Narod i Pravda (Konakovic)

Post Reply
ultima_palabra

#2176 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by ultima_palabra »

mirza_15 wrote:Hoćeš da kažeš da u zlatno doba islama hilafet nije bio islamski?

Razlozi napretka nisu u odbacivanju vjere. Pri tome se napredak mjeri ekonomskim parametrima. Napredak je usko povezan sa otkrivanjem novih zemalja i sa resursima. Uglavnom, neozbiljno ili zlonamjerno tako postavljati stvari. Misliš da bi jedna afrička zemlja doživjela procvat ostavljanjem vjere i davanjem prava LGBT populaciji? Ispade ako svi prestanemo biti vjernici i postanemo pederi imat ćemo standard švicarske. Niđe veze.
Jeste bio islamski, ali je akcenat manje bio na odsjecanju ruku i kamenovanju, a vise na nauci i umjetnosti. Vise nego ikad prije ili kasnije.

Ekonomski i prosperitet ljudskih prava obicno idu ruku pod ruku.
statixx

#2177 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by statixx »

Resursi su obicno izgovor, ako ih iko ima to je islamski svijet. Napredak je dosao zbog prosjetiteljstva, nauka u prvi plan, crkva i politika u drugi. Kraj apsolutih monarhija i zaceci podjele vlasti na zakonodavnu, izvrsnu i sudsku. Razvojem nauke doslo je i do razvoja indutrije, tehnologije, medicine, danas IT itd. Arapi su imali slican scenarij, a kad su se vratili tumacenju Kurana i povezanim aktivnostima, a odbacili ostalu literaturu, propali su, dzaba resursi.
mirza_15

#2178 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by mirza_15 »

Da bi svi živjeli kao Amerikanci treba nam 5 planeta.

Ljudska prava nisu usko povezana sa odbacivanjem vjere.

Kina napreduje i prijeti da prestigne Ameriku. Zbog poštivanja ljudskih prava? Zaista?

Turska, Malezija, Singapur, pa ako ćemo strogo ekonomski gledati i neke šerijatske države žive sasvim pristojno.

Ali da ponovim, zar stvarno mislite da ćemo mi postati super napredni ako prihvatimo sve švicarske standarde?

Olako povezujete činjenice uzročno-posljedničnom vezom. Ako postoje dvije činjenice ne znači da imaju veze jedna s drugom.
The 51st State

#2179 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by The 51st State »

malezija vas demantuje, hajte dalje
detroit-mercy

#2180 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by detroit-mercy »

mirza_15 wrote:Da bi svi živjeli kao Amerikanci treba nam 5 planeta.

Ljudska prava nisu usko povezana sa odbacivanjem vjere.

Kina napreduje i prijeti da prestigne Ameriku. Zbog poštivanja ljudskih prava? Zaista?

Turska, Malezija, Singapur, pa ako ćemo strogo ekonomski gledati i neke šerijatske države žive sasvim pristojno.

Ali da ponovim, zar stvarno mislite da ćemo mi postati super napredni ako prihvatimo sve švicarske standarde?

Olako povezujete činjenice uzročno-posljedničnom vezom. Ako postoje dvije činjenice ne znači da imaju veze jedna s drugom.
Pa Kinu iz Maovog doba i ovu danas ne mozes porediti, naravno da nije samo do ljudskih prava ali tu je i masa drugih stvar.
Ako polovini stanovnistva zabranis obrazovanje i iskljucis je i radnih tokova crno ti se pise. Pri tome ne gledaj na drzave koju svoju ekonomsku moc zasnivaju samo na jednom resursu (nafti).
Ne znam sta ce Turska (sekularna drzava) ovdje. Sve zemlje koje si nabrojao su u velikoj mjeri demokratske i sekularne tako ne znam sto ih uzimas za primjer.
ultima_palabra

#2181 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by ultima_palabra »

Pa te tri su medju najliberalnijim islamskim zemljama.

Kina prijeti da prestigne Ameriku? Po cemu? Jedino po nekim kategorijama vezanim za apsolutni broj stanovnistva.
Banksy

#2182 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Banksy »

Roccohljup wrote:prca Avdo....ne vadi :)
AVDO AVDIĆ DEMOLIRAO BIVŠEG KANTONALNOG PREMIJERA; POLITIKA ELMEDINA KONAKOVIĆA
SDA plaćenik Avdo Avdić bacio kost da se koalicioni partneri glođu. Stara milicijska škola.
Banksy

#2183 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Banksy »

MUNAFIK wrote:
Bolieg od Konakovica (kao politicke figure) u KS nema, a vjerovatno ni u FBIH...

