Identitet Bosnjaka

Post Reply
Dozer

#2176 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote:Ne ja,... ali ekipi si se obratio na taj nacin. Ono pricate o ratu a nemate pojma kako je ratovati vi uhljebljeni u razvijenim drzavama,... Sta je to drugo no uobicajeni fgr stereotip o sedmoj minkenskoj?
"Stereotip o sedmoj minkenskoj"... Ozbiljno...? Stereotip...? Jok, eto, svi iz "Minkena" i ostale dijaspore su se odmah sjatili ovdje i uzeli puske da ratuju. De, ba, Hazna....stipu suplju...
Buduci da niti jedan jedini put nisi dijasporu spomenuo u nekom normalnom svjetlu vec vjecito u negativnom kontekstu i podrugljivo - naravno da je mrznja.
Ocito basi nisi pratio moje postove u proteklih 15-a godina na ovom forumu. Dijasporu popljujem, i popljuvacu uvijek na ovakvim temama na kojima se svi vi polomiste da "odbranite" nesto ovdje, a s tim nemate nikakvog dodira, osim tokom godisnjeg 15-20-30 dana. Ali ste zato prvi i najglasniji na internetu kada treba braniti bosnjastvo/srpstvo/hrvatstvo ovdje, ili pljuvati na "one anamo". Sta je poenta? Ako vam ovo toliko nedostaje, ako ne mozete zivjeti vani bez svega ovoga ovdje, pa za koji qrac onda zivite tamo, i popujete nama ovamo? Zasto se ne vratite ovamo i ne pokusate napraviti nesto bolje ovdje?
Pa ti eto ko neki Rambo patriota sto je odbranio nase vikendice ima pretpostavljam malo vece privilegije u diskusiji. Nista novo i nista sto si ti izumio.
Besmislen komentar...
Buduci da se znamo sa drugih tema - fgr raja a demoni su: seljaci, Bosnjaci, dijaspora, dosljaci, SDA glasaci, drugaciji ljevicari, za muslimane se ne mogu sjetiti,...
Tjah...
Nista ti nisi drugaciji od mnogih ovdje, iste predrasude, isti demoni, isti stereotipi, iste zablude,.... doduse kada smo pricalo o historiji si bio originalan sa nekim nebulozama al necemo to sad spominjati.
Znas...ovakvi floskularni odgovori su vazda najbolji...Kao, svasta si nesto rekao, a ako se smo malo zagledas, skontas da zapravo nisi rekao nista.. Da si bilo sta od nabrojanoga potkrijepio bar necim, nekim primjerom, citatom, ili bar vlastitim kontra argumentom kojim bi nesto osporio, pa hajde... Ovako - blasfemija.
Jos nesto?
Ma jok. Keep calm :D
Last edited by Dozer on 18/05/2019 22:42, edited 1 time in total.
Dozer

#2177 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Fudo387 wrote: Ama bas me briga sta ces da radis, al ne mozes nekome ko nista od te drzave nikad nije imao postavljati pitanje da li ce se doci marisati za nju, a pri tome naglasavati kako ti neces.
Cuj, nisi nista dobio?
Radis u Zibambveu?
Voda ti curi iz japana?
Skolu ti placas?
Ozbiljno?
Pa placas, kroz porez, ali i uzivas beneficije.
Ne postavljam ja pitanje zato, nego radi ove sve neblozne price o bitnosti identiteta, pa se onda na to nakalemi jos svatsa nesto, kao sto vidimo...
Nista nisam dobio jarane. Sta ti mislis da sam dobio?
Ne, radim ovdje, ali ne za drzavu na bilo koji nacin, niti me drzava placa. Ona samo uzima.
Curi iz cesme, a znas li po kojoj cijeni, i kakva?
Jok, eto, skole mi ti placas...
Koje to beneficije uzivam, ziv ti meni bio?
Fudo387

#2178 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Fudo387 »

