Jes da 70% njih u vlasti nema unuke i da nisu u rizicnim kategorijama..elcaliente wrote: ↑25/04/2020 21:21Fadil je konto sta da radi sada kada mu je ekonomija pala.bunk wrote: ↑25/04/2020 21:13 Policijski sat je trebalo ostaviti do kraja opasnosti.
Mozda ga pomjerit na 21h.
Poslove pustati.
Sa policijskim za vratom svi bi bili svjesni da stanje nije za opustanja.
A vala do 21h ko me zavrsi poslove onda...
Ovako odjednom se stvara privid sigurnosti a nije jos vrijeme za to.
Nema priliva a mora smanjiti budzetske izdadtke.
Nemoze na uhljebe jer su mu oni glasacko tijelo.
Eh onda idem potamaniti penzionere pustit cu ih da setaju i to najbolje da im dolaze unuci u posjetu.
Koliko mjere mogu trajati?
Moderator: O'zone
-
laik1981
#2176 Re: Koliko mjere mogu trajati?
- bunk
#2177 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Maksimalno se trudim drzat preporucenih mjera.
Ne zelim da zbog mene neko ima probleme.
Policijski sat na nasim koordinatama je jedini nacin da svi budemo svjesni da je opasnost realna.
Njegovim ukidanjem svi su kao pusteni s lanca..
One mjere za stare i djecu niko nece postovati...vidjecete.
Ne zelim da zbog mene neko ima probleme.
Policijski sat na nasim koordinatama je jedini nacin da svi budemo svjesni da je opasnost realna.
Njegovim ukidanjem svi su kao pusteni s lanca..
One mjere za stare i djecu niko nece postovati...vidjecete.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#2178 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Zanimljivo je kako se žarište pojavilo čim je počelo prepucavanje oko ukidanja policijskog časa u RSbanjaluka078 wrote: ↑25/04/2020 20:02Kao, na selu si siguran?coco1 wrote: ↑25/04/2020 19:09
nije stvar samo u radovima, nego i u, famoznom, socijalnom kontaktu. iskreno, kontao sam da bi me mogli poprijeko gledati sto sam se pojavio, pa i izbjegavati. cak sam se sam izmicao kod kontakta i razgovora, ali ljudi se jednostavno ponasaju kao da nisu ni culi za coronu, pa im sega sto se nesto "ustrucavam" rukovati i biti blize od 2 metra njima. vidjeli da sam dosao i pola sela je vec dolazilo da se vidimo i popricamo. imao sam za veceras poziv na 3 mjesta za iftar, pa sam, iako ne postim i oni to znaju, obecao da cu kod svakoga otici u narednim danima. kako vec napisah, po 2,3 porodice zajedno iftare.
Evo, Oštra Luka, selo:https://www.atvbl.com/vijesti/republika ... orona-25-4"Koliko god smo mi uspješno branili grad Prijedor, očigledno u Oštroj Luci smo imali pojavu ljudi koji nisu poštovali naloge svojih štabova i u kontakt osoba jednog lica koje se bavilo zemljoradnjom, bavilo se frezanjem zemlje za većinu stanovnika u Oštroj Luci, povezan je porodično bio sa licem koje je radilo na benzinskoj pumpi i njihovom vezom je došlo do širenja korona virusa na stanovništva kako u Oštroj Luci, tako i u gradu Prijedoru"
-
elcaliente
#2179 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Da, ali imaju i respiratore za svoje a za narod paracentamol i kuca.laik1981 wrote: ↑25/04/2020 21:25Jes da 70% njih u vlasti nema unuke i da nisu u rizicnim kategorijama..elcaliente wrote: ↑25/04/2020 21:21Fadil je konto sta da radi sada kada mu je ekonomija pala.bunk wrote: ↑25/04/2020 21:13 Policijski sat je trebalo ostaviti do kraja opasnosti.
Mozda ga pomjerit na 21h.
Poslove pustati.
Sa policijskim za vratom svi bi bili svjesni da stanje nije za opustanja.
A vala do 21h ko me zavrsi poslove onda...
Ovako odjednom se stvara privid sigurnosti a nije jos vrijeme za to.
Eh onda idem potamaniti penzionere pustit cu ih da setaju i to najbolje da im dolaze unuci u posjetu.
-
neko_sa_strane
#2180 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Kod nas su ljudi pogrešno shvatili da ukidanje policijskog sata znači i ukidanje zabrane okupljanja ili ih jednostavno nije briga. Mene više brinu odlasci na iftare uz velika okupljanja ljudi. Ako bukne negdje u FBiH ponovo Krizni štab FBiH i Islamska Zajednica trebali bi snositi odgovornost. Nemoguće je porediti ovu našu zabit sa državama poput Njemačke, Francuske, Švedske, Japana, Australije, Južne Koreje, Velike Britanije jer imaju neuporedivo organizovaniji i kvalitetniji zdravstveni sistem. Ja lično ne bih volio da završim na KCUS-u kod Sebije Izetbegović.
