Internet kupovina iz inostranstva
Moderator: anex
- adnansax
#2176 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Moze li preporuka za neku stranicu za narucivanje sportske opreme, (ova sportsdirect je ok ali postarina od 11eura je malo previse mislim)??
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#2177 Re: Internet kupovina iz inostranstva
da je 11 eura, 11 funti stari moj
Jos te carina zezne i bolje da s kod nas kupio 
-
motorola01
#2178 Re: Internet kupovina iz inostranstva
kitbag.comadnansax wrote:Moze li preporuka za neku stranicu za narucivanje sportske opreme, (ova sportsdirect je ok ali postarina od 11eura je malo previse mislim)??
-
mapas123
#2179 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Hvala na odgovoru ,predpostavljam da misliš da cpu samo izvadi iz kutije a ne i one njegove zaštitne plastike jer ako se ošteti (mislim na one njegove sitne iglice ) mogu ga baciti,znaš sve te komponente će tamo da izađu negdje oko 700-800$,a kako sam juče razgovarao sa likom što ima svoju trgovinu (računarske opreme) on mi reče da i ako platim i carinu i pdv na to opet bi bilo dosta jeftinije nego da ovdje to nabavljam,a sobzirom da te matične ploče ovdje još nisam nigdje pronašao a to mi je to potrebno za posao,tako da moram da uradim tu opciju.Još samo nešto,da li je još uvijek 5% carina? i kad kažeš da to pošalje registered mail,je li misliš na preporučeno pismo? Možda češ da pomisliš, a vidi seljaka naručuje te komponente a nezna šta je registered mail, ja sam ti brate operisan od te poštanske administracije i popunjavanja kojekakvih uplatnica tako da i dan danas kad treba neke uplatnice popunjavati tražim poštu ili banku gdje te stvari rade "šalteraši",jednostavno zato što me ne zanima.Pozdrav.holowey wrote:neka salje obicnom postom, po mogucnosti registered mail... neka raspakuje iz retail boxa i odvojeno neka posalje cpu i ram u koverti, na to neces nista platiti uvoznih dazbina jer je sitno pa nece ni pregledati... maticnu plocu neka radije salje sa racunom da ti ovi nasi ne bi racunali po domacim maloprodajnim cijenama, a hdd ne bih preporucio za slanje postom zbog mogucnosti ostecenja due to nemara kako stranih tako i domacih postanskih sluzbi... sretno...mapas123 wrote:Zdravo nov sam na forumu,prijavio sam se zato što mi treba pod hitno odgovor na jedno pitanje,pa ako netko može da da konkretan odgovor bio bi veoma zahvalan.Pitanje za sve:Treba brat iz Sjedinjenih Država da mi pošalje neke komponente za računar (CPU,matična ploča,hard disk ,memorija) pa me zanima 1.da li ću morati platiti carinu na te dijelove. 2.da li je bolje da mi pošalje normalnim putem preko pošte ili Fedexa.3 ako navede u pošiljci da je poklon moram li opet platiti carinu? Jer koliko se ja razumijem to više ne spada pod kategoriju novo već polovno, i ako se već treba platiti po kojoj se stopi obračunava.Vjerovatno već je neko dao odgovor na ova pitanja,ali vas svejedno molim da me ne šaltate da pretražujem sve postove već ako može da da netko odgovor bio bi mnogo zahvalan.Unaprijed hvala.
- holowey
#2180 Re: Internet kupovina iz inostranstva
(1) upravo tako, samo da izvadi iz kutije i ostavi u plasticnoj zastitimapas123 wrote:Hvala na odgovoru ,predpostavljam da misliš da (1) cpu samo izvadi iz kutije a ne i one njegove zaštitne plastike jer ako se ošteti (mislim na one njegove sitne iglice ) mogu ga baciti,znaš sve te komponente će tamo da izađu negdje oko 700-800$,a kako sam juče razgovarao sa likom što ima svoju trgovinu (računarske opreme) on mi reče da i ako platim i carinu i pdv na to opet bi bilo dosta jeftinije nego da ovdje to nabavljam,a sobzirom da te matične ploče ovdje još nisam nigdje pronašao a to mi je to potrebno za posao,tako da moram da uradim tu opciju.Još samo nešto,(2)da li je još uvijek 5% carina? i (3)kad kažeš da to pošalje registered mail,je li misliš na preporučeno pismo? Možda češ da pomisliš, a vidi seljaka naručuje te komponente a nezna šta je registered mail, ja sam ti brate operisan od te poštanske administracije i popunjavanja kojekakvih uplatnica tako da i dan danas kad treba neke uplatnice popunjavati tražim poštu ili banku gdje te stvari rade "šalteraši",jednostavno zato što me ne zanima.Pozdrav.holowey wrote:neka salje obicnom postom, po mogucnosti registered mail... neka raspakuje iz retail boxa i odvojeno neka posalje cpu i ram u koverti, na to neces nista platiti uvoznih dazbina jer je sitno pa nece ni pregledati... maticnu plocu neka radije salje sa racunom da ti ovi nasi ne bi racunali po domacim maloprodajnim cijenama, a hdd ne bih preporucio za slanje postom zbog mogucnosti ostecenja due to nemara kako stranih tako i domacih postanskih sluzbi... sretno...mapas123 wrote:Zdravo nov sam na forumu,prijavio sam se zato što mi treba pod hitno odgovor na jedno pitanje,pa ako netko može da da konkretan odgovor bio bi veoma zahvalan.Pitanje za sve:Treba brat iz Sjedinjenih Država da mi pošalje neke komponente za računar (CPU,matična ploča,hard disk ,memorija) pa me zanima 1.da li ću morati platiti carinu na te dijelove. 2.da li je bolje da mi pošalje normalnim putem preko pošte ili Fedexa.3 ako navede u pošiljci da je poklon moram li opet platiti carinu? Jer koliko se ja razumijem to više ne spada pod kategoriju novo već polovno, i ako se već treba platiti po kojoj se stopi obračunava.Vjerovatno već je neko dao odgovor na ova pitanja,ali vas svejedno molim da me ne šaltate da pretražujem sve postove već ako može da da netko odgovor bio bi mnogo zahvalan.Unaprijed hvala.
