Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bodkin

#2176 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 15/09/2023 14:25 Ne znam odakle to da se LCC-om isplati tako dolaziti iz dijaspore na 2-3 dana. Isplati jedino ako imas hitan slucaj ili si jos skroz frisak pa te opali nostalgija. Na skijanje jos i manje, pa covjece valja ti skijasku opremu pakovati - karta bi te izasla skuplje nego sa standardnim letom.
OK; skije, pancerice i stapove mozes iznajmiti, ali skafander sam zauzme pola velikog kofera, neces na zimovanje sa malim ruksakom.
Takodjer kad su ti produzeni vikendi, karte su po defaultu 3x skuplje nego inace (posebno kod LCC).

LCC kad nude te jeftine karte (manje od 60€ u jednom smijeru) to je obicno kad niko nema slobodno, dakle moras biti vremenski max flexibilan, takodjer ako u jednom smijeru platis 30€, povratak ce ti biti 120€ sigurno (u tom razumnom periodu).
Ja redovno dolazim cet-ned
Ozimician

#2177 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 15/09/2023 14:42
Ozimician wrote: 15/09/2023 14:25 Ne znam odakle to da se LCC-om isplati tako dolaziti iz dijaspore na 2-3 dana. Isplati jedino ako imas hitan slucaj ili si jos skroz frisak pa te opali nostalgija. Na skijanje jos i manje, pa covjece valja ti skijasku opremu pakovati - karta bi te izasla skuplje nego sa standardnim letom.
OK; skije, pancerice i stapove mozes iznajmiti, ali skafander sam zauzme pola velikog kofera, neces na zimovanje sa malim ruksakom.
Takodjer kad su ti produzeni vikendi, karte su po defaultu 3x skuplje nego inace (posebno kod LCC).

LCC kad nude te jeftine karte (manje od 60€ u jednom smijeru) to je obicno kad niko nema slobodno, dakle moras biti vremenski max flexibilan, takodjer ako u jednom smijeru platis 30€, povratak ce ti biti 120€ sigurno (u tom razumnom periodu).
Koliko redovno i cim dolazis kad nemamo LCC u Sarajevu ?

Ne bi bilo lose da napises okvirno koliko placas cijene (povratnih) karata.
Bodkin

#2178 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 15/09/2023 14:44
Bodkin wrote: 15/09/2023 14:42

Nema lcc ali ima konekcija ili ako se poslovno nadjem u tim gradovima, iskoristim direkt tipa bec.
Zavisi koliko unaprijed uzmem. Uglsvnom su oko 250 ali idu i do 320
Ozimician

#2179 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 15/09/2023 14:53
Ozimician wrote: 15/09/2023 14:44

Nema lcc ali ima konekcija ili ako se poslovno nadjem u tim gradovima, iskoristim direkt tipa bec.
€ ili KM
Bodkin

#2180 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 15/09/2023 14:57
Bodkin wrote: 15/09/2023 14:53

€ ili KM
Eura. Ne znam da ima karta povratna do sjj za 125€
Ozimician

#2181 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 15/09/2023 14:59
Ozimician wrote: 15/09/2023 14:57

€ ili KM
Nema ni sa LCC (osim lude neke srece, ali ja poslije Corone nisam imao takve srece). Nego cisto radi forumske rasprave da ostanemo nacisto.

250€ je trosak dolaska i povratka iz BIH autom sa juga Njemacke.
Bodkin

#2182 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 15/09/2023 15:01
Bodkin wrote: 15/09/2023 14:59

Nema ni sa LCC (osim lude neke srece, ali ja poslije Corone nisam imao takve srece). Nego cisto radi forumske rasprave da ostanemo nacisto.

