Superrr i još ste primjećeni ma ljepotasuncica24 wrote:Nabavili smo povodac i sad se setamo po dvoristu![]()
Koji smo mi likovi (i macka, i ja)![]()
![]()
![]()
Ali dobro nam je
Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moderator: anex
-
luna09
#2176 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
- Mantis
#2177 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Je li možda neko ugradio čip mački, kako to izgleda, koliko košta, gdje ugrađuju, što više informacija ako može
Hvala
-
globosa
#2178 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
U veterinarskoj stanici Slatina, prošle godine. Sve gotovo za par minuta. Malo bolno, kao injekcija. 30 kmMantis wrote:Je li možda neko ugradio čip mački, kako to izgleda, koliko košta, gdje ugrađuju, što više informacija ako možeHvala
-
wildflower
#2179 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Pomagajte ljudi, ne znam sta da radim sa buhama!
Udomila sam mamu macu sa troje malih mačića da ih spasim od pasa i ostalih opasnosti vani. Sve je super, mačići su zdravi i jaki, pune mjesec dana oko 14og. ALI - puni su buha! Ona se porodila u jednom tavanu i bili su gore dok su bili mali i mirni, sad kad su poceli da hodaju pomalo sklonila sam ih u kuću da ne bi nastradali. Valjda su tamo nakupili buhe, tako da su i oni i majka sada prepuni.
Šta da radim sa tako malim mačićima? Sumnjam da ih smijem tretirati jakim hemikalijama. Postoji li neko sredstvo koje je sigurno za njih i za mamu - stalno su zajedno i ne smijem ni njoj ništa stavljati jer se bojim da im ne naškodi. A stvarno mi ih je žao kad vidim ta crna čudovišta kako hodaju po njima...
Imam i drugih maca i pse tako da je situacija zabrinjavajuća - ako nam se buhe prošire nema nam do zime mira...
Ima li bilo kakvih savjeta, iskustava...?
Udomila sam mamu macu sa troje malih mačića da ih spasim od pasa i ostalih opasnosti vani. Sve je super, mačići su zdravi i jaki, pune mjesec dana oko 14og. ALI - puni su buha! Ona se porodila u jednom tavanu i bili su gore dok su bili mali i mirni, sad kad su poceli da hodaju pomalo sklonila sam ih u kuću da ne bi nastradali. Valjda su tamo nakupili buhe, tako da su i oni i majka sada prepuni.
Šta da radim sa tako malim mačićima? Sumnjam da ih smijem tretirati jakim hemikalijama. Postoji li neko sredstvo koje je sigurno za njih i za mamu - stalno su zajedno i ne smijem ni njoj ništa stavljati jer se bojim da im ne naškodi. A stvarno mi ih je žao kad vidim ta crna čudovišta kako hodaju po njima...
Imam i drugih maca i pse tako da je situacija zabrinjavajuća - ako nam se buhe prošire nema nam do zime mira...
-
asrna
#2180 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Imam macka, i odgadjam kastriranje, jer sam iz mnogo izvora cula da se dosta promjene, i da ne budu veseli kao prije kastriranja ? Da li su promjene zaista drasticne ?
-
globosa
#2181 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Male mace i majku pospite puderom protiv buha (imate u vet. apoteci), uvijte u ručnik, neka malo odstoji i okupajte! Pazite da majka maca ne liže mačiće dok su posuti puderom! Ponovite u 7-10 dana. Također možete Frontline sprej, ali on ide od 2. mjeseca starosti. Buhe su dosadne, ali izlječive!wildflower wrote:Pomagajte ljudi, ne znam sta da radim sa buhama!
