Sjecam se postrojavanja sa istim pojedinim njuskama (kazem njuskama zato sto ove najjglasnije poznajem) koji trce pred kameru da sta kazu. Vjerovao ili ne u ratu, pred polazak na liniju prica im je i tada bila ista tipa „ostavio sam djecu gladnu“, a dobili su sledovanje paketa kao i svi mi ostali. Onda zakuka „nemam cigara“, „cizme mi lose“, a bog sami zna koliko ih je ustekao itd itd... Na liniji samo gleda kada ce manjerku ugledat..Dok drugi, kojih danas nema na protestima i vjerovatno nastoje da rade, a mozda mnogi od njih sjede u vozilima i cekaju kada ce se ratni drugovi razici sigurno se nacudit ne mogu ovom deja vu.toska wrote:Meni jako smeta što ne postoje kategorije boračke populacije kao u Hr.madner wrote:Broj od 500 000 boraca je realan. ARBiH je na svom vrhuncu imala na spisku oko 230 000 ljudi,.. a HVO oko 50 000. Ako je bilo rotacija kroz godine, sasvim realan broj.
Nije isto biti u namjenskoj industriji ili logistici i jurišnoj-manevarskoj jedinici.
Blokada puteva
- GeeTnT
#2176 Re: Blokada puteva
- General War
#2177 Re: Blokada puteva
Advokat-Ministarstvo za boracka pitanja-Sud (sve troje je sranje ali ne vidim drugacijeg rjesenja)mishic wrote:Jedno pitanje za sve upućene...
Nekome ko je 1420 dana proveo u ARBiH, demobilisao se i vratio na svoje predratno radno mjesto, gdje pripada?!!
Kojoj boračkoj kategoriji ili organizaciji? Ratni put kretao se ovako, kao pripadnik odreda TO u SB, Pripadnik jedne brigade od njenog formiranja u SB, pa K3.K, GŠ-IKM Kakanj, pa K3.K, i na kraju demobilizacija... Čin majora i brojne pohvale i priznanja...
U KS, u kome je boravio od 1973, radio od 1984, crno na bijelo ima rješenje da obzirom da od tad do tad nije boravio u KS nema nikakva prava po osnovu pripadanja ARBiH. Razlog što je pripadnik van KS je u tome što je službeno otputovao van BiH koncem februara 1992., a kada se vratio u BiH više nije bilo moguće ući u Sarajevo. I ko je uopšte nadležan da ovo raspetlja?!! Nemam snage, volje i živaca da se natežem po šalterima tim prije što neznam ni kojim i gdje?!!
JA sam jednom prisustvao kad jedan borac se zalio ministru kao ima tri godine ratnog staza ali oni mu nista ne priznaju...ja pitam ministra sta je bilo, kad ono tip bude u vojsci tri-cetiri mjeseca pa onda ode na radnu obavezu i tako do kraja rata malo vamo malo tamo...mora biti makar 12 mjeseci kontinuirano u vojsci bez prestanka da bi mu se priznao minimalan staz.
- General War
#2178 Re: Blokada puteva
Ne, mislim na udruzenja i nacin finansiranja tih udruzenja...zadruge su nesto drugo mada nemam pojma cemu sluze.spreca wrote:Mislis na boracke zadruge gdje onaj od 25 godina direktor..cini mi se Suljic se preziva...Salko treba odmah dati ostavku....Ministar boraca a borci mu skoro godinu pod prozorom u shatorima bili....Salko je obicna jalijaGeneral War wrote:Ja djaba postavih zakon o udruzenjima![]()
Koliko skontah, ne finansiraju se udruzenja iz budjeta vec ta udruzuzenja konkurisu ma raznorazne projekte od ministarstava, i kao takva mogu samo konkurisati..i tu pare nestanu...fizicko lice ne moze ninasta konkurisati.
naravno, posto nisam pravnik mozda grijesim, ali tako izgleda
Salko je demobilisani borac, i zlatni ljiljan
Ovo sve govori da je sukob izmedju neuhljebljenih boraca Vs uhljebljenih...preko ledja naroda.
- uglavnomja
#2179 Re: Blokada puteva
ne stima ti ova matematikahamza_sa wrote:
...