Sve do 150-180€ je ok cijena za lcc danas. Toliko su i po evropi.
Sto se tice auta, ne bih se peglao tih 10-12 sati da je 150€ trosak. Kao gospodin avionom i zdravo
Ozimician

#2183 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 15/09/2023 15:05
Ozimician wrote: 15/09/2023 15:01

Sto se tice auta, ne bih se peglao tih 10-12 sati da je 150€ trosak. Kao gospodin avionom i zdravo
Pa ako ti je aerodrom pri ruci, onda da, ako nije, onda ti dodje vrlo slicno.

Ja na krace dolaske (do 15 dana) obicno idem avionom, a na duze autom. Samo meni je pegla i avion jer i avionom bukvalno izgubim taj dan (samo eto sto ja ne vozim, drugi voze).

Imas i porodice s djecom, kojima LCC svakako nije opcija ni u kojem slucaju, cak i da postoji (zbog stvari), a o cijeni da ne pricam na vise osoba.
Bodkin

#2184 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 15/09/2023 15:07
Bodkin wrote: 15/09/2023 15:05

Pa ako ti je aerodrom pri ruci, onda da, ako nije, onda ti dodje vrlo slicno.

Ja na krace dolaske (do 15 dana) obicno idem avionom, a na duze autom. Samo meni je pegla i avion jer i avionom bukvalno izgubim taj dan (samo eto sto ja ne vozim, drugi voze).

Imas i porodice s djecom, kojima LCC svakako nije opcija ni u kojem slucaju, cak i da postoji (zbog stvari), a o cijeni da ne pricam na vise osoba.
Sve stoji sto si napisao. Ja gledam kroz sebe
DaysleepeR

#2185 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

Treba ljudima dati više opcija, a ne primoravati ih na neke koje su "isplative" po nečijim standardima.
Opcije, pa ko šta više voli. Kao što je u svakoj normalnoj zemlji.
Volja ti auto, volja ti voz, volja ti autobus, volja ti brod, volja ti avion komercijalni ili low cost.
Ljudi treba da biraju, a ne da su primorani na opcije koje su na raspolaganju.
Hakiz

#2186 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Hakiz »

Sa'će voz, Forto se angažov'o pa nam aerodrom i neće trebati.
moimoi

#2187 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by moimoi »

DaysleepeR wrote: 15/09/2023 16:10 Treba ljudima dati više opcija, a ne primoravati ih na neke koje su "isplative" po nečijim standardima.
Volja ti auto, volja ti voz, volja ti autobus, volja ti brod, volja ti avion komercijalni ili low cost.
To tako u kapitalizmu ne fercera. Ako nema racunice, nema ni opcija. Vrlo jednostavno.
tramvajtrojka

#2188 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

moimoi wrote: 15/09/2023 18:13
DaysleepeR wrote: 15/09/2023 16:10 Treba ljudima dati više opcija, a ne primoravati ih na neke koje su "isplative" po nečijim standardima.
To tako u kapitalizmu ne fercera. Ako nema racunice, nema ni opcija. Vrlo jednostavno.
jah zato u evropi nemas nijednu zeljeznicku niti neku drugu liniju po tebi, jer 90% zeljeznickog putnickog saobraćaja nije profitabilno nito ce kada biti, ima nesto sto se zove javni znacaj koji je vazniji od financijske dobiti
moimoi

#2189 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by moimoi »

tramvajtrojka wrote: 15/09/2023 19:49
moimoi wrote: 15/09/2023 18:13

jah zato u evropi nemas nijednu zeljeznicku niti neku drugu liniju po tebi, jer 90% zeljeznickog putnickog saobraćaja nije profitabilno nito ce kada biti, ima nesto sto se zove javni znacaj koji je vazniji od financijske dobiti
Gdje ba u Eu zeljeznice nisu profitabilne? Pa najvise ljudi u eu putuje vozom. O cemu ti pricas??
tramvajtrojka

#2190 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

moimoi wrote: 15/09/2023 19:56
tramvajtrojka wrote: 15/09/2023 19:49

Gdje ba u Eu zeljeznice nisu profitabilne? Pa najvise ljudi u eu putuje vozom. O cemu ti pricas??
Kao vecina javnog prijevoza u gradovima i zeljeznice najvise zive od državnih subvencija najvise putnički jer je veca drustvena korist od postojanja zeljeznice nego od financijske dobiti
drndalo

#2191 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

yoda82 wrote: 15/09/2023 13:40
DaysleepeR wrote: 15/09/2023 13:14

Ako već pretpostavljamo, onda ne možemo ne pretpostaviti da jako veliki broj turista dolazi avionom u BiH, ne samo u Neum, jer osnova turizma u BiH nije more niti je Neum najveći generator turizma u BiH.

