jefferson wrote:hvala drug. bez uvrede prema drugim, djelujes kao neko ko moze dati najbolji savjet po ovom pitanju.
jetta ima dpf i nasuo sam castrol edge profesional lll long life 5-30, a koje ispunjava obje navedene specifikacije. i majstor, kod kojeg sam mjenjao ulje, je rekao da bi preporucio isto.
Nastavi sipat taj Castrol, to je odlicno ulje.
opet, ja

doslo vrijeme za, novi, mali servis i majstor, kod kojeg redovno odrzavam vozila (kod prosle zamjene sam bio tek uzeo ovo auto i castrol dobio u nekoj kompenzaciji, te zamjenu izvrsio u banja luci, gdje sam bio na sl. putu), preporucuje mi elf evolution full-tech llx 5w-30, koje, takodjer, ispunjava norme: acea c3, vw 504.00, vw 507.00, podrzava motore sa dpf.... kao razlog preporuke navodi garanciju fabrickog porjekla, sto za castrol ne moze garantovati. dodaje da odrzava masu vw vozila, sipaju navedeno ulje i nikakvih problema nije bilo.
da napomenem, radi se o jetti , 2009. god., 1.9tdi, 77 kw, bluemotion, bls motor, sa predjenih cca 141.000 km, ulje mjenjam svakih cca10.000 km i kod svake zamjene mjenjam filtere ulja, zraka i kabine. majstor me ne forsira i ne trpa mi ovo ulje, samo daje preporuku, a konacni izbor ostavlja meni na volju. dobro i kaze: moje je da te posavjetujem, tvoje da odlucis, ja odradim, naplatim i sve u ljubavi. covjek me inace ne "guli", veliki servis mi naplatio 300 KM, gdje je uracunat dayco set remenja i spanera, vodena pumpa, remenica alternatora, pk remen i ruke. na sve garancija 100.000km ili 5 godina, uredno upisano u servisnu. pitao ga da mi, preventivno, ocisti egr, on sjeo u auto,napravio krug i rekao mi da nema potrebe, samo cu "baciti" pare, te mi skrenuo paznju da ne patim auto malim obrtajima, jer takva voznja dovodi do tih zapusenja izduvnog sistema, a dodatno lose utice na turbinu i dsg mjenjac, odnosno, plivajuci zamajac, pa ljudi, zbog ustede cca litar nafte na predjenih 100 km, prouzrokuju sebi stetu od vise stotina, pa i hiljada KM.
oduzih sa postom, pa se izvinjavam ako, dijelom, djeluje kao offtopic, nije s namjerom.
najvca nedoumica mi je oko euro norme, kod mene 4, a ulju je preporuka za euro 5.
molim za, eventualna, iskustva iz prve ruke, savjete, itd
unaprijed hvala!