Rockabilly - Psychobilly

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Muri

#2176 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Muri »

Nasla me neka raja iz srednje skole na face-u...hehe
Jos uvijek me neki zovu Elvis ( zbog frizure).

To mi je uvijek islo na onu stvar,
kako ljudima objasniti da ako furas rockabilly i imas frizuru i zulufe
ne moras automatski biti Elvis-imitator?

Jesu li vama ikad dovikivali Elvis, Elvis
i kako ste vi odreagovali na to??
:?
gocatgoer

#2177 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by gocatgoer »

Muri wrote:Nasla me neka raja iz srednje skole na face-u...hehe
Jos uvijek me neki zovu Elvis ( zbog frizure).

To mi je uvijek islo na onu stvar,
kako ljudima objasniti da ako furas rockabilly i imas frizuru i zulufe
ne moras automatski biti Elvis-imitator?

Jesu li vama ikad dovikivali Elvis, Elvis
i kako ste vi odreagovali na to??
:?
.aaah...the good ol' "oh my god it's Elvis" phrase...how many times have i had that one!
...znaš šta me samo iznenađuje...mislim ja sam na to već oguglao i sada mi je čak i ok kada me neko tako oslovi (ranije sam pizdeo :x a sada im se čak i javim)...ali ne kapiram kako to da ljudi u gradu kao što je Beograd koji ipak važi za "metropolu" toliko budu neobavešteni ili neobrazovani pa je svako ko,kako ti kažeš ima zulufe i pompadour automatski Elvis...doista mi je to shit!
Ne volim ovo govoriti, ali:
TU NEMA SAJKA, samo veseli rokabili, eventualno elemenata koji su koristili neki sajko bendovi, ali opet iz veselog rokabilija
đ

.pazi slažem se 1000000% sa tobom...napisao sam to jer se tako inače karakteriše njihova muzika (bar oni tako kažu)...ja inače nisam psy ali se smatram dovoljno obrazovanim u tom smislu da mogu da odredim šta je psychobilly a šta ne i verujem da gro modernih psy bendova nemaju ni p od psy-billy (mnogo je takvih)
...primetićeš da sam i za Cikine Bombone napisao Psychobilly ali uopšte ih ne smatram za psy bend...ali oni kažu da su psy i ja to poštujem... :thumbup:
lab3352

#2178 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

Jutro ekipi ... umoran od posla, ali radostan sto ce uskoro vikend ... Malo sam jos uvijek :zzzz: :zzzz: :zzzz: , ali uz dobaj jutarnji čaj, lagano podižem sistem i uploadujem drivere :zoka: ...

@ekipa iz ZG: Nisam znao za cro verziju "Phantom Rockers" ... ima li sanse da cujemo od njihovih snimaka?

Onaj album Grandpa Candies imam, kupio u Plato CD Shopu u BG. Pitam prodavaca da li imaju taj album, kaze da nema pojma i da misli da nemaju. Onda ja malo pregledam i nađem ga pod slovom "G" :-D ... Iskreno mislim da je Rok Terapija bila bolja (mozda samo zato sto imam fina sjecanja) i danas bih volio da mi je nesto ostalo od njihovh snimaka, ali nazalost kasete (sve) nisam uspio zadržati) ...

Danas medjutim imam jedno pitanje, koje cu da postavim i na blogu. Naime, da li ste i koliko albuma kupili na originalu nakon sto ste uradili download? :skoljka:

Lab3352
http://rockabilly.blogger.ba :run:
crorockabilly

#2179 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by crorockabilly »

Iskerno kupim samo album ako ga nema na free netu ,
paplatim onih mizernih 5 ii 10$ za album ili nekoliko njih..
od kada sam otkrio čari internete slabo kupujem albume više za poklon nekome a sam da se počastim teško,
možda sa nekom pločom ali u zadnje vrijeme "recesia" tako da i to ......slabo

:x :(
ali kada dobijem na lotu :lol: :lol: :lol: :lol: ondah ću kupiti puuno puuuunp originala
Don Karlos

