pa onda diskutuj na tim temamaDobroJutroKolumbo wrote:88 strana o desavanjima u Srbiji , zaboli me za Srbiju i za desavanja u njoj , ja mislim da mi imamo precih stvari u svojoj kuci , tj. u BiH!!!
Dešavanja u Srbiji
-
Umjetnik a
#2176 Re: Desavanja u Srbiji
- valterbranisarajevo
#2177 Re: Desavanja u Srbiji
Sinoć je neko na TV izjavio da će prvi uslov SPS-e podrške Tadiću biti eliminacija Vuka Draškovića iz svih kombinacija te većine..
- krivorijek
#2178 Re: Desavanja u Srbiji
Ovo sto se dogada u Srbiji je stvarno vazno (zar ne vidis) za BiH, tako da sa 'zaboli me za Srbiju' kazes u stvari 'zaboli me za BiH'.DobroJutroKolumbo wrote:88 strana o desavanjima u Srbiji , zaboli me za Srbiju i za desavanja u njoj , ja mislim da mi imamo precih stvari u svojoj kuci , tj. u BiH!!!
Ako se ljudi iz BiH ne potrude, pa ne podrze one prave dobrosusjedske odnose (znaci one politicke projekcije, programe i partije, koje u biti podrzavaju i pozivaju na normalizaciju odnosa medu dvjema drzavama), precutno podrzavaju ono zlo (jer neki misle da je neminovno, a nije) koje je vladalo Srbijom 90-tim. Danas je to palo na nekih 50%, kao sto se da iz izbornih rezultata zakljucit.
Pa sta bi mi mogli sa tim nasim 'zaboli me' uradit? Dati 'plus 1%' na onu stranu vage gdje preovladava zlo, pa na kraju samozadovoljno izjaviti: "znao sam, sta sam vam govorio'!?
Ja koje li utjehe prijatelju!
- bijelo_dugme
#2179 Re: Desavanja u Srbiji
vox-populi wrote:Sve je ovo ok, slazem se da buduca vlada Srbije ce definitivno biti sve ali ne demokratska, ali ipak, sta vi mislite sta je bolje:
SRS-DSS-NS-SPS
ili
DS-SPS-Manjine-mozda LDP
Meni ova druga opcija izgleda kao manje zlo.
Ona prva za BiH...
- krivorijek
Zasto?bijelo_dugme wrote:vox-populi wrote:Sve je ovo ok, slazem se da buduca vlada Srbije ce definitivno biti sve ali ne demokratska, ali ipak, sta vi mislite sta je bolje:
SRS-DSS-NS-SPS
ili
DS-SPS-Manjine-mozda LDP
Ona prva za BiH...
-
klixober
#2181 Re: Desavanja u Srbiji
Koliko je LDP dobio na proslim izborima? Ne Ceda na predsjednickim,nego na parlamentarnim stranka.
- krivorijek
Uostalom, Tadic je opet zajebo, uzeo je glasove LDP-u, mora se opet kurvat u nekakvoj neprirodnoj koaliciji, koja ce ga naucena od Dr. Voje izmusti do necovjecno-tolerantnih kosovskih razmjera (a to ucjenjivacko prostranstvo je i sam stvorio) i prepustanja mjesta raznoraznim podivljalim modernizatorima drustva, a u biti pomahnitalim i malo poducenim (osim onom majcinskom sisom o vrijednosti dinara i s time povezanim statusom, moci, a prije svega 'likom i djelom') tajkunima (lopovima), koji se sinoc pred kamerama ponasao kao zadrogirani 16-ogodisnjak, i izjavio poslije 'kategoricne tvrdnje' o neophodnosti saradnje sa haskim sudom po pitanju izrucenja Karadica&Mladica, da je jedan od njegovih prioriteta i obnavljanje postupka Haradinaiju pred haskim sudom pravde za pocinjene ratne zlocine, izjava koja stvarno nema sta da 'radi' u prvim minutama poslije izborne pobjede 'demokrata' u Srbiji.
Osim toga je Tadic u svom nagovjestaju borbe 'demokratskim' sredstvima za povratak (iako on to nikad tako ne bi formulirao) Kosova zaboravio da kaze da je suludo za ocekivati da ce Amerika&Engleska (bice zemlja proleterska) u skorije vrijeme, znaci za mandata ove njegove (a ko zna hoce li mu uspjeti formirati) vlade i zamisljene 'borbeno-demokratske politike za Kosovo', ponistiti svoju odluku (sto se, koliko znam, do sada nikad nije dogodilo, jer Amerika&Engleska su pravne drzave, pa se i medunarodni sporazumi moraju postovati).