Da njega nema ne bi bilo ni Vlade KS i to jednostavno morate priznati.
Istina.
mirza_15

#2184 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by mirza_15 »

ultima_palabra wrote:Pa te tri su medju najliberalnijim islamskim zemljama.

Kina prijeti da prestigne Ameriku? Po cemu? Jedino po nekim kategorijama vezanim za apsolutni broj stanovnistva.
Ali se nisu odrekli islama da bi napredovale. Znači ipak napuštanje vjere nije uslov za napredak.

https://www.facebook.com/sanjibjan18/vi ... 724710375/

Kina napreduje ogromnim koracima, a mislim da je izlišno govoriti o ljudskim pravima u Kini.
detroit-mercy

#2185 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by detroit-mercy »

mirza_15 wrote:

Ali se nisu odrekli islama da bi napredovale. Znači ipak napuštanje vjere nije uslov za napredak.

Kina napreduje ogromnim koracima, a mislim da je izlišno govoriti o ljudskim pravima u Kini.
Sta znaci odreci se islama ili vjere da bi napredovale, pa niti jedna zapadna zemlja se nije odrekla "vjere" ali mule ili kardinale je spustila na ljestvicu vaznosti koja im pripada. Tebi to izgleda nije nikako nacisto :mrgreen:.
I opet se hvatas Kine, Kina je diktatura i u odredjenim uslovima diktature su se pokazale kao jako efikasne u mobilizaciji ljudskih i prirodnih resursa kao i u organizaciji sistema. Pogledaj primijer uspona Jugosalvije, problem je sto na duze staze dikataure ispusu :mrgreen: .
mirza_15

#2186 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by mirza_15 »

Teško pratiti tok rasprave i postavljene teze?
ultima_palabra

#2187 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by ultima_palabra »

mirza_15 wrote:

Ko govori o napustanju vjere? Turska je sekularna republika zadnjih 100 godina, unatoc nastojanju nekih...

Kina napreduje ogromnim koracima zato sto su bili na vrlo niskom nivou i sto toliki potencijal ne moze dovijeka ostati neiskoristen. Kad gledas GDP per capita tu su na 73. mjestu, a Amerika na 10., odmah ispod sitnih drzavica.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of ... per_capita
JThomas

#2188 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by JThomas »

ispade kina od juče, a ustvari je najveći dio poznate istorije među najmoćnijim državama planete. i nikad geopolitička moć neće potpuno koincidirati sa kvalitetom života za pojedinca (o čemu sam ja primarno govorio, o poželjnosti za život, i činjenici da i vjernici hrle ondje gdje je "razvrat" a ne gdje je "tradicija", ni amerika tu nije najbolja a kamoli kina. odselićete u kinu i maleziju, al' kad salik odseli u iran, a chelli u rusiju :mrgreen:
mirza_15

#2189 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by mirza_15 »

JThomas wrote:ispade kina od juče, a ustvari je najveći dio poznate istorije među najmoćnijim državama planete. i nikad geopolitička moć neće potpuno koincidirati sa kvalitetom života za pojedinca (o čemu sam ja primarno govorio, o poželjnosti za život, i činjenici da i vjernici hrle ondje gdje je "razvrat" a ne gdje je "tradicija", ni amerika tu nije najbolja a kamoli kina. odselićete u kinu i maleziju, al' kad salik odseli u iran, a chelli u rusiju :mrgreen:
Znači sele tamo radi "razvrata" i zato što je isključivo "razvrat" donio napredak. Je li to zaključak? Ni slučajno se nije moglo desiti da te dvije stvari samo koincidiraju? Kada bih bio maliciozan mogao bih konstatovati da je Rim propao upravo radi toga što ti vidiš kao glavni kotač napretka.
Kikibombona

#2190 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Kikibombona »

Evo Bake na N1 kaze da je za njega Kur'an iznad svakog zakona i da on nikad nece podrzati istospolne brakove.

Rekoh ja, SDA je ideoloski i kulturoloski bliza Ankari i Teheranu nego Briselu i Berlinu. Zapravo, oni sa Briselom i Berlinom nemaju dodirnih tacaka.

