Šta trenutno čitate?
Moderator: Chloe
- anais_nin
-
velemala77
#2177 Re: Šta trenutno čitate?
Gdje si nabavio tu knjigu, ubi se trazeci je. Ako znas gdje se moze nabaviti ili imas elktronsku javi se plizCompact wrote:Zelenika Ratko
Metodologija i tehnologija izrade znanstvenog i stručnog djela
- StLouis
#2178 Re: Šta trenutno čitate?
Edgar Alan Po, Pripovijetke, Pad kuce User
jako, jako dobro
jako, jako dobro
- vjesticanametli
#2179 Re: Šta trenutno čitate?
ako imas stluis stavi link za skidanje knjige
ovaj koji ja imam ne fercera. hvOOLa 
- jedna
#2180 Re: Šta trenutno čitate?
Sofi Kinsela - BOGOMDANA DOMAĆICA. Za ubiti vrijeme
-
nino90
#2181 Re: Šta trenutno čitate?
hiljadu zlatnih sunaca
dobra knjiga
dobra knjiga
- StLouis
#2182 Re: Šta trenutno čitate?
Jutros procitah "Ispod crvenog tepiha" od Dennisa Gratza, jako lijepa knjiga. Spremam se za Jergovicevu "Mama Leone" i Rushdijev "Bijes." Sta mislite o ovim knjigama?
-
Zoya
#2183 Re: Šta trenutno čitate?
Sarajevski Marlboro- Miljenko Jergovic
- Bosanac_21
#2184 Re: Šta trenutno čitate?
Sehid - Zilhad Kljucanin
- osa
#2185 Re: Šta trenutno čitate?
richard dawkins- iluzija o bogu.
-
King Kikapu
#2186 Re: Šta trenutno čitate?
zamjatin - mi
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#2187 Re: Šta trenutno čitate?
jel to ono neko društvo u budućnosti? ili sam ja polupo lončiće?King Kikapu wrote:zamjatin - mi
- JThomas
#2188 Re: Šta trenutno čitate?
jeste
smatra se duhovnim prethodnikom orwellovih antiutopija
počeo prije par mjeseci, završio nisam
počeo prije par mjeseci, završio nisam
-
King Kikapu
#2189 Re: Šta trenutno čitate?
po riječima/pisanju samog orwella, duhovni prethodnik njegovih antiutopija su antiutopije jacka londona.
- tranquil
#2190 Re: Šta trenutno čitate?
"1984" se često poredi s drugim knjigama nastalim prije nje. Često se recimo poredi s "Brave New World" Aldousa Huxley-a iz 30-ih. Ipak, po meni Zamjatin i Orwel imaju puno više dodirnih tačaka nego Huxley i Orwel, iz razloga što Zamjatin i Orwel furaju totalitarističko jednopartijsko uređenje (totalitarna država zasnovana na ideologiji) a Huxley piše o ultrakapitalističkom potrošačkom društvu i dehumanizaciji ljudi kakvo se dešava u takvom okruženju, i sa žalošću moram da primjetim da, iako smo pobjegli od ideoloških monstruma kakve su zamislili Zamjatin i Orwel, nismo pobjegli od realizacije drugih antiutopija, i Huxley-eva antiutopija mi se trenutno čini najjezivija od svih jer je od svih najbliža opisu današnjeg društva.King Kikapu wrote:po riječima/pisanju samog orwella, duhovni prethodnik njegovih antiutopija su antiutopije jacka londona.
- 2407
#2191 Re: Šta trenutno čitate?
Je li neko citao Fahrenheit 451 od Ray-a Bradbury-a? Valjda je i on rame uz rame sa Orwelovim, Huxlijevim, Zamjatinovim antiutopijskim djelima.tranquil wrote:"1984" se često poredi s drugim knjigama nastalim prije nje. Često se recimo poredi s "Brave New World" Aldousa Huxley-a iz 30-ih. Ipak, po meni Zamjatin i Orwel imaju puno više dodirnih tačaka nego Huxley i Orwel, iz razloga što Zamjatin i Orwel furaju totalitarističko jednopartijsko uređenje (totalitarna država zasnovana na ideologiji) a Huxley piše o ultrakapitalističkom potrošačkom društvu i dehumanizaciji ljudi kakvo se dešava u takvom okruženju, i sa žalošću moram da primjetim da, iako smo pobjegli od ideoloških monstruma kakve su zamislili Zamjatin i Orwel, nismo pobjegli od realizacije drugih antiutopija, i Huxley-eva antiutopija mi se trenutno čini najjezivija od svih jer je od svih najbliža opisu današnjeg društva.King Kikapu wrote:po riječima/pisanju samog orwella, duhovni prethodnik njegovih antiutopija su antiutopije jacka londona.
-
callmethebreeeze
#2192 Re: Šta trenutno čitate?
ja citam revolutionary road, knjigu po kojoj je snimljen istoimeni film.
moram reci da je knjiga sjajna, genijalna, za pet.

