Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
aduka11

#2176 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by aduka11 »

seln wrote:
Jon Spencer wrote:
charrrmed wrote:Cekaj malo...Vi sebe pokusavate pokazati u pozitivnom svijetlu, a sa svima se ovdje "raspravljate" (da ne upotrijebim svadjate)? Svi tvrde jedno, a vi nesto drugo. Ne vidjeh u skorije vrijeme pozitivan komenar o taksistima osim onih koji sami za sebe govorite. I svi losi, a vi super :?
Nisi ti to dobro skontao/la. Tvrdim ti ja da sam na dnu dna kad sam dočekao da vozim ljude poput vas.
Ne, nego je Sarajevo stvarno u klincu kada ima taksiste kojima bi bolje pristajao poziv shanera.
Jesmo šaneri smo, golog ćemo te skinuti čim pređeš granicu Kantona. ;-)
mahalas505

#2177 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mahalas505 »

Irelevantan wrote:Drug,

Ko je pominjao konkurenciju, koliko ja znam Sarajevo taxi pravi problem zbog nelegalnih taksista a ne legalnih poput Crvenog taksija i sl.
Pogledaj malo po gradu i vidjet ćeš kolika je konkurencija Sarajevo Taxiju, krenimo od Zutog, Crvenog, Samir Emir, RHR, Holland, Ljiljan, Stari grad, pa more njih iz drugih kantona,
Mislim da si malo fulio :wink:
A ja mislim da si ti malo pogresno informiran sto se tice toga sta su zelje i zahtjevi Udruzenja gradjana Sarajevo Taxi-ja. Da je samo to oko nelegalnih taksista, bilo bi to dobro.

Davno sam ja rekao da su ovi iz Sa-taksija paradoksalni, ali kako vrijeme odmice, sve vise se koristi internet, i vremenom ce jos bitnije biti sta se pise po forumima. Sto se to prije shvati od strane mnogih bice bolje. Ipak 6 godina postoji ova tema, ipak to nesto govori.
Adriatic

#2178 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Adriatic »

Bilo bi interesantno da ovi iz SA taksija objasne narodu otkud im pare da voze kola od 50 hiljada.
I koliko poreza plate mjesečno.
kojeime

#2179 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by kojeime »

"Blago je reći da si neinformisan, svugdje u svijetu se određuje broj taxi vozila na osnovu broja stanovnika. Tako da je u slučaju Sarajeva optimalan broj taxi vozila između 600 i 700. Ide se omjerom 1:700. 1 taxo na 700 građana (ili 1400 malograđana :wink: ). Obzirom da niko ne zna koliko Kanton Sarajevo ima stanovnika to spada u oblast Džemile i saradnika. Kad se postigne taj broj vozila nećete se voziti po ovoj sadaka tarifi nego će to biti puno više kako i treba biti i kako jeste u svim normalnim sredinama. Pošto ovdje još uvijek vlada haos i trenutno imamo oko 2000 taxista na cesti možete uživati u jeftinim vožnjama. Kad se situacija sredi sklone divljaci i postigne optimalan broj taxi vozila potražnja će biti veća od ponude a samim tim i cijena raste. Toliko od ekonomskog analitičara taxe. Hvala."

Spenceru, nije stvar u broju. OK, broj taksista je ogranicen brojem stanovnika. Nema problema. Ali to ne znaci da sve licence trebaju dobiti Sarajevotaksisti. Ono sta vi hocete je da samo vi mozete taksirati.
charrrmed

#2180 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by charrrmed »

Jon Spencer wrote:
charrrmed wrote:Cekaj malo...Vi sebe pokusavate pokazati u pozitivnom svijetlu, a sa svima se ovdje "raspravljate" (da ne upotrijebim svadjate)? Svi tvrde jedno, a vi nesto drugo. Ne vidjeh u skorije vrijeme pozitivan komenar o taksistima osim onih koji sami za sebe govorite. I svi losi, a vi super :?
Nisi ti to dobro skontao/la. Tvrdim ti ja da sam na dnu dna kad sam dočekao da vozim ljude poput vas.
Ni u jednom trenutku te nisam uvrijedio ali zato si ti to nadoknadio. I o kome to govori, o meni ili o tebi? ;-)
maximilijana

#2181 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by maximilijana »

al najvise im smetaju crveni taxi, paja isl..
a ne smeta im "kolega" iz udruzenja koji nema TA table, koji ima razdrnadno vozilo, nema taximetar, nema firmu okacenu isl..
al to je okay..to je "kolega"

ja cesto koristim taxi u zadnje vrijeme... (ima se moze se :P) al radije idem nekim gradskim prijevoozm il pjehe ako ne mogu zaustavit ili naci na neki drugi taxi a da nije sa taxi..zbog svog (ne) ponasanja gubite mnogo..al najlakse je prijetiti blokiranjem grada..pih kak bih vam ja kazne za to napisala...pa vi blokirajte.. lopovi i ratni profiteri :D
aduka11

