Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
amidzazeher

#2176 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by amidzazeher »

Jimmy McNulty wrote:
mousstapha wrote:I tako strovali se tema i dodjosmo do cetnika :D
Kao i sve teme na forumu uostalom.

Od zeta mi sestra kad je bjezala od cetnika kroz sumu u onoj trci-frci slucajno sutnula ljudsku glavu odsjecenu, curica tad bila. Realno, nema tog Boga koji ce nju vratiti da nastavi zivot tamo, ne voli doci u Bosnu koliko je trauma ovdje dozivjela, kamoli da zivi na tim prostorima.

Za citavu jednu izgubljenu generaciju kriv je rat i agresor, a za ovu koju upravo gubimo krivi smo mi i niko vise. I ne zna covjek sta je gore.
:thumbup:
kloniran

#2177 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by kloniran »

Max Bunker wrote:
Lajavikrelac wrote: Image
Nije ovo red za slovenačku ambasadu, već red za NLB bankomat. Do kada će se spinovati i podmetati.
ko pred lidlom :lol:

al da ne bude da spinuju
Image
Last edited by kloniran on 10/12/2018 23:03, edited 1 time in total.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2178 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Domaci izdajnik »

Genije iz Australije :-) u istoj zgradi je i NLB banka i Slo konzulat. Kad udjes lijevo je banka a desno je konzulat evo ti adresa:http://www.sarajevo.veleposlanistvo.si/index.php?id=609 Stanujem 100 metara odatle jbt.... :skoljka:
Ma spin cisti, dizu ljudi pare posto je povecana prosjecna plata u RS, sad love ko sodera ima :mrgreen:
Concord

#2179 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Concord »

Vraca se tema na isto mjesto, 2-3 lika (kojima su u glavi samo pare kao razlog) pisaju po ljudima koji zele da odu. Jedan spominje odlazak doktoru avionom, drugi ismijava all inclusive hotele i novo auto na kredit... Jos gori od njih je ovaj sto govori kako se i prije islo i kako ljudi koji sad odlaze prave dramu od toga jer ispada da ove sto ostaju ceka apokalipsa... burazeru moj ako ti mislis da ovaj auto destruktivni sistem moze funkcionisati jos decenijama zelim ti od srca da ostanes ovdje i dozivis trenutak kad domine pocnu da padaju i sve se pocne rusiti, borices se tad da obezbjedis porodici koru hljeba za sutra.
stakasa

#2180 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Concord wrote:Vraca se tema na isto mjesto, 2-3 lika (kojima su u glavi samo pare kao razlog) pisaju po ljudima koji zele da odu. Jedan spominje odlazak doktoru avionom, drugi ismijava all inclusive hotele i novo auto na kredit... Jos gori od njih je ovaj sto govori kako se i prije islo i kako ljudi koji sad odlaze prave dramu od toga jer ispada da ove sto ostaju ceka apokalipsa... burazeru moj ako ti mislis da ovaj auto destruktivni sistem moze funkcionisati jos decenijama zelim ti od srca da ostanes ovdje i dozivis trenutak kad domine pocnu da padaju i sve se pocne rusiti, borices se tad da obezbjedis porodici koru hljeba za sutra.
Da, u pravu si, zaista cudno kako ljudi licno dozivljavaju neciji odlazak. Satrase se dokazujuci da ti ljudi sto idu prave kardinalnu gresku
P.S.
Ja da sam uhljebljen plus stan, zena djeca zadovoljni, ja ne bi otisao. Cisto iz svog komformizma. I divim se ljudima koji se odluce na takav potez
uglavnomja

#2181 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

neki dan nekim poslom pricam sa momkom, ono norvesko ime i prezime, prica maternji norveski ...
i naravno pita mene odakle sam :D
kazem iz bosne, on je kaze kao sa kosova, mati mu je sa kosova, otac norvezanin, on je rodjen u nor, ima 30-ak godina
prica albanski naravno
i kaze kad ode dole bude mu lose ... kad pocne pricati sa ljudima kojima je cilj da odu vani, misle da je zivot vani pjesma, pare, putovanja, provodi, kuce ovoono ... posla na bacanje, plate do neba ...
i kad on kaze borba je, tesko je postici sve to, pogotovo krenuti od 0, bez jezika, "domace" skole ... aaa jok niko ne slusa
ExNihilo

#2182 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by ExNihilo »

Uvijek može sebi olakšati i otići živjeti na Kosovo.
stakasa

#2183 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

ExNihilo wrote:Uvijek može sebi olakšati i otići živjeti na Kosovo.
Bi sutra da nije zbog djece :D
DaffyDuck

#2184 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by DaffyDuck »

_BataZiv_0809 wrote:
insomnia78 wrote: Ti vjerujes drugacije?