Potom slijede udruzenja. Grantovi tih udruzenja su od 10 000 do 15 000 KM na godisnjem nivou, za rad istih. U tim udruzenjima, na celu, sjede pretezno oni koji su to najmanje zasluzili, ali su veoma odani. Naravno vladajucim.
....
15.000 godisnje je jedna prosjecna plata. recimo sekretarice
ukupno se izdaje za ta udruzenja 1 milion maraka godisnje, prema njihovom izvjestaju o izvrsenju budzeta
na spsiku sa stranice ministarstva stoji 12 udruzenja
pitanje, sta je izglednija istina:
a) da 12 udruzrnja dijeli taj milion, sigurno nije u istom omjeru, ali eto da budemo bukvaci bilo bi 83.000 po ug-u
b) da bi se milion podijelio po 10.000 do 15.000 bilo bi onda 67 do 100 ug-a
plus ostale pare, popravci, kupovine, obnove, zatim stipendije, rehabiliticije, obrazovanje ...
a nema raspolaganja javnim objektima i prostorima
plus, ug posalje papir sa programom, rukovodstvom i clanstvom
dobije pare
posalje papir sa opisom kako su utrosene pare
- It_is_a_Leclerc
#2180 Re: Blokada puteva
S tim da FBiH ne daje ni marku za ta udruženja, već se ona financiraju s kantonalnog i opstinskog nivoa, tako da Bukvarević apsolutno nema pravo da o tome s nekim razgovara.
Meni je jasno da ovi izmanipulisani veterani s ulice misle da je moguće da Salko Bukvarević spriječi Vladu ZHK da da 10 hiljada maraka nekom udruženju "branitelja", ali da to misli dio obrazovanog svijeta - e to je bogme otkriće.
Registar nije moguće objaviti ni za godinu dana jer se mora tražiti unos podataka od svake pojedine opštine s obzirom da FBiH nema to na raspolaganju. FBiH je objavila registar korisnika biračkih prava koji je dostupan borcima, ali ni to nije očito dovoljno.
Plus, činjenica da nakon što su danima zvali Bukvarevića, a sad s njim nema ko da priča, dovoljno govori o politickoj dimenziji ovih bezumnih demonstracija
Meni je jasno da ovi izmanipulisani veterani s ulice misle da je moguće da Salko Bukvarević spriječi Vladu ZHK da da 10 hiljada maraka nekom udruženju "branitelja", ali da to misli dio obrazovanog svijeta - e to je bogme otkriće.
Registar nije moguće objaviti ni za godinu dana jer se mora tražiti unos podataka od svake pojedine opštine s obzirom da FBiH nema to na raspolaganju. FBiH je objavila registar korisnika biračkih prava koji je dostupan borcima, ali ni to nije očito dovoljno.
Plus, činjenica da nakon što su danima zvali Bukvarevića, a sad s njim nema ko da priča, dovoljno govori o politickoj dimenziji ovih bezumnih demonstracija
- hamza_sa
#2181 Re: Blokada puteva
Ja ne znam koliko postoji udruzenja, ali vjerujem na rijec predstavnicima boraca, a to evo i potvrdjuju ovi iz Ministarstva za boracka pitanja da ihje preko 1600.uglavnomja wrote:ne stima ti ova matematikahamza_sa wrote:
...
Potom slijede udruzenja. Grantovi tih udruzenja su od 10 000 do 15 000 KM na godisnjem nivou, za rad istih. U tim udruzenjima, na celu, sjede pretezno oni koji su to najmanje zasluzili, ali su veoma odani. Naravno vladajucim.
....
ukupno se izdaje za ta udruzenja 1 milion maraka godisnje, prema njihovom izvjestaju o izvrsenju budzeta
pitanje, sta je izglednija istina:![]()
a) da 12 udruzrnja dijeli taj milion, sigurno nije u istom omjeru, ali eto da budemo bukvaci bilo bi 83.000 po ug-u
plus ostale pare, popravci, kupovine, obnove, zatim stipendije, rehabiliticije, obrazovanje ...
a nema raspolaganja javnim objektima i prostorima![]()
dobije pare
Ono sto sigurno znam da su grantovi za Udruzenja u rasponu od 10 000 do 15 000 maraka. Ovo ti garantujem zivotom.
I samo da znas, da se udruzenja finansiraju i sa nivoa Federalne Vlade, kantonalnih vlada, kao i od strane opcina.
- uglavnomja
#2182 Re: Blokada puteva
udruzenja konkurisuGeneral War wrote:Ne, mislim na udruzenja i nacin finansiranja tih udruzenja...zadruge su nesto drugo mada nemam pojma cemu sluze.spreca wrote:Mislis na boracke zadruge gdje onaj od 25 godina direktor..cini mi se Suljic se preziva...Salko treba odmah dati ostavku....Ministar boraca a borci mu skoro godinu pod prozorom u shatorima bili....Salko je obicna jalijaGeneral War wrote:Ja djaba postavih zakon o udruzenjima![]()
Koliko skontah, ne finansiraju se udruzenja iz budjeta vec ta udruzuzenja konkurisu ma raznorazne projekte od ministarstava, i kao takva mogu samo konkurisati..i tu pare nestanu...fizicko lice ne moze ninasta konkurisati.
naravno, posto nisam pravnik mozda grijesim, ali tako izgleda![]()
Salko je demobilisani borac, i zlatni ljiljan![]()
Ovo sve govori da je sukob izmedju neuhljebljenih boraca Vs uhljebljenih...preko ledja naroda.
pojedinac moze podnijeti zahtjev
vezano za grantove
naknade po zakonu su nesto drugo i nemaju veze sa udruzenjima, bar ne formalno
kad se sagleda, imaju 4 grupa boraca
1. oni pravi, koji ispunjavaju uslove za dobijanje raznih naknada, vec spominjani par puta, general stavio link
2. oni koji ne ispunjavaju ove uslove
3. boracki uhljebi lopovi, tranzicijski paraziti, politicka potrckala, dezerteri, patriote iz ambasada 92-96 itd
4. oni koji su zdravi izasli iz rata i imaju prihode i nikad nista niti su trazili niti dobili od drzave
budzet ministarstva se dijeli na glavne kategorije, konkretno ova ide na tekuce grantove
i onda je ona jos podijeljena na cca 20 konta
hocu reci da se ukidanjem finansiranja udruzenja ne bi automatski oslobodile pare za finansiranje boraca koji ne ispunjavaju uslove
- uglavnomja
#2183 Re: Blokada puteva
hamza_sa wrote:Ja ne znam koliko postoji udruzenja, ali vjerujem na rijec predstavnicima boraca, a to evo i potvrdjuju ovi iz Ministarstva za boracka pitanja da ihje preko 1600.uglavnomja wrote:ne stima ti ova matematikahamza_sa wrote:
...
....
pitanje, sta je izglednija istina:![]()
a nema raspolaganja javnim objektima i prostorima![]()
dobije pare
Ono sto sigurno znam da su grantovi za Udruzenja u rasponu od 10 000 do 15 000 maraka. Ovo ti garantujem zivotom.
I samo da znas, da se udruzenja finansiraju i sa nivoa Federalne Vlade, kantonalnih vlada, kao i od strane opcina.
fali da je ovo na nivou kantona sarajevo, ima malo iznad link sa svim detaljima
drugo, da nesto garantujes zivotom, a to se inace cuva kao tajna ...
mozda postoji neko ug koje prima samo 15.000
zato neko drugo prima 100.000 +
- General War
#2184 Re: Blokada puteva
Nije da nema ko da prica vec NECE da pricaju...samo pare, dje su moje pareIt_is_a_Leclerc wrote:S tim da FBiH ne daje ni marku za ta udruženja, već se ona financiraju s kantonalnog i opstinskog nivoa, tako da Bukvarević apsolutno nema pravo da o tome s nekim razgovara.
- Maraschino
#2185 Re: Blokada puteva
Milicijo gdje si sada.General War wrote:Nije da nema ko da prica vec NECE da pricaju...samo pare, dje su moje pareIt_is_a_Leclerc wrote:S tim da FBiH ne daje ni marku za ta udruženja, već se ona financiraju s kantonalnog i opstinskog nivoa, tako da Bukvarević apsolutno nema pravo da o tome s nekim razgovara.
- Nisrin
#2186 Re: Blokada puteva
Zasto niko od novinara i medija nije Fadilu/Vladi postavio pitanje: kada vec ne mozete ukinuti finansiranje 1600 udruzenja, zasto ne prestanete finansirati ta udruzenja i taj novac preusmjeritr onima koji su u potrebi!? Molim konkretan odgovor koji je tacno razlog da se to ne uradi?!
Ako udruzenja imaju uvid u spiskove boraca, svako od boraca moze otici u pripadajuce udruzenje i pregledati spisak??!
Bio je par postova prije odlican prijedlog o uredjenju tog spiska, i da ss vrse prijave malverzacija ali bojim se da se ni time nece nista postici... ali da se mora izvrsiti revitija bieaca, RVi, sehidskih porodica NAJSTROZIJE bez iznimke - mora i tek tad bi nam bilo bolje!!
Medjutim, za to ne postoji politicka volja, a i sve to da urade oprat ce milione KM kao i za popis stanovnistva!
Treba napraviti jos konciznije i realnije zahtjeve, naci nekoliko predatavnika boraca, stati pred kamerama zajedno sa fadilom i dr odgovornim i pokusati se konkretno sogovoriti! Drukcije ne ide, jer oni sve zivo pobiju!
Ako udruzenja imaju uvid u spiskove boraca, svako od boraca moze otici u pripadajuce udruzenje i pregledati spisak??!
Bio je par postova prije odlican prijedlog o uredjenju tog spiska, i da ss vrse prijave malverzacija ali bojim se da se ni time nece nista postici... ali da se mora izvrsiti revitija bieaca, RVi, sehidskih porodica NAJSTROZIJE bez iznimke - mora i tek tad bi nam bilo bolje!!
Medjutim, za to ne postoji politicka volja, a i sve to da urade oprat ce milione KM kao i za popis stanovnistva!
Treba napraviti jos konciznije i realnije zahtjeve, naci nekoliko predatavnika boraca, stati pred kamerama zajedno sa fadilom i dr odgovornim i pokusati se konkretno sogovoriti! Drukcije ne ide, jer oni sve zivo pobiju!
- GeeTnT
#2187 Re: Blokada puteva
Ukidanje udruzenja nanijece vise stete federaciji jer onda ce blokade biti svakodnevno, a ne jednom ili dva puta godisnje...pa samo poredjenja radi, tih 1600 udruzenja zajedno ima vecu snagu od bilo koje stranke/partije..Placanjem tih udruzenja federacija kupuje mir i to najbolje znaju budzetlije. Kladim se da bi lakse doslo do izglasavanja treceg entiteta, nego do ukidanja udruzenja od kojih imaju interesa oni ciji izlazak na ulicu bi bila ravna ludilu...
- Nisrin
#2188 Re: Blokada puteva
GeeTnT wrote:Ukidanje udruzenja nanijece vise stete federaciji jer onda ce blokade biti svakodnevno, a ne jednom ili dva puta godisnje...pa samo poredjenja radi, tih 1600 udruzenja zajedno ima vecu snagu od bilo koje stranke/partije..Placanjem tih udruzenja federacija kupuje mir i to najbolje znaju budzetlije. Kladim se da bi lakse doslo do izglasavanja treceg entiteta, nego do ukidanja udruzenja od kojih imaju interesa oni ciji izlazak na ulicu bi bila ravna ludilu...
neka su u svakom udruzenju zaposlene 2-3-4 osobe, kao da ne bi izasli i oni da protestuju... ali se moze ukinuti finansiranje, ako nisu samoodrzivi neka se zatvore!
- supercali
#2189 Re: Blokada puteva
Ma ima klinac snaguGeeTnT wrote:Ukidanje udruzenja nanijece vise stete federaciji jer onda ce blokade biti svakodnevno, a ne jednom ili dva puta godisnje...pa samo poredjenja radi, tih 1600 udruzenja zajedno ima vecu snagu od bilo koje stranke/partije..Placanjem tih udruzenja federacija kupuje mir i to najbolje znaju budzetlije. Kladim se da bi lakse doslo do izglasavanja treceg entiteta, nego do ukidanja udruzenja od kojih imaju interesa oni ciji izlazak na ulicu bi bila ravna ludilu...
Udruzenje sehida i poginulih boraca da se nece sa kovaca dici da brane lopove?
Ja se kladim da kad vi se digli ti lazni borci u ovakvoj situavciji da bi se tek tada raja digla u borbi protiv njih jer vise ni raja nisu luda vide ko stalno krcmi budzetske pare na ovaj ili onaj nacin
Ne vozi dzaba svrakic i slicno terence od 100000
- uglavnomja
#2190 Re: Blokada puteva
nisrin
pare sa jednog konta se ne mogu preusmjeravati na drugi konto cak ni u okviru tog budzeta bez rebalansa i odobrenja vlade
a u ovom sucaju radi se o razlicitim nivoima vlade
fbih nema nista sa finansiranjem ug na nivou kantona
a kantona je 10, svaki ima svoj budzet
hipoteticki, evo kanton sarajevo daje milion udruzenjima.
taj milion se moze vratiti samo u budzzet kantona i onda izracunati potrebe na osnovu zahtjeva i evt. prebaciti nazad koliko treba para
e, a sad posto u sarajevu nije bilo ljudi da blokiraju vogoscu nego su dovlacili autobuse iz bihaca ... ocito da ce te pare ostati u budzetu, dobrim dijelom (osim ako ne izniknu foteljasi - internet lajkaci)
dok je recimo u tuzli drugacije, oni imaju puno vise tih boraca, a pitanje je koliko izdvajaju za ug ...
itd
s tim da se svaki zahtjev mora obraditi pojedinacno i naci iznos prema broju mjeseci u armiji, pa provjeriti primanja, status, zdravlje ...
i opet hipoteticki, ako ih je 70.000 i da pretpostavimo neki prosjek primanja 50 maraka to bi bilo na godisnjem nivou 42 miliona. ili 4,2 miliona po kantonu

pare sa jednog konta se ne mogu preusmjeravati na drugi konto cak ni u okviru tog budzeta bez rebalansa i odobrenja vlade
taj milion se moze vratiti samo u budzzet kantona i onda izracunati potrebe na osnovu zahtjeva i evt. prebaciti nazad koliko treba para
e, a sad posto u sarajevu nije bilo ljudi da blokiraju vogoscu nego su dovlacili autobuse iz bihaca ... ocito da ce te pare ostati u budzetu, dobrim dijelom (osim ako ne izniknu foteljasi - internet lajkaci)
dok je recimo u tuzli drugacije, oni imaju puno vise tih boraca, a pitanje je koliko izdvajaju za ug ...
itd
s tim da se svaki zahtjev mora obraditi pojedinacno i naci iznos prema broju mjeseci u armiji, pa provjeriti primanja, status, zdravlje ...
i opet hipoteticki, ako ih je 70.000 i da pretpostavimo neki prosjek primanja 50 maraka to bi bilo na godisnjem nivou 42 miliona. ili 4,2 miliona po kantonu
- supercali
#2191 Re: Blokada puteva
Pa sada daju 600 miliona godisnjeuglavnomja wrote:nisrin
itd
- uglavnomja
#2192 Re: Blokada puteva
ovo je dodatnih 42 miliona koja bi se trebala pokriti iz grantova za udruzenjasupercali wrote:Pa sada daju 600 miliona godisnjeuglavnomja wrote:nisrin
itd
- GeeTnT
#2193 Re: Blokada puteva
Cuj „samoodrzivi“....pa udruzenja su na grbaci ovog naroda od kraja rata, kao i politicari..Politicare smo barem mi birali, a udruzenja su bez roka trajanja. Smijenit ih moze samo izlazak naroda na ulicu (ovih koji su bili blokirani u vozilima, busevima....) upravo oni trebaju naüraviti blokadu cesta i veci haos nego ovo sto smo gledali proteklih dana...Nisrin wrote:GeeTnT wrote:Ukidanje udruzenja nanijece vise stete federaciji jer onda ce blokade biti svakodnevno, a ne jednom ili dva puta godisnje...pa samo poredjenja radi, tih 1600 udruzenja zajedno ima vecu snagu od bilo koje stranke/partije..Placanjem tih udruzenja federacija kupuje mir i to najbolje znaju budzetlije. Kladim se da bi lakse doslo do izglasavanja treceg entiteta, nego do ukidanja udruzenja od kojih imaju interesa oni ciji izlazak na ulicu bi bila ravna ludilu...
neka su u svakom udruzenju zaposlene 2-3-4 osobe, kao da ne bi izasli i oni da protestuju... ali se moze ukinuti finansiranje, ako nisu samoodrzivi neka se zatvore!
- supercali
#2194 Re: Blokada puteva
Zasto su dodatni ako se skinu lazni borci iz minhena i sl
- uglavnomja
#2195 Re: Blokada puteva
dodatni su zato jer ih sada nema u uslovimasupercali wrote:Zasto su dodatni ako se skinu lazni borci iz minhena i sl
pitanje je koliko je minhenskih boraca proslo 7 revizija i dobilo naknade za rvi, i ostale uslove koji su stvaljeni vec. a na tu vrstu naknade zeli ovi sa barikada da se prikace?
a ostale minhenske brigade uhljebljene po udruzenjima se finansiraju iz tog miliona u kantonu sarajevo.
prica je besmislena, 22 godine nakon zavrsetka rata
ko se prodao prije 2000. kao prvoborac, zauzeo busiju i uzeo sve sto je mogao - on vise nema nikakve veza sa jadnih 209 maraka koliko je plafon da neko zdrav moze dobiti sa 4 godine staza u knjizici i to ako je nezaposlen najmanje 3 godine i ima manje od 200 maraka primanja u domacinstvu
Last edited by uglavnomja on 02/03/2018 18:23, edited 1 time in total.
- GeeTnT
#2196 Re: Blokada puteva
Ta floskula je izlizana i nevodjena glupost izgovorena iz zvalja onih sto im je krivo sto se nisu ispalili. Danas vise istinskih boraca mozes skupit u dijaspori nego u Sarajevu, Tuzli, Zenici...supercali wrote:Zasto su dodatni ako se skinu lazni borci iz minhena i sl
- supercali
#2197 Re: Blokada puteva
Ko prica o sadasnjoj dijaspori?
Pricamo o merlinima koji su iz stutgarta branili bih pa se vratili deportovani i sl
Pricamo o merlinima koji su iz stutgarta branili bih pa se vratili deportovani i sl
- GeeTnT
#2198 Re: Blokada puteva
Pa ti „merlini“ ti sjede u skupstinskim klupama...supercali wrote:Ko prica o sadasnjoj dijaspori?
- ultima_palabra
#2199 Re: Blokada puteva
Pitanje je ko je dovlacio buseve iz USK, ako ovi nisu registrovani ni u kakvo udruzenje?
- supercali
#2200 Re: Blokada puteva
Vidis kako se lako spinuje na racun da se nista ne radi ili ne mozeuglavnomja wrote:dodatni su zato jer ih sada nema u uslovimasupercali wrote:Zasto su dodatni ako se skinu lazni borci iz minhena i sl
pitanje je koliko je minhenskih boraca proslo 7 revizija i dobilo naknade za rvi, i ostale uslove koji su stvaljeni vec. a na tu vrstu naknade zeli ovi sa barikada da se prikace?
a ostale minhenske brigade uhljebljene po udruzenjima se finansiraju iz tog miliona u kantonu sarajevo.
prica je besmislena, 22 godine nakon zavrsetka rata![]()
ko se prodao prije 2000. kao prvoborac, zauzeo busiju i uzeo sve sto je mogao - on vise nema nikakve veza sa jadnih 209 maraka koliko je plafon da neko zdrav moze dobiti sa 4 godine staza u knjizici i to ako je nezaposlen najmanje 3 godine i ima manje od 200 maraka primanja u domacinstvu
Moze ako respo respic je bio u minhenu fino skinuti sa spiska pa mozda i krivicno ganjati da se vrati nelegalno stecena sredstva