Nemoguce je sa ovakvim likovima napredovati ka EU.
JThomas

#2191 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by JThomas »

pa eto ti misli da je slučajno. ne mogu te ja spriječiti. ali ja sam mislio da vi mislite da je sve od boga i da ništa nije slučajno :mrgreen:

otvorenost i poštivanje drugog i drukčijeg su donijeli napredak. "razvrat" je nuspojava, a navodnici su namjerni jer razvrata ima apsolutno svugdje, a više se razlikuje mora li se kriti ili ne mora od stepena upražnjavanja. a sve nuspojave su blage spram alternative života u vjerskim, tradicionalnim i ideološkim "rajevima" - džaba je, smjer bježanije ne vara. to je nešto najbliže egzaktnom parametru kako se negdje živi.

i gdje god možeš najebati što si gej - sve su šanse da možeš najebati i što se ne slažeš sa vlasti, što si pogrešna grupacija iste vjere, što pogrešno stavljaš ruke dok klanjaš i tako to. na "razvratnom" zapadu nikome nije zabranjeno ni da bude vjernik, ni da bude u grupi, ni da paradira ulicom :mrgreen: ni da osnuje novu religiju ako hoće - samo nećeš kroz državu krojiti kapu svima. to je sekularnost i demokratija. i sve hrle tamo a ne ovamo.
A_A_AKCIJA

#2192 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by A_A_AKCIJA »

Hehehe, Kikija samo treba pustiti da priča, prije ili kasnije, on to najljepše kaže svojim riječima:
BiH je na putu ka EU sto znaci da konzervativci i vjernici na duge staze 100% gube bitku. I LGBT parada je dokaz da se radi o nezaustavljivim procesima. Pitanje je koliko ce nas dugo kociti na putu razvoja ali je poraz vjernika i konzervativaca, nacionalista i sovinista, apsolutno zagarantovan.
Dakle,da ne bude zabune. Ne govorimo o sekularnoj državi ili društvu, o francuskom ili američkom modelu sekularnosti, ne govorimo o istorijskim dokazima uzročne povezanosti razvoja i stepena vjernika u društvu... Ništa od toga nije tema.

Govorimo o mržnji, šovinizmu i islamofobiji, koju ispoljava prosječan liberalni ljevičar našeg društva, uvjeren da je na braniku ljudskih sloboda. Tema o paradi je na svakoj strani vrvila od vrijeđanja vjernika, vjerskih simbola i autoriteta, a sve uz odobravajuću šutnju onih na istoj strani.

Ovaj gore citat je dokaz kako razmišlja većina samoproglašenih liberala, a u suštini, elementarno neobrazovanih likova sa krizom identiteta. Tema o paradi je to najljepše opisala: Prosječan samoumišljeni Kiki kojeg ima svaka mahala ima ničim izazvan i osnovan osjećaj vlastite superiornosti, baziran samo i isključivo na čistom šovinizmu i mržnji. Nema drugog naziva. Ako su nacisti svoje stavove za istrjebljenje Jevreja bazirali na ikakvoj vrsti argumenata, to su bili upravo ovi argumenti: Jevreji su zaslužni za ekonomske krize, gomilanje kapitala... Prvih sto godina se samo pisalo, a onda...

Jako je bitna i leksika same priče. Vjernici gube bitku i vjernici doživljavaju poraz. Militarističko objašnjenje i wishfull thinking, kako bi on to volio da se desi. Nema prosvjetiteljstva niti liberalne inkluzije ni na mapi.

Govorimo kako jedan doskora seljačić, a sada umišljeni građanin bosanske provincijice, gleda na društvo oko sebe. Svaka mahala ima jednog ovakvog, površno obrazovanog liberala. Najčešće jako neobrazovanih roditelja i iz zatucane sredine, koje ovakvi likovi preziru i sa gnušanjem se stide. Naravno, takvima je Haverić - Kant himself.

Ideologija mahalske ljevice i liberala je presjek ovakvog mišljenja: OK je sve što je novo, što nije povezano sa vjerom i što je moderno. Tu se svako promišljanje završava. Naravno, u ovakvim okvirima je sasvim moguće da Ahmed Burić na paradu dođe sa petokrakom a da se niko ne smije nad paradoksom i simbolikom svega toga. Samo nek je moderno.

