Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Gojeni H

#2176 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Gojeni H »

Dozer wrote:Postoji vrlo jednostavan nacin da se testira ovo sto ja govorim o dijelu pravolinijske putanje zrna nakon napustanja cijevi, a ja sam ga i testirao i znam sta pricam. Ako imate tu mogucnost, pokusajte i uvjerite se. Matemeticke metode i logika su, naravno, sasvim OK i po njima jeste tako. Ali, u realnosti, i radi faktora koje sam naveo (brzina zrna na ustima cijevi i pravac zadat samom cijevi), svako zrno ce odredjeni dio svog putovanja na pocetku pratiti pravac zadat pomocu cijevi iz koje je ispaljeno.

Evo kako cete to testirati.

Postavite pusku u stegu/saraftok i na 50m (bez obzira na kalibar, samo da nije .22) kroz cijev nanisanite u metu, tacno u tacku koju hocete da pogodite.
Ovo uradite na ravnoj podlozi, sto cete izmjeriti libelom/vaserkom.
Metu postavite na identicnu visinu na kojoj se nalazi i centar usta cijevi.
Opalite metak.
Ako metak ne bude tacno u tacki u koju ste na ovaj nacin nanisanili, dogovoricemo mjesto gdje cemo se naci da skinete gace i ja cu vas poljubiti u goozice :)
Jel' posteno :)
P.S. Ovo sam testirao sa AP (7,62x39), SSG1 (.308 WIN), PASP (7,9x57) i HK SG1 (.223 REM). Rezultat uvijek bio isti. U tacku :)
Dozer
:thumbup:
U pravu si 100%. Sta kaze matematika, vjerujem joj, ali ovako kaze praksa.
Gojeni H

#2177 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Gojeni H »

felsh wrote:Ramzes
E moracu i ja koji put opaliti koji metak vala da mogu polemisati ovdje sa vama o uglovima i tackama
:lol: :lol:
Kralju! Jebem ga ko kaze da nemas smisao za humor.
Seawolf

#2178 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Seawolf »

direstraits0078 wrote:...
Pitanje je čisto praktično (da vidimo koliko znamo teoriju i praksu), na malim udaljenostima je druga kalkulacija, tu se računa da se zrno kreće pravolinijski. Probaj s dva lasera, jedan gurni u usta cijevi, drugi položi na linijar koji si postavio na prednji i zadnji nišan. Javi gdje se sijeku zrake i koliko puta...
Kada govorimo o dva lasera, onda govorimo o dva pravca. Bilo koja dva pravca (pa i ova dva iz tvoga primjera) se mogu sjeći najviše u jednoj tačci, ili u nijednoj ako su paralelni ili se mimoilaze.

Naravno priča o trajektoriji projektila (zrna) ispaljenog iz cijevi, nema nikakve veze sa tvojim primjerom, jer se projektil ispaljen koso ili horizontalno u gravitacionom polju nikada i niti u jednom dijelu svoje putanje ne kreće pravolinijski. Niti u teoriji, niti u praksi. Ko god tvrdi suprotno, taj najvjerovatnije ne zna značenje pojma pravolinijsko.
TheMule

#2179 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by TheMule »

Gojeni H wrote:
Dozer wrote:Postoji vrlo jednostavan nacin da se testira ovo sto ja govorim o dijelu pravolinijske putanje zrna nakon napustanja cijevi, a ja sam ga i testirao i znam sta pricam. Ako imate tu mogucnost, pokusajte i uvjerite se. Matemeticke metode i logika su, naravno, sasvim OK i po njima jeste tako. Ali, u realnosti, i radi faktora koje sam naveo (brzina zrna na ustima cijevi i pravac zadat samom cijevi), svako zrno ce odredjeni dio svog putovanja na pocetku pratiti pravac zadat pomocu cijevi iz koje je ispaljeno.

Evo kako cete to testirati.

Postavite pusku u stegu/saraftok i na 50m (bez obzira na kalibar, samo da nije .22) kroz cijev nanisanite u metu, tacno u tacku koju hocete da pogodite.
Ovo uradite na ravnoj podlozi, sto cete izmjeriti libelom/vaserkom.
Metu postavite na identicnu visinu na kojoj se nalazi i centar usta cijevi.
Opalite metak.
Ako metak ne bude tacno u tacki u koju ste na ovaj nacin nanisanili, dogovoricemo mjesto gdje cemo se naci da skinete gace i ja cu vas poljubiti u goozice :)
Jel' posteno :)
P.S. Ovo sam testirao sa AP (7,62x39), SSG1 (.308 WIN), PASP (7,9x57) i HK SG1 (.223 REM). Rezultat uvijek bio isti. U tacku :)
Dozer
:thumbup:
U pravu si 100%. Sta kaze matematika, vjerujem joj, ali ovako kaze praksa.
Nema razloga za ovoliku polemiku. Ovo sto kaze Dozer se uopste ne kosi sa fizikom.

