Evolucija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
NIN

#2176 Re: EVOLUCIJA

Post by NIN »

Compact wrote:
Compact wrote:Vjerovatnoća Vaše teorije o nastanku života iz nežive materije, je slična vjetru koji je na otpadu željeza puhao milonima godina, i oblikovao avion marke Su-47 Bercut (Suhoi)
Da se ne zaboravi! :D :run:
Da se nadovezem:

Vjerovatnoca vase teorije o nastanku zivota po modelu "i On rece neka bude" je ravna apsolutnoj nuli!

:D
tripo 41

#2177 Re: EVOLUCIJA

Post by tripo 41 »

SPECIJALNA PLUĆA PTICE

Anatomija ptica je veoma različita od anatomije gmizavaca, njihovih navodnih predaka. Ptičija puća funkcionišu na potpuno drugačiji način od onog kod životinja koje borave na zemlji. Životinje koje borave na zemlji udišu i izdišu vazduh kroz iste disajne sudove. Kod ptica dok vazduh ulazi u pluća sprijeda, on izlazi otpozadi. Ovaj posebni "dizajn" je specijalno stvoren za ptice, kojima treba velika količina kiseonika za vrijeme leta. Nemoguće je da se jedna takva struktura razvila od pluća gmizavaca.
tripo 41

#2178 Re: EVOLUCIJA

Post by tripo 41 »

E slaba je odbrana evolucije ako se svela na citiranje.
AYSHA

#2179 Re: EVOLUCIJA

Post by AYSHA »

Ateista wrote:
Kupalo wrote:
JThomas wrote:sad u ovom trenutku, masa ljudi koji kategorički odbijaju evoluciju i kategorički tvrde da je sve nastalo odjednom...otkazuju putovanja zbog virusa koji nije postojao prošle godine u ova doba :lol:

kriza vjere, šta li? :lol:
čekaju vakcinu koja je nastala evolucijim :lol:
I to virus za koji se vec dokazalo da je mutirao negdje. Sta je to nego evolucija?

u šta je mutirao u kravu???
dr.Gonzo

#2180 Re: EVOLUCIJA

Post by dr.Gonzo »

Meni samo pada na pamet ona Adamsova parabola o inteligentnoj lokvi, koja razmislja o rupi u kojoj se nalazi. Kaze lokva:
"Ova rupa je tako savrseno prilagodjena mome obliku! Jedino objasnjenje je da je stvorena upravo radi mene."
:lol:
vratnik

#2181 Re: EVOLUCIJA

Post by vratnik »

dr.Gonzo wrote:Meni samo pada na pamet ona Adamsova parabola o inteligentnoj lokvi, koja razmislja o rupi u kojoj se nalazi. Kaze lokva:
"Ova rupa je tako savrseno prilagodjena mome obliku! Jedino objasnjenje je da je stvorena upravo radi mene."
:lol:
:lol: :lol:
Ateista

#2182 Re: EVOLUCIJA

Post by Ateista »

Jedna informacija vezana za prelazne oblike kojih se protivnici evolucije cesto hvataju:

Ne razumijem se bas u biologiju i genetiku, ali koliko sam ja cuo, evolucija radi na principu mutacija koje su u stvari neka vrsta genetskih poremecaja, u smislu pojavi se genetski poremecaj da se djeca radjaju sa 6 prstiju ili tako nesto, a onda, ako je taj gen povoljan po ljudsku vrstu, velike su sanse da ce se dalje prosiriti i da se daljom reprodukcijom odnosno da ce potomci tih ljudi vjerovatno dobiti taj gen, kao i da ce zbog povoljnog gena biti pozeljniji za suprotni spol i da su vece sanse da ce se taj gen sve vise siriti i postati uobicajen.

Malo zvuci cudno kad se primjeni na ljude, ali je u stvari tako. Dokaz ovoga je jedna vrsta gustera koju je cini mi se sam Darwin proucavao, kod kojih su kao i uobicajeno jaci muzijaci bili dominantni i popularni kod zenki zbog cega se njihov gen vise sirio. Dolaskom neke druge vrste, postojala je opasnost da ti gusteri budu istrijebljeni, a bolje su prolazili oni koji su bili manji jer su se mogli bolje sakriti. Od tada su zenkama postali interesantniji ti manji muzijaci, sto je dovelo do sirenja drugog gena koji je tada postao kljucan za opstanak vrste, te se vremenom izmijenila cijela ta vrsta - evoluirala je.