Dakle, Tadic je intravenozno po svim TV-kanalima i kablovima obradio 'biracko tijelo' obecanjima, a rekao je (kategoricki i nedvosmisleno) i da ce ih ispuniti. Ko je pazljivije slusao, morao je zakljuciti da ce on stvarno nastaviti medunarodni 'sudski spor' oko Kosova, ali isto tako je pazljiviji gledalac mogao i zakljuciti da od tih napora nikad nista biti nece. Znaci sve sto je s tim obecao je da ce se drzavne pare opet trositi na nesto sto nikad nece biti ostvareno. Ma bacaj ih care! Bravo!!!
Osim toga je Tadic u svom nagovjestaju borbe 'demokratskim' sredstvima za povratak (iako on to nikad tako ne bi formulirao) Kosova zaboravio da kaze da je suludo za ocekivati da ce Amerika&Engleska (bice zemlja proleterska) u skorije vrijeme, znaci za mandata ove njegove (a ko zna hoce li mu uspjeti formirati) vlade i zamisljene 'borbeno-demokratske politike za Kosovo', ponistiti svoju odluku (sto se, koliko znam, do sada nikad nije dogodilo, jer Amerika&Engleska su pravne drzave, pa se i medunarodni sporazumi moraju postovati).
Dakle, Tadic je intravenozno po svim TV-kanalima i kablovima obradio 'biracko tijelo' obecanjima, a rekao je (kategoricki i nedvosmisleno) i da ce ih ispuniti. Ko je pazljivije slusao, morao je zakljuciti da ce on stvarno nastaviti medunarodni 'sudski spor' oko Kosova, ali isto tako je pazljiviji gledalac mogao i zakljuciti da od tih napora nikad nista biti nece. Znaci sve sto je s tim obecao je da ce se drzavne pare opet trositi na nesto sto nikad nece biti ostvareno. Ma bacaj ih care! Bravo!!!
- krivorijek
MOJ INTEGRALNI KOMENTAR SRBIJANSKIH PARLAMENTARNIH IZBORA 2008
U svakom slucaju, ne moze se formirati 'cista' demokratska vlada, nego ce morati opet nekakvi sumnjivi tipovi (DS ispod Palme na obali mora ili ispod Dacica (SPS)) svojim glasovima 'podrzati' (sto znaci ucjenjivati i iskoristavati za licne potrebe kad god im se digne) Tadicevu pro-evropsku inicijativu, tj. vladu. Na papiru bi to ucinilo vladu mogucom, ali i krajnje nestabilnom. U ostalom znacilo bi to i ponovnu izdaju povjerenja DS-glasaca (pa i razocarenje i nezadovoljstvo), ulazenjem DS-a u koaliciju sa strankama PROTIV kojih su ti isti glasaci zapravo glasali.
A moguce je i da se DSS-SPS-SRS sloze oko formiranja vecine. Kostunica i Nikolic naravno jedva cekaju da gurnu Tadicu od pozadi, a Dacic (taj koji ima sada svu moc u rukama i koju ce ovih dana ustupiti jednoj od strana, najvjerovatnije onome ko izradi najprivlacniju ponudu u obliku pare/polozaj) je rekao da prvo na razgovore ide do Kostunice.
Tek se sada pocinje guzvat.
Nije ni za zaboraviti da se na pobjednickoj listi za evropsku Srbiju (nosilac Tadic) nalaze i Vuk Draskovic i Nenad Canak, koji ideoloski stoje (pa skoro) na dijametralno suprotnim pozicijama. Osim toga sto se po evropskim zemljama istupi SPO aktivista ne razlikuju od izjava SRS-ovih politicara u Srbiji, Draskovic je patoloski i notorno vlastoljubiv, pa bi ja mislim svog prvog savjetnika upucao s mjesta i bez pitanja u glavu, samo kad bi to bio uslov da on dobije opet kakvu ministarsku fotelju.
Tadicu nece biti ni malo lako sa takvim 'materijalom' napraviti stabilnu vladu. Ako je napravi
Ako se ljudi iz BiH ne potrude, pa ne podrze one prave dobrosusjedske odnose (znaci one politicke projekcije, programe i partije, koje u biti podrzavaju i pozivaju na normalizaciju odnosa medu dvjema drzavama), precutno podrzavaju ono zlo (jer neki misle da je neminovno, a nije) koje je vladalo Srbijom 90-tim. Danas je to palo na nekih 50%, kao sto se da iz izbornih rezultata zakljucit.
Pa sta bi mi mogli sa tim nasim 'zaboli me' uradit? Dati 'plus 1%' na onu stranu vage gdje preovladava zlo, pa na kraju samozadovoljno izjaviti: "znao sam, sta sam vam govorio'!?
