Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Krokodajl wrote:Sad kad sam pogledao, isto kao da gledam drugi film, stvarno ima smisla ona, knjigu treba čitati više puta kako stariš, valjda tako i sa filmovima.
Ovo zna biti kao ono kad se sjećaš nekog mjesta iz djetinjstva, u glavi neka čarobna, grandiozna slika puna lirsko-epskih opisa, i onda, 20 godina kasnije, posjetiš mjesto radnje, kad ono....
¤ jelena ¤ wrote:Al šuti, nemoj mu reć da sam ti ja to rekla.
Ko — ja!????
Velika pepeljara. Sve cigarete
ispušene.
Senke pucketaju.
Neko nevidljiv krši prste.
Ssba je puna pustinje. Kad noć posta rumena, ugasih lampu u prozoru.
Pred zoru odoh u njenu bivšu postelju, da je sanjam..
I ona se javi. U telu beše vesela, a u licu tužna.
U rasvit zore videh dve slepljene sveće gde se cepaju jedna od druge, a kanda i gase.
I čuh njen glas, beše u vidu osmeha.
Otkinu se i pade kao srebro;
Neko je negde odlazio, a ja sam plakao.
Rastanak nije više bio sa njom, ali ma s kime se rastajao, to je bivao rastanak sa njom.
I sve tako, dok se ne razdani.
petunija wrote:Inače, sve što je vrijedno gledanja bude kasno. Ne znam zašto, ali većina TV kuća to radi
Zato što prosječan gledalac ne želi da zamara glavu razmišljanjem o bilo čemu nego prebaci ili na neki reality show ili na neki show program koji će mu odvući pažnju sa svih briga svijeta na tuđe ili nikakve.
Ovakve emisije kao navedena imaju svoje gledatelje koji će je gledati bila ona u 19:00 ili 02:00, ovakvom emisijom ne bi mogao privući gledatelje jer bi većina prebacila na drugu televiziju koja nudi programski sadržaj koji odgovara prosječnom gledatelju.
To stoji, ali sam isto tako sigurna da bi većina roditelja više voljela da sa djecom pogledaju ovakvu emisiju nego rialitije, pune psovki i kojekakvih prostota, ili filmove sa čudovištima i pucnjavom, škripom guma i ostala sr...
ccc.. šta ti je žemsko.. ustaće jako rano, čak i prije 12 ako treba, samo da muškarca preduhitri u postavljanju članka.. dokle ide taj kijametluk, to je strašno nešto..
Mihail Bulgakov je napisao osam verzija romana Majstor i Margarita, ali prva necenzurisana verzija objavljenja je dvadeset sedam godina nakon njegove smrti u Frankfurtu 1967., a u SSSR-u tek 1973. godine. Bio je to uspjeh za pisca čija su djela čekala na crnoj listi staljinističkog režima, i koji je u posljednjim sekundama svog života izgovorio rečenicu: „Neka znaju…Neka znaju!“
Sarajevski ratni teatar SARTR svoju umjetničku 25. sezonu započinje sa predstavom koja je inspirisana ovim djelom i koja je rađena sa željom da saznajemo i prepoznajemo tragove Bulgakovog vremena u današnjem svijetu: Svijet je poludio. Laž je zamijenila istinu.
Premijera predstave Majstor i Margarita u režiji Aleša Kurta zakazana je za srijedu, 26. oktobra nakon čega slijede reprizna igranja ( 27., 28. i 29. oktobar). Dramatizacija i dramaturgija povjerena je Dariju Bevandi i Benjaminu Hasiću. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš Selimović, muziku Zlatan Božuta, a koreografiju Samra Mlinar.
U predstavi učestvuje glumački ansambl SARTR-a: Selma Alispahić, Alban Ukaj, Snežana Bogićević, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Mirela Lambić, Maja Salkić, Ana-Mia Milić, Adnan Kreso i Mirsad Tuka kao gost.
petunija wrote:To stoji, ali sam isto tako sigurna da bi većina roditelja više voljela da sa djecom pogledaju ovakvu emisiju nego rialitije, pune psovki i kojekakvih prostota, ili filmove sa čudovištima i pucnjavom, škripom guma i ostala sr...
Jabuka ne raste daleko od stabla tako da...
Šta više čak i ako bi roditelji željeli da pogledaju ovakvu emisiju sumnjam da bi djeca,
medvjed23 wrote:ccc.. šta ti je žemsko.. ustaće jako rano, čak i prije 12 ako treba, samo da muškarca preduhitri u postavljanju članka.. dokle ide taj kijametluk, to je strašno nešto..
medvjed23 wrote:ccc.. šta ti je žemsko.. ustaće jako rano, čak i prije 12 ako treba, samo da muškarca preduhitri u postavljanju članka.. dokle ide taj kijametluk, to je strašno nešto..
petunija wrote:To stoji, ali sam isto tako sigurna da bi većina roditelja više voljela da sa djecom pogledaju ovakvu emisiju nego rialitije, pune psovki i kojekakvih prostota, ili filmove sa čudovištima i pucnjavom, škripom guma i ostala sr...
Jabuka ne raste daleko od stabla tako da...
Šta više čak i ako bi roditelji željeli da pogledaju ovakvu emisiju sumnjam da bi djeca,
piupiu wrote:Kad smo kod "Majstora i Margarite" ...
MAJSTOR I MARGARITA na sceni SARTR-a
Mihail Bulgakov je napisao osam verzija romana Majstor i Margarita, ali prva necenzurisana verzija objavljenja je dvadeset sedam godina nakon njegove smrti u Frankfurtu 1967., a u SSSR-u tek 1973. godine. Bio je to uspjeh za pisca čija su djela čekala na crnoj listi staljinističkog režima, i koji je u posljednjim sekundama svog života izgovorio rečenicu: „Neka znaju…Neka znaju!“
Sarajevski ratni teatar SARTR svoju umjetničku 25. sezonu započinje sa predstavom koja je inspirisana ovim djelom i koja je rađena sa željom da saznajemo i prepoznajemo tragove Bulgakovog vremena u današnjem svijetu: Svijet je poludio. Laž je zamijenila istinu.
Premijera predstave Majstor i Margarita u režiji Aleša Kurta zakazana je za srijedu, 26. oktobra nakon čega slijede reprizna igranja ( 27., 28. i 29. oktobar). Dramatizacija i dramaturgija povjerena je Dariju Bevandi i Benjaminu Hasiću. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš Selimović, muziku Zlatan Božuta, a koreografiju Samra Mlinar.
U predstavi učestvuje glumački ansambl SARTR-a: Selma Alispahić, Alban Ukaj, Snežana Bogićević, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Mirela Lambić, Maja Salkić, Ana-Mia Milić, Adnan Kreso i Mirsad Tuka kao gost.
Nadam se da se ne radi o odron predtsavi, a ne bi trebalo biti. Zanimljiva je tema ulazak nejači u svet knjiga. Mislim da je jedan od načina naprosto po kući imat knjige, onda ih čitati s i u prisustvu djece. Onda se navuku i mirna Bosna.
Velika pepeljara. Sve cigarete
ispušene.
Senke pucketaju.
Neko nevidljiv krši prste.
Ssba je puna pustinje. Kad noć posta rumena, ugasih lampu u prozoru.
Pred zoru odoh u njenu bivšu postelju, da je sanjam..
I ona se javi. U telu beše vesela, a u licu tužna.
U rasvit zore videh dve slepljene sveće gde se cepaju jedna od druge, a kanda i gase.
I čuh njen glas, beše u vidu osmeha.
Otkinu se i pade kao srebro;
Neko je negde odlazio, a ja sam plakao.
Rastanak nije više bio sa njom, ali ma s kime se rastajao, to je bivao rastanak sa njom.
I sve tako, dok se ne razdani.
CAR
Sunce, ah, u sve pore se uvlači.
Pune mi oči i puna utroba sunca.
Zatvaram se, zavese navlačim, a sunce tu.
Kad ga nepolju nema, ono je u meni.
Oh, umoran sam.
A tu negde blizu, i daleko tamo, rat.
I veličaju se junačka razbojništva.
Jedan proplanak zelene trave,
Jedan potočić vode hladne –
I ja bih bio car.
Risto Ratković
Ova poezija je nekulturna jer reklamira pušenje koje je nekulturno!
Dajte, molim Vas profesore/maestro. Ne možete na ovoj temi živit' od stare slave, to jest od starih upisa ( ). Dajte još koju preporuku, trudite se kao što ste se trudili i prije.
Hmmm...
Ne znam hoće li ovo ikome biti interesantno
Ne zna se da li je Homer bio jedan pjesnik ili grupa pjesnika čija su djela na temu Troje bila prikupljena pod jednim imenom. No, u svakom slučaju, priče o Hektoru i Ahileju, Odiseju i Penelopi i njihovo uplitanje s bogovima, opjevani su prije nego su zapisani.
Sada, zahvaljujući Georgu Danek sa Sveučilišta u Beču ( University of Vienna) i Stefanu Hagel sa Austrijske akademije znanosti (Austrian Academy of Sciences), imamo neke ideje o tome kako bi te pjesme mogle zvučati.
"U toku proteklih godina", pišu Danek i Hagel, "mi smo razvili tehniku pjevanja Homerovih epova, koja je odgovarajuća za, prvenstveno, usmene tradicije iz kojih su se te pjesme pojavile."
Dva znanstvenika upozoravaju da njihove teoretske kreacije ne treba shvatiti kao tačnu rekonstrukciju date melodije, nego kao pristup tehnikama koje su koristili Homerovi pjevači u pratnji instrumenta zvanog forminga (phorminx). U audio snimku možete čuti Danekovu i Hagelovu melodičnu kreaciju linija 267-366 iz 8. Pjevanja Odiseje, u kojoj Demodokos pjeva o ljubavi Aresa i Afrodite.
Ovo nas dovodi malo bliže doživljavanju Homerovog epa i poezije, onako kako su to mogli stari Grci iskusiti, a koji su kameni temeljci europske književnosti.
266 Tada zacilikne pjevač i zapjeva,kako je Ares
267 Ljubio Afroditu, u koje je prekrasan v'jenac;
268 U Hefestovu domu obljubio on ju je krišom
269 Mnoge joj davši dare i gospodu time Heféstu
270 Krevet okalja, gdje leži; al' Helije, kojino vidje
271 Njihovo milovanje, Hefestu ga prokaže odmah.
...
Vipera berus wrote:Hmmm...
Ne znam hoće li ovo ikome biti interesantno
Ne zna se da li je Homer bio jedan pjesnik ili grupa pjesnika čija su djela na temu Troje bila prikupljena pod jednim imenom. No, u svakom slučaju, priče o Hektoru i Ahileju, Odiseju i Penelopi i njihovo uplitanje s bogovima, opjevani su prije nego su zapisani.
Sada, zahvaljujući Georgu Danek sa Sveučilišta u Beču ( University of Vienna) i Stefanu Hagel sa Austrijske akademije znanosti (Austrian Academy of Sciences), imamo neke ideje o tome kako bi te pjesme mogle zvučati.
"U toku proteklih godina", pišu Danek i Hagel, "mi smo razvili tehniku pjevanja Homerovih epova, koja je odgovarajuća za, prvenstveno, usmene tradicije iz kojih su se te pjesme pojavile."
Dva znanstvenika upozoravaju da njihove teoretske kreacije ne treba shvatiti kao tačnu rekonstrukciju date melodije, nego kao pristup tehnikama koje su koristili Homerovi pjevači u pratnji instrumenta zvanog forminga (phorminx). U audio snimku možete čuti Danekovu i Hagelovu melodičnu kreaciju linija 267-366 iz 8. Pjevanja Odiseje, u kojoj Demodokos pjeva o ljubavi Aresa i Afrodite.
Ovo nas dovodi malo bliže doživljavanju Homerovog epa i poezije, onako kako su to mogli stari Grci iskusiti, a koji su kameni temeljci europske književnosti.
266 Tada zacilikne pjevač i zapjeva,kako je Ares
267 Ljubio Afroditu, u koje je prekrasan v'jenac;
268 U Hefestovu domu obljubio on ju je krišom
269 Mnoge joj davši dare i gospodu time Heféstu
270 Krevet okalja, gdje leži; al' Helije, kojino vidje
271 Njihovo milovanje, Hefestu ga prokaže odmah.
...