Drobilicu u istočnoj Bosni, bar gdje sam ja rođen zovemo "torkula". Uskoro i koja slika.
Nek' se zna naša tradicija.
Moderator: anex
Baš je ovako lijepo pročitati da našom pričom privučemo raju. Dobro nam došao.NeyTheHa wrote:Da se i ja tuspasim ovdje, ne uzgajam nista, ali mi drago vidjeti takav entuzijazam kod vas pa stalno pratim
VrtlarMu'min wrote: Vrtar
nije lahko jednom rukom lakirati a drugom baratati I mišom I tastaturom plus gledati u monitor.
Oticon, daj završi to lakiranje i napiši šta se radi ko tebe, koju sliku zalijepi, da malo oživimo temu.
Mu'min wrote:Bil ko volio vidjeti drobilicu i prešu kakva se je Bosnom koristila još prije 25 godina.
Drobilicu u istočnoj Bosni, bar gdje sam ja rođen zovemo "torkula". Uskoro i koja slika.
Pošto se ja i Oticon slabo razumijemo u ovom našem lijepom bosanskom jeziku ja to ubacio u Google translate i veli ovakoOticon wrote:Mu'min wrote: Vrtlar
tebe i Mumina smatram svojim pa zato.
Ti mene iz dana u dan oduševljavaš... kad sve ovo stigneš napraviti.safran wrote:Nisam kupila, ručni je rad. Koštala je oko 600 KM (drobilica + presa) ali su svi dijelovi koji dolaze u kontakt sa sokom napravljeni od prokroma tako da sok ne poprimi onaj metalik okus koji se javlja kada je aparatura od željeza. Ne znam kad ću stići slikati jer je u podrumu i jadna se ne vidi od šlaufa, kanti i sl. Dok ne stignem slikati pogledaj malo na netu (nešto me zeza računar ne mogu ubaciti slike) slike tzv. ručne prese za grožđe - naša presa je na isti fol samo što umjesto cilindra od drvenih letvica mi imamo plastičnu vodovodnu cijev izbušenih zidova. Drobilica je slična ovoj napravi što je zovu repara - služi za drobljenje repe - izuzev što je fiksirana na hastal pa te ne zabole leđa dok radiš. Hastal je u jednom dijelu šupalj, ispod ide kanta, gore se ubacuju jabuke, nazubljeni cilindar melje, zdrobljene jabuke propadaju u kantu ispod stola. Začas se izdrobi i iscijedi brdo jabuka - samo, da je jabuka.
Hajde nek smo jednom našli zajednički jezik...nije baš orginalan prevod (zna Google nekad zabrljati), prije bih rekla "raja!"Mu'min wrote: Pošto se ja i Oticon slabo razumijemo u ovom našem lijepom bosanskom jeziku ja to ubacio u Google translate i veli ovako
"tebe i Mumina smatram svojim pa zato." ===> prevod:"pogodni za zafrkavati" :d
E tek sad mi je jasno.
Je li ovo meni ili Oti. Ujedno i njoj da odgovorim - ja sve u životu radije radim od svakodnevnih kućanskih poslova. Valjda zato što sve ovo ima neki završetak i konačni rezultat a čišćenje kuće ti je po principu kad dođeš do kraja vakat je krenuti od početka. Ne mogu Sizifovog posla pa to ti je - ali opet neko mora.Mu'min wrote:Šta veli hafiz Bugari:"Budeš li joj govorio non-stop da je lijepa, i biće lijepa, al nemoj očekivati da će te čekati vruć ručak!"
Ma mi vraćamo Oticon.safran wrote:Je li ovo meni ili Oti.Mu'min wrote:Šta veli hafiz Bugari:"Budeš li joj govorio non-stop da je lijepa, i biće lijepa, al nemoj očekivati da će te čekati vruć ručak!"
Alejkumuselam, dobro vam došlAMu'min wrote:Baš je ovako lijepo pročitati da našom pričom privučemo raju. Dobro nam došao.NeyTheHa wrote:Da se i ja tuspasim ovdje, ne uzgajam nista, ali mi drago vidjeti takav entuzijazam kod vas pa stalno pratim
Moram ti priznati da ti je amidža pravo dobru ideju napravio. Nikad nisam mi pomislio da drobilicu za granje moreš korstiti zato.![]()
Selami ga ili pozdravi, kako hoš, od raje sa ove teme.