#2182 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by aduka11 »

maximilijana wrote:al najvise im smetaju crveni taxi, paja isl..
a ne smeta im "kolega" iz udruzenja koji nema TA table, koji ima razdrnadno vozilo, nema taximetar, nema firmu okacenu isl..
al to je okay..to je "kolega"

ja cesto koristim taxi u zadnje vrijeme... (ima se moze se :P) al radije idem nekim gradskim prijevoozm il pjehe ako ne mogu zaustavit ili naci na neki drugi taxi a da nije sa taxi..zbog svog (ne) ponasanja gubite mnogo..al najlakse je prijetiti blokiranjem grada..pih kak bih vam ja kazne za to napisala...pa vi blokirajte.. lopovi i ratni profiteri :D
Baš tako, i lopovi i ratni profiteri, a po vazdan na cesti za koru hljeba. Kol'ko otimamo Alija se u mezaru prevrće. :D
titanik

#2183 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by titanik »

Ministarstvo saobracaja taxi prijevoznici,pravna lica sa nevazecom potrebnom dokumentacijom i naci cete lojalnu konkurenciju zutog taxija.
drndalo

#2184 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drndalo »

Kol'ko otimamo Alija se u mezaru prevrće.
Naravno da se prevrce, ne moze da prezali pare koje je potrosio na vase predizborne povorke po gradu, sa sve zastavama...
kojeime

#2185 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by kojeime »

seln wrote:
Jon Spencer wrote:
Ne, nego je Sarajevo stvarno u klincu kada ima taksiste kojima bi bolje pristajao poziv shanera.

Ma nasi su zlatni kakvi su u Pragu. Barem ako je vjerovati jednom dokumentarcu :)
aduka11

#2186 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by aduka11 »

Sad kad se zakon donese pa kad cijena taxi usluga vrtoglavo skoče vidjećemo ko kosi, a ko vodu nosi. :lol:
Moj Spencere, biće nam kratka i od Čvile do Cicinog hana. :D
kojeime

#2187 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by kojeime »

aduka11 wrote:Sad kad se zakon donese pa kad cijena taxi usluga vrtoglavo skoče vidjećemo ko kosi, a ko vodu nosi. :lol:
Skakanjem cijena samo ce biti manje musterija. Nece vam to ici u prilog.
aduka11

#2188 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by aduka11 »

kojeime wrote:
aduka11 wrote:Sad kad se zakon donese pa kad cijena taxi usluga vrtoglavo skoče vidjećemo ko kosi, a ko vodu nosi. :lol:
To mi je najveći prilog pa po cijenu toga da mi se zarada upola smanji. Neće fukara u taxi nego na traJvan, neće bit od cigara sprženih presvlaka, od cipela isprljanih sjedišta, futalja što kažu stani mi ovde kad vidi da je taximetar stao na 3.00, da mu ne bih slučajno tražio onih 10 feninga preko, onih što nemaju da plate, onih što im smeta što auto na Kovačićima skače ko da je brdska trka, cekera subotom s Markala, onih preventivaca od gripe što se roknu bijelim lukom pa vozim po sata sa sva 4 otvorena da ne bi umro, hoćeš da nastavim ? :lol:
kojeime

#2189 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by kojeime »

aduka11 wrote:
kojeime wrote:
To mi je najveći prilog pa po cijenu toga da mi se zarada upola smanji. Neće fukara u taxi nego na traJvan, neće bit od cigara sprženih presvlaka, od cipela isprljanih sjedišta, futalja što kažu stani mi ovde kad vidi da je taximetar stao na 3.00, da mu ne bih slučajno tražio onih 10 feninga preko, onih što nemaju da plate, onih što im smeta što auto na Kovačićima skače ko da je brdska trka, cekera subotom s Markala, onih preventivaca od gripe što se roknu bijelim lukom pa vozim po sata sa sva 4 otvorena da ne bi umro, hoćeš da nastavim ? :lol:
Ne treba. Jer svi ostali, oni koje nisi nabrojao, imaju novca i voze svoj auto, taksi im ne treba :)

Vjeruj mi, nece ti se svidjeti. Ali sacekaj pa ces vidjeti ko je u pravu.
kojeime

#2190 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by kojeime »

R_v_P20 wrote:Skakanjem cijena ces i ti morati neki standard uvest. Recimo svi imaju iste boje auta i iste oznake, auto ne starije od 5 godina, vozac koji je obucen u odjelo (ili neka univerzalna uniforma), koji ce biti nasmijan svakom klijentu, te koji ce ubacivati i izbacivati torbe, nebitno koje tezine. Pored nabrojanog morat ce nauciti citav bonton, bosanski jezik, kao i engleski gdje ce biti pozeljno da zna jos jedan strani.