Uostalom, Tadic je opet zajebo, uzeo je glasove LDP-u, mora se opet kurvat u nekakvoj neprirodnoj koaliciji, koja ce ga naucena od Dr. Voje izmusti do necovjecno-tolerantnih kosovskih razmjera (a to ucjenjivacko prostranstvo je i sam stvorio) i prepustanja mjesta raznoraznim podivljalim modernizatorima drustva, a u biti pomahnitalim i malo poducenim (osim onom majcinskom sisom o vrijednosti dinara i s time povezanim statusom, moci, a prije svega 'likom i djelom') tajkunima (lopovima), koji se sinoc pred kamerama ponasao kao zadrogirani 16-ogodisnjak, i izjavio poslije 'kategoricne tvrdnje' o neophodnosti saradnje sa haskim sudom po pitanju izrucenja Karadica&Mladica, da je jedan od njegovih prioriteta i obnavljanje postupka Haradinaiju pred haskim sudom pravde za pocinjene ratne zlocine, izjava koja stvarno nema sta da 'radi' u prvim minutama poslije izborne pobjede 'demokrata' u Srbiji.
U svakom slucaju, ne moze se formirati 'cista' demokratska vlada, nego ce morati opet nekakvi sumnjivi tipovi (DS ispod Palme na obali mora ili ispod Dacica (SPS)) svojim glasovima 'podrzati' (sto znaci ucjenjivati i iskoristavati za licne potrebe kad god im se digne) Tadicevu pro-evropsku inicijativu, tj. vladu. Na papiru bi to ucinilo vladu mogucom, ali i krajnje nestabilnom. U ostalom znacilo bi to i ponovnu izdaju povjerenja DS-glasaca (pa i razocarenje i nezadovoljstvo), ulazenjem DS-a u koaliciju sa strankama PROTIV kojih su ti isti glasaci zapravo glasali.
A moguce je i da se DSS-SPS-SRS sloze oko formiranja vecine. Kostunica i Nikolic naravno jedva cekaju da gurnu Tadicu od pozadi, a Dacic (taj koji ima sada svu moc u rukama i koju ce ovih dana ustupiti jednoj od strana, najvjerovatnije onome ko izradi najprivlacniju ponudu u obliku pare/polozaj) je rekao da prvo na razgovore ide do Kostunice.
Tek se sada pocinje guzvat.
Nije ni za zaboraviti da se na pobjednickoj listi za evropsku Srbiju (nosilac Tadic) nalaze i Vuk Draskovic i Nenad Canak, koji ideoloski stoje (pa skoro) na dijametralno suprotnim pozicijama. Osim toga sto se po evropskim zemljama istupi SPO aktivista ne razlikuju od izjava SRS-ovih politicara u Srbiji, Draskovic je patoloski i notorno vlastoljubiv, pa bi ja mislim svog prvog savjetnika upucao s mjesta i bez pitanja u glavu, samo kad bi to bio uslov da on dobije opet kakvu ministarsku fotelju.
Tadicu nece biti ni malo lako sa takvim 'materijalom' napraviti stabilnu vladu. Ako je napravi
Ovo sto se dogada u Srbiji je stvarno vazno (zar ne vidis) za BiH, tako da sa 'zaboli me za Srbiju' kazes u stvari 'zaboli me za BiH'.DobroJutroKolumbo wrote:88 strana o desavanjima u Srbiji , zaboli me za Srbiju i za desavanja u njoj , ja mislim da mi imamo precih stvari u svojoj kuci , tj. u BiH!!!
- vox-populi
#2184 Re: Desavanja u Srbiji
Tacno je to sto kazes, slazem se. Ipak, mi ovdje trazimo savrsenu vladu za Srbiju. Da li je to moguce? Da li je moguce ocekivati da LDP uzme nekih 40% glasova pa da onda diktira sastav vlade i politiku u Srbiji? Ja mislim da nije i da se previse ocekuje. Rezultati izbora u Srbiji su cak i dobri, radikali su dobili manje nego sto sam ocekivao a DS je dobio vise. Istina, i LDP je dobio manje nego sto sam se nadao al hajd.
Eh sada, opet moje pitanje, koje je manje zlo:
SRS-DSS-NS-SPS
ili
DS-SPS-Manjine-eventualno LDP.
Mozda u smislu katarze srpskog drustva, bolje je da malo Toma grobar zavlada, pa da skontaju svi da su se debelo zajebali glasajuci za njega. To je jedan nacin ali ne mislim da bi bio fer i korektan prema onih cca. 230.000 koji su svoj glas dali Cedi Jovanovicu, pa zasto ne i prema dobrom dijelu onih koji su glasali sa DS.
Eh sada, opet moje pitanje, koje je manje zlo:
SRS-DSS-NS-SPS
ili
DS-SPS-Manjine-eventualno LDP.
