Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
micko green eyes

#2176 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by micko green eyes »

Vozdra raja,

poseban pozdrav za sve bivse "marlboro" boys & klix.. Ja sam presato brojati dane, sedmice, ali tu sam, bez mog kancer-stapica sada vec 6-7 sedmica..
Osjecam se pa, nako..dobro, neam uglavnom vise zelju za cigarom, fakat neam. Nemogu sam sebi da vjerujem nakon tih 16/17 godina atkivnog bavljenja pusenjem, da mi vise nije stalo do cigara. Ali sledece moram da navedem. Izgleda da sam, kako da kazem, zaboravan postao. Ono, zaboravim stvari u sekundi. Neki dan za vikend, krenem u prodavnicu bez novcanika, sjetim se tek pred kasom. WTF? Onda, poceo sam se buditi u noci, to mi se nikad nije desavalo prije, dakle budim se u neka divlja vremena, oko 4-5 i onda opet zaspim...Desi mi se to mozda 3-4 dana u sedmici. Onda, nesto najzanimljivije, na poslu sam veoma spor odjednom, nisam uopste aktivan i fokusiran, eh sad jeli do posla ili do mene.. neznam...Uglavnom sve sad radim malo sporije, a i onako neamo neko opterecenje pa sam vise svrljam na netu nego sto sam produktivan..
Da li neko ima ili je imao iste simptome ili je ovo samo do mene, jer sam prolupo :-)

Btw, malo offtopic, sta znaci tobe na bosanskom?? Hvala unaprijed.
drug_profi

#2177 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

"Doci tobe" se danas koristi kao "doci pameti"
Izvorno je znacenje "doci u pravu vjeru", "spoznati istinu".

A ti problemi koje pripisujes prestanku pusenja vjerovatno imaju veze sa necim drugim.
ka0406

#2178 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ka0406 »

Psn wrote:
ka0406 wrote:Ma ne, necu se razocarati... ovo mi cak sada postaje i zanimljivo ... pitam se sta je slijedece... svjesno sam usla u ovu borbu :-)
Ha-ha, ima jedan lik je napisao kako mu je sada (na 5. mesecu bilo) postalo dosadno.. pa kao - dodje mi da se ponovo propusim, samo da mogu ponovo da se "borim" - sad me vise nista ne "cacka" preko dana - dosadno :)

hahahaha, bas sam se slatko nasmijala .... nadam se da toliko blesava nisam ... ali kako kazu: "nikad ne reci nikad" :-)
micko green eyes

#2179 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by micko green eyes »

drugi profil wrote:"Doci tobe" se danas koristi kao "doci pameti"

A ti problemi koje pripisujes prestanku pusenja vjerovatno imaju veze sa necim drugim.
Hvala na odgovoru, znam ba i ja da je radi neceg drugog, ali samo sam naveo da mi se fakat desava to sada, bas kad sam prestao pusiti.
Cudno ali istinito.
shmizlica

#2180 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by shmizlica »

oooooooooo, a ja se još uvijek inatim :lol:
i danas baš imam utisak da ću da se inatim dovijeka 8-) baš sam si kul
uglavnom, svim supatnicima preporučujem da uzmu dnevnu dozu inata i ''nikih'' nus pojava nema garant :thumbup:
Psn

#2181 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Psn »

m@m@ wrote: tu sam ja, citam, pratim al...nema kod mene pomaka
budem gadna totalno, nemam valjda ono cvrsto svoje JA kad je to u pitanju, mozda da me zatvore negdje jedino na tih 14/15 dana :roll:
Ma, 14-15 dana je najmanji problem da se "iskuliraju", ako se gleda na daleko da se ne zeli pusiti.
Verovatno ti ne zelis ono bas-bas zarko.. i onda nervoza, nedostajanje, besnjenje, ne spavanje.. i konstatacija - nisam ja dovoljno jaka za tako nesto.
Sto onda ne izbacis taj deo fizicke, pa pritom i psihicke tenzije nekim flasterom npr. Daju ti nedelje/mesece fore bez apstinencije, da to iskoristis i posvetis samo sticanju rutine svakodnevnice bez cigareta.
Jako je jednostavno. Das sebi neograniceno vreme ovoga sveta, da jednog dana zaokruzis pricu kada ti to dodje samo od sebe.. i nista te (strano) ne sputava u medjuvremenu.
Psn