Ali ja nisam ni pričao o turizmu, naša dijaspora je (sad ću koristiti tvoju analogiju) 12x veća nego crnogorska i više ljudi dolazi u BiH ne samo ljeti, već i tokom ostalih slobodnih dana i godišnjih odmora (jer prosječno je više dana godišnjeg odmora u EU zemljama nego ovdje) plus zimska sezona, skijanje itd.

Brojke su neumoljive.
Da ne govorimo da BiH ima 6-7 puta više stanovnika nego CG, pa i tu ima više interesa za odlazne letove...
Bas 6-7x vise?
moimoi

#2192 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by moimoi »

tramvajtrojka wrote: 15/09/2023 20:13
moimoi wrote: 15/09/2023 19:56
Kao vecina javnog prijevoza u gradovima i zeljeznice najvise zive od državnih subvencija najvise putnički jer je veca drustvena korist od postojanja zeljeznice nego od financijske dobiti
Mozes ti to ponavljati do sutra. Realnost je takva da nas svijet za sva putovanja preko 30km koriste auto ili autobus. Cak i avione odbijaju.
akcija007

#2193 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by akcija007 »

Ima sada akcija Air Serbia sarajevo beograd sarajevo povratna karta sa svim taxama 77 eur
Samo rucni prtljag
Ok je cijena za neki city break pet-ned.
drndalo

#2194 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Fino zvuci, iz iskustva obicno drugi smjer pokvari cijenu prvog povoljnog leta...
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#2195 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by PreWiBa »

moimoi wrote: 15/09/2023 20:19
tramvajtrojka wrote: 15/09/2023 20:13

Mozes ti to ponavljati do sutra. Realnost je takva da nas svijet za sva putovanja preko 30km koriste auto ili autobus. Cak i avione odbijaju.
Zato što je u drugoj polovici 20. stoljeća nastala takva kultura.

Sve do kraja uskotračnih pruga, glavno prevozno sredstvo u BiH je upravo bio voz.
Jugoslovensko vodstvo je to ukinulo, zamijenilo busevima i realno gledano dugoročno unazadilo željeznički saobraćaj.

Željeznicom je u BiH samo manji dio mjesta povezan, i to samo na jasno definisanim putnim pravcima.
Cijele regije su ostale bez priključka na željeznički saobraćaj. Neko ko je rođen u Gornjem Vakufu će tek prilikom neke posjete Sarajevu ili Zenici prvi put imati uopšte mogućnost da sjedne u neki voz.
U takvoj situaciji, kada je za veliki dio stanovništva voz nepostojeća kategorija, a za druge samo opcija na određenim putnim pravcima (recimo, samo u B. Luci i Tuzli bih teoretski uopšte imao mogućnost putovati i sa zapada na istok zemlje, a svugdje ostalo samo jug-sjever), bus dugoročno potiskuje željeznicu - stvara se navika
moimoi

#2196 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by moimoi »

sehohari wrote: 17/09/2023 00:01
moimoi wrote: 15/09/2023 20:19

Sve do kraja uskotračnih pruga, glavno prevozno sredstvo u BiH je upravo bio voz.
Jugoslovensko vodstvo je to ukinulo, zamijenilo busevima i realno gledano dugoročno unazadilo željeznički saobraćaj.