Mozda u smislu katarze srpskog drustva, bolje je da malo Toma grobar zavlada, pa da skontaju svi da su se debelo zajebali glasajuci za njega. To je jedan nacin ali ne mislim da bi bio fer i korektan prema onih cca. 230.000 koji su svoj glas dali Cedi Jovanovicu, pa zasto ne i prema dobrom dijelu onih koji su glasali sa DS.
- bijelo_dugme
#2185 Re:
krivorijek wrote:Zasto?bijelo_dugme wrote:vox-populi wrote:Sve je ovo ok, slazem se da buduca vlada Srbije ce definitivno biti sve ali ne demokratska, ali ipak, sta vi mislite sta je bolje:
SRS-DSS-NS-SPS
ili
DS-SPS-Manjine-mozda LDP
Ona prva za BiH...
Za to sto i Tadic i Nikolic imaju istu politiku. Razlika je u rijecima, nista drugo. Tadic ide kulturno, na primjer specialne odnose sa RS:om. Nikolic je malo blentavi i kad on krene njemu bi Evropa po prstima. I dobro je sto Nikolic nevoli nasog Dodika...
- krivorijek
Meni je jasno da je Srbija gotovo groteskno raspolucena na dva dijela. Ali pri tome, isto tako, ne treba zaboraviti da je Tadiceva (evo da je dobrocudno nazovem) mekana politika doprinjela tom status-u quo.
Sto se mene tice, najrade bih volio vidjeti (a meni se cini da necu do kraja zivota takvo nesto vidjeti) da LDP dobije 38%, DS 10%, a manjine 4%. Ali to je (opet jedva vecina i do kraja napeto) utopija, jel' de? Srbija mora realno-politicki naprijed, sto znaci da ce demokratski tamo-vamo politicki igraci (mislim na Tadica, koji po pitanju PRINCIPIJELNOSTI nema nikakve sanse sa npr. jednim Nikolicem) vladati i izivljavati svoje ideje slobodarskog, demokratskog drustva, sve dok se (pa zamisli kako bi Tadic prosao na izborima bez onih floskula na racun Kosova) drzavotvorno i teritorijalno-integritetski na tu kartu da jos igrati. Barem u glavama gradana Srbije.
Sto se mene tice, najrade bih volio vidjeti (a meni se cini da necu do kraja zivota takvo nesto vidjeti) da LDP dobije 38%, DS 10%, a manjine 4%. Ali to je (opet jedva vecina i do kraja napeto) utopija, jel' de? Srbija mora realno-politicki naprijed, sto znaci da ce demokratski tamo-vamo politicki igraci (mislim na Tadica, koji po pitanju PRINCIPIJELNOSTI nema nikakve sanse sa npr. jednim Nikolicem) vladati i izivljavati svoje ideje slobodarskog, demokratskog drustva, sve dok se (pa zamisli kako bi Tadic prosao na izborima bez onih floskula na racun Kosova) drzavotvorno i teritorijalno-integritetski na tu kartu da jos igrati. Barem u glavama gradana Srbije.
-
zavrzlama
#2187 Re:
Nije po meni...Srbjanska politika prema BIH ili Kosovu je ostala ista ,samo se vodi unutrasnji rat u Srbiji kako doci do ciljeva koje je zacrtao velikosrpski stab...sutra nek MZ se odluci da podijeli BIH..Tadic ce promijeniti plocu i njegovo kao postivanje suvereniteta i drzavnosti BIH nebi vazilo ni popisane pare..ista stvar sa Kosovom..nek Tadic dobije mig od MZ..on ce poslat vojsku na Kosovo da urade istu stvar sto je pokusao Milosevic...u ovom politickom trenutku u svijetu Srbija mora privremeno zalediti upotrebu vojne sile i radikalnih poteza za rjesavanje svojih strateskih ciljeva(sto je veoma dobro za BIH da se u tom vremenskom vakumu priblizi EU i NATO-u)...s toga se sa politicke pozornice i sklanjaju radikali ALI i sansa za istinsku promjenu svijesti srba u Srbiji a to je uklanjanje LDP-a i svih onih koji ne zele salonsko cetnikovanje po Srbiji...krivorijek wrote:Meni je jasno da je Srbija gotovo groteskno raspolucena na dva dijela.
Demokratizacija i normalizacija Srbije podrazumijeva ovo:
- Nezavisno Kosovo
-Normalna BIH i slamanje srpskog secesionizma u istoj
- Vracanje pune autonomije Vojvodini
-Prelazak Srbije od drzave srba/pravoslavaca u drzavu svih njenih gradjana u drzavu koju ce voliti svi njeni gradjani bez obzira na nacionalnost i vjersku pripadnost...