Volio bih da me dopuni neko ko zna malo vise informacija o ovome.
terapija

#2183 Re: EVOLUCIJA

Post by terapija »

AYSHA wrote:...
u šta je mutirao u kravu???
Nije da ne kontas. Ti ne zelis da kontas :D :D

Elem, Cak i da se Darvinova evolucija skoro potpuno opovrgne, prevazidje, zamjeni nekom boljom teorijom, to nikome nece smetati. Jer ona nije bogom dana, vec je samo alat.
Ali u svakoj od tih teorija, kako god se zvala, covjek ce biti potomak neke manje inteligentne vrste. Jer to je cinjenica, kao sto je i Zemlja okrugla.
A kreacionizam ce uvijek biti jedna velika sarena laza. :P
Last edited by terapija on 30/06/2009 10:59, edited 1 time in total.
Ateista

#2184 Re: EVOLUCIJA

Post by Ateista »

AYSHA wrote: u šta je mutirao u kravu???
Dovoljno je sto se prilagodio da ga je teze lijeciti, evoluirao je kako bi lakse opstao, reagovao je na okolinu. To se sve desilo u par mjeseci, sta se onda moze desiti za milione i milione godina...
neko_ime

#2185 Re: EVOLUCIJA

Post by neko_ime »

u šta je mutirao u kravu???[/quote]

Da se razumijemo AYSHA, ako za godinu dana virus nije mutirao u kravu, to je dokaz da evolucija ne postoji?
Vidim da si svakodnevno u prakticnom dodiru s naukom.... :-)
terapija

#2186 Re: EVOLUCIJA

Post by terapija »

Evolucijom se smatra postepeni razvoj bilo kog sistema koji posjeduje "memoriju". tj. svakog sistema koji reaguje na vanjske stimulanse u zavisnisti od stimulanse s kojima se susreo ranije. To znaci da je podjednako moguce govoriti o evoluciji jezika, automobila, frizura itd. Evolucija moze biti direktna, obrnuta, ili kruzna. Bioloska evolucija je samo jedan od mnogo tipova evolucije. Zanimljiva je primarno jer se organizmi formiraju spontano tokom tog procesa u sisteme koji su uspjesno prilagodjeni da koriste razlicite resurse iz okruzenja.

Ovo je samo za one sa sarafima otpadom i ruskim Suchoi lovcima :D
dr.Gonzo

#2187 Re: EVOLUCIJA

Post by dr.Gonzo »

U kravu je mutiralo nesto sto je veoma veoma licilo na kravu. U sustini, u kravu je evoluirala druga krava. Razlike izmedju dvije uzastopne generacije su u principu vema male, ali kada se nagomilaju kroz milione generacija, dobijes raznolikos zivog svijeta kakvu vidimo danas.

Mutacijama se ne desavaju velike promjene, odnosno nove vrste ne nastaju pojedinacnim mutacijama, vec akumulacijom malih mutacija kroz ogroman broj generacija. Ovaj proces je vodjen prirodnom selekcijom, koja filtrira korisne od nekorisnih mutacija.
sistem

#2188 Re: EVOLUCIJA

Post by sistem »

meni je objasnjeno da neki ljudi nisu postovali boga, nisu bili posteni, nisu prali ruke, nego zivjeli kao zivotinje, i da su od njih nastali majmuni, medvjedi i ostali hajvani. dobar, priprost covjek, al mrtav ozbiljan :oops:
tripo 41

#2189 Re: EVOLUCIJA

Post by tripo 41 »

ŠPEKULACIJE EVOLUCIONISTA: ZUBI I KANDŽE ARHEOPTERIKSA

Dve važne stvari na koje se evolucionisti oslanaju kada tvrde da je Arheopteriks prelazna forma, jesu kandže na krilima ove ptice i njeni zubi. Istina je da Arheopteriks ima kandže na svojim krilima i zube u svom kljunu. ali ove karakteristike ne ukazuju da ova bića imaju ikakve vrstu srodstva sa gmizavcima. Pored toga, dvije vrste ptica koje danas žive, turako (Taouraco) i hoacin ( Hoatzin), imaju kandže koje im služe da se drže za grane. Ovi organizmi su bez ikakve sumnje ptice, bez ikakvih karakteristika gmizavaca. To je razlog zašto je potpuno neosnovano tvrditi da je Arheopteriks prelazna forma, samo na osnovu postojanja kandži na njegovim krilima.
Kupalo

