova jedna presa ko zgrada cijela. I mozesli reci dali se presa nalazi pod zemljom?
mirzet87sa

#2177 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

Tietje24322 wrote:Mirzet,

A zasto treba tolika snaga za proizvodnju granata? Ova jedna presa ko zgrada cijela. I mozesli reci dali se presa nalazi pod zemljom?
Mislim da ste vi mene pogresno shvatili, ja nisam rekao da nema presa u svijetu koje proizvode kalibar 155mm, ja sam rekao da je nasa presa najveca presa u svijetu koja SERIJSKI proizvodi 155mm. Dakle, razlika je u toj serijskoj proizvodnji i cinjenici da moze raditi non stop i namijenjena je za artiljerijsku proizvodnju. Naravno da ima presa veceg pritiska, ali se te prese vecinom koriste za druge svrhe. Mimo nas serijsku proizvodnju 155ce je radila, sad nisam siguran dal rusija ili ukraina, ali su prestali, razlog nije ni meni poznat. I dalje oni rade te kalibre, ali ne u serijskom proizvodnji ( 24/7 )
A zasto treba ta snaga, pa treba jedan komad ( bubam dimenzije ) 20x20 udariti tolikom snagom (1 udarac ) da ce on izbaciti gotov komad spreman za daljnu obradu. Nalazi se presa i pod zemljom, pokrece je par motora.
Mislim da sam vam dosta rekao, pricajmo sad malo o drugom naoruzanju :D
zoljaM80

#2178 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by zoljaM80 »

mirzet87sa wrote:

Mislim da ste vi mene pogresno shvatili, ja nisam rekao da nema presa u svijetu koje proizvode kalibar 155mm, ja sam rekao da je nasa presa najveca presa u svijetu koja SERIJSKI proizvodi 155mm. Dakle, razlika je u toj serijskoj proizvodnji i cinjenici da moze raditi non stop i namijenjena je za artiljerijsku proizvodnju. Naravno da ima presa veceg pritiska, ali se te prese vecinom koriste za druge svrhe. Mimo nas serijsku proizvodnju 155ce je radila, sad nisam siguran dal rusija ili ukraina, ali su prestali, razlog nije ni meni poznat. I dalje oni rade te kalibre, ali ne u serijskom proizvodnji ( 24/7 )
A zasto treba ta snaga, pa treba jedan komad ( bubam dimenzije ) 20x20 udariti tolikom snagom (1 udarac ) da ce on izbaciti gotov komad spreman za daljnu obradu. Nalazi se presa i pod zemljom, pokrece je par motora.
kada kažeš da ta presa pravi serijski cijevi, koliko to onda otprilike cijevi se može napraviti za sedmicu dana, odnosno jedan mjesec ?
mirzet87sa

#2179 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

zoljaM80 wrote: kada kažeš da ta presa pravi serijski cijevi, koliko to onda otprilike cijevi se može napraviti za sedmicu dana, odnosno jedan mjesec ?
Zavisi kojeg kalibra, konkretno 155mm ukoliko ne dodje do zastoja u proizvodnji, kvara eventualno nekog treceg uzroka po 1 smjeni, dakle 8h, moze se uraditi 60-70komada.
Last edited by mirzet87sa on 01/01/2014 17:46, edited 1 time in total.
Tietje24322

#2180 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tietje24322 »

mirzet87sa wrote:

Kontam. Super je da imamo nekog strucnjaka ovdje. Znaci presa je pod zemljom? Znaci kad bi neko ispalio rakete na Vogoscu nema sanse da unisti proizvodnju? Ili ima?
Tietje24322

#2181 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tietje24322 »

mirzet87sa wrote:
zoljaM80 wrote: kada kažeš da ta presa pravi serijski cijevi, koliko to onda otprilike cijevi se može napraviti za sedmicu dana, odnosno jedan mjesec ?
Zavisi kojeg kalibra, konkretno 155mm ukoliko ne dodje do zastoja u proizvodnji, kvara eventualno nekog treceg uzroka po 1 smjeni, dakle 8h, moze se uraditi 60-70komada.
Sirovina koja se koristi za granate... Dali svu sirovinu imamo na nasoj teritoriji?

Kolko sam shvatio, Ginex Gorazde pravi punjenje za te granate?

Nije li najpametnije sve vojne fabrike smjestiti na jedno mjesto?
Last edited by Tietje24322 on 01/01/2014 17:49, edited 1 time in total.
mirzet87sa

#2182 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

Tietje24322 wrote: Kontam. Super je da imamo nekog strucnjaka ovdje. Znaci presa je pod zemljom? Znaci kad bi neko ispalio rakete na Vogoscu nema sanse da unisti proizvodnju? Ili ima?
Da ne govorim sad o tome ovako po forumu.. razumi me :)
zoljaM80

#2183 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by zoljaM80 »

mirzet87sa wrote:
meni se to čini veliki broj, naravno da to ni izbliza nije gotova topovska cijev, nego još ima mnogo posla oko toga, no meni se to nekako čini jako dobrim rezultatom :thumbup:
mirzet87sa

#2184 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

Tietje24322 wrote:
mirzet87sa wrote:
Sirovina koja se koristi za granate... Dali svu sirovinu imamo na nasoj teritoriji?
Uvozimo iz slovenije, koristili smo i domace ali vise ne zbog lose kvalitete.
zoljaM80

#2185 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by zoljaM80 »

Tietje24322 wrote:
mirzet87sa wrote:

Kolko sam shvatio, Ginex Gorazde pravi punjenje za te granate?

Nije li najpametnije sve vojne fabrike smjestiti na jedno mjesto?
osim željeza, sumnjam da imamo išta više.. :(
mirzet87sa

#2186 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

Hajde sad malo dajte vi meni info :D
Kakvo je stanje u fabrici municije, konkretno igman-konjic, sta je sa hadzicima, da li jos proizvode pancire i sljemove, ne mogu da im otvorim web :?
@
Sto se tice punjenja, neke punimo mi, a neke srbi. Srbi imaju punjenje pod vodom, sto znaci da se ne mogu puniti u prisustvu zraka jer dolazi do samozapaljenja. Pa i tu odlazi veliki dio novca, transport - punjenje.
Last edited by mirzet87sa on 01/01/2014 17:57, edited 1 time in total.
Tietje24322

#2187 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tietje24322 »

Pa treba ti zeljezi i exploziv. Valjda je se exploziv za te granate pravio u bih?
mirzet87sa

#2188 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

Tietje24322 wrote:Pa treba ti zeljezi i exploziv. Valjda je se exploziv za te granate pravio u bih?
Imamo mi svoj exploziv, problem je punjenje. Imas vise tehnika, jedna od tih je punjenje pod vodom. To posjeduju srbi
Tietje24322

#2189 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tietje24322 »

mirzet87sa wrote:Hajde sad malo dajte vi meni info :D
Kakvo je stanje u fabrici municije, konkretno igman-konjic, sta je sa hadzicima, da li jos proizvode pancire i sljemove, ne mogu da im otvorim web :?
@
Sto se tice punjenja, neke punimo mi, a neke srbi. Srbi imaju punjenje pod vodom, sto znaci da se ne mogu puniti u prisustvu zraka jer dolazi do samozapaljenja. Pa i tu odlazi veliki dio novca, transport - punjenje.
Znateli ista o toj modernizaciji koju bi mogli Amerikanci pokrenuti? Kakav bi karakter bio? Jeli ista poznato?
mirzet87sa

#2190 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

Tietje24322 wrote:
mirzet87sa wrote:Hajde sad malo dajte vi meni info :D
@
Znateli ista o toj modernizaciji koju bi mogli Amerikanci pokrenuti? Kakav bi karakter bio? Jeli ista poznato?
Nista jos nije potpisano, ne znam nista
Tietje24322

#2191 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tietje24322 »

mirzet87sa wrote:
Tietje24322 wrote:Pa treba ti zeljezi i exploziv. Valjda je se exploziv za te granate pravio u bih?
Imamo mi svoj exploziv, problem je punjenje. Imas vise tehnika, jedna od tih je punjenje pod vodom. To posjeduju srbi

Ahaa kontam. Pa hocemoli mi ikada imati punjenje pod vodom?
mirzet87sa

#2192 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

Tietje24322 wrote:
mirzet87sa wrote:

Ahaa kontam. Pa hocemoli mi ikada imati punjenje pod vodom?
Ne znam vjeruj mi
atmel

#2193 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by atmel »

Da li bi Pretis u ratnim uslovima bio sposoban napraviti granatu neodvisno od firmi iz vana.
mirzet87sa

#2194 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

atmel wrote:Da li bi Pretis u ratnim uslovima bio sposoban napraviti granatu neodvisno od firmi iz vana.
Sposoban
Tietje24322

#2195 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tietje24322 »

mirzet87sa wrote:
atmel wrote:Da li bi Pretis u ratnim uslovima bio sposoban napraviti granatu neodvisno od firmi iz vana.
Sposoban
To je bitno. Sad produkcija od 240 155mm granata za 24 sata meni zvuci malo. Nadam se da ce se kapacitet povecati nakon americke modernizacije.
mirzet87sa

#2196 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

Tietje24322 wrote:
mirzet87sa wrote:
Sposoban
To je bitno. Sad produkcija od 240 155mm granata za 24 sata meni zvuci malo. Nadam se da ce se kapacitet povecati nakon americke modernizacije.
Ne moze 240, 120 u 2 smjene. Nije stvar u tome, stvar je u daljnoj obradi. Ne mogu masine uraditi koliko presa moze izbaciti.
Ima tu bruku posla, gdje je tu adapter za 155cu i on se treba napraviti, gdje su cijevi i one se trebaju napraviti.
Tietje24322

#2197 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Tietje24322 »

mirzet87sa wrote:

Ne moze 240, 120 u 2 smjene. Nije stvar u tome, stvar je u daljnoj obradi. Ne mogu masine uraditi koliko presa moze izbaciti.
Ima tu bruku posla, gdje je tu adapter za 155cu i on se treba napraviti, gdje su cijevi i one se trebaju napraviti.
Pa koliko gotovih granata mozete producirati za dan ?Ili, kolko granata svakog dana moze biti spremno da napusti fabriku? Konkretno o 155 mm pitam?

Sto se tice Igmana Konjica, on je u najboljoj poziciji. Ima dogovorene ugovore do 2015., radi u 3 smjene i rade i vikendima. Imam daljeg rodjaka koji radi tamo. Tu su Amerikanci rekli da ce se modernizirati i moguce otvoriti valjaonica kako bi bili neovisni o drugim fabrikama osim Ginexa.

Na ovoj temi je najveca briga bila Pretis. Ako malo prelistas postove od prije godinu dana vidijet ces i sam.

No sve je se preokrenulo na bolje i mnogo bolje nego sto smo mogli sanjati.

Amerikanci nam otvorili sirom vrata i jos najavili modernizacije i vjerovatne izgradnje novih fabrika. Kud ces bolje?

To punjenje pod vodom , mislim da je to logican sledeci korak za Howell machines. Nema logike voziti granatu u srbiju pa je puniti pa nazad.
155_mm

#2198 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

mirzet87sa wrote:
Sposoban
mirza, predpostavljam da su odgovorni u PRETIS-u svjesni znacaja te firme za bosnu i da ce se u buducnosti raditi na tome da se sto vise smanji ovisnost od kooperanata izvana na primjer taj pirotehnicki dio obrade granata. to bi znacilo sigurno velika ulaganja a za to vjerovatno trenutno nema novca. no nadati se je da ce se PRETIS uspijeti odrzati na trzistu 155ce samim tim i izaci na zelenu granu pa bi se onda mooglo govoriti o nekim vecim ulaganjima u PRETIS.

ja sam cuo takodje da je trziste za minobacacke granate 120 mm takodje veliko ali nisam cuo da je PRETIS na tom trzistu ostvarivao neke velike uspjehe. mada je bilo price po novinama prije nekoliko godina da je jedna svajcarska firma dolazila u PRETIS koja se bavi modernizacijom i razvojem minobackakih granata u vezi nekih poslova ali poslije se nije nista vise culo o tome.

u svakom slucaju zelim radnicima PRETIS-a ogroman poslovni uspijeh u buducnosti.
mirzet87sa

#2199 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

Tietje24322 wrote:
Pa koliko gotovih granata mozete producirati za dan ?Ili, kolko granata svakog dana moze biti spremno da napusti fabriku? Konkretno o 155 mm pitam?

Sto se tice Igmana Konjica, on je u najboljoj poziciji. Ima dogovorene ugovore do 2015., radi u 3 smjene i rade i vikendima. Imam daljeg rodjaka koji radi tamo. Tu su Amerikanci rekli da ce se modernizirati i moguce otvoriti valjaonica kako bi bili neovisni o drugim fabrikama osim Ginexa.

Na ovoj temi je najveca briga bila Pretis. Ako malo prelistas postove od prije godinu dana vidijet ces i sam.

No sve je se preokrenulo na bolje i mnogo bolje nego sto smo mogli sanjati.

Amerikanci nam otvorili sirom vrata i jos najavili modernizacije i vjerovatne izgradnje novih fabrika. Kud ces bolje?

To punjenje pod vodom , mislim da je to logican sledeci korak za Howell machines. Nema logike voziti granatu u srbiju pa je puniti pa nazad.
Na to ti niko tacno odgovoriti ne moze, jer niko ne moze garantovati da ce sve i jedna masina raditi bez problema. Kovani komad 155ce prolazi kroz 15tak masina/obrada, zatim adapter kroz 5-7, pa cijev kroz isto toliko, pa gdje je tu farbanje, ciscenje.. sve to kad se odradi salje se na punjenje.. Pristup tim informacijama ima upravnik/direktor, ja ne.. Pretis jeste bio u katastrofalnom stanju, ali stvari idu na bolje..
A sto se tice punjenja, skuplje je to za napraviti nego sto ti mislis, nisu tu u pitanju milioni vec vece cifre..
mirzet87sa

#2200 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mirzet87sa »

155_mm wrote: mirza, predpostavljam da su odgovorni u PRETIS-u svjesni znacaja te firme za bosnu i da ce se u buducnosti raditi na tome da se sto vise smanji ovisnost od kooperanata izvana na primjer taj pirotehnicki dio obrade granata. to bi znacilo sigurno velika ulaganja a za to vjerovatno trenutno nema novca. no nadati se je da ce se PRETIS uspijeti odrzati na trzistu 155ce samim tim i izaci na zelenu granu pa bi se onda mooglo govoriti o nekim vecim ulaganjima u PRETIS.

ja sam cuo takodje da je trziste za minobacacke granate 120 mm takodje veliko ali nisam cuo da je PRETIS na tom trzistu ostvarivao neke velike uspjehe. mada je bilo price po novinama prije nekoliko godina da je jedna svajcarska firma dolazila u PRETIS koja se bavi modernizacijom i razvojem minobackakih granata u vezi nekih poslova ali poslije se nije nista vise culo o tome.

u svakom slucaju zelim radnicima PRETIS-a ogroman poslovni uspijeh u buducnosti.
Vidjet cemo u ovoj godini na cemu smo, da li ce se potpisati sa amerikancima i da li ce roba otici..
Hvala ti, u ime svih nas :)
Post Reply