Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

skupljac_zeljeza

#2176 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

asurbanipal wrote:
Invincible wrote:I egipatski mit o postanku svemira je sličan, naveo sam ga u jednom od prethodnih postova...

Isto tako, koliko samo pojmova u kršćanstvu i islamu ima, vezanih za smrt i zagrobni život, a koji su mnogo ranije spomenuti u egipatskoj Knjizi mrtvih.

Koliko je Poslanika bilo prije Isa a.s. i Muhammeda a.s.? Poslanici su se nadopunjavali, a ne konfrotirali.
Invincible

#2177 Re: Svijet bez religija

Post by Invincible »

Mit o velikoj poplavi se proteže od istoka do zapada, ako zanemarimo činjenicu da Bog uništava ono za šta je znao kako će se ponašati, čak i nedužnu djecu, životinje, priču o arki s veselom družbom i kapetanom Nuhom, jednostavno posmatramo kao mitsku konstrukciju.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_flood_myths

Maloprije na ovo naletih, izgleda Asure da više ne moraš stripove postavljati, sad postoji i video verzija, Musli Man :lol: :lol: :lol: :lol:

http://ba.n1info.com/a89955/Vijesti/Vij ... Manom.html
mousstapha

#2178 Re: Svijet bez religija

Post by mousstapha »

Ali najjace superman klanja sabah. :lol: :lol: :lol: :lol:
asurbanipal

#2179 Re: Svijet bez religija

Post by asurbanipal »

mousstapha wrote:Ali najjace superman klanja sabah. :lol: :lol: :lol: :lol:

I Batman. Samo nisam vidio ko predvodi namaz... :mrgreen:

A jesu se raširili u namazu. Podsjeća me na nekog. :mrgreen:
jasko_ba

#2180 Re: Svijet bez religija

Post by jasko_ba »

asurbanipal wrote:
mousstapha wrote:Ali najjace superman klanja sabah. :lol: :lol: :lol: :lol:
I Batman. Samo nisam vidio ko predvodi namaz... :mrgreen:
A jesu se raširili u namazu. Podsjeća me na nekog. :mrgreen:
Tek sad vidjeh ko je autor ove "umjetnosti" :-)
Zaljubljenik u arapski jezik, islamistiku, historiju i psihologiju. Do sada je izdao nekoliko knjiga.
Studies B.A. Islamic and social sciences at University of Zenica | Islamic College of Education
Lives in Zenica
Image
Last edited by jasko_ba on 07/04/2016 15:46, edited 1 time in total.
mousstapha

#2181 Re: Svijet bez religija

Post by mousstapha »

Ne znam, likovi su izgleda ulozili dosta vremena u ovo, a na kraju izgleda kao sprdnja. Danas bi svako da bude misionar. :-)
asurbanipal

#2182 Re: Svijet bez religija

Post by asurbanipal »

:lol: :lol: :lol:

Invincible

#2183 Re: Svijet bez religija

Post by Invincible »

Ovaj superheroj je nepravdeno zapostavljen, mislim da mu crvena boja plašta budi asocijacije bivšim prvacima partije, današnjim prvacima pravovjernih, na nekadašnji svjetonazor, tzv. M92 sindrom, koji karakteriše promjenu ideologije za 180 stepeni.

Image
ABH017

#2184 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Ahh.. Kako toliki briljantni umovi nisu u stanju da se izbore sa zelenom partijom i riđobradim, a shizofrenichar Muhammed postigao da ga slijedi milijarda ljudi?
Jel vam to, možda, govori na kojem stepenu razvoja ljudskog uma ste vi, u odnosu na njega? Jeste li u stanju, uopšte, zamisliti koliko mala ste mrva u tom smislu?
Možete li makar naslutiti? Priznati naravno nećete nikad.
zagortenej

#2185 Re: Svijet bez religija

Post by zagortenej »

ABH017 wrote:Ahh.. Kako toliki briljantni umovi nisu u stanju da se izbore sa zelenom partijom i riđobradim, a shizofrenichar Muhammed postigao da ga slijedi milijarda ljudi?
Jel vam to, možda, govori na kojem stepenu razvoja ljudskog uma ste vi, u odnosu na njega? Jeste li u stanju, uopšte, zamisliti koliko mala ste mrva u tom smislu?
Najmanje slijede Muhameda, prije slijede ashabe, tabiine, imame mezheba, kojekakve sejhove i sl.
shbc

#2186 Re: Svijet bez religija

Post by shbc »

ABH017 wrote:Ahh.. Kako toliki briljantni umovi nisu u stanju da se izbore sa zelenom partijom i riđobradim, a shizofrenichar Muhammed postigao da ga slijedi milijarda ljudi?
Pa i ne mozemo upravo radi te milijarde. Vas i pecaju (dosta uspjesno) svojim pricama.
shbc

#2187 Re: Svijet bez religija

Post by shbc »