(2) 5% je ako uvozis na veliko pa angazujes spediciju, a ako primas postom kao posiljku placas 10% carine i 17% pdv-a
(3) upravo to, preporuceno, manja je sansa da se "izgubi" u putu
-
Alce
#2181 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Zanima me dali ja kao fizičko lice mogu da naručim 50. satova iz Kine, vrijednosti oko 180 KM sa dostavom.
Dali bi i koliko morao platiti carinu, PDV i druge takse.
Hvala

Hvala
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#2182 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Mozes, platit ces oko 80KM.Alce wrote:Zanima me dali ja kao fizičko lice mogu da naručim 50. satova iz Kine, vrijednosti oko 180 KM sa dostavom.
Hvala![]()
![]()
![]()
-
mapas123
#2183 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Hvala lijepa na pomoći.Znači računa se ukupno 27% na procjenjenu sumu,ali interesujeme kako oni dođu do procjene kolika je neka vrijednost,jer će se te stvari računati pravno i formalno kao polovne jer ja ne radim nekakav dil sa trgovinom nego su te stvari kupljene od drugog lica i meni se šalju privatno sa svim plačenim troškovima pošiljke znači direktno na vrata,jer koliko znam sve što iz trgovine izađe na ulicu to više nije novo bez obzira što je u originalnoj ambalaži,i još nešto dali oni priznaju fotokopiran račun kao validan,jer mi se nešto ne govori bratu da šalje originalan račun u paketu ovim našim bolidima ,jer ako izgube "slučajno" ne može se onda uraditi povrat robe(ako nebude ispravno) ako nemaš originalan račun iz prodavnice gdje je kupljeno,tj.sva je roba pod garancijom od 36 mjeseci.Razumiješ šta hoću reći?
- un1ted
#2184 Re: Internet kupovina iz inostranstva
@mapas123
Oni racunaju 10% carine, pa na tu vrijednost 17% PDV-a i onda jos nekih 15KM taksi. Eh sada, koliko i kako ce ti racunati (manja carina) ja ne znam, ali opet to je par KM dole.
Mozes poslati fotokopiran ovjeren racun
Ali ako tako uradis oni ce ti cariniti po vrijednosti koja pise na papiru, tako da ako pise virjendsot 100$ oni ce nju i racunati, nebitno je li polovno.
Nadam se da ces izbjeci carinu, ne radi placanja vec radi toga da ne upoznas kakve "cari" donosi ista
Oni racunaju 10% carine, pa na tu vrijednost 17% PDV-a i onda jos nekih 15KM taksi. Eh sada, koliko i kako ce ti racunati (manja carina) ja ne znam, ali opet to je par KM dole.
Mozes poslati fotokopiran ovjeren racun
Nadam se da ces izbjeci carinu, ne radi placanja vec radi toga da ne upoznas kakve "cari" donosi ista
-
BJB
#2185 Re: Internet kupovina iz inostranstva
@ Carinici koji citaju temu, pratimo i mi vas
- tm-maglaj
#2186 Re: Internet kupovina iz inostranstva
narucio sam USB kabal za jedan uredjaj..iz hong konga, putem e-bay-a.. proslo je vise od mjesec dana.. kabal je u vrijednosti 30 KM.. ne mogu ga cariniti ni po kojem osnovu zar ne? tracking number samo kaze da je napustio HK.. da li jednostavno jos uvijek nije stigao ili su ga nasi zadrzali?