Gravitacija je slaba sila u odnosu na pocetnu silu koja ispali metak. On pada odjednom nakon sto napusti cijev, ali zbog ogromne brzine, taj pad nakon samo 50 metara je zanemarljiv, tako da se moze reci da je radi nasih potreba putanja prilicno "ravna". Moze se to vrlo lahko onako, od oka, izracunati:

Metak: 7,62x39
Tezina: 0, 008 kg
Gravitacija: 9.8 m/s/s
Pocetna Brzina: v=738 m/s
Distanca do mete d = 50m

Formula:
DuzinaPada Dp= gd^2 / 2v^2
Dp=0,022m

Znaci, na 50m, ovaj metak ce pasti otprilike 0,2 milimetra (debljina dlake). Naravno, moze se to izracunati dosta preciznijom forumulom, neka me fizicari isprave ako grijesim s ovom gornjom, plus mogu se uvrstati stvari kao temperatura, pritisak, koeficijent frikcije itd, ali nije potrebno.

Posto je u streljastvu najmanja jedinca preciznosti centimetar, moze se reci da do 50m, ovaj metak "ne pada" i da je putanja "prava linija".
direstraits0078

#2180 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by direstraits0078 »

Seawolf wrote: Kada govorimo o dva lasera, onda govorimo o dva pravca. Bilo koja dva pravca (pa i ova dva iz tvoga primjera) se mogu sjeći najviše u jednoj tačci, ili u nijednoj ako su paralelni ili se mimoilaze.

Naravno priča o trajektoriji projektila (zrna) ispaljenog iz cijevi, nema nikakve veze sa tvojim primjerom, jer se projektil ispaljen koso ili horizontalno u gravitacionom polju nikada i niti u jednom dijelu svoje putanje ne kreće pravolinijski. Niti u teoriji, niti u praksi. Ko god tvrdi suprotno, taj najvjerovatnije ne zna značenje pojma pravolinijsko.
Ajd kad već tražiš detalje. Čovjek ti je dao relativno tačnu formulu za računanje pada zrna (da ne detaljišemo i oko osnovnih fizikalnih zakona). Imaš na netu masu kalkulatora putanje i to za kakvu hoćeš džebanu i roru. Ono što ti ne razumiješ je da na malim daljinama nišanska linija ne siječe putanju zrna. Nišanska linija je u mnogim slučajevima na kratkim udaljenostima tangenta na putanju zrna u cilju/meti.

To što sam ti dao primjer s laserima je praktičan primjer, koristi se za nuliranje/upucavanje na 10, 15 ili 20 m na standardnom službenom pištolju. Zato sam pojednostavio sa pravim linijama. Ne znam koliko si upućen u upucavanje oružja, ali znaš da tablice imaju minus, plus i nulu. Iz toga se već da dosta iščitati.
Seawolf

#2181 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Seawolf »

TheMule wrote:...
Nema razloga za ovoliku polemiku. Ovo sto kaze Dozer se uopste ne kosi sa fizikom.

Gravitacija je slaba sila u odnosu na pocetnu silu koja ispali metak. On pada odjednom nakon sto napusti cijev, ali zbog ogromne brzine, taj pad nakon samo 50 metara je zanemarljiv, tako da se moze reci da je radi nasih potreba putanja prilicno "ravna". Moze se to vrlo lahko onako, od oka, izracunati:

Metak: 7,62x39
Tezina: 0, 008 kg
Gravitacija: 9.8 m/s/s
Pocetna Brzina: v=738 m/s
Distanca do mete d = 50m

Formula:
DuzinaPada Dp= gd^2 / 2v^2
Dp=0,022m

Znaci, na 50m, ovaj metak ce pasti otprilike 0,2 milimetra (debljina dlake). Naravno, moze se to izracunati dosta preciznijom forumulom, neka me fizicari isprave ako grijesim s ovom gornjom, plus mogu se uvrstati stvari kao temperatura, pritisak, koeficijent frikcije itd, ali nije potrebno.

Posto je u streljastvu najmanja jedinca preciznosti centimetar, moze se reci da do 50m, ovaj metak "ne pada" i da je putanja "prava linija".
Dobro si primijenio formulu, sve do zadnjega koraka.