Vjerujem da je moglo drukcije.
I vjerujem da nije jos sve izgubljeno, ali gdje je tu je, nazalost.
Moglo je drugacije, al jbg... lakse bilo izvlacit pare za donacije i zivjet u Sarajevu, Tuzli a uzimat pare za "povratak" pa unovcit... Originalni primjer/samar u lice svakom iole normalnom je Salkic- podpredsjednik RS koji zivi u Tuzli. I nikom nista. Valjda se nikog ne tice.
Izgubljeno, jasta je.

Imam porodicu, posao, stan, auta, dobar zivot ali najveca mi je zelja da se pokupimo kolektivno iz ove ucmale sredine jer je porazavajuce kakva sredina se stvorila, kakvo je razmisljanje vecine stanovnika (sa sve tri povlastene strane u drzavi), ne postojanje prava građana, covjeka. Ne postojanje građanskih inicijativa, kritika. Nakon 25 godina prica o ratu, zastavi, Aliji i stripu. Dijete rodjeno poslije rata -96 je stasalo da ima svoju porodicu a glavna okupacija drustva oko njega/nje je rat koji se desio prije nego sto je rodjeno.
MaroonBrigade

#2185 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MaroonBrigade »

uglavnomja wrote:neki dan nekim poslom pricam sa momkom, ono norvesko ime i prezime, prica maternji norveski ...
i naravno pita mene odakle sam :D
kazem iz bosne, on je kaze kao sa kosova, mati mu je sa kosova, otac norvezanin, on je rodjen u nor, ima 30-ak godina
prica albanski naravno
i kaze kad ode dole bude mu lose ... kad pocne pricati sa ljudima kojima je cilj da odu vani, misle da je zivot vani pjesma, pare, putovanja, provodi, kuce ovoono ... posla na bacanje, plate do neba ...
i kad on kaze borba je, tesko je postici sve to, pogotovo krenuti od 0, bez jezika, "domace" skole ... aaa jok niko ne slusa
I ko je njemu kriv sto nema avion da ide kod doktora? :?

:run:
stakasa

#2186 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

DaffyDuck wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
insomnia78 wrote: Ti vjerujes drugacije?

Vjerujem da je moglo drukcije.
I vjerujem da nije jos sve izgubljeno, ali gdje je tu je, nazalost.
Moglo je drugacije, al jbg... lakse bilo izvlacit pare za donacije i zivjet u Sarajevu, Tuzli a uzimat pare za "povratak" pa unovcit... Originalni primjer/samar u lice svakom iole normalnom je Salkic- podpredsjednik RS koji zivi u Tuzli. I nikom nista. Valjda se nikog ne tice.
Izgubljeno, jasta je.

Imam porodicu, posao, stan, auta, dobar zivot ali najveca mi je zelja da se pokupimo kolektivno iz ove ucmale sredine jer je porazavajuce kakva sredina se stvorila, kakvo je razmisljanje vecine stanovnika (sa sve tri povlastene strane u drzavi), ne postojanje prava građana, covjeka. Ne postojanje građanskih inicijativa, kritika. Nakon 25 godina prica o ratu, zastavi, Aliji i stripu. Dijete rodjeno poslije rata -96 je stasalo da ima svoju porodicu a glavna okupacija drustva oko njega/nje je rat koji se desio prije nego sto je rodjeno.
Ovo ce ti uredno presutit i nastavit tvrdit da idu samo kokuzi
Ommadawn

#2187 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Ommadawn »

Bas tako.

Rijetko se ko iz dijaspore vraca vani a kukaju kako tesko.
Naravno da nigdje nije lako ali je to neuporedivo sa drzavama u koje se odlazi i drzavama iz kojih se odlazi.
stakasa

#2188 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Ommadawn wrote:
Bas tako.

Naravno da nigdje nije lako ali je to neuporedivo sa drzavama u koje se odlazi i drzavama iz kojih se odlazi.
Priznaj da je najbolja - vratio bih se ja sutra da mi nije djece :D
JanuaryJones

#2189 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by JanuaryJones »

DaffyDuck wrote:
+1
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2190 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Domaci izdajnik »

Nigdje nije lako, ali bar tamo gdje idem imas mogucnosti za uspjeh i normalan zivot svojim trudom i zalaganjem. Tamo si covjek pred zakonom i iza tebe stoji drzava. Ne mozes ti ovim iz dijaspore objasniti da je kod nas totalni odron od nefunkcionalne drzave i svih sfera drustva kad on prati tamo samo Pink i DM Sat a dodje ovdje nedelju dana da oceifi 'ladnom pivom iz Vrbasa i rostiljem pored vode.... :roll: Ne mozes ti takvima objasniti da ovdje nije zivot nego umjetnost u golom prezivljavanju i da ovdje nema uspjeha u poslu i karijeri ako nisi "neciji" i nemas ledja. Gluvima govoris i slijepima pokazujes :oops:
muha_sa

#2191 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

imal friško "ispaljenih" :? :D
Ommadawn

#2192 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Ommadawn »

stakasa wrote:
Ommadawn wrote:
Bas tako.