Dozer wrote:
Fudo387 wrote: Ama bas me briga sta ces da radis, al ne mozes nekome ko nista od te drzave nikad nije imao postavljati pitanje da li ce se doci marisati za nju, a pri tome naglasavati kako ti neces.
Cuj, nisi nista dobio?
Radis u Zibambveu?
Voda ti curi iz japana?
Skolu ti placas?
Ozbiljno?
Pa placas, kroz porez, ali i uzivas beneficije.
Ne postavljam ja pitanje zato, nego radi ove sve neblozne price o bitnosti identiteta, pa se onda na to nakalemi jos svatsa nesto, kao sto vidimo...
Nista nisam dobio jarane. Sta ti mislis da sam dobio?
Ne, radim ovdje, ali ne za drzavu na bilo koji nacin, niti me drzava placa. Ona samo uzima.
Curi iz cesme, a znas li po kojoj cijeni, i kakva?
Jok, eto, skole mi ti placas...
Koje to beneficije uzivam, ziv ti meni bio?
Nikakve, americka drzava ti se brine o svemu.
Dozer

#2179 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: Sta tebe briga gdje ko zivi? Tebe neko mozda prozivao u kojem si gradu, kantonu,..?

Forum je otvoren a tema je Identitet Bosnjaka. Koliko znam bosnjastvo nije rezervisano samo za one koji zive u BiH.

Bolan nebio,.. ucini uslugu i sebi i drugima i povedi inicijativu, otvori bar temu da se dijaspori zabrani ucesce u politickim temama. Makar se radilo o identitetu Bosnjaka. Da se jednom za svagda nama zabrani pristup - ili da konacno zacepis labrnju vise sa spominjanjem mjesta boravka kao necemu presudnom u ovakvim temama.
Labrnju vidis u ogledalu, to valjda znas.
A mene savrseno ne zanima gdje ko zivi. Problem je kada mi o necemu gdje ja zivim pocne njatike neko ko o tome "zna" samo s TV-a i s interneta, i onda me jos pocne ubjedjivati da o onome sta i gdje ja zivim zna bolje od mene.

Zapitaj se malo - sta je svrha i poenta toga?
hAZNADAR

#2180 Re: Identitet Bosnjaka

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote:
Ocito basi nisi pratio moje postove u proteklih 15-a godina na ovom forumu. Dijasporu popljujem, i popljuvacu uvijek na ovakvim temama na kojima se svi vi polomiste da "odbranite" nesto ovdje, a s tim nemate nikakvog dodira, osim tokom godisnjeg 15-20-30 dana. Ali ste zato prvi i najglasniji na internetu kada treba braniti bosnjastvo/srpstvo/hrvatstvo ovdje, ili pljuvati na "one anamo". Sta je poenta? Ako vam ovo toliko nedostaje, ako ne mozete zivjeti vani bez svega ovoga ovdje, pa za koji qrac onda zivite tamo, i popujete nama ovamo? Zasto se ne vratite ovamo i ne pokusate napraviti nesto bolje ovdje?
Zato sto ja biram gdje zivim i to tebe ne interesuje. Tema je Identitet Bosnjaka a ne kako funkcionise gradski prijevoz u rajvosa. I ako neko brani Bosnjastvo - nadji bolje argumente kada to pljujes.
LBVIEW

#2181 Re: Identitet Bosnjaka

Post by LBVIEW »

Ljudi kojima nije bitna nacionalna pripadnosti ne skidaju se s teme o istoj. :lol: Jos pametuju Bosnjacima sta i kako, a s istim se na putu nisu sreli. :mrgreen:
Dozer

#2182 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote:I ako neko brani Bosnjastvo - nadji bolje argumente kada to pljujes.
Jos samo da mi nadjes jedan jedini post u kojem ja pljujem bosnjastvo... :roll:

To sto ti & Co. ne zelite da prihvatite istorijske cinjenice o tom identitetu (a napisao sam ih vrlo precizno i jasno, i nije ih uopste problem provjeriti), pa to onda nazivate pljuvanjem na Bosnjake...mislim da je to ipak do tebe i ostalih.
Ova zemlja je, ipak, malo starija od 19. vijeka...
Last edited by Dozer on 18/05/2019 23:05, edited 1 time in total.
Fudo387

#2183 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Fudo387 »

Dozer wrote:Jos samo da mi nadjes jedan jedini post u kojem ja pljujem bosnjastvo...
Al fakat, koji ti je kurac?
Mislim, sta pokusavas?
Da stvoris bosansku naciju?
Od koga?
Nece Srbi i Hrvati, debela vecina, ni da zive s tobom, a kamo li da se utapaju u neke projekte nacija.
To ti je pola stanovnistva zemlje.
I ti u svemu, ne mozes njima nista, e hajmo mi ovo Bosnja sto ih nije pobilo, rastjeralo, izmaltretiralo, jovo na novo, u nesta nadkosmicko?
Ama da tu ima neka ideja, vec samo hu ha, jesmo li, jesmo, hocemo li, hajmo...a dje cemo, a ne znam nija, nedje cemo.
Pa haj.
Al sve zbrdazdola da se samo drljavi, a nista konkretno.
Ako ti je stalo da opstanes, da nesto mijenjas, uclani se u sda, u neki qrac, iznutra mijenjaj sistem, lazi im, podmeci, davi ih, dok hahari ne pocrkaju.
Ovako, ovo sto radis, gluharis okolo i nista nisi napravio.
hAZNADAR

#2184 Re: Identitet Bosnjaka

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote:
hAZNADAR wrote: Sta tebe briga gdje ko zivi? Tebe neko mozda prozivao u kojem si gradu, kantonu,..?

Forum je otvoren a tema je Identitet Bosnjaka. Koliko znam bosnjastvo nije rezervisano samo za one koji zive u BiH.

Bolan nebio,.. ucini uslugu i sebi i drugima i povedi inicijativu, otvori bar temu da se dijaspori zabrani ucesce u politickim temama. Makar se radilo o identitetu Bosnjaka. Da se jednom za svagda nama zabrani pristup - ili da konacno zacepis labrnju vise sa spominjanjem mjesta boravka kao necemu presudnom u ovakvim temama.
Labrnju vidis u ogledalu, to valjda znas.
A mene savrseno ne zanima gdje ko zivi. Problem je kada mi o necemu gdje ja zivim pocne njatike neko ko o tome "zna" samo s TV-a i s interneta, i onda me jos pocne ubjedjivati da o onome sta i gdje ja zivim zna bolje od mene.

Zapitaj se malo - sta je svrha i poenta toga?
Pa eto da se zapitam - velis savrseno te ne zanima gdje ko zivi - a to vjecito spominjes. :lol:

Znas i sam da tema o Identitetu Bosnjaka nije rezervisana samo za BiH. Ostaje ti dakle samo mrznja koju pokusavas opravdati i legalizovati na prilicno glup nacin. Jedi se.
Dozer

#2185 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Pa, super...Onda se uskoro vidimo negdje u dijaspori, svi... Ovdje, ocito, nema dovoljno pameti da se shvati ono sto je cak i Alija shvatio pred smrt, pa to onda i porucio svima...

A, s obzirom na broj ljudi koji su otisli, kao i onih koji upravo odlaze i planiraju da odu... I, pri tome, tvrdi se da su Bosnjaci jedini drzavotvorni element - mrka kapa je ovoj zemlji...
Toliko od mene na ovoj temi, vi slobodno nastavite.
Vrijeme ce pokazati ko je bio u pravu.