E sad skontajte dali se ovo uklapa sa Garasaninovim planom ili ne....ko skonta znat ce dali ce doci do demokratizacije Srbije....po meni nece doci dok se ne dogodi gradjanski rat u Srbiji i ne skine Garasananovina ideologija i Kosovski zavjet....
-
nihoniho
#2188 Re: Desavanja u Srbiji
sustina problema je sto su se u srbiji, sudeci po glasovima (SRS i koalicije DSS, SPS)od cca 48%, vecina gradjana opredjelila za nacionalisticku, anti SSP (antievropsku) opciju.
e sad, ko je od spomenutih stranaka eventualno kupljen, ko ucijenjen, kome je naredjeno da izda predizborna obecanja i podrzi europski put sa DSS, ne mijenja porazavajucu cinjenicu da je vecina gglasaca u srbiji ,politicki , jos uvijek negdje izmedju Seselja i pokojnog Milosevica .
Sto se BiH tice, najgora je pragmaticna i realpoliticka opcija neprirodne koalicije demokrata i nacionalista koja ce nas i dalje mrcvariti i odrzavati status Quo.
e sad, ko je od spomenutih stranaka eventualno kupljen, ko ucijenjen, kome je naredjeno da izda predizborna obecanja i podrzi europski put sa DSS, ne mijenja porazavajucu cinjenicu da je vecina gglasaca u srbiji ,politicki , jos uvijek negdje izmedju Seselja i pokojnog Milosevica .
Sto se BiH tice, najgora je pragmaticna i realpoliticka opcija neprirodne koalicije demokrata i nacionalista koja ce nas i dalje mrcvariti i odrzavati status Quo.
-
zavrzlama
#2189 Re: Desavanja u Srbiji
Bas tako..nihoniho wrote:sustina problema je sto su se u srbiji, sudeci po glasovima (SRS i koalicije DSS, SPS)od cca 48%, vecina gradjana opredjelila za nacionalisticku, anti SSP (antievropsku) opciju.
-
zrikavac48
#2190 Re: Desavanja u Srbiji
Cinjenica je da ni izbori u BiH nisu popraceni sa puno vise komentara na ovom forumu. To ne znaci da stanovnici BiH kojima je stalo do bolje buducnosti domovine ne treba da prate zbivanja na politickim scenama susijeda. Naprotiv, to je cak neophodno jer ratne sijekire Srbije su zakopane samo na "sceni svijetskih politickih zbivanja", ali to ne vazi u stvarnosti, u glavama mnogih politicara i gradjana.To nam jasno dokazuju svakodnevne izjave srbijanskih politicara kako u predizbornoj kampanji tako i u svakodnevnici. Imamo citavu lepezu nacina ponasanja srbijanskih politicara, od onih jasnih i deklarativnih negiranja drzave Bosne i Hercegovine (Kostunica, Nikolic i pleada) do onih sto isto misle i ponasaju se u tom smislu ali se javno ne izjasnjavaju (Tadic). Zdrave politicke stranke kojima je cilj i briga "njihovo dvoriste" i korektan odnos sa susjedima je malo (Canak, C.Jovanovic) i oni imaju vrlo mali broj slijedbenika/biraca. Zalosno ali je to tako. I dosadasnji rezultati jucerasnjih izbora ne daju nam nikakvu nadu za manje brige cemu se mozemo nadati od istocnog susjeda.Umjetnik a wrote:pa onda diskutuj na tim temamaDobroJutroKolumbo wrote:88 strana o desavanjima u Srbiji , zaboli me za Srbiju i za desavanja u njoj , ja mislim da mi imamo precih stvari u svojoj kuci , tj. u BiH!!!
- sojka
#2191 Re: Desavanja u Srbiji
____________________________________________________________zrikavac48 wrote:Cinjenica je da ni izbori u BiH nisu popraceni sa puno vise komentara na ovom forumu. To ne znaci da stanovnici BiH kojima je stalo do bolje buducnosti domovine ne treba da prate zbivanja na politickim scenama susijeda. Naprotiv, to je cak neophodno jer ratne sijekire Srbije su zakopane samo na "sceni svijetskih politickih zbivanja", ali to ne vazi u stvarnosti, u glavama mnogih politicara i gradjana.To nam jasno dokazuju svakodnevne izjave srbijanskih politicara kako u predizbornoj kampanji tako i u svakodnevnici. Imamo citavu lepezu nacina ponasanja srbijanskih politicara, od onih jasnih i deklarativnih negiranja drzave Bosne i Hercegovine (Kostunica, Nikolic i pleada) do onih sto isto misle i ponasaju se u tom smislu ali se javno ne izjasnjavaju (Tadic). Zdrave politicke stranke kojima je cilj i briga "njihovo dvoriste" i korektan odnos sa susjedima je malo (Canak, C.Jovanovic) i oni imaju vrlo mali broj slijedbenika/biraca. Zalosno ali je to tako. I dosadasnji rezultati jucerasnjih izbora ne daju nam nikakvu nadu za manje brige cemu se mozemo nadati od istocnog susjeda.Umjetnik a wrote:pa onda diskutuj na tim temamaDobroJutroKolumbo wrote:88 strana o desavanjima u Srbiji , zaboli me za Srbiju i za desavanja u njoj , ja mislim da mi imamo precih stvari u svojoj kuci , tj. u BiH!!!