#2190 Re: EVOLUCIJA

Post by Kupalo »

sistem wrote:meni je objasnjeno da neki ljudi nisu postovali boga, nisu bili posteni, nisu prali ruke, nego zivjeli kao zivotinje, i da su od njih nastali majmuni, medvjedi i ostali hajvani. dobar, priprost covjek, al mrtav ozbiljan :oops:
Mene je lik nedavno uvjeravao da je na sjevernom polu hladno, na južnom toplo i da je zemlja ravna ploča isto mrtav ozbiljan.
tripo 41

#2191 Re: EVOLUCIJA

Post by tripo 41 »

A ni zubi u njegovom kljunu ne upućuju na to da je on prelazni oblik. Evolucionisti su napravili namjernu varku govoreći da su ovi zubi karakteristika gmizavaca. Međutim, zubi nisu tipična osobina gmizavaca. Danas neki gmizavci imaju zube, a drugi nemaju ( kornjača nema ima navlake). Zar se evolucija ne odnosi na sve organizme a ne samo na one sa "memorijom"?? I kako su te prelazne forme živjele dok konačno ne dobiju taj oblik koji je prilagođen okolini?? Možda joj neko daje hranu!!! Ako nema odmah sve potrebne karakteristike za život i prilagođavanje ona jednostavno ne može da živi.
madner

#2192 Re: EVOLUCIJA

Post by madner »

AYSHA wrote:@madner rasprava o evoluciji ima samo smisla sa ljudima koji su bar na neki način se dodirnuli praktično sa naukom. svo ovo teoretisanje je smiješno. Jer većini pobornika evolucije je bitna provokacija. Kroz provokaciju bi slavu. To pali sve dok neko ne dođe sa boljom provokacijom. Primjer ti je nacionalna geografija i naučni časopisi. Ja svake "sedmice" nove nebuloze gledam. Jedan dan je T-rex mesožder, drugi dan biljojed itd. Ovo bi primjer. Onda se armada ljudi sveže teza ko da su dokazae sto puta.Postavljanje teza bez dokaza je ustvari dokaz da je nauka zaglibila duhovno. Meni facebook ili recimo ovaj forum ništa ne govore o dostignuću nauke, ako oni neće recimo rezultirati nečim krajnjim. Neće učiniti čovjeka sretnijim. Ja govorim uopšteno, jer ja volim da me svi razumiju kad govorim, ne da vazim i da pričam joj jesu svi glupi niko ne razumije šta ja pričam. I to je dokaz degradacije nauke, kad izučavaš nešto zbog samog sebe.
AY shi aj sha a sta si ti drugo uradila nego navela svoje izjave bez dokaza?

Recenica "Postavljanje teza bez dokaza je ustvari dokaz da je nauka zaglibila duhovno" je odraz razmisljanja koje odaje apsolutno ne bavljanje istom. Pitanje o svrhi izucavanja je bilo bitno filozofima, ne naucnicima.
AYSHA

#2193 Re: EVOLUCIJA

Post by AYSHA »

zar ovo nije dokaz, samo provokacija ništa više ....

Virus je ostao virus otkako ga je Bog stvorio. Nije postao ništa složeniji. Nije postao organizam složeniji jer nemože. On nije postao ni organizam, jer je samo informacija. Problem materijalista inače je u tome što nikada ne sagledavaju cjelinu.

Degradacija društva znači npr. u njemačkoj imaš 14 miliona ljudi koji ne žive u zajednici, samci su. Gledajući kratkoročno njemačka ima koristi od toga jer su ti ljudi za nauku, privredu, potrošnju, mobilniji i korisniji za sadašnju potrošačku industriju. A ako iznesete podatak da će se broj nijemaca prepoloviti prema sadašnjem natalitetu, onda govori da nema alternative porodici. Razlika između vas i nas u tome je mala ali je suštinska. Nama je pojedinac svetinja, ali u društvu. vama je svetinja u svakom slučaju. vi ste na gubitku. Možda se neko od vas više posvetio nauci od mene pa je trenutno na višem nivou nauke, ali se ja neču obrazovati više ako je to na uštrb porodice. Njihovo vrijeme je njihovo vrijeme. Gledam kolege po faxu po 15 godina stariji i mačeta ni kučeta, koferi putovanja radovi , za koga. Ko će imati koristi od tih saznanja društvo ?? ma fućka se društvu! U svoj ovoj raspravi ste u lošijoj poziciji, ne zato što ste manje pametni već što ne vidite dalje od svog nosa. Jevreji su najsuperiornija vjera, najbolji hafizi su jevreji ali oni dugoročno gube i vjerski i nevjerski....

