Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Miki123

#2176 Re: Cijene stanova All about

Post by Miki123 »

BACAČ1 wrote:
poznanik wrote:
Alfons Kauders wrote:...zanima me koliko se realno moze "skinuti" cijena ako se sve kesira? u tz je avaz ponudio popust sa 1700 i kusur na 1500km za kes...
A koji je drugi način plaćanja kod kupovine stana, osim gotovinom?
Zanimljivo.
prodavac dobija uvijek kesh,ili iz djepa ili od banke.
Baš me zanima kako bi neko sve dogovorio i zajedno odu u banku da podignu novac.
Da li bi prodavac prihvatio rizik???
Pa ne da notar ugovore dok kupac ne isplati cijenu. Odu prodavac i kupac do banke, isplate cijenu i vrate se sa potvrdom da je cijena isplaćena na tekući prodavca.
Lalina lopta

#2177 Re: Cijene stanova All about

Post by Lalina lopta »

Ima li neko da prodaje dvosoban stan na relaciji otoka - kovacici po nekim prihvatljivim cijenama?
I koja je to otprilike cijena po kvadratu za koju se sada prodaju stanovi na ovim lokacijama?
Moze i na pp
sabanss

#2178 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

Lalina lopta wrote:Ima li neko da prodaje dvosoban stan na relaciji otoka - kovacici po nekim prihvatljivim cijenama?
I koja je to otprilike cijena po kvadratu za koju se sada prodaju stanovi na ovim lokacijama?
Moze i na pp
1500 do 3000 KM :D

Otoka i Kovacici su ogromna razlika :D
Lalina lopta

#2179 Re: Cijene stanova All about

Post by Lalina lopta »

sabanss wrote:
Lalina lopta wrote:Ima li neko da prodaje dvosoban stan na relaciji otoka - kovacici po nekim prihvatljivim cijenama?
Moze i na pp
1500 do 3000 KM :D

Otoka i Kovacici su ogromna razlika :D
Ma znam da jesu, ali eto ko zna, ako bi bila neka dobra ponuda...
zar ima na otoci po 1500?
Ambrozija

#2180 Re: Cijene stanova All about

Post by Ambrozija »

Znam da mozda nije primjereno ovoj temi, ali moze li mi neko reci nesto vise o agenciji za nekretnine Prostor...Ima li neko iskustva sa istima? kako rade i slicno....
Hvala unaprijed
drndalo

#2181 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

Sve agencije kod nas su ti dno dna, mozda ima jedna-dvije koje su 15 cm iznad dna... Ukratko, niko od njih nije zadovoljan (samo) svojom provizijom, pa svi pokusavaju da se ugrade i u cijenu stana koji prometuju, pa su im i prodajni rezultati slicni... Gdje nema prodaje, nema ni prometa, nema prometa=nema para, pa bi svi da na jednoj prodaju 3 mjeseca imaju dovoljno para za fin zivot...

Uglavnom agencija nose kao ime, ali bi voljeli da budu dileri umjesto samo brokeri, pa da npr. tvoj stan koji prodajes za 100.000 KM, preprodaju za 120.000, naravno bez svog rizika, umjesto da ga prodaju (ako mogu) za tvoju cijenu, a njihovo je onda npr. 3%... Malo li je 3.000 KM za toliki posao... Pa kad bi s takvom zaradom imali 3-5 stanova mjesecno,eto para...
Ambrozija

#2182 Re: Cijene stanova All about

Post by Ambrozija »

drndalo wrote:Sve agencije kod nas su ti dno dna, mozda ima jedna-dvije koje su 15 cm iznad dna... Ukratko, niko od njih nije zadovoljan (samo) svojom provizijom, pa svi pokusavaju da se ugrade i u cijenu stana koji prometuju, pa su im i prodajni rezultati slicni... Gdje nema prodaje, nema ni prometa, nema prometa=nema para, pa bi svi da na jednoj prodaju 3 mjeseca imaju dovoljno para za fin zivot...

