Vojska i služi između ostalog da ratuje tj. štiti ustavno-pravni poredak. Gle li čudarealna do boli wrote:Svaka i najgluplja ideja bice finansijski podrazana od vojske..njoj mozes prodati svaku glupost..samo da je ubojita.
Niti u jednoj emisiji o naoruzanje, bilo gdje u svijetu, nevidjeh..pokretnu bolnicu u kojoj je moguce na licu mjesta sastaviti raskomadanog vojnika.
Podvuceno i jeste bila poenta mog komentara..nije problem dati i potrositi milijarde na naoruzanje..a jos ne znamo sastaviti covjeka....vise se para potrosi za ubijanje nego za lijecenje...a sada nastavite sa muskim igrama, ciji je veci i ciji moze ubiti vise ljudi..[/quote]realna do boli wrote:Vojska i služi između ostalog da ratuje tj. štiti ustavno-pravni poredak. Gle li čuda
A što se tiče "sastavljanja raskomadanog vojnika na licu mjesta",to je nemoguće za uraditi bilo gdje u bolnici odmah a kamo li na terenu. Ali baš zbog takvih situacija postoje opremljeni i obučeni medicinari na prvoj liniji, poljske bolnice, CASEVAC i MEDEVAC vozila i letjelice, brodovi i avioni bolnice...Recimo, u zadnjem ratu, smrtnost ranjenih u HV je bila 1.25% zbog odlične obučenosti medicinara i doktora koji su se nalazili na prvoj liniji. Podaci za BiH ne postoje
sizifinho wrote:Mislim da je komentar bio generalan u smislu "da se uloze pare koje idu ratovanju ka medicini mogli bismo "sloziti covjeka" "
Komentar je u pola ruke na mjestu. Previse novca se, globalno, ulaze u vojsku, naoruzanje i te stvari.
U pola ruke nije na mjestu jer ipak mi nismo utopijsko drustvo pa da mozemo dozvoliti da zaboravimo na monstruoznistu koje moze necija ideologija postici nasilnim putem. Ali idemo tamo... sve vise zemalja vojsku sada gleda vise kao defanzivno osiguranje (neracunavsi na sile poput SAD, Rusije i Kine). Za nekoliko desetljeca predvidjam da ce rat biti misaona imenica sa obzirom kojim stepenom se razvija nauka.
Treba biti objektivan pa reci i da nauka ne pati od manjka finansija koliko pati od tog vrhunca tehnoloskog koji nas ogranicava djelomicno. Ali to nikad nije problem sa obzirom na Moorov zakon... samo treba strpljenja i optimizma.
Jeste, ali imas borbenu letjelicu koja npr. stacionirana u Zenici u roku od 20-30 minuta moze biti na bilo kojoj lokaciji u BiH.ins wrote:Venom košta 20 i nešto miliona USD po komadu
Margita81 wrote:Kakav apsurd. Cuj OS BiH. Zanima me zivo koga bi ta vojska branila u slucaju rata (a znamo s kime bi se opet ratovalo je li).
Ciji integritet bi ta vojska branila?
Nidje veze pa hajd..
PVO je u BL, tenkovi u Tuzli, artiljerije ima i u FBIH i u RS-u. Neka me neko ispravi ako nisu tacne informacije.heckler wrote:Moze li neko sa sigurnoscu potvrditi sta je od teskog naoruzanja i oklopa prebaceno iz bivsih entitetskih vojski iz jedne u drugu. Koliko se sjecam jedan od nasih uslova za smanjenje vojske na ovaj broj tokom osnivanja OSBiH je bilo prebacivanje cetnicke artiljerije u kasarne ARBiH. Kasnije je i vijest dosla da su i M84ke prebacene u Tuzlu. Ta vijest nikad nije ni potvrdjena ni demantovana koliko sam ja mogao da vidim.
Isto tako zna li ko slucajno (ili moze procjeniti) koliko kosta tromjesecna osnovna vojnicka obuka u Centru za osnovnu obuku u Pazaricu?
Pa naravno da je jasno. Zato i kazem da je apsurd od samog naziva OS BiH pa nadalje.155_mm wrote:Margita81 wrote:Kakav apsurd. Cuj OS BiH. Zanima me zivo koga bi ta vojska branila u slucaju rata (a znamo s kime bi se opet ratovalo je li).
Nidje veze pa hajd..
jedan dio tih OS ce se pridruziti agresoru a jedan dio ce stati u odbranu BiH. ja stvarno ne kontam kako je moguce da postoji neko na ovoj planeti kome to jos nije jasno!
pa sta je sad tu problem u imenu. pa i JNA se zvala JNA i to joj nista nije smetalo sto su je cinili 90% srbi na pocetku devedesetih.Margita81 wrote:Pa naravno da je jasno. Zato i kazem da je apsurd od samog naziva OS BiH pa nadalje.155_mm wrote:Margita81 wrote:Kakav apsurd. Cuj OS BiH. Zanima me zivo koga bi ta vojska branila u slucaju rata (a znamo s kime bi se opet ratovalo je li).
Nidje veze pa hajd..
jedan dio tih OS ce se pridruziti agresoru a jedan dio ce stati u odbranu BiH. ja stvarno ne kontam kako je moguce da postoji neko na ovoj planeti kome to jos nije jasno!
Al dobro..kakva nam drzava takva i vojska, logicno.