Kiki, druže, ja znam da te dragi Bog počastio obrazom od titanijuma, ali obrazuj se, govorim ti stoti put. Ne lupaj, jer ima ljudi koji su malo više čitali i znaju šta pričaju. Za početak, zadaća, key words Jan Hus i razlozi Češkog ateizma.
ultima_palabra

#2193 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by ultima_palabra »

Poznavajuci arapski mentalitet, ne bi me cudilo da neki sele i zbog razvrata :mrgreen:
mirza_15

#2194 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by mirza_15 »

I upravo od tog citata je krenula rasprava. Poraz vjernika je uslov za napredak. I onda neko ko nije pažljivo pratio raspravu piše kako je Turska sekularna država. Kao da je o tome bilo govora. Teza je bila da se mora odreći vjere kako bi se napredovala jer je vjera nazadna, a vjernici su zatucani.
A_A_AKCIJA

#2195 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by A_A_AKCIJA »

JThomas wrote:pa eto ti misli da je slučajno. ne mogu te ja spriječiti. ali ja sam mislio da vi mislite da je sve od boga i da ništa nije slučajno :mrgreen:

otvorenost i poštivanje drugog i drukčijeg su donijeli napredak. "razvrat" je nuspojava, a navodnici su namjerni jer razvrata ima apsolutno svugdje, a više se razlikuje mora li se kriti ili ne mora od stepena upražnjavanja. a sve nuspojave su blage spram alternative života u vjerskim, tradicionalnim i ideološkim "rajevima" - džaba je, smjer bježanije ne vara. to je nešto najbliže egzaktnom parametru kako se negdje živi.

i gdje god možeš najebati što si gej - sve su šanse da možeš najebati i što se ne slažeš sa vlasti, što si pogrešna grupacija iste vjere, što pogrešno stavljaš ruke dok klanjaš i tako to. na "razvratnom" zapadu nikome nije zabranjeno ni da bude vjernik, ni da bude u grupi, ni da paradira ulicom :mrgreen: ni da osnuje novu religiju ako hoće - samo nećeš kroz državu krojiti kapu svima. to je sekularnost i demokratija. i sve hrle tamo a ne ovamo.
Sve što si napisao osim ovog prvog pasusa podjebavanja, je apsolutno tačno.

Suludo je pričati išta suprotno. Ovdje se postavlja pitanje čestite namjere i motiva za šta se koriste navedene činjenice. Ako tvrdiš da su zapadne demokratije to što jesu jer u njima ima manje vjernika, pa onda pobrojiš statistike za svaku državu, je čisto fašističko sranje, bez da se može nazvati drugim imenom. Isto je fašističko sranje sa latentnim pozivom na nasilje, kada poslije ustvrdiš da vjernici gube bitku i da će biti poraženi.

Da ne govorim o iskrivljivanju istorijskih činjenica, od toga da Deklaracija nezavisnosti počinje maltene engleskom verzijom Bismille, da je svaki američki predsjednik prisegao na Bibliju, a da na dolaru piše da vjeruju u Boga.

Govorimo o tome kako samo jedna verzija primitivaca na Balkanu, koje je ispljunula ova regija u svom procesu razvoja u bolje društvo, koristi iste šovinističke metode i isto razmišlja kao i svaki drugi papak oko nas, samo što je ubjeđen da se apsolutno razlikuje od njih. A bukvalno ista govna, uvijek neko drugi kriv, kada tog drugog ne bude, biće nam bolje... Same old Balkans shit, all over again! Ja ne volim kupovati muda pod bubrege, niti pušim ovakve gluposti i fašističke priče, makar ih neko zvao antifašizmom i druge ubjeđivao u to.
drug_profi

#2196 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by drug_profi »

JThomas wrote:šta ti je smiješno, da nije licemjerje? nešto ne vidim da ljudi plaho bježe sa razvratnog zapada u zemlje gdje se gejevi kamenuju, ali zato obratno...
Obratno imamo vec nekih 5-6 do 10 miliona u zadnju deceniju.
A u suprtonom pravcu nekih par hiljada.
mirza_15

#2197 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by mirza_15 »

drug_profi wrote:
JThomas wrote:šta ti je smiješno, da nije licemjerje? nešto ne vidim da ljudi plaho bježe sa razvratnog zapada u zemlje gdje se gejevi kamenuju, ali zato obratno...
Obratno imamo vec nekih 5-6 do 10 miliona u zadnju deceniju.
A u suprtonom pravcu nekih par hiljada.
Ni mi ne kamenujemo gejeve pa ipak imamo egzodus stanovništva. Imamo prilično liberalne zakone, ali ljudi ipak bježe. Zanimljivo.

S druge strane, nisam primjetio neku bježaniju iz Katara ili SA iako imaju (pogotovo ovi drugi) rigidne zakone. I to je zanimljivo.
Kikibombona

#2198 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Kikibombona »

A_A_AKCIJA wrote:Kiki, druže, ja znam da te dragi Bog počastio obrazom od titanijuma, ali obrazuj se, govorim ti stoti put. Ne lupaj, jer ima ljudi koji su malo više čitali i znaju šta pričaju. Za početak, zadaća, key words Jan Hus i razlozi Češkog ateizma.
Lijepo sam se nasmijao glupostima koje si napisao o meni. :)
Istraživanje provedeno na mladima od 16 do29 godina u 21 europskoj zemlji pokazalo je da je najnereligioznija zemlja Češka u kojoj 91 posto ispitanika iz te dobne skupine nema nikakvu vjersku pripadnost.