#2180 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Don Karlos »

Uopće ne kupujem cedeje jer nisu trajan medij...Preskočit ću ovu modu cedeja i direktno se prebaciti na čip ugrađen u glavu,koji će biti sljedeći korak u svijetu napretka tehike... :D
crorockabilly

#2181 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by crorockabilly »

Najviše koristim USB stick koji nošam sa sobom od 8gb, pobacam uvijek nekih noviteta ustvari svaki dan stavim neki novi album i većinom u autu slušam ili u firmi ali poslje 3 sata ,donesem doma prebacim na hdd novitete koji se bliži punih 500 gb :mrgreen:
Rockenrola i rockabilly-a :evil: :x :oops: :evil: :twisted: :dance:
sun56

#2182 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by sun56 »

Muri wrote:Jesu li vama ikad dovikivali Elvis, Elvis
mene u firmi zovu Elvis, najbolje je kad nekaj zajebem pa neki friški dečki u pogonu gledaju potpis i pitaju 'Ko je taj Fitz?' a stariji objašnjavaju 'Elvis', ja bi njima sve to objasnil, al shvatil sam danema koristi
nije da mi smeta nešto, tak je kak je

lab3352 wrote:da li ste i koliko albuma kupili na originalu nakon sto ste uradili download?

ja u originalu kupujem isključivo 50's, od revivala samo neke bandove (sve HR rockabilly bandove, Catse, Setzera, Lee Rockera, Big Sandy, High Noon, Jesse Dayton/Roadkings, Hi-winders, Ray Conda dok nije vumrl .....)

jesam kupil sam jedno 10-tak ploča/cd-a nakon što sam ih skinul sa weba,
ustvari ako band ima i cd i ploču prije bum kupil ploču
ali mi taj album koji bum kupil, a već ga imam skinutog, mora biti do jaja
fadill

#2183 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by fadill »

slabo kupujem originale
snimi se, skine se...
kao SUN kad bi kupovo isto bi kupio prije plocu od diska i album bi moro bit do jajaca
lab3352

#2184 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

Ja kupujem originale mjesecno. Odmah da ne kazem da kupujem samo rockabilly muziku, vec sve (lp, cd, dvd i blu ray - nemam obicaj kupovati lp singlice), ali volim da imam original cd. Nemam nista protiv ploca, ali ih u posljednje vrijeme (zadnjih nekoliko mjeseci) nisam kupio ni jednu, jer sada nemam dovoljno pogodnog prostora za gramofon, tako da mi je on sada slozen u kutiji pored ploca.

Ja volim da download album i onda sebi kupim original. Tako sam uradio i s Rockin Bones, The Meteors Box set i mnogi drugi. I da, rockabilly kupujem iskljucivo s Raucous Records.

Lab3352
wild one

#2185 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by wild one »

lab3352 wrote:Jutro ekipi ... umoran od posla, ali radostan sto ce uskoro vikend ... Malo sam jos uvijek :zzzz: :zzzz: :zzzz: , ali uz dobaj jutarnji čaj, lagano podižem sistem i uploadujem drivere :zoka: ...

@ekipa iz ZG: Nisam znao za cro verziju "Phantom Rockers" ... ima li sanse da cujemo od njihovih snimaka?

Onaj album Grandpa Candies imam, kupio u Plato CD Shopu u BG. Pitam prodavaca da li imaju taj album, kaze da nema pojma i da misli da nemaju. Onda ja malo pregledam i nađem ga pod slovom "G" :-D ... Iskreno mislim da je Rok Terapija bila bolja (mozda samo zato sto imam fina sjecanja) i danas bih volio da mi je nesto ostalo od njihovh snimaka, ali nazalost kasete (sve) nisam uspio zadržati) ...