Uglavnom agencija nose kao ime, ali bi voljeli da budu dileri umjesto samo brokeri, pa da npr. tvoj stan koji prodajes za 100.000 KM, preprodaju za 120.000, naravno bez svog rizika, umjesto da ga prodaju (ako mogu) za tvoju cijenu, a njihovo je onda npr. 3%... Malo li je 3.000 KM za toliki posao... Pa kad bi s takvom zaradom imali 3-5 stanova mjesecno,eto para...
Ja sam cula da su oni medju najboljima, svi ih hvale, medjutim pojedini ljudi su mi se zalili da recimo stan u strogom Centru, u solidnom stanju, zele prodati po 2000KM/m2 pa se pitam da li je to istina odnosno da li je ta cijena realna...Ja imam stan u Centru pa mi se takodjer nekako cijena od 2000KM ne cini realnom. A tesko je zakljuciti da li je realna ili ne, kad cijene variraju od 1800 do 2500 pa i preko kada je u pitanju Centar....

Koju agenciju bi ti preporucio? Ovaj prosotor kako vidim na njihovoj stranici zaista dobro radi i stanovi se poprilicno brzo prodaju....eh, sad....
otherside

#2183 Re: Cijene stanova All about

Post by otherside »

procjene ti stan na minimum i onda brzo prodaju.
meni su napravili procjenu smijesnu nisku-nismo pristali.
Ambrozija

#2184 Re: Cijene stanova All about

Post by Ambrozija »

otherside wrote:procjene ti stan na minimum i onda brzo prodaju.
Govoris konkretno o prostoru ili generalno o svim agencijama za nekretnine?
Nebitan32

#2185 Re: Cijene stanova All about

Post by Nebitan32 »

Kakva je situacija sa cijenama u Kiseljaku? Narod u Bosni jos uvijek ima taj neki kompleks "centra grada" pa svi gledaju da se nabiju sto blize centru u neke visespratnice iako to znaci manji zivotni prostor, problemi sa smogom, prljavstinom, guzvom, problemi sa parkiranjem, izlozenost kriminalitetu itd... Ili svi oni ljudi koji grade kuce po brdima uz Sarajevo. Uski prolazi, klizista, nabijenost kuca pa komisija vidi kroz prozor kad ides u kupatilo. Ne znam odale takav mentalitet.

Kiseljak mi izgleda jako lijepo. Ima dosta ravnice i sirine. Koliko sam upratio autoput ce ici kroz Lepenicu sto ce znaciti brza povezanost sa Sarajevo i morem.

Uvjeren sam da ce prije ili kasnije i u Bosni biti kao i na zapadu. Bogatiji ce se povuci u ova mirnija predgrada i gradice dok ce u zgradama ziviti sirotinja, doseljenici, studenti...

Manja panorama Kiseljaka. Mislim da se moze posmatrati kao i dobra investicija jer ce se ovaj gradic jos vise urbanizirati i ubijeden sam da ce i cijene nekretnina biti vise nego sto su danas.
Image
mumy

#2186 Re: Cijene stanova All about

Post by mumy »

Pa jest lijep Kiseljak,Kresevo jos ljepse ...a blizu pravo,samo sto ih zeza los put.Hadzici nisu losa opcija ni sad,fina je povezanost,jos da ima neki alternativni put(kad je kakav nestreca i slicno) bilo bi super.Izgradilo se stanbenih objekata,imaju cak i kino mescini u onim novim zgradama(ne znam da li je u funkciji).U svakom slucaju da je do mene sad bi se preselila :D ,ali ne pitam se samo ja :)
drndalo

#2187 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

Ambrozija wrote: Ja sam cula da su oni medju najboljima, svi ih hvale, medjutim pojedini ljudi su mi se zalili da recimo stan u strogom Centru, u solidnom stanju, zele prodati po 2000KM/m2 pa se pitam da li je to istina odnosno da li je ta cijena realna...Ja imam stan u Centru pa mi se takodjer nekako cijena od 2000KM ne cini realnom. A tesko je zakljuciti da li je realna ili ne, kad cijene variraju od 1800 do 2500 pa i preko kada je u pitanju Centar....

