Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
nastavnikhe

#2176 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by nastavnikhe »

NediM17 wrote:Sta mozes naci kod nas u radnjama a sta ide u taj auto je ELF 5w40 Evolution 900 NF koji je pod Totalom koji preporucuje KIA/Hyundai.
Jos bolja opcija je Total Quartz 9000 Future NFC 5W-30 .

Total ima semu sa KIA/Hyundai korporacijom, tako da sve preporuke za ovaj Total. Nekada je to bio Shell, ali kod mene na novom Cee'du stoji naljepnica "Total lubricants" pod haubom.

Takodjer kada sam za stari Cee'd 1.6 CRDi kupovao ulje, Total Quartz Ineo MC3 negdje na ambalazi je pisalo "approved by Hyundai/KIA motors".

Dakle tu polusintetiku 10w40 bih ja izbjegao u tom motoru, iako mu gotovo sigurno nece nista faliti. Samo me jos interesuje po kojoj cijeni ga naplacuju ove varalice u Rajlovcu. Kanta ovog ELF-a od 4 litra nije ni 40KM u maloprodaji.

U principu bilo koje pismeno 5w30 ulje ce goditi tom motoru.
Hvala na iscrpnom odgovoru. U Rajlovcu naplaćuju Shell 10w40 20,50 KM po litru,a za 5w30 traže 31,27 KM.
Ponudu koju sam dobio od Kia Kantić Tešanj je Total Quartz 9000 5w40 19,70 po litru,a 5w30 im košta 24 KM.
530i

#2177 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by 530i »

Elf Evolution NF 5w40 imaš i po 10KM litar.
basicm

#2178 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by basicm »

Dokazano skuplja ulja su bolja, pogotovo pdv aditiv u njima, sto ga vise ima bolja zastita za motor.
nastavnikhe

#2179 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by nastavnikhe »

530i wrote:Elf Evolution NF 5w40 imaš i po 10KM litar.
Pošto je auto pod garancijom moram raditi zamjenu ulja u ovlaštenim servisima tako da mi je prema ponuđenom najbolja opcija Total Quartz 9000 5w40 .
NediM17

#2180 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by NediM17 »

Kakve marze! :lol:

Kad bude servis na godinu dana na Cee'du, ima da im donesem svoje ulje i filtere. Ulje ce biti Total (po preporuci KIA motorsa, a iz Total kataloga sa interneta), a filteri OEM (i ulje i svaki OEM filter pojedinacno cu nabaviti znatno jeftinije, sto kod nas u radnjama, sto preko interneta). Ugradite i naplatite ruke i ovjerite servisnu knjigu, niste vi prodavnica autodijelova nego servis, nece me niko sisati i praviti budalom sa enormnim marzama. Senzor pritiska u gumama im je 240KM (KIA Rajlovac), u Hyundai-ju 160KM (Hyundai Bare, oni su malo normalniji), na eBayu isti OEM senzor 39 USD + free shipping. Kakve budale!
Naravno da cu naruciti sa eBaya, a oni ce samo ukodirati senzore u ECU. Cekam samo da konacno izadje u Sluzbenom listu ovaj novi zakon za carinu.

Ko ne vjeruje evo OEM broj senzora pa nek izvoli provjeriti.
52933B1100
coco1

#2181 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by coco1 »

jefferson wrote:
hvala drug. bez uvrede prema drugim, djelujes kao neko ko moze dati najbolji savjet po ovom pitanju.

jetta ima dpf i nasuo sam castrol edge profesional lll long life 5-30, a koje ispunjava obje navedene specifikacije. i majstor, kod kojeg sam mjenjao ulje, je rekao da bi preporucio isto.
Nastavi sipat taj Castrol, to je odlicno ulje.
opet, ja :D doslo vrijeme za, novi, mali servis i majstor, kod kojeg redovno odrzavam vozila (kod prosle zamjene sam bio tek uzeo ovo auto i castrol dobio u nekoj kompenzaciji, te zamjenu izvrsio u banja luci, gdje sam bio na sl. putu), preporucuje mi elf evolution full-tech llx 5w-30, koje, takodjer, ispunjava norme: acea c3, vw 504.00, vw 507.00, podrzava motore sa dpf.... kao razlog preporuke navodi garanciju fabrickog porjekla, sto za castrol ne moze garantovati. dodaje da odrzava masu vw vozila, sipaju navedeno ulje i nikakvih problema nije bilo.