Željeznicom je u BiH samo manji dio mjesta povezan, i to samo na jasno definisanim putnim pravcima.
Cijele regije su ostale bez priključka na željeznički saobraćaj. Neko ko je rođen u Gornjem Vakufu će tek prilikom neke posjete Sarajevu ili Zenici prvi put imati uopšte mogućnost da sjedne u neki voz.
U takvoj situaciji, kada je za veliki dio stanovništva voz nepostojeća kategorija, a za druge samo opcija na određenim putnim pravcima (recimo, samo u B. Luci i Tuzli bih teoretski uopšte imao mogućnost putovati i sa zapada na istok zemlje, a svugdje ostalo samo jug-sjever), bus dugoročno potiskuje željeznicu - stvara se navika
Ala ga nalupa ko Maksim po diviziji :lol:. Cuj “jugoslovensko vodstvo ukinulo voz :lol:. Pa vozovi su se u doba Juge koristili kao nikad. Nove pruge gradile. Ljudi stavljali auta na vozove do mora, da ne moraju voziti a da ga na moru imaju.
A “argument” da su zamjenjeni autobusima je vrh :D Inace je poznato da su busevi stariji od vozova :lol:. To sto su uveli i autobuske linije zove se -modernizacija saobracaja ;)
Da nisi, cmizdrili biste ovdje da nismo imali autobusa dok nam nisu upalili “svjetla”
PreWiBa

#2197 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by PreWiBa »

moimoi wrote: 17/09/2023 12:11
sehohari wrote: 17/09/2023 00:01

Ala ga nalupa ko Maksim po diviziji :lol:. Cuj “jugoslovensko vodstvo ukinulo voz :lol:. Pa vozovi su se u doba Juge koristili kao nikad. Nove pruge gradile. Ljudi stavljali auta na vozove do mora, da ne moraju voziti a da ga na moru imaju.
A “argument” da su zamjenjeni autobusima je vrh :D Inace je poznato da su busevi stariji od vozova :lol:. To sto su uveli i autobuske linije zove se -modernizacija saobracaja ;)
Da nisi, cmizdrili biste ovdje da nismo imali autobusa dok nam nisu upalili “svjetla”
Kratkoročno je ojačano, ali duguročno nije.

Pogledaj kartu željeznice u BiH prije i poslije ukidanja uskotračnih pruga.
moimoi

#2198 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by moimoi »

sehohari wrote: 17/09/2023 12:15
moimoi wrote: 17/09/2023 12:11

Jesi li se ti kada vozio Cirom? :D mislim da nisi :lol:
PreWiBa

#2199 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by PreWiBa »

moimoi wrote: 17/09/2023 12:21
sehohari wrote: 17/09/2023 12:15

Nisam, i to uopšte ne igra ulogu.

Činjenica jeste da je time više od pola BiH odsječena od željezničkog saobraćaja, što je dugoročno doprinjelo tome da se izgubi navika putovanja vozom.

To što ste vi u Sarajevu išli na more vozom ne mjenja činjenicu da je moja stara od iduće željezničke stanice bila udaljena 60 kilometara, stari 70.

Da se razumijemo, znamo ko je uništio željeznički saobraćaj u BiH, samo sam htio reći da je to proces koji, makar djelimično, svoje korijene vuče još iz SFRJ.
moimoi

#2200 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by moimoi »

sehohari wrote: 17/09/2023 12:28
moimoi wrote: 17/09/2023 12:21

Nisam, i to uopšte ne igra ulogu.

Činjenica jeste da je time više od pola BiH odsječena od željezničkog saobraćaja, što je dugoročno doprinjelo tome da se izgubi navika putovanja vozom.

To što ste vi u Sarajevu išli na more vozom ne mjenja činjenicu da je moja stara od iduće željezničke stanice bila udaljena 60 kilometara, stari 70.
Pa Ciro ti je jedini isao uskotracnom prugom. Ne bi se ni nastavili voziti Cirom jer je autobus dolazio ”24h” brze :lol:

Pusti se budalastina.
Post Reply