ALTA Centar

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
alibaba_i_30_godina

#2176 Re: ALTA Centar

Post by alibaba_i_30_godina »

missko wrote:
ultima_palabra wrote:Ja ne vjerujem da taj Waikiki ima 10-15 milja prometa običnim radnim danom.
Ja kontam al mozda grijesim da NY-er sve iz radnje kad bi prodao ne bi bilo 20 milja zarade
Pa nije valjda da mislis da imaju robe samo ono sto je izlozeno u radnji?! Imaju oni dosta toga u skladistu, kada nesto nestane ili se proda veca kolicina jednostavno ponovo donesu u radnju, ili zamjene nekim 'novijim' stvarima. :roll:
A za ove marze znam ... LC Waikiki je turski, cudi me kako nije i niza nabavna cijena. :mrgreen:
missko

#2177 Re: ALTA Centar

Post by missko »

Vjerujem ja za marze al mi suhveli ta kirija i promet pa priznati se mora da bi zavidjeli i veci trzisni centri u svjetskim metropolama na takvom prometu.Ej Sarajevo je to par stotina milja stanovnika a pola ne radi a socijala 0 bodova.
karanana

#2178 Re: ALTA Centar

Post by karanana »

i ja za marze vjerujem ali sumnjam u kirije i promete.
cak se neke kirije i dogovaraju po procentu prometa, mozda je tako sa ovim vecim zakupcima tipa waikikija i vapiana. ako je tako, upravo losi prometi ovih firmi su mozda i doveli do problema kod altinih izmirivanja dugova (izuzev te pljacke od strane vlasnika).
alibaba_i_30_godina

#2179 Re: ALTA Centar

missko wrote:Vjerujem ja za marze al mi suhveli ta kirija i promet pa priznati se mora da bi zavidjeli i veci trzisni centri u svjetskim metropolama na takvom prometu.Ej Sarajevo je to par stotina milja stanovnika a pola ne radi a socijala 0 bodova.
Nikad se ne zna ... doduse i ja sumnjam da imaju svaki dan preko 10k ili vise KM prometa, ali imaju veliku kolicinu robe sa velikom ukupnom vrijednoscu, gledano onu robu koja je izlozena i onu u skladistima.
sarajevsko_pivo

#2180 Re: ALTA Centar

Post by sarajevsko_pivo »

Ma NewYorker ima sigurno toliki promet, uvijek je guzva tamo.

Evo otvoren NewYorker cak u Orasju!
Baudelaire

#2181 Re: ALTA Centar

Post by Baudelaire »

A može se napraviti neka računica. Priznajem da nisam nikad bio u Alti, pa ne mogu reći koliko raje kupuje na tim mjestima, ali ako je neka prosječna cijena artikla 50 km, u toku radnog dana bi morao prodati 200 artikala da nabodeš 10 milja. Sad, ne znam kolika je dnevna posjeta nijednom od tih butika ili šta su već, ali pretpostavljam da je prosječna cijena svakog prodatog artikla i manja, a nešto nisam siguran da 200 ljudi dnevno odluči nešto tamo da kupi.
suspect_zero

#2182 Re: ALTA Centar

Post by suspect_zero »

Baudelaire wrote:A može se napraviti neka računica. Priznajem da nisam nikad bio u Alti, pa ne mogu reći koliko raje kupuje na tim mjestima, ali ako je neka prosječna cijena artikla 50 km, u toku radnog dana bi morao prodati 200 artikala da nabodeš 10 milja. Sad, ne znam kolika je dnevna posjeta nijednom od tih butika ili šta su već, ali pretpostavljam da je prosječna cijena svakog prodatog artikla i manja, a nešto nisam siguran da 200 ljudi dnevno odluči nešto tamo da kupi.

Bilo par puta da je pazar bio oko 7000-8000, jednom čak i 5000 :-) ........i onda sve radnice kolektivno oplakale, šefica-dikrator obilato osula paljbu po njima :evil: ...nema tu hoćeš prodati-nećeš prodati, parola je MORAŠ ispuniti plan. Turčin traži veliki mjesečni plan, tako da ga oni rasporede na dnevne ili sedmične.