Koju agenciju bi ti preporucio? Ovaj prosotor kako vidim na njihovoj stranici zaista dobro radi i stanovi se poprilicno brzo prodaju....eh, sad....
Na svu srecu, nemam nikakvo licno iskustvo ni sa jednom, samo sublimaciju iskustava prijatelja/rodbine u zadnjih 10 godina... Koje je onakvo kakvo sam napisao... Ako se pojavi agencija koja ce iskoraciti iz tog sitnosicardzijskog mentaliteta, imace i posla...
otherside

#2188 Re: Cijene stanova All about

Post by otherside »

Ambrozija wrote:
prostor
Ambrozija

#2189 Re: Cijene stanova All about

Post by Ambrozija »

otherside wrote:
Ambrozija wrote:
prostor
Znaci oni odredjuju cijenu? Ja sam kontaktirala jos jednu agenciju za nekretnine, bas je bila fleksibilna, dali su da sama odredim cijenu, nema nikakvog ugovora, ako ja prije sama prodam samo da im javim i to je to...Jedino sto se ne cini da rade svoj posao onako kako bi trebalo...Imam osjecaj da stave nekretninu na svoju stranicu, eventuano na Pik.ba i to je to, pa sta bude...
kockica_kockica

#2190 Re: Cijene stanova All about

Post by kockica_kockica »

Agencija Prostor :-)

Oni ti procijene stan na neku cifru .. Pocetna cijena uvijek bude nesto veca od procjenjene...
Ugovor sastave tako da odmah utvrdjuju 3% od pocetne cijene stana koliko im trebas dati kad stan prodas, i ta cifra njihova je fiksna. Nije vazno za koliko novca stan prodas njima ide fiksno koliko su odrezali od pocetne cijene.
Ako ti oni prodaju stan dobiju proviziju
Ako sam nadjes kupca opet oni dobiju proviziju
Ako zelis prekinuti ugovor s njima opet placas proviziju
Ugovor vrijedi 3 mjeseca i ako se ne izjasnis da ne zelis produzenje automatski ga produzju na dodatna 3 mjeseca

:roll: pa eto ko voli nek izvoli :oops:
Ambrozija

#2191 Re: Cijene stanova All about

Post by Ambrozija »

kockica_kockica wrote:Agencija Prostor :-)

Oni ti procijene stan na neku cifru .. Pocetna cijena uvijek bude nesto veca od procjenjene...
Ugovor sastave tako da odmah utvrdjuju 3% od pocetne cijene stana koliko im trebas dati kad stan prodas, i ta cifra njihova je fiksna. Nije vazno za koliko novca stan prodas njima ide fiksno koliko su odrezali od pocetne cijene.
Ugovor vrijedi 3 mjeseca i ako se ne izjasnis da ne zelis produzenje automatski ga produzju na dodatna 3 mjeseca

Mene samo zanima mogu li sama odrediti cijenu? U razgovoru sa ovim agentom sam shvatila da ne mogu, zapravo je bilo dvosmisleno, pa nisam shvatila.......
To za 3 mjeseca mi je rekao, i za 3% od realizirane cijene stana...ali ovo da ako sam nadjes kupca u svakom slucaju dobiju proviziju, to nisam znala....

Ne znam sta sad da radim, ove ostale agencije mi se cini da ne rade nista, a na njihovoj stranici vidim da im prodaja zaista ide....
kockica_kockica

#2192 Re: Cijene stanova All about

Ambrozija wrote:

Mene samo zanima mogu li sama odrediti cijenu? U razgovoru sa ovim agentom sam shvatila da ne mogu, zapravo je bilo dvosmisleno, pa nisam shvatila.......
To za 3 mjeseca mi je rekao, i za 3% od realizirane cijene stana...ali ovo da ako sam nadjes kupca u svakom slucaju dobiju proviziju, to nisam znala....