A cemu treba i mogu da se nadaju komsije iz Srbije od nas iz BiH? Da li sa nase strane treba da prestane ocrnjivanje
ili zelimo uopste normalne odnose? Da li je BiH fer komsija?
- Drug Član
#2192 Re: Desavanja u Srbiji
Svi koji ne uviđaju zakone spojenih posuda koji važe,ne samo u Fizici, već i u politici, a posebno za prostore bivših republika SFRJ, su kratkovidi. Zato i pozdravljam pobjedu evropske Srbije, zato jer znam da će nam svima biti bolje kad zajedno sa svojim komšijama/susjedima budemo u velikoj evropskoj/evroatlanskoj porodici. Možete mi suditi za jugonostalgiju, ali valjda je sad jasno da je greška bila odbacicati baš sve iz one države.
-
friman
#2193 Re: Re:
zavrzlama wrote:Nije po meni...Srbjanska politika prema BIH ili Kosovu je ostala ista ,samo se vodi unutrasnji rat u Srbiji kako doci do ciljeva koje je zacrtao velikosrpski stab...sutra nek MZ se odluci da podijeli BIH..Tadic ce promijeniti plocu i njegovo kao postivanje suvereniteta i drzavnosti BIH nebi vazilo ni popisane pare..ista stvar sa Kosovom..nek Tadic dobije mig od MZ..on ce poslat vojsku na Kosovo da urade istu stvar sto je pokusao Milosevic...u ovom politickom trenutku u svijetu Srbija mora privremeno zalediti upotrebu vojne sile i radikalnih poteza za rjesavanje svojih strateskih ciljeva(sto je veoma dobro za BIH da se u tom vremenskom vakumu priblizi EU i NATO-u)...s toga se sa politicke pozornice i sklanjaju radikali ALI i sansa za istinsku promjenu svijesti srba u Srbiji a to je uklanjanje LDP-a i svih onih koji ne zele salonsko cetnikovanje po Srbiji...krivorijek wrote:Meni je jasno da je Srbija gotovo groteskno raspolucena na dva dijela.
Demokratizacija i normalizacija Srbije podrazumijeva ovo:
- Nezavisno Kosovo
-Normalna BIH i slamanje srpskog secesionizma u istoj
- Vracanje pune autonomije Vojvodini
-Prelazak Srbije od drzave srba/pravoslavaca u drzavu svih njenih gradjana u drzavu koju ce voliti svi njeni gradjani bez obzira na nacionalnost i vjersku pripadnost...
E sad skontajte dali se ovo uklapa sa Garasaninovim planom ili ne....ko skonta znat ce dali ce doci do demokratizacije Srbije....po meni nece doci dok se ne dogodi gradjanski rat u Srbiji i ne skine Garasananovina ideologija i Kosovski zavjet....
bijelo_dugme wrote: Za to sto i Tadic i Nikolic imaju istu politiku. Razlika je u rijecima, nista drugo. Tadic ide kulturno, na primjer specialne odnose sa RS:om. Nikolic je malo blentavi i kad on krene njemu bi Evropa po prstima. I dobro je sto Nikolic nevoli nasog Dodika...
Pa ja ne zna sta vi ocekujete.
Sasvim je normalno da Srbija i Republika Srpska imaju specijalne veze, jer je ipak isti narod vecina u obe, cak je to i pozeljno.
Mogu da shvati da to ne odgovara Bosnjacima i njihovim interesima al ne znam otkud vam ideja da govorite kako to u krajnjem nije dobro ni za Srbe.
Ipak sto se tice srpskih interesa, saradnja i ove veze, kako politicke tako i ekonomske, izmedju Srbije i RS su sasvim ocekivane, normalne i pozeljne.
U tom se slaze velika vecina sa obe strane Drine koja o tom odlucuje.
I ovo se nece nikad promjeniti.
Takodje ne vidim razlog zasto bi Srbiji trebalo pasti na pamet da prizna Kosovo.
Kipar ni danas nije priznao otcepljni sjeverni dio gdje su Turci, niti ce ga priznati.
Po meni bi bilo najbolje da sad vlada u Srbija bude DS+SPS+Manjine.