Eh onda ta povecanja mogu imati opravdanje ;)
E kad bi bilo tako... Ali do nas je, da bojkotujemo taksi dok to ne urade?
Jon Spencer

#2191 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

kojeime wrote:"Blago je reći da si neinformisan, svugdje u svijetu se određuje broj taxi vozila na osnovu broja stanovnika. Tako da je u slučaju Sarajeva optimalan broj taxi vozila između 600 i 700. Ide se omjerom 1:700. 1 taxo na 700 građana (ili 1400 malograđana :wink: ). Obzirom da niko ne zna koliko Kanton Sarajevo ima stanovnika to spada u oblast Džemile i saradnika. Kad se postigne taj broj vozila nećete se voziti po ovoj sadaka tarifi nego će to biti puno više kako i treba biti i kako jeste u svim normalnim sredinama. Pošto ovdje još uvijek vlada haos i trenutno imamo oko 2000 taxista na cesti možete uživati u jeftinim vožnjama. Kad se situacija sredi sklone divljaci i postigne optimalan broj taxi vozila potražnja će biti veća od ponude a samim tim i cijena raste. Toliko od ekonomskog analitičara taxe. Hvala."

Spenceru, nije stvar u broju. OK, broj taksista je ogranicen brojem stanovnika. Nema problema. Ali to ne znaci da sve licence trebaju dobiti Sarajevotaksisti. Ono sta vi hocete je da samo vi mozete taksirati.
Drago mi je da si svatio to oko broja taxi vozila, ali ovo što tvrdiš da hoćemo da smo sami na cesti nije istina jer u ovom trenutku imaš 94 taxi vozila privatnih firmi (http://ms.ks.gov.ba/MSoznakezawebsite/p ... aRadna.htm)koja rade regularno i niko oko toga ne pravi problem. Znači smanjuje se samo broj Sa taxi vozila dok se ne dostigne cifra od otprilike 650 taxi vozila u Kantonu Sarajevo. Od tih 650 vozila 94 je od privatnih firmi. To mi ne liči na monopol. Pored ovih regularnih svaka ova privatna firma ima vozila koja izbacuje na divljaka, kao rent a car ili d.o.o. tako da samo ovih privatnih što regularnih što neregularnih imaš oko 500. Dodaj tu još ove što su izvadili papire po kojekakvim travnicima i konjicima oko 500 i klasične divljake koji nemaju nikakve papire oko 300 dolaziš do cifre od oko 1300 divljih. Šansa da sjedneš u regularan taxi ti je manja od 50%, vikendom i kasnim noćnim satima 30%.
maximilijana

#2192 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by maximilijana »

aduka11 wrote:baš tako, i lopovi i ratni profiteri, a po vazdan na cesti za koru hljeba. Kol'ko otimamo Alija se u mezaru prevrće. :D
jah... novi mercedesi, audi isl...
tekso vam..i jos birate hoce te li voziti kratke relacije :)
trebao bi vas i doktro tako lijeciti: ne isplati mu se ak nemate neku gadnu bolest..gripa i to.nista..
ma sve ce to doci na svoje..
a stalno kukate kavke su musterije..kakvi su tek vozaci..smrde jer se ne kupaju (valjda nemaju vremena pd voznji), a ako su slucajno ne do bog okupani onda auto smrdi na cevape isl..
nemaju zuba...face prigradske sisle sa druge strane Trebevica...pa pljuvanje kroz prozor.
neka ..sreca pa ima drugih..
a Sa taxiju zelim sudbinu bivse nam drzave :D :D :D :D
aduka11

#2193 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by aduka11 »

maximilijana wrote:
aduka11 wrote:baš tako, i lopovi i ratni profiteri, a po vazdan na cesti za koru hljeba. Kol'ko otimamo Alija se u mezaru prevrće. :D
jah... novi mercedesi, audi isl...
tekso vam..i jos birate hoce te li voziti kratke relacije :)
trebao bi vas i doktro tako lijeciti: ne isplati mu se ak nemate neku gadnu bolest..gripa i to.nista..
ma sve ce to doci na svoje..
a stalno kukate kavke su musterije..kakvi su tek vozaci..smrde jer se ne kupaju (valjda nemaju vremena pd voznji), a ako su slucajno ne do bog okupani onda auto smrdi na cevape isl..
nemaju zuba...face prigradske sisle sa druge strane Trebevica...pa pljuvanje kroz prozor.
neka ..sreca pa ima drugih..
a Sa taxiju zelim sudbinu bivse nam drzave :D :D :D :D
Kažeš kakve su taxisti osobe ? Kakva si ti osoba kad želiš nečijem djetetu da ostane bez hljeba ? :-?