Ne znam sta sad da radim, ove ostale agencije mi se cini da ne rade nista, a na njihovoj stranici vidim da im prodaja zaista ide....

Sto se tice cijene on procijene stan recimo na 100 000 KM, a ti kazes da je pocetna 150 000 KM
Provizija ide 3% fiksno na tih 150 000 KM, bez obzira na koliko ti stan prodas njima dajes 3% od te pocetne cijene koju ce ti upisati u ugovoru da trebas isplatiti
I da u ugovoru ti fino naglase da ti nemas pravo dati svoj oglas i stan prodavati mimo njih, i ako to uradis svejedno im placas proviziju
Ugovor ne mozes prekinuti prije isteka bez da im platis proviziju
I da ne zelis produzenje ugovora moras im javiti 15 dana prije isteka roka
Zelena Carapa

#2193 Re: Cijene stanova All about

Post by Zelena Carapa »

kockica_kockica wrote:
Ambrozija wrote:

Sto se tice cijene on procijene stan recimo na 100 000 KM, a ti kazes da je pocetna 150 000 KM
Provizija ide 3% fiksno na tih 150 000 KM, bez obzira na koliko ti stan prodas njima dajes 3% od te pocetne cijene koju ce ti upisati u ugovoru da trebas isplatiti
I da u ugovoru ti fino naglase da ti nemas pravo dati svoj oglas i stan prodavati mimo njih, i ako to uradis svejedno im placas proviziju
to je pljacka samo taka

ambrozija sto sama ne pokusas, pik, market, oglasi? ne urade ni oni nista vise osim dodavanja na svoju stranicu.
Ambrozija

#2194 Re: Cijene stanova All about

Post by Ambrozija »

kockica_kockica wrote:
Hvala ti puno na odgovoru...moram znaci dobro razmisliti...bas im je to bezveze, ali dobro....nije mi logicno da uzimaju proviziju od pocetne cijene, bas lopovski....ali nista me ne moze iznenaditi od nasih....
Hvala ti jos jednom na pomoci :)
olensoner

#2195 Re: Cijene stanova All about

Post by olensoner »

Ako ima neko kompetentan da mi kaze neku okvirnu prodajnu vrijednost stana u centru Sarajeva, preciznije Visnjik? 70m2, dvije spavace sobe, zgrada je dost kvalitetna, mislim da je gradjena sredinom 70-ih, ima parking i blizu je sve. Trebam napomenuti da je potrebno potpuno renoviranje, prakticki sve.
starii

#2196 Re: Cijene stanova All about

Post by starii »

Ambrozija wrote:
kockica_kockica wrote:
Hvala ti puno na odgovoru...moram znaci dobro razmisliti...bas im je to bezveze, ali dobro....nije mi logicno da uzimaju proviziju od pocetne cijene, bas lopovski....ali nista me ne moze iznenaditi od nasih....
ma daj sama oglas za prodaju imas market.ba, pik.ba, *** SPAM ***.ba, avaz i oni isto tako rade sto ces davati proviziju djabe, napisi na papiru da prodajes stan pa polijepi po kvartu uvijek ima neko koje zainteresovan za kupovinu stana...sretno :)
Ambrozija

#2197 Re: Cijene stanova All about

Post by Ambrozija »

Zelena Carapa wrote:to je pljacka samo taka

ambrozija sto sama ne pokusas, pik, market, oglasi? ne urade ni oni nista vise osim dodavanja na svoju stranicu.
Iskreno da ti kazem, zuri mi se da prodam stan, pa sam mislila da bi islo mnogo brze preko agencije, ali sad kad procitah ovo, sto kazes, bas pljacka.......
Ne preostaje mi drugo nego na PIK i u oglase....ili mozda neku drugu agenciju koja nema ovakve uslove...ja sam kontaktirala agenciju "Rental" - oni su fleksibilni, to sam gore napisala...ako neko zna jos koju, savjeti su dobrodosli i pozitivna iskustva...
Comrad