Jednako je odgovorilo između 70 i 80 posto mladih u Estoniji, Švedskoj i Nizozemskoj. Više od 50 posto mladih bez vjerske pripadnosti je u Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Belgiji, Francuskoj, Finskoj, Danskoj, Norveškoj i Španjolskoj.
Ne radi se samo o Ceskoj vec o svakoj zapadno-evropskoj drzavi. Vjera nestaje sa evropskog kontinenta uslijed snaznog razvoja svakog aspekta drustvenog zivota. Sto vise obrazovanih - to manje vjernika. Ovdje je vazan kvalitet obrazovanja.

Balkan je u svemu debelo zaostao i zato je religiozan. Medjutim, i ovdje popusta, dovoljno je pogledati strukturu vjernika oko bogomolja.

Meni omiljena drzava, sa najvisim procentom visokoobrazovanih, postaje aposlutno 'nevjernicka'. Snazan razvoj prati napustanje vjere iz godine u godinu.
Despite the media attention given to religion as it relates to the influx of immigrants, in the population as a whole, religious beliefs have been steadily waning for nearly 20 years. Religious people are gradually disappearing from our lives. Whether we are talking about Protestants in English Canada or Catholics in Québec, the trend is the same. At this rate, "if trends continue," within a generation (25 years), religious beliefs could become a completely marginal phenomenon.
https://www.crop.ca/en/blog/2017/169/

U razvijenim zemljama zapada, visokoobrazovani mladi ljudi su uglavnom ateisti. U narednih 50 godina vjera ce biti marginalna pojava.

Ocuvat ce se u konzervativnim drzavama, siromasnim, sa visokim procentom srednjeobrazovanih.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#2199 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by malakh »

onaj njegov tekst poslije povorke mu je teški promašaj. dvoličnost.

ako već nije ništa učinio da to spriječi i ako je već njegov ministar dao dozvolu za okupljanje, trebao je ostati suzdržan do kraja i šutjeti.

on se samo posuo pepelom.
Kikibombona

#2200 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Kikibombona »

A_A_AKCIJA wrote:
JThomas wrote:pa eto ti misli da je slučajno. ne mogu te ja spriječiti. ali ja sam mislio da vi mislite da je sve od boga i da ništa nije slučajno :mrgreen:

Sve što si napisao osim ovog prvog pasusa podjebavanja, je apsolutno tačno.

Suludo je pričati išta suprotno. Ovdje se postavlja pitanje čestite namjere i motiva za šta se koriste navedene činjenice. Ako tvrdiš da su zapadne demokratije to što jesu jer u njima ima manje vjernika, pa onda pobrojiš statistike za svaku državu, je čisto fašističko sranje, bez da se može nazvati drugim imenom. Isto je fašističko sranje sa latentnim pozivom na nasilje, kada poslije ustvrdiš da vjernici gube bitku i da će biti poraženi.

Da ne govorim o iskrivljivanju istorijskih činjenica, od toga da Deklaracija nezavisnosti počinje maltene engleskom verzijom Bismille, da je svaki američki predsjednik prisegao na Bibliju, a da na dolaru piše da vjeruju u Boga.

Govorimo o tome kako samo jedna verzija primitivaca na Balkanu, koje je ispljunula ova regija u svom procesu razvoja u bolje društvo, koristi iste šovinističke metode i isto razmišlja kao i svaki drugi papak oko nas, samo što je ubjeđen da se apsolutno razlikuje od njih. A bukvalno ista govna, uvijek neko drugi kriv, kada tog drugog ne bude, biće nam bolje... Same old Balkans shit, all over again! Ja ne volim kupovati muda pod bubrege, niti pušim ovakve gluposti i fašističke priče, makar ih neko zvao antifašizmom i druge ubjeđivao u to.
Ne samo vjernika, oni su jedan problem. Jos veci problem su etnonacionalisti i konzervativci (ruralno stanovnistvo). A kada imas sve troje, znacajan napredak je nemoguca misija.

Recimo, imas primjer Otomanskog carstva koje je bilo multietnicko, multikulturalno, multi... itd. Zato je bilo progresivno za vrijeme u kojem se razvijalo. Bilo je otvoreno carstvo, kao sto je danas otvorena Amerika.
Post Reply