E sada odakle uopšte toliki promet u LCW? .......Povoljna cijena i veliki izbor za prosječnog potrošača muške i dječije robe, na tim artiklama se najviše ostvari promet.
Za djecu i muškarce, u gradu nema tolikog izbora koliko ima za žensku populaciju.....naročito za djecu od 0-14 godina. Ima nekoliko brendova koji su precjenjeni i preskupi (Chicco, Beba Kids, Iana...) za običan narod, a djeca brzo rastu i svakodnevno im treba odjeća.
Primjer, kreneš nekome na babine, za 50 km možeš kupiti svega za bebu....dok u Chiccu možda samo cuclu ;-)
beautyfool

#2183 Re: ALTA Centar

Post by beautyfool »

Pa 5000 dnevno bi trebalo biti nesto najmanje sto bi trebao LCW ostvarivati na onoliki prostor i onoliku kolicinu robe, a vjerujem da im je promet puno veci, pogotovo vikendom.
Edo87

#2184 Re: ALTA Centar

Post by Edo87 »

Timberland cizme se prodaju po 330 km, nabavna cijena 50 km. Znaci trgovci zaradjuju najvise a proizvodjaci najmanje...
alibaba_i_30_godina

#2185 Re: ALTA Centar

Edo87 wrote:Timberland cizme se prodaju po 330 km, nabavna cijena 50 km. Znaci trgovci zaradjuju najvise a proizvodjaci najmanje...
Ne bih bas bio tako siguran da proizvodjaci malo zaradjuju ... oni to sve proizvode na veliko, njemu mozda to sve ne izadje ni $ 5 ... a znamo da se sve zivo sada proizvodi u Kini ili se sirovine uvoze iz Kine.
Edo87

#2186 Re: ALTA Centar

Post by Edo87 »

NeyDan wrote:
Edo87 wrote:Timberland cizme se prodaju po 330 km, nabavna cijena 50 km. Znaci trgovci zaradjuju najvise a proizvodjaci najmanje...
Ne bih bas bio tako siguran da proizvodjaci malo zaradjuju ... oni to sve proizvode na veliko, njemu mozda to sve ne izadje ni $ 5 ... a znamo da se sve zivo sada proizvodi u Kini ili se sirovine uvoze iz Kine.
Pa zarade i oni, ali zato sto tamo neki Kinez ili Indijac radi za 5 dolara dnevno a napravi 500 komada na dan, ali ovi sta prodaju deru kozu. Proda troje cizme i plati prodavacicu za cijeli mjesec
kojeime

#2187 Re: ALTA Centar

Post by kojeime »

NeyDan wrote:
Maloprodajna cijena se ne formira po tome koliko zaista kosta neki proizvod (dakle materijal, rad, energija, administracija, troskovi razvoja i dizajna, transporta, zarade, poreza, itd) vec se istrazuje trziste i predvidja koliko bi kupci bili spremni da plate taj prozivod. I uvijek je stvarna cijena proizvoda visestruko niza od sume koju su kupci spremni da plate za taj proizvod. Tako da ni proizvodjac ni trgovac nikada nisu na gubitku, dok god se proizvod prodaje. Gubi se jedino kada se proizvod ne kupuje. Govorim naravno o velikim kompanijama i masovnoj proizvodnji. U malim manufakturama je drugacije, tu je cijena proizvodnje po jedinici proizvoda veca nego u masovnoj proizvodnji.
ladyada

#2188 Re: ALTA Centar

Post by ladyada »

podsjeti me na cas ekonomije o formiranju cijena .......nas predavac je objasnio na adidas kapi , znaci kapa kosta dok se u kini proizvede 1€ ali u prodaji 100€ :?: :?: :?: + prevoz u kini , osiguranja od monsuna brodoloma itd, prevoz u evropi ,radna snaga u evropi sto ga proda i marketing......... i ne zaboravimo ime adidas ne nosis bilo kakvo sranje na glavi .......... :lol: :lol:
EUROBIH