da napomenem, radi se o jetti , 2009. god., 1.9tdi, 77 kw, bluemotion, bls motor, sa predjenih cca 141.000 km, ulje mjenjam svakih cca10.000 km i kod svake zamjene mjenjam filtere ulja, zraka i kabine. majstor me ne forsira i ne trpa mi ovo ulje, samo daje preporuku, a konacni izbor ostavlja meni na volju. dobro i kaze: moje je da te posavjetujem, tvoje da odlucis, ja odradim, naplatim i sve u ljubavi. covjek me inace ne "guli", veliki servis mi naplatio 300 KM, gdje je uracunat dayco set remenja i spanera, vodena pumpa, remenica alternatora, pk remen i ruke. na sve garancija 100.000km ili 5 godina, uredno upisano u servisnu. pitao ga da mi, preventivno, ocisti egr, on sjeo u auto,napravio krug i rekao mi da nema potrebe, samo cu "baciti" pare, te mi skrenuo paznju da ne patim auto malim obrtajima, jer takva voznja dovodi do tih zapusenja izduvnog sistema, a dodatno lose utice na turbinu i dsg mjenjac, odnosno, plivajuci zamajac, pa ljudi, zbog ustede cca litar nafte na predjenih 100 km, prouzrokuju sebi stetu od vise stotina, pa i hiljada KM.

oduzih sa postom, pa se izvinjavam ako, dijelom, djeluje kao offtopic, nije s namjerom.

najvca nedoumica mi je oko euro norme, kod mene 4, a ulju je preporuka za euro 5.

molim za, eventualna, iskustva iz prve ruke, savjete, itd

unaprijed hvala!
jefferson

#2182 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

coco1 wrote:
jefferson wrote:
hvala drug. bez uvrede prema drugim, djelujes kao neko ko moze dati najbolji savjet po ovom pitanju.

jetta ima dpf i nasuo sam castrol edge profesional lll long life 5-30, a koje ispunjava obje navedene specifikacije. i majstor, kod kojeg sam mjenjao ulje, je rekao da bi preporucio isto.
Nastavi sipat taj Castrol, to je odlicno ulje.
opet, ja :D doslo vrijeme za, novi, mali servis i majstor, kod kojeg redovno odrzavam vozila (kod prosle zamjene sam bio tek uzeo ovo auto i castrol dobio u nekoj kompenzaciji, te zamjenu izvrsio u banja luci, gdje sam bio na sl. putu), preporucuje mi elf evolution full-tech llx 5w-30, koje, takodjer, ispunjava norme: acea c3, vw 504.00, vw 507.00, podrzava motore sa dpf.... kao razlog preporuke navodi garanciju fabrickog porjekla, sto za castrol ne moze garantovati. dodaje da odrzava masu vw vozila, sipaju navedeno ulje i nikakvih problema nije bilo.

da napomenem, radi se o jetti , 2009. god., 1.9tdi, 77 kw, bluemotion, bls motor, sa predjenih cca 141.000 km, ulje mjenjam svakih cca10.000 km i kod svake zamjene mjenjam filtere ulja, zraka i kabine. majstor me ne forsira i ne trpa mi ovo ulje, samo daje preporuku, a konacni izbor ostavlja meni na volju. dobro i kaze: moje je da te posavjetujem, tvoje da odlucis, ja odradim, naplatim i sve u ljubavi. covjek me inace ne "guli", veliki servis mi naplatio 300 KM, gdje je uracunat dayco set remenja i spanera, vodena pumpa, remenica alternatora, pk remen i ruke. na sve garancija 100.000km ili 5 godina, uredno upisano u servisnu. pitao ga da mi, preventivno, ocisti egr, on sjeo u auto,napravio krug i rekao mi da nema potrebe, samo cu "baciti" pare, te mi skrenuo paznju da ne patim auto malim obrtajima, jer takva voznja dovodi do tih zapusenja izduvnog sistema, a dodatno lose utice na turbinu i dsg mjenjac, odnosno, plivajuci zamajac, pa ljudi, zbog ustede cca litar nafte na predjenih 100 km, prouzrokuju sebi stetu od vise stotina, pa i hiljada KM.

oduzih sa postom, pa se izvinjavam ako, dijelom, djeluje kao offtopic, nije s namjerom.

najvca nedoumica mi je oko euro norme, kod mene 4, a ulju je preporuka za euro 5.

molim za, eventualna, iskustva iz prve ruke, savjete, itd

unaprijed hvala!
Elf je extra ulje. Nema tu nekakve filozofije.
Jel bluemotion ima dpf? Ako ima VW504.00/507.00 je ulje koje treba ici. Da li je to Elf ili be je stvar licnog izbora. Bitno je da je VW504.00/507.00. Ulja su kao politika.
ja71

#2183 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ja71 »

basicm wrote:Dokazano skuplja ulja su bolja ...
Bolja ulja jesu skuplja. Ovo što si napisao, ne mora da znači
preludezalude