#2182 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Psn »

shmizlica wrote:oooooooooo, a ja se još uvijek inatim :lol:
i danas baš imam utisak da ću da se inatim dovijeka 8-) baš sam si kul
uglavnom :thumbup:
:)

"Shmizlica mi je nick - a sa inatom sam jos i shik!"
Psn

#2183 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Psn »

drugi profil wrote:"Doci tobe" se danas koristi kao "doci pameti"
Ova tema se trebala zvati: "Cigarete, odvikavanje - doci tobe"
vivace

#2184 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

da obavestim drustvo da mi je 5. dan oduzimanja zybana i da mi se od cigaRETE VEC SUSI GRLO,NE PRIJAJU MI CIGARETE. to je zasad dobar znak.samo me nesto boli stomak... :sad:
TDK-90

#2185 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by TDK-90 »

vivace wrote:da obavestim drustvo da mi je 5. dan oduzimanja zybana i da mi se od cigaRETE VEC SUSI GRLO,NE PRIJAJU MI CIGARETE. to je zasad dobar znak.samo me nesto boli stomak... :sad:

Sigurno si gladna pa te boli stomak :sad: prvo se dobro najedi i zasladi sa čokoladicom i nema frke :-D
vivace

#2186 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

TDK-90 wrote:
vivace wrote:da obavestim drustvo da mi je 5. dan oduzimanja zybana i da mi se od cigaRETE VEC SUSI GRLO,NE PRIJAJU MI CIGARETE. to je zasad dobar znak.samo me nesto boli stomak... :sad:

Sigurno si gladna pa te boli stomak :sad: prvo se dobro najedi i zasladi sa čokoladicom i nema frke :-D

pa ne mogu da jedem toliko,jer imam dijetu,naime imam 92 kile ,pa moram da pazim...u isto vreme se borim da smsam i da prekinem pusenje. mozda ME BOLI STOMAK OD ZYBANA.
HaHaHa2

#2187 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by HaHaHa2 »

pusti se zybana ;) samo voce jedi, koliko sam ja jabuka samo pojeo :lol:
TDK-90

#2188 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by TDK-90 »

vivace wrote:
TDK-90 wrote:

pa ne mogu da jedem toliko,jer imam dijetu,naime imam 92 kile ,pa moram da pazim...u isto vreme se borim da smsam i da prekinem pusenje. mozda ME BOLI STOMAK OD ZYBANA.
92 kg to nije strašno nisi baš predebela kao neke žene :-? važnije je osloboditi se cigara ;-) a sada dolazi ljeto akoBogda pa će se i smršati svakako :-D Zato ti predlažem kao nagradu jednu manju čokoladicu tipa Snickers ili Mars zavisi koje voliš.
Sretno na odvikavanju od cigara :thumbup:
sudo08

#2189 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by sudo08 »

babyline wrote:
ljutiajvar wrote:@babyline

Da zauvjek. Dosta je 15 godina pusenja i za 15 zivota. A postale su izrazito dosadne. Cine covjeka neaktivnim, ali najgore od svega je strah da cu pusiti do kraja zivota. Da znam da cu krace ziviti kao nepusac, opet bih prestao. Eto koliko su mi dosadile. Zato , da zauvjek.
:)
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
sudo08

#2190 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by sudo08 »

Danas je tacno 36 dana od zadnje ispusene cigarete.
Krize sam prebrodio za cudo, veoma lagano, ni sam neznam kako.
Ali imam nocni problem, od kad sam prestao pusiti svaku noc se znojim
nenormalno po dvije majice znam promjeniti, pa ako neko ima slicna iskustva
po ovom pitanju ili ako nesto zna o ovom bio bih zahvalan za savjet.
Pozdrav i svima sretno, dan je puno ljepsi i mirisniji bez cigareta ;-) ;-)
ka0406

#2191 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ka0406 »

Evo mene opet ... koja katastrofa ....... opet ludilo koje ne popusta kako sam dosla kuci. Jos prije toga sastanak sa direktorom koji je trajao vise od sat vremena. Vulkan u stomaku i plucima, nervoza za poluditi. Jedva cekam da legnem, pa da je sve iza mene.
vivace