Danas medjutim imam jedno pitanje, koje cu da postavim i na blogu. Naime, da li ste i koliko albuma kupili na originalu nakon sto ste uradili download? :skoljka:

Lab3352
http://rockabilly.blogger.ba :run:
Ploče, ploče, 45, 33... CD, ako nije izašlo na vinilu
Muri

#2186 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Muri »

Cool,
dobro je znati da nisam jedini heheheh

Za download: ja pokusavam kad god mi je neki album drag da ga kupim u CD formatu.
Otkako sam se preselio u Svedsku ( citaj 17 godina) ne posjedujem gramofon, a nije mi ni nedostajao.
Bio sam sit pucketanja i mjenjanja dijamanstkih igli, koje nije bilo tako lako naci u BL.

Dakle CD mi je osnovni medij i njega koristim. Kupujem ih zato sto zelim vise informacije o snimljenom albumu,
i iz razloga ARHIVIRANJA. Volim da imam sve na policama u fizickoj formi jer sam jedan od onih koji hoce da osjete stvari pod prstima, to ne mozes kad ti je sve na hard disku.
LP je bio puno bolji od cd-a, jer je bio veci i slike i slova su bila kud-i-kamo jasnija, ali me to pucketanje nerviralo, koje je raslo iz dana u dan.

Naravno CD nije najveci kvalitet, zato ja koristim DAT tape kad snimam nesto sa grupom. A za slusanje bi bio ustvari najbolji LASER DISC. On je bio u velicini LP a kvalitet je bio bolji od CD-a i prenosio se digitalnim putem.
Dakle najbolji medij, ali problem je sto Laser Disc nikada nije bio samo audio, vec video medij, STETA!!!!

Moram jos napomenuti RAM disc koji je bio kao cd ali je imao svoj cartridge futrolu, koju nisi mogao otvoriti, vec se ona otvarala samo kad RAM disc stavis u RAM player. To je bilo idealno jer nisi mogao doci do povrsine disca pa tako ga zaprljati ili izgrebati. Ali nazalost je i RAM kao i LASER ispao iz igre sto potvrdjuje ono sto su mnogi zakljucili:
a to je da nam komercijalno trziste nudi sve losiji kvalitet prijenosnog zvuka iz godine u godinu!
crorockabilly

#2187 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by crorockabilly »

Nezam šta reći
,nadam se da će rockabilly pokazati svoju kvalitetu sa vremena na vrijeme u našoj kulturi,gdje jednostavno naš mentalitet vidi jednoga rockabillca sa kokticom kao Elvis,Elivisovac...mislim da je to mala zadrtost kulture muzičke kulure i ostalo ,jer svi žive u svojim viugama ali neznaju šta je realnost i kakva je ona ....
ako me shavćate ...
Šta je rockabilly za jednoga neučekog čovjeka ....Elvis?

potpuno kriva prespektiva odnosa viđenog i zaključenog ili neko mi je to rekao i to je to" jesi li to provjerio" jeli istinski znaš šta je rockabilly ili ti je rekla to tvoja "baka"Elvis je rockabilly"
Mi jednostavno živimo taj stil, i nije to samo dvije riječi to je rockabilly...
nije to samo muzika ..to je način življenja shvaćanje jedne kulture ,povijesti ,jako puno znanja o njoj,stvarnosti i realnosti stila i njihovim nositeljima ,vjerovatno njima to je sam "furka" ....
gospodo furkalo se je kada se imalo 15 godina a sada ....
malo ovo pa malo ono a na karaju Narodnjaci jer mi to prijatelji slušaju...
nije loše biti drukčiji i voliti ono što voliš ..nego loše je živjeti ono što ti se nesviđa ali šminka te tvori prihvećenim u društvu i to ti je bitno..

zato ekipo volimo što volimo, pokažimo to da volimo i odnosimo se tako , a jednostavno boli te ku... šta netko misli o tebi i da li mu se to sviđa...

citirano sa ww.crorockabill.com foruma

:evil:
gocatgoer

#2188 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by gocatgoer »