@Haznadar
Ti k'o i CPT... Uopste ne kontas sta te se pitalo, pa onda lupis nesto sto nema veze ni sa cim... A ja se, vala, ne jedem. Vjeruj mi na rijec, zivim sigurno bolje od vecine ovdje, a i vecine vas tamo. A ti se slobodno nastavi pitati zasto onda pisem sve sto pisem... Nadoci ces nekada. Mozda...
Last edited by Dozer on 18/05/2019 23:13, edited 2 times in total.
LBVIEW

#2186 Re: Identitet Bosnjaka

Post by LBVIEW »

Domet forum, u stvarnosti Zahiragic dere guzove. :mrgreen: A nije da nije po zasluzi.
LBVIEW

#2187 Re: Identitet Bosnjaka

Post by LBVIEW »

Image
Evo jos jednog drzavotornog elementa, doduse susjedne drzave
Fudo387

#2188 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Fudo387 »

LBVIEW wrote:Image
Dje je onaj slavnija, da ponudi kompromis sa ovim?
Korisničkoime

#2189 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Korisničkoime »

Kao Bosnjak mogu samo da kazem da je identitet kod Bosnjaka veoma problematicno pitanje.
Vecina Bosnjaka ima osjecaj, barem sam ja takav utisak stekao da su bez izvora i bez usca, da postoje bez korjena i bez krosnje, da nisu zaokruzena cjelina da su nedefinisani zato vecini lakse pada da nadju svoju identifikaciju u vjeri kao muslimani te je vjerski identitet puno vise naglasen od nacionalnog jer je jasniji, konkretniji.
To jeste problem madjutim ne vidim da bilo tko u BiH bilo sta radi po navedenom pitanju.
Jedna stranka redovno taj identitet kaparise kao svoj, kao da je od Boga dato njima da s istim raspolazu ali da su sta u zadnjih 30 godina uradili da ga izgrade, oblikuju, urede, usmjere vala nisu, on je njima alat i takav odnos "vodecih" u Bosnjaka prema tako vaznom i osjetljivom pitanju dovoljno oslikava i kakvom smo kurcu kao kolektiv.
Nadzornik

#2190 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Nadzornik »

Korisničkoime wrote:Kao Bosnjak mogu samo da kazem da je identitet kod Bosnjaka veoma problematicno pitanje.
Vecina Bosnjaka ima osjecaj, barem sam ja takav utisak stekao da su bez izvora i bez usca, da postoje bez korjena i bez krosnje, da nisu zaokruzena cjelina da su nedefinisani zato vecini lakse pada da nadju svoju identifikaciju u vjeri kao muslimani te je vjerski identitet puno vise naglasen od nacionalnog jer je jasniji, konkretniji.
To jeste problem madjutim ne vidim da bilo tko u BiH bilo sta radi po navedenom pitanju.
Jedna stranka redovno taj identitet kaparise kao svoj, kao da je od Boga dato njima da s istim raspolazu ali da su sta u zadnjih 30 godina uradili da ga izgrade, oblikuju, urede, usmjere vala nisu, on je njima alat i takav odnos "vodecih" u Bosnjaka prema tako vaznom i osjetljivom pitanju dovoljno oslikava i kakvom smo kurcu kao kolektiv.
To ti ono u stilu Mese Selimovica:

Kakvi su ljudi Bosanci? To su najzamršeniji ljudi na svijetu, ni s kim se istorija nije tako pošalila kao sa Bosnom. Juče smo bili ono što danas želimo da zaboravimo, a nismo postali ni nešto drugo. S nejasnim osjećajem stida zbog krivice i otpadništva, nećemo da gledamo unazad, a nemamo kad da gledamo unaprijed. Zar smo mi slučajno tako pretjerano meki i surovi, raznježeni i tvrdi. Zar se slučajno zaklanjamo za ljubav kao jedinu izvjesnost u ovoj neodređenosti, zašto? Zato što nam nije svejedno. A kad nam nije svejedno znači da smo pošteni. A kad smo pošteni, svaka čast našoj ludosti !”
LBVIEW

#2191 Re: Identitet Bosnjaka

Post by LBVIEW »

Fudo387 wrote:
LBVIEW wrote:Image
Dje je onaj slavnija, da ponudi kompromis sa ovim?
Sta ce on praviti kompromis, nisu na suprostavljenim stranama.
hAZNADAR

#2192 Re: Identitet Bosnjaka

Post by hAZNADAR »

Nadzornik wrote:
Korisničkoime wrote:Kao Bosnjak mogu samo da kazem da je identitet kod Bosnjaka veoma problematicno pitanje.