Priča sa vama je smiješna, a opet preozbiljna da bi bila samo zezancija.

Ja radim dosta sa biljkama, i ono sa čim se susrećem svakodnevo su pojmovi hibridizacija, sterilnost i polna inkompatibilnost. Među vrstama nema mješanja. Molio bih sve sto između zareza čitaju, da ne postaju. Da nemoram objašnjavati da ima mješanja ali nema naslijeđivanja.

pošto volite da se važni pravite proguglajte prije nego komentarišete
AYSHA

#2194 Re: EVOLUCIJA

Post by AYSHA »

da se nadovežem,

svi znamo šta je fotosinteza, ja smatram da je stvorena od Boga, još nisam čuo suvislo obrazloženje evolucionista kako je nastala.

Da nepričamo o tome šta evolucionista dr eldred korner kaže :
" Da li možete da zamislite kako su orhideja,trava i palma mogle da nastanu od istog pretka i da li imamo bilo kakve dokaze za takvu pretpostavku? evolucionisti moraju da imaju spreman odgovor, ali mislim da bi većina posustala i prije ispitivanja"

Da prevedem ostalim. Nemoguće da su bezbrojni tipovi biljaka razvili se od jedne biljke. svaka biljka je karakteristična za svoju vrstu. Tako je od njihovog stvaranja. sve ostale osobine boja,ukus,oblik ili način razmnožavanja su ono u čemu se razlikuju inače su one iste na cijeloj planeti.

Sad će opet između redova, provokacije..... promjene tokom vremena,promjene povezane sa slučajnošću i adaptacije koje nastaju iz potreba.......
sistem

#2195 Re: EVOLUCIJA

Post by sistem »

AYSHA wrote:Sad će opet između redova, provokacije..... promjene tokom vremena,promjene povezane sa slučajnošću i adaptacije koje nastaju iz potreba.......
sto ni ja ne mogu provokatora :D
Ateista

#2196 Re: EVOLUCIJA

Post by Ateista »

AYSHA wrote:da se nadovežem,

svi znamo šta je fotosinteza, ja smatram da je stvorena od Boga, još nisam čuo suvislo obrazloženje evolucionista kako je nastala.

Da nepričamo o tome šta evolucionista dr eldred korner kaže :
" Da li možete da zamislite kako su orhideja,trava i palma mogle da nastanu od istog pretka i da li imamo bilo kakve dokaze za takvu pretpostavku? evolucionisti moraju da imaju spreman odgovor, ali mislim da bi većina posustala i prije ispitivanja"

Da prevedem ostalim. Nemoguće da su bezbrojni tipovi biljaka razvili se od jedne biljke. svaka biljka je karakteristična za svoju vrstu. Tako je od njihovog stvaranja. sve ostale osobine boja,ukus,oblik ili način razmnožavanja su ono u čemu se razlikuju inače su one iste na cijeloj planeti.

Sad će opet između redova, provokacije..... promjene tokom vremena,promjene povezane sa slučajnošću i adaptacije koje nastaju iz potreba.......
Hajd', bar nesto si naucio, jos kad bi to hio da prihvatis a ne samo da zatvaras oci... :lol: ;-)
mark II

#2197 Re: EVOLUCIJA

Post by mark II »

NIN wrote:
Compact wrote:
Compact wrote:Vjerovatnoća Vaše teorije o nastanku života iz nežive materije, je slična vjetru koji je na otpadu željeza puhao milonima godina, i oblikovao avion marke Su-47 Bercut (Suhoi)
Da se ne zaboravi! :D :run:
Da se nadovezem:

Vjerovatnoca vase teorije o nastanku zivota po modelu "i On rece neka bude" je ravna apsolutnoj nuli!