Danas medjutim imam jedno pitanje, koje cu da postavim i na blogu. Naime, da li ste i koliko albuma kupili na originalu nakon sto ste uradili download?
.bendove tj. izvođače koji su još uvek aktivni kupujem na diskovima kada god za to imam priliku, posebno vodim računa o domaćim bendovima koji imaju kakva-takva izdanja bilo da su aktivni ili ne (Grandpa Candys,Atomic Sunset,Havana Whisper...) jer smatram da tom kupovinom činimo nešto u korist bendova koje volimo,a koji rade u teškim uslovima kakvi su ovi naši...bez obzira da li sam čuo album ili ne uvek ću kupiti disk domaćeg benda
.što se tiče neaktivnih i inostranih bendova kupim ono što mi se zaista svidi i za šta mislim da vredi dati kintu...poslednje sam kupio Jerry Lee Lewis 2cd box set Great Balls Of Fire i Ramones - Leave Home
.e sad' ono što nađem na netu teško da mogu naći u slobodnoj prodaji po radnjama,a još uvek se nisam izveštio kada je kupovina preko neta u pitanju :-)
.ploče kupujem kada naletim :D jer nisam bio around kada su svi jurili za pločama pa i ne osećam neku potrebu da ih imam...mada ih imam desetak

p.s. ovo važi i za bendove koji ne spadaju u "topic" ;-)
gocatgoer

#2189 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by gocatgoer »

Smell Of Kat - Beware, The Kats!

.neo-rockabilly iz Barselone...

"After a big success with their debut 7" EP 'Raw Beat', brilliant reviews worldwide, and their attendance at the 11th Big Rumble, Smell Of Kat are one of the great hopes of the Neo-scene. Fast, hard slapping bass, fast drums, raunchy guitars and a singer that leads you through fourteen great rockin' Songs. This is 80's Neo-Rockabilly at its best!!! If you Like Restless, you will love Smell Of Kat"

Image

1. Lies
2. Midnight chase
3. Restless
4. Queen of desire
5. Graveyard tale
6. Hungry
7. Runaway
8. Alien love
9. Two men in my head
10. Breakin' bones
11. Rockin' in the graveyard
12. Nothing more but shout
13. You're gonna die
14. Evil girl

http://rapidshare.com/files/44976777/sok-btk.rar
pass: pzycho-sick.blogspot.com
fadill

#2190 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by fadill »

fala goca
evo gori lagano ;)
gocatgoer

#2191 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by gocatgoer »

fadill wrote:fala goca
evo gori lagano ;)
.uvek za vas,sve za vas!!!
Muri

#2192 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Muri »

lab3352

#2193 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by lab3352 »

E ovo me je tako lijepo vratilo u drugu polovinu osamdesetih i bilo mi je pravo zao kada sam tokom ratnih godina izgubio kasetu s njihom snimcima. Mislim da ce te svi uzivati u ovome:

Moonlight Cats (ZG)
01 - I feel for you
02 - Crazy love
03 - That's the way
04 - Buffalo soldier
05 - If you don't know me
06 - Long train running
07 - The lion sleeps tonight
08 - King of Spain
09 - Purple rain
10 - Rollin on a river
11 - Working in a coal mine
12 - Alice
13 - Mama Lou

http://rapidshare.com/files/215173423/M ... et.rarPass:
Pass: yuforum.net

Lab3352
crorockabilly

#2194 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by crorockabilly »

daj mi reci lab jeli imaš možda grupu panhandlealks -alk-a-billy
trebao bih to sam slušao prije 15 godina i sad nigdje da nađem na netu 8-) 8-)
Don Karlos

#2195 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Don Karlos »

Nešto me tu buni....
Kaže da je puštao ploču na gramofonu(nakon okretanja polarizacije na elektromotoru) i da igla ide od sredine na van metalne ploče...To je nemoguće...Kako bi se onda nakon utiskivanja u plastiku to okrenulo... :?:
Vjerovatno je prava istina kako je došao do toga drugačija,ili je dobro znao šta uzima,pa se "pere" pred vlasnikom ili da izbjegne neke pravne zamke...
morbilly

#2196 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by morbilly »

lab3352 wrote:@ekipa iz ZG: Nisam znao za cro verziju "Phantom Rockers" ... ima li sanse da cujemo od njihovih snimaka?
Čim uvatim vremena za malu nuždu, žrtvovat ću je i okačiti ih.
Već sam ih stavljao ranije, ali je link već odavno neaktivan. Imam negdje i panhandle alkse...