Kakvi su ljudi Bosanci? To su najzamršeniji ljudi na svijetu, ni s kim se istorija nije tako pošalila kao sa Bosnom. Juče smo bili ono što danas želimo da zaboravimo, a nismo postali ni nešto drugo. S nejasnim osjećajem stida zbog krivice i otpadništva, nećemo da gledamo unazad, a nemamo kad da gledamo unaprijed. Zar smo mi slučajno tako pretjerano meki i surovi, raznježeni i tvrdi. Zar se slučajno zaklanjamo za ljubav kao jedinu izvjesnost u ovoj neodređenosti, zašto? Zato što nam nije svejedno. A kad nam nije svejedno znači da smo pošteni. A kad smo pošteni, svaka čast našoj ludosti !”
Taj nejasni osjecaj krivice i otpadnistva je najbitniji dio toliko citranog Mesinog djela.

Pitanje je ko ima taj osjecaj a ako ga ima - na osnovu cega u to vjeruje?
insomnia78

#2193 Re: Identitet Bosnjaka

Post by insomnia78 »

Pa poturice. Ono vjera pradjedova i to
MarshalDodik

#2194 Re: Identitet Bosnjaka

Post by MarshalDodik »

...i ono najbitnije drugaciji/razlicitiji u odnosu na komsije, a posto je to "jedina" razlika onda samo to guraj i Bosnjackoj sreci i identitetu kraja biti nece :roll:
Korisničkoime

#2195 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Korisničkoime »

Nadzornik wrote:

Bravo.
To sto sam htjeo da kazem se najbolje oslikava u ovim boldiranim recenica Mese, samo sto se ja ne znam ni priblizno tako dobro izraziti kao Mesa.
Korisničkoime

#2196 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Korisničkoime »

MarshalDodik wrote:
...i ono najbitnije drugaciji/razlicitiji u odnosu na komsije, a posto je to "jedina" razlika onda samo to guraj i Bosnjackoj sreci i identitetu kraja biti nece :roll:
Mislim da nije kljuc u tome da se razlikujemo po tome od komsija nego da nam nesto kao kolektivu fali a to je upravo taj osjecaj pripadnosti, da ne pripadamo uz komsije to su nam one najbolje stavile jasno i glasno do znanja tako da se ta distinkcija ne moze samo jedino staviti na dusu Bosnjacima.
Nama fali nesto, to nesto popunjavamo vjerskim identitetom to je bit, cak i da nas to ne odvaka od komsija mi bi to radili jer svkome treba osjecaj da negdje pripada.
Dozer

#2197 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

@Korisnickoime
Konacno smislen post, i realan.

Upravo u tome i jeste problem s nazivom naroda odabranim '93. Tu je uradjena greska, ali ciljana. Umjesto da se uzelo ime koje je tada vec bilo etablirano i koje je bilo logicki i jezicki kontinuitet identiteta svih ljudi u Bosni (BiH), od Bosnjana, preko Bosnjaka, do zadnjeg - Bosanaca, jok... Ciljano se uzelo ime koje se od 19. vijeka odnosilo samo na jedan dio sveukupnog bosanskog naroda, tj. na muslimane.
I pri tome se vrlo dobro ovo znalo, tako da je bilo sasvim jasno da se islo s namjerom diverzifikacije 3 etnicke grupe unutar BiH, prvo na bazi identiteta vezanog za religije, a onda i fizicki, tj. teritorijalno.