:D
Eis, mojne mi reć' jarane :D
Autoritativno ti to izreče, ali bio si isprovociran pa ti praštamo ovaj nervozni izlet :lol:

Evo mali doprinos našem "obrazovanom svijetu", da vide da evoluciju kao pojam isključivo vezan za etizam :roll: . Evolucija je samo teorija, no nije Darvin prvi došao na tu ideju, naprotiv.
After a long study of animals, Al-Jahiz was the first to put forward his view of biological evolution in his Book ofAnimals, which contains the germs of many later evolutionary theories (animal embryology, evolution, adaptation, animal psychology and sociology) "11".
First of all, al-Jahiz’s attempts were made in a truly scientific spirit to classifV animals in a linear series, beginning with the simplest and continuing to the most complex; and at the same time, he arranged them into groups having marked similarities; and these groups were divided into sub-groups to trace the ultimate unit in the species "12"
An early exponent of the zoological and anthropological sciences, al- Jahiz discovered and recognized the effect of environmental factors on animal life; and he also observed the transformation of animal species under different factors. And in many remarkable passages of his book, he also described for us the struggle of existences for survival, its aim and mechanisms and value in a scientific way, as well as in a folkloric way. As to know the mechanistiis of evolution, al-Jahiz described three mechanisms. These are Struggle for Existence, Transformation of species into each other, and Environmental Factors.
Let us now see the mechanisms, as briefly as possible.
Struggle for Existence: al-Jahiz placed the greatest weight on evolution by the struggle for existence, or, in a larger sense, by natural selection. It operates in conjunction with the innate desire for conservation and permanence of the ego. According to al-Jahiz, between every individual existence, there is a natural war for life. The existence are in struggle with each other. Al-Jahiz’s theory of struggle for existence may accordingly be defined as a differential death rate between two variant class of existence, the lesser death rate characterizing the better adapted and stronger class. And for al-Jahiz, the struggle for existence is a divine law; God makes food for some bodies out of some other bodies’ death. He says, “The rat goes out for collecting his food, and it searches and seizes them. It eats some other inferior animals, like small animals and small birds. . . it hides its babies in disguised underground tunnels for protecting them and himself against the attack of the snakes and of the birds. Snakes like eating rats very much. As for the snakes, they defend themselves from the danger of the beavers and hyenas; which are more powerful than themselves. The hyena can frighten the fox, and the latter frightens all the animals which are inferior to it. ...

this is the law that some existences are the food for others. . . . All small animals eat smaller ones; and all big animals cannot eat bigger ones. Men with each other are like animals. . . God makes cause of some bodies life, “ "13" from some bodies death and vice versa. And according to al-Jahiz, the struggle does not exist only between the members of different species, but also between the members of the same species "14".
From what al-Jahiz has said, we can make an assertion that God has created Nature in a prodigal reproductive character and He has also established a law, which is the biological struggle for existence in order to keep it within a limited ratio. Otherwise, the disorder could appear in Nature and it could lose some of its riches and species. We can see the germs of Darwin’s and the Neo-Darwinian’s theory of Natural Selection in this remarkable passage which we have mentioned above. Transformation of Species: Al-Jahiz, as later Lamarck and Darwin, for example, believes that the transformation of species and mutation is possible. The transformation operates in conjunction with the effect of environmental factors. And he asserted that the original forms branched out into new forms of species by gradually developing new characteristics which helped them to survive environmental conditions. He says, “People said different things about the existence of al-miskh (the original form of quadrupeds) "15". Some accepted its evolution and said that it gave existence to dog, wolf, fox and their similars. The members of this family came from this form (al-miskk).” "16"
And, he adds that God’s will and power is the main causal factor in the transformation, and God can transform any species into another at any time He wants. So al-Jahiz defends the transformation of species and mutation, due to different factors, including God’s will’7, as we have said above. Here al-Jahiz got some of his material from the sayings of different learned men. As for the effect of environmental factors on species, al-Jahiz believes that the food, climate, shelter and other factors have some biological and psychological effects on species. And for him, these factors also lead the species to a hard struggle for survival. In a changed environment, there is also a change in some characters having survival value. The process of changing characters in succeeding generations makes the organisms better adapted to their environment. They thus survive and get a chance to breed and transmit their characteristics to their offspring. So, al-Jahiz based his theory upon the notion of the use and disuse of organs in the adaptation of animals to their environment.