Inače, vrlo zanimljiv odaziv ovdje na tvoje pitanjce, labe, meštre zanata!
Još otkad je napster krenuo, krenula je i moja potražnja za mjuzom. Dotad sam imao samo presnimljene kasete (vječni pirat).
A otkad se radi, ima se za ubosti i po cede-dva mjesečno :skoljka:
Planiram i gramofon, ali nekako predugo već...

@dilfa: Super! Nadam se da se vidimo, ako se vratim živ iz beča s DAG
Muri

#2197 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by Muri »

Pa vjerovatno to funkcionise na nekoj vrsti ogledala kad se uzima otisak sa mastera.
Kako bi inace radilo?
Ne vjerujem da to moze slagati jer ima bezbroj ljudi koji rade sa vinyl masterima danas i poznaju proceduru, odmah bi se to provalilo...

A to kako je dosao do toga, ....ne znam. To je velika steta ako se personal odgovoran za arhiviranje mastera u Sun recordsu ponasa tako prema historijskom materijalu. Onda su oni najveci glupani na svijetu.
Poslije smrti Sam Philipsa svasta je moguce.

Ali ipak mislim da to NIJE master.
Mislim jest u neku ruku ali nije definitivni master.

Mislim da tad nisu mogli napraviti metalni master u Memphisu, tako da su slali trake (vrpce) u Los Angeles i tamo su im radili metalni, aluminijski "stomper" za tiskanje vinyla.
Tako da pravi master postoji sigurno na traci kolutasu.
Samo gdje se nalazi ta traka i u kakvom je stanju, to je pitanje.

Skoro je bilo price da su nekakvu takvu traku nasli neki privatnici pa su je isjekli u milion komada i prodavali ljudima po internetu. Svako je mogao kupiti po pet centimetara trake.
Medjutim RCA je izjavila da to nije master vec da ga oni posjeduju i arhiviraju.

Kako RCA a ne SUN???
I gdje su ostali SUN masteri???
masteri od B B Kinga, Howlin Wolfa i hiljade drugih?
Zalosno :? :x :( :sad: :?:
sun56

#2198 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by sun56 »

Kolko ja znam masteri na SUN-u su bili na trakama, tu je i problem sa izdavanjem kolektorskih kompilacija, jer je Sam Philips znao presnimavati stare trake
kod bear family box-ova 'complete sun singles' (hoćete sliku? 8-) ) piše da su sve što su mogli snimili sa originalnih master traka, ali da su neke stvari presnimljene pa su to snimali sa singlova, te se ispričavaju zbog lošije kvalitete tih snimaka
inače, čini mi se da gospon Philips u tom trenutku nije bio skroz svijestan koliko je veliku stvar pokrenuo, da je, vjerovatno bi se puno brižnije odnosio sa svakom, pa i onom najlošijom, snimkom
a ne presnimavati već snimljene sessione

ako ovo i je original to nije master, master je na traci
morbilly

#2199 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by morbilly »

medulinci, ak ste odredili mamu kod koje idu sva deca evo i ja za vrtić predbilježujem jedno mini koje ne grize osim ako mu se ne ponudi nešto, samo ne znam još podnosi li rokere, ha morat će :D
sun56

#2200 Re: Rockabilly - Psychobilly

Post by sun56 »

morbilly wrote:medulinci, ak ste odredili mamu kod koje idu sva deca evo i ja za vrtić predbilježujem jedno mini koje ne grize osim ako mu se ne ponudi nešto, samo ne znam još podnosi li rokere, ha morat će :D
:thumbup:
Post Reply