Sasvim je jasno da nikome nije bio stvarni cilj cak ni da pokusa stvoriti neke preduslove za ujedinjavanje gradjana zemlje (da, gradjana, jer pricamo o kraju 20. vijeka), jer etnicka podjela je postojala vec cca. 150 godina, i u tom periodu je naziv "Bosnjaci" bio "rezervisan" samo za bosanske muslimane.
I ovo je istorijska greska. Jer, da se tada preuzeo vec postojeci naziv s kojim se tada, ipak, identificirao i dobar broj i Srba i Hrvata, ipak se otislo na nesto s cim se oni vise nisu mogli identificirati upravo radi vjerske odrednice koja je generacijama bila "prikacena" za to ime.
Da to nije uradjeno kako jeste, garantujem da bi danas situacija ovdje bila prilicno drugacija, jer bi nesto takvo nasoj strani dalo i neke dodatne argumente za pregovore u Daytonu.

Ovako...jbg...
hAZNADAR

#2198 Re: Identitet Bosnjaka

Post by hAZNADAR »

insomnia78 wrote:Pa poturice. Ono vjera pradjedova i to
Imas li ti taj osjecaj?
Korisničkoime wrote:
Juče smo bili ono što danas želimo da zaboravimo, a nismo postali ni nešto drugo. S nejasnim osjećajem stida zbog krivice i otpadništva

To sto sam htjeo da kazem se najbolje oslikava u ovim boldiranim recenica Mese, samo sto se ja ne znam ni priblizno tako dobro izraziti kao Mesa.
Imas li ti taj osjecaj stida zbog krivice otpadnistva? Iskreno.
LBVIEW

#2199 Re: Identitet Bosnjaka

Post by LBVIEW »

Korisničkoime wrote:
Nadzornik wrote:

Bravo.
Osim Mese, jos jedino Mitar gusla te nebuloze.
hAZNADAR

#2200 Re: Identitet Bosnjaka

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote:@Korisnickoime
Konacno smislen post, i realan.

Upravo u tome i jeste problem s nazivom naroda odabranim '93. Tu je uradjena greska, ali ciljana. Umjesto da se uzelo ime koje je tada vec bilo etablirano i koje je bilo logicki i jezicki kontinuitet identiteta svih ljudi u Bosni (BiH), od Bosnjana, preko Bosnjaka, do zadnjeg - Bosanaca, jok... Ciljano se uzelo ime koje se od 19. vijeka odnosilo samo na jedan dio sveukupnog bosanskog naroda, tj. na muslimane.
I pri tome se vrlo dobro ovo znalo, tako da je bilo sasvim jasno da se islo s namjerom diverzifikacije 3 etnicke grupe unutar BiH, prvo na bazi identiteta vezanog za religije, a onda i fizicki, tj. teritorijalno.

Sasvim je jasno da nikome nije bio stvarni cilj cak ni da pokusa stvoriti neke preduslove za ujedinjavanje gradjana zemlje (da, gradjana, jer pricamo o kraju 20. vijeka), jer etnicka podjela je postojala vec cca. 150 godina, i u tom periodu je naziv "Bosnjaci" bio "rezervisan" samo za bosanske muslimane.
I ovo je istorijska greska. Jer, da se tada preuzeo vec postojeci naziv s kojim se tada, ipak, identificirao i dobar broj i Srba i Hrvata, ipak se otislo na nesto s cim se oni vise nisu mogli identificirati upravo radi vjerske odrednice koja je generacijama bila "prikacena" za to ime.
Da to nije uradjeno kako jeste, garantujem da bi danas situacija ovdje bila prilicno drugacija, jer bi nesto takvo nasoj strani dalo i neke dodatne argumente za pregovore u Daytonu.

Ovako...jbg...
Koja tragedija,... propast zbog par slova razlike u dvije imenice koje imaju Bosnu u osnovi. :shock:

To ono rece da dosta od tebe? :D
Post Reply