-
globosa
#2182 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Obavezno to uradite! Dobićete prekrasnog, poslušnog i umiljatog mačka, a njemu ćete spasiti život.asrna wrote:Imam macka, i odgadjam kastriranje, jer sam iz mnogo izvora cula da se dosta promjene, i da ne budu veseli kao prije kastriranja ? Da li su promjene zaista drasticne ?
http://www.mojljubimac.hr/veterinarski- ... ija-macaka
https://sites.google.com/site/forumsapice2/kastracija3
-
asrna
#2183 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Hvala puno na savjetu i uradicu to, samo ne bih da pati 
-
wildflower
#2184 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Jedini prah protiv buha koji sam našla je neo pitroid. E sad, na njemu piše da nije štetan kod gutanja, osim što isušuje sluznicu (što je vjerujem privremeno), a opet na internetu ima ranih teorija, od toga da je apsolutno neškodljiv za toplokrvne životinje, do nekih veterinara koji kažu da nije dobar za mačke jer se one puno ližu - što ne bi trebalo biti problem ako je neškodljiv valjda?
Mrzim google.
Bojim se sad jer su mačići prilično živahni, pa bi mogli udahnuti ili liznuti malo praha prije nego ga operem s njih. Koliko dugo bi trebalo da se drži? Opet, neki kažu desetak minuta, a neki 2-3 sata... Sad sam totalno zbunjena jer se bojim da ne napravim veće zlo nego što su buhe...
Mrzim google.
Bojim se sad jer su mačići prilično živahni, pa bi mogli udahnuti ili liznuti malo praha prije nego ga operem s njih. Koliko dugo bi trebalo da se drži? Opet, neki kažu desetak minuta, a neki 2-3 sata... Sad sam totalno zbunjena jer se bojim da ne napravim veće zlo nego što su buhe...
- Mantis
#2185 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ja sam svog mačka kastrirao i od tad ga pola nema, mršav, od operacije mu se vidi treći očni kapak i dan danas a prošlo je tri mjeseca, na isti dan sam sterilisao i mačku i ona je super, nema nikakvih problema. Uglavnom mačak se više ne tuče, ne piški se po cijeloj kući što užasno smrdi i ne luta kao prije.
Zna li neko ima li se u Sarajevu kupiti Stronghold ili Advocate ampule za mace ili nešto treće samo da nije Frontline, stavio Frontline ampulu mačku i dalje se češe po vratu i glavi

Zna li neko ima li se u Sarajevu kupiti Stronghold ili Advocate ampule za mace ili nešto treće samo da nije Frontline, stavio Frontline ampulu mačku i dalje se češe po vratu i glavi
- Mantis
#2186 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Plus da kažem da sam mačke vodio kod vet. Amara Popovića i ne znam za iskustva drugih ali moje je negativno, prvo me nije pitao iz kojeg pravca dolazim ka Otoci pa me zavlačio skoro pola sata sam ga ko budala tražio po Otoci dok na kraju ipak nije odlučio da izađe ispred zgrade.
Drugo ponašao se neljubazno i neprofesionalno, i razgovarao povišenim tonom, isto kao da mi radi besplatno. Što se mene tiče ne bih više nikada odnio životinju kod njega.
Drugo ponašao se neljubazno i neprofesionalno, i razgovarao povišenim tonom, isto kao da mi radi besplatno. Što se mene tiče ne bih više nikada odnio životinju kod njega.
-
wildflower
#2187 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Kad najranije smijem macicima dati tabletice protiv glista? Kod lokalnog veta nemaju tu pastu za koju kazu da je dobra za male macice, samo imaju tabletice. Malci imaju 37 dana i danas je jedan povratio glistu 
- Mantis
#2188 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ja sam svojim davao Caniverm tablete jedna košta 2KM, 0,7g ide na 10KG težine što znači da bi trebalo da tabletu podijeliš na 10 dijelova tako sam ja uradio jer mačić vjerovatno nema ni pola kile. Nazovi veta pa se konsultuj sa njim.
-
wildflower
#2189 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Vec obavljeno, ocisceni su i sve ok. Dobili su po mali komadic Caniverma, i sad su svi super.
- Mantis
#2190 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Odlično
čini mi se da trebaš ponovit postupak nakon otprilike 15 dana.
- Divljanerka
#2191 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Prvo da se pohvalim moja Bambi se omacila i imamo 2 mužijaka i 2 ženke, stari su tačno 25 dana i preslatki su
već su počeli sami izlazit iz kutije, šetaju po stanu koliko je to moguće u njihovoj dobi.
Zanima me kad počinju obavljat nuždu i kako da ih od prvog momenta naučim gdje se to radi?