Image
Invincible

#2188 Re: Svijet bez religija

Post by Invincible »

Sura Crveknapica

U ime Allaha, Milostivog i Samilosnog

1. ,, Zar nisi čuo kazivanje o Crvenkapici, koja lutaše šumama prostranim i bješe zavedena od zlog vuka, prokletnika?''
2. ,, Uistinu je to primjer za ljude koji razuma imaju, samo oni pouku primaju, a bolna patnja čeka one na čijim očima je koprena i na čija srca Smo katance stavili, svjetlo vjere do njih ne dopire.''
3. ,, Crvenkapica bijaše jedna od dobrih robinja Naših, ona koju Smo uzdigli među narodom njenim i koja je časnu baku svoju pazila, hranu koja raste blagodatima Našim, njoj je nosila.''
4 ,, A zaista vuk bješe jedan od silnika, oholnika i varalica, koji zemljom nadmeno hode i ljude u zabludu odvode, onaj koji je odbio da se povinuje kada Smo rekli: ,,Crvenkapica je bolja od tebe'', on reče: ,,A zar ja, koji sam bolji, da se pokorim njoj'', pa ga Mi upisasmo među gorde, koje vječna patnja čeka, jer život na ovom svijetu je samo varka, ali samo kada bi oni znali.''
5. ,, Časna baka je primjer onih koji su život čednih vodili, onih čija srca se boje kada se ime Allaha spomene, takve čeka vječna nagrada i uživanje u nečemu što oči vidjele nisu, a doista je to bolje od života na ovom svijetu, samo kada bi znali, ali čovjek je uistinu nezahvalan i nepromišljen.''
6. ,, Vuk prokletnik zavede Crvenkapicu obmanama svojim, a uistinu je jezikom svojim tegobu izazvala, nepravdu je sebi učinila, ali se pokajala, a Mi ne ostavljamo na cjedilu one koji u Allaha i onaj svijet vjeruju''.
7. ,, Kada vuk pojede baku, a doista je to iskušenje bilo, ona u utrobi njegovoj reče: ,, Gospodaru naš, uistinu si Ti naš zaštitnik i pomozi mi milošću Svojom'', pa Mi dovu uslišasmo i baku iz utrobe vučije izbavismo, to je dokaz za one koji pameti imaju, a doista je Allah silan i mudar.''

Zašto ne vjerujete da je ovo nepatvorena istina? Imate li dokaz da mi ovo Džibril nije lično objavio kao Allahov portparol?
Smrčku prepuštam numerološku analizu.
skupljac_zeljeza

#2189 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

Što reče Dawkins:"......religiozni čitatelj koji otvori ovu knjigu postat će ateist kad je zatvori." Tako isto ko pročita i tvoj komentar. :mrgreen:
mousstapha

#2190 Re: Svijet bez religija

Post by mousstapha »

Ma ovaj komentar kida. :D

Smrcak15

#2191 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Invincible wrote:Sura Crveknapica

1. ,, Zar nisi čuo kazivanje o Crvenkapici, koja lutaše šumama prostranim i bješe zavedena od zlog vuka, prokletnika?''
2. ,, Uistinu je to primjer za ljude koji razuma imaju, samo oni pouku primaju, a bolna patnja čeka one na čijim očima je koprena i na čija srca Smo katance stavili, svjetlo vjere do njih ne dopire.''
3. ,, Crvenkapica bijaše jedna od dobrih robinja Naših, ona koju Smo uzdigli među narodom njenim i koja je časnu baku svoju pazila, hranu koja raste blagodatima Našim, njoj je nosila.''
4 ,, A zaista vuk bješe jedan od silnika, oholnika i varalica, koji zemljom nadmeno hode i ljude u zabludu odvode, onaj koji je odbio da se povinuje kada Smo rekli: ,,Crvenkapica je bolja od tebe'', on reče: ,,A zar ja, koji sam bolji, da se pokorim njoj'', pa ga Mi upisasmo među gorde, koje vječna patnja čeka, jer život na ovom svijetu je samo varka, ali samo kada bi oni znali.''
5. ,, Časna baka je primjer onih koji su život čednih vodili, onih čija srca se boje kada se ime Allaha spomene, takve čeka vječna nagrada i uživanje u nečemu što oči vidjele nisu, a doista je to bolje od života na ovom svijetu, samo kada bi znali, ali čovjek je uistinu nezahvalan i nepromišljen.''
6. ,, Vuk prokletnik zavede Crvenkapicu obmanama svojim, a uistinu je jezikom svojim tegobu izazvala, nepravdu je sebi učinila, ali se pokajala, a Mi ne ostavljamo na cjedilu one koji u Allaha i onaj svijet vjeruju''.
7. ,, Kada vuk pojede baku, a doista je to iskušenje bilo, ona u utrobi njegovoj reče: ,, Gospodaru naš, uistinu si Ti naš zaštitnik i pomozi mi milošću Svojom'', pa Mi dovu uslišasmo i baku iz utrobe vučije izbavismo, to je dokaz za one koji pameti imaju, a doista je Allah silan i mudar.''

Zašto ne vjerujete da je ovo nepatvorena istina? Imate li dokaz da mi ovo Džibril nije lično objavio kao Allahov portparol?
kad je poslanik dolazio sa objavom, potpmognut je cudima. pa da vidimo kojim si ti cudim potppomognut kao dokaz verifikacija da dolazi od Boga.

Boziji poslanici su radili cuda koja nemoze niko kopirati, kao ozivljavanje mrtvih, pretvaranje mrtve materije u zivotinju kao stap ui zmiju, formiranje ptice od gline i udahne zivot u nju i ona postane prava ptica, raspolovljivanje mora, raspolovljivanje mjeseca, da budes u vatri a da u obicnoj odjeci a da ne izgoris itd

mozes li stagod od ovoga?

ako nemozes onda pisi crvenkapica bajke maloj djeci , ja mislim da je velika potraznja za takve bajkice u vrticima :wink:
Invincible

#2192 Re: Svijet bez religija

Post by Invincible »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

O tome ja pričam, nema granice fikcije, imaš li neki konkretan dokaz da su to radili ili samo vjeruješ jer piše tako, u ovom drugom slučaju i ja sam izvodio mudžize, jer kažem da jesam, ako hoćeš vjeruj, ako nećeš onda si nevjernik.
dustaban

#2193 Re: Svijet bez religija

Post by dustaban »

Invincible wrote::lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
O tome ja pričam, nema granice fikcije, imaš li neki konkretan dokaz da su to radili ili samo vjeruješ jer piše tako, u ovom drugom slučaju i ja sam izvodio mudžize, jer kažem da jesam, ako hoćeš vjeruj, ako nećeš onda si nevjernik.
Sta i ja svo vrijeme pricam, religija nije vjerovanje u boga nego u neke davno napisane knjige koje je davno trebalo odloziti u arhive...
Smrcak15

#2194 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Invincible wrote::lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Dokaz je Kur'an, cuda u njemu na svakom koraku ali opet se glava okrece od njega.

Ako jesi izvodio de nam ih ponovi da se uvjeri da nisi lazac na kubik. :)
Invincible

#2195 Re: Svijet bez religija

Post by Invincible »

Čim ti meni dokažeš da je ova družba učinila djela koja si naveo, ja ću javno prezentovati svoja čuda, do tad mi moraš vjerovati na riječ, kao i njima, nećemo valjda biti licemjeri..
harač

#2196 Re: Svijet bez religija

Post by harač »

Smrcak15 wrote:
Invincible wrote:Sura Crveknapica

kad je poslanik dolazio sa objavom, potpmognut je cudima. pa da vidimo kojim si ti cudim potppomognut kao dokaz verifikacija da dolazi od Boga.

Boziji poslanici su radili cuda koja nemoze niko kopirati, kao ozivljavanje mrtvih, pretvaranje mrtve materije u zivotinju kao stap ui zmiju, formiranje ptice od gline i udahne zivot u nju i ona postane prava ptica, raspolovljivanje mora, raspolovljivanje mjeseca, da budes u vatri a da u obicnoj odjeci a da ne izgoris itd

mozes li stagod od ovoga?

ako nemozes onda pisi crvenkapica bajke maloj djeci , ja mislim da je velika potraznja za takve bajkice u vrticima :wink:
kad dočekam to čudo da ti naučiš pisati negacije, za mene ćeš biti pejgamber :D

@invincible - ne znam kako ti se ovo dalo, but i'm a believer :lol: :thumbup:
ABH017

#2197 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Zapanjujuća opterećenost. :shock:
ABH017

#2198 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

shbc wrote:
Pa i ne mozemo upravo radi te milijarde. Vas i pecaju (dosta uspjesno) svojim pricama.
Pa ako ste takvi genijalni umovi, napravite nešto u svom životu. Nemojte dozvoliti da vam se život svede na olajavanje ljudi koji su otišli sa ovog svijeta prije 1400 godina i više.
Uz svu pomoć tehnologije danas, niste u stanju ništa više i dalje od piskaranja na ovom forumu da uradite.
Invincible

#2199 Re: Svijet bez religija

Post by Invincible »

Ostalo mi ovo, kad sam dokazivao izazov da je nemoguće sastaviti kur'ansku suru, gle čuda, sasvim moguće, možda sam i ja nosilac Objave.
Smrle ako savlada gramatiku, ja se vraćam u din-ul islam istog momenta :lol:
ABH017

#2200 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Pa dokazao si samo da znaš koristiti tastaturu i prepisivati ono što pročitaš. Ja sam impresioniran. Jako daleko si dosegao.
Locked