Over & out na ovu temu. Ovo je baš previše...
maximilijana

#2194 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by maximilijana »

jah bas mu se tata trudi da zaradi hljeb tipa" ne bih ja za petaka vozio"...pa relacije a.stanica - hrasno - "kratka mi relacija" isl..
:sax:
Coppertone

#2195 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Coppertone »

aduka11 wrote:a Sa taxiju zelim sudbinu bivse nam drzave :D :D :D :D
Kažeš kakve su taxisti osobe ? Kakva si ti osoba kad želiš nečijem djetetu da ostane bez hljeba ? :-?

Over & out na ovu temu. Ovo je baš previše...[/quote]
Bas djetetu ili samo onima sto nas brukaju na aerodromu, autobuskoj stanici, naplacuju bez taximetra...Stvarno se mnogo toga mora promjeniti zajednickim naporima jer ovi sto bi trebali to i ne pokusavaju inspekcije, taxi udruzenja, turisticka zajednica. minist. saobrajacaja KS...
JThomas

#2196 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by JThomas »

maximilijana wrote:jah bas mu se tata trudi da zaradi hljeb tipa" ne bih ja za petaka vozio"...pa relacije a.stanica - hrasno - "kratka mi relacija" isl..
:sax:
k'o biva drugi obrtnici ne moraju prehraniti djecu, ne moraju kupiti i održavati sredstva za rad, ne deveraju sa neljubaznim strankama već im dolaze samo operski pjevači...gumene čizme trebaju da čitaš jadikovke naših dragih taksista. rekao bi sve akademici pa ispod dostojanstva da voze običan svijet.

promijenite posao ako vam se ne sviđa i ne isplati, vrlo jednostavno. ali isplati vrlo dobro i vi to najbolje znate.
respo

#2197 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by respo »

maximilijana wrote: a Sa taxiju zelim sudbinu bivse nam drzave :D :D :D :D
ja ne zelim
za bivsom drzavom osjecam nesto za ovim taxistima nista cak sta vise prema pojedincima osjecam gadost kako nas predstavljaju gostima
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#2198 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Matijevic_Vlado »

jel nisam dobro upratio il Bimmera nema otkad ga ovaj kolega ,sto misli da mu je posao gospodski ,provali, tj vec 10 stranica :D ?
miki.ba

#2199 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by miki.ba »

Meni su baš gotivni sa taxiste, vecinom sa njima neka fina šuplja (9 od 10).
Kad kažeš papku iz žutog, crvenog, holand i raznih pica taksista vozi me tu i tu, papak pita, a gdje ti je to.
Sa taxi ima samo problem na aerodromu i željeznickoj, suština je da ti ljudi cvaknu maksimalno 2-3 vožnje dnevno i zbog toga manipulišu sa taximetrom.
Previše vozila je na tim štandovima, mislim da je jedino rješenje fiksna cijena prevoza sa tih lokacija.
Pustite ljude da rade, ako vam se ne sviđa ima druga taxi firma.
Borej

#2200 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Borej »

miki.ba wrote:Meni su baš gotivni sa taxiste, vecinom sa njima neka fina šuplja (9 od 10).
Kad kažeš papku iz žutog, crvenog, holand i raznih pica taksista vozi me tu i tu, papak pita, a gdje ti je to.
Sa taxi ima samo problem na aerodromu i željeznickoj, suština je da ti ljudi cvaknu maksimalno 2-3 vožnje dnevno i zbog toga manipulišu sa taximetrom.
Previše vozila je na tim štandovima, mislim da je jedino rješenje fiksna cijena prevoza sa tih lokacija.
Pustite ljude da rade, ako vam se ne sviđa ima druga taxi firma.
Ma pustit cu ja njih samo ne na moj racun da lijepo zive, a ne rade nista. Ako im se ne svidja nek fino napuste taxi mjesto i ostave nekome ko hoce da radi po propisanim tarifama koje su preko svojih udruzenja i oni sami kreirali, a ne da se taxi mjesto na tim lokacijama nasljedjuje. Svi mi pustamo svima zato i jesmo otisli svi zajedno u neku stvar. Ne bi sad bio radikalan i savjetovao bilo sta nasilno, ali bi svima savjetovao da sve to fino evidentiraju i prijave njihovom udruzenju, a i svim onim silnim organizacijama koje se bave zastitom potrosaca, mada su to odvec suptilne metode za onu stoku na areodromu.
Post Reply