Tačno je da je pad na 50 m od usta cijevi, izračunat po ovoj formuli, jednak 0,0225 m.

9,81 m/s^2 x 50 m x 50 m / (2 x 738 m/s x 738 m/s) = 0,0225 m

Samo što je 0,0225 m, u stvari, 22,5 mm, a to je puno više od debljine dlake. Mjerljivo je i običnim linijarom, i tri puta je veće od prečnika zrna.

U praksi je pad zrna na 50 m, i veći, zbog usporenja nastalog pod utjecajem sile otpora zraka.
Seawolf

#2182 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Seawolf »

direstraits0078 wrote:
Seawolf wrote: Kada govorimo o dva lasera, onda govorimo o dva pravca. Bilo koja dva pravca (pa i ova dva iz tvoga primjera) se mogu sjeći najviše u jednoj tačci, ili u nijednoj ako su paralelni ili se mimoilaze.

Ajd kad već tražiš detalje. Čovjek ti je dao relativno tačnu formulu za računanje pada zrna (da ne detaljišemo i oko osnovnih fizikalnih zakona). Imaš na netu masu kalkulatora putanje i to za kakvu hoćeš džebanu i roru. Ono što ti ne razumiješ je da na malim daljinama nišanska linija ne siječe putanju zrna. Nišanska linija je u mnogim slučajevima na kratkim udaljenostima tangenta na putanju zrna u cilju/meti.

To što sam ti dao primjer s laserima je praktičan primjer, koristi se za nuliranje/upucavanje na 10, 15 ili 20 m na standardnom službenom pištolju. Zato sam pojednostavio sa pravim linijama. Ne znam koliko si upućen u upucavanje oružja, ali znaš da tablice imaju minus, plus i nulu. Iz toga se već da dosta iščitati.
Razumijem, naravno, da pri upucavanju nišana oružja na daljine od 5, 10, ili 15 m, putanja zrna ne presjeca dva puta nišansku liniju. Laički govoreći, za takvo nešto "nema mjesta", na tako malome rastojanju.

U tome slučaju se nišanska linija i putanja zrna presjecaju (odnosno dodiruju) samo jednom, u nišanskoj tačci.

Ali to ne mijenja tezu po kojoj zrno do te tačke dolazi po paraboli, a ne po pravolinijskoj putanji (odnosno po pravcu). Uostalom i sam si naveo da je nišanska linija tangenta na putanju zrna u cilju. A priznat ćeš i sam da pravac ne može imati tangentu na drugi pravac.
Dozer

#2183 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ja i dalje tvrdim da ni jedno puscano zrno, osim .22, do 50m sigurno nema mjerljiv pad. Matematicki da, u realnosti ne.
G djeluje na njega od samog starta, jasno, ali je G u tim prvim stotinkama leta anulirana radi brzine zrna.

Recimo, za .308 WIN FMJ (Nato) od 9,72 gr i 859 m/s, s ciljem/upucavanjem na 50m i u horizontalnom ispaljenju nisanjenjem kroz cijev - ovo zrno na 50 m stize brzinom manjom za oko 1% od pocetne, radi otpora zraka, odnosno za 55ms i pad na 50m mu je 0.009 cm, tj. 0,9mm.
To se u realnosti naziva pravolinijski let :)

A za pistolje - upucavanje na daljine ispod 15m je moguce samo sa takmicarskim nisanima, i to najcesce oba, dok je to nemoguce sa fiksnim nisanima, tj. nisanima koji nemaju mogucnost popravki/stimanja po visini posto se fabricki upucavaju/nuliraju najcesce na 15m.
Samim tim je zadnji nisan uvijek visociji od prednjeg za 2-5mm, zavisno od modela i proizvodjaca, sto zavisi od duzine cijevi, a kako bi se dobio ugao potreban za parabolu i bez cega bi pogotci uvijek bili podbacaji bez obzira na daljinu.

E sad, i ovdje ima tricky detalja sto se tice presijecanja nisanske linije i putanje zrna ili nisanske linije i lasera iz cijevi, a ogledaju se u faktorima poput kalibra, brzine zrna, daljine upucavanja i daljine mete.
Last edited by Dozer on 13/12/2013 10:13, edited 1 time in total.
Seawolf

#2184 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Seawolf »

Dozer wrote:Ja i dalje tvrdim da ni jedno puscano zrno, osim .22, do 50m sigurno nema mjerljiv pad. Matematicki da, u realnosti ne.
G djeluje na njega od samog starta, jasno, ali je G u tim prvim stotinkama leta anulirana radi brzine zrna.