Spomenuti gospodin je:
Al-Jāḥiẓ (in Arabic الجاحظ) (real name Abu Uthman Amr ibn Bahr al-Kinani al-Fuqaimi al-Basri) (born in Basra, c. 781 – December 868 or January 869) was a famous scholar of Ethiopian descent. Being the son of Zanji slaves he acquired great knowledge about Arabic literature. He was an Arabic prose writer and author of works on Arabic literature, biology, zoology, history, early Islamic philosophy, Islamic psychology, Mu'tazili theology, and politico-religious polemics.
sistem

#2198 Re: EVOLUCIJA

Post by sistem »

respekt za al-jahiza, ali prve teorije evolucije datiraju iz anticke grcke. naravno nema takmicenja medju naucnicima, svako je ugradio mali kamencic u zajednicko zdanje :wink:
mark II

#2199 Re: EVOLUCIJA

Post by mark II »

No, ne lezi vraže, i tada su se naučnici podijelili, s tim da - vidi čuda - Džahiz nije spaljen na lomači kao što su to radili u kolijevci svekolikog napretka, demokratije i civiliziacije; izvoru sveg znanja i ostalog, majčici Evropi:
Al-Jahiz’s zoology and theory of biological evolution have profoundly affected the development of zoology and biology. As we have said before, al-Jahiz’s biological evolution had some direct influences upon Ikhwan al-Safa, and other illustrious philosophers, such as Ibn Miskawayh, al-Biruni, Ibn Tufayl, with whom al-Jahiz’s theory acquired a new sense, in that they made of it two new doctrines: a cosmological one, because it was applied to the phenomena of the whole universe; and a sociological one, because it was applied to social phenomena. Moreover, Ibn Miskawayh and Ibn Khaldun explain the true meaning of Prophecy and prove it by such a theory. Thus, Jahiz’s pure biological evolution became the source of different doctrines in later Islamic thought, such as sociological, metaphysical and cosmological evolutionisms.
On the other hand, al-Jahiz’s theory has been repeated by Muslim zoologists and naturalists, especially by al-Zakariyya’ al-Qazwini, in his ‘Aja’ ib al-Makhluqat, Mustawfi al-Qazwini in his Nuzhat al-Qulub, and al- Damiri in his Hayat al-Hayawan, without mentioning other literary persons, such as al-Masudi and Ibn Qutayba.
As for the influence of al-Jahiz on European thinkers, it has become the subject of two main studies: “Der Darwinismus im X und XIX Jahrhundert” of Fr. Dieterici (Leipzig, 1878) and “Darwinistisches bei Gahiz” of E. Wiedemann (sitzungsbericht der physikalisch-medizinischen Sozietaet in Erlangen, 47, 1915). Previous to me, they found a great similarity between al-Jahiz and Darwin. Indeed, Darwin and his precursors took up the theory of al-Jahiz as the base for the essentiality of their evolutionary theories, and they formulated it in a more scientific way in the context of eighteenth and nineteenth centuries development of science. Perhaps the only main difference b~etween al-Jahiz’s theory and modern theory is in ideology: al-Jahiz’s theory is theologic and more transcendental in this sense that he accepts that the first cause of evolution in living organisms is God and that the other factors are secondary; while Lamarck, Darwin and others’ evolution is more immanent and materialistic. Although the mechanistic explanations of the theories are more or less the same, Darwin and other modern scientists differ from al-Jahiz and other Muslim writers in ideological interpretation of the theory.

Teorija evolucije nema veze sa ateizmom :D , samo je pitanje je li ona baš u cijelosti tačna, ili ne - možda postoje okolnosti i momenti kojih niko nije svjestan, jer pouzdanih dokaza i karika kojih nedostaju baš i nema. Mada su određene evolutivne promjene evidentna stvar.
mark II

#2200 Re: EVOLUCIJA

Post by mark II »

sistem wrote:respekt za al-jahiza, ali prve teorije evolucije datiraju iz anticke grcke. naravno nema takmicenja medju naucnicima, svako je ugradio mali kamencic u zajednicko zdanje :wink:
Ma ne, Džahiza citiram jer me ponekad nervira to što je evolucija "dokaz za ateizam" - jednostavno nije. Džahiz je bio islamski skolastik i pisac, pa je u okvirima svog teološkog nazora, uz podršku dobrog dijela drugih naučnika drugih disciplina - tipa Birunija (fikh, astronomija i matematika) - živ i zdrav napisao "Kitabul-Hajavan".
Post Reply