Priznaj da je najbolja - vratio bih se ja sutra da mi nije djece :D
Neces vjerovati, ta me je posvadjala sa najboljim jaranom. Radili smo zajedno, mjesec dana nismo pricali. Jeste mi bilo tesko ali opet lakse nego svake jebene sedmice slusati "Da se meni vratiti u moju Bosnu, jebo ovo... Gledaj ih kakvi su, mrze nas a sute! Koje su to hinje" misleci pri tom na radne kolege Svedjane. I ja tu kazem "Pa vrati se covjece, jebote vise kurac, ja da tako serem, ja bih davno sjedio u Bosni".
Najzesca je bila "U septembru slijedece godine, ni ja ni ti necemo ovdje raditi" i tu smo se slozili s tim da sam ja rekao da cu na faks a on nazad u Bosnu. U septembru ja na faksu, on se 12 godina poslije izgovorene recenice nije maknuo s tacke.
ExNihilo

#2193 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by ExNihilo »

This time next year... :D
Ommadawn

#2194 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Ommadawn »

ExNihilo wrote:This time next year... :D
Eh to je to jarane. Hajde probas nesto, pa ne ide - opet si probao.
Znam ljude koji su se vratili nazad u Bosnu, prijatelji od mojih roditelja. Otisli, zivjeli godinu i po dana, vratili se nazad u Svedsku i vise nikada nisu spominjali da se vracaju nazad ili slicno. I to je sasvim u redu.
Poznajem i neke koji su se vratili nazad i zive jos uvijek u Bosni. Svaka cast, snasli su se, a priznaju da nije onako kako su zamisljali da ce im biti.
detroit-mercy

#2195 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

E jebiga :mrgreen: sad si prekuco :thumbup:
muha_sa

#2196 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

Ommadawn wrote: Neces vjerovati, ta me je posvadjala sa najboljim jaranom. Radili smo zajedno, mjesec dana nismo pricali. Jeste mi bilo tesko ali opet lakse nego svake jebene sedmice slusati "Da se meni vratiti u moju Bosnu, jebo ovo... Gledaj ih kakvi su, mrze nas a sute! Koje su to hinje" misleci pri tom na radne kolege Svedjane. I ja tu kazem "Pa vrati se covjece, jebote vise kurac, ja da tako serem, ja bih davno sjedio u Bosni".
Najzesca je bila "U septembru slijedece godine, ni ja ni ti necemo ovdje raditi" i tu smo se slozili s tim da sam ja rekao da cu na faks a on nazad u Bosnu. U septembru ja na faksu, on se 12 godina poslije izgovorene recenice nije maknuo s tacke.
znaš šta sam skonto boraveci nekoliko puta u SveCkoj :?

najviše na SveCku kukaju predratni kokuzaneri koji nisu makli iz svoje vukojebine
stakasa

#2197 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

muha_sa wrote:
Ommadawn wrote: Neces vjerovati, ta me je posvadjala sa najboljim jaranom. Radili smo zajedno, mjesec dana nismo pricali. Jeste mi bilo tesko ali opet lakse nego svake jebene sedmice slusati "Da se meni vratiti u moju Bosnu, jebo ovo... Gledaj ih kakvi su, mrze nas a sute! Koje su to hinje" misleci pri tom na radne kolege Svedjane. I ja tu kazem "Pa vrati se covjece, jebote vise kurac, ja da tako serem, ja bih davno sjedio u Bosni".

najviše na SveCku kukaju predratni kokuzaneri koji nisu makli iz svoje vukojebine
Ja jos nisam naisao na takvog. Najcesce je prica kakvu je radionicu ostavio 92-e u Prijedoru... :D
detroit-mercy

#2198 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

muha_sa wrote:imal friško "ispaljenih" :? :D
Po statistici 30 tisuca u ovoj godini :mrgreen:
Ah zaboravih, mi statistikama ne vjerujemo :mrgreen:
Ommadawn

#2199 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Ommadawn »

muha_sa wrote:

Uh moj Muha, to je za mene jos uvijek enigma.
muha_sa

#2200 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muha_sa »

stakasa wrote:
muha_sa wrote:

Ja jos nisam naisao na takvog. Najcesce je prica kakvu je radionicu ostavio 92-e u Prijedoru... :D
trospratne kuce, golfa ganjc novog, traktor a poneki i kombajn :D

niko ficu nit stojadina nije vozo

begam dok me nisu napali--a plaho sam osjetljiv na napadaje :( :run:
Post Reply