Sigurna sam da neko ima iskustva sa tim
Hvala unaprijed na savjetu.
Nikako da ih lijepo uslikam u pohodima po stanu, pa da postavim slike
Zanima me kad počinju obavljat nuždu i kako da ih od prvog momenta naučim gdje se to radi?
Sigurna sam da neko ima iskustva sa tim
Hvala unaprijed na savjetu.
Nikako da ih lijepo uslikam u pohodima po stanu, pa da postavim slike
- malsal
#2192 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Pozdrav svima
Macak se nije srao ima tri dana, sto je malo zabrinjavajuce - je'l ima ko slicno iskustvo, je'l to normalno za mace i sta se moze uradit, ima li kakvi pilseva za to ?
Macak se nije srao ima tri dana, sto je malo zabrinjavajuce - je'l ima ko slicno iskustvo, je'l to normalno za mace i sta se moze uradit, ima li kakvi pilseva za to ?
- ami8
#2193 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Znam da je bilo nekada priče na posebnoj temi o hotelu za mačke i pse u Rakovici i Miševićima kod Hadžića, malo sam se podsjetio te teme ali nisam neka konkretna iskustva vlasnika mački našao. Pa pošto mi planiramo na godišnji odmor ubrzo a ne želimo više familiju i prijatelje da opterećujemo sa ove naše dvije gospođice zamolio bih sve one koji imaju iskustva(pozitivna i negativna) da ih podijele ovde sa nama kao i kontakt telefone, web stranice i slično od hotela koji primaju mačke. Hvala unaprijed za sve korisne informacije 
- suzzy_q
#2194 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Kako lijepi terminimalsal wrote:Pozdrav svima
Daj mu hranu koja u sebi ima vlakana, i sto vise tecnosti.
- malsal
#2195 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Pa nisam politicar da termine biram, sranje je sranje.
Hvala na savjetu, ali koja hrana za mace ima vlakna posto sumnjam da ga mogu natjerat da zobene pahuljice jede ?
Hvala na savjetu, ali koja hrana za mace ima vlakna posto sumnjam da ga mogu natjerat da zobene pahuljice jede ?
-
wildflower
#2196 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Ima li iko iskustva, kako liječiti mače koje je postalo anemično od velike infestacije buhama? Šta mogu da mu dam da popravim stanje?
- lavorpunvode
#2197 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
molim vas.. neko ko ima iskustva s macicima..
kako hraniti mace koje jos nije ni progledalo a macka ga je napustila... ima svega par dana? hranila sam ga iz sprice, ali jedva i to da zna. nemojte mi samo reci da ce uginuti "svakako"...
sta da radim s ovom mrvom?
kako hraniti mace koje jos nije ni progledalo a macka ga je napustila... ima svega par dana? hranila sam ga iz sprice, ali jedva i to da zna. nemojte mi samo reci da ce uginuti "svakako"...
- malsal
#2198 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
-----------lavorpunvode wrote:molim vas.. neko ko ima iskustva s macicima..
Mozda ( ne znam je li radi ali vrjedi pokusati) na bocu za bebe ? Princip je slican - nesto nalik na bradavicu u usta i sisat...samo treba naci neku malu bocu...
-
wildflower
#2199 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
http://www.netbre.info/animals/asc/ishranamacica.html
Puno toga piše tu.
Osim toga ta stranica ima sjajan forum samo za 'zivotinjske probleme' na kojem par osoba redovno savjetuje ljude koji imaju probleme sa ljubimcima. Meni su ovih dana puno pomogli.
Puno toga piše tu.
Osim toga ta stranica ima sjajan forum samo za 'zivotinjske probleme' na kojem par osoba redovno savjetuje ljude koji imaju probleme sa ljubimcima. Meni su ovih dana puno pomogli.
-
edina_
#2200 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
pozdrav, trebam hitno vasu pomoc, prijatelj mi je slucajno stao macetu na glavu odmah je poceo krvariti trenutno lezi i idalje krvari ( krv mu curi iz nosa ) je li postoji ista sto bih mogla uraditi do sutra jer sumnjam da sada iti jedan veterinar radi ??????