-
laik1981
#2181 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Ne bi oni rizikovali da dodju do respiratora, ne sikiraj se.. Citava evropa popusta mjere, a puno su pogodjeniji od nas.. Mora se poceti vracati u normalnost malo po malo.. Ekonomija ti je stub drzave, a ista ta ekonomija se strgmoglavo urusava.. Mora se napraviti balans, mora se zivjeti sa virusom kakav god da je..elcaliente wrote: ↑25/04/2020 21:41Da, ali imaju i respiratore za svoje a za narod paracentamol i kuca.laik1981 wrote: ↑25/04/2020 21:25Jes da 70% njih u vlasti nema unuke i da nisu u rizicnim kategorijama..elcaliente wrote: ↑25/04/2020 21:21
Fadil je konto sta da radi sada kada mu je ekonomija pala.
Last edited by laik1981 on 25/04/2020 21:51, edited 1 time in total.
-
elcaliente
#2182 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Zasto bi neko preuzimao odgovornost.neko_sa_strane wrote: ↑25/04/2020 21:41 Kod nas su ljudi pogrešno shvatili da ukidanje policijskog sata znači i ukidanje zabrane okupljanja ili ih jednostavno nije briga. Mene više brinu odlasci na iftare uz velika okupljanja ljudi. Ako bukne negdje u FBiH ponovo Krizni štab FBiH i Islamska Zajednica trebali bi snositi odgovornost. Nemoguće je porediti ovu našu zabit sa državama poput Njemačke, Francuske, Švedske, Japana, Australije, Južne Koreje, Velike Britanije jer imaju neuporedivo organizovaniji i kvalitetniji zdravstveni sistem. Ja lično ne bih volio da završim na KCUS-u kod Sebije Izetbegović.
Ovo je sve volja naroda i ispostovana je.
Ljudi su upozoreni ta postoji rizik, onaj ko hoce neka se druzi onaj ko nece neka se cuva.
Ove koji se namjerno zaraze ne treba ih ni ljeciti.
-
last mohicans
#2183 Re: Koliko mjere mogu trajati?
A što bi IZ snosila odgovornost? Kada i gdje su to pozvali na okupljanja? Maksimalnu odgovornost je pokazala, vise nego i jedna vjerska zajednica. Gdje su se to hodze i efendije zarazili, neki dzematski odbor? Časne sestre i svecenici jesu, jedan je i preminuo, ako se ne varam. To se niko nije pozvao na odgovornost. Samo jedna dzuma je bila tokom epidemije. Odmah su ukinute i svedene na minimalan broj ljudi, do 10, da bi se spriječilo okupljanje. Nasuprot IZ imas katoličku i pravoslavnu vjersku zajednicu koje su drzale mise po Međugorju i Istočnom Sarajevu- iz jedne kašike. U vezi iftara, IZ nije organizovala niti pozvala nekoga da organizuje iftare, a sad ako ljudi zele da se organizuju u krugu uze porodice, to do njih. Lično nisam ni zato, ali ko hoce, skupljat ce se i da je ostao policijski sat koji bi imao jedinu ulogu borbe protiv iftara i ramazana.neko_sa_strane wrote: ↑25/04/2020 21:41 Kod nas su ljudi pogrešno shvatili da ukidanje policijskog sata znači i ukidanje zabrane okupljanja ili ih jednostavno nije briga. Mene više brinu odlasci na iftare uz velika okupljanja ljudi. Ako bukne negdje u FBiH ponovo Krizni štab FBiH i Islamska Zajednica trebali bi snositi odgovornost. Nemoguće je porediti ovu našu zabit sa državama poput Njemačke, Francuske, Švedske, Japana, Australije, Južne Koreje, Velike Britanije jer imaju neuporedivo organizovaniji i kvalitetniji zdravstveni sistem. Ja lično ne bih volio da završim na KCUS-u kod Sebije Izetbegović.
- index_box
#2184 Re: Koliko mjere mogu trajati?
