Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
archi_a

#2176 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Image

Image

Image

Image
mobile9

#2177 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by mobile9 »

Vojnici kakve su vam sad plate pričalo se nešto o povećanju poslije nove godine?
ins

#2178 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by ins »

Slike modernizacije UH-1 na Huey 2 standard, kako sam već pisao to je Bell Helicopters direktno ponudio OSBiH, i mislim da je izvanredno rješenje za nas. Huey 2, Superpume i par Mi-8/17, i nama ništa više ne treba :bih:

Image

Image

Image

Image

Gotov proizvod :)

Image

Image

Image
realna do boli

#2179 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by realna do boli »

Svaka i najgluplja ideja bice finansijski podrazana od vojske..njoj mozes prodati svaku glupost..samo da je ubojita.
Niti u jednoj emisiji o naoruzanje, bilo gdje u svijetu, nevidjeh..pokretnu bolnicu u kojoj je moguce na licu mjesta sastaviti raskomadanog vojnika.
Nuken

#2180 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Nuken »

realna do boli wrote:Svaka i najgluplja ideja bice finansijski podrazana od vojske..njoj mozes prodati svaku glupost..samo da je ubojita.
Niti u jednoj emisiji o naoruzanje, bilo gdje u svijetu, nevidjeh..pokretnu bolnicu u kojoj je moguce na licu mjesta sastaviti raskomadanog vojnika.
Vojska i služi između ostalog da ratuje tj. štiti ustavno-pravni poredak. Gle li čuda

A što se tiče "sastavljanja raskomadanog vojnika na licu mjesta",to je nemoguće za uraditi bilo gdje u bolnici odmah a kamo li na terenu. Ali baš zbog takvih situacija postoje opremljeni i obučeni medicinari na prvoj liniji, poljske bolnice, CASEVAC i MEDEVAC vozila i letjelice, brodovi i avioni bolnice...Recimo, u zadnjem ratu, smrtnost ranjenih u HV je bila 1.25% zbog odlične obučenosti medicinara i doktora koji su se nalazili na prvoj liniji. Podaci za BiH ne postoje
realna do boli

#2181 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by realna do boli »

Vojska i služi između ostalog da ratuje tj. štiti ustavno-pravni poredak. Gle li čuda

A što se tiče "sastavljanja raskomadanog vojnika na licu mjesta",to je nemoguće za uraditi bilo gdje u bolnici odmah a kamo li na terenu. Ali baš zbog takvih situacija postoje opremljeni i obučeni medicinari na prvoj liniji, poljske bolnice, CASEVAC i MEDEVAC vozila i letjelice, brodovi i avioni bolnice...Recimo, u zadnjem ratu, smrtnost ranjenih u HV je bila 1.25% zbog odlične obučenosti medicinara i doktora koji su se nalazili na prvoj liniji. Podaci za BiH ne postoje[/quote]

Podvuceno i jeste bila poenta mog komentara..nije problem dati i potrositi milijarde na naoruzanje..a jos ne znamo sastaviti covjeka....vise se para potrosi za ubijanje nego za lijecenje...a sada nastavite sa muskim igrama, ciji je veci i ciji moze ubiti vise ljudi..
Nuken

#2182 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Nuken »

realna do boli wrote:Vojska i služi između ostalog da ratuje tj. štiti ustavno-pravni poredak. Gle li čuda

A što se tiče "sastavljanja raskomadanog vojnika na licu mjesta",to je nemoguće za uraditi bilo gdje u bolnici odmah a kamo li na terenu. Ali baš zbog takvih situacija postoje opremljeni i obučeni medicinari na prvoj liniji, poljske bolnice, CASEVAC i MEDEVAC vozila i letjelice, brodovi i avioni bolnice...Recimo, u zadnjem ratu, smrtnost ranjenih u HV je bila 1.25% zbog odlične obučenosti medicinara i doktora koji su se nalazili na prvoj liniji. Podaci za BiH ne postoje
Podvuceno i jeste bila poenta mog komentara..nije problem dati i potrositi milijarde na naoruzanje..a jos ne znamo sastaviti covjeka....vise se para potrosi za ubijanje nego za lijecenje...a sada nastavite sa muskim igrama, ciji je veci i ciji moze ubiti vise ljudi..[/quote]

Nisu to muške igre... A molim te, navedi mi gdje se bilo gdje u svijetu može "sastaviti" čovjek u bolnici, raskomadan...Student sam medicine, itekako znam način na koje funkcioniše tijelo i nije baš da je to slagalica pa da se slaže :roll:

A kad smo kod nekih novih dostignuća "vojne medicine" .Radi se na gelu koji se aplicira u ranu (izazvanu metkom ili slično) i isti se zgruša čime stvara neku vrstu barijere i zaustavlja krvarenje. Do sada se za to koristila metode apliciranja zavojnog materijala u ranu što je bolnije od bilo kojeg metka a mnogo teže po medicinara za izvesti...

Da ne idem puno u off a priča se o ovoj temi. U toku je proces reorganizacije medicinskog sektora OSBIH po NATO standardima. Uvode se specijalizacije, nova obuka i oprema, te veći broj medicinara u OS :thumbup:
sizifinho

#2183 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by sizifinho »

Mislim da je komentar bio generalan u smislu "da se uloze pare koje idu ratovanju ka medicini mogli bismo "sloziti covjeka" "
Komentar je u pola ruke na mjestu. Previse novca se, globalno, ulaze u vojsku, naoruzanje i te stvari.

U pola ruke nije na mjestu jer ipak mi nismo utopijsko drustvo pa da mozemo dozvoliti da zaboravimo na monstruoznistu koje moze necija ideologija postici nasilnim putem. Ali idemo tamo... sve vise zemalja vojsku sada gleda vise kao defanzivno osiguranje (neracunavsi na sile poput SAD, Rusije i Kine). Za nekoliko desetljeca predvidjam da ce rat biti misaona imenica sa obzirom kojim stepenom se razvija nauka.

Treba biti objektivan pa reci i da nauka ne pati od manjka finansija koliko pati od tog vrhunca tehnoloskog koji nas ogranicava djelomicno. Ali to nikad nije problem sa obzirom na Moorov zakon... samo treba strpljenja i optimizma.
Nuken

#2184 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Nuken »

sizifinho wrote:Mislim da je komentar bio generalan u smislu "da se uloze pare koje idu ratovanju ka medicini mogli bismo "sloziti covjeka" "
Komentar je u pola ruke na mjestu. Previse novca se, globalno, ulaze u vojsku, naoruzanje i te stvari.

U pola ruke nije na mjestu jer ipak mi nismo utopijsko drustvo pa da mozemo dozvoliti da zaboravimo na monstruoznistu koje moze necija ideologija postici nasilnim putem. Ali idemo tamo... sve vise zemalja vojsku sada gleda vise kao defanzivno osiguranje (neracunavsi na sile poput SAD, Rusije i Kine). Za nekoliko desetljeca predvidjam da ce rat biti misaona imenica sa obzirom kojim stepenom se razvija nauka.

Treba biti objektivan pa reci i da nauka ne pati od manjka finansija koliko pati od tog vrhunca tehnoloskog koji nas ogranicava djelomicno. Ali to nikad nije problem sa obzirom na Moorov zakon... samo treba strpljenja i optimizma.

Stoji, ali tema su Oruzane snage Bosne i Hercegovine pa ne bih previše zalazio u OS drugih zemalja ili druge nauke. Postoje prikladne teme za to
:) :bih:
sizifinho

#2185 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by sizifinho »

Za usmjeravanje teme postoji administracija, a povremeno spominjanje drugih oblasti moze samo doprinjeti jednoj temi.
seln

#2186 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by seln »

ins wrote:Venom košta 20 i nešto miliona USD po komadu
Jeste, ali imas borbenu letjelicu koja npr. stacionirana u Zenici u roku od 20-30 minuta moze biti na bilo kojoj lokaciji u BiH.
Margita81

#2187 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Margita81 »

Kakav apsurd. Cuj OS BiH. Zanima me zivo koga bi ta vojska branila u slucaju rata (a znamo s kime bi se opet ratovalo je li).
Ciji integritet bi ta vojska branila?
Nidje veze pa hajd..
heckler

#2188 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by heckler »

Moze li neko sa sigurnoscu potvrditi sta je od teskog naoruzanja i oklopa prebaceno iz bivsih entitetskih vojski iz jedne u drugu. Koliko se sjecam jedan od nasih uslova za smanjenje vojske na ovaj broj tokom osnivanja OSBiH je bilo prebacivanje cetnicke artiljerije u kasarne ARBiH. Kasnije je i vijest dosla da su i M84ke prebacene u Tuzlu. Ta vijest nikad nije ni potvrdjena ni demantovana koliko sam ja mogao da vidim.

Isto tako zna li ko slucajno (ili moze procjeniti) koliko kosta tromjesecna osnovna vojnicka obuka u Centru za osnovnu obuku u Pazaricu?
155_mm

#2189 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by 155_mm »

Margita81 wrote:Kakav apsurd. Cuj OS BiH. Zanima me zivo koga bi ta vojska branila u slucaju rata (a znamo s kime bi se opet ratovalo je li).
Nidje veze pa hajd..

jedan dio tih OS ce se pridruziti agresoru a jedan dio ce stati u odbranu BiH. ja stvarno ne kontam kako je moguce da postoji neko na ovoj planeti kome to jos nije jasno!
:shock:
Omar500

#2190 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Omar500 »

heckler wrote:Moze li neko sa sigurnoscu potvrditi sta je od teskog naoruzanja i oklopa prebaceno iz bivsih entitetskih vojski iz jedne u drugu. Koliko se sjecam jedan od nasih uslova za smanjenje vojske na ovaj broj tokom osnivanja OSBiH je bilo prebacivanje cetnicke artiljerije u kasarne ARBiH. Kasnije je i vijest dosla da su i M84ke prebacene u Tuzlu. Ta vijest nikad nije ni potvrdjena ni demantovana koliko sam ja mogao da vidim.

Isto tako zna li ko slucajno (ili moze procjeniti) koliko kosta tromjesecna osnovna vojnicka obuka u Centru za osnovnu obuku u Pazaricu?
PVO je u BL, tenkovi u Tuzli, artiljerije ima i u FBIH i u RS-u. Neka me neko ispravi ako nisu tacne informacije.
ins

#2191 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by ins »

PVO je u BL i SA, oklopni bataljon u TZ, artiljerijski bataljon u Žepču

Naravno u brigadama ima i oklopa i artiljerije, ali kako su to pješadijske brigade njihova količina je limitirana, radi se o malim brojevima
heckler

#2192 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by heckler »

Sve se to da vidjeti i iz same strukture OS. Mene je interesovalo dali se ikad potvrdilo kakvi su se interni transferi desili teske artiljerije i oklopa i gdje su M84ke trenutno jer je bilo indicija da su i one u Tuzli.
Margita81

#2193 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Margita81 »

155_mm wrote:
Margita81 wrote:Kakav apsurd. Cuj OS BiH. Zanima me zivo koga bi ta vojska branila u slucaju rata (a znamo s kime bi se opet ratovalo je li).
Nidje veze pa hajd..

jedan dio tih OS ce se pridruziti agresoru a jedan dio ce stati u odbranu BiH. ja stvarno ne kontam kako je moguce da postoji neko na ovoj planeti kome to jos nije jasno!
Pa naravno da je jasno. Zato i kazem da je apsurd od samog naziva OS BiH pa nadalje.
Al dobro..kakva nam drzava takva i vojska, logicno.
Juliuscezar

#2194 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Juliuscezar »

pa dobro da nas bugari napadnu ocuvalo bi se jedinstvo, eventualno mađari i rumuni
155_mm

#2195 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by 155_mm »

Margita81 wrote:
155_mm wrote:
Nidje veze pa hajd..

Pa naravno da je jasno. Zato i kazem da je apsurd od samog naziva OS BiH pa nadalje.
Al dobro..kakva nam drzava takva i vojska, logicno.
pa sta je sad tu problem u imenu. pa i JNA se zvala JNA i to joj nista nije smetalo sto su je cinili 90% srbi na pocetku devedesetih.

i da ponovim da su svi svjesni promjena koje ce dozivjeti OS BiH u slucaju novog sukoba na ovim prostorima. ali ono sto zasigurno nece promijeniti to je bas taj naziv koji tebi smeta. znaci i dalje ce se zvati OS BiH.

a promjene u pogledu sastava, organizacije, tehnike i mnogo toga jos su apsolutno neminovne i u potpunosti normalne i nece ozbiljnije naskoditi OS BiH kao takvim.
SkyLimit

#2196 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by SkyLimit »

Je li pripadnici OS BiH imaju bolje puške od onih koji su imali pripadnici nekadašnje Vojske Federacije, ili je to ostalo isto?

Vojska Federacije

Image
archi_a

#2197 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
archi_a

#2198 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Image

Image

Image

Image
kockakockica

#2199 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by kockakockica »

https://www.novihorizonti.ba/vojni-humm ... zu-izacic/

Na redakciju našeg portala pristiglo je nekoliko emailova zabrinutih građana koji su se kretali preko GP Izačić. Razlog njihove zabrinutosti su vojni džipovi marke Hummer koji su se nalazili na kamionima ispred naše granice.

Ovakva vozila smo mogli vidjeti samo na američkim filmovima i to u ratnim dejstvima tako da su građani s pravom bili uznemireni.

Međutim, ipak se radi o donaciji Amerike, koja će u ovom slučaju donirati 24 terenska vozila marke Hummer Oružanim snagama Bosne i Hercegovine radi što bolje saradnje ove dvije vojske. Danas je došlo 18 vozila, a do kraja sutrašnjeg dana se očekuje još 6 hummera.

Da napomenemo još i to da su sva vozila nova, a uskoro će nam u posjetu doći i eksperti iz Amerike koji će obučavati naše vojnike za ova vozila.

Kako su vozila nova, ako se vec godinama ne proizvode!? Zanimljiva donacija, vjerovatno zbog dolaska Jensa Stoltenberga. Poruka- mi smo sa Vama :D

Komentar jednog od citatelja sa portala Krajina.ba

Osman Maršal Handukić · Zadar
Zašto niste uslikali četri tegljača raketnih sistema,zatim bilo šest tegljača sa nekim lansirnim rampama,ali nisma nigdje vidio takvu raketu dugu ima sigurno više od 15 metara,ja da uslikam prišao mi jedan lik i mahnuo rukom da idem bez zadržavanja.Pitam se ko će to sve platiti i da li je sve to funkcionalno?

NATO vjezbe ??
TheMule

#2200 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by TheMule »

Ako kazu Amerikanci da su novi, onda su novi, vjerovatno bili u skladistima po Americi.
Post Reply