I da sto skorije Srbija zajedno sa BIH udju u EU.
Tako ce se saradnja Srbije sa RS, odnosno cijelom BIH jos vise povecati.
RS ce opstati unutar BIH, BIH ce dobiti potrebnu stabilnost u EU, a i Srbija ce biti u istoj pa kad udjemo u sengensku zonu nece ni biti granice na Drini kao sto je nema sirom Evrope.
Ekonomija ce se razvijati i svima ce biti dobro.
Ponovo cemo biti svi zajedno kao u Jugi samo sto je sad malo veca i zove se EU.
-
zavrzlama
#2194 Re: Desavanja u Srbiji
znamo..ti neznas...rs nije drzava srpskog naroda...nego dio teritorije BIH gdje je srpski narod vecinski...isto kao sto je dio Srbije Sandzak vecinski bosnjacki..samo da se stvari postave onako kako trebaPa ja ne zna sta vi ocekujete.
Sasvim je normalno da Srbija i Republika Srpska imaju specijalne veze, jer je ipak isti narod vecina u obe, cak je to i pozeljno.
Last edited by zavrzlama on 12/05/2008 19:22, edited 1 time in total.
-
simi5
#2195 Re: Desavanja u Srbiji
Pažljivo sam pročitala strane komentara i analiza i moram reći nekoliko stvari.
Prvo ni iz daleka nije svejedno da se tri meseca posle takvog političkog potresa kao što je priznavanje samoopredeljenja Kosova Srbija opredeli za prosperitet i odlučno kaže ne ratnim huškačima. U tom smislu povukla bih paralelu. Kada bi se RS opredelila za samostalnu državu (na šta ima prava koliko i Kosovo) u FBIH bi momentalno bilo zavedeno ratno stanje u izvršena mobilizacija, a onda pokrenut rat. Dakle Srbija jeste odmakla mnogo u odnosu prema realnosti politike.
Drugo u Srbiji većinu nisu osvojile fašističke i ultranacionalističke stranke već 8 godina, za razliku od BiH. Sada će izbori i kod vas pa ćemo videti kakvi će sledeći rezultati biti ali trenutno na vlasti su vaši radikali (sSDA) i vaši DSS (SBiH), dok nema odgovarajućeg pandana DS i LDP.
Treće znam da mnogima nije lako da prihvate ideju saradnje ali neko je već rekao da se odnosi između Srbije i BiH mogu poboljšavati na obostranu korist ako i u BiH na vlasti budu političari koji su spremni na poboljšanje odnosa. A takvo poboljšanje kad jednop pređe kritičnu tačku psihološkog otpora može da smeta samo ultrašima sa obe strane dok će ga sigurno sa najvećim oduševljenjem prihvatiti većina građana koji su slično meni porodično i emotivno podeljeni veštački.
Prvo ni iz daleka nije svejedno da se tri meseca posle takvog političkog potresa kao što je priznavanje samoopredeljenja Kosova Srbija opredeli za prosperitet i odlučno kaže ne ratnim huškačima. U tom smislu povukla bih paralelu. Kada bi se RS opredelila za samostalnu državu (na šta ima prava koliko i Kosovo) u FBIH bi momentalno bilo zavedeno ratno stanje u izvršena mobilizacija, a onda pokrenut rat. Dakle Srbija jeste odmakla mnogo u odnosu prema realnosti politike.
Drugo u Srbiji većinu nisu osvojile fašističke i ultranacionalističke stranke već 8 godina, za razliku od BiH. Sada će izbori i kod vas pa ćemo videti kakvi će sledeći rezultati biti ali trenutno na vlasti su vaši radikali (sSDA) i vaši DSS (SBiH), dok nema odgovarajućeg pandana DS i LDP.
Treće znam da mnogima nije lako da prihvate ideju saradnje ali neko je već rekao da se odnosi između Srbije i BiH mogu poboljšavati na obostranu korist ako i u BiH na vlasti budu političari koji su spremni na poboljšanje odnosa. A takvo poboljšanje kad jednop pređe kritičnu tačku psihološkog otpora može da smeta samo ultrašima sa obe strane dok će ga sigurno sa najvećim oduševljenjem prihvatiti većina građana koji su slično meni porodično i emotivno podeljeni veštački.