1. Sasvim sam siguran da se ovih 1000+ dosad pozitivih u BiH namjerno zarazilo.elcaliente wrote: ↑25/04/2020 21:49Zasto bi neko preuzimao odgovornost.neko_sa_strane wrote: ↑25/04/2020 21:41 Kod nas su ljudi pogrešno shvatili da ukidanje policijskog sata znači i ukidanje zabrane okupljanja ili ih jednostavno nije briga. Mene više brinu odlasci na iftare uz velika okupljanja ljudi. Ako bukne negdje u FBiH ponovo Krizni štab FBiH i Islamska Zajednica trebali bi snositi odgovornost. Nemoguće je porediti ovu našu zabit sa državama poput Njemačke, Francuske, Švedske, Japana, Australije, Južne Koreje, Velike Britanije jer imaju neuporedivo organizovaniji i kvalitetniji zdravstveni sistem. Ja lično ne bih volio da završim na KCUS-u kod Sebije Izetbegović.
Ljudi su upozoreni ta postoji rizik, onaj ko hoce neka se druzi onaj ko nece neka se cuva.
2. Svako zaslužuje ljekarsku pomoć, tim više ako mu se od plate odbija za zdravstveno osiguranje.
3. Pravo na zdravlje je jedno od temeljnih ljudskih prava.
Da se tebe pita, čovjek ne bi smio biti bolestan. Temperatura, viroza? Odmah metak u čelo.
Na svu sreću, ne pita te se
-
Nivelacija
#2185 Re: Koliko mjere mogu trajati?
40 dana su djeca iz Federacije gledala preko entitetske linije svoje vrsnjake kako setaju. Naravno da ce djeca podivljat nakon 40 dana zatvora i odgovornost za to treba da snosi Čerkez.
- banjaluka078
#2186 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Spominje se Oštra Luka od četvrtka ovdje lokalno, prije ukidanja. Nisu poštovali baš tako što hajde ti seljaku nešto naredi i dokaži.Lajavikrelac wrote: ↑25/04/2020 21:33
Zanimljivo je kako se žarište pojavilo čim je počelo prepucavanje oko ukidanja policijskog časa u RSI kako to nisu poštovali naloge štabova da mi neko kaže kada je sve zatvoreno i ograničeno kretanje? Disali su?
-
kakavdanakneiskustvu
#2187 Re: Koliko mjere mogu trajati?
da,jer jednostavno ima čljudi koji se neće da pridrzavaju te distance,neće,sta njemu ima ko govorit koliko će biti od nekog udaljen,vidio boga pitaj koliko takvih koji tako ili slicno govoreLincoln-Burrows wrote: ↑25/04/2020 18:03Ja nisam sada u Kaknju i dobro je da nisam jer ne bih podnio policijski sat i dobro znam kako se poštuje distanca i znam da je sve izvedivo,
ali znam kakvi su ljudi u BiH mene strah da to neće biti jednostavno zbog nekih. Recimo 70 i nešto posto će se pridržavati.
-
elcaliente
#2188 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Pa ako se ljudi ponasaju slobodno i bezobzirno onda se namjerno zaraze.index_box wrote: ↑25/04/2020 21:561. Sasvim sam siguran da se ovih 1000+ dosad pozitivih u BiH namjerno zarazilo.elcaliente wrote: ↑25/04/2020 21:49Zasto bi neko preuzimao odgovornost.neko_sa_strane wrote: ↑25/04/2020 21:41 Kod nas su ljudi pogrešno shvatili da ukidanje policijskog sata znači i ukidanje zabrane okupljanja ili ih jednostavno nije briga. Mene više brinu odlasci na iftare uz velika okupljanja ljudi. Ako bukne negdje u FBiH ponovo Krizni štab FBiH i Islamska Zajednica trebali bi snositi odgovornost. Nemoguće je porediti ovu našu zabit sa državama poput Njemačke, Francuske, Švedske, Japana, Australije, Južne Koreje, Velike Britanije jer imaju neuporedivo organizovaniji i kvalitetniji zdravstveni sistem. Ja lično ne bih volio da završim na KCUS-u kod Sebije Izetbegović.
2. Svako zaslužuje ljekarsku pomoć, tim više ako mu se od plate odbija za zdravstveno osiguranje.
3. Pravo na zdravlje je jedno od temeljnih ljudskih prava.
Da se tebe pita, čovjek ne bi smio biti bolestan. Temperatura, viroza? Odmah metak u čelo.
Na svu sreću, ne pita te se.
Kao sto kazes ne pita se mene ali biti ce to selekcija naseg zdravstenog sistema kao i do sada.
Nece sve ljeciti i vozdra.
-
kakavdanakneiskustvu
#2189 Re: Koliko mjere mogu trajati?
-
laik1981
#2190 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Ima li gdje podatak koliko je oporavljenih po kantonima?