#2184 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by preludezalude »

Vidjao sam cijene cak i ispod 10KM. Mene licno tako niska cijena odmah odbija. Ne mora znaciti da je lose ulje ali nesto podsvjesno me koci u kupovini, pogotovo kad takvo ulje u Motorexu vidim sa duplo vecom cijenom.
Warashii

#2185 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Warashii »

preludezalude wrote:
Vidjao sam cijene cak i ispod 10KM. Mene licno tako niska cijena odmah odbija. Ne mora znaciti da je lose ulje ali nesto podsvjesno me koci u kupovini, pogotovo kad takvo ulje u Motorexu vidim sa duplo vecom cijenom.
:run:
Muuky

#2186 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Muuky »

preludezalude wrote:
evo da ti ja kažem motorex ima veliku maržu , a ti npr kad od njeg kupuješ kao da imaš servis imaš 35 % posto na dijelove , svaki pojedinačno !
amar1994

#2187 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by amar1994 »

al zato nemaju osigurac za azijska auta :lol: :lol: :lol:
Revolver

#2188 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Revolver »

preludezalude wrote:
Ako vidiš da je nešto u Motorexu duplo skuplje onda znaj da je niža cijena ispravna, a nikako ta u Motorexu
preludezalude

#2189 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by preludezalude »

U Motorexu sam nekad davno kupovao dijelove dok nisam skontao neke stvari. Ulje nisam nikad kupovao kod njih jer se definitivno najskuplji, pogotovo Elf i Selenia.
530i

#2190 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by 530i »

preludezalude wrote:
U ovlaštenom servisu Elf je bio 12,8 KM za litar. Ovo govorim za reno servis, ne ovaj kia. Te cijene od 30-40-50 maraka za najobičnije 5w40 ulje su čisto deranje.
axe22

#2191 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by axe22 »

Znam da nije motorno ulje, ali gdje se ima u Bosni nabaviti TUTELA TRANSMISSION MATRYX 75W-85???

Obisao sam gotov sve radnje u Tuzli i okolo i nigdje nisam nasao, a treba mi jer uskoro planiram uraditi zamjenu ulja u POZNATOM opel m32 mjenjacu (alfa 159)
sve na kvadrat

#2192 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by sve na kvadrat »

axe22 wrote:Znam da nije motorno ulje, ali gdje se ima u Bosni nabaviti TUTELA TRANSMISSION MATRYX 75W-85???

Obisao sam gotov sve radnje u Tuzli i okolo i nigdje nisam nasao, a treba mi jer uskoro planiram uraditi zamjenu ulja u POZNATOM opel m32 mjenjacu (alfa 159)
Imas na piku radnju Euromotorio, bave se prodajem autodijelova za sva vozila, siguran sam 90% da ti mogu nabaviti to ulje....
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2193 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by konektovan »

E cuj Tutela... :mrgreen: :thumbup:
B6Redhell

#2194 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by B6Redhell »

konektovan wrote:E cuj Tutela... :mrgreen: :thumbup:
ma to je nutela pomijesana, sigurno je dobra ta tutela... :thumbup:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2195 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by konektovan »

B6Redhell wrote:
I mene je asociralo na nutelu. :mrgreen:
axe22

#2196 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by axe22 »

B6Redhell wrote:

Ma povecan udio ljesnjaka. hhh
preludezalude

#2197 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by preludezalude »

axe22 wrote:Znam da nije motorno ulje, ali gdje se ima u Bosni nabaviti TUTELA TRANSMISSION MATRYX 75W-85???

Tesko da ces tako nesto naci u BiH. Ako ides u Beograd mozes po bas prihvatljivim cijenama naci ulja kod ovlastenog uvotnika i distributera Petronas ulja. I moje auto koristi specificna ulja u mjenjacu i reduktoru i to kupujem u Bg.
ElRe

#2198 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ElRe »

To mozes naci u Fiat ovlastenim servisima. Specijalno napravljeno za potrebe FCA.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2199 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by bitanga_sa_otesa »

preludezalude wrote:i specificna ulja u mjenjacu i reduktoru i to kupujem u Bg.
ima toga i u sarajevu..
preludezalude

#2200 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by preludezalude »

bitanga_sa_otesa wrote:
preludezalude wrote:i specificna ulja u mjenjacu i reduktoru i to kupujem u Bg.
ima toga i u sarajevu..
Ja nisam nigdje u BiH pronasao ATF+4 specifikacije MS9602, ulje za reduktor specifikacije MS10216, ulje za volan specifikacije MS5931. Proizvodjac mi nije bio bitan vec specifikacija.
Post Reply