-
zavrzlama
#2196 Re: Desavanja u Srbiji
Vidi bogatisimi5 wrote:Pažljivo sam pročitala strane komentara i analiza i moram reći nekoliko stvari.
poredis Srbiju i BIH...neznam da je i jedan kamen bacen na Srbiju sa BIH strane...ne znam da bosnjaci u BIH podrzavaju "republiku bosnjacku u Srbiji" sa Pozarevcem kao glavnim gradom...odkud rs pravo kao Kosovu ...@simi proHlupala si totalno
Kakvi god rezultati izbora u BIH budu bili..ne boj se nece Bosanski covjek paliti i ubijati po Srbiji....Srbijanski je palio i ubijao po BIH i sutra bi jer 50% to javno govore i porucuju...s toga ne se zajebavati
- sojka
#2197 Re: Desavanja u Srbiji
Simi5,

-
klixober
#2198 Re: Desavanja u Srbiji
Pa Hare je slika i prilika DS-a,odnosno Tadica.Muljator,ublehas,cak su im i stranacke boje istesimi5 wrote: Drugo u Srbiji većinu nisu osvojile fašističke i ultranacionalističke stranke već 8 godina, za razliku od BiH. Sada će izbori i kod vas pa ćemo videti kakvi će sledeći rezultati biti ali trenutno na vlasti su vaši radikali (sSDA) i vaši DSS (SBiH), dok nema odgovarajućeg pandana DS i LDP.
Radikali su izrazita fasisticka stranka.U statutu radikala pise da je cilj te stranke da se vrate "srpski krajevi" iz BiH i Hrvatske.
Mislim fakat...kako nekoga iz Srbije nije stid Bosance i Hercegovce optuzivati za fasizam.Nakon svog zla koje je u BiH doslo iz Srbije,nakon porusenih gradove,ubijenih i protjeranih ljudi,genocida...i nakon toga jos i sakrivate Karadzica i Mladica...treba biti necovjek i kreten,pa imati obraza i optuziti Bosance i Hercegovce za fasizam.
Last edited by klixober on 12/05/2008 19:41, edited 1 time in total.
-
simi5
#2199 Re: Desavanja u Srbiji
Zavrzlama opsesivno, agresivno i dezinformišuće.zavrzlama wrote:Vidi bogatisimi5 wrote:Pažljivo sam pročitala strane komentara i analiza i moram reći nekoliko stvari.
Treće znam da mnogima nije lako da prihvate ideju saradnje ali neko je već rekao da se odnosi između Srbije i BiH mogu poboljšavati na obostranu korist ako i u BiH na vlasti budu političari koji su spremni na poboljšanje odnosa. A takvo poboljšanje kad jednop pređe kritičnu tačku psihološkog otpora može da smeta samo ultrašima sa obe strane dok će ga sigurno sa najvećim oduševljenjem prihvatiti većina građana koji su slično meni porodično i emotivno podeljeni veštački.![]()
poredis Srbiju i BIH...neznam da je i jedan kamen bacen na Srbiju sa BIH strane...ne znam da bosnjaci u BIH podrzavaju "republiku bosnjacku u Srbiji" sa Pozarevcem kao glavnim gradom...odkud rs pravo kao Kosovu ...@simi proHlupala si totalno![]()
Kakvi god rezultati izbora u BIH budu bili..ne boj se nece Bosanski covjek paliti i ubijati po Srbiji....Srbijanski je palio i ubijao po BIH i sutra bi jer 50% to javno govore i porucuju...s toga ne se zajebavati
Pošto je ovo tema o Srbiji danas a ne o razbijanju Jugoslavije neću sa tobom da polemišem ovde. Kako vidim izbori su i kod vas uskoro pa ćeš mnogo skočiti u mojim očima ako budeš tako nepristrasni demokrata i pravednik u kritici stranaka u BiH.
-
nihoniho
#2200 Re: Desavanja u Srbiji
nema nikave dileme o evroatlanskim integracijama regiona, ili barem BiH, one ce doci.Drug Član wrote:Svi koji ne uviđaju zakone spojenih posuda koji važe,ne samo u Fizici, već i u politici, a posebno za prostore bivših republika SFRJ, su kratkovidi. Zato i pozdravljam pobjedu evropske Srbije, zato jer znam da će nam svima biti bolje kad zajedno sa svojim komšijama/susjedima budemo u velikoj evropskoj/evroatlanskoj porodici. Možete mi suditi za jugonostalgiju, ali valjda je sad jasno da je greška bila odbacicati baš sve iz one države.
pricamo vremenu koje ce biti potroseno i o cijeni koja ce biti placena u vidu mrcvarenja gradjana srbije i ,samim tim, gradjana BiH.
pricam i o tome da ce se koaliranje i pregovaranje sa fasizmom ,jos jednom, pokazati kao promasena evropska politika u slucaju da SPS odluci da podrzi patriJotski blok .
problrm spojenih posuda je sto ce, najvjerovatnije, supstanca koja se preljeva iz srbije i poslije ovih izbora, nazalost, jos dugo ostati nepovoljna po tabilnost BiH.
PS
ovo noje prica "da komsiji crkne krava, ja bih najsretniji bio da DS i LDP mogu formirati vladu .