-
kakavdanakneiskustvu
#2191 Re: Koliko mjere mogu trajati?
kao od danas su te mjere na snazi,a sutra ce biti ista situacija garantujem,bez obzira sto po toj naredbi djeca sutra ne bi smjela biti napolju
- Haris.ba
#2192 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Ostalo je ono da se djeca mogu voziti autom svaki dan do 20h?
-
last mohicans
#2193 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Odluke su odmah jučer stupile na snagu, kao i za policijski. A subota je jedan od tih dana kada mlađi mogu izlaziti.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑25/04/2020 22:07kao od danas su te mjere na snazi,a sutra ce biti ista situacija garantujem,bez obzira sto po toj naredbi djeca sutra ne bi smjela biti napolju
-
neko_sa_strane
#2194 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Islamska zajednica trebala bi ljude savjetovati da ne odlaze na zajedničke iftare i da iste organizuju samo u krugu uže porodice, članove istog domaćinstva kako bi se spriječilo pojavljivanje novih žarišta virusa i produženje mjera koje pogađaju privredu. To im je posao između ostalog. Najveći problem među ljudima ovdje je sebičnost i samoživost.
Last edited by neko_sa_strane on 25/04/2020 22:15, edited 1 time in total.
-
Nivelacija
#2195 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Srbija koja ima 500 dnevno ukida za 7 dana policijski sat, od ponedeljka im rade frizerski, butici, obrti..kod nas stručnjaci na 15 slucajeva dnevno kada ih citas imas osjećaj kataklizme..Hrvatska pokreće crtice i javni prevoz i onda dodjes ovdje pitas se u kojim svjetovima i strahovima zive ovi poput neko sa strane, bunk i slicno.
- Pandakonda
#2196 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Vrlo jednostavno, ko hoće da riskira treba imati slobodu da to uradi i policijski sat niko živ nije uveo, samo mi glumimo nesto. A ko hoće da bude paničar i da se osjeća sigurno neka onda ostane u kući dok ovo sve ne završi ali neka ne nameće svoj strah i stav drugima...
Ove mjere nikakve svrhe nisu imale jer su samo smanjili prozor kad ljudi moraju obavljati neke stvari što je dovelo do velikih gužvi, redova i napetosti što je veća opasnost nego kad je sad sve slobodno i ljudi imaju više vremena da rasporede svoje obaveze i interese. A da ne govorim o tome da je to nagomilalo frustraciju među ljudima i sad naravno vidimo "eksploziju" svega toga da ljudi naglo masovno izlaze. Što bude više testiranja vjerovatno će biti i veći broj pozitivnih i nadam se da to neće stvoriti strah među ovim pajserima koji vode krizni štab i da neće opet vratiti restrikcije.
Dominantno mišljenje većine stručnjaka čije sam intervjue gledao je da su posljedice karantina i restrikcija dosta veće nego posljedice same korone. Ovo je jednostavno bolest sa kojom se mora nauciti živjeti i shvatit da taj kolektivni imunitet neće doći sam, i da ne govorim koliko je suluda ta ideja držati ove mjere dok se ne pronađe lijek ili vakcina jer će se do tada nagomilati dosta drugih problema (socijalnih, ekonomskih itd.) da će nam korona izgledati kao mala maca poslje toga.
Koliko god to grubo zvucalo 97%, ako ne i više, stanovništva BiH može da podnese koronu ako je dobije ili je spremno da riskira bolest nego da riskira da ostane bez posla ili da konstantno ima taj osjećaj straha i napetosti od mjera i svih ostalih problema koje nastaju od restrikcija. Shodno tome, ta mala manjina koju bi korona mogla ozbiljnije ugroziti, ili ti neki paničari, nemaju pravo ostatak stanovništva držati kao taoce zbog svojih strahova i zaustavljat život većine. Brate ako spadas u rizičnu skupinu ostani kući, izoluj se i budi na sigurnom dok ostali razviju imunitet ili dok se ne nametne neko drugo rješenje, ali nemoj ostalu većinu uništavati...
Ove mjere nikakve svrhe nisu imale jer su samo smanjili prozor kad ljudi moraju obavljati neke stvari što je dovelo do velikih gužvi, redova i napetosti što je veća opasnost nego kad je sad sve slobodno i ljudi imaju više vremena da rasporede svoje obaveze i interese. A da ne govorim o tome da je to nagomilalo frustraciju među ljudima i sad naravno vidimo "eksploziju" svega toga da ljudi naglo masovno izlaze. Što bude više testiranja vjerovatno će biti i veći broj pozitivnih i nadam se da to neće stvoriti strah među ovim pajserima koji vode krizni štab i da neće opet vratiti restrikcije.