- tm-maglaj
#2187 Re: Internet kupovina iz inostranstva
patakdaca wrote:odes na ebay i vidis kad ti slucaj zavrsava, a prije toga se javis prodavcu, i ako ti do tog dana kad slucaj ne zavrsava ne dođe pošiljka ili ako prodavac ne odgovori adekvatno dignes case i za dva tri dana imas novac nazadtm-maglaj wrote:narucio sam USB kabal za jedan uredjaj..iz hong konga, putem e-bay-a.. proslo je vise od mjesec dana.. kabal je u vrijednosti 30 KM.. ne mogu ga cariniti ni po kojem osnovu zar ne? tracking number samo kaze da je napustio HK.. da li jednostavno jos uvijek nije stigao ili su ga nasi zadrzali?
odgovorio mi je da ne zna koliko traje dostava, imam i tracking broj da je poslano.. a sad sta je.. mozda jednostavno jos nije doslo.. hvala na pomoci
- cls
#2188 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Ako ko ima kakve dobre sajtove za cipele, bio bi mu mnogo zahvalan. Ne moraju imati dostavu za BiH, cak bi bilo pozeljno da su za USA. Hvala 
-
kenzo
#2189 Re: Internet kupovina iz inostranstva
narucio sam parfem sa strawberry.net
kakva su iskustva?
kakva su iskustva?
- bjelic
#2190 Re: Internet kupovina iz inostranstva
narucivao, sve okej, dolazilo odprilike za dvije do tri sedmice.kenzo wrote:narucio sam parfem sa strawberry.net
kakva su iskustva?
pošto sam uvijek naruciovao po jedan-dva komada nisam plaćao carinu.
nekada mi je znalo biti otvarano pa nalijepljena ona naljepnica carinski pregled, a u većini slučajeva samo bih našao mali paketić u sandučetu
-
kenzo
#2191 Re: Internet kupovina iz inostranstva
hvala,
ali je stvar u tome da sam ja narucio sa britanskog strawbberynet shopa..ima li to kakve veze? citao sam negativnih komentara na drugim strnaicama..mada mozda to konkurencija nekog angazuje
...
tamo pise dostava 2 do 6 dana u glavne gradove..al hajd nek traje i 20 radnih dana smao nek stigne..
da li postoji mogucnost da im proizvodi nisu originalni?
ali je stvar u tome da sam ja narucio sa britanskog strawbberynet shopa..ima li to kakve veze? citao sam negativnih komentara na drugim strnaicama..mada mozda to konkurencija nekog angazuje
tamo pise dostava 2 do 6 dana u glavne gradove..al hajd nek traje i 20 radnih dana smao nek stigne..
da li postoji mogucnost da im proizvodi nisu originalni?
- bjelic
#2192 Re: Internet kupovina iz inostranstva
a joj ne znam za british. ja sam uz USA. parfemi su bili originali, ili makar po meni. uredno zapakovani i fino si mirili.
nadam se da ce biti sve okej i sa tvojom narudzbom, javi kako je proslo.
nadam se da ce biti sve okej i sa tvojom narudzbom, javi kako je proslo.
-
Mehemed
- Vozim: automobil
#2193 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Da znate neke posiljke mogu kasniti ovih dana sa isporukom jer kako sam cuo imaju opet neki praznik pocetkom Maja, i ja cekam vec 5 dana...
- forzamilan
#2194 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Preleti malo temu preko searcha. Bilo je dosta govora o tome. Ne znam napamet tako da ti pomognem morao bi i ja search opaliti.cls wrote:Ako ko ima kakve dobre sajtove za cipele, bio bi mu mnogo zahvalan. Ne moraju imati dostavu za BiH, cak bi bilo pozeljno da su za USA. Hvala
-
rudy81
#2195 Re: Internet kupovina iz inostranstva
cls wrote:Ako ko ima kakve dobre sajtove za cipele, bio bi mu mnogo zahvalan. Ne moraju imati dostavu za BiH, cak bi bilo pozeljno da su za USA. Hvala
http://www.zappos.com/mens-shoes
-
Maybach
#2196 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Je li neko narucivao med sa iherba?kosta oko 56 dolara.Da li se carine i prehrambeni proizvodi jednako kao i ostali preko 50km?
-
Mehemed
- Vozim: automobil
#2197 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Mislim da DA, SVE se carini vrijednosti preko 50KMMaybach wrote:Je li neko narucivao med sa iherba?kosta oko 56 dolara.Da li se carine i prehrambeni proizvodi jednako kao i ostali preko 50km?
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#2198 Re: Internet kupovina iz inostranstva
Ako nekoga original parfemi zanimaju nek mi javi - mogao bi poslati kao poklon ako sta pomaze da se izbjegne carina, inace parefmi su original ali zato imaju svoju cijenu.
-
BJB
-
kenzo
#2200 Re: Internet kupovina iz inostranstva
stigao meni sa strawberry bez fakture..i odma procjenu uradili, pri cemu je obracunato 40km dadzbinaZviz wrote:Ako nekoga original parfemi zanimaju nek mi javi - mogao bi poslati kao poklon ako sta pomaze da se izbjegne carina, inace parefmi su original ali zato imaju svoju cijenu.
zato faktura uvijek mora stajati uz paket..