Recimo, za .308 WIN FMJ (Nato) od 9,72 gr i 859 m/s, s ciljem/upucavanjem na 100m i u horizontalnom ispaljenju nisanjenjem kroz cijev - ovo zrno na 50 m stize brzinom manjom za oko 1% od pocetne, radi otpora zraka, odnosno za 55ms i pad na 50m mu je 1,5 mm.
To se u realnosti naziva pravolinijski let :)...
Je li se slažeš da ovaj naš "slučaj" pošaljemo Mythbusters-ima, na dalju obradu :)
Dozer

#2185 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Moze!! :D
A ispravio sam neke detalje gore, pogresno sam iskalkulisao.
madner

#2186 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by madner »

Niste jos dosli do balistickog faktora zrna i uvrstili otpor zraka? :D
Dozer

#2187 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ma to smo apsolvirali davno, pa i ne spominjemo ovdje :)
Ramzess Veliki

#2188 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

felsh wrote:Ramzes
E moracu i ja koji put opaliti koji metak vala da mogu polemisati ovdje sa vama o uglovima i tackama
Ma uzmi pumparicu, vidiš da za neku drugu pušku moraš magistrirati matematiku. I fiziku ... :lol: :lol: :lol:
Dozer

#2189 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Po mogucnosti sa sto sitnijom sacmom :lol: :lol:
Ramzess Veliki

#2190 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Dozer wrote:Po mogucnosti sa sto sitnijom sacmom :lol: :lol:
A nije lud da uzme brenersko zrno pa da mora u lov nositi kalkulator i tabele.
A ako će već loviti međede, sigurniji mu je spregnuti PAM. Tako ja lovim međede. Dođeš na livadu sa džipom i staviš ispred auta šaku jagoda i čekaš na PAM-u, dok medo ne dođe. :thumbup:
Dozer

#2191 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Nista bez PAT-a :D
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#2192 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Woody »

@Dozer:

Ima li tebe đe ođe:
Last edited by Woody on 13/12/2013 11:06, edited 2 times in total.
Dozer

#2193 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Jok. :)
felsh

#2194 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

Ja samo znam da je pravo zeznuto pucati ako si bos na placicama ako nista cudan osjecaj a moze uticati i na putanju metka kad dodje do znojenja tabana :D
Gojeni znas ti stari o cemu pricam ovi puno matematiku zadali :D
Seawolf

#2195 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Seawolf »

madner wrote:Niste jos dosli do balistickog faktora zrna i uvrstili otpor zraka? :D
Spominj'o sam ja i dejstvo koriolisove sile na oblik putanje zrna, prouzrokovano utjecajem obrtanja zemaljske kugle, a mislim da od toga većeg sitničarenja nema.
Dozer

#2196 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#2197 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Woody »

Skinuto, po zahtjevu :thumbup:
madner

#2198 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by madner »

Seawolf wrote:
madner wrote:Niste jos dosli do balistickog faktora zrna i uvrstili otpor zraka? :D
Spominj'o sam ja i dejstvo koriolisove sile na oblik putanje zrna, prouzrokovano utjecajem obrtanja zemaljske kugle, a mislim da od toga većeg sitničarenja nema.
Malo sam razocaran sto niko nije spomeno da neka zrna tokom leta iz supersonicne prelaze u nizu brzinu te da se mora odvojeno racunati putanja :D
Ramzess Veliki

#2199 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

madner wrote:
Seawolf wrote:
Malo sam razocaran sto niko nije spomeno da neka zrna tokom leta iz supersonicne prelaze u nizu brzinu te da se mora odvojeno racunati putanja :D
Svi ti uticaji na putanju zrna iskoriguju se sa po' litre lozovače. A od izuvače se i vid poboljša. :D
Gojeni H

#2200 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Gojeni H »

felsh wrote:Ja samo znam da je pravo zeznuto pucati ako si bos na placicama ako nista cudan osjecaj a moze uticati i na putanju metka kad dodje do znojenja tabana :D
Gojeni znas ti stari o cemu pricam ovi puno matematiku zadali :D
Suti, ovi ratni veterani pricaju o nekakvim nocnim morama, ratu, snovi, sjecanja ... :?
Ja jedinu nocnu moru koju imam je kad sanjam profesoricu matematike u srednjoj skoli, a ja na tabli ... :cry:
Sjoj crnjaka, probudim se mokar od znoja ... jebem ti matematiku i fiziku ... k'o da sam ja IsHaku Njutnu bacao jabuku na glavu. :D

A ziku Dozer-a i Seawolf-a ... jos samo da pocnu faktorijale izvlacit'. Matematika ... hau jes nou. :D
Unervozili me praaavo.
Post Reply