Dominantno mišljenje većine stručnjaka čije sam intervjue gledao je da su posljedice karantina i restrikcija dosta veće nego posljedice same korone. Ovo je jednostavno bolest sa kojom se mora nauciti živjeti i shvatit da taj kolektivni imunitet neće doći sam, i da ne govorim koliko je suluda ta ideja držati ove mjere dok se ne pronađe lijek ili vakcina jer će se do tada nagomilati dosta drugih problema (socijalnih, ekonomskih itd.) da će nam korona izgledati kao mala maca poslje toga.
Koliko god to grubo zvucalo 97%, ako ne i više, stanovništva BiH može da podnese koronu ako je dobije ili je spremno da riskira bolest nego da riskira da ostane bez posla ili da konstantno ima taj osjećaj straha i napetosti od mjera i svih ostalih problema koje nastaju od restrikcija. Shodno tome, ta mala manjina koju bi korona mogla ozbiljnije ugroziti, ili ti neki paničari, nemaju pravo ostatak stanovništva držati kao taoce zbog svojih strahova i zaustavljat život većine. Brate ako spadas u rizičnu skupinu ostani kući, izoluj se i budi na sigurnom dok ostali razviju imunitet ili dok se ne nametne neko drugo rješenje, ali nemoj ostalu većinu uništavati...
-
Nivelacija
#2197 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Zamisli strahova i panike, haosa da kod nas samo jedan dan bude kao danas u BG 140 novih..
Ja mislim da bi se pojedinci ovi u rovove sakrili
A ljudi prekosutra pokreću mnoštvo radnji koje su kod nas zatvorene
Ja mislim da bi se pojedinci ovi u rovove sakrili
A ljudi prekosutra pokreću mnoštvo radnji koje su kod nas zatvorene
- index_box
#2198 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Evo, ovo je sva suština, taj strah za vlastito dupe. Ali ne zbog virusa, nego zbog Sebije Izetbegović.neko_sa_strane wrote: ↑25/04/2020 21:41 Kod nas su ljudi pogrešno shvatili da ukidanje policijskog sata znači i ukidanje zabrane okupljanja ili ih jednostavno nije briga. Mene više brinu odlasci na iftare uz velika okupljanja ljudi. Ako bukne negdje u FBiH ponovo Krizni štab FBiH i Islamska Zajednica trebali bi snositi odgovornost. Nemoguće je porediti ovu našu zabit sa državama poput Njemačke, Francuske, Švedske, Japana, Australije, Južne Koreje, Velike Britanije jer imaju neuporedivo organizovaniji i kvalitetniji zdravstveni sistem. Ja lično ne bih volio da završim na KCUS-u kod Sebije Izetbegović.
Umjesto da se suočiš sa svojim strahom, pa pokreneš revoluciju i kažeš pa gdje su ti silni milioni koje mi izdvajamo za zdravstvo da, na kraju, ne možemo dobiti jedan paracetamol i krevet na Kliničkom, ti i ostatak ekipe se sakrijete ko mali miševi u rupicu i zapomažete po forumu.
Otvorite oči! Da je Krizni štab odradio svoj posao kako treba i s jasnim ciljem i planom, mi bismo danas svi bili na radnim mjestima, a djeca u školi. Bili bismo primjer za cijeli svijet.
Ali, to ne vidite, je li tako?
Nisu djeca s Vilsonovog kriva za vaše frustracije i dvoličnost.
P.S. Nemam ništa lično protiv tebe i žao mi je ako sam te nečim povrijedio, ali neke stvari se moraju konstatovati.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#2199 Re: Koliko mjere mogu trajati?
Pa vec su na to i pozivali, to je zvanicno stav IZ BiH.neko_sa_strane wrote: ↑25/04/2020 22:12 Islamska zajednica trebala bi ljude savjetovati da ne odlaze na zajedničke iftare i da iste organizuju samo u krugu uže porodice, članove istog domaćinstva kako bi se spriječilo pojavljivanje novih žarišta virusa i produženje mjera koje pogađaju privredu. To im je posao između ostalog. Najveći problem među ljudima ovdje je sebičnost i samoživost.
-
Tambure
#2200 Re: Koliko mjere mogu trajati?
mjera je i ukinuta jer je kod nas religija iznad drzave i vlastineko_sa_strane wrote: ↑25/04/2020 22:12 Islamska zajednica trebala bi ljude savjetovati da ne odlaze na zajedničke iftare i da iste organizuju samo u krugu uže porodice, članove istog domaćinstva kako bi se spriječilo pojavljivanje novih žarišta virusa i produženje mjera koje pogađaju privredu. To im je posao između ostalog. Najveći problem među ljudima ovdje je sebičnost i samoživost.