- therrarrius
#2193 Re: Šta trenutno čitate?
2.maj1992 bio je lijep i suncan dan...
Dugo je vremena imam ali nikako da se nakanim da je procitam... do sad.
Dugo je vremena imam ali nikako da se nakanim da je procitam... do sad.
- anais_nin
#2194 Re: Šta trenutno čitate?
slazemo se ko lego kockicecallmethebreeeze wrote:ja citam revolutionary road, knjigu po kojoj je snimljen istoimeni film.
- insider
#2195 Re: Šta trenutno čitate?
- anais_nin
#2196 Re: Šta trenutno čitate?
samo da preporucim ovu knjiguanais_nin wrote:
kod mene trenutno
THE MONSTERS OF TEMPLETON - Lauren Groff

At the start of Groff's lyrical debut, 28-year-old Wilhelmina Willie Upton returns to her picturesque hometown of Templeton, N.Y., after a disastrous affair with her graduate school professor during an archeological dig in Alaska. In Templeton, Willie's shocked to find that her once-bohemian mother, Vi, has found religion. Vi also reveals to Willie that her father wasn't a nameless hippie from Vi's commune days, but a man living in Templeton. With only the scantiest of clues from Vi, Willie is determined to untangle the roots of the town's greatest families and discover her father's identity. Brilliantly incorporating accounts from generations of Templetonians—as well as characters borrowed from the works of James Fenimore Cooper, who named an upstate New York town Templeton in The Pioneers—Groff paints a rich picture of Willie's current predicaments and those of her ancestors. Readers will delight in Willie's sharp wit and Groff's creation of an entire world, complete with a lake monster and illegitimate children.
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#2197 Re: Šta trenutno čitate?

Citam ovu knjigu. Nije losa, samo malo zamara ponovljenim opisima pojedinacnih sarajevskih ulica.
p.s. @anais - meni je "The Reluctant Fundamentalist" - ostavio dojam nederocenosti i slatkastosti. Knjiga koja je ambiciozna u naslovu i namjeri obaranja stigme i predrasuda, ali realizacija je po meni samo - srednja zalost.
- Latina
#2198 Re: Šta trenutno čitate?
~ Mama Leone ~ je jako fina knjiga, postena, duhovita, na trenutke prenjezna. Definitivno vrijedna citanja. Rushdijev ~ Bijes ~ nisam citala.Spremam se za Jergovicevu "Mama Leone" i Rushdijev "Bijes."
Sto je Muskarac Bez Brkova - Anto Tomic (da se ismijete do suza)
Istina ! Preporucujem !
- anais_nin
#2199 Re: Šta trenutno čitate?
meni je pravo legla ova knjiga...posebno zato sto je pisao neko ko nije ni na kakav nacin povezan ni sa nama, ni sa nasom politikom/istorijom...knjiga je namjenjena engleskom govornom podrucju, tj ljudima koji veze nemaju o sarajevu...nama koji poznajemo sarajevo je to mozda previse, ali nekom ko nikad nije koracao sarajevskim ulicama bi bilo tesko zamisliti kako je bilo koraciti tim istim ulicama dok je sarajevo bilo pod opsadom...mislim da je pisac uspjesno obavio zadatak preslikavanja naseg mentaliteta, naseg podneblja, posebno kad uzmes u obzir da nije boravio neko duze vrijeme u Sarajevu...meni se posebno svidio nacin na koji je razvijao sva tri lika, povezujuci ih celistom...i jos povrh toga sto zene nije svrstao u vec ocekivane kategorije zrtava, majki, kuharica itd itd nego je pokazao i drugu stranu bosanskih zena kroz lik Strijele...moj subjektivni dozivljajLatina wrote:
Citam ovu knjigu. Nije losa, samo malo zamara ponovljenim opisima pojedinacnih sarajevskih ulica.
meni je ova knjiga bila tako slikovita...dok sam je citala pred ocima su mi klizile slike svega opisanog, dozivljenog, maltene kao da gledam film...mogu vrlo lako zamisliti ovu pricu kao film, ili cak kao pozorisno djelo i to ono koje bih rado pogledala...ja je nisam dozivjela samo kao politicki/idealoski monolog, nego i kao dramu, triler, misteriju koja vrlo kreativno kraj price ostavlja citaocu za interpretacijuLatina wrote: p.s. @anais - meni je "The Reluctant Fundamentalist" - ostavio dojam nederocenosti i slatkastosti. Knjiga koja je ambiciozna u naslovu i namjeri obaranja stigme i predrasuda, ali realizacija je po meni samo - srednja zalost.
- Latina
#2200 Re: Šta trenutno čitate?
Hmmmmm, mislim da je mnogo zelio, ali ipak nije dovoljno razradio ni radnju, ni njihov odnos, ni njegovo porijeklo, ni njegov zivot u USA. Slazem sa da je njihov odnos uspio slikovito docarati, i da su opisi Erike nesto najupecatljivije i najljepse u cijeloj knjizi. Naslov je bombastican, a knjiga barem meni, daleko od neke kojoj cu se vratiti. Ali da se citati, to priznajem.anais_nin wrote:
meni je ova knjiga bila tako slikovita...dok sam je citala pred ocima su mi klizile slike svega opisanog, dozivljenog, maltene kao da gledam film...mogu vrlo lako zamisliti ovu pricu kao film, ili cak kao pozorisno djelo i to ono koje bih rado pogledala...ja je nisam dozivjela samo kao politicki/idealoski monolog, nego i kao dramu, triler, misteriju koja vrlo kreativno kraj price ostavlja citaocu za interpretaciju
Sto ce reci da je ipak upoznao Bosanke.i jos povrh toga sto zene nije svrstao u vec ocekivane kategorije zrtava, majki, kuharica itd itd nego je pokazao i drugu stranu bosanskih zena kroz lik Strijele...