#2189 Re: ALTA Centar

Post by EUROBIH »

ultima_palabra wrote:Ja ne vjerujem da taj Waikiki ima 10-15 milja prometa običnim radnim danom.
:dance: :dance:
čudno...pa kad im tako fenomenalno ide, što ne šire prodajnu mrežu???...biciklu ako ne okrećeš točkove-padaš
interwal

#2190 Re: ALTA Centar

Post by interwal »

Edo87 wrote:
NeyDan wrote:
Pa zarade i oni, ali zato sto tamo neki Kinez ili Indijac radi za 5 dolara dnevno a napravi 500 komada na dan, ali ovi sta prodaju deru kozu. Proda troje cizme i plati prodavacicu za cijeli mjesec
A onaj u proizvodnji proda jedan par i plati čitavu smjenu Indijaca i Kineza u fabrici...

Najveće marže su u proizvodnji.
sarajevsko_pivo

#2191 Re: ALTA Centar

Post by sarajevsko_pivo »

EUROBIH wrote:
:dance: :dance:
čudno...pa kad im tako fenomenalno ide, što ne šire prodajnu mrežu???...biciklu ako ne okrećeš točkove-padaš
U aprilu se otvara jedan u Mostaru.
missko

#2192 Re: ALTA Centar

Post by missko »

Kako mislis nabavna cijena?
Ko to moze nesto od 330 km nabaviti za 50?
beautyfool

#2193 Re: ALTA Centar

Post by beautyfool »

Nemozes porediti maloprodajnu cijenu i onu cijenu koju zaradjuju proizvodjaci, jer proizvodjaci zaradjuju kolicinski a prodavnice po jednom artiklu, tako da se fabrici isplati prodati npr cipele po cijeni od 10KM jer za dan moze ih proizvesti npr 1000 sto bi bilo dovoljno da pokrije odredjene troskove i ostvari zaradu dok recimo jedna prodavnica pa da je i na najprometnijem mjestu nema sanse da proda 1000 pari cipela za dan. Tako da se profit ne racuna na isti nacin kod proizvodjaca i u maloprodaji.
A_I_

#2194 Re: ALTA Centar

Post by A_I_ »

missko wrote:
Kako mislis nabavna cijena?
Ko to moze nesto od 330 km nabaviti za 50?

Ne budite smijesni :lol: Roba od 5$ nabavne cijene nama se (uspjesno) prodaje po 100-150KM

Iz ovog dokumentarca se puno moze saznati i mitovi razbiti:
China Blue

Dakle, evropskim i americkim mesetarima/madzionicarima dajemo 100KM a marka-dvije ide onome ko je krv i znoj prolio praveci to sto kupujemo.

Moderno robovlasnistvo!
Za koje nas nije briga sve dok je daleko od ociju i dok je nama dobro.
missko

#2195 Re: ALTA Centar

Post by missko »

Mozda se fulilo malo, sa nabavnom i fabrickom cijenom. Fabrika ne drzi butike ona prodaje fransize isto kao i McD. Znaci jednu fabriku cipela sa, radom i sirovinama za iste, cipele kostaju npr 50 km, fabriku mozda jednokratno te cipele kostaju i 5 km ali kad uracunaju odrzavanje masina, poreze, struju, marketing, izgradnju postrojenja i modernizaciju, radnike na bolovanju, kazne razne i sta ja znam sta jos mislim da sve to utice na cijenu, i ne isplati im se prodati to bas zabadava. E sad vlasnik neke fransize ima isto svoje troskove tako da cipela u rukama kupca ima svoju cijenu i to je trzisna cijena, a nabavna cijena je po meni relativna.
zakonpera

#2196 Re: ALTA Centar

Post by zakonpera »

karanana wrote:
alphonse kauders wrote:
johntra wrote:Ja ne znam kako može neko misliti da će doći do zatvaranja Alte, kad Hypo može živiti od zakupa normala...Waikiki, Mercator i Vapiano mjesečno daju 200.000 KM kirije za svoje prostore, a koliko ih još ima...
Član 39. Zakona o Bankama FBiH:

"
Banka može obavljati samo slijedeće djelatnosti:

1. primanje svih vrsta novčanih depozita i drugih novčanih sredstava;
2. davanje i uzimanje kredita i finansijski lizing;davanje svih oblika novčanog jemstva;
3. davanje svih oblika novčanog jemstva;
4. učešće, kupovina i prodaja instrumenata tržišta novca i kapitala za svoj ili tuđi račun;
5. usluge platnog prometa i prenosa novca;
6. kupovina i prodaja strane valute;
7. izdavanje i upravljanje sredstvima plaćanja (uključujući kreditne kartice, putne i bankarske čekove);
8. pohranjivanje i upravljanje vrijednosnim papirima i drugim vrijednostima;
9. usluge finansijskog menadžmenta;
10. kupovina i prodaja vrijednosnih papira; i
11. druge poslove koji proizilaze iz tač. 1.- 10. ovog člana.
"

Dakle, Hypo ne može ovo davati u zakup već isključivo prodati ili dati na finansijski lizing (ako uopste i to).

Hypo se dakle moze samo nadati da ce neko kupiti ove prostore.

Jedino da im Agencija mozda ne izda neku posebnu dozvolu za ovo, ali čisto sumnjam.
nije ovo prvi centar kojem bi se ovako nesto desilo. recimo, hypo je preuzela villa park. ko tu vrsi izdavanje prostora ako ne oni? mozda neka njihova firma registrovana za upravljanje nekretninama.

Mercant poslove obavljaju banke..gdje preuzmu problematicne investicije, zatim restruktuiraju, valoriziraju i prodaju..razliku uzimaju kao profit. To nije nista novo
cls

#2197 Re: ALTA Centar

Post by cls »

znaci stvari stoje ovako na skavi kupljeni artikal dodane su 3 marze. Prva cijena samog artikla, Druga troskovi i treća zarada. Kod nas u dosta slucajeva nema geleralnih zastupnika, vec su to klasicni dileri, e u tom slucaju diler je morao kupiti od nekog robu jer nema pristup fabrici, sto znaci taj posrednik je isto dodao 3 marze na isti proizvod, tako da ko nas dodje 6 puta skulji proizvod, ne kazem da je u svim slucajevima tako ali ih ima, Druga stvar oni koji imaju pristupe fabrika, a prodajne cijene su im visoke, pa ima i za to par obajsnjenja, pored maximalne zarede, tu je i potraznja, a i jako bitno stavka je i logika samog kupca da sve sto je jeftino nije kvalitetno, pa svoj kvalitet zele da potkrijepe visokom cijenom, naravno mora se dodati i cijena brenda ali realno u vecini slucajeva kod nas i nije neki brend tako da cijena brenda ima manju ulogu u svemu tome, naravno ako pitamo prodavca on ce reci da je to extra brend iz neke drzave samo sto nije poznat ovdje....ah danas valjda niko nema net :D

kako stati visokim cijenama pa vrlo jednostavno, pametno kupovanje, sto znaci cekati snizenja pa kupovati, jer sve dok ima potraznje nasi prodavci ce drzati takve cijene :)
Last edited by cls on 04/11/2011 14:28, edited 1 time in total.
maraska

#2198 Re: ALTA Centar

Post by maraska »

U Alti večeras shopping night, sniženja od 20-40%.
chuchumbamayumbe

#2199 Re: ALTA Centar

Post by chuchumbamayumbe »

maraska wrote:U Alti večeras shopping night, sniženja od 20-40%.
Treba li ponijeti baterijsku lampu, hoće li biti struje!?
8-)
strong69

#2200 Re: ALTA Centar

Post by strong69 »

chuchumbamayumbe wrote:
maraska wrote:U Alti večeras shopping night, sniženja od 20-40%.
Treba li ponijeti baterijsku lampu, hoće li biti struje!?
8-)
:lol: :lol: :lol:

:thumbup:
Post Reply