#2192 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

ka0406 wrote:Evo mene opet ... koja katastrofa ....... opet ludilo koje ne popusta kako sam dosla kuci. Jos prije toga sastanak sa direktorom koji je trajao vise od sat vremena. Vulkan u stomaku i plucima, nervoza za poluditi. Jedva cekam da legnem, pa da je sve iza mene.
koji ti je dan u ostavljamju cigareta ?
vivace

#2193 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

m@m@ wrote:
Psn wrote:Ooo, m@m@.. dugo te nije bilo :)
Pa ima i toga da nisu svi bas svoji kada apstiniraju. Svakako to prodje. Mesec dana max je vreme kada ostali trebaju imati razumevanja za tvoju pojacanu napetost.
Kazem - max.. jer moze da prodje i 4. i 14. dana.
Svakako nije vecno. A dan za danom.. i dani prodju.

tu sam ja, citam, pratim al...nema kod mene pomaka
budem gadna totalno, nemam valjda ono cvrsto svoje JA kad je to u pitanju, mozda da me zatvore negdje jedino na tih 14/15 dana :roll:
POCNI DA PIJES ZYBAN...VEROVATNO IMA I KOD VAS.MENI JE DANAS MISLIM 5.DAN. OD KAD SAM POCELA ZYBAN DA KORISTIM. I VEC MI CIGARETE MANJE PRIJAJU.
ka0406

#2194 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ka0406 »

vivace wrote:
ka0406 wrote:Evo mene opet ... koja katastrofa ....... opet ludilo koje ne popusta kako sam dosla kuci. Jos prije toga sastanak sa direktorom koji je trajao vise od sat vremena. Vulkan u stomaku i plucima, nervoza za poluditi. Jedva cekam da legnem, pa da je sve iza mene.

3... na samom pocetku
vivace

#2195 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

ka0406 wrote:
vivace wrote:

3... na samom pocetku
nemoj odustati.pij dosta vode -2 litre na dan,tako ispiras svaku celiju od nikotina,a to opet smanjuje zelju za nikotinom...samo napred :) i obavesti nas kako ide.. :) i jos da ti kazem da je kriza 3. dana i cetvrtog najjaca,posle ide laganije.
Last edited by vivace on 15/02/2013 21:21, edited 1 time in total.
ka0406

#2196 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ka0406 »

Thanks Vivace ........evo vec je malo bolje... malo igrica uz dobre stare rock balade ....... i bolje se osjecam.
drug_profi

#2197 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

ka0406 wrote:Thanks Vivace ........evo vec je malo bolje... malo igrica uz dobre stare rock balade ....... i bolje se osjecam.
Ako se i ne javljamo, ne znaci da ne pratimo sta se desava.
Izdrzi.
Izdrzi.
Izdrzi.

Svaki dan je mrvu laksi, a ubrzo, vjeruj mi, doci ce dan kad ce biti lakse ne zapaliti nego zapaliti pa sve unistiti.
Nemoj pokleknuti.
ka0406

#2198 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ka0406 »

Pa naravno da hocu .. hocu.. hocu ......... jer imam vas :-D
vivace

#2199 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

ka0406 wrote:Pa naravno da hocu .. hocu.. hocu ......... jer imam vas :-D
kako si ? jel prosla kriza ?
nutricionist

#2200 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by nutricionist »

Kod prirodnog procesa odvikavanja od pušenja najvažnija je čvrsta odluka, u odluci vam može pomoći ako popišete razloge za prestanak pušenja i odredite čvrst datum za početak odvikavanja. U procesu odvikavanja promjene metabolizma, nedostatak joda, povećan apetit , debljanje, stres, loš san možete nadoknaditi sa dvije biljke a to su fukus ( SIPF fucus ) i valerijana ( SIPF Valerijana ) . Probajte SIPF terapiju za odvikavanje od pušenja. Pored ove pomoći, u procesu odvikavanja, cigarete možete zamijenuti sa normalnom količinom nekog voća ili povrća (npr.mrkvom ), sjemenkama tikve ili suncokreta ili sušenim voćem. Pijte više tekućine i izbjegavajte slatkiše .Uspjeh 100% i budite pozitivni.
Post Reply