#2198 Re: Cijene stanova All about

Post by Comrad »

kockica_kockica wrote:
Ambrozija wrote:

Prije svega moram reci da ovo nije tacno - provizija nije fiksna. Mislim da nije ok da se sire dezinformacije. Provizija se placa od prodajne cijene, znam ljude koji su je platili. Dakle, ako ti procjene stan na 100.000 KM, potpises ugovor na tih 100.000KM u ugovoru stoji provizija 3000KM, ali pise i da je provizija 3% od prodajne cijene. Sutra se proda stan za 90.000KM, placa se 3% od 90000. Jeste tacno da ne mozes prodavati stan dok si pod ugovorom, ali isto tako ti mozes navesti svoje kupce koji su ti gledali stan od prije, navedes ime i prezime u ugovoru i ako nekome od njih prodas stan, ne placas proviziju. Isto tako nakon isteka ugovora ne placas nista. Meni je ovo u neku ruku i posteno, mislim niko nikoga ne tjera da ide u agenciju. Ali ako vec odes, jbg onda ispostuj to. Bosnjo bi i jare i pare.

Ja mislim da za prodaju stan nije potrebna agencija, ali je potrebno biti realan i objektivan. Bosnjo tesko da to moze biti. Gledao sam stanova i stanova i sta su ljudi trazili, pa mene bi bilo stid. Shvatam ja sentimentalnost i sve, ali kad mi trazi za polovnu zgradu pukne cijenu kvadrata, a nasuprot nje nova zgrada isto toliko kosta...jbg, ko je onda lud. I nemojte samo novogradnja ovo ono jer se ovdje radilo o novogradnji u kojoj sam bio i koja je sigurno jedna od najkvalitetnijih u gradu.

p.s. Preporucujem svima da informacije o nekretninama ne kupe po forumima. Isti je pun raznih trgovaca, agenata i mozete dobiti samo pogresnu informaciju, cijenu i sl. Ako vas zanimaju agencije, telefon u ruke, imenik i zovite ljude. Za cijene imate stranice agencija pogledajte koliko su prodani stanovi, raspitajte se za koliko su stanovi prodani u komsiluku. (naglasak na prodani, ne za koliko se prodaju!)
Last edited by Comrad on 09/01/2012 13:31, edited 1 time in total.
Zelena Carapa

#2199 Re: Cijene stanova All about

Post by Zelena Carapa »

Ambrozija wrote:
Zelena Carapa wrote:to je pljacka samo taka

Iskreno da ti kazem, zuri mi se da prodam stan, pa sam mislila da bi islo mnogo brze preko agencije, ali sad kad procitah ovo, sto kazes, bas pljacka.......
Ne preostaje mi drugo nego na PIK i u oglase....ili mozda neku drugu agenciju koja nema ovakve uslove...ja sam kontaktirala agenciju "Rental" - oni su fleksibilni, to sam gore napisala...ako neko zna jos koju, savjeti su dobrodosli i pozitivna iskustva...
stavi na pik, market plati izdvojene oglase, stavi lijepe slike, lijepo opisi stan, stavi cijenu, broj telefona, email adresu - bolje ces se ti pobrinuti da se proda tvoj stan nego oni koji ih imaju desetine.
kockica_kockica

#2200 Re: Cijene stanova All about

Ambrozija wrote:
kockica_kockica wrote:
Moj ti je savjet sama daj na web portale pik, market itd, superoglase
Sama ces brze naci kupca jer se svi radije opredjeljuju za kupnju direktno od prodavca nego preko agencije
Za 5 mjeseci su mi doveli svega 3 potencijalna kupca za stan. Nakon 3 mjeseca su me zvali da spustim cijenu jer kao pocetna je previsoka.

Nema na cemu drago mi je da si pitala. Oni su svi ljubazni i slatkorjecivi, puni obecanja. Mislim da namjerno cekaju da ti obore cijenu stana toliko da je skoro pa u bescjenje. Sama ces mnogo brze i jednostavnije postici cilj.
Post Reply