NeyTheHa wrote:Alejkumuselam, dobro vam došlAMu'min wrote:Baš je ovako lijepo pročitati da našom pričom privučemo raju. Dobro nam došao.NeyTheHa wrote:Da se i ja tuspasim ovdje, ne uzgajam nista, ali mi drago vidjeti takav entuzijazam kod vas pa stalno pratim
Moram ti priznati da ti je amidža pravo dobru ideju napravio. Nikad nisam mi pomislio da drobilicu za granje moreš korstiti zato.![]()
Selami ga ili pozdravi, kako hoš, od raje sa ove teme.![]()
Ali već sam uplanirala dogodine aBd neki čili posaditi (upratila sam i onu temu) pa budem dio raje bas bas
Jah... eto do mene je....Oticon wrote: Onaj bonsai žuti chery paradajiz (poklon od Flag) se okitio plodom ali ne zri nikako (mislim da je to do Flag-akod njega nešto usporeno zri
![]()
![]()
).
Dobro došla Ney The Ha!vrtlar wrote:
Neytheha pozdrav i dobro dosla eh da bi bila dio raje moras posaditi 10 chilija,10 paradajzOVA,i 20 paprika,30 mrkvi i nekoliko salata.
Ma jok...eto do mene jeflag wrote: Jah... eto do mene je....Znao sam da ću na kraju ja biti kriv... Eto ima kod one dvojice cvjeććććććć.....ć žutog paradajza
.
Juče smo prvi paradajz nabrali - i ovaj žuti između ostalih. Boga mi kod mene žut da ne može biti žući. Jednu lubenicu je nešto (neki crv valjda) svu izbušilo. Ostale dobro guraju.
Slaba fajda od kalcija - možda malo da su ublažene one... fleke (nemam pojma ni kako da ono nazovem) na paprikama. Ali i dalje ih ima. Na nekim plodovima paradajza su se takođe pojavile. Htio sam uslikati, ali me kiša nabrzila iz bašte.
Oticon & FLAGOticon wrote:za boju paradajza...evo sunčam ove sitne.
Onda znači, taj kalcij iz radnje ne pomaže. Jesi li prskao sa bijelim lukom ili mlijekom?
Vrtlaru, pincirao, koliko sam znao i umio, stalno ih okopavao, dohranjivao, ali nije bas neki rod, valjda pretoplo, opadali su mi plodovi cim su pceli ometati, pocnu se zutiti i susiti al bice bolje. Neznam da li sam uopce to ispravno radiovrtlar wrote:armin_jocker wrote:Odavno me nije bilo, halalite, nema se vremena, 28 mi je godina, a sve bi da stignem, porodica, zena, malac, odmor, more, plastenik, basca .... ko ce to sve pohvatati![]()
Evo nekoliko slicica
Armine jesi li pincirao paprike ili si pustio da sve raste.
Mumine, koje su ti ovo vrste zutog paradajza, kakav okus imaju? ima li kakvih sansi da se dobije malo tog sjemena, ako ostavljas sjeme, volio bi probati s tim paradajzom?Mu'min wrote:
Unatoč suši nešto se paradajza nađe.
Torkulja, bar je tako zvala moja nana rahmetli, koja je preselila prosle godine, a od nje sam naucio dosta toga, i zavolio bascu, i voce i povrce. Torkulja, je imala neki okrugli oblik,drvena, i imala drvene prese koje su se stavljale iznad voca kojim se je torkulja napunila, cijedilo se rucno, u krug, i kao dijete sam uzivao u tome, okreci do besvjesti, ali zato sok, pekmez, sirce ....Mu'min wrote:Bil ko volio vidjeti drobilicu i prešu kakva se je Bosnom koristila još prije 25 godina.
Armine, meni je ovaj žuti veliki fantastičnog ukusa. Sadim ga tri godine. Ove godine samo dvije sadnice preživjele. Ima nešto roda. Armine, ostaviću ti ja sjeme ako Mumin ne uspije da skonta način kako da nam pošalje sve što tražimo.Nažalost žute kruškice mi ove godine nisu preživjele.armin_jocker wrote:
Mumine, koje su ti ovo vrste zutog paradajza, kakav okus imaju? ima li kakvih sansi da se dobije malo tog sjemena, ako ostavljas